You are on page 1of 22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum


31 more messages...

Forums

Torrent

Muzika

Kompjuteri
Watched Forums

Titlovi

Digitalna TV
New Posts

EPG

Mark Forums Read

Search Forums

Watched Threads

Signed in as

sulejmanalfa
Inbox Alerts
Enterijer Post New Thread

sulejman sulejman
Forums Struni Forumi

Majstorska Radionica

Feng shui
1 2 3 4 5 Next > Watch Thread

FENG SHUI drevno orijentalno umijee o ureenju okoline i doma

Offline

Feng Shui, prastara orijentalana umetnost postizanja harmonije pazljivim rasporedom objekata, nalazi svoje sledbenike i u zapadnom svetu. Ovi izvori istrazuju uticaj Feng Shui razmisljanja na arhitekturu i stanovanje. Zabrinuti ste za svoju karijeru? Imate problema u ljubavnom zivotu? Glavni uzrok vasih problema moze biti ureenje vaseg doma kazu strunjaci za prastaru kinesku filozofiju, Feng Shui. Donald Trump je koristi. Virgin Airlines, the Bank of England, Ujedinjene Nacije je prihvataju. ak i Big Brother, amerika hit TV serija koristi ideje pozajmljene od ove prastare umetnosti. Ali, sta je zapravo Feng Shui. "Feng Shui nas ui kako da kreiramo harmoniju i ravnotezu oko nas", kaze Stanley Barlett, koji koristi ovu umetnost prilikom projektovanja kua i poslova. Ova ideja vraa nas unazad bar 3.000 godina jo dok je rastui broj arhitekata i dekoratera integrisalo Feng Shui ideje sa projektovanjem zgrada. Feng Shui je opazajna umetnost. Projektanti i dekorateri tvrde da oni mogu da "osete" pozitivnu energiju nazvanu ch'i. Ali, arhitekti koji sjedinjuju istonjaku filozofiju nisu voeni samo intuicijom. Ova prastara umetnost propisuje dugaka i kompleksna pravila koja mogu modernim vlasnicima kua delovati kao najobinije sale. Na primer, vasa kua ne bi trebalo da bude sagraena na kraju orsokaka. Okrugli stubovi su bolji od etvrtastih. Tavanice bi trebale da budu visoke i dobro osvetljene. Kao dalja zabuna za neupuene, tu je nekoliko razliitih naina kako da vezbate Feng Shui: Upotrebite kompas za odreivanje najpovoljnijeg mesta u sobi Ucrtajte informacije sa kineskog horoskopa Ispitajte okruzujuu konfiguraciju tla, ulice, vodene tokove i zgrade Upotrebite savremenu opremu da utvrdite da li okolina stetno deluje na zdravlje, tj. da li postoji elektromagnetsko radijacija ili otrovne materije Koristite neku varijantu alata zvanog Ba-Gua, osmougaone karte koja pokazuje najbolje polozaje u nekoj prostoriji ak i najlosije vezbe imaju osnove u opstem smislu. Na primer, Feng Shui principi upozoravaju da vrata kuhinje ne treba da gledaju na pe. Razlog? Osoba koja radi pored pei moze instinktivno pozeleti da skrene pogled na vrata koja su pozadi. To stvara oseaj skuenosti koji moze dovesti do nezgode. "Sve je povezano sa svime", kaze Barlett. "Ako obratimo paznju na nase okruzenje, pronai emo primere u nasm zivotima. Kada pomerimo krevet mi takoe menjamo nas odnos sa stvarima oko nas na nain koji

crysis

Messages: Likes Received:

5,042 6

Location: Negdje na kraju u zatiju

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

1/22

1/29/14
se ne moze opisati reima."

Feng shui | Serbian Forum

Uprkos mnogobrojnim komplikovanim pravilima, Feng Shui se adaptira u mnoge arhitektonske stilove. I zaista, jedna ista, neprenatrpana pojava moze biti vaz jedini dokaz da je kua ili kancelarija projektovana po Feng Shui principima. Kako projektovati kuu sa Feng Shui? Prastari principi Feng Shuija prerasli su u mnogobrojna komplikovana pravila. Bilo kako bilo, vi mozete sjediniti pozitivnu ch'i (energiju) u svom domu vodei se sledeim: Odaberite kvadratni ili pravougaoini plac za gradnju. Pogledi na vodenu povrsinu su posebno pozeljni. Postavite ulazna vrata tako da im je lako pristupiti sa ulice. Meutim putanja do vrata ne treba slediti pravu liniju. Napravite samo jedna ulazna vrata. Nikada ne pravite dva ulazna vrata ili dva prilaza kui. Izbegnite kamene baste ili prepreke blizu prilazne putanje. Drzite ukrasne ograde samo oko parcele, ne i u parceli. Konsultujete Ba-Gua kartu da odaberete najharmoninije delove prostorije. Nastojte da imate visoke, dobro osvetljene plafone, tavanice. Polozite posebnu paznju na raspored vrata, prozora i stepenista. Izbegavajte dugake koridore i neugodne ili stegnute osnove. Razmisljajte o vezi izmeu svetla, boje i tonaliteta. Izbegavajte jarko svetle ili tamne, monotone kolorne sheme. Uvek tezite ka istim linijama i otvorenim prostorima. Trudite se da svoj novi dom drzite podalje od buke ili rusevina.

svakih pedeset godina na ovim terenima pametan uuti, budala progovori, a fukara se obogati
crysis, Jun 22, 2010 #1 Like Reply

Praktian Feng Shui uvod


Offline

Praktian Feng Shui uvod

Osnove praktinog Feng Shui-ja

crvendac_011

Messages: Likes Received: Gender: Location:

23,064 88 Female Beograd

Danas Feng Shui postaje sve popularniji, jer nije potrebno da bude komplikovan da bi bio delotvoran. Mogue je i sa minimalnim poznavanjem njegovih principa uticati na ivotno okruenje. ivot i rad u neudobnom , nesigurnom okruenju menja nae raspoloenje, pa tako utie i na na odnos prema stvarima. Nesredjen ofis, gomile razbacanih papira, naslage neistoe i praine, nesreen stan, garaa sa gomilom raznih nepotrebnih sitnica i mnogo drugih slinih stvari moe negativno uticati na tok i energije i imati efekta na razne aspekte naeg ivota. Uglavnom nemamo mogunosti da utiemo na neke ve unapred nainjene greke prilikom organizovanja stambenog prostora, na pr. kao

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

2/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

to su loe postavljena ulazna vrata, vidljive grede u tavanici, loa orjentacija i raspored prostorija u stanu i sl, ali je mogue sitnim trikovima i praktinim reenjima koja su lako primenjiva pojaati dejstvo pozitivne energije u stanu ili ofisu. Na kraju, praktian Feng Shui treba da nam omogui da svako moe da se snae sa onim to ve ima i na vrlo lak nain doe do reenja kako se izboriti sa negativnim aspektima. Krenimo od etiri razliita aspekta praktikovanja Feng Shui-a:

1.

pejzani feng shui ovo se odnosi na okolinu naeg doma ili ofisa, mnogo faktora moe da utie da li e lokacija biti povoljna. Svi imamo potrebu da se oseamo prijatno u okviru svog doma, ali ponekad nas dotie uticaj spoljanjeg okruenja.

2. 3. 4. 5.

feng shui enterijera detaljno sagledavanje unutranjeg ureenja prostora, protok i energije kroz stan i poslovni prostor. vanost pravaca najveu i presudnu ulogu u feng shui-ju imaju geografki pravci stana ili ofisa, kakobi se principi pravilno primenjivali. vremenska dimenzija feng shui-a odnosi se na brojeve za dobru i zlu sreu koji imaju uticaja na ivotni prostor, a koji se odreuju pomou mone formule letee zvezde. Srea bilo kog prostora moe da se menja isto proticanjem vremena.

Kompas ima osnovni znaaj za pravilnu primenu principa Feng Shui-ja, jer je orjentacija osnova za analizu prostora. Tradicionalni Feng Shui kompas Luo Pan, slian je naem kompasu samo po tome to ima oblik kruga i podelu na 360 stepeni. Dalje je izdeljen na 8 osnovnih pravaca i 24 podpravaca, koji se zovu 24 planine i sveke planina meri 15 stepeni. One slue za izraavanje pravaca dobre i loe sree. Najvaniji deo je magnetna igla koja se nalazi u sredini kruga. Na kompas ili zapadnjaki kompas kako se jo naziva, moe u potpunosti da odigra ulogu. Potrebno je da bude precizan i kvalitetan, kako bise pravilno odredili pravci i smerovi doma, odnosno poslovnog prostora.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

3/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Feng Shui vaeg doma poinje nacrtom vaeg doma. Odredi se glavni pravac doma, zatim se odrede pravci unutranjeg prostora, a zatim preko crtea osnove stana postavlja jedan od najvanijih i najefikasnijih simbola u Feng Shui-ju Lo u kvadrant, kojim se identifikuju razliiti uglovi i omoguava razumevanje energije prostora, a ujedno i raspoznaju potrebni koraci za unapreenje ove energije. Ureenje enterijera u duhu Feng Shui-ja Kako je esto teko ili neizvodljivo promeniti raspored protorija u domu, onda je potrebno skoncentrisati se na mogunost ureenja unutranjeg prostora u cilju poboljanja protoka dobre energije. Prilikom analize prostora potrebno je sledee:

Utvrditi nepovoljne oblike i nai reenje za njihovo neutralisanje Uoiti nedostajue uglove Upotrebiti ogledala za leenje nedostajue uglove Iskoristiti izboene uglove Koristiti povoljne oblike za stolove Upotrebiti predmete sa simbolino srenim oblicima

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

4/22

1/29/14
Ne deliti dom u nivoe Neutralisati prepreke na putu do uspeha Odrediti srene uglove

Feng shui | Serbian Forum

Svaku prostoriju u domu posebno analizirati zavisno od namene Odrediti povoljan raspored nametaja Koristiti predmete koji donose sreu akvarijumi. zlatne ribice, zvonii, mone simbole dobre sree (tronoga aba, bambus, jedrenjak sa novcem, kornjaa ) Aktivirati srene sektore u stanu Upotrebiti boje u cilju poboljanja Feng Shui-ja Svaku od ovih taaka prati detaljna analiza prostora, ali ono to nas ovde interesuje jeste kako praktino primeniti principe Feng Shui-ja u svakodnevnom ivotu i ureenju sopstvenog okruenja. Sedam tajni Feng Shui-ja koje moete primeniti jo danas 1. Osnovna stvar koju je potrebno primeniti jeste da imamo zaista nameru da promenimo svoj ivot na bolje. 2. Sledei korak je OISTITI PROSTOR. Izbacite iz svog doma sve ono to ne volite, stare stvari koje nikada ne koristite ili staru odeu koju nikada ne nosite. Poistite dom kako bi dali ansu pozitivnoj energiji da ue . Odravajte prostor istim, ormare sreene, stvari sloene tako da budu lako dostupne. Ovo e podstai sreu, mir i organizovanost. Nemojte preskoiti ovaj korak, jer je presudan za uspeh.

3. Provetrite prostorije, omoguite da sve vazduh dopre do svakog kutka vaeg stana, osvetlite prostor! Sve vazduh i svetlost su snane manifestacije energije! Svetlost u Vaem domu bilo prirodna ili vetaka snano utie na kvalitet energije. Dozvolite sveem vazduhu to ee da dopre do prostora u kojem najvie boravite. Koristite biljke u prostoru koje preiavaju vazduh. 4. Nacrtajte osnovu Vaeg stana. Potrebno je da imate iscrtan plan, ako ne moete i sami da skicirate stan u osnovi. 5. Odredite 9 segmenata Vaeg doma pomou BAGUA mape.

6. Osvetlite ulaz u Va dom. Put koji vodi do ulaza u stan bitno utie na priliv energije. Jako je bitno da ulaz u stan ne bude blokiran, dobro je postaviti fontanu u blizini ulaza, tako da voda tee prema domu. Bitno je da ulaz bude dobro osvetljen, jer mraan ulaz predstavlja i mranu budunost i potekoe s novcem . Svetlost privlai tok energije. 7. Izbalansirajte tok i energije, Yin i Yang energije i Pet elementa (drvo, vatra, zemlja,metal i voda) ! Spoznajte tajne i iskoristite ih, jer za skoro svaki problem koji elite da reite postoji i Feng Shui reenje. Poveajte intimnost i vratite Va ljubavni ivot, zaradite vie novca u poslu kojim se bavite, smanjite stres i popravite zdravlje, popravite odnose sa drugim ljudima, ostvarite mogunost za bolji posao

Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Jun 25, 2010

#2

Like

Reply

Feng Shui kako da osveite energiju Vaeg doma

Feng Shui kako da osveite energiju Vaeg doma


serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/ 5/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum


Offline

SerbianForum Chat (0)

crvendac_011

Messages: Likes Received: Gender:


Veoma je malo potrebno uiniti kako bismo osveili energiju doma! Kroz materijale, teksture i boje, moemo promeniti energiju bilo kog prostora. Evo nekoliko malih saveta koje bi trebalo uvaiti prilikom ureenja doma.

23,064 88 Female Beograd

Location:

1. Omoguite da to vie svetlosti prodre u predsoblje Svetlo predsoblje simbolizuje irenje prostora na ulazu u Va dom, koji omoguava slobodno kretanje iz jedne prostorije u drugu. Izbegavajte prepreke ispred vrata, kao to su lake pregrade oko kojih mora da zaobilazite, da bi doli do sledee prostorije. Otvaranjem prostora, dobija se utisak da je prostor oko ulaznih vrata mnogo vei.

2. Iskoristite ono to ve imate u stanu Ne morate uvek menjati ono to se ve nalazi u Vaem domu. Ponekad to moe doneti i set drugih potpuno novih problema, ukoliko previe inovirate. Pokuajte da poradite na prostoru kakav ve imate. Svaki prostor je mogue transformisati u dobro dizajniran i zamiljen ako se poigrate sa paletom razliitih materijala . Npr. koristite tamnije ploice za pod u kupatilu, kako bi dobili utisak snanog i stabilnog prostora, a svetlije ploice za zidove da bi vizuelno poveali prostor. Za utisak vee visine prostora, korisitite vertikalne prugaste are. Da dobijete utisak vee dubine prostora upotrebite ogledala. Igrajte se razliitim tipovima osvetljenja.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

6/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

3. Uklapajte i kombinujte boje i materijale Upotreba materijala moe da promeni Vae raspoloenje u zavisnosti od toga koliko vam odgovara kombinacija materijala u prostoru. Tepisi daju oseaj mekoe enterijera i nude mogunost da lako promenite boje i teksture u zavisnosti od toga kako elite da ukrase prostor. Tamnije boje daju umirujui oseaj, one apsorbuju vei deo ambijentalnog svetla u prostoriji i stvaraju oputajue okruenje. Svetle boje sa druge strane nude ivost i osvjeavajui izgled prostora. Pri izboru vrste podnih materijala, vano je razumeti razlike u pogledu vizualizacije prostora . Obloge od mermera ili kamena, daju prostorijama elegantan izgled , ali ako se ne kombinuju sa mekim nametajem, moe da se stvori oseaj hladnog prostora, ili jin. Drvo daje toplu sobu i dobro se slae sa nametajem svetlih boja, a prigodan izbor tepiha moe da razbije monotoniju prostora. Drugi nain da se omeka izgled prostora je da se uvedu zavese i meki nametaj, koji ne samo da utiu na boju ambijenta, ve se mogu koristiti za dekoraciju zidnih povrina i da bi se izbego krut izgled prostora.

4. U potpunosti iskoriste svetlost Svetlo je vitalni izvor energije i kljuni element za ureenje bilo kog prostora. U zavisnosti od toga ta pokuavamo da postignemo, svetlo moe da pomogne da istaknete ili umirite odreene oblasti u sobi. U prostorijama za stanovanje, koristite toplo belo osvetljenje da omeka prostor, jer daje ukastu boju u sobi. Za radni prostor treba koristiti prirodno dnevno svetlo, jer daje snagu i koncentraciju za produktivan rad. Kako biste istakli odreene oblasti soba, upotrebite halogene svetiljke niske voltae, koje stvaraju svetlosne snopove, a tako omoguavaju da se skrene panja na odreene oblasti koje elite da naglasite. Kroz igru boja, svetla i materijala, Vi ste u stanju da transformiete bilo koju sobu u svom domu tako da odgovara vaoj kreativnosti i linom ukusu. Tajna da se postigne unutranji dizajn koji e biti privlaan i prijatan, je u tome da se odri ravnotea izmeu ova tri glavna sastojka, tako da se u prostoru doivi oseaj ispunjen zadovoljstvom i utehom.

Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Jun 25, 2010

#3

Like

Reply

Feng Shui Ureenje kuhinje

Feng Shui Ureenje kuhinje


serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/ 7/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum


Offline

crvendac_011

Messages: Likes Received: Gender: Location:

23,064 88 Female Beograd

Ve nam je odavno poznato da je drevna kineska Feng Shui praksa osmiljena tako da moe da se primeni u svim aspektima ivota. Odgovarajuom primenom Feng Shui principa mogue je poboljati sve, od intimnih do profesionalnih odnosa, od zdravlja do uspeha u karijeri. U veini sluajeva, dovoljno je samo uiniti male promene u okruenju u smislu jednostavne promene dekoracije ili rasporeda nametaja. U bilo kojoj prostoriji stana mogue je napraviti male izmene tako da se uspeno stvori dom pun harmonije, mira i zadovoljstva.

Najee koriena prostorija u stanu je kuhinja. Ona je simbol porodinog napretka, glavna funkcija je ishrana porodice. Jasno je da je potrebno da kuhinja bude uvek ista, s obzirom da se u njoj hrana uva, priprema i konzumira. Za najbolje rezultate, potrebno je podstai chi energiju. Nekoliko osnovnih saveta mogue je primeniti na bilo koju kuhinju. Ukoliko ste u mogunosti da birate poloaj kuhinje, idealno je da njen poloaj bude u zadnjem delu stana, ili barem iza centralne linije stana, znai to dalje od ulaza u stan. Poloaj kuhinje u stanu trebalo bi da bude takav da podstie tok pozitivne energije. Najbolje je da se ulaz u kuhinju ne vidi direktno sa glavnog ulaza u stan. Veruje se da ukoliko su ulazna vrata u stan direktno preko puta ulaza u kuhinju, to izaziva smetnje u probavnom sistemu ukuana. Drugi uticaj ovakvog poloaja ulaza je na goste, koji e se u ovom sluaju oseati manje prijatno i otii ubrzo nakon jela, kako bi izbegli uticaj negativne energije. U svakom sluaju, teko je promeniti poloaj prostorija ve ureenog stana, pa je poeljno uiniti neke druge izmene, kako bi se ublaili negativni aspekti. Mogue je ispred kuhinjskih vratiju okaiti zavesu, transparentnu ili od perli, kako bi na taj nain izolovali kuhinju od ostalih prostorija. Moete postaviti i interesantan paravan koji e odvui panju od kuhinje koja je pogreno postavljena u okviru doma.

Poloaj kuhinjskih ureaja i elemenata je od vitalnog znaaja za tok pozitivne energije. Osoba koja priprema hranu treba da stoji tako da uvek vidi onog ko ulazi u prostoriju, a da ne mora da se okrene kako bi ga videla. Isto tako i osoba koja ulazi u kuhinju treba jasno da vidi osobu koja priprema hranu. Ukoliko je poret okrenut prema zidu, dobro postavljeno ogledalo ili refleksna povrina reie ovaj problem. Savremena reenja kuhinje daju istovremeno i praktino i povoljno kuhinjsko ostrvo koje se nalazi centralno u prostoriji i osim toga to

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

8/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

je kao reenje veoma atraktivno, reava problem poloaja osobe koja priprema hranu.

poret je SRCE kuhinje! Kada je re o poretu, treba koristiti sve ringle podjednako, jer to simbolizuje priliv novca iz razliitih izvora. Sudoperu element vode odvojite od poreta element vatre. Odvojite mikrotalasnu od friidera, maine za sudove i sudopere. Nikada rernu ne postavljajte ispod prozora ovo e uiniti da sav va uspeh izlazi kroz prozor. Neistoa je potpuna katastrofa za postizanje uspeha. Trudite se da kuhinja uvek bude lepo ureena i ista. Ako neki od ureaja nije ispravan, ne radi dobro ili je polomljen, odmah ga zamenite novim. Otarasite se nepotrebnih predmeta i nereda. Tako e kuhinja postati mnogo udobnija i privui e pozitivnu energiju koja tee naokolo.

Ureenje kuhinje u Feng Shui stilu moe drastino da utie na Va ivot. Ovo se naravno odnosi i na ostatak Vaeg doma. Ispravno postavljen nametaj je osnova za podsticanje pozitivne energije i garancija za oseaj komfora u domu.

Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Jun 25, 2010

#4

Like

Reply

Feng Shui saveti Dnevna soba


Offline

Feng Shui saveti Dnevna soba


Dnevna soba - spoj brojnih aktivnosti odmora, igre, zabave, gledanja TV-a, sluanja muzike, druenja Ovo je mesto gde neki ljudi provode veliki deo dana kada su kod kue. U nekim domovima je ujedinjena sa prostorom za obedovanje, deo moda i sa prostorom za uenje. Sve ove funkcije treba uspeno spojiti i uspeno urediti prostor.

crvendac_011

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

9/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum


Messages: Likes Received: Gender: Location: 23,064 88 Female Beograd

Upotrebite prirodne materijale, puno boja, a prostor uredite proporcionalno njegovoj veliini velike dnevne sobe podelite u vie manjih, grupisanjem nametaja. Male sobe opremite niskim policama za knjige, inae e izgledati pretrpano ukoliko postavite visoke i krupne komade nametaja.

Radni prostor u dnevnoj sobi odvojite paravanom, kako Vam posao ne bi bio stalno na umu dok pokuavate da odmorite. Sedenje postavite tako da ne bude leima okrenuto prema vratima. Ukoliko garnitura za sedenje niije postavljena uz zidove, iza postavite police za knjige ili sto kako bi dali efekat stabinosti. Najbolje je da nametaj bude sa zaobljenim ivicama.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

10/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Raspored nametaja za sedenje ima uticaja na ivot Vae porodice, tako da ga treba postavljati paljivo. TV i slini objekti kao i metalni predmeti ne bi trebalo da zauzimaju centralnu poziciju Vae dnevne sobe. Soba treba da bude prijatna, komforna, otvorena za druenje, a ne kuni bioskop. TV i slini aparati izvlae energiju iz prostorije. Na slici 1. centralni poloaj televizora unitava porodinu harmoniju i drutveni ivot. Sedenje kao na slici 2. je pogodno za porodina ili drutvena okupljanja. Krug je korien u svim kulturama kao simbol zajednice. Na slici 3. je raspored koji je povoljan kada se ljudi okupljaju iz bilo kojih povoda, ujedno daje mesta slobodnom proticanju energije, tako da je ovo veoma povoljan poloaj koji se rado primenjuje prilikom ureenja veih prostora dnevnog boravka.

Sto u dnevnoj sobi treba da bude uvek ist i uredan, jer on predstavlja zdravlje, tako da, odravajui ga istim, odravate i zdravlje vae porodice i kompletnog doma. Osvetlite sve uglove i mrane delove prostorije. Ovo moete postii postavljanjem ogledala ili svetlijom bojom zidova u uglovima i tamnijim delovima. Ukoliko se ipak pojavi neki mrani kutak, osveite ga tako to ete postaviti neki umetniki predmet, umetniku sliku bogatu bojama ili bujnu biljku, kako bi podstakli tok pozitivne energije. Ne postavljajte biljke sa pravim stablom i trnjem. Biljke treba da budu potpuno zdrave, bez suvih listova. Ako Vam neki zid u sobi deluje previe dosadno, postavite ogledalo na njemu tako se reflektuje neka lepa slika ili biljka.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

11/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Jun 25, 2010

#5

Like

Reply

Feng shui
Online

Feng shui je nain ureenja prostora prema drevnim kineskim pravilima, poslednjih decenija ga je primena u zapadnim zemljama definisala naukom ureenja i prilagoavanja prostora stilu i nainu ivota ljudi koji u njemu borave, ive i rade. U osnovi, Feng shui predstavlja znanje o naoj okolini, uticaju okoline na na ivot, kao i naem uticaju na okolinu. Poznavanje njegovih zakonitosti nas pribliava prirodi, a to smo blii prirodnom nainu ivljenja, to je na ivot u veoj ravnotei. Bazini Feng shui nije religija, bazira se na zdravom razumu, logici i poznavanju prirodnih zakonitosti. Odatle naziv na starom kineskom jeziku Feng shui znai "voda i vetar". Vetar predstavlja "Chi" i podstie kretanje ivotne energije, a voda ga dalje prihvata i iri. Kada je ivotni prostor ureen tako da se Chi moe kretati bez problema, on nam prua podrku u svim aspektima ivota. U suprotnom, dolazi do stagnacije u ivotu ili pojedinim poljima - i u ovim postulatima se ogleda sutina celokupne Feng shui "filozofije". Prema njoj, ivotna energija koja se u drevnoj Kini zvala "zmajevim dahom" se kree na pet razliitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simboliki prikazuju kretanje energije odreenog tipa.

boki71

Messages: Likes Received: Location:

45,674 986 Centar sveta

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

12/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

DRVO - simbolizuje energiju koja se iri na sve strane, ocrtava se kroz drvene povrine u stanu i zelenoj boji, a njegovo godinje doba je prolee. VATRA - kod nje se istiu jarki tonovi i boje (nijanse crvene i narandaste), a ona po drevnom verovanju moe stvoriti i razoriti i uzdie se u vazduh. ZEMLJA - predstavlja energiju koja krui oko svoje ose, ona prikazuje poetak i kraj ivota, a karakteriu je uta, smea i boje kamena i cigle. METAL - predstavlja energiju novca, prisutan je u svemu to u sebi ima metala. VODA - predstavlja energiju silaza i tu je prisutno maksimalno mirovanje. Njeno godinje doba je zima, a boja je plava sa svim svojim nijansama. Detalji koji karakteriu ovaj element su: staklo i kristal. Usklaivanje prostora sa prirodnim elementima je vrlo vano i ukoliko elite da saznate svoj lini element prema njemu potpuno uskladite ureenje svog doma. Toplo Vam preporuujemo da se obratite strunjacima koji se bave ureenjem enterijera u skladu sa Feng shui pravilima. Obzirom na moderan nain ivljenja, ubrzan rast gradova i popularnost stanovanja u stanovima doveli su do nune reinterpretacije starih zapisa, ali uprkos svim promenama koje je tokom vremena doiveo Feng shui, njegovi bazini koncepti su ostali nepromenjeni. Temeljna pretpostavka Feng shui-a da pozicija doma, njegov tlocrt i unutranjost u velikoj meri utiu na nae zdravlje, sreu, ljubav i karijeru. Feng shui posebnu panju obraa svim problemima koji zaustavljaju i blokiraju energiju, kao to su na primer: smee, skladitenje nepotrebnih stvari, zaepljeni otvori i sl. U modernom drutvu Feng shui se smatra jedinstvom arhitekture, dizajna, psihologije i duhovnosti i postaje vrlo vaan inilac u modernom kreiranju ivotnog prostora.

boki71, Jun 28, 2010 #6 Like Reply

Feng Shui za sreu, novac i ljubav


Offline

Kome od nas ne bi dobro dola dodatna doza sree?! Feng Shui praktiari imaju mnogo saveta za privlaenje sree i bogatstva u ivot, a kau da - to vie ih primenite - to ete lake privui ljubav, novac i zdravlje. Feng Shui savjet za poveane sree br. 1 - Zasadite sretnu biljku Sve biljke predstavljaju rast i razvoj. Ako elite rasti na financijskom polju, smjestite zdravu biljku u najudaljeniji od ulaznih vrata lijevi kut vaeg doma, te ispod saksije stavite tri sjajne kovanice. Nema boljeg naina da poboljate svoju sreu. Ako biljku stavite u plavu saksiju time ete svoje anse jo umnoiti. Feng Shui savet za poveanje sree br. 2 - Dosegnite nebo Visoki i stupasti oblici podiu va duh, zahvaljujui svojoj sposobnosti da podiu energiju. Ako se osjeate pesimistino, postavite visoku policu za knjige, neke vertikalne umjetnike radove ili stolice s visokim naslonjaem u svoj ivotni prostor. Postavljanje umjetnikih slika malo vie iznad razine oka takoer moe poboljati vau sreu. Feng Shui savet za poveanje sree br. 3 - Koliko je zelen va novanik Obino se zelena boja povezuje sa sreom, jer predstavlja kretanje prema gore. Ako elite u potpunosti ispuniti svoje potencijale koristite pastelno zelenu za svje poetak, arko zelenu da bi va projekt nastavio rasti, te tamno zelenu kako biste projekte priveli zrelosti. Feng Shui savjet za poveanje sree br. 4 - Kucnite u drvo Drveni namjetaj i druge stvari privlae bogatstvo. Zamijenite gdje god moete sintetike materijale i metale s drvom. Feng Shui savet za poveanje sree br. 5 Dodajte pruge Prugasti uzorci su posebno sretni jer omoguavaju energiji da se kree glatko i uinkovito. Okomite pruge posebno su korisne jer povezuju zemlju s nebom. Sljedei put kada vam treba ekstra doza sree, nosite prugasti pulover ili sako. (Cover magazin)
Last edited by a moderator: Mar 30, 2011

ljubopitljiva
lan

Messages: Likes Received: Location:

3,101 9 Beograd

ivot je bolest koja se prenosi seksom!


ljubopitljiva, Oct 10, 2010 #7 Like Reply

Specijalne Feng Shui napomene za Va dom

Specijalne Feng Shui napomene za Va dom

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

13/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum


Offline

crvendac_011

Messages: Likes Received:


Paljivo raspodelite prostor u domu. Od svih prostorija u kui, najvanija je spavaa soba (kao i radna ukoliko radite od kue). Trudite se da sobe koje najvie koristite imaju najbolji Feng ui. Ne morate se zamarati nastojanjem da u svakoj od prostorija u domu ostvarite savren Feng ui.

23,064 88 Female Beograd

Gender: Location:

Kako da se snaete sa onim to imate- Feng ui bi trebalo da bude zabavan, ne budite dogmatini u pogledu njegove primene. Na primer, ako ne moete da aktivirate svoj pravac bogatstva pomou akvarijuma u dnevnoj sobi, postavite lik abe, tronoge abe ili novie na sever. aba moe biti nosilac dobrih vesti i bogatstva.

Poloaj vrata ima veliki uticaj na ceo dom i moe da Vam donese sreu, ukoliko je po sredi povoljan pravac. Ukoliko su vrata postavljena u pravcu koji je za Vas nesrean, pokuajte da to nadoknadite tako sto ete ih obojiti tako da se bukvalno stope sa zidom.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

14/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Simboli sree u dnevnoj sobi- Glavni ivotni prostor- dnevna soba je dobro mesto za dranje vode, ogledala, svetala i tako dalje. Postavljajui ove pobuivae energije, trebalo bi da imate u vidu neke rizike. Odraz vrata koja vode u dnevnu sobu ne bi smeo da se nae u ogledalu. Svi vodeni aranmani, akvarijumi, jezerca ili fontane, locirani u blizini ulaznih vrata trebalo bi da se nalaze s njihove leve strane. Aktivirajte sve uglove dnevne sobe. Stavite biljke na istok i jugoistok. Metalne zvonie na zapad i severozapad. Keramike i kristalne predmete na jugozapad i severoistok, lampe ili svee u juni ugao, a vodene aranmane na sever.

Srea u trpezariji. Veliko ogledalo u trpezariji nagovetava bogatstvo. Dobro je da se cela porodica ogleda dok obeduje. Pazite samo da se u njemu ne ogledaju vrata, stepenite ili kuhinja. Odgovarajue bojeni zidovi donose posebno dobru sreu- Ako Vam je stalo do uzleta u karijeri, severni zid obojite jako plavom bojom. Ako su slava i priznanje ono to elite, juni zid dnevne sobe ili trpezarije obojite jarko crvenom bojom.

Ukoliko elite ljubav i romantiku ili vrst i srean brak, onda se odluite da jugozapadni zid obojite u svetlo uto. Za dobru finansijsku podrku obojite severozapadni zid u zlatno.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

15/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Odlino zdravlje dolazi od drvetom pokrivenog zida na istoku, ali i od jugoistonog zida u svetlo zelenoj boji.

Aktivirajte Feng ui za sreu u ljubavi. Osvetlite jugozapadni ugao Vaeg doma, upotrebite belu, crvenu ili utu svetlost. U jugozapadnom uglu postavite par mandarinskih patkica, koje su poznate po tome da su verne do kraja ivota. Karijera- Ambiciozne osobe koje ele da imaju dobru karijeru trebalo bi da imaju jezerce sa barskim kornjaama ili akvarijum na severu ili barem lik kornjae u tom uglu. Okaite na severni zid sliku feniksa.

Srea vezana za zdravlje aktivira se tako to bi trebalo da izloite jedan od ova tri simbola dugovenosti u vidu slike na zidu: bambus, breskvu ili bor. Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Mar 31, 2011

#8

Like

Reply

Crna boja i Feng Shui


Offline

Crna boja i Feng Shui


Crna boja je puna Feng Shui energije misterije i sofisticiranosti. Ima energiju moi i zatite. Boja noi, dubokih voda i beskrajnog univerzuma, crna boja daje dubinu, snagu i definiciju svakom prostoru. Iako moe izazvati osjeaj teine ukoliko se koristi u veoj mjeri, mnogi se ba odluuju za ovu boju, Mada je za nju potrebna doza hrabrosti. Moe se koristiti u svakoj sobi za detalje, poneki zid ali nije preporuljiva kao dominantna boja za enterijer. U kuhinji je veoma povoljna za kuhinske elemente. Najbolji su kuhinjski elementi koji su prekriveni sjajnim premazima.

crvendac_011

Messages: Likes Received: Gender: Location:

23,064 88 Female Beograd

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

16/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Crnu boju moete koristiti za namjetaj ili staviti crno-bijele fotografije ili ogledalo u crni okvir. Za dnevnu sobu je veoma pogodna ali uzimajui u obzir da crna boja donosi Feng Shui energiju stabilnosti i prizemljenja , upotrebljavajte ih do nivoa vaih oiju.

Crnu moete slobodno koristiti u sljedeim Feng Shui podrujima: sjeverno (voda), istono (drvo) i jugoistono (drvo). Izbjegavajte crnu u junom podruju (vatra), te je umjereno koristite u djeijim sobama, kao i na glavnom ulazu u kuhinju i trpezariju.

Dokazano je da crna boja ne utie dobro na osobe do esnaest godina, tako da je najbolja varijanta da je izostavite u deijim sobama. Eventualno neki ram za slike, ram od kreveta, ali kao dominantna boja, nikako. Uzimajui u obzir da je crna boja elementa vode, ona se moe koristiti u sjevernom podruju i za privlaenje poslovnih mogunosti (unaprijeivanje karijere). Za kancelarije je savrena.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

17/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Kupatilo moe biti savrena prostorija da upotrebite crnu boju. Istie eleganciju, i svako kupatilo moe izgledati divno i ureeno sa stilom.

Za spavau sobu se moe kombinovati nekoliko boja sa crnom. Najbolja varijnta je kombinacija crne sa belom, sa crvenom ,roze bojom.

Ova boja je veoma zahvalna, izmeu ostalog je laka za odravanje. Vodite rauna, gde ete i kako je upotrebiti da ne bi dolo do neeljenih efekata, i kako ne bi zaguili prostor ovom bojom. Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Apr 13, 2011

#9

Like

Reply

Feng Shui i boje u enterijeru


Offline

Feng Shui i boje u enterijeru


Boje su jedan od najvanijih pomagala u poboljanju feng uija pomou kojih se moe promeniti energija odreenih delova stana, a cilj feng uija je stvaranje zdrave i skladne sredine za ivot i rad, poveanje harmonije, zdravlja, blagostanja i ouvanja porodice. Crvena na jugu donosi energiju- Ima vie i manje povoljnih nijansi crvene boje, tako da ako ste ljubitelj obratite panju na sledee: vrlo povoljna crvena je cinober crvena kao i novogodinje crvena za koje se veruje da su boje povoljnih poetaka. Tamnije crvena natapa dom snagom koju daju uticaj i autoritet. Ako koristte cinober ili tamno crvenu, uvek radije upotrebite malo nego mnogo. Na primer, neka je ima u detaljima u junom sektoru doma, a ako bojite zid neka to bude jedan ili samo njegov deo. Efektno e biti i ako stavite crvene zavese. Ako vie volite, moete da upotrebite i druge povoljne nijanse ove boje, kao to je koralno crvena, karmin crvena

crvendac_011

Messages: Likes Received: Gender: Location:

23,064 88 Female Beograd

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

18/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Crvena i zlatna- Srea u vidu priznanja stvara se povoljnim korienjem crvene, a zlatna stvara udesnu sreu vezanu za bogatstvo. Boja zlata je povoljna jer simbolizuje novac, a kombinovana sa crvenom, zlatna simbolizuje ogromno bogatstvo i prosperitet. Znaenje ovih dveju boja kad su zajedno povezano je sa visokim poloajem, tako da ova kombinacija moe da se upotrebi i kao odevna. Jedino gde nije povoljna je spavaa soba.

Berietno purpurna- Mada nema onaj kraljevski prizvuk koji joj se daje na zapadu, smatra se bojom najveeg prosperiteta. Dobra opcija je severni i juni zid u ovoj boji, pod uslovom da moete da ivite meu zidovima u toj boji. Ako ne volite purpurnu, nemojte je stavljati, ako vam se dopada, samo napred.

Purpurna i srebrna- U domu purpurna i srebrna mogu da imaju prilino high- tech izgled, a pogodna je za domove koji imaju preovladavajuu zapadu orjentaciju.

Zelena i plava za rast i razvoj- Plava sa zelenom je harmonina i uravnoteena i odlina je kao kombinacija boja u sobi namenjenoj deci u razvoju. Posebno je povoljna u istonim delovima stana. Kada primenjujete ove dve kombinacije trudite se da zelena dominira nad plavom. Varijacija na temu moe da bude i zelena sa crnom.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

19/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Zelena i crvena stvaraju harmoniju i uspeh- Ove divne, veno popularne boje ne samo da ine harmoninu kombinaciju, ve donose sreu i bezbrinost. Uvoenje zelene i crvene u junom sektoru doma moglo bi doneti poast i potovanje.

Bela i uta su boje svetlosti- uta iri toplotu i dobru volju. Svetli tonovi ute do be u kombinaciji sa belom uvek su dobro reenje.

Crvena i uta su udesna kombinacija- Kada se pravilno kombinuju, fenomenalna su kombinacija, a za neke ljude koji ne mogu da podnesu njihovu teinu, mogu da stvore lo efekat. Zato polako krenite, ponite sa kombinacijom manjih predmeta. Ukoliko posle nekoliko nedelja ustanovite da se vaa srea pokrenula, ne menjajte boje, ve pokuajte da ih malo ambicioznije iskoristite, recimo da ih primenite u malo veem prostoru. Ovu kombinaciju upotrebite na jugozapadu i severoistoku.

Crna i bela za harmoniju- Bela je boja koju moete koristiti sasvim slobodno, bez straha da ete preterati. Ako elite da idete na sigurno, sve zidove i plafone obojite u belo, a potom upotrebite druge boje da biste postigli dobar Feng ui. Crna se koristi kako bi poveali sreu vezanu za bogatstvo. Plafoni bi trebalo da budu beli jer bela boja simbolizuje jasnou i istotu. Bela je vrlo specijalna i duhovna boja. Bela ne pritiska, to je boja skrivene ivosti i pozitivne duhovne energije.

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

20/22

1/29/14

Feng shui | Serbian Forum

Crna i zelena za rast i izobilje- Ako upotrebljavate znatnu koliinu ovih dveju boja, to e doneti korist deci. Pustite da vae boje budu isti tonovi, odluite se za mladu, sveu zelenu, crna neka bude jasna, nikako bleda, razreena ili mutna.

Izv or: Enterijer.rs

crvendac_011, Apr 20, 2011 1 2 3 4 5 Next >

#10

Like

Reply

Write your reply...

Pos t Repl y Pos t Repl y

Upl oa d a Fi l e Upl oa d a Fi l e

More Opti ons ... More Opti ons ...

Share This Page

English (US)

Contact Us

Help

DMCA

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

21/22

1/29/14
Forum softw are by XenForo 2010-2013 XenForo Ltd.

Feng shui | Serbian Forum


Term s and Rules

serbianforum.org/threads/feng-shui.115300/

22/22