Conserve de lapte

Deoarece laptele proaspăt nu poate fi păstrat mult timp pentru faptul că se alterează, se prepară o categorie de produse lactate concentrate sau uscate care pot fi păstrate timp îndelungat. Procedeele de obţinere a conservelor din lapte se bazează fie pe evaporarea unei părţi din apa conţinută de lapte (concentrare), fie prin eliminarea aproape în întregime a apei din lapte (uscare). Avantajele pe care le prezintă aceste produse sunt urmă toarele:  constituie o rezervă pentru acoperirea cererii consumatorilor în perioadele în care producţia de lapte este mai scăzută;  au o durată mare de păstrare;  au un volum redus, fapt ce permite o ambalare mai uşoară;  se manipulează mai uşor şi se transportă cu uşurinţă.

Laptele concentrat cu zahăr
Materia primă o constituie laptele de vacă normalizat sau smântânit, iar ca materii auxiliare se folosesc zahăr, cacao, arome. Laptele se supune pasteurizării, se răceşte, se amestecăcu zahărul în stare solidă sau sub formă de sirop de zahăr, după care are loc concentrarea la temperaturi de 50 – 60°C urmată de omogenizare, răcire şi ambalarea produsului finit. Laptele concentrat cu zahăr se poate folosi ca atare la fabricarea produselor de cofetărie şi patiserie sau se diluează cu apă în vederea consumului, operaţie numită reconstituire. Caracteristicile laptelui concentrat cu zahăr  culoare slab gălbuie;  mirosul trebuie să fie de lapte fiert;  gust plăcut, intens dulce, eventual uşor gust de zahăr caramelizat, sau gustul aromei adăugate;  consistenţă vâscoasă asemănătoare smântânii;  să se dizolve complet în apă;  conţinutul de apă să fie de maxim 27 %;  conţinutul de grăsimi, minim 8 %;  conţinutul de zahăr, minim 43 %;  aciditate maxim 60°T. Laptele concentrat cu zahăr se ambalează în cutii metalice de diferite capacităţi închise ermetic, sterilizate şi se depozitează la temperaturi de maxim 10°C şi umiditate relativă 85%.

cât şi sub formă de component de bază în unele produse speciale pentru copii.Laptele praf Acest produs se obţine prin îndepărtarea aproape totală a apei din lapte prin uscare. Etapa de uscare se poate realiza prin procedeul pelicular (procedeul de contact) sau procedeul prin pulverizare. carton dublat cu folii din material plastic.folosind lapte integral sau smântânit. Caracteristicile laptelui praf:  aspectul este de pulbere fină omogenă. plăcute. Ambalajele utilizate trebuie să împiedice degradarea produsului în special sub influenţa vaporilor de apă din mediu (cutii metalice.  conţinutul de grăsime de cca. fără particule arse sau aglomerări stabile.  la laptele reconstituit mirosul şi gustul trebuie să fie identice cu cele ale laptelui pasteurizat.  conţinutul de apă de 4 . 20 %. Pentru consum se dizolvă pulberea de lapte în apă. consumându-se atât sub formă reconstituită. folii metalice). De aceea laptele praf are o valoare nutritivă mai redusă decât laptele din care provine.  culoare albă – gălbuie. procedeu numit tot reconstituire ca şi în cazul laptelui concentrat cu zahăr.6 %. fără influenţe străine. Obţinerea laptelui praf duce la distrugerea totală a enzimelor aflate în compoziţia laptelui şi la o inactivare parţială a vitaminelor A şi a celor din complexul B. . Laptele praf este un produs cu o largă răspândire.