You are on page 1of 6

Interview

Om te achterhalen hoe gezond je bent, heb je tegenwoordig geen gediplomeerde huisarts of dokter meer nodig. Slimme selftracking apparaatjes, online platformen en talloze communities maken je minder afhankelijk van het bestaande zorgsysteem. Een van de early adaptors op gebied is Maarten den Braber. Gezondheid wordt op termijn een vast onderdeel van je netwerkprofiel.
DOOR RONALD TER VOERT FOTOGrAfIE ALEK BRUESSING

 Self- tracking is  verslavend


18
EMERCE NOV 2011

Ontzorgen door slimme connected devices

>
EMERCE NOV 2011

19

Interview

T
>
20
EMERCE NOV 2011

ijdens zijn studie Industrial Engineering & Management aan de Universiteit Twente was Den Braber (28) al gefascineerd door de businessmogelijkheden op het gebied van Healthcare Technology & Management, zoals zijn afstudeerrichting destijds officieel heette. Nadien resulteerde zijn interesse in innovaties op het gebied van gezondheid in het opzetten van events op dat gebied, met klinkende namen als Health 2.0 en Next health. Door de focus op technologie lijkt het alsof de gehele gezondheidszorg bezig is met verandering. Dat was en is niet het geval. Een andere misperceptie is volgens Den Braber dat online tools mensen eerder gezond zouden kunnen maken dan zaken uit de offline wereld. Het is tegenwoordig meer een samenspel tussen beide gebieden. Om af te vallen of conditie op te bouwen zul je je toch echt fysiek moeten inspannen. Dat kan geen computer, iPhone of iPad voor je doen. Doordat een van de medeorganisatoren van MobileMonday, waar Den Braber inmiddels ook aan verbonden was, in 2008 kanker kreeg en zijn ervaringen daaromtrent online zette, kwam hij erachter dat het zelf meten, analyseren en interpreteren van data middels self tracking apparaten zeer zinvolle informatie kan opleveren. Door het connecten van allerlei devices aan een online platform bleek het ineens mogelijk om zelf inzage te krijgen in je gezondheid, zonder dat je er voor langs de dokter hoeft. Dat was voor mij een absolute eyeopener.

Self tracking klinkt heel vernieuwend, maar in wezen is het niets anders dan het online verzamelen en analyseren van persoonlijke data. In essentie is dat zo. Alleen maken
we bij self tracking gebruik van innovatieve apparaatjes, soms ter grote van een usb-stick, die je de gehele dag met je kunt meedragen en die bijvoorbeeld meten hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel calorien je hebt verbrand, of - s nachts - laten zien hoe goed je slaapt. Door die informatie vervolgens op een online plek te verzamelen, te verrijken met andere data, te delen en te vergelijken met gelijkgestemden, maakt dat je je heel bewust wordt van je eigen gezondheid.

nu het begrip bekender wordt. Niet alleen blijken er ineens meer mensen mee bezig te zijn, het aantal online gezondheidstools, van NikePlus tot allerlei health-apps, neemt ook met de dag toe. En dan hebben we het nog niet eens over de sportscholen die deels ook data verzamelen, maar er vaak online nog weinig mee doen. Daar ligt nog een grote potentie.

bar weinig. De meesten worden toch nog opgeleid met oude manier van patintbehandeling. Het meenemen van je iPad of even online inloggen om je data te delen, wordt veelal niet op prijs gesteld. Ook al zouden sommigen van hen daar best een stap in willen zetten.

Welk online platform heeft volgens jou de beste kaarten als health-aggregator? Dat
is voor mij zonder meer HealthGraph van RunKeeper. In 2008 begonnen als app op de iPhone, maar vandaag de dag op bijna alle mobiele devices beschikbaar. Hun platform overstijgt de rest, waarvan er inmiddels vele soorten en maten zijn, ook die van NikePlus, niet alleen omdat zij het voor ontwikkelaars openstellen middels een API, maar te meer het momenteel geconnect kan worden aan zon 23 verschillende devices. Dat doet niemand hen nog na. Het vergt namelijk veel tijd en moeite om met al die marktpartijen afspraken te maken op softwareniveau. Desondanks is er nog genoeg ruimte voor andere platformen met hun eigen mogelijkheden.

Is de FitBit een concurrent van het NikePlus-concept? Nee, dit apparaatje kan veel
meer. NikePlus is vooral gericht op hardlopers en de eigen community. De FitBit is hier nog niet eens te koop. Ik heb er met moeite, via een van de investeerders, 25 kunnen importeren. Het meet onder meer de hoeveelheid stappen die je doet, de afgelegde afstand, het aantal verbrande calorien, hoe je conditie is bij traplopen en - middels een armband - hoe goed je slaapt. Er komen overigens steeds meer van dit soort slimme apparaatjes op de markt.

Dat bewustzijn krijg je ook tijdens het sporten. Net zo effectief. Ik vind het gewoon
leuk om met dit soort vernieuwende technieken aan de slag te gaan en te kijken wat je ermee kunt. Door het kunnen koppelen aan andere data, wordt het wel verslavend. Zo ben ik momenteel bezig met het koppelen van mijn gewicht aan de data van mijn FitBit, die onder meer het aantal stappen die ik dagelijks zet, bijhoudt. Door dat te koppelen aan de gegevens van mijn draadloze WiFi-weegschaal, waaronder gewicht en vetpercentage, kan ik bijvoorbeeld herleiden dat periodes van relatief weinig activiteit voorafgaan aan een gewichtstoename. Geen rocketscience, maar wel stimulerend. En dus loop ik met regelmaat toch net iets meer dan ik normaliter zou doen.

Heb je geen medische kennis nodig om de data op waarde te kunnen schatten? Voor
wat ik gebruik niet. Je hebt geen medische achtergrond nodig voor zaken als gewicht, een stappenteller of het analyseren van een slaapcyclus. Dat doe je, gebaseerd op momentopnames, over een langere tijdsperiode. Je hebt eerder, technologische kennis no dig voor de achterliggende APIs, als je dergelijke tools aan een of meerdere online platformen wilt koppelen. De echte geeks die aan Quantified Self doen (een andere benaming voor self tracking die erg in opkomst is, red), gaan overigens vaak nog een stapje verder. Zij knutselen bijvoorbeeld zelf applicaties in elkaar die van alles en nog wat kunnen meten. Dat is heel fascinerend. Voor hen is het verzamelen, verwerken en visualiseren van data een sport op zich. Een tussentijdse conclusie is bij hen veelal het hoogtepunt, waarna de feedbackloop weer van voor af aan begint. Dat is self tracking in optima forma.

Nu Facebook onlangs haar OpenGraph aankondigde, lijkt het me dat ze er een serieuze concurrent bij hebben. Klopt. Face book zal
door het opengooien van de Like-button in rap tempo terrein winnen. Daar doet een platform als RunKeeper, met zon zes miljoen leden, weinig aan. Nu buttons zoals I Run, I Walked en I Cycled tot de mogelijkheden behoren, kan er een geheel eigen datastroom ontstaan die weer allerlei subgroepjes binnen het netwerk oplevert. Als dat soort zaken, zonder enige interactie, kan worden getrackt en gedeeld, gaat het hard, en zullen self trackingpartijen vanzelf aanhaken. Gezondheid wordt op termijn volgens mij ook een vast onderdeel van je netwerkprofiel. De vraag is alleen of iedereen dat wel wil delen. Het kan ook tegen je werken.

Hoeveel mensen in Nederland doen eigenlijk aan self tracking? Dat is een groeiende
groep, denk aan een paar duizend. Zeker

FACEBooK ZoU EEn NIEUWE StANDAARD KUnnEn nEERZETTEn

Of Facebook gaat met je gegevens aan de haal. De uitdaging voor social media
kanalen is in deze om hun platformen zo betrouwbaar te maken dat mensen, hoe

Wat heb je aan de data als je met klachten bij de huisarts of dokter komt? Vooralsnog

>
21

EMERCE NOV 2011

Maarten den Braber


Carrire: COO startup Skylin.es (2011) / Co-founder Quantified Self Europe (2011) / Mede-organisator Mobile Monday NL (2008-2011) / Oprichter Health 2.0 Unconference en Nexthealth- beweging(2008) Opleiding: Master Industrial Engineering & Management, track Healthcare Technology and Management aan Universiteit Twente (2005-2008) Interesses: Gezondheid en innovatie Passie: Voor mensen en businessmodellen Wil altijd nog: Startup beginnen op het gebied van Nexthealth Nerdgehalte: Laag. Als het moet, ben ik het een beetje.

22

EMERCE NOV 2011

Interview

>

sportief of ziek dan ook, informatie willen delen. Als je bedenkt hoeveel soorten ziektes er zijn of het aantal sporten die kunt beoefenen kan dit uitmonden in honderden verticals. Facebook zou door haar omvang absoluut een nieuwe standaard kunnen neerzetten, waar weer andere partijen aan gekoppeld kunnen worden.

Een soortgelijk initiatief van Google is inmiddels gestopt vanwege te weinig belangstelling. Dat voorspelt weinig goeds. Google
heeft volgens mij onderschat hoe moeilijk het is om een plekje te veroveren binnen het bestaande ecosysteem. Daarnaast hadden ze, tot het besluit viel, geen relevant social netwerk binnen de gelederen, zoals Facebook wel heeft. Google had op zich goede kaarten en de kracht om in een keer een wereldwijde consumentenstandaard neer te zetten. Een andere grote speler, Microsoft, heeft overigens ook een soortgelijk initiatief, HealthVault genaamd, alleen is dat meer gericht op ziekenhuizen, dus daar zal de consumer driven innovation in ieder geval niet vandaan komen.

HEt ZIJN NIEt ALLEEN MAAR NERDS EN GEEKS, ALS JE ZE AL Zo WILT noEMEn
om in te stappen en first mover te zijn. Dat zie je in de Verenigde Staten al veel meer gebeuren. Denk vanuit kansen in plaats van risicos.

Wat is de nieuwste trend op het gebied van self tracking? Die zal zitten in wearables,
zoals kleding. Denk aan een t-shirt die je doorbloeding en vetpercentage meet. Dat kan al. Deze is dan gemaakt van geleidend draad en middels bluetooth low energietechniek verbonden aan je telefoon. De nieuwste iPhone- en Androidtoestellen (4.0) kunnen daar al mee overweg. Dit soort dingen kunnen natuurlijk ook in andere kledingstukken, van een hoed tot je sokken. Daarnaast hoop ik dat initiatieven als RunKeeper door hun communitykracht eens serieus worden genomen binnen de gezondheidswereld. En dat een partij als Philips spoedig inziet dat het inbouwen van een minichip in een electrische tandenborstel zeer zinvol is, omdat het nieuwe business kan genereren en een hoop interessante data kan opleveren. Ook marketingwise.

Wellicht is het runnen van een community niet hun ding? Haha, nee, dat zal, maar
wil je vandaag de dag een product succesvol maken, dan zul je ook online actief moeten zijn. Kijk naar NikePlus. Zij benutten de achterban ten volle door een online platform te faciliteren en gebruikers te betrekken bij productintroducties in NikePlus-shops, waar ze als eerste de NikePlus-producten mogen testen. Uiteindelijk verkrijgt Nike hiermee gratis marketingdata. Dat is een win-win-situatie voor iedereen.

Tot nu toe lijkt self tracking vooral een leuk eigentijds gadget. Zal het door haar gefragmenteerdheid ook echt iets kunnen veranderen? Ondanks dat sommige mensen
wellicht depressief worden als ze continu zouden weten hoe het is gesteld met hun gezondheid, zal de innovatie toch uit die hoek komen. Steve Jobs was ook een geek die in zijn begintijd heel alleen moederborden in elkaar zat te solderen. De Quantified Self-beweging, die inmiddels 35 groepen wereldwijd kent (en breder gaat dan alleen health, red.) trekt steeds meer partijen uit het bedrijfsleven en normale mensen aan. Het zijn daardoor niet alleen maar nerds en geeks, als je ze al zo wilt noemen. Daarnaast neemt het aantal genteresseerden alleen maar toe door onder meer de groeiende populariteit van health-apps, het vrijkomen van steeds meer APIs, de mogelijkheden voor mashups en de kansen die dit alles biedt voor nieuwe businessmodellen online. Veel bedrijven hebben berhaupt nog nooit nagedacht over zakendoen op het gebied van Nexthealth. Wie weet welke bestaande producten met een minimale aanpassing een second life kunnen hebben.

Lopen we in Nederland voorop wat betreft self tracking? In Europa wel, maar vergeleken met de Verenigde Staten weer niet. Dat komt omdat er nog te weinig positieve signalen zijn om op dit gebied aan de slag te gaan. Mensen wanen zich hier relatief veilig vanwege de goede gezondheidszorg, maar dat beeld begint al scheurtjes te vertonen. De achterstand geldt ook voor het bedrijfsleven. Ondanks dat wij bijvoorbeeld een techpartij als Philips hebben, die aan b2b-oplossingen doet op medisch gebied, lijken ze niet drukdoende op consumentniveau. Ze hebben weliswaar een eigen variant van de FitBit ontwikkeld, DirectLife geheten, inclusief een lijntje naar een echte coach, maar daar zijn ze niet heel open over. Waarom? Geen idee. Ze zijn aan de andere kant namelijk wel weer hoofdsponsor van het Quantified Self Europe-event dat eind deze maand plaatsvindt. Juist nu is een goede timing

Momenteel bestaan er zon 9000 apps op de iPhone die health gerelateerd zijn. Is de mobiel in deze de ultieme hub? Zeker weten. Hardware blijft een lastig ding; het is moeilijk om fysieke producten in korte tijd overal beschikbaar te maken. Naast het succes van apps, zal de telefoon straks zijn uitgerust met nog meer sensoren. We staan nog maar aan het begin. Je kunt nu al je hartslag meten middels de flitser van je camera. Technieken als Lab-ona-chip, waarbij je middels nanotechnologie zelf kunt meten wat erin je bloed zit, komen eraan. Bovenal is de smartphone de ideale hub om mee te connecten: het is altijd online, heeft voldoende rekenkracht en kan in no time apps wereldwijd wegzetten tegen relatief lage kosten.

<
23

EMERCE NOV 2011