(http://www.webnode.hu)Weboldalak igénylése ingyen (http://www.webnode.

hu/)

Kezdőlap (/home/) > M-Agyar Ny-Elv-Ész-kedés, Ar-chaeo/Geo-Mitologia

M-Agyar Ny-Elv-Ész-kedés, Ar-chaeo/Geo-Mitologia
(http://www.webnode.com/?utm_source=websites&utm_medium=banner&utm_campaign=affiliate_banner)

2013.11.04 18:40

Variálgatások,Matatások...

1. Napos és Palos

Napos es Palos ket szkita kiralyfi Scythes fiai Diodorus Siculus szerint Palus Maeotisz - a Maeotiszi Mocsar egyik neve Palos,Palus=Lápos [Mocsár] Na-Pos--Ványos [Mocsár] Ványol=összegyúr, tömörít Bathory eredet-Mocsar-SarkanyFog-Agyar-Gyárt-Gyur-Tur-György [a sarkanyölő vagy sár-gányoló]

Angolul a scythe=kasza a kasza is szakit vagy vág mint a Fog a Szkita nev valoszinuleg=Szakit

2. Daru - Darius

A Daru is kaparja, marja a foldet van egy Duras nevu dak kiraly Duras=Turás Ugyanigy Dariusz 'perzsa' kiraly es a 'nagy sandor' idei Dravas szkita [Darvas] kiraly A Daru madár többesszámba Darvak. A Fog is Dar-ál

3. Váj - Vajda
Vajda=Vájda?

4. Bánya-Galéria,Galleris,Gálya,Noe,Saga

Xenophon ezeket irja; Ogyges-t Gall-nak,Gallus-nak hivtak az 'Ozonviz miatt amibol megmenekult'

A Sagákat Xeno is az 'Azsiai Szkitiaba' teszi, 'Örményországba' ahol a 'Bárka megpihent'

A Sagák a hajót Galleri-nek neveztek

itt ---> archive.org/stream/historyofnewfran01lesc#page/36/mode/2up (https://archive.org/stream/historyofnewfran01lesc#page/36/mode/2up) 36.old. ( persze alol az 1-es jegyzetbe kimagyarazzak hogy ez 'hamisitott irasa Xeno-nak amit Annius of Viterbo hamisitott' - erre az Annius-ra még a más irásokot [Berossus-ét is] ráfogjak hogy hamisitotta )

Angolul a Galerie az valami epiteszeti dolog; dictzone.com/angol-magyar-szotar/galleried (http://dictzone.com/angol-magyar-szotar/galleried) hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rk%C3%A1d_(%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szet) (http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rk%C3%A1d_(%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szet)) Szabo Istvan irt a 19-ik szazadban egy czikket 'Árkádiáról mint a Magyarok Hazájáról' czimmel; itt ---> www.scribd.com/doc/136692208/Szabo-Istvan-Arkadia-mint-magyarok-hazaja-1851 (http://www.scribd.com/doc/136692208/Szabo-Istvan-Arkadiamint-magyarok-hazaja-1851)

Árkád=Ár-Kád ? Az ÁR az teruletmertek is, Viz Áradás is, szerszam is Arkadiarol ezt irjak a lexikonba - ''az idillikus költészetben a boldogság, a gondtalan pásztorok országa (eredetileg pásztornép által lakott vidék Görögországban)'' www.kislexikon.hu/arkadia.html (http://www.kislexikon.hu/arkadia.html) Kicsitt erdekes a 'pasztornep'... Hamar 'Sárkány' es 'Sár-Gányolás' meg 'Sarkanyolo szent Gyorgy' es 'Gorog-orszag'... , akkor 'Gorogorszag' nem ITT volt veletlenul?... Meg a 'Tenger-re' is miert mondjak hogy 'Mare' vagy 'Maris' Herodotusnal a Maros az Maris.

A 'Galeria' a bányászattal is kapcsolatos dolog; en.wikipedia.org/wiki/Mining (http://en.wikipedia.org/wiki/Mining) a 'History' cim alatt irja ezt - ''Flint mines have been found in chalk areas where seams of the stone were followed underground by shafts and galleries.'' Iitt is ---> salinaturda.eu/rovid-torteneti-attekintes/?lang=hu (http://salinaturda.eu/rovid-torteneti-attekintes/?lang=hu) ''Feltételezhetjük, hogy a romai időszakban folyt kitermelés, de a fizikai bizonyítékok hiányoznak és nincs kizárva az a lehetőség sem, hogy a fontos középkori és modern (egészen a xx. század első harmadáig) kitermelési helyek, mint a régi bányák mennyezetének beomlása és utólag a sóstavak megjelenése teljesen eltörölte a régi bányászat jeleit (galériák, aknák, szerszámok stb.). 1876-ban, a Gizella bánya kezdeti galériája egy olyan földalatti bányászati munkának helyszínével kereszteződött, amelynek létezéséről nem létezett semmiféle feljegyzés.'' Szoval ezek osszefuggnek igy vagy ugy - es meglehet 'Azsia' az Erdelyben volt. Egy cseh amator tortenesz is ezt hozta ki, tobbek kozt; itt ---> fredfred.net/skriker/index.php/quest-for-the-lost-sea/lang-pref/sv/ (http://fredfred.net/skriker/index.php/quest-for-the-lost-sea/lang-pref/sv/)

5. Túr,Turó,Mész,Méz

Jasdi Kiss Imre a 'Turót' sziklaöntéssel kapcsolja össze A Szkitakrol meg azt irtak hogy 'Kancatejjel és Mézzel táplálkoznak' Méz=Mész? Szoval erdekes. Van Meszes hegyseg a 'nyugati karpatokba' Szilagy megye delkeleti reszen, azaz kozel Kalotaszeghez. Kalotaszeg egy reszen van egy csomo 'nadas' nevu falu ami mar a Mocsarhoz kotne a dolgokat... hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1dasmente (http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1dasmente)

Meg van 'Méra' falu is es a 'Magyar' nevu falvak sem csak siman 'magyart' jelentenek hanem meg valami mast is lehet - 'Agyart ami Ás vagy Gyárt vagy Gyurt'...

Matyas egyik ugymond 'nem magyar szarmazasu' vezerenek, Magyar Balazs-nak az eloneve 'mérai'.Igen de en ugy latom hogy az ugyancsak korabeli 'moldovai Nagy Istvant' is Bathory Istvan-bol krealtak es hogy a 'magyar balazs' nev az valoszinuleg = magyar vazallus. Romanul meg a 'moldovai Nagy Istvan' az ' Stefan cel Mare'. Mare=Méra Szoval Bathory es Méra, es hat vegul a 'Mária' nev is jelent valamit. Meg ugye ha mar a Bathoryaknal tartunk akkor a legerdekesebb az lenne hogy mit jelent Erzsébet?. [nem azt amit gondolunk egesz biztos es az a 'Killer Erzsike' sem ugy volt biztos, hanem igy mocskoltak be teljesen az egesz sztorit.]

Romanul amugy a 'mész' az 'var' [olvasd 'vár']

Ide meg johet egy dolog ami ha az van amit gyanittok akkor a 'Galya,Gall,Galleris' az Kalotaszeg. Xenophon ugyebar 'Gallokot' ir. Igen de egy regebbi kiadasban latinul mintha ugyanazt a dolgot emlittenek Xenotol, de nem latszik a 'Gal' nev hanem valami Coelius. Mert ha a Coelius az lenne a Gal [g-k hasonlo hangzok ugy hogy nem lenne nagy dolog], akkor mar 'Kal'-nal lennenk, azaz akkor lehet KALotaszegnel. itt irja latinul ugy latom Xenonak ezt az emlitteset ---> books.google.ro/books?

id=ePZaAAAAQAAJ&pg=PA176&dq=Cato+Janus++ogyges&hl=hu&sa=X&ei=Y1h2UrO5JueZ4wT2uIEo&ved=0CG4Q6AEwCQ#v=onepage&q=Cato%20Janus%20%20ogyges& (http://books.google.ro/books?

id=ePZaAAAAQAAJ&pg=PA176&dq=Cato+Janus++ogyges&hl=hu&sa=X&ei=Y1h2UrO5JueZ4wT2uIEo&ved=0CG4Q6AEwCQ#v=onepage&q=Cato%20Janus%20%20ogyges& 16.old. Annyit ki lehet venni [ha jol ertem] hogy valami 'Coelius Phoenix Ogyges az Noé, akit még hivnak Coelius,Coelum,Ogyges-nek' szoval ha 'Coelius' az az amit mashol 'Gallus'-nak irnak akkor az 'Kal'. [amugy mashol ugyebar irtak angolul Xenonal, hogy Ogyges az Gallus is volt] itt is ugyanaz van ---> books.google.ro/books? id=niSztRl60vkC&pg=PA168&lpg=PA168&dq=Coelius+Phoenix+Ogyges&source=bl&ots=WarflYhr8W&sig=tH-s7D2D8zdelPvvdrZN7KOtoQ&hl=hu&sa=X&ei=l8p5UsizAcfPsgawkoGwCA&redir_esc=y#v=onepage&q=Coelius%20Phoenix%20Ogyges&f=false (http://books.google.ro/books? id=niSztRl60vkC&pg=PA168&lpg=PA168&dq=Coelius+Phoenix+Ogyges&source=bl&ots=WarflYhr8W&sig=tH-s7D2D8zdelPvvdrZN7KOtoQ&hl=hu&sa=X&ei=l8p5UsizAcfPsgawkoGwCA&redir_esc=y#v=onepage&q=Coelius%20Phoenix%20Ogyges&f=false) 169.old. a 'Phoenix' az mintha Főnök. XD (Aki temaba van ezzel s tud latinul nezzen utanna.)

6. Tomyris,Timur-Lenk,Maróthy

Az hogy Tomyris szkita regina az ugyanaz Tiimur-Lenk-kel eleg valoszinu szerintem Lenk=Leán(y)ka? Ezelott mar mot-szorgott az agyamba hogy a 'tomyris' az mi lehet? Itt egy 15ik szazadi valaki Timur-Lenk-et (Tamerlane-t) Thomyris-nak nevezi ---> books.google.ro/books?

id=QRIjF4UqqLwC&pg=PA33&dq=francesco+filelfo+thomyris+the+massagete&hl=hu&sa=X&ei=eld_UqjpN8fHtAas0IHwDA&redir_esc=y#v=onepage&q=francesco%20filelfo%20 (http://books.google.ro/books?

id=QRIjF4UqqLwC&pg=PA33&dq=francesco+filelfo+thomyris+the+massagete&hl=hu&sa=X&ei=eld_UqjpN8fHtAas0IHwDA&redir_esc=y#v=onepage&q=francesco%20filelfo%20 33.old. Ez sokat nem bizonyitt de egesz biztos ugyanazok ezek is , aztan hogy ' hol es mikor, meg hogy ferfi volt e vagy nő ' azt kene tudni.

Meglehet a Marothy-nak is koze van ehez? ugyanazok a massalhangzok csak jobban keverve. Főleg ha Marothy=Bathory=Matyas es ha a Tomyris kiralyno csataja az egy Szkita [Magyar] 'kimenetel Szkitabol' es a 'Hunyadi Janos' nevet is ha megnezzuk; regiesen a 'Lanyos'-t ugy mondanank hogy 'Janyos' [es meg 'y' sem kell mert ahogy nezem nem mondtak 'ny'-nek - az 'asszonyt' se igy irtak hanem asszon/asszan] szoval ezek meglehet mind I-Lonkák vagyes Lánkák voltak :D [ meglehet csak Matyas nem, habar itt ugy megvan kavarva minden hogy megmondani hogy mi volt az igazi vilagtortenelem azt sohasem fogjuk - az hogy meg van hamisitva az latszik, maximum csak nehany osszefuggest tudunk (elsosorban mi magyarok) kimutatni ]

7. Sancto[szent], Martir[mártír], Lánka-Völgy

Sanct-o = Sánc? Martir = Mart,Marót,Mar-Túr,Mart-Úr? Marton? Timurlenk neve turk nyelveken 'Sánta'....??...... Itt ---> hu.wikipedia.org/wiki/Timur_Lenk (http://hu.wikipedia.org/wiki/Timur_Lenk) Az si erdekes hogy a 'lankás' magyarul az domborzati forma itt lassan ereszkedő part --- http://www.kislexikon.hu/lankas_part.html (http://www.kislexikon.hu/lankas_part.html) itt meg dombos,lejtős ---- http://szinonimaszotar.hu/keres/lank%C3%A1s (http://szinonimaszotar.hu/keres/lank%C3%A1s) Romanul a 'lunca'=rét,árterület,berek [ro-hu szotar nettes] - roman nettes magyarazo szerint, 'siksag folyoviz mellett' ] En aszittem hogy a 'lunca' völgyet jelent, de arrol van szo vegul mert a völgy is siksag a hegyek labanal. Vicczesenn matatva tovább , Hölgy? XD Egy Jó-Lánka Hölgy is elég Lankás formáju nem? XD

Meghát a Sánc is Völgy ha azt vesszük kitsibe, meg ha valaki Szánt akkor Marja a földet és 'sáncot tsinál' végül. Vagy ha mar ebbol is latszik hogy a T es K [C] az osszefugg akkor a 'Tomyris' az 'Kimarós'? Es itt akkor mar lehetne meginnt mondani a Maros folyot vagy a 'Kimmerek' akiket 'elhajtanak a szkitak' [amibol persze semmi nem igaz biztos] de akik megis Szkitaknak mondhatok, s még mittom mit?...)

Maróthyék
www.youtube.com/watch?v=kAuAv_-8s-E (http://www.youtube.com/watch?v=kAuAv_-8s-E)

8. Tomyris szkíta királynő, regina ( régi an(y)a ) - Márta néni (Mártuska/Mártóska) XD

A képen: Tomyris bele-MÁRTja Cyrus perzsa király fejét vérbe, valszeg miután le-SZAKITotta (Le-SZKITÁlta/KASZÁlta)

A képen Márta néni napjainkban [nem annyira Maróson] - Jakab Tünde modell, sminkes, Szikul Leánka, jelenleg Pesten....

....Phest, Márt ( Both/Báth-ury/ory Gábor felesége )

9. Idantyrsos szkita király - India

Inundation-Inundáció angolul Áradás,Árviz,Ár India=Inundáció? Idantyrsos 'nem ment Indiába' 'mint tudjuk', rajta kivül pedig 'mindenki' volt ['Darius,Nagy Sandor'] Idantyrsos kiraly 'csak' Egyiptomba ment [Megasthenes] itt ---> books.google.ro/books? id=2hdHI2Gd0HwC&pg=PA232&dq=Megasthenes+scythian&hl=hu&sa=X&ei=i7p_UpTlG8rLtQahpYGgBA&redir_esc=y#v=onepage&q=Megasthenes%20scythian&f=false (http://books.google.ro/books? id=2hdHI2Gd0HwC&pg=PA232&dq=Megasthenes+scythian&hl=hu&sa=X&ei=i7p_UpTlG8rLtQahpYGgBA&redir_esc=y#v=onepage&q=Megasthenes%20scythian&f=false) 232.old. Dentu latinul Fog A Fog beleMart/Túrt a Folyóba ? vagy

A Duna Túrt/Mart valahol? vagy a Duna elÁrasztott valamit?

Az 'Egyiptom' nevet is meg kene nezni... Van amikor a szavak elejere ugymond 'Hehezetet' tesznek vagy egyszerubb pelda a Hunok 'unni vagy hunni nevei'. (H)Egy-Ípí-tem/tom? A Csángók az É helyett hosszú ÍÍÍ-t mondanak.[szép-szíp stb] Amugy a sybil-ák vagy ahogy latom magyarul ugy irjak hogy szibüllák vagy szibillák azok is Szkitak voltak; B-P hasonlo hangzo; Szép Ilona vagy Tündér Ilona vagy a Babilon az Baba-Ilon [a 'baba' aszongyak szepet jelent] 'Trojai Helena apja meg Tyndareus', 'Helena' az Ilona, szoval 'Troja es Babilon' az valszeg ugyanaz es nagy valoszinuseggel ITT volt, nem peddig a rablomese hogy 'igy megy ugy'. Nyelveszetileg gondolom hogy az -OM vegzodes is valamit jelent; Magyarul az igevegzodes nem? 'valamit csinalok'-OM [gyurom,epittem,iszom,eszem,asom,fekszem stb]

10. Árpád kagán, kán - Gány, Ár,Pad

Kán=Gány? K-árpát/K-árpád=Kör Pad A 'Pad' is kimagaslik a sikbol mert hanem a földön ülünk vagy Ár az Viz es a Pad-maly az KiMart part Itt ugy nez ki meg padlást is jelentett http://www.szokincshalo.hu/szotar/?qbetu=p&qsearch=&qdetail=8265 (http://www.szokincshalo.hu/szotar/? qbetu=p&qsearch=&qdetail=8265) itt meg sír is http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-362.html (http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-362.html)

A 'Kagan' az lehet 'Csakany' is valszeg. [ Dugonicsék a 19ik szazad elejen az 'avar kagánt' Csakanynak neveztek XD ]. Meg a 'csákány' is Váj-ja,Mar-ja a földet. A Csák nemzetség ?

Ami lehet ide tartozhat az az hogy a romanok aszongyak hogy a ''magyarok Vitez Mihalyt 'Malus Dacus-nak' neveztek'' ami 'Rossz Dákot' jelent... [ a regebbi 'magyar' irokra utalnak , de akik valszeg nem 'magyarok' voltak hanem inkabb szaszok vagy 'szaszok' ] romanul a 'mal' az 'part', vizpart

a 'dák' nev is mi lehet? meglehet 'dag-asztás'? [ vagyis akkor megint valami 'epitkezes' ] vagy 'dag-ály' [ es akkor meginnt a Viz-nel vagyunk ] magyarul a 'mál' az esetleg az 'amikor valami anyag málik, szétmálik, oszlik' ? ...

Erdekes az is hogy; Patak es Pad [ d-t hasonlo hangzok ] szoval akkor ezek szerint a 'patak' az nem ami 'lent van', azaz a viz, hanem forditva, a Pad [ a part ] Azt en mar latom vagy legalabbis gyanittom, hogy nehany neveink azok pont a forditottjat jelentettek mint ma. [ legfokeppen azok amik ma 'negativak' de regebben pozitiv jelentoseggel voltak ]

11. Tánc, Party

CS=TS T(S)ánc Part--Part-y? Hülyén hangzik de gondoltam má' bejegyzem. XD

Párthus-Partos? Ebben az utobbiban lenne logika [osszekotve a 'Tánc-cal'] ha igaz es jol emlekszem arra amit Szántai Lajos mondott egyszer asszem, hogy 'a párthus király a csata előtt mennybe ment' [ amit Szantai ugy magyarazott hogy 'révült' ami mongyuk logikus ] Na de a Mennyegzőbe '[lakodalomba] is Táncolnak nem? azaz Party XD Amugy valszeg Matyas kiralynak nem volt 'Beatrix' nevu felesege mert; Beat=boldog azaz szent latinul Rix=Rex Vagyis 'Beatrix' Mátyás maga volt. Es ami erre mutat az az hogy 'Beatrix-al a mennyegzoje az 1476' es 1476-ban a 'törökök ezt kihasznalva tamadnak'; meg amugy 1476-ban van meg csataja [ a Szabácsi is , de valszeg a tobbi is mivel hamisitva van a tortenelem , azaz a kronologia ] Ennel az 1476-os 'torok tamadasnal' olyan leiras is van hogy 'mivel az orszag az eskuvovel volt elfoglalva a torokok egesz Nagyvaradig raboltak' - ez mondanom se kell hogy egy total agyalagyult magyarazat hogy elfedjek a valodi sztorit [ mert hogy az uristenbe nem volt senki aki megallitja oket mig Nagyvaradig felmentek??!! - szoval egyertelmu a humbuk ] itt irja ---> books.google.ro/books?id=KicOAQAAMAAJ&printsec=frontcover&hl=hu#v=onepage&q&f=false (http://books.google.ro/books? id=KicOAQAAMAAJ&printsec=frontcover&hl=hu#v=onepage&q&f=false) 492-493. oldal [itt nem irja Nagyvaradot de egy 19ik szazad eleji konyvben lattam volt] Meghát a 'török tamádás' az nem befele volt hanem Mi mentunk ki, azaz mi voltunk a 'törökök'.

Szoval Matyas nem 'esküvőn volt Beával' hanem Révült [aztan hogy ez meg jelenthet mast is valszeg, nemtom... - azaz akkor valami 'Geologiát' :D] Azaz jelent valszeg mert a Révész az a vizen matat nem? Amugy a 'Támadás' az sem csak katonai akczió valszeg. A T(S)ánc -ot ha meginn elévesszük es a T az C[K] ahogy mashol irtam akkor a 'TánC' az KánT azaz latinul az 'Énekel', a Lakodalomba mongyuk XD A Kanál vagy Kalán [szekelyesen] is habár nem Marja a levest mert folyadek, de az a mozdulat. Van egy ilyen nemzetseg is ugy latom ---> hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%E2%80%93Kal%C3%A1n_nemzets%C3%A9g (http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%E2%80%93Kal%C3%A1n_nemzets%C3%A9g) Ez meg a Maros/Marós kozeleben kell legyen ---> hu.wikipedia.org/wiki/Kiskal%C3%A1n (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiskal%C3%A1n) + ez is hu.wikipedia.org/wiki/Pusztakal%C3%A1n (http://hu.wikipedia.org/wiki/Pusztakal%C3%A1n)

Az is erdekes hogy romanul a 'beat' az részeg XD es angolul a 'beat' ritmus, de ahogy latom 'Vágás', 'Verés' is ; http://dictzone.com/angol-magyar-szotar/beat (http://dictzone.com/angol-magyar-szotar/beat) angolul meg a 'bite' harapás Szoval eléggé ott van a dolog.

Rex<--->Xer=(K)Szer-ződés? Beat=Ver,Vág Rix/Rex=Szer? VérSzerződés?

KSZeR-Kazár? Ettol fuggetlenul tobb mint valoszinu szerintem hogy a latin 'Caesar' azaz 'Cézar' nev az igy vagy ugy a 'Kazár' es az angol 'King' azaz 'Kiraly' az a 'Kagán'.

'Xerxes perzsa kiraly'?

Rex<--->Xer,KSZeR = KeReSz-T? Lattam regebbi konyvekben [ 19k szazadi magyar konyvekben hogy a Trákot Traxnak irtak, ami mongyuk a Tracus-bol van valszeg] itt ---> books.google.ro/books? id=x_xSAAAAcAAJ&pg=PA8&dq=traxok&hl=hu&sa=X&ei=ZdKAUoLCIcXBswbCvIC4CA&redir_esc=y#v=onepage&q=traxok&f=false (http://books.google.ro/books? id=x_xSAAAAcAAJ&pg=PA8&dq=traxok&hl=hu&sa=X&ei=ZdKAUoLCIcXBswbCvIC4CA&redir_esc=y#v=onepage&q=traxok&f=false) 8.old. Trak-Tracus-Trax=Kereszt?

vagy TúRáSoK? Van egy trák 'mitologiai' kiraly Thoas nevvel en.wikipedia.org/wiki/List_of_rulers_of_Thrace_and_Dacia (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rulers_of_Thrace_and_Dacia) Tó és Ás ? + meginnt a Szent[Sanct-o/us] = Sánc.

E Ny-ELVben GYÚRni FOGsz ! FOGózz !

ÁR-PAD L(e)ANKÁJA
A Maros Leánya, Maróthy Menye/Mén Marót

12. Dákok,Géták a Hegyekben

A romanok ujabban egy Nicolae Iorga [ez egy roman tortenesz a 19-20ik szazadbol] altal 'megtalalt' sirfeliratot emlegetnek ami alapjan aszongyak hogy bizonyitott az hogy az olahok azok dako-getak. Valami sirfeliratrol van szo ugy nez ki valami erdelyi magyar nemes sirjarol, Dobo Domokos nevvel a 16ik szazadbol. Ezen azt irja hogy; ''Cum regret Dacos montilasque Getas...'' stb

itt irjak ---> www.formula-as.ro/2011/980/lumea-romaneasca-24/prof-gligor-hasa-deva-adevarata-sarmizegetusa-este-la-hateg-subcetate-14031 (http://www.formula-as.ro/2011/980/lumea-romaneasca-24/prof-gligor-hasa-deva-adevarata-sarmizegetusa-este-la-hateg-subcetate-14031) alolrol az elso pofa mellette irja

itt is erre a kifejezesre es a kepekre kattintva , az elso ketto ---> www.google.ro/search?

q=Cum+regret+Dacos+montilasque+Getas&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2VWCUr3VC4aPtAaa1oGACA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=64 (https://www.google.ro/search?

q=Cum+regret+Dacos+montilasque+Getas&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=2VWCUr3VC4aPtAaa1oGACA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=64

A romanok ugy forditjak [amugy valszeg azt is irja] hogy 'Dobo Domokos mikor ura volt a Dakoknak es Getaknak a Hegyekben' Egyik roman ugy forditotta hogy 'sajnalja hogy nem tudja gondjat viselni a Getaknak es Dakoknak a Hegyekben' [a 'cum regeret' jelentené a 'sajnalatot' mert romanul 'regret' az 'sajnalni'] itt is ---> delerdely.eloerdely.ro/media/book/schreiber-istvan-egykori-es-mai-muemlek-templomaink/egykori-es-mai-templomaink-opt.pdf (http://delerdely.eloerdely.ro/media/book/schreiber-istvan-egykori-es-mai-muemlek-templomaink/egykori-es-mai-templomaink-opt.pdf) 6.old. persze az agymosott, vett malac 'torteneszeink' nem gondolnak masra csak hogy az 'olah az geta-dak'. Amugy ugy latom tobbfelekeppen forditjak [a sirfeliraton 'monticoas' van de mind1 vegul, valszeg ugyanazt jelenti]

Erdekes az asszony neve is -- 'Bajomi' - 'Vájom'-i [ amugy a román mikor nyavajog,jajgat aszongya hogy 'Vai,Vai' (váj,váj) XD ]

Ezek alapjan amit en matatok , meglehet a 'dakok es getak' azok Dagályok (valami Árasztás) vagy Dagasztott Hegyek, épitmények es Gátak voltak. XD 'Kulfoldi' nyelven a 'Dam' az Gát. en.wikipedia.org/wiki/Dam (http://en.wikipedia.org/wiki/Dam)

Domokos a Gátas? XD

A Domokos nev --- hu.wikipedia.org/wiki/Domokos (http://hu.wikipedia.org/wiki/Domokos) Domos---Tömős,Tömös/Temes,Dömös Dokus---Dacos/Dák

Domán - azt ezelőtt hallottam volt hogy Hun név, osztan mind1. Itt a Domán=Köd ----> www.magyarfold.eoldal.hu/cikkek/magyar-keresztnevek/keresztnevek-c-e-ig.html (http://www.magyarfold.eoldal.hu/cikkek/magyarkeresztnevek/keresztnevek-c-e-ig.html) Köd=Fog (angolu) XD

Romanul a 'Dig' az a 'folyoparttal parhuzamos földepitmeny', azaz Gát. [Angolul a 'Dig' az Ás,Ásni] Amugy ha a D-T hasonlo hangzo akkor forditva olvasva a Dig az Gát, vagy a Dak az ha a K-G is hasonlo hangzo akkor Gat visszafele olvasva. Meghát a Dák<--->Kád mint a Viztározó. A Trák az meg Tárak. ( Tur-t Árok ---Turán(y)-ok ) Szoval a Dák az mindenkeppen Géta, TSAK nem az Olá tesóink. Ők maximum megfúrták a Gátat vagy a Kádat XDXD

Szekelyul 'parasztosan', bolondul ugy mongyuk arra mikor valaki valamit [valakit] megszúr hogy 'megőtötte' XD A 'megőtötte' lehet 'megöltötte' vagyes akkor 'megölte' ; a 19ik szazadban meg a magyar irok az 'óta' szot ugy is irtak hogy 'ólta' itt peldaul ---> books.google.ro/books?id=0VJTAAAAcAAJ&pg=RA1PA18&dq=%C3%B3lta&hl=hu&sa=X&ei=saaFUtOcHYKjtAbI_4GIDw&redir_esc=y#v=onepage&q=%C3%B3lta&f=false (http://books.google.ro/books? id=0VJTAAAAcAAJ&pg=RA1-PA18&dq=%C3%B3lta&hl=hu&sa=X&ei=saaFUtOcHYKjtAbI_4GIDw&redir_esc=y#v=onepage&q=%C3%B3lta&f=false) 18.old., 2. resz Az 'ölt' az varr, azt is jelenti [a varráskor is szurjak az anyagot]

Szoval az Oláhok [vagy 'Valakik'---Valaki-Valach?...] meg-Ölték a Gátat XD [persze lehet nem az olahok, mert az 'olah' nev is jelenthet valami mast ebben az orbitalis tortenelem hamisittasban] Hollósy István konyveben ['Magyarorszag oslakoi es az Olahok eredete' czimmel] van egy forras [könyv] ahol azt irtak hogy az olahok azok szekelyek. itt ---> mtdaportal.extra.hu/books/hollosy_istvan_magyarorszag_oslakoi.pdf (http://mtdaportal.extra.hu/books/hollosy_istvan_magyarorszag_oslakoi.pdf) 78.old. [valami 'leleszi barátok okleveleben'] Meglehet nem 'megfúrták a Gátat' hanem 'befoltozták'? [ a Varráskor is 'befoltozunk' végül... ]

Olt folyó = Ölt vagy Olt ?

Na de az Ölt szó az hasonlit a Tölt-re; Szoval akkor Meg-Töltötték a Gátat/Kádat.

13. Eklézsia,Gát

'Ecclesiastic' az 'Egyházi,Papi' Romanul az 'Ecluza' az amolyan Gát [nemtom hogy mondjak magyarul s azt se igazan hogy mire hasznaljak pontosan,pedig egy ilyen mellett voltam őrségbe a katonasagnal XD] - a roman nettes magyarazo szerint 'Vizszabályozó, amit a vizre vagy kanálisra épitenek'. igy nez ki ---> www.google.ro/search? q=ecluza+cernavoda&qscrl=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EP6CUrXxC8rWtQbItICIAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=642 (https://www.google.ro/search? q=ecluza+cernavoda&qscrl=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=EP6CUrXxC8rWtQbItICIAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=642) szoval amolyan gát.

Apát=Apad,Apád? XD

14. Hun királyok

Kadocsa - Kádas Kádár a Torda nemzetsegbol [Kézai] - Kád,Ár,Árkád Réva (Rhua)- Révész Atilla - Ital (Viz) Buda - Viz [szlavul-boda/voda] -- Dobó-gó? Réka - Patak [szlavul reka=patak] -- király,kerál,kara,árok,kör-árok,kör-pad? Béla - Lébe? Öböl? ['Bala-ur'=sarkany,romanul] Keve - Kő'Veder'/Meder [a Veder is vizet tárol mint a Meder, megFogja a Vizet (Veder szekelyesen,magyarul Vödör) ]

'Atilla a Médek Ruháját viselte' A Viz 'ruhája' a Meder. A Viz 'vasalja' a Medret.

Atilla-Attila = Atya Élő? romanul a viz=apa, a 'rau'=folyo [a 'rau' jelent 'rosszat' is romanul] Folyó=Lófő?

Amugy 'Csaba kiralyfi' nepe az Olahok nem a Szikulok XD;

Csobán [Cioban] romanul juhász. Mi a Szikulok meg a Dákok. XD (Na jo persze ez is valszeg bonyolultabb 1 cseppet :D)

Csobban a Viz? )

((((-----Errol most eszembe jutott valami [ en talaltam most ki ] XD Viccz; - Az olah juhasz beleesett gátba a hegyről, és a székely aki őrizte a gátat azt mondta erre hogy 'csobban'..... és igy lett az olah juhasz Csobán ----XDXDXDXD ))))

Meg erdekes az is hogy ahol a Hun-Magyar kiralyok listaja es kepei vannak, azaz a Nadasdy Mauzoleum-nak nevezett konyv [1664-bol], annak a neve ugyebar Nádasdy. Üzengetnek a hamisittók. Persze ez a könyv is hamisittás, ugyanugy mint a 18-ik szazadban 'előkerült krónikáink'. [a jezsuita gyerekek 'találták' meg ugyebár]

15. Gyaur,Pokol,Gyalog,Lovas,Apát,Dóm

Szilagyi Sandor konyvebe ezt irja a 'mohacsi csata'-val kapcsolatba; ''A gyaurok közűl körülbelűl négyezer lovas és ötvenezer gyalogos költözött a pokolba; az iszlam hívei közűl pedig mintegy ötven vagy hatvan ember lett vértanúvá.'' itt ---> mek.oszk.hu/00800/00893/html/doc/c400306.htm (http://mek.oszk.hu/00800/00893/html/doc/c400306.htm) a ket utolso kep kozott

Mi van ha bányászni mentek a gyerekek? XD azaz Bánok voltak, Úr/ÁrBánok (Albánok?) ?

Nezzuk meg a szavakot,neveket;

Gyaur - Gyúr,Gyár-t,Agyar G-K hasonlo hangzo --> Kúr, T(C-K) hasonlo amint regebb irtam --> Túr Basz - ujgur nyelven valaki mondta volt hogy Tömni Basz=BeÁs?

P-B-V-F --> Folyó-Lófő-Lovas---> --->Lápos-->Pálos??? ---> --->L-apá-tol--->Apát-Ol ---> L-R --> Apát-Ol --> Apád-Úr L-R ---> Apad,Pad-ol-->Pad-Ur-->Ár-Pad, Pad-Maly-->Pad-Mar(t)

Pokol-Lápok Kovásznán a földből feljövő széndioxidos iszapos vizet Pokolsárnak nevezik.

Gyalog-Gulág? A Gulágon is epitettek. Ha az L-R, G-K hasonlo hangzok es a T-C[K] ; Gyalog,Gulág ---> Gyúrók,Gyárak,Kúrók,Túrók vagy akár Körök,Görög,Törők,Török,Tárak,Trák,Kuruc

Vértanú Beat-Szent latinu Szent-Sánc Beat-Ver angolu Bath-Fürdő angolu

Báth-ory és a sok 'Vér'... Gát - Kád ...
Bate-Ver románu Beat - Ritmus angolu [ Rit-mus --Rit vagy Ritus az vallás ] ? Bite-Harap angolu

Ver-Tanu? ha D-T akkor 'Tanu' - Dan M-N --> Dam=Gát vagy Duna?

Vert Gát [ 'Dagasztott Gát' ? ] Duna és 'Révész'?

vagy Révülés és Tan ?

D-T --> And-Rew [angolu Andras] szoval ez alapjan is Bathory Andras 'vertanu' volt? vagy 'II Andras' is? [ aki ugye passzol a 'Nagy Sandor,Atilla,Jezus,Matyas dolgokkal] es Bathory Andras is 33 evesen hal meg ( '1566-1599' ) ; itt --> de.wikipedia.org/wiki/Andreas_B%C3%A1thory (http://de.wikipedia.org/wiki/Andreas_B%C3%A1thory) en.wikipedia.org/wiki/Andrew_B%C3%A1thory (http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_B%C3%A1thory) a 'magyar' wikipedian persze nem teszik ki azt a szuletesi adatot ami alapjan '33 eves'. hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1thory_Andr%C3%A1s (http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1thory_Andr%C3%A1s)

Báthory István sírján ez a vers volt irva, Szirmay Antal nyomán; itt ---> books.google.ro/books?

id=8bIAAAAAcAAJ&pg=PA97&dq=szirmay+Egregius+Stephanus&hl=hu&sa=X&ei=5D9xUrqOKozn4gTtn4HYCw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=szirmay%20Egregius%20S (http://books.google.ro/books?

id=8bIAAAAAcAAJ&pg=PA97&dq=szirmay+Egregius+Stephanus&hl=hu&sa=X&ei=5D9xUrqOKozn4gTtn4HYCw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=szirmay%20Egregius%20S 97-98. old. 'Latinu'; Qvi Curios vita vicit, probitate Catones, Aeqvavitqve Numam religione Dei, Nam coluit verum prisca pietate, Tonantem, Et nunqvam domuit foeda libido virum, Hic capit Alpinos, Moldavos protegit idem, Sangvine Sylvanos et tegit ipse suo, Egregius Stephanus, saevos qvi pectore Turcos, Prostravit toties, hac requiescit humo. At Vos O ! Bathorum gens ! hunc lugete parentem, Nam Bathorum cecidit firma columna Domus.

M-Agyaru; A' ki mértékletesebben mint Curiusok éle És Catónál kegyesebb vólt, s' mint Numa Istent féle; Mert tisztelte az Ég igaz Urát régi Szent hittel, 'S kit eme buja szerelem rabságára nem vitt el.

Oláh Vajdát Királlyának engedni kötelezte, Moldvát örzé, és Erdélyt is önn vérével fedezte, Nagy Vitéz Báthory István ! ki sokszor vér tavában Ölte a dühös Törököt, nyugszik e föld gyomrában. Báthory Nemzettség ! sirasd Atyádat, hogy' merüle A' sirba; 's ez erős Oszlop a' Házadból kidüle.

Van nehany szo benne azert...;

Dom itt hazat jelent Szirmay fordittasaba de ha a Gát az Dam, akkor a Dóm az miaz? meg amugy ugyebar az Úr-ra azaz Istenre is 'Domini'.

Cato - Gát,Kád? [g-k]

Curius - Kúrós,Túrós [ meg valszeg a 'perzsa' Cyrus/Kürosz ] a 'perzsa' szo az valszeg a 'párzós' XD ha már itt tartunk. [ vagy az es lehet hogy 'par-szaka' es akkor tulajdonkeppen a szakák voltak azaz szkitak a 'perzsak' is , es akkor a 'parthus' es 'perzsa' ugyanaz ]

Numa?

Az 'Egregius Stephanus' is; 'egregius' - az vagy 'Öreg/Régi' vagy ha az 'Irigátor' , az a Vizhez koti a dolgokat akkor.

'Aeqvavitque' ez mintha 'Viz' lenne de Szirmaynal nincs 'viz' a fordittasba de az 'excavation' az kiásni

'Dei' az 'Isten' de van egy szekely falu hogy 'Szekelydalya' a 'dei' az forditva 'jed', jád? Iad [Jád] romanul = pokol pokol=lápok? [A Kovásznán a feljövő iszapos vizre ugy mongyák 'pokolsár'] Beszterce megyeben van egy falu Jád nevvel;

http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1d (http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1d) nemetul a neve Good vagy Jood. XD Szoval a 'latin Isten' az romanul 'pokol' s magyarul láp Meg ha a Gy es J bizonyos esetekben ugyanaz [ jött-gyött] es a D es T hasonlo hangzo , akkor; Dei,Dej-->Degy<-->Gát es Dam=Gát angolu vagy 'kulfoldiul' [ + Mud angolu 'láposföld' ] Szoval a Dei es Dom-ini azaz az Isten az Gát.

Cato meginnt; angolul vágni az cut [olvasd kátt] romanul a kés az cutit és itt a versben 'Cato éle' van irva. a versben 'Catonál kegyesebb' k-h, hegyesebb?

'Tonantem'?

S a tobbiben is van ugyebar+ amit nem is sejtunk valszeg.

Ugyanott a 97ik oldalon az olah Bazarad-ra [Basarab valszeg mashol] aszongya hogy 'pártos'; a 'pártost' hasznaltak a magyar irok arra aki 'el-pártolt' [es igy magyarazzak amugy masok is a 'párthus'-okat is akik 'el-pártoltak' a szkitaktol] Na de ha az olahok ha 'pártosok' voltak, akkor Szkitia hol is volt? Ugy nez ki itt. Ehez johet az is hogy Zrinyi ugyebar horvat volt [persze a 'horvat' nev is lehet maskepp, peldaul 'karpat'] akit 'Az Adriai tenger Szirénájának' is mondtak es ha Horvatorszag Magyarorszag 'szélén' volt akkor lehet ő is 'parthus'/partos volt. [a 'pártos' az lehet akkor el-partolt de lehet az is 'aki a mi pártunkon,oldalunkon van']. Zrinyinek a neve hasonlit ugyebar a párthus Surena nevéhez is [SZ-R-N] es a 'Szélén' szo is hasonlit a Zrinyihez es Surenahoz ha a L-R hasonlo hangzok.

Vagy 'geologiailag' akkor a 'pártos/párthus/partos' is mast jelent ugyebar.

Meg kene nezni meg ezeket is; Sár<-->Réz (r)ez-üst--ökös [a szkitaknal hogy valami meteorit lehetett ami becsapodott a 'mitologiaba', amit a '3-ik gyerek tudott csak megfogni'] s-árga - argint latinu ezüst

[s]-ar [k]any

Nincs meg az arany XD

Kép; Z-etelaki Gát

Kép; Z-etelaki Gát

Köd-ben --- Fog-ban

16. Báthory István nádor, Sánta

Itt azt irja hogy Bathory Istvan ('1480-1530') 'sánta' volt; ---> hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1thori_Istv%C3%A1n_(n%C3%A1dor) (http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1thori_Istv%C3%A1n_(n%C3%A1dor)) Igy irja; ''Ecsedi Báthori (III.) István (1480-as évek közepe – Dévény, 1530. május 8. ragadványneve „Sánta”. Születésétől fogva beteg volt az egyik lába és köszvénytől szenvedett.'' Szent volt vagy Sáncot vágott? Ugyanigy ahogy elobb irtam volt 'Timur-Lenk' is 'sánta' volt. Na de korulbelol annyira volt 'sánta' mint amennyire Konyves Kalman 'pupos', mert hogy az sem volt 'pupos' biztos. Amugy Kalmannal van egy sztori hogy valami ''kijevi 'Lanka'-t megrug'' [ez egy nő lenne]; itt irja ---> books.google.ro/books?id=cCdFAAAAYAAJ&pg=PA165&dq=Kalman+Lanka&hl=hu&sa=X&ei=lCHUt6VOKbw4gTrZw&redir_esc=y#v=onepage&q=Kalman%20Lanka&f=false (http://books.google.ro/books? id=cCdFAAAAYAAJ&pg=PA165&dq=Kalman+Lanka&hl=hu&sa=X&ei=-lCHUt6VOKbw4gTrZw&redir_esc=y#v=onepage&q=Kalman%20Lanka&f=false) 165.old. Szoval ha a 'lanka' az 'lankás' is lehet akkor itt se volt semmilfele 'megrugás' valszeg Es az is erdekes hogy a 'Kalman' nevben is nagyjabol ugyanazok a massalhangzok vannak mint a 'Lanka-ba'

Azt varialom mi lehet a 'Kalman megrugta Lankat'...; erdekes romanul a 'rog' az 'kérni,könyörögni' - itt meg Lanka konyorog Kalmannak mikor 'megrugja' romanul a 'rug' az máglyát is jelent. jelent szedret,csipkerózsát,indát is http://www.szotar.ro/?szotar=rohu (http://www.szotar.ro/?szotar=rohu) Latinul meg a 'ruga' az jelent 'nyalkahartyat' is es a 'rugio' az 'dörgést,morajlást' is http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/rug (http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/rug) Na de ha 'indát' is jelent akkor mi van ha ''Valaki elárasztotta/inundálta a Völgyet/Lankát''?

17. Vatikán,Pogány,Tó

Angolul a Bath az Fürdő Bath <---> Tav, Tavak,Tó [regiesen vagy parasztosan a 'Tó-t' ugy mondanank hogy 'Taú' ; de ha mar 'au', es mint az avar---uar-hun eseteben is az 'au' az 'v'-re valt akkor itt is latszik] Vatikán; K-G Gányolni az Csinálni valamit , 'termeszetesen' ma 'negativ' valami Tó-Gány? a romai öltözet = tóga... van a Po folyó ugyebar, de ha P-Ph=F akkor; Po=Folyó Pogány=Folyót gányol vagy mongyuk ugy hogy szabályoz. Pogány=Fog-ány XD 'Meg-Fogták' a Vizet. [Helyre 'PoFo-zták esetleg]

es akkor a 'Fogoly' azaz a Foglyok vajon kik voltak?

Ehez erdekessegkeppen johet az is hogy angolul a 'medence' az 'pool'; es a 'vizi-polo' is, es meg ki tudja mi.

Nem veletlen valszeg hogy a Bathory Sarkanynak a Farka az hasonlit nehany kepen egy Ásóra. Es amugy az sem veletlen hogy Bathory Zsigmond egyik kepen a hatterben S. Georg varosnev van ''Sárkányölő/Sár-Gányoló szent György, györgy=gyurók,gyárak,túrók,kurók,a kuruc is valszeg, vagy körök,török,turk,trák,görög''

18. Trójai Faló

Ha a Folyó még Lófő akkor egyszerre tsak annyi hogy Szittya dologról van szó de ha a Faló = Folyó akkor mi a ny-avaja lehet? A Folyó Túr valahol ? vagy Bemegy a Tár-ba'? vagy a Folyó bemegy a JáRaTba (a föld alatt) ? Ki TáRJa a kapuit a gát,zsilip Zsilip-Pilis? KapuDán,Dam-Gát [Kapu],Kapkán Kapkán/Kavkán az avar vagy bulgár vezérrang, Kán Kanna az csupor azaz 'medence,tó' stb.

Kánai Mennyegző?

Trójai Helena ugyebar, aki nem sok matatással lácczik hogy Tündér Ilona ['Trojai Helena apja Tyndareus'] Ilona=Lány,Lánka,Lányka,Leánka,Leányka meg a Lanka,Lankás

Ha ott feljebb a 16-osba a Lanka es Kalman dologba esetleg El-Árasztás van akkor eléggé talál a dolog. A Lankás mássalhagzói a Kanális szóba is benne vannak; a Kanális is a föld alatt (is) van.

19. Báthory Erzsébet

Angolu Bath Fürdő Latinu Beat Szent Angolu Beat Ver és Rit-mus [ Mise? ] Angolu es Latinu Rite/Ritual Szertartás,Szokás,Ceremónia,Liturgia Amugy romanul is a 'beat' = részeg [ illuminált XD ] Ér-Seb-et vagy Ér=Patak,Folyó

Báthory Erzsébet - Vérfürdő <---> VérSzerződés vagy Révülés
vagy Geológia,Épitkezés

Jézus is mit is mond, ugymond - 'Eli Eli Sabaktani' Isa muszliméknál Jézus El=Élő [ Atya Isten peldaul ] ha a T az C(K) akkor a 'sab-aktani' az 'sab-atani' vagy sabat-tani egyszeuren [+ sabat-szabad ] El-Isa-Beth --- Eli-sabat-tani Tani legyen Tana-Is--Duna vagy Tan Van valami 'Lama' is a szovegben, de az legyen mongyuk Álom. Székelyül a 'Lám' az 'Lássam' , mikor peldaul valakinek mongyuk hogy 'mutasd!' [hogy lássam,megnézzem], vagy 'Lám milyen igaza volt' [látod-e milyen igaza volt]

Es 'II Andras' aki a 'szentfold' fele mászkál ugymond, Erzsebet a leanya. es az 'I Andras'-t meg ugy hivjak hogy 'katolikus vagy fehér' Az a 'két' András egy volt.

vagy

Tomyris vagy Mátyás és VérSzerződés?

20. Szent Katalin

Sánc Kat-a-lánka? Kat --->Gát? Lanka,Lankás Gát és Völgy/Hölgy? XD

21. Könyves Kálmán és Lanka

Lanka,Lankás=Völgy/Hölgy I-rrig-áció=beöntés,öntözés http://www.kislexikon.hu/irrigacio_irrigalas.html (http://www.kislexikon.hu/irrigacio_irrigalas.html) 'Kálmán meg-Rugja Lankát' 'Kalman' elarasztotta a Völgyet.

Erdekes hogy romanul a 'rug' az 'szeder' s 'csipkerozsa' is http://www.szotar.ro/?szotar=rohu (http://www.szotar.ro/?szotar=rohu) a szeder es a csipkerozsa is tövises Köze lenne a dolognak a 'Jézus és a töviskoszoru' dologhoz?...

22. Caverna, Vér, Nász, Rév, Tan

Cavern angolu es romanul barlang, üreg, stb hasonlo http://www.thefreedictionary.com/cavern (http://www.thefreedictionary.com/cavern) http://dictzone.com/angol-magyar-szotar/chamber (http://dictzone.com/angol-magyar-szotar/chamber) Taverna romanul valami banyaszattal kapcsolatos dolog Cavern-Guvern Angolu es romanul a 'guvern' az kormány [ a politikus csapat ] kormány - Kur/Tur-Mány ? XD

Ca-Ver-Na --- Ka-Vér-Nász ? Suzdal-Vlagyimir az valami Kijevi-Rusz hercegseg http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir-Suzdal (http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir-Suzdal) ez meg 'Nagy Sandor' dolog http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAzai_menyegz%C5%91 (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAzai_menyegz%C5%91) Szuzai vagy Szuzdáli Mennyegző ? Vagy A Naszád is vizi flotta, és Révész ?

Ha a T az lehet C(K) akkor; Ta-Ver-Na --- Tó-Vér-Nász vagy Tó, Révész, Nasz-ád? vagy Révülés és Tan

vagy Nász - 'Auson-es' latinul 'Italia őslakói' http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/ausones (http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/ausones) 'Ausones'=Ős-Honos? Amugy az Ausonest is irtak Nausones-nek [egy kicsitt megcsavarva, de ha a 'latin' nyelv idiota...], azaz megint 'leveszik' itt is az elso betut. itt ---> atlantisonline.smfforfree2.com/index.php?topic=9652.175;wap2 (http://atlantisonline.smfforfree2.com/index.php?topic=9652.175;wap2) az elso tiz sor ott van Calypso is Calypso - Ka-Lápos? Poklos?Lápok? Cal<-->Lak-ós? Cal<-->Lac [romanul tó] de ha T-(C)K akkor Tál azaz medence vagy tó Ezt irja ott; 'Auson (Nausinoos) was a son of Calypso' Vagyis az Őshonos/Lakós az a Lápok fia volt? Báthory Eredet?

A Calypso az lehet Lovasok is [p-b-v-f] vagy akkor Lófő

Kálvária - Kál Vára? Tó Vár? vagy visszafordittva; Taver-na? Caver-na. A 'Kalvaria' az meglehet egyszeruen Medence,Tó,Gát

Nativ latinul = helybeli,őslakós

Nato latinul Születik Nautic latinul Vizi,Hajózási,Tengeri

Nativ - Tavan [romanul Menny-ezet, 'plafon']

Kalman es Lanka es a Könyörgés; Nász <---> Szán (Meg)Szán-ta ---Sánc,Szánt,Szent...[vannak kifejezesek is ugyebar hogy; 'figyelmet szent-tel neki', 'nem szán időt rá']

Köny-ves Kálmán , Köny-örgés [a 16-osba van ugye hogy latinul a 'rugio' az d-örgés is es hogy 'nyálka-hártya' is - a 'nyálka' szoban a 'lánka' massalhagzoi vannak, osztan mi lehet az osszefugges ezzel az utobbival?? A szex az benne van látszik.... XD ; angolul erdekes a 'heart' az 'sziv', vagyis akkor a 'romantika ' is :D] Es akkor tsodalkozunk hogy az egessz vilag vadassza a Magyar bugyelárist XD Meg kell Fog-ni őköt, ki kell mutani az Agyar-t. Meg ha a G-K hasonlo hangzo akkor a Könyör-gés=G(y)önyör-gés ? D Szoval eleg Sz-Épen egybe vannak a dolgok.

23. Szent Gellért

Vatháék 'Szent Gellértet ledobják a hegyről' A 'szent gellert' nevben benne van a Gurul szo is [ugyanaz a massalhangzok] A Szent=Sánc 'Szent Gellért'='Legurult a Sáncba' Ha meg a 'Rug' szó az lehet I-rrig-áció azaz Árasztás akkor; Szent Gellértet Le-Rug-ták a Sáncba Azaz Vatháék elárasztották a Völgyet. Ilyenkor veszem észre hogy a rug<--->gur-ul

Viccz --> '' Gellért 'gellert kapott' ''XD

A Vatha név is az valszeg Báthory [b=v a szlavban, es hasonlo hangzo] A Báthory név az lehet a Tavak Urai

Tárak Urai - Tó-Tárak/Ta(u)-Tárok Urai.

24. Szent Lőrinc, VérTánc, RévTánc, Bál

Angolul Lőrinc az Lawrance Law-Rance Ránc az Sánc végül mert 'kissebb gödör a bőrön' Ha a V-B hasonlo hangzo es az L-R is akkor;

Law <--> Wal---> Bál Ha a Sánc az Tánc is [ TS, es a lathato szo kavarasok mindehol ] Vale romanul Völgy [ A Völgy lehet Hölgy is mint latszik korabbrol ] Vagyis 'Szent Lőrinc' = Sánc, Völgy vagy ha Law<--->Wal es az L-R; akkor Vár Sánc, vagy; VérTánc, ha nagyon akarjuk a 'horrort' vagy Bál,Tánc és Hölgy. vagy Law, L-R, akkor Révülés vagy Révész. XD. vagy; angolul a Law Törvény Law<--->Wal Wal-Váj [l=ly-j, peldaul jányos-lányos] Törvény-Turvány? XD Törvény - Tó-Örvény?

Erre egy példa; Kézdikővár falu Kovászna megyében. Az egész falu egy völgyben van és 'Szent Lőrinc' tiszteletére van templom. A falut 1905 előtt úgy hivták hogy Peselnek [Pisilnek-szekelyesen XD]

Amugy egy dolog amibol sejteni mekkora orbitalis tortenelem hamisittas van, azaz mondhatni 'fekete magia' [ nem vagyok spiritualis vagy 'kereszteny' olyan ertelemben, de azert hogy ertsuk ] A 955-os 'augsburgi diadal' a nemeteknek az 'Szent Lorinc napjan volt' A 'gyoztes nemet kiraly' neve Otto. Szilagyi Sandor konyveben olvastam volt hogy volt nekunk olyan ispan akit ugy hivtak hogy Otto [Atya] -igy volt irva, nem en irom igy. Nem azt mondom hogy ez az Otto ispan=Otto nemet csaszar ebben az esetben; hanem azt hogy az a 'gyoztes nemet csaszar' az valoszinuleg egy magyar kiraly volt aki mondjuk Atya nevezetu [is] volt - azaz meg van forditva az egesz sztori; nem a nemetek nyertek hanem mi- ezert van annyi agyalagyult magyarazat mindenhol ,mert ki van forgatva 180 fokkal a tortenelem! [ peldaul az is hogy mi 100ezren voltunk a nemetek meg kb 25 ezren ekkor - es megis kikaptunk ugyebar ami agyrem, mert ha mind a 100ezer magyar fellabu lett volna es tudogyuladasos akkor is nyerunk ennyien ennyievel szemben ]

Amugy 'Szent Istvan' [ azert idezojel mert lehetett mas neve is , nem azert mert nem volt 'szent' ] Imre nevezetu fiat is irtak Henrich-nek, aki ugyebar mashol meg nemet csaszarok neve [ es van is emlittes hogy 1030-ban 'Imre vezette a magyar sereget' mikor megverjuk a nemeteket] itt irja az Imre-Henrich dolgot ---> fmg.ac/Projects/MedLands/HUNGARY.htm (http://fmg.ac/Projects/MedLands/HUNGARY.htm) az Istvan resznel igy irja - '' 2. IMRE [Heinrich] ([1007]-killed Bihar 2 Nov 1031). The Gesta Hungarorum records that "rex Stephanus" had several sons of whom "Emricum " stood out. The Chronicle of Alberic de Trois-Fontaines names "Hemericum " as the only son of "sanctus rex de Ungaria Stephanus primus", specifying that he died before his father. The Annales Hildesheimenses name "Heinricus, Stephani regis filius, dux Ruizorum " when recording his death. The Gesta Hungarorum records that "rege Stephano" wished to renounce his crown in favour of "Emrico duci suo filio" but was prevented from doing so by the latter's early death. He was killed by a wild boar while hunting. The Chronicon Posoniense records the death in 1031 of "Henricus filius Stephani regis". The Altahense Annales record the death in 1033 of "Heinricus filius Stephani Regis Ungarie". [m ([1022]) --- (-after 1031). Sources are contradictory regarding the possible marriage of Imre. ''

Szoval ez a vilagtortenelem a horror nem a Bathoryak !
Amit azert birok, nem i-jedek meg tölle XD

Székelykő/ SzikulKő/ SzikálKő/ SziklaKő - Torockó

25. Mária
Ha már a Fogaknál tartok akkor a Maria az Mar-ja, Mar-os/Mar-ós [ Maris-ka XD ] Ha 'már' akkor szekelyul mongyuk ezt ugy is hogy 'mán' - esetleg cserelodhet az 'r' az 'n'-re , es akkor a 'Már' az 'Mán' Ha Mán akkor lehet Mányolni azaz csinalni valamit, vagy Meny, Menny

Angolul van a 'Virgin Mary' ami ugyebar Szuz Maria

ha az L-R hasonlo hangzo akkor; Völgy-in vagyis akkor a Völgy és Ki-Marás Az '-in' es '-an' vegzodesek meglehet valami női-t jelentenek?

Hölgy-in(a)? Hölgy/Völgy-Anya?

Amugy az 'anya/ana' szavunk sem ugy volt lehet egeszen, mert peldaul van az 'ipa' es 'napa' rokonsag megnevezes, ami a meny,vej anyja,apja vagyis benne van az 'apa' szo, és 'lekerül' az elso betu a szo elejerol hu.wiktionary.org/wiki/napa (http://hu.wiktionary.org/wiki/napa) hu.wiktionary.org/wiki/ipa (http://hu.wiktionary.org/wiki/ipa)

A 'Szűz' mi lehet?

Elárasztottak egy frissen kiásott völgyet vagy olyant ahol nem volt eddig tó,folyó,gát? Sz-Ár-az?

26.

MagUrians - Nuclear Uranians
www.youtube.com/watch?v=Py9_2hTlkNs (http://www.youtube.com/watch?

v=Py9_2hTlkNs)

27. Pólya, Jász , Apostol
Ha a 'Po' az lehet Fo-lyo akkor a Polya? P-Ph-F Folyás-Pólyás A Polya az amibe belebugyelalnak valamit , azaz ami tart,táról valamit. Po-Jasz? A Jaszok akik 'bebugyelaltak' a folyokat, medret vajtak neki, azaz szabalyoztak? Jász=Po-Gány-oló/Folyó szabályozó

Amugy Jézus is ebből a csapatból volt akkor ezek szerint [ Jász-Szarmata azaz Szkíta ]. Amugy valszeg valamelyik kiralyunk [ termeszetesen 'feltamadasok,keresztre feszittesek, 'szuznemzes' ' nelkul ] A Jász-olos/Jászolós

Az 'Apostolok' ha 'feltesszük a körforgóra' ahogy Jásdi Imre báty-ury mondaná, azaz körívre, és amugy ugy olvassuk ahogy akarjuk, akkor; 'Apostol' = Lápos-Tó ha esetleg 'keveres' lehet benne [ ami nem ritka a 'gorog,latin muveltsegbe' ] akkor; Lapátosok?

Szoval akkor a 12 apostol azok a csatlakozott nepek kiralyai voltak mondjuk, vagy Lapátoltak? XD

Es esetleg a 'Pálosok' es az 'Apátok' is ilyesmik voltak?... Vagy esetleg a Hajduk is? A Hajduk magukot 'angyaloknak hivtak mert olyan jamborok voltak' / Borsos Sebestyén krónikája és Nagy Szabó Ferencz 1490-1583, 1580-1658 itt ---> books.google.ro/books?id=DjQAAAAYAAJ&pg=PA53&dq=hajduk+j%C3%A1mborok&hl=hu&sa=X&ei=VJqUUsOzGYXnygOooIKoBw&redir_esc=y#v=onepage&q=hajduk%20j%C3%A1mborok&f=false (http://books.google.ro/books?id=DjQAAAAYAAJ&pg=PA53&dq=hajduk+j%C3%A1mborok&hl=hu&sa=X&ei=VJqUUsOzGYXnygOooIKoBw&redir_esc=y#v=onepage&q=hajduk%20j%C3%A1mborok&f=false) 53. oldal J-ámborok - Emberek ?

Amugy a kulonbseg a kronika irasa kozott 168 ev,1490-1658 [ azaz amit en irogatok hogy 100+23+45 ev ] Ilyenkor fut végig az ember agyán a 'legenda'...D Ha Atillát 'folyóba temették' és Mátyás halála '1490', akkor ezek akikről feltételezem hogy 'ástak,lapátoltak,folyót irányitgathattak, stb', azaz akkor a Pálosok,Apátok, 'Apostolok' vagy esetleg a Hajduk..., eltemették Mátyást? ...... Hihetetlen de itt barmi lehet.

28. Jász - Filiszteus (Philisteus)
P-B-V-F; Filisz-teus <---> Lovas,Lófős (vagy feltéve a körforgóra - J-Ásdi Imre nyomán) Teus?

Ha az avar -- uar-hun eseteben az 'ua' 'v'-re valt akkor itt; Teus=Tavas Filisz-Folyós Jász (Po-Jasz/Pólyás) - Philisteus/Filiszteus = Folyós - Tavas

29. Burgund-Hunok
Agathias azt irta hogy a Burgundok Hunok [a 'Burugundi 'neven emlegeti] itt ---> books.google.ro/books?

id=O_68eMrnpQUC&pg=PA193&dq=Agathias+Hunnica+burgundi&hl=hu&sa=X&ei=uTCaUpPvMqq7ygPeqYKoAg&redir_esc=y#v=onepage&q=Agathias%20Hunnica%20burgu (http://books.google.ro/books?

id=O_68eMrnpQUC&pg=PA193&dq=Agathias+Hunnica+burgundi&hl=hu&sa=X&ei=uTCaUpPvMqq7ygPeqYKoAg&redir_esc=y#v=onepage&q=Agathias%20Hunnica%20burgu 154. oldal balrol irja is a sorok mellett. vagy itt ---> books.google.ro/books?id=gq4WAAAAQAAJ&pg=PA388&dq=agathias+bugurundi+huns&hl=hu&sa=X&ei=EDCaUsaMMjoywPqwoKACg&ved=0CEQQ6AEwAg#v=onepage&q=agathias%20bugurundi%20huns&f=false (http://books.google.ro/books? id=gq4WAAAAQAAJ&pg=PA388&dq=agathias+bugurundi+huns&hl=hu&sa=X&ei=EDCaUsaMMjoywPqwoKACg&ved=0CEQQ6AEwAg#v=onepage&q=agathias%20bugurundi%20huns&f=false) 388.oldal [jegyzetbe is irja - az 'accenset' 'felismeri benne' ha jol ertem azt jelenti itt ---> http://en.wiktionary.org/wiki/accenseo#Latin
(http://en.wiktionary.org/wiki/accenseo#Latin) ]

Angolul itt ---> books.google.ro/books?id=Wp92bUzuMoQC&pg=PA146&dq=burugundi&hl=hu&sa=X&ei=2w-cUtOIIPYygOPk4HgCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=burugundi&f=false (http://books.google.ro/books? id=Wp92bUzuMoQC&pg=PA146&dq=burugundi&hl=hu&sa=X&ei=2w-cUt-OIIPYygOPk4HgCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=burugundi&f=false) 146. old. Itt Pálóczinál ---> books.google.ro/books?id=b35UAAAAcAAJ&pg=PA107&dq=burugundi&hl=hu&sa=X&ei=2w-cUtOIIPYygOPk4HgCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=burugundi&f=false (http://books.google.ro/books? id=b35UAAAAcAAJ&pg=PA107&dq=burugundi&hl=hu&sa=X&ei=2w-cUt-OIIPYygOPk4HgCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=burugundi&f=false) 106-107. old. , e) jegyzet

Bu-rg-undi...

a 'rug' az jelent latinul sáncot,redőt és dörgést,morajlást is http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/rug (http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/rug)

Magyarul meg van a 'Burrog' szo, vagyis ugyanaz mint a dörgés,morajlás forditva gur-ul, mondjuk egy jó nagy kő mikor le-gur-ul

az 'undi' az Inundáció [ Elárasztás ] ez esetben [ romanul az 'unda' hullám - fizikai ertelemben ]

Vagy a 'rug' az I-rrig-áció [ Árasztás ]

Romanul a 'rug' az máglya,inda,szeder,csipkerózsa A csipkerozsa es szeder tövisei is csinalhatnak 'ráncot azaz sáncot' Vagy a magyar Rág szó, amikor a Fog szintén sáncot csinál. D ( Hun-Gár = Akik Hont Rágtak,Vájtak, Épitettek,Gyártottak )

A Burgund Hunok = Árasztók
amugy a burg-und nevben benne van a ; burg,burrog-kabar [ ha körforgóra tesszük ] g=k hasonlo hangzo vagy akár a 'varrég' is. b-v hasonlo hangzo es a szlavban ugyanaz.

Az 'inundacio' szoban benne van a magyar 'öntő' szó. [valszeg az Ond/Kond nev, Ondó is ez]

es a 'szeder' <--> redős,redő?

A Longobárd az meglehet Lanka-Part, vagyes meginn geologia.

A Burg-und szoban benne van meg mas is ami geologia vagy Viz; B-P,G-K, körbeolvasva; Burok vagy Kabar Kapar=Ás, A Kapa Ás Szoval a Kabarok is Vizzel dolgoztak valamit. A Burok ilyen ertelemben akkor lehet Viz-Tár,Medence,Tó,Gát,Meder és akkor esetleg a 'Rabok' is kik voltak? A Rab szoban benne van az Avar/Abar szo is , es ha az Avar az =Uar-Hun is, akkor a 'Rabok' Urak voltak nem rabok.

30. Hyperboreánok
Akik ugyebar 'eszakra laktak a gorogoktol', vagyis altalaban Szkitak. Hy-Per-Bor Hő-Pára [duplazva mert a B-V-P, vagyis a Bor is Por/Par] vagy a 'Borus az ég' az Párás ugyebár. Ha a B-P-V melle betehessuk az F-et is akkor; Hő Pára Forr Az a viz ami 'burrog' az a fövő viz.

31. Erzsébet, Elisabeth (geologiai variaczio)
Er-séb-et [ regebben meg a Zsigmondot Sigmondnak es az Erzsebetet Ersebetnek irtak ] Seb nincs vágás nélkül Vagy ha onnan ered ki a vér, akkor a seb forrás is ilyen értelemben. Ér az lehet patak,folyó A patak,folyó az tulajdonképpen vágás a földben Vagy a Seb-Szab-ni ; a szabó is vág végül

Szoval Er-séb-et az Folyó-Meder

Vagy ha Er-se-bet/El-isa-beth, akkor; Beth/Bath <---> Tav-ak,Tó

vagy Se-Bet akkor Tavas. Isa - Issza,Iszik

Szoval mindenkeppen Viz.

Isa - Jézus Jászol egy cseppet megcsavarva [az 'o' helyét felcserélve a l-vel ] és feltéve a körforgóra ---> Lájos vagy Lajos Magyarul a Jászolosra amugy lehetne ugy is mondani ugyebar hogy Jászlas vagy Jászlos. Ha igy tesszuk fel a körforgóra akkor az 's' nelkul Lajász azaz Lajos. Ha azt vesszuk hogy az L betu helyett mondtak J-t is regebben [lanyos-janyos] , akkor a Jászlas szó az Lászlas azaz László

Szóval akkor hogyan nevezhetnénk még Jézust ?

Úgy ahogy a két legnagyobbnak mondott Magyar Lovagkirályt, azaz Lászlót és Lajost.

32. Agathürsz-Szkíták
Az agathürsz népet Herodotus emlitti Erdélyben a Maros/Marós/Maris folyo mellett, az i.e. 5-ik szazadban [ vagyis ha már csak ezt vesszuk akkor Erdelyben Szkita nep volt azelott hogy a Dak nepnev megjelent volna, akkor Erdelyben a szkita nep hamarabb volt mint a Dak - persze amugy a Dakok is szkitak voltak es ugyanaz a nep mint az Agathursz, csak 'szetszedtek' es csinaltak mas nepet ]

Az Agathurszok [Agathyrsi] neveben benne van a Marás,Turás; Aga[thu]rs [Aga]Thurs

Agyaros-Turós/Agyar-Tur Maróthyék-Báthoryék voltak

Diodorus Siculus-nal Agar szkita kiraly,Appian-nal az Agari szkita nep, a Hungarokat neveztek Agareni-nek is

M-Agyarok.
Herodotus emlitt egy Szigünna [Sigynae] népet is a Kárpátokban ekkor; Szigunna-Szikan-Szikal-Szikul-Szekely Ha a Gány-olni az Csinalni valamit akkor a 'szigunna' nev ez is lehet.[körforgóra téve]

CS=TS 'Szigunna' - TSákány [Csákány-osok] vagy Kagánok. Szigunna-Szigony [ ez is hegyes mint a Bathory Sarkany farka, vagyis Ásó, Furó ami szintén ás ] Lasd Bathory Istvan hegyes sisakjat a Matyas szobornal.

Vagy; Agyar-Gyaur-Török [Törők,Turók,Kurók,Kuruc,Görög,Gyurók] A Gyaurok es a Törökök is Mi voltunk.

Az alabbi terkepen mutatnak egy Androphagi nepnevet is [ezt 'emberevőknek' forditjak,mondjak ma] Elsore magyarul a Fog szo latszik benne,vagyis akar lehetnek 'emberevok' is :D De ha az Andro nevet nezzuk akkor az lehet Nádor vagy Nád-Úr? Báthory eredet,Mocsár,Láp [ahol Nád is kell legyen], Sarkany-Fogak ? A legenda szinten maradva az Androphagi-k = Bathory. De az 'Andro' szoban benne van az I-nund-acio is, akkor inkabb geologia. Amugy benne van a Turan nev is , ha a D-T hasonlo hangzo. Tur,Tur-ány.

Vagy ha And-rophag-i; akkor a 'Rophag' az Ropog [mind mikor a Foggal szakittanak] vagy körforgóra téve; Farag, [ a Faragáskor is Vágják, 'Rágják' a Fát ] Ha latinul a Rug az Redő,Ránc [ami akkor Sánc is] és az 'And' az I-nund-áció vagy I-rrig-áció [es magyarul az 'and' az 'önt,öntő'], akkor meginnt Árasztásról van szó. Az S betut F-nek nyomtattak ezelott [szerintem azert mert mind a ket betu 'sisegő'] akkor a 'Rophag' az körforgóra téve adhatja a Sorogsi,Saraguri népnevet akik Szkitak voltak. Ezeket a neveket is körforgóra téve, meginnt az Agyaros szót kapjuk.

Ott a terkepen vannak a Neuri-k is akikrol Herodotus irja hogy Szkita szokasaik vannak es Philostorgius a 4-ik szazadban ezeket a neuri-kat [mas irasmod szerint nebroi-okat] a Hunokkal azonositja.Calanus püspök egyik kiadasában az Avares helyett Navares név van. A Navares akkor =Nebroi vagy Neuri [ az 'eu' 'v'-re vált] Ha ezt a Navares szót tesszük körforgóra, akkor a Varanes szót kapjuk ami az ugymond Varánusz, ami egy gyík féle.

Vagyis meginnt Sárkány.
A Neurikkal kapcsolatban Farkasokot emlegetnek; ('Farkasokká tudnak változni') itt irja ---> books.google.ro/books? id=nvRZAAAAYAAJ&pg=PA381&dq=Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=yVKxUuDKDIjQywOwi4G4Cg&ved=0CEYQ6AEwAw#v=onepage&q=Neuri%20wolves&f=false (http://books.google.ro/books? id=nvRZAAAAYAAJ&pg=PA381&dq=Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=yVKxUuDKDIjQywOwi4G4Cg&ved=0CEYQ6AEwAw#v=onepage&q=Neuri%20wolves&f=false) 381.old. [Pomponius Mela irta] books.google.ro/books?

id=m8NUAAAAcAAJ&pg=PA41&dq=Pomponius+mela+Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=EFOxUsPUIKT3yAOa24GgAQ&ved=0CD0Q6AEwAg#v=onepage&q=Pomponius%20mela (http://books.google.ro/books?

id=m8NUAAAAcAAJ&pg=PA41&dq=Pomponius+mela+Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=EFOxUsPUIKT3yAOa24GgAQ&ved=0CD0Q6AEwAg#v=onepage&q=Pomponius%20mela 41.old.,jegyzetbe.

books.google.ro/books?id=dMIzAQAAMAAJ&pg=RA1-PA56&dq=Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=JVKxUvEHaePywPZuoHwCw&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=Neuri%20wolves&f=false (http://books.google.ro/books?id=dMIzAQAAMAAJ&pg=RA1PA56&dq=Neuri+wolves&hl=hu&sa=X&ei=JVKxUv-EHaePywPZuoHwCw&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=Neuri%20wolves&f=false)

56.old.

A Dákoknak is a jelvényét hol Sárkánynak hol Farkasfejnek mondják. A Dákok a Neurik voltak, vagyis Szkiták.

I-Dantyrs-sos kiraly - Andras kiraly [ugyanaz a nev csak az Idantyrsos/Idantyros-ban 2-szer szerepel D-T, az 'y' az lehet 'u' is, ezlott irtak igy is] Amugy a Dentu latinul Fog. Idantyrsos szkita kiraly Egyiptomba is bevonul, II Andras kiraly is arra jarkalt. 'Nagy Sandor' is bemegy Egyiptomba ['felszabaditokent unneplik es a Vilag Uranak neveztek'] de neki a neve Alek[o]sAndros Make-don az Andras kiraly vagy Matyas kiraly. Ezek Jezus voltak ['keresztre feszittes,szuznemzes', stb. hokuszpok nelkul] , csak nem 'ezek', hanem egy Magyar kiraly aki 'kiment Szkitiabol' azaz a Karpat medencebol. 'Egyiptom' es 'Jeruzsalem' azok lehet nem ott voltak ezek sem , hanem a Karpat medencet jelenthette, ahova bejott egy Kiralyi Szkita csoport, es azutan 'mentek ki Szkitiabol' - lasd a Verszerzodes es Szekelyekkel valo valszeg Verszerzodes [az Őslakókkal], miutan bejottek a Hungárok/Hon-Gyártók.

Az Agathyrsi-krol ide ossszegyujtottem azokot a forasokot ahol Szkitanak vagy Hunnak mondjak oket [ Hunnak mondjak oket azon keresztul hogy a kesobb emlitett Acatziri nepnevet az Agathyrsi-kkel azonositjak - persze ez ma 'nem igaz' ] itt ---> www.mediafire.com/download/5hg87vuu3ge3fmd/0+Agatyrsi+hunok%283%29.rtf (http://www.mediafire.com/download/5hg87vuu3ge3fmd/0+Agatyrsi+hunok%283%29.rtf)

Báthory Istvánnak is nem véletlenül Hegyes sisakja van, ezzel jelezgetnek a hamisittók hogy miről van szó. Ásós,Turós.Kurós.Törős,'Török' sisak - Szigony/Szigünna, Csákány

33. Griff, Riphean hegy
A Riphean hegyeket teszik osszevissza mindenfele [ eszaki sark,Svajczi hegyek, Duna forrasanak hegye, Ural hegyseg Plinius-nal ]

Kézai azt irja hogy Szkitia hegyeiben Griffek feszkelnek es sok kristaly talalhato a hegyeiben. ---> books.google.ro/books?id=y6YAAAAAcAAJ&pg=PA12&dq=k%C3%A9zai+griffek&hl=hu&sa=X&ei=VBGzUoS2EevygP75YHYCg&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=k%C3%A9zai%20griffek&f=false (http://books.google.ro/books? id=y6YAAAAAcAAJ&pg=PA12&dq=k%C3%A9zai+griffek&hl=hu&sa=X&ei=VBGzUoS2EevygP75YHYCg&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=k%C3%A9zai%20griffek&f=false) 12.old.

Feltünt ez a két név hasonlósága; Griff es Riphean ha osszevonjuk akkor GRiPhean ha a G-K hasonlo hangzo, a massalhangzok KRP

Kárpát
Erdekes Dionysius Periegetes (2-ik szazad) is azt irta hogy az Agathyrsi-k a Riphean hegyek kozeleben laknak ahol sok csillogo gyemantot gyujtenek. itt irja ---> books.google.ro/books?

id=zGZRAAAAYAAJ&pg=PA224&dq=dionysius+periegetes+agathyrsi&hl=hu&sa=X&ei=BhOzUqPlJeeAywPpi4LwCg&ved=0CD0Q6AEwAg#v=onepage&q=dionysius%20periege (http://books.google.ro/books?

id=zGZRAAAAYAAJ&pg=PA224&dq=dionysius+periegetes+agathyrsi&hl=hu&sa=X&ei=BhOzUqPlJeeAywPpi4LwCg&ved=0CD0Q6AEwAg#v=onepage&q=dionysius%20periege 224.old.,jegyzet itt is latinul ---> books.google.ro/books?

id=P2gON9DbvyAC&pg=PA468&dq=dionysius+periegetes+agathyrsi&hl=hu&sa=X&ei=BhOzUqPlJeeAywPpi4LwCg&ved=0CG8Q6AEwCQ#v=onepage&q=dionysius%20perieg (http://books.google.ro/books?

id=P2gON9DbvyAC&pg=PA468&dq=dionysius+periegetes+agathyrsi&hl=hu&sa=X&ei=BhOzUqPlJeeAywPpi4LwCg&ved=0CG8Q6AEwCQ#v=onepage&q=dionysius%20perieg 468.old [ 'adamanta legunt iuxta forte Agathyrsi' - 'gyémántokat gyűjtenek közel az erőss Agathirszekhez' ] ez az utobbi sokat nem bizonyitt mert Eurazsiaba barhol lehetnek dragakovek a hegyekbe, de csak tudjuk ezt is akkor.

34. Onogurok,Urogi-k,Thyssagétak,Thyrsagéták,Thyragéták [Tirszagéták,Tisszagéták,Tiragéták]
Az Urogi népnév az az Agyar vagy benne van a Rág szó is.

Az Onogur valszeg az Anyag-Ur

Jasdi Imre azt mondja hogy az 'Ur,Uru' szavunk az azt jelenti hogy 'a tudása valaminek'; A Csangok az 'orvossag-ra' ma is ugy mondjak hogy 'urusag' Vagyis az orvos/urus 'aki ert a gyogyittashoz' Szoval az Onogurok akik ertettek az Anyaghoz mikor epitettek valamit valszeg.

Szaggat magyarul ;

Tir-szageta Ti-szageta Ti-rageta

Ha amint ezelott irtam hogy a T az lehet K[C] akkor;

Ti-Szageta=Ki-Szaggat Ti-Rageta=Ki-Ragad/Rág-ad Tir-Sageta=Túr-Szaggat

Báthoryék-Maróthyék voltak M-Agyarok

35. Vlad Tepes aka Drakula azaz Báthory
Vlad Tepes = Tépős
L-R hasonlo hangzok; Vrad Tepes romanul a Rade az Tép, Mar V-Rad Tépős

de ha a V az valthat ua-ra mint az AVar-Hun/Uar-Hun eseteben; Urad<-->Daru A Daru Marja a földet

Duras dak kiraly D-T hasonlo hangzo; Duras-Turás Darius perzsa kiraly Dravas/Darvas szkita kiraly ['Nagy Sandor idejeben'] [a regi latin konyvekben a V betu van amikor U, vagy forditva.]

Rade romanul Mar, Vág [a romanoknal amugy vannak Radu fejedelmek] Darál magyarul. [Tepes amugy benne volt 'a Sarkanyrendbe amit ugymond Zsigmond magyar kiraly alapitott']

Darvas, 'Darius,Duras' kiralyok = Vlad Tepes, Radu fejedelmek = Báthory

Darvas-Maróthy-Báthory Tábori/ Hadi-zászló

36. Angyalok
'A Hajduk magukat Angyaloknak mondták mert olyan Jámborok voltak'
itt irja ---> books.google.ro/books?id=DjQAAAAYAAJ&pg=PA53&dq=hajduk+j%C3%A1mborok&hl=hu&sa=X&ei=VJqUUsOzGYXnygOooIKoBw&redir_esc=y#v=onepage&q=hajduk%20j%C3%A1mborok&f=false (http://books.google.ro/books?id=DjQAAAAYAAJ&pg=PA53&dq=hajduk+j%C3%A1mborok&hl=hu&sa=X&ei=VJqUUsOzGYXnygOooIKoBw&redir_esc=y#v=onepage&q=hajduk%20j%C3%A1mborok&f=false) 53.old. (Borsos Sebestyén krónikája és Nagy Szabó Ferencz 1490-1583, 1580-1658)

A Hajdukra aszongyak ma hogy 'marhapasztorok voltak' Nem voltak semmifele 'marhapasztorok valszeg' hanem akik epitettek; Romanul 'a marca' vagy angolul 'to mark' az jelölni [+ még lásd Tóth Gyula irásat a Szekiz Munduzt] A 'Pásztor' sem allatterelgeto volt valszeg hanem Pásztázott valamit [ehhez lásd Jásdi Kiss Imre előadásait vagy a könyvét] Ha a T-D hasonlo hangzok akkor a Hajdu-ra mondhatnam hogy Hajtók voltak, azaz akkor csak állathajtók; de ha a J es L betuk lehetnek ugyanazok [Jany-Lany] akkor a 'Halto' szo jon ki; 'Halta' romanul megallo vagy allomas [nemetul is a 'halt' megallni] ; de ez egyuttal jelent 'határt' is.

Szoval az is elkepzelheto hogy határőrök voltak a Hajduk, azaz a Mar[c]ha (Határ)- Pásztorok/Pásztázók

De ha azon megyunk tovabb hogy a 'Hajduk Angyalok' akkor; Van az ugyebar amikor a T betu azonos lehet a K[C]-val, e svan olyan amikor egyes szavak elejere odateszik a H betut [vagy maskor nem teszik oda] ugy mongyak hogy 'Hehezetet tesznek elejibe'; G-K-H hasonlo hangzok AnGyalok-AnTalok XD ha odatesszuk a H betut, akkor Hantalok azaz Hantolók Szoval akkor csak epitkezesrol van szo es mivel a Hajdu az lehet Hajtó is akkor lehet a Vizet,Folyokat is szabalyoztak. Vagy Az Angyal szót ha feltesszük a körforgóra és az A betüt felcseréljük az N-el akkor a Gányól szót kapjuk ami azt jelenti csinál valamit. Ha megnezzuk a Kurgán szót ami ugyebár Szkita kerek sirdomb, akkor az Kör-Gány, vagyes Kör épitmény. Vagy az Avar Ring-eket amik Kör alakuak voltak. [ Ko-rong...] A Szent Antal nev akkor Sánc Hantal azaz Sáncol Hantól.

Az Angyalok szoktak enekelni is? K-Angyalok azaz KánTálók.[ valszeg a Hajduk miutan befejeztek a munkat vagy kozben enekeltek ] [TS-CS] Sánc-Tánc, Part-Party, Mart [L-R] --- Malt-Mulat

Az Angyaloknak Szárnyik van? Szárny-Szerény-Jámbor ( a Hajduk )

Ha a Hehezetet vesszuk azaz a H betut betesszuk elol es az L-R hasonlo hangzokategoria; Angyal-Hangyal-Hangyar Hangyar-Hungár azaz a Hajduk Hont Gyártottak vagy Kör-t Gyártottak akkor ezt a kettőt összevonva; KörHont Gyártottak Kor(h)on-át Gyártottak. Vagyis Szent Koronát/Sáncot Kört [ ne aggy Isten a Kárpátokat/KörPadokat :D ]

Annyi biztos hogy szó sincs semmifele ' angyal hozta Szent Koronarol valahonnat az egbol' vagy ' Szent Istvan felajanlja a Koronat Szuz Marianak', hanem Epitkezesrol.

Menny-Angyal az lehet Boltozat épittés, BoltÍv vagyes Árkád. MennyBolt --- Menny-Ből az Angyal XD Ha a T-K[C] es a D-T, ez esetben, akkor; ha Z-Angyal - Zendül Zendül - Szentül (Zend-Aveszta?) Amugy azok az ugynevezett 'Zendülések' azaz 'Lázzadások' is lehet nem belháboruk voltak hanem Épitkezések; Lásd az ugynevezett 'Budai Nagy Antal féle parasztlázzadás 1437'. Érdekes hogy ez is Antal.

Szántai Lajos emlitette egyszer hogy ' Hunyadi János lement Báthory László pálos szerzetessel a barlangba és a Szent Kereszt ruhájában 'harcoltak', amit Szántai ugy magyarázott hogy Révültek; [viszont én itt hozzáadom, hogy ha a Merengés az is amolyan révülés, akkor lehet Merültek] Meglehet néhány csatáink nem is harcok voltak hanem Épitkezések. [ es az is lehet akkor hogy a föld alatt is ] Harcol-Karcol?.. Váj a Fog s az Agyar a Vájdába/Vajdaságba?

Ott van peldaul az is hogy; 'Kigyúlt a Mennybolt, Zeng a Hadak Útja, Csaba királyi gyűjti Táborát' XD

Árkádia a M-Agyarok Ős-Háza.

37. Szabirok
A Zabla amivel iranyitjak a Lovat vagyis 'Szabalyozzak'

P-B-V-F, Lovas Lovas-Lófős-Lóphas Az S es A betut felcserelve es Körforgóra téve, Folyós Philis-teus=Folyós vagy Lovas es Tavas Filis Körforgóra téve es a F-P, akkor; Filis/Philis=Pólyás=Jászok akik 'bebugyelálták' a Folyókat

L-R hasonlo hangzok; Szabirok-Szabárok-Szabály-ozók, akik a Folyókat,Tavakat szabályozták

vagy; A Szabir/Szabály szóban is, Körforgóra téve és P-B-V-F, benne van a Folyós szó.

Romanul amugy az Ás az Sapa Vagyis Ástak. Es akkor a Pásztor az jelenthet Pásztazást is de jelenthet Ásást is; Pásztor - Ás-Túr a Kapás; A Kabar es a Szabir/Szavar/Szavar/Szavir nev elegge 'egyutt jarnak'; A Kaparós szoban benne van mind a kettő; Ka-parós - Kabar es a 'Paros' szoban mar Körforgóra téve es ha a B-P hasonlo hangzo, a Szabir.

Amúgy a Sabir szóban benne van a Pálos is, B-P es L-R, körforgóra téve és az S betut felcserelve az A-val; Szabir-Pálos vagy ugye a Pallos szó is. ( Pallas Athene ? ) XD

Meghat ugyebar benne van a Szapolyai nev is.

Van az is ugyebar hogy Jezus a Jaszolba es Atillat Folyoba temetik; Szoval vagy Atilla Jezus volt vagy inkabb akkor Geologia. a ket nevhez kapcsolodo dolgok ugyanaz mint a nev; Atilla-Ital [Folyadek,Viz,Folyo] Jezus-Jaszos/Jaszol-Meder

Vagyis szó sincs meginnt valami hókuszpokról hogy 'Isten fia,szűznemzés,feltámadás,keresztrefeszittés', hanem Geológia,Épitkezések.

Annak a 'Biborbanszuletett Kosztinak a megnevezese a M-Agyarokra - Sabartoi Asphaloi; Sabarto-Asphaloi=Szabályozós vagy Ásós Túrós - Ős Lovas vagy Ás Folyós

Várad [a regi latinban az U az V] = Urad <---> Daru/Darvas/Darálós/Túrós

Szent László vagy Lajos és Várad = Sáncos Jászlas-Folyós vagy Ős Lovas

Ország/Árszák Dinasztia - Dun-ÁsTúr-ia/Ős-Tanya-Táj

ŐsTurán(y)/Á(z)sia

38. Dákok papjai Polistae-k/Polistai-ok
Itt irja , csak a masodik keresesre nem ugy dobja be ahogy en lattam elore, de ebben kell legyen; ---> http://books.google.ro/books?ei=wTm4Up6PDsrNygP-oYDoDw&hl=hu&id=XQbXAAAAMAAJ&dq=dacae+polistai&focus=searchwithinvolume&q=strabo+dacae
(http://books.google.ro/books?ei=wTm4Up6PDsrNygP-oYDoDw&hl=hu&id=XQbXAAAAMAAJ&dq=dacae+polistai&focus=searchwithinvolume&q=strabo+dacae)

67.oldal [felol latszik a mondat vege] kepben lementettem ahogy elore lattam az elso keresesre;

Vagyis; Josephus azt mondta hogy a getak papjai olyanok voltak mint azok a Dakok akiket Polistai-oknak hivtak. Ezt a Polistai/Polistae-t ugy magyarazzak hogy azt jelenti hogy 'Varoslako'

De mi van ha a Palosok voltak? itt is irnak rola; ---> http://books.google.ro/books?
id=72E9AAAAYAAJ&pg=PA78&dq=strabo+dacae&hl=hu&sa=X&ei=czq4UrqLOOGwyAO1xoHIDA&ved=0CC8Q6AEwADgK#v=onepage&q=strabo%20dacae&f=false (http://books.google.ro/books? id=72E9AAAAYAAJ&pg=PA78&dq=strabo+dacae&hl=hu&sa=X&ei=czq4UrqLOOGwyAO1xoHIDA&ved=0CC8Q6AEwADgK#v=onepage&q=strabo%20dacae&f=false)

78.oldal a jegyzetbe irja hogy Scaliger azt irta hogy a Polistai-k egyedul eltek satorban vagy barlangban , de a masok kozullok egyutt eltek epitett varosokban es hogy ezert neveztek oket varoslakoknak. A magyar Palosokat is a barlangokkal kapcsolatban emlegetik.

Ha P-B-V es L-R; Pálos-Város vagy Váras

De ha azt vesszuk hogy a 'Tai' vegzodes az lehet 'Taus' is [peldaul az Isten az Teus,Deus,Dei vagy a Dahak/Dahae neve Daai/Daoi/Davus-Daus] Akkor a Polistai az Polistaus ? Akkor Polis-Taus az Lápos-Tavas vagy Folyós-Tavas vagy tulajdonkeppen hasonlit a Philisteus szohoz.

Amugy meglehet a 'Taus' az lehet Tanos is...- az 'n' betu a forditott 'u'. Elkepzelheto hogy mikor alakultak a 'fejlett gorog es latin' nyelvek akkor nehany betu meg nem volt 'tiszta'... Eszrevettem egy erdekesseget; A Dakokat sokszor Dan-nak irjak vagy hozzuk kottek; De ha a Dak az a Daha is es akkor a Dan is, akkor; Ha a 'h' betubol levagjuk a szárát akkor az 'n' betut kapjuk; a h es k betu hasonlo hangzok Vagyis ertheto hogy a Dak az miert is neha Dan.

39. Ország/Árszák Dinasztia - Dun-ÁsTúr-ia/Ős-Tanya-Táj
--- nyelvészkedv-e ---

Ha a T-C[K] ugyanaz bizonyos esetekben akkor; Arsak,AsTur--AsKur,AsKar AsKar körforgóra téve és felcserelve az s es a betut, Arsak AsKar - körforgóra téve es megcserelve az a es s betut es az a es r betut = Kasar vagyes Kazar Vagy benne van a Kör,Körös,Karas szo is Benne van a Sakar szo is amit mondhatnank ha a Szaka a Szkitak masik neve akkor Szkita-Orszag de az Orszag szo is benne van :D vagyes az a Parthus Arszakida dinasztina az igy is Szkita-Orszag volt. Es tovabmenve azon hogy a T-K]C] es a B-P, akkor a Parthus az nem Barkus azaz Barkas? vagyes a 'Parthus birodalom' az nem itt volt vagy legalabb itt is? Amugy ahogy irtam volt a Nis-i csata [mai Szerbia] es a Nisibis-i csata ami a Torokorszagi reszen [azaz a 'koztudottan' parthus reszen volt] az ugy nez ki ugyanaz a csata...)

Vagy benne van ebben az Arszak szoban a K-orszak is.

Benne van az Arkas szo is ami Nyilast-Ijaszt jelent vagy ott van az Arkad szonak az eleje. vagy az Árkos szó. de ha az Ark a Bárkát is jelenti akkor; Ár-Kád

vagy Bárka-Kárpát-KörPad-Barikád

BaRiKáD-BeKeRíT [d-t hasonlo hangzok]

es esetleg a Barika [azaz bárány] az mi lehetett? 'Isten báránya' ? XD ŐsTan Bárkája-ŐsTanya Barikádja

ÁsTuria - Kárpát

40. Mi van ha a 'csaták' épitkezések voltak?

Angolul a 'város' 'city' Angolu a 'cut' az 'vágni' románul a cutit az kés Amugy magyarul a 'kattan' az is lehet ide tartozik mert ha 'kattan' valami az is 'ütés'

Josephus-nak a Polistai/Polistae-ai akikre Scaliger mongya hogy 'barlangokban laktak de a mások közüllük városokban';

De ha a 'város' és a 'vágás' [ a 'cut' ] igy összefügg akkor mi van ha a 'Város' az Barlang? ha a J-L [jányos-lányos] és a L-R, akkor a Város az Vájós vagyes Vájat azaz Üreg vagy Barlang.

De ha már gyanus az hogy itt munkálatok és épitkezések lehettek, akkor nem 'imádkoztak a barlangban a Polistai-ok vagy a Pálosok' hanem Vájtak vagyes Bányásztak románul a Bánya az Baia [ejtve Baja] vagy Mina, B-V ; Baia/Baja-Vája és akkor a 'Vajda-ságok' azok Bányák voltak.

Angolu a 'War' az Háboru G-H-K es B-P-V; Kápor-u Kapar? Vár épittés?

Magyaru Csata - Angolu Vág az Cut ( csata-cut , ugyanaz a mássalhanzgzók )

Angolu 'csata' az 'battle' , 'ver' az 'beat' románul 'bate' veri A 'Verés' is olyan mozdulat mint mondjuk a Bányában ahogy Vájnak vagy a Csattan szó is , mivel ha 'csattan' valami akkor Ütés,Verés következtében.

L-R; Battle [betöl ahogy kimondják] és Betör

amugy Báthory

Persze ha ezek igy vannak akkor gyű a kérdés hogy , akkor nem voltak csatáink azaz háboruk? Kellett legyenek de azokat [a miénket] átirták másoknak; lásd 'Nagy Karcsi','Nagy Sanyi','Nagy Szulejmán' stb.

41. Varánuszok
Szoval ez egyszer Hüllő mint a Sárkány

Trák, K-G-H a romanok ujabban emlegetnek valami olyant hogy Trajan-nak a neve Trahian is volt [meg amugy van Dio Cassius-nak emlittese hogy 'Trajan Trak volt'] Azt mar csak en adom hezza hogy Trajan=Trakian=Trojan azaz Trojai Trahee romanul Légcső Gat romanul Torok Dinte romanul Fog [a szájba] Gát magyaru

forditva Tág ha D-T, G-K akkor Gát Tág az Dák, forditva Kád A Torok az Gátol is, például az ételt de a Torok és Török, azaz a M-Agyarok ha 'Turkok' [ + az is hogy Torok-Kotor,Túrók - s ezek altalaban 'melyre vagy godorbe' amilyen a Torok is ] Szoval ezek mind a 'szajba vannak' vagy 'kozel' Tág-ul=Ki-Nyílik A Száj is kinyílik Nyílik- Nyelv - Nyil [ij-vesszo] - Íny [a szajba van] - Nyál [a szajba van ugyebar]

Ha T-K[C] [cigany-tigan,national-nacional stb]; Garat a Száj alatt a Toroknál valahol Garat körforgóra téve és felcserélve a T s A-t, Ragat Ragat-Ragad mint a Fog vagy mint a Nyál XD

Romanul a Nyál az Saliva [ezt megneztem latinul is az, a tobbi roman szo is latin valszeg, csak nem neztem meg hanem romannak tettem] Es akkor van az a Komodoi Varanusz aminek folyik a Nyala ami Merges. D

Szoval a Bathory Sarkany, a Dak Sarkany [ vagy Farkasfej ] , Szarmata Sarkany es a Neurik es a Farkasok
[ de akkor vegyuk azt is Sarkanynak ha a dakoknal vagy ezt vagy azt mondjak ] A Neurik szkitak voltak akikrol irtak hogy 'Farkasokka tudnak valtozni'- ami persze mese de igy vagy ugy kozuk van akkor a dologohoz + Philostorgius a Hunokat a Neurikkal [mas neven Nebroi,Nebros,Navares] azonositja a 4-ik szazadban. A 'Varanusz az Hun' ugy is hogy vannak a Szavaranok akik ugymond a 'perzsa Szasszanida' lovassag volt aminek mutogatnak egy ermet aminn az 'Emese es Madar/'Turul'-hoz hasonlo dolog van. A Szavaranok ugy is Hunok hogy ; Szavar-an/Szabar-an azaz Szabir vagy Abar/Avar Calanus egyik kiadasaban az 'Avarok akik Hunok most Hungarok'-nal az Avar-es=Navar-es Na de a Szavaran=Varanusz=Navares Szavaran=Szabir=Avar=Szarmata=Dak=Neuri[Navares]

Báthory-Maróthy
Na de ha a Nyál az Saliva, akkor Silvania mi az? Tran-Silvania ahol ennyi Sarkany van??D ha meg azt vesszuk hogy leszednek betuket a szo elejerol, akkor; Tran-Turan-Silvania a regi latinba az U az V is ; Varan-Uran T-Uran-Silvania? A hely ahol 'Nyállazó Hüllők' vannak? XD Nyillazó Hüllők?XD azaz Gyikok? es van egy dinoszaur fajta is ami Tyranno-Saurus Turan-Savarus azaz Turan-Silvanus.

amugy ha az L-R akkor a Silvanus szoban a Varanus massalhangzoi vannak csak annyi hogy bejon meg egy S meg erdekes hogy az n betu forditva u vagy a SarKaNy---Sár-Nyák [mind a 2 Ragad]

Sarkany-Dragon; Dragon---Ragad-Darál-Rág

ha T-K[C] akkor Gyik az Git azaz 'Géta/Gót' vagy Gát

romanul a 'gyík' az 'soparla' romanul az 'ás' az 'sapa' sop-arla; magyarul van az 'őröl' szó

Angolu a Nyelv az Tongue Hongue-ar? Tongar azaz Nyelves, Nyilas vagy Nyílós? Gar-at - Gar-ral megy vagy jön

Ha igaz amit mondanak hogy a Karpatokbol nepesulhetett be Europa vagy Azsia, azaz mehettek ki innen a regebbi idokben akkor ezek a 'Kinyilasok,Torkok,Szajak,Garatok' ezt jelentik lehet; kiveve a Fogak mert azok Fognak - habar egy ideig Fogtak lehet D

Annyi biztos hogy negativizalva van minden; 'Bathory Erzsebet killer, Vlad Tepes akit Segesvaron mondanak hogy szuletett az Vampir'. ha ehez hezzaaggyuk azt is hogy a 'Varan-gyos beka' akkor meginn laccik XD

vagy ha 'romantikusok' akarunk lenni mint azok akik 'Magyarorszag menti meg stb,'Karpatia hajo mentette a Titanicot' akkor a Saliva-Silvania az Salvare/Salvator? ami ugye Mentést jelent.

Habar nekem az elobbi variacio jobban teccik.

42. Szapolyai
A Szapolyaiak jelkepe az Unikornis azaz Egyszarvu A Kornis nemzetseg jelkepe szinten Unikornis Azt hazudjak ma hogy a Kornisok a 16-ik szazadba telepultek Erdelybe, de Maksai Őse Péter leirja 1629-ben hogy a Kornisok ősi székely nemes család es amugy talaltak Unikornis leletet Szekelyfoldon a 14-15-ik szazadbol.

Az Unikornis Szarva ugyanolyan hegyes mint a Bathory Istvan sisakja a Matyas szobornal; Szoval Báthory és Szapolyai Agatir-ek/Acatir-ek/Agathyrs-ek vagy Sziginnák/Szigünnák/Sigynnae-k voltak, Őslakósok, Túrósok/Túr-Ásók

Szigonyosok-Agyarosok

ŐsTuránok
Romanul a C betu az T, nemetul es olaszul Z; Agatirek/Agathyrs-szek az 'i.e. 5-ik szazadban' Szkitak Erdelyben a Maros mellett es a Karpatok-Kaukazus kozt a kesobbiekben jegyezve mint Szkita nep = az Acatzirek/Acatirek/Akatirek az 'i.u. 5-ik szazadban' Hunok = Kozarok Erdelyben a '9-ik szazadban' es amugy a Kazarok Sziginnák/Szigünnák/Sigynnae-k az 'i.e. 5-ik szazadban' a Karpatokban, a Duna mellett = Szikánok = Szikulok,Székelyek L-R es körforgóra téve; Szekely,Szikul = Kazar

A Sziginnakrol Herodotus azt irja hogy Méd szokasaik [vagy ruhajuk] vannak es 'Méd kolonistak'. A Médek meg Szkitak voltak vagy olyan szokasaik voltak; olvastam volt egy regi konyvben [ami megvan nekem rendesen nem pdf-ben,amiben ugy irja hogy Herodotusz es Ctesias utan] hogy a papjaik olyanok mint a Szkitaknal akiket Magusoknak neveznek, mertektartok, stb. es nyillazni, lovagolni, igazsagmondasra tanitjak a gyermekeiket 5 eves kortol 20-ig Irja azt is ebben a konyvben hogy Deiokes az elso med kiraly alapitotta Egbatana-t amit 7 körfallal vetetett körül. 7 Körfal és 7 Vár azaz Erdély? Ezt dolgot a gyermekekrol itt is irja, mast nem talaltam meg a netten; books.google.ro/books?

id=eFMQAAAAYAAJ&pg=PA12&dq=medes++childrens+learn+horse+bow&hl=hu&sa=X&ei=GbrLUulahrTIA4D3gOAK&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=medes%20%20chil

(http://books.google.ro/books?

id=eFMQAAAAYAAJ&pg=PA12&dq=medes++childrens+learn+horse+bow&hl=hu&sa=X&ei=GbrLUulahrTIA4D3gOAK&ved=0CEMQ6AEwAg#v=onepage&q=medes%20%20chil 12-13. oldal

Meg Atilla is a 'Medek ruhajat viselte'.

Herodotus a Sigynnae-krol; books.google.ro/books?id=QLVDAAAAIAAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=Sigynnae+medes&source=bl&ots=NG3LKuqRYL&sig=6eBjtsmVsiZi5gwfPHYfxM1nXI&hl=hu&sa=X&ei=qJzLUtipO4nm7Aav5oGACw&ved=0CFgQ6AEwBQ#v=onepage&q=Sigynnae%20medes&f=false (http://books.google.ro/books?id=QLVDAAAAIAAJ&pg=PA4&lpg=PA4&dq=Sigynnae+medes&source=bl&ots=NG3LKuqRYL&sig=6eBjtsmVsiZi5gwfPHYfxM1nXI&hl=hu&sa=X&ei=qJzLUtipO4nm7Aav5oGACw&ved=0CFgQ6AEwBQ#v=onepage&q=Sigynnae%20medes&f=false) 4-ik oldal amugy ugyanebben a konyvben azt irja hogy valami 'Cyprianok' a landzsat 'sigynnae-nak hivjak' - alol a jegyzetben irja hogy Arisztotelesz nyoman is. [a landzsa is 'szigony' ha azt vesszuk] Strabo Sigynnae-kot emleget a Kaspi-to mellett is; books.google.ro/books?id=syhGAAAAcAAJ&pg=PA84&dq=Sigynnae+medes&hl=hu&sa=X&ei=j57LUtmjGMqdyQPXoDwCA&ved=0CDkQ6AEwAQ#v=onepage&q=Sigynnae%20medes&f=false (http://books.google.ro/books? id=syhGAAAAcAAJ&pg=PA84&dq=Sigynnae+medes&hl=hu&sa=X&ei=j57LUtmjGMqdyQPXoDwCA&ved=0CDkQ6AEwAQ#v=onepage&q=Sigynnae%20medes&f=false) 84-ik oldal Apollonius Rhodius Szkitaknak nevezi a Sigynnae-kot [a zarojelben 'etnos eskutoi'-t ir; az 'eskutoi' az a 'szkita' gorogul]; books.google.ro/books? id=kXA3AAAAIAAJ&pg=PA402&dq=strabon+sigynnae&hl=hu&sa=X&ei=GJ_LUsfQGof3ygO2uIHIBw&ved=0CD8Q6AEwAjgK#v=onepage&q=strabon%20sigynnae&f=false (http://books.google.ro/books? id=kXA3AAAAIAAJ&pg=PA402&dq=strabon+sigynnae&hl=hu&sa=X&ei=GJ_LUsfQGof3ygO2uIHIBw&ved=0CD8Q6AEwAjgK#v=onepage&q=strabon%20sigynnae&f=false) 402-ik oldal itt azt is rja hogy Strabo Sigynni-nek nevezte a Sigynnae-kot. itt is - archive.org/stream/earlyageofgreece00ridgiala#page/402/mode/2up (https://archive.org/stream/earlyageofgreece00ridgiala#page/402/mode/2up) 402. oldal Apollonius a Fekete tg-hez [Euxine] helyezi a Sigynnae-kot; itt - books.google.ro/books? id=Vp7447x4kYoC&q=apollonius+rhodius+sigynnae&dq=apollonius+rhodius+sigynnae&hl=hu&sa=X&ei=pqXLUsmoNKbC7Abx8YGoBA&ved=0CC8Q6AEwADgK (http://books.google.ro/books? id=Vp7447x4kYoC&q=apollonius+rhodius+sigynnae&dq=apollonius+rhodius+sigynnae&hl=hu&sa=X&ei=pqXLUsmoNKbC7Abx8YGoBA&ved=0CC8Q6AEwADgK) 167. oldal kifenykepezve;

itt is a baloldali lapon,balrol; archive.org/stream/encyclopdiabrit19chisgoog#page/n112/mode/2up (https://archive.org/stream/encyclopdiabrit19chisgoog#page/n112/mode/2up) itt ugy irja hogy a Duna 'szajanal' laknak amit a torkolatnak azaz a Fekete tengernek ertenek. De ha 'szaj', az lehet inkabb 'ahonnan ered', azaz akkor inkabb a Karpat medence eszak-nyugati vagy nyugati fele, vagyis lehet a Karpat medence. Amugy tologatjak a helyeket azt lehet latni...; vagy ugyanaz a nep elt kb Bajororszagtol nyugat-Kinaig mindehol Eurazsiaba azaz Szkitak. [persze igyekeznek kihagyni a Karpatmedencet feszt] Herodotus amugy a Sigynnae-kat akik a Dunan tul laknak a Veneti-k kozelebe helyezi [hogy 'addig terjednek'] - Venetia-t eszak-kelet Italiara teszik vagyis a Sigynnae-k azok a Karpat-medencen belol a Duna mellett is laktak. Itt azt is irjak [valszeg az enciklopedia szerkeszto] hogy a ''sigynnae nev az 'biztos' ugyanaz a zigeuner[cigany] nevvel'' - meglehet ugyanaz mert van egy terkepen 'zingi' nev is a Fekete tg. felett [amit ugyanott irnak 'zinchi'-nek is] , csak annyi hogy semmi koze nincs a ciganyokhoz. [a 'zingi' nev is lehet barmi; ha a T-K[C] es G-H-K, akkor,kangar-besenyo,hungar,csango] Csak ezt a 'sigynnae' es a 'zingi' nevet is atpakoltak a hamisittasok,kavarasok soran a 'ciganyokra'.

Amugy vannak 'trák médek' is most latom [ abban az utoljara linkelt konyvben irja ]; itt a wiki - en.wikipedia.org/wiki/Maedi (http://en.wikipedia.org/wiki/Maedi)

Azok utan hogy azt latni hogy a mai Balkan teruleten is vannak nevek amik voltak a Karpat medenceben is vagy a Hungarokat is neveztek olyan nevekkel amiket a Balkanra tesznek [paenonok,mysian-ok,akkor most ezek a 'trak medek' vagy a sigynnae-k amit tesznek ugyancsak a Duna torkolatahoz is], lehet gondolni hogy azok a nepek ITT is voltak. [a hungarokat Tzetzes es Psellos bizanci irok nevezik 'mysian'-oknak] mysian-ok itt; [ezeket a mai Torokorszagba helyezik kozel kelet Bulgariahoz] en.wikipedia.org/wiki/Mysians (http://en.wikipedia.org/wiki/Mysians) Vagy az is hogy amik vannak a Balkanon [alban,szerb,bosnyak(ami valszeg a besenyo nev),bulgar,vlach] azokat megtalalni a Kaukazus-Fekete tg-nel is [albani,serboi,pecheneg (besenyo),bulgarok ott is voltak, kabardino-balkarok ma is ott elnek- es amugy a balkar az valszeg ugyanaz a valch/vlach es Balkan nevvel es a bulgarral] Van a Maedi-k mellet egy Sinti nevezeti nep is Strabo irja, a mai nyugat Bulgariara teszik itt irja - books.google.ro/books?
id=K_1EAQAAIAAJ&pg=PA514&dq=strabo+sinti&hl=hu&sa=X&ei=Ij3aUpSRMa2M7AbIwIGIBw&ved=0CEYQ6AEwAg#v=onepage&q=strabo%20sinti&f=false (http://books.google.ro/books? id=K_1EAQAAIAAJ&pg=PA514&dq=strabo+sinti&hl=hu&sa=X&ei=Ij3aUpSRMa2M7AbIwIGIBw&ved=0CEYQ6AEwAg#v=onepage&q=strabo%20sinti&f=false)

514.old., irj itt a balkani paeoni-kat is kivagva;

Ha azt vesszuk megint hogy a T=C[K] bizonyos esetekben es a D-T hasonlo hangzo akkor; Sinti - Sinki vagy Singi [g-k hasonlo hangzo] A Kaukazus-Fekete tenger regioba Ptolemajosz terkepen ir egy Zingi vagy Zinchi nepet; Vagyis ez a balkani Sinti nep ugyanaz mint a ugyanaz mint a Zingi/Zinchi es ez ugyanaz valszeg a Sigynnae neppel akiket Strabo Siginni-nek nevez es ugyancsak a Kaukazushoz helyez. Strabonal emlit egy Sindi nepet a Hypanis-nal [Kuban folyo a Kaukazusnal] [ amugy hogy 'szebb' legyen a 'Hypanis-t' helyezik a Bug folyohoz is [nyugatUkrajna es Indiaba is] Strabonal a Sindi-k itt; books.google.ro/books? id=cv1EAQAAIAAJ&pg=PA223&dq=srabo+sindi&hl=hu&sa=X&ei=j5vZUtKhCsmDhQfnqIGADA&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=srabo%20sindi&f=false (http://books.google.ro/books? id=cv1EAQAAIAAJ&pg=PA223&dq=srabo+sindi&hl=hu&sa=X&ei=j5vZUtKhCsmDhQfnqIGADA&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=srabo%20sindi&f=false) 223-ik oldal kivagva; [Phanagoria is az Azov-obolnel van a Fekete tg eszaki felenel]

D-T hasonlo hagzok; Sinti-Sindi Szoval akkor van Sindi/Sinti nep a Balkanon is es a Fekete tg eszaki felenel is meginnt. Ptolemaios terkepe itt a 'Zinchi-kkel'; ezen 'zinchi'-t ir de lattam 'zingi'- is irva upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Tabula_Asiae_II_-_Sarmatia_Asiatica.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Tabula_Asiae_II_-_Sarmatia_Asiatica.jpg) Paeon-ok,Maedi-k[Maidoi] [trák médek] es Sinti-k [Sintoi] a Balkanon;

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/PreMacedon.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/PreMacedon.png) ezen a terkepen ott vannak a Dardani-k is... Dardani-k itt en.wikipedia.org/wiki/Dardani (http://en.wikipedia.org/wiki/Dardani) Dardani-Sigynnae/Siginni/Zingi/Sinti/Sindi = Dárda-Szigony

Sinti=Sindi=Siginni/Sigynnae=Zinchi/Zingi

A Carpi nev amit Moldovara tesznek de ami a Horvat/Croat/Hrvat nevet mutatja [p-b-v] Carpi-k itt - en.wikipedia.org/wiki/Carpi_(people) (http://en.wikipedia.org/wiki/Carpi_(people)) A Trakia nev az nagy valoszinuseggel a Turkia nev, ahogy Koszti Biborbanszuletett hivta Hungary-t. [es persze a trak=török,turk] Vagy van a Taurica nev ami a Krimi felsziget [Fekete tg. eszaki fele] egyik neve, 'Taurica Chersonese' nevvel. Taurica nev az ugyanaz valszeg a Thracia nevvel csak osszekavartak a betuket. Aeiticus of Ister [3-4-ik szazad] emlit egy Tharchi nepnevet is amit ma 'Turk-nek,Toroknek' vesznek, de benne van a Thrac azaz Trak nev is. A Tharchi nev itt Aethicus-nal; books.google.ro/books?id=NdIPAAAAQAAJ&pg=PR8IA4&dq=aethicus+tharchi&hl=hu&sa=X&ei=r9zKUp7aI6ahyQPF9IHoAw&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=aethicus%20tharchi&f=false (http://books.google.ro/books?id=NdIPAAAAQAAJ&pg=PR8IA4&dq=aethicus+tharchi&hl=hu&sa=X&ei=r9zKUp7aI6ahyQPF9IHoAw&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=aethicus%20tharchi&f=false) 28.old.

Ezekhez meg hezzaadhatjuk a 'Sica' nevet amit ugy mondjak a Trák kardnak/tőrnek a neve volt itt - en.wikipedia.org/wiki/Sica (http://en.wikipedia.org/wiki/Sica) Magyarul meg a 'Szike' az egy kés fajta ugyebar. Csak azt nem talaltam meg hogy honnan veszik a nevet. itt is irja; books.google.ro/books?id=QMEAAAAYAAJ&pg=PA142&dq=sica+thracian+dagger&hl=hu&sa=X&ei=MqHaUorJMImBhAftmoCYDg&ved=0CD4Q6AEwAg#v=onepage&q=sica%20thracian%20dagger&f=false (http://books.google.ro/books?id=QMEAAAAYAAJ&pg=PA142&dq=sica+thracian+dagger&hl=hu&sa=X&ei=MqHaUorJMImBhAftmoCYDg&ved=0CD4Q6AEwAg#v=onepage&q=sica%20thracian%20dagger&f=false) 142.old. jobbrol

Ha meg ott feljebb irja Herodotusnal hogy a 'Cyprianok a landzsat sigynnae-nak neveztek' akkor a 'Cyprian-ok' azok kik voltak?? Ugy nez ki a Carpi/Carpian-nak nevezett nep, azaz mondhatjuk hogy a Karpatiak! Ki hivja Ma a landzsat 'sziginnak'? Ugy nez ki hogy Mi.

Szigonyok
Trák Médek - Meder Törők
Amugy a 'Carpi' nev valszeg ugyanaz a Kabar-ral vagy mondhatni a 'Kapar' szóval - vagyis faszán betalál a dologba

Itt azt irja hogy a Sigunni-ik a nevuket a landzsarol vettek amit hasznaltak [csak azt nem latom hogy Apollonius irta e ezt vagy ki]; itt irja - books.google.ro/books?

id=TSVAAAAAYAAJ&pg=PA234&dq=apollonius+rhodius+medes&hl=hu&sa=X&ei=2KHLUoqmOOf_ygOPjICIDg&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=apollonius%20rhodius%2 (http://books.google.ro/books?

id=TSVAAAAAYAAJ&pg=PA234&dq=apollonius+rhodius+medes&hl=hu&sa=X&ei=2KHLUoqmOOf_ygOPjICIDg&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=apollonius%20rhodius%2 233-234-ik oldal

A Szapolyai nevben ugyebar benne van az Ásás,Lapátolás,Pálos,Lovas,Lófős,Folyós,Pójás-Jász,Szabir,Szavar és a Lápos

ha Lápos akkor Báthory eredet.

Amugy valszeg a Bathory es Szapolyai ugyanaz volt, csak csinaltak ket nemzetseget [ Matyas 1467-es moldovai hadjaratan 'osszeveszik Szapolyai Matyassal es hazamegy de Bathory megy vele' - nem 'veszett ossze' hanem igy tuntetik el azt hogy a ket nev az egy ] Meg amugy mind a 'ket csalad' teljesen le van huzva a 'magyar tortenelemben' szoval mar ez is azt mutatja. Meg amugy ezek a kiralyainknak a nevei voltak valszeg; Peldaul Nagy Lajos; Louis-Lewis-Lovas vagy Lófős

Nagy Lajos = Magyar Lovas
Es ami mutatja az az hogy egy francia varosnak a jelkepe [ a neve Saint Lo ] egy unikornis es 'anjou tulipanok' + az is hogy 1365-ben ''Nagy Lajos nem megy a torok ellen hadjaratra holott igerte elore de a francia Savoyai az megy es megveri a torokot''

Vagyis,B-V-P; Savoyai=Szapolyai azaz

Nagy Lajos = Szapolyai
Szoval szet van szedve a sztori, azaz Lajos ment a torok ellen es nem a 'francia Savoyai'.

Saint Lo czimere. en.wikipedia.org/wiki/Saint-L%C3%B4 (http://en.wikipedia.org/wiki/Saint-L%C3%B4)

Szapolyai Imre Nádor

Unikornis lelet Szikuliaba 14-15-ik szazadbol www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/3703/lelohelyportya-martonfalvan-avagy-unikornis-a-blokkok-kozott (http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/3703/lelohelyportya-martonfalvan-avagy-unikornis-a-blokkok-kozott)

Atmasolom a czikk szoveget mig leszedik;

A Városi Művelődési Háztól alig néhány méternyire a parkoló bővítésekor meglepő leletekre bukkantak a régészek – egy olyan helyen, ahol talán

építkezés nélkül senkinek nem jutott volna eszébe kutakodni. Hiszen a kultúrház helyét mocsaras, bűzös területként tartották nyilván, a Csoma Sándor utcai tömbházak pedig a mai Petőfi utcai házakhoz tartozó kertek helyére épültek, s azt mondják, ott Gáspár László raktárán kívül semmi sem állt. És mégis: ma már tudjuk, hogy a Somlyó patakához tartozó árterület első teraszán valamikor épület emelkedett. Nem is akármilyen, hanem XIV. század végi vagy XV. század eleji, 15 méter hosszú és 5 méter széles, déli tájolású, háromosztatú ház. Darvas Lóránd, a Csíki Székely Múzeum régésze elmondta: a bejáratot is megtalálták, sőt azt is meg lehetett állapítani, hogy a keleti és a nyugati szobában deszkapadló, a középső helyiségben, amelyben a tűzhely is volt, agyagpadló lehetett. Az épület talpgerendás, azaz néhány kőre helyezett fagerandás ház volt, amely nem elpusztult, hanem lebontották, ezért nem találtak a kutatók kiégett agyagtapasztásokat, elszenesedett gerendákat, és ezzel magyarázható, hogy viszonylag kevés használati tárgy került elő. Méreteiből ítélve egy helyi elöljáró háza lehetett. Ezt támasztja alá az a néhány kályhacsempe-maradvány is, amit az egykori házba beleásott XVI. századi szemétgödörből sikerült kibányászni, például a XVI. század elejére datálható Kornis-címeres, unikornist ábrázoló kályhacsempe-töredék. Ez ugyanis azt igazolja, hogy a környéken lennie kellett egy nemesi udvarháznak. De a Kornis-címer mindenképpen meglepő, állítja a régész, mert okleveles források szerint a Kornisok Székelyföldön csak a XVI. század második felében jelentek meg. A XV. század folyamán errefelé, a Zsögödhöz tartozó Martonfalván két nemesi családot tartottak nyilván, a Pókai és a Mikó (nem a várépítő!) családokat. Darvas Lóránd elképzelhetőnek tartja, hogy a mai tömbházak és a tervezőintézet épületének helyén is pár száz évvel ezelőtt házak állhattak, de a terület nem kutatható. Nehezíti a következtetések levonását az is, hogy a XIV. század végéről és a XV. század elejéről kevés az okleveles forrás – ugyanakkor épp ez a tény teszi különösen fontossá ezt a forrás-űrt kitöltő leletanyagot. Ezért folytatják tavasszal a bemutató-övezet kiépítését a puszta létével is meglepetést okozó ház helyén. Daczó Katalin

Maksai Őse Péter könyvéből részlet itt; epa.oszk.hu/00000/00001/00297/pdf/itk_EPA00001_1976_02_223-237.pdf (http://epa.oszk.hu/00000/00001/00297/pdf/itk_EPA00001_1976_02_223-237.pdf) vagy itt - www.mediafire.com/download/ssyrqsma90de4df/Maksai+P%C3%A9ter+angol+nyelv%C5%B1+Bethlen+G%C3%A1bor%C3%A9letrajza+1629b%C5%91l+-+EPA.pdf (http://www.mediafire.com/download/ssyrqsma90de4df/Maksai+P%C3%A9ter+angol+nyelv%C5%B1+Bethlen+G%C3%A1bor%C3%A9letrajza+1629b%C5%91l+-+EPA.pdf) 228-ik oldal

Az Unikornis Fején van a 'Szarv' ami Hegyes mint a Furó is, es ha L-R; A 'Főjén-Fején' van Furó körforgóra téve Lófő ha p-b-v-f; Szapolyai=Lófős vagy Lovas vagy Folyós vagy Furós Darvas/Daruas-Duras király Sziginna Kagán

Szigonyos Csákányos

43. Indi-k,Sinti-k/Sindi-k,Sigynnae/Siginni/Szigünnák,Zinchi-k/Zingi-k,Dardani-k,Dákok,Szarmaták,Szkíták. Dracones-Dragones kigyóalaku zászló
A Dracones-nek vagy Dragones-nek nevezett hadijelvenyt a Dakokra mondjak ugyebar hogy hasznaltak, amit Farkasfejkent is abrazoltak de a neve az a Sarkanyt jelenti. A Sarkany hadijelvenyt a Szarmatak is hasznaltak - persze ezek utan latszik hogy a Szarmata,Dak,Neuri ugyanaz a nep volt. [a Neurik-

nal emlitik ugyebar a 'Farkasokka tudnak valtozni' dolgot, de ez valoban mese lehet, de mutatja hogy valami kozuk van a 'Farkas'-hoz --- azok a Neurik/Nebroi-ok akik Hunok Philostorgius-nal es a Hunok Nebros-ok Suidas-nal es ugyancsak Suidas-nal az Acatir-ok(Akatzir-ok) Abar-ok azaz Avarok, Priscus-nal az Acatzirok Hunok -- Az Acatzirok meg ugyanazok mint az Agathyrok akik Herodotus idejeben a Maros mellett laktak Erdelyben]

Suidas azt irta hogy a Szkitaknak kigyoalaku zaszloik voltak es hogy az 'Indi'-k is hasznaltak a Dracones jelvenyt A Dak,Szarmata Farkasfej/Sarkany jelvenyt is lofarokkal abrazoljak de ami vegul 'kigyoalaknak' is megfelel

Ezek utan jut az embernek eszebe hogy magyarul a Farkas az Farkat is jelent. Es ha mar 'Farok' ami 'hosszu' altalaban, akkor a 'kigyoalaku' az annyi mint 'lofarkas' vagy 'farkas'. Szoval akkor a Dak es Szarmata 'lofarkas' zaszlok azok a Szkitak 'kigyoalaku' zaszloi. Megy amugy a Sarkanynak is hosszu farka van.

Suidas itt latinul ; books.google.ro/books?

id=_ZBXAAAAcAAJ&pg=PA194&dq=joannes+curopalates+daci+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=8djYUsL1HueVywPBqoHIDg&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=joannes%20cu (http://books.google.ro/books?

id=_ZBXAAAAcAAJ&pg=PA194&dq=joannes+curopalates+daci+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=8djYUsL1HueVywPBqoHIDg&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=joannes%20cu A 194-ik oldalon irja hogy az Indi-k hasznaltak a Dracones-t [kozepen] es a Szkitak a kigyoalaku zaszlot [alol] - a 193-195-ik oldalak kozt ir errol. A 194-ik oldalon irja hogy Johannes Curopalates [Skylitzes] azt irta hogy az Asszirok is hasznaltak a Dracones-t, viszont Strabo azt irja hogy az Assziroknak a masik neve az Aramos es Plinius azt irja hogy az Arameos a Szkitak regebbi neve...- az Asszirok Szkitak? [ foleg hogy kavaras van ebben is mivel irjak hogy az Asszirok elott a Szkitak uraltak Mezopotamiat ; vagy az a bizonyos Asszir uralom az Szkita volt?... K-Asszir = K-azar? A-katzir/A-Gatir ? a Kazar.Akatzir,Agatir az Szkitak es Plinius azt irja hogy a 'Szkitak a Perzsakot Chorsari-nak hivtak'; Chorsar=Kazar?---vagyis ezek mind egy nepnek e nevei azaz valoszinuleg akkor a Szkitake?... a Perzsak meg ugymond 'Sakanak hivtak a Szkitakot', de Szaka<=>Kaza-r? --- szoval itt ugy nez ki hogy ki van forgatva a dolog, azaz ezek mind a Szkitak nevei ; a Perzsa<=>Szapar/Szabir]

A Szkitak kigyoalaku zaszlojat mar Korponay Janos is emliti a 19-ik szazadban Suidastol; itt - books.google.ro/books?id=nEkxAQAAMAAJ&pg=PA520&dq=korponay+suidas&hl=hu&sa=X&ei=cLaUoLMIenB7AbX_YCwDg&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=korponay%20suidas&f=false (http://books.google.ro/books? id=nEkxAQAAMAAJ&pg=PA520&dq=korponay+suidas&hl=hu&sa=X&ei=cLaUoLMIenB7AbX_YCwDg&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=korponay%20suidas&f=false) 520-ik oldal

Itt emlitik angolul is; books.google.ro/books? id=svgGAAAAQAAJ&pg=PA44&dq=suidas+dracones&hl=hu&sa=X&ei=Il_aUuytMaTW7QbqnYCACQ&ved=0CDoQ6AEwAQ#v=onepage&q=suidas%20dracones&f=false (http://books.google.ro/books? id=svgGAAAAQAAJ&pg=PA44&dq=suidas+dracones&hl=hu&sa=X&ei=Il_aUuytMaTW7QbqnYCACQ&ved=0CDoQ6AEwAQ#v=onepage&q=suidas%20dracones&f=false) 44-ik oldal [az Indians az lenne az Indi]

azt is irja hogy ezüstből volt a Sárkányfej - a nemregi Szkita kiallittason is a Farkasfej ugy nez ki ezust.

Eszembe jutott hogy mi van ha a Suidas 'Indi'-jei azok a Sintik vagy Sindik, foleg tudva hogyan szedik le a nevek elejerol is a betuket [ lasd; kabar/avar,s-abar/s-avar/s-avir/s-abir amikbol igy az 'Avar' marad, vagy a Neuri,Nebroi,Nebros az N nelkul az Avar/Abar megint, vagy a szkita kiralynevek Atheas,Agar, de M-el Magar vagy Matheas[Matyas], agari szkita nep , m-el magari]

És láss tsodát ! a Sinti nepet minek nevezik ma?? Ciganynak! itt - en.wikipedia.org/wiki/Sinti (http://en.wikipedia.org/wiki/Sinti) Ha mar 'cigany' akkor 'india' is ugyebar...D

Szoval akkor kik voltak Suidas 'Indi'-ei vagy 'Indi'-ai? Ugy nez ki a Strabo altal a Balkanra helyezett Sinti es a Kaukazushoz helyezett Sindi [ persze nem cziganyok akkor ] Es ugyebar ezek akkor azonosak a Ptolemaios-fele Zinchi[Zinki]/Zingi-vel is a Kaukazus felett. Es azonosok a Strabo-fele Siginni-vel is akiket a Kaukazushoz tesz. Es vegul azonosak a Herodotus-fele Sigynnae-kkal is akik a Dunanal laknak eszakra-keletre a Veneti-ektol [Ialia] [megismetelve, a Sinti,Sindi nev azert azonos a Zingi/Zinchi nevvel es a Siginni/Sigynnae-val, mert ahogy feljebb irtam, a D-T hasonlo hangzo es bizonyos esetekben a T=K[C] --- lasd romanul a 'Cigany' az 'Tigan' stb, a Z meg konnyen lehet S, nemhiaba 'egyutt jarnak' 'zs','sz' vagy zizego-sziszego hang]

Ha a Sigynnae-k azok Szkitak akkor Suidas Indi-ai is Szkitak [mondhatnam 'ciganyok' XD de inkabb Kagánok vagy Csákányok-Szigonyok]

Amugy Hesychius is azt irta hogy a 'Sindi-k Indi nep' [indikos], itt irja; [ a Trakiai Sindi nepre irja akik mashol ugyebar Sinti-k ---szoval nem hulyeseg a Sinti-Sindi hasonlitas es akkor az sem hogy az Indi-k azok Sindi-k; azok a Sindi-k akiket Strabo a Maeotisz-Fekete tenger regioba helyez azaz Szkitiaba ha mar azt vesszuk ]; books.google.ro/books?id=XAA-AAAAcAAJ&pg=PA69&dq=hesychius+sindi&hl=hu&sa=X&ei=QPcUtaVG8n54QSNjoCYAw&ved=0CE8Q6AEwBDgK#v=onepage&q=hesychius%20sindi&f=false (http://books.google.ro/books?id=XAAAAAAcAAJ&pg=PA69&dq=hesychius+sindi&hl=hu&sa=X&ei=QPcUtaVG8n54QSNjoCYAw&ved=0CE8Q6AEwBDgK#v=onepage&q=hesychius%20sindi&f=false) 69-ik oldal

amugy itt is irjak hogy a Maeotiszi-Fekete tengeri Sindi-kre is lehet erteni.

Szoval a Suidas Indi-ai azok a Sindi-k akik Szkitak Vagyis a Szkitak hasznaltak a Dracones hadijelvenyt.
vagyis a Dracones jelveny az nemcsak 'Dak' hanem Szkita - amugy a fentebb linkelt latin konyvben is a szerzo [Justus Lipsius aki filologus es jogfilozofus volt 1547-1606] ugy veszi hogy a Dracones az Szkita [aszongya hogy 'Certe Scythas Draconibus usos' vagyes 'Biztos hogy a Szkitak hasznaltak a Draconest'] Ha meg a Dracones az Sarkany is akkor Bathory.

A nemreg kialitott Szkita kincsek kozott volt a Landzsas-Farkasfejes hadizaszlo is

Sigynnae/Siginni-Dardani --- Szigonyosok/Dárdások
Amugy utolag eszrevettem hogy Justus Lipsius is azt mondja hogy az Indi nep az a Sindi nep akik Szkitak; itt - books.google.ro/books?

id=_ZBXAAAAcAAJ&pg=PA194&dq=joannes+curopalates+daci+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=8djYUsL1HueVywPBqoHIDg&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=joannes%20cu (http://books.google.ro/books?

id=_ZBXAAAAcAAJ&pg=PA194&dq=joannes+curopalates+daci+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=8djYUsL1HueVywPBqoHIDg&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=joannes%20cu 194-ik oldal itt ugyanaz a konyv mas kiadasban jobban olvashato, oldalt jobbrol irja; books.google.ro/books?id=ombZd5-

1_T4C&pg=PA110&dq=draconis+vexillum++scytharum&hl=hu&sa=X&ei=l3feUvHtIcry7Aa0lYDYDw&ved=0CF4Q6AEwBg#v=onepage&q=draconis%20vexillum%20%20scytharu (http://books.google.ro/books?id=ombZd5-

1_T4C&pg=PA110&dq=draconis+vexillum++scytharum&hl=hu&sa=X&ei=l3feUvHtIcry7Aa0lYDYDw&ved=0CF4Q6AEwBg#v=onepage&q=draconis%20vexillum%20%20scytharu

110-ik oldal jobbrol [ indi & sindi ijdem hic populi ]

Dracones-Dragones Dárdás-Szigonyos

Báthory

Es ugyebar milyen 'szép' hogy a Herodotus korabeli [i.e. 5-ik szazad] Sigynnae-kot [Szigünnákot,Sziginnákot] a Duna mellol 'eltűntnek' nyilvánitják , ugyanigy a Maros menti [valszeg Erdely] Agathyrs-eket [Agatirokat] is. Majd a terkepen megjelenik egy jo nagy Dakia/Dacia kb i.e. a 2-ik szazadban, akik mar 'nem Szkitak'... Hogy a nyavajaba ne!XD Amugy ha a D-T es a T az C[K] bizonyos esetben akkor; a Dracones/Dragones nev az valszeg ugyanaz mint a Darda szo, ugyanazok a massalhangzok; Drak-Dard /Dart/Dark

Meg nehany adat arra hogy a Szkitaknak volt a Dracones;

Arrian (i.sz. 86-160) azt irja hogy a Dracones Szkita hadijelveny; itt irja - books.google.ro/books?

id=jugIAAAAQAAJ&pg=PA223&dq=draconum+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=b9HbUqWNJ4XMhAfOoICYDQ&ved=0CC8Q6AEwADgK#v=onepage&q=draconum%20scytharum&f= (http://books.google.ro/books?

id=jugIAAAAQAAJ&pg=PA223&dq=draconum+scytharum&hl=hu&sa=X&ei=b9HbUqWNJ4XMhAfOoICYDQ&ved=0CC8Q6AEwADgK#v=onepage&q=draconum%20scytharum&f= 312-ik oldal, balrol

itt is irja - books.google.ro/books? id=WokOAAAAQAAJ&pg=PA33&dq=arrian+dracones&hl=hu&sa=X&ei=t9bbUvuPN62V7AbFpoDIBA&ved=0CEgQ6AEwAw#v=onepage&q=arrian%20dracones&f=false (http://books.google.ro/books? id=WokOAAAAQAAJ&pg=PA33&dq=arrian+dracones&hl=hu&sa=X&ei=t9bbUvuPN62V7AbFpoDIBA&ved=0CEgQ6AEwAw#v=onepage&q=arrian%20dracones&f=false) 33-ik oldal

azt irja itt hogy Arrian azt irta hogy a 'Romaiak a Szkitaktol vettek at a Draconest' itt is irja hogy Arrianus [Arrian] a Tactica irasaban a Dracones-t Szkita Jelvenynek nevezi [ Scythica autem signa sunt Dracones ]; itt - books.google.ro/books?

id=NWtUAAAAYAAJ&pg=PA417&dq=signa+scythica+sunt+dracones&hl=hu&sa=X&ei=WNjbUqewJrTX7AalzoCgBA&ved=0CEgQ6AEwAw#v=onepage&q=signa%20scythica%20 (http://books.google.ro/books?

id=NWtUAAAAYAAJ&pg=PA417&dq=signa+scythica+sunt+dracones&hl=hu&sa=X&ei=WNjbUqewJrTX7AalzoCgBA&ved=0CEgQ6AEwAw#v=onepage&q=signa%20scythica%20 417-ik oldal

Honlap készítő (http://www.webnode.hu?utm_sourc

Annyi hogy itt a szerzo hazudik mert aszongya hogy 'Arrian a Gotokat ertette a Szkita nev alatt'', holott Gotok meg nem voltak [ a 'mai tortenetiras' szerint sem ] az 1-2 ik szazadban amikor Arrian elt. [ amugy a Gotok a Hunok (a Szkitak) voltak, mert hat honnan a nyavajabol jelentek meg a Gotok mint 'germanok' a Fekete tenger felett csak ugy egyszerre??!! ]

Lucian (Lucian of Samosata) (i.sz. 125-180) azt irja hogy a Parthusoknak is volt Dracones; itt latinul - books.google.ro/books?

id=gvy0AAAAMAAJ&pg=PA985&dq=parthorum+dracones+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=Qd_cUqbZIouM7AbJmoDgDw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=parthorum%20dracon (http://books.google.ro/books?

id=gvy0AAAAMAAJ&pg=PA985&dq=parthorum+dracones+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=Qd_cUqbZIouM7AbJmoDgDw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=parthorum%20dracon 622.old.,alol ''Atque ita diligenter omnia viderat, ut diceret Parthorum Dracones (signum autem hoc multitudinis est ipsis, mille enim dracones vivos dracos pruducit) ingentes esse.''

itt is - books.google.ro/books?id=nhRTAAAAcAAJ&pg=PT16&dq=parthos+dracones+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=ercUoWfEae47Aat64DADw&ved=0CEUQ6AEwAw#v=onepage&q=parthos%20dracones%20lucianus&f=false (http://books.google.ro/books? id=nhRTAAAAcAAJ&pg=PT16&dq=parthos+dracones+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=ercUoWfEae47Aat64DADw&ved=0CEUQ6AEwAw#v=onepage&q=parthos%20dracones%20lucianus&f=false)

itt is - books.google.ro/books?id=ofRFAAAAcAAJ&pg=PA600&dq=parthos+draconibus&hl=hu&sa=X&ei=mtfcUrSVD8mw7Aae4DACQ&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=parthos%20draconibus&f=false (http://books.google.ro/books? id=ofRFAAAAcAAJ&pg=PA600&dq=parthos+draconibus&hl=hu&sa=X&ei=mtfcUrSVD8mw7Aae4DACQ&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=parthos%20draconibus&f=false) 600.old.,jobbrol itt is irja angolul - books.google.ro/books?id=AZWgdBCgmLYC&pg=PA40&dq=parthian+dracon+lucian&hl=hu&sa=X&ei=Nu_cUoXEKyU7Qa_84CgCQ&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=parthian%20dracon%20lucian&f=false (http://books.google.ro/books? id=AZWgdBCgmLYC&pg=PA40&dq=parthian+dracon+lucian&hl=hu&sa=X&ei=Nu_cUoXEK-

yU7Qa_84CgCQ&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=parthian%20dracon%20lucian&f=false) 40-ik oldal

Vopiscus (i.sz. 3-4-ik szazad) leirja hogy a Szasszanida Perzsaknal is megvolt a Dracones jelveny [i.sz. 272-ben]. Viszont a Szasszanida lovassag az Szavaran vagyis Szavar/Szabir [Hun] volt, vagyis nagy valoszinuseggel a Szasszanida Perzsa Dracones is Parthus vagy Hun azaz Szkita eredetu. Isaac Casaubonus 16-17-ik szazadi filologus azt irta Vopiscus-ra alapozva, hogy a Dracones a Parthusoktol kerult at a Romaiakhoz ; ugyanigy Julio Cesar Bulenger (16-17-ik szazad) is. Casaubonus itt - books.google.ro/books?id=HI9AAAAAcAAJ&pg=PA480&dq=suida+parthos+draconibus+indi&hl=hu&sa=X&ei=EffbUq2uHPA7Ab15IGwBw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=suida%20parthos%20draconibus%20indi&f=false (http://books.google.ro/books? id=HI9AAAAAcAAJ&pg=PA480&dq=suida+parthos+draconibus+indi&hl=hu&sa=X&ei=EffbUq2uHPA7Ab15IGwBw&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=suida%20parthos%20draconibus%20indi&f=false) 480.old, jobbrol felol 'Ad Romanos a Parthis transiisse''

itt is - books.google.ro/books?id=HmlUAAAAcAAJ&pg=RA2PA230&dq=parthos+draconibus+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=7tjcUq3vA8Kv7AaSzgE&ved=0CGUQ6AEwBw#v=onepage&q=parthos%20draconibus%20lucianus&f=false (http://books.google.ro/books?id=HmlUAAAAcAAJ&pg=RA2PA230&dq=parthos+draconibus+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=7tjcUq3vA8Kv7AaSzgE&ved=0CGUQ6AEwBw#v=onepage&q=parthos%20draconibus%20lucianus&f=false) 230.old.,balrol ''a Parthis acceperunt signum hoc Romanaes cohortes'' Julio Cesar Bulenger itt - books.google.ro/books?

id=UDZVxnzBwjUC&pg=PA194&dq=parthos+draconibus+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=7tjcUq3vA8Kv7AaSzgE&ved=0CF4Q6AEwBg#v=onepage&q=parthos%20draconibus%20lu (http://books.google.ro/books?

id=UDZVxnzBwjUC&pg=PA194&dq=parthos+draconibus+lucianus&hl=hu&sa=X&ei=7tjcUq3vA8Kv7AaSzgE&ved=0CF4Q6AEwBg#v=onepage&q=parthos%20draconibus%20lu 194-195-ik oldal.

44. Silvan-ia Nyílas Sárkány
Ha a regi latinba az U az V is es ha feltetelezem hogy az 'u' betu az forditott 'n' is lehet...;

saliva latinul nyál

sal latinul só

salina latinul sós vagy romanul [s lehet latinul is] sóbánya

es ugye van a Silvan szo is.

http://dictzone.com/latin-magyar-szotar/salina http://www.szotar.ro/?szotar=rohu

szoval akkor;

Salina - Saliua - Saliva

Ha a Salina-t forditva olvasom;

Salina <---> A-nilas vagy A-nalas, vagyes;

Nyilas vagy Nyálas

Silvan azaz Siluan ugyanigy, foleg ha tudjuk hogy az archaikus magyarban bejonnek az 'ua-au,ou-uo' dolgok [ peldaul 'volt' az 'voút', stb ];

Siluan <--> Nyá(u)las; vagy mindegy mert a massalhangzok ugyanazok.

TranSilvan-ia az akkor Só Tárak?

A Salina szoban meg benne van a Nyílás, Lányos, Nyúlós, Anális vagy K-Anális?

A SárKány-ban a KÁny az forditva Nyák és a Sár ugyebár amik Ragad-nak, mint a Nyálka.

Mi lehet itt?

Szekely Paraszt - Turan Savarus/T(u)ran-Silvanus (Italus Siculus Etruscanus) XD alias Italus/Italos Silvapalincanus

Címkék (http://dentu-m-agyaria.webnode.hu/tags/):
daru (/tags/daru/) | dák (/tags/d%C3%A1k/) | géta (/tags/g%C3%A9ta/) | szent (/tags/szent/) | sánc (/tags/s%C3%A1nc/) | révülés (/tags/r%C3%A9v%C3%BCl%C3%A9s/) | révész (/tags/r%C3%A9v%C3%A9sz/) | tánc (/tags/t%C3%A1nc/) | völgy (/tags/v%C3%B6lgy/) | hölgy (/tags/h%C3%B6lgy/) | bál (/tags/b%C3%A1l/) | Báthory Erzsébet (/tags/B%C3%A1thory%20Erzs%C3%A9bet/) | györgy (/tags/gy%C3%B6rgy/) | sárkány (/tags/s%C3%A1rk%C3%A1ny/) | Könyves Kálmán (/tags/K%C3%B6nyves%20K%C3%A1lm%C3%A1n/) | lankás (/tags/lank%C3%A1s/) | tan (/tags/tan/) | gát (/tags/g%C3%A1t/) | András király (/tags/Andr%C3%A1s%20kir%C3%A1ly/) | Báthory István (/tags/B%C3%A1thory%20Istv%C3%A1n/) | ár (/tags/%C3%A1r/) | pad (/tags/pad/) | hun (/tags/hun/) | apad (/tags/apad/) | Mátyás (/tags/M%C3%A1ty%C3%A1s/) | Maróthy (/tags/Mar%C3%B3thy/) | mártír (/tags/m%C3%A1rt%C3%ADr/) | bánya (/tags/b%C3%A1nya/) | vajda (/tags/vajda/) | lápos (/tags/l%C3%A1pos/) | pokol (/tags/pokol/)

Tetszik

6

Tw eet

0

0

1

Vissza (http://dentu-m-agyaria.webnode.hu/)

(http://www.webnode.com/?utm_source=websites&utm_medium=banner&utm_campaign=affiliate_banner)