Győzze le az alattomos, mindehova befészkelő stresszt!

a Stresszmentesen. hogy egyszer már csalódott egy ilyen jelegű állításban. az hihetetlenül ésszerű. mindehova befészkelő stresszt! . az is lehet.com oldal tulajdonosa. és azt is sejtem. Sőt.Vidám. amelyeket egyszerűen kötelező tudnia. úgy fogja érezni. ha nyugodt és kiegyensúlyozott életet akar élni. Mire elolvassa a tanulmányt. Azt fogja magától kérdezni: miért is nem jött rá előbb? Miért nem indult el magától ebbe az irányba. hogy már nem egy alkalommal olvasott hasonlót. és meg fogja látni. amikor stresszes életére kereste a megoldást? Győzze le az alattomos. hogy ez merész kijelentés. hogy amit megtudott. Én mégis határozottan arra biztatom. energiadús napot kívánok! Cseh János vagyok. hogy a lehető legnagyobb nyitottsággal kezelje ezt az anyagot. logikus és egyértelműen működőképes. hogy állításom nemcsak egy könnyelmű ígérgetés. Az alábbi tanulmányban nagyon egyszerűen és gyakorlatiasan mutatom be Önnek azokat az információkat. Tudom.

hogy a leírtak egyszerűsége olyannyira megtéveszti. Azokra a dolgokra. amelyek mindig is ott voltak a szeme előtt. ha készen áll. hogy sokszor a legegyszerűbb és leglogikusabb dolgokra a legnehezebb rájönni. Ha igazán változtatni akar a helyzetén. melyeket a következő napokban fogok megosztani Önnel! Arra kérem tehát. hogy most nem így lesz! Nos. mint ahogy esetleg eddigi élete során is elkerülte. akkor bele is vághatunk! Győzze le az alattomos. hogy figyelmen kívül hagyja jelentőségüket. legyen nyitott! Nehogy a lényeg ugyanúgy elkerülje a figyelmét. Stresszmentes életének megalapozása ugyanis pontosan azoknak a tényezőknek a figyelembe vételén fog múlni. hogy stresszel reggeltől estig. akkor hiszem. és minden a régi kerékvágásban menjen tovább: vagyis. Nem szabad azonban abba a hibába esnie. mindehova befészkelő stresszt! .Vegye komolyan! A helyzet az.

ami mára már elsikkadt. Minden ember másként reagál a stresszre. az alsó pedig a „lehetőséget” szimbolizálja. vagy csak kis negatív hatást válthat ki egy másikból. Fontos azonban megemlíteni. Talán a kínaiak szóhasználata tükrözi leginkább a valóságot. (Az angol „crisis” kifejezés alatt láthatjuk a meg-felelő kínai jelölést. és hozzásegítette őt a sikerhez. akkor 12 különböző választ kapna.Mi a stressz? Ha megkérne egy tucat embert. de előre is tol. hogy fogalmazzák meg. de ez az élmény pozitív hatású volt. az kellemes lehet. hogy a szó mai értelmében használt eredete alig több mint 50 éves múltra tekint vissza. A felső karakter azt jelenti. Ennek az egyszerű oka. A stressz szóhoz legközelebb álló kifejezés a kínai nyelvben a krízis. hogy a stressznek nincs egy olyan azonos definíciója. Maga a stressz kifejezés azonban mára a mindennapi szókincs részévé vált. hogy megkülönböztethető pozitív és negatív stressz. ösztönző hatású. Nemcsak visszahúz. hogy mit is érthetünk a stressz fogalma alatt. hogy megszerezze élelmét. mi okoz számukra stresszt. Nehéz elhinni. Győzze le az alattomos. A stressz a modern kor szülötte. A régi időkben az ősember is stresszelt vadászat közben. Ebben a felfogásban kellene a nyugati embereknek is értelmezniük a stresszt. mindehova befészkelő stresszt! .) A kínai nyelv a krízist 2 karakterrel jelöli. hogy „veszély”. ha valaki megfelelően kezeli. amelyben mindenki egyetért. Ami stresszt okoz az egyik embernek.

Fontos lenne tehát a jó közérzet. zsúfoltság vagy időjárás miatt. hisz a megélhetés miatt sokan másod.és harmad-állást is vállalnak. munkahelye vagy éppen annak elvesztése miatt. vizsgáktól. Természetesen csak azok számára. és a legnehezebb kiküszöbölni.Mi okoz általában stresszt? • Munkahelyi stressz: ez az elsőd-leges stresszforrás. hisz’ az emberek a legtöbb idejüket itt töltik. jó. ehelyett folyamatos a stresszhatás. az egészségtelen életmód hatásaitól. • Utcai stressz a közlekedés. a magánytól. Pedig ha visszagondol a kínai jelre. Ráadásul ez egyre növekvő teher. akik megfelelően tudják kezelni az említett stresszhelyzeteket. • Idősek stressze a növekvő bűnözéstől és a szegénységtől. de hogy kell megfelelően kezelni a stresszhelyzeteket? – Kérdezheti joggal! Győzze le az alattomos. • Általános félelem a létbizonytalanságtól. mindehova befészkelő stresszt! . Az emberek legnagyobb része világszerte stresszben él a munkája. a fenti területek a potenciális veszély mellett lehetőséget is hordoznak magukban. Jó. mint egy második otthon. • Gyerekek stressze az iskolában a megfeleléstől. A legtöbb munkahely pedig (főleg a multinacionális vállalatokra jellemző) olyan.

mert tudja. részletes képet kapjon a stressz elméleti hátteréről. kérem. ami ismeretlen a számára. Minden információval rendelkezni fog ugyanis.Be fogom mutatni Önnek a gyakorlatban azonnal alkalmazható stresszkezelési módszereket. Az már csak Önön múlik. méghozzá olyan pontossággal. amelyet én is megértettem 15 évvel ezelőtt. Győzze le az alattomos. hogy a teljes tanulmányt végigolvassa. Azt azonban ígérhetem. hogy tényleg azonnal meg is tudja valósítani. sokkal közelebb lesz a stresszmentes élet receptjéhez. A sikerhez fontos azonban. hogy átfogó. és ami még fontosabb. Tehát mielőtt áttérnénk a gyakorlatra. ami Önt a nyugodt és kiegyensúlyozott emberek közé emelheti. hogy az általam bemutatásra kerülő módszerek önmagukban megoldják az Ön összes problémáját. Amit ismer. hogy megértse annak a filozófiának a lényegét. Azóta egyetlenegy napom sem telt el stresszesen. hogy megismerje és megértse az Önre leselkedő veszélyt. Nem ígérem. Hisz’ az embert csak az tölti el félelemmel. olvasson tovább a stressz elméleti hátteréről. hogy mit kezd ezzel az információval. hogy mire a végére ér. azzal szembe mer nézni. mire számítson. mint élete során valaha is volt. mindehova befészkelő stresszt! .

vagyis a határvonal átlépésére utaló jelek azonban mindenkinél különböznek. de produktívan élheti az életét. Ez a határpont minden embernél más és más.A stressz egyes fázisai A megnövekedett stressz növekvő termelékenységet és munkabírást eredményez. Meg kell tanulnia. akkor a test riadóállapotba kerül. melyben kellemesen. Győzze le az alattomos. Önnek is meg kell találnia azt a megfelelő mennyiségű stresszt. Csak a pont megfelelő feszüléssel érhető el csodálatos hangzás. és sokan csak akkor veszik észre őket. a túlságosan feszesek pedig egy irritáló sivítást. de csak egy bizonyos határvonalig. mindehova befészkelő stresszt! . hogy készenlétben tartsa a testet a harcra vagy a menekülésre. A stressz vagy a feszültség leginkább egy hegedű húrjához hasonlítható. mely hatékonnyá és kevésbé önpusztítóvá teszi Önt. Emellett a kortizol hormon termelődése is megnövekedik ebben a szakaszban. Ezen állapot alatt adrenalin termelődik. Amikor a veszélyt vagy a stresszort (stresszt okozó személy vagy esemény) azonosítja az ember. recsegő hangot eredményeznek. A kellően nem megfeszített húrok unalmas. A veszélyre. Ezen a határvonalon azonban rohamosan rosszra fordul a helyzet. Sokszor mások előbb észreveszik Önön a kimerültséget. mint Ön saját magán. amikor már túl késő. Az első fázis: riadó. hogyan használja ki és alakítsa át a stresszt egy olyan erővé. Így zajlik ez a mindennapi életben is. vagy a húrok elpattanását.

akkor az adrenalintermelésért felelős mellékvese is sérülhet. Tehát mind pozitív. Az alábbiakban néhány olyan eseményt talál felsorolva. túl erős fény. Ebben a szakaszban a test összes forrása teljesen kimerül. de semmiképpen nem hagyják hatás nélkül: • • • • érzékelés: fájdalom. Harmadik fázis: végkimerülés.Második fázis: ellenállás. fekélyek. Ha a stresszhelyzet tovább is fennmarad. mint a depresszió. Az eredmény olyan betegségekben ölthet testet. Győzze le az alattomos. amelyek mindkét oldalt képviselhetik. mind negatív hatást válthatnak ki szervezetében. Ha a harmadik fázis hosszúra nyúlik. szív. mindehova befészkelő stresszt! . Ezen a ponton olyan tünetek jelentkezhetnek. munkanélküliség. és az immunrendszer funkciói is romlanak. projekthatáridők. A test ugyan elkezd alkalmazkodni a feszültséghez és megváltozott környezeti szükségletekhez. és már nem bírja fenntartani normális működési funkcióját. munka/tanulás: vizsgák. akkor valamilyen módon szükségessé válik a stresszel való szembenézés. de nem tudja fenntartani ezt korlátlan ideig. felelősség: pénzhiány.és érrendszeri betegségek. mint az izzadás vagy a megemelkedett pulzusszám. A stressz leggyakoribb okai A negatív és a pozitív stresszorok egyaránt eredményezhetnek stresszt. ezért a forrásai fokozatosan kimerülnek. életesemények: születés és halálozás. vagy akár mentális megbetegedések. házasság és válás.

vércukorszintemelés. túl sok aggódás. kevés alvás. életvitel: erős alkoholizálás.• • • • személyes kapcsolatok: konfliktusok. és melyeknek eredetileg hasznos feladatuk volt. A stressz leggyakoribb tünetei az olyan azonnali és berögzült reakciók. szociális: harcok különböző személyekkel. folyamatosabb és alattomosabb. hogy elősegítse a vér áramlását az agyba. melyek felett az embernek nincs kontrollja. mint az étkezés. környezet: gyenge kontroll az olyan körülmények felett.és vérnyomásemelkedés. mint az ősember stresszállapota. és fő szerepük az élet megmentése volt. egészség. Mit idéz elő a szervezetben a stressz? A jelenkori stressz sokkal áthatóbb. csalódás. hogy több fűtőanyagot szolgáltasson az energiatermeléshez. Győzze le az alattomos. szabadság vagy mobilitás. A felsorolt tényezők mind potenciális forrásai lehetnek a krónikus stressznek. és nem fizikai fenyegetésből ered. főként fizikai veszélyhelyzetben. Az ilyen és ehhez hasonló automatikus válaszok az emberi faj fejlődése folyamán alakultak ki. ezáltal a gyors döntéshozatalt. mindehova befészkelő stresszt! . mert elsődlegesen pszichológiai. Ilyenek a szívritmus.

agyvérzéshez.Azonban a modern stressz természete nem feltétlenül jelent konfrontációs helyzetet egy megvadult tigrissel. Sokkal inkább érzelmi fenyegetettséget. káros hatást fejt ki annak működésére. A krónikus és a mélyebb stressz bizonyos típusai. és feszültséget okoz. vagy a vásárlókkal. a gyász és a depresszió okoz. mint például a dugóban ülni. szívinfarktushoz. családtagokkal harcolni. Így bent marad a szervezetben. nyaki és hátfájdalmakhoz vagy egyéb „civilizációs” betegségekhez. az immunrendszer ellenállásának legyengülésével hozhatók öszGyőzze le az alattomos. minként vezethetnek a folyamatos stresszhelyzetek magas vérnyomáshoz. melyeket főként a magány a szegénység. Milyen betegségeket okozhat a stressz? A fenti tüneteket általában a szimpatikus idegrendszer túlterhelése okozza. hanem egyenesen károsak és halálosak is lehetnek. munkatársakkal. ugyanis a termelődött többletenergia végül nem kerül levezetésre fizikailag. mindehova befészkelő stresszt! . valamint az adrenalin. Nem kell hozzá túl sok magyarázat. akár naponta többször is. mely reakciók nemhogy nem hasznosak ebben a helyzetben. Az emberi test azonban sajnálatos módon ezekre az eseményekre is a fent leírt módon reagál. cukorbetegséghez. hogy lássa. kortizol és más stresszhez kapcsolódó hormonok túlzott termelése.

és még a bőr működési funkcióiban is zavart okozhat. A stressz a teljes hormonrendszerre kifejtheti negatív hatását. számos emésztőszervi folyamatra is kedvezőtlenül hat. míg mások pont vészhelyzetben kezdenek el enni. A szervezet részéről számos fizikai és érzelmi válasz lehetséges a stresszre. melynek következményei az egyszerű megfázástól és herpesztől egészen az AIDS-ig vagy a rákig terjedhetnek. Győzze le az alattomos. A stresszre mindenki másképp reagál. mindehova befészkelő stresszt! . Néhány embernek elmegy az étvágya. valamint ronthatja az agy ingerülettovábbító funkcióját.szefüggésbe.

megmagyarázhatatlan és gyakori allergiás rohamok. nyelési problémák. gyakori düh vagy frusztráltságérzés. megnövekedett vagy csökkent étvágy. hideg kezek és lábak. • • • • depresszió. vírusfertőzések. gyomorfájás. gyakori megfázások.Az alábbiakban felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül: • • • • • • • • • • • • • gyakori fejfájás.és hátfájás. állandó ideges állapot. nyak. nehéz légzés. álmatlanság. csökkent koncentrálóképesség. gyenge szexuális vágy vagy teljesítőképesség. rémálmok. Győzze le az alattomos. mindehova befészkelő stresszt! . pánikroham. kedélyállapot-változások. kiszáradt száj. gyakori hőhullámok. herpeszek.

túlterheltség érzése.gondolatok. csökkent teljesítőképesség. Győzze le az alattomos. elhízás vagy súlyvesztés (diéta nélkül). • • • • • • • • érdektelenség a világ dolgai iránt.és drogfogyasztás. mindehova befészkelő stresszt! . kimerültség. munkavégzési hatékonyság. gyakori sírás vagy „világvége”. ujjak tördelése. „kis ügyek” túlreagálása. magány és értéktelenség érzése. kommunikációs problémák.• • • • nehéz tanulás vagy új információk befogadása. döntéshozás nehézsége. ideges szokások. megnövekedett alkohol. állandó fáradtság. gyengeség.

ez mind érthető.Rendben. melyet egyrészt a szervezet folyamatos és megfelelő „karbantartásával” érhet el. vagyis a gyengéd és élvezetes egészségmegőrzésnek. másrészt néhány stresszkezelő technika és módszer elsajátításával. mindehova befészkelő stresszt! . hogy vészhelyzetben mégse boruljon ki annyira. A megoldás a megelőzés. Minden jót! Mindig jót! Cseh János életmód-tréner Győzze le az alattomos. amelyeket nem tud elkerülni vagy befolyásolni. hogy ha mégis elhatalmasodna Önön az idegesség. vagy egyéb olyan dolgok. Ez a gondolatmenet képezi alapját a Regenerációs Programnak. csak a megfelelő módszert kell alkalmaznia. A szervezet azonban képes az öngyógyításra. A legyengült idegrendszert a stressz könnyen kibillenti egyensúlyi állapotából. János. akkor is helyrebillenthető az egyensúly. Ha már megtörtént az egyensúlyvesztés. Ha az idegrendszerét – és az egész szervezetét – megfelelően karbantartja. amelyet nem lehet megúszni stressz nélkül: egy közeli hozzátartozó elvesztése. vagyis ha túlstresszelte magát. de mégis hogyan védekezzem a stressz ellen? A stressz az élet elkerülhetetlen velejárója. képes legyen még időben megfékezni. akkor megelőzhető ez a folyamat. Számos olyan esemény adódhat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful