You are on page 1of 16

Missouri University of Science and Technology

Architectural Engineering 204:

Architectural Engineering Design Lab A

The Rolla Discovery Center

Fall 2013 Semester

Prepared For:

Dr. Stuart W. Baur and Mr. Heath A. Pickerill, Timothy O’Connor and Nicholas Kaesik

Prepared By:

Amy Schlaud Katherine Upchurch

Askew Architects

October 30, 2013

Design Concept and Statement

“Progress Rising From History”

The design concept is the driving force behind the design of the Kaleidoscope Discovery Center. Progress is represented by the more modern additions to the building, including the entrance building, high ropes course enclosure, new monitor natural lighting, the Kaleidoscope Tower observation deck, and green technologies present in the building. History is shown by displaying the origins of the building, the technology it housed, and the how it worked. In addition, the outside shell of the power plant is to be both preserved and upgradedembodying history and progress. And lastly, we chose to use the word “rising” since it describes the look of the building, inside and out, because of the futuristic, prism-like Kaleidoscope Tower which rises up from the building and the glass elevators, open stairs, and green walls used in the interior design of the building.

The building’s purpose is to provide a building which fosters a fun and interactive learning environment for children and adults alike, while also providing space for community activities and university involvement in the education of tomorrow’s bright minds. Through the use of old and new technologies and architecture, the design of the Kaleidoscope Center teaches all who visit about the past present and future of technology, the City of Rolla, and cultures from around the world.

Design Concept and Statement “Progress Rising From History” The design concept is the driving force behind

An initial design idea sketch which shows the new entrance building addition.

Research

Two of the most influential facilities that influenced our own design were the New Mexico Museum of Natural History & Science and The Flint Hills Discovery Center. These two discovery centers had exhibits that directly relate to the history and science of their indigenous areas, had highly effective visitor circulation, and architecture that reflects the culture and landscape of their respective areas.

Research Two of the most influential facilities that influenced our own design were the New Mexico

Entrance of The Museum (top), Dinosaur Exhibit (left), View of building from the main street (right)

New Mexico Museum of Natural History & Science

This museum in Old Town Albuquerque, New Mexico displays exhibits on the natural and scientific heritage of their state. Through exhibits and interactive programs, they hope to instill a lifelong passion for learning in their

visitors. Notable features of this facility are as follows:

architecture that mimics the surrounding area’s 1700’s

Spanish faux adobe façade style, a large glass curtain

wall in the lobby for natural lighting, and easily- navigated exhibits with a central lobby. We decided to also use windows and curtain walls in our design to

allow for natural lighting. In addition to this, our design

will include a central circulation space that connects to

the different exhibits, inspired by this facility’s central

lobby.

Flint Hills Discovery Center

This discovery center located in Manhattan, Kansas opened in the spring of 2012. It features educational exhibits about the Flint Hills region and ecosystem aimed at educating and inspiring preservation of tall

grass prairies. This facility’s most notable feature is that

it is LEED Gold Certified. Materials used on this building

include glass curtain walls, limestone, green roofing, local plants used in landscaping, geothermal well field and heat pump technology, and LED lights. The discovery center has a 65 foot tall cylindrical glass curtain wall that serves as a lobby and allows natural lighting. In addition to the building itself, the building process was also “green—“ more than 85% of the materials and labor used were sourced from a 50 mile radius of the site, cutting down on greenhouse gasses emitted during the construction process. We used many of these aspects in our own design of the Kaleidoscope Discovery Center.

Research Two of the most influential facilities that influenced our own design were the New Mexico

The Back of the Flint Hills Discovery Center (top), Interactive Water Feature (left), Interior of Discovery Center (right)

Layers of a typical green roof system Green Roofing/Rooftop Gardens Our green roof consists of multiple

Layers of a typical green roof system

Green Roofing/Rooftop Gardens

Our green roof consists of multiple layers shown in the besides picture. Green roofs allow for different wildlife habitats, absorbs rainwater, provides insulation for the building, as well as lower urban air temperatures and mitigates the heat island effect. It contains approximately eight layers from the actual vegetation to the lowest layer of

roof decking.

Layers of a typical green roof system Green Roofing/Rooftop Gardens Our green roof consists of multiple

Living wall from our final project

Living Walls

Living walls have advantages similar to green roofs. They are

made on aluminum secondary frame attached to a building’s

wall. Along with the green roof advantages it creates a space for plants on small lots or indoors. It is also aesthetically pleasing while helping to clean the air and insulate the building. The living wall, like the green roof, has different layers. These layers include a stainless steel frame to hold the

vegetation and a soil substrate.

Site Analysis

The power plant facility is on the east side of North State Street, on the Missouri University of Science & Technology campus. The main structures present are the main power plant building (yellow outline), the small sub-station (green outline), the wood chip bin (red outline), and the coal bin (blue outline). Prime locations for heavy traffic are along the east side of the site, by North State Street. The most visible views of the building are at points 1 and 2 on the map. From the spots marked by the red dots, there are expansive views of the surrounding area.

Site Analysis The power plant facility is on the east side of North State Street, on

Site Analysis Map

Proposed Building Design

Proposed Site Plan

Proposed Building Design Proposed Site Plan *Red outline indicates the existing facility that we kept in

*Red outline indicates the existing facility that we kept in our new building, while the green outline indicates the outline made by new parts of the building.

Floor Plans for Kaleidoscope Discovery Center

Floor Plans for Kaleidoscope Discovery Center First Floor Plan Second Floor Plan

First Floor Plan

Floor Plans for Kaleidoscope Discovery Center First Floor Plan Second Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan Reflected Ceiling Plan for Kaleidoscope Discovery Center – First Floor First Floor Reflected

Third Floor Plan

Reflected Ceiling Plan for Kaleidoscope Discovery Center First Floor

Third Floor Plan Reflected Ceiling Plan for Kaleidoscope Discovery Center – First Floor First Floor Reflected
Third Floor Plan Reflected Ceiling Plan for Kaleidoscope Discovery Center – First Floor First Floor Reflected

First Floor Reflected Ceiling Plan: Entrance Building

First Floor Reflected Ceiling Plan: South Side of Power Plant Building First Floor Reflected Ceiling Plan:
First Floor Reflected Ceiling Plan: South Side of Power Plant Building First Floor Reflected Ceiling Plan:

First Floor Reflected Ceiling Plan: South Side of Power Plant Building

First Floor Reflected Ceiling Plan: South Side of Power Plant Building First Floor Reflected Ceiling Plan:
First Floor Reflected Ceiling Plan: South Side of Power Plant Building First Floor Reflected Ceiling Plan:

First Floor Reflected Ceiling Plan: North Side of Power Plant Building

Building Elevations for Kaleidoscope Discovery Center

Building Elevations for Kaleidoscope Discovery Center West Elevation South Elevation

West Elevation

Building Elevations for Kaleidoscope Discovery Center West Elevation South Elevation

South Elevation

East Elevation North Elevation

East Elevation

East Elevation North Elevation

North Elevation

Three-Dimensional Views for the Kaleidoscope Discovery Center

Three-Dimensional Views for the Kaleidoscope Discovery Center 3D View of the proposed Kaleidoscope Discovery Center View

3D View of the proposed Kaleidoscope Discovery Center

Three-Dimensional Views for the Kaleidoscope Discovery Center 3D View of the proposed Kaleidoscope Discovery Center View

View of the back courtyard and Kaleidoscope Discovery Center

Building Sections

Building Sections Building Section A-A of Main Building Building Section B-B of Main Building

Building Section A-A of Main Building

Building Sections Building Section A-A of Main Building Building Section B-B of Main Building

Building Section B-B of Main Building

Building Section C-C of Main Building

Building Section C-C of Main Building

Reclaimed Wood Floors

Reclaimed wood floors give the space a natural feel, which contrasts with the futuristic glass curtain wall entrance building and directly compliments the original architecture of the power plant, giving the bottom floor and rustic feel. The use of wood will only be on the first floor, while other recycled materials will be used on the upper floors to represent our design concept “progress rising from history.” In addition to embodying the concept for our design, this flooring is also meant to show wear, so it would stay looking the way it is

intended to; even in high traffic areas.

Reclaimed Wood Floors Reclaimed wood floors give the space a natural feel, which contrasts with the

Reclaimed Cherry Hardwood Flooring

Recycled Glass Epoxy Countertops and Glass & Concrete Flooring

Through the use of “up-cycled” glass in materials used for countertops and flooring, visitors of the discovery center can learn about ways to be green that aren’t directly related to green energy. If the facility could teach about recycling through the architecture, then the building is well fitted to teach about the other ways in which people can help the environment and use less energy in their daily lives.

Reclaimed Wood Floors Reclaimed wood floors give the space a natural feel, which contrasts with the

Various Colors for Glass & Epoxy Countertops

Dichroic Glazing

Dichroic glazing will be used on the Kaleidoscope Tower’s

Prism-like glass to emulate the views an individual would see through a kaleidoscope. In addition to this, the structure itself symbolizes the technology of tomorrow rising above the old to become a beacon for innovation and progress. Since this will be the defining landmark in the Rolla skyline and the first thing many travelers would see of the city, it is appropriate that a symbol of innovation and future technology also marks

a university which is the origin of many engineers and scientists.

Dichroic Glass used as Partitions in a Sitting Area
Dichroic Glass used as Partitions in a Sitting
Area

Carpet Made From Recycled Plastic Bottles

This carpet would be used in rooms where a higher acoustical absorption is needed, such as the banquet rooms and the main circulation space which spans all three levels. It is as durable as regular commercial carpet, but is made from recycled plastic bottles. This would help the building achieve a LEED certification, along with other green technologies, materials, and construction techniques.

Carpet Made From Recycled Plastic Bottles This carpet would be used in rooms where a higher

Carpet made of Recycled Plastic

Kinetic Playground

The kinetic playground will capture some incidental energy expended by children at play. Kids will get to play as they normally would on any normal playground, but at the same time provide a portion of the energy used in the building. This would be a prime teaching opportunity for both parents and children about how movement can be transformed into

power.

Carpet Made From Recycled Plastic Bottles This carpet would be used in rooms where a higher

Example of a Kinetic Playground

Impact Statement

Askew Architect’s Design for the Kaleidoscope Discovery Center in Rolla, Missouri will serve as a place to

foster learning in children and families through interactive exhibits on the history of the city, old and new technologies, and science. In addition, the facility will include spaces for the community and students from the university like the amphitheater, high ropes course, classrooms, banquet halls, and student design spaces, as well as add to the beauty of Missouri University of Science & Technology’s campus. If chosen for construction, this design will unite the community and university in educating and igniting a love of science and technology in the bright minds of tomorrow and ensuring that progress will

continue to rise from the city’s innovative and pioneering history.