You are on page 1of 33

MASSZZS

2. lecke

16. oldal

2. lecke - A masszzs fbb jellemzi

Tartozol testednek valamivel

A masszzs szemlyi felttelei, masszr etika


Mieltt belefognnk a masszzs rejtelmeibe, tisztban kell lennnk nmagunkkal. Kpesek lesznk-e a feladat elltsra. Tbb rendhagy dologrl tesznk emltst, melyek olykor kellemetlenek, de sajnos mindennaposak. Elsz? Lehet. A stlus olykor tegez a nyelvi egyszersg kedvrt. A jelsz: Elssorban nem rt, hogy a masszr sajt vdelme rdekben tartsa be a protokoll szablyait, mert ez az egyetlen vdelme az egszsggyben!

A kezels vgrehajtsnak mdja:


Elksztjk A

a flkt a beteg fogadsra.

beteg kezellapjt adminisztrljuk, majd lepecsteljk a dtumblyegzvel. s az elzetesen felksztett kezelhelyre ksrjk.

Az elzetesen idegyeztetett s tjkoztatott beteget szltjuk, kszntjk A

kezellap alapjn a beteget tjkoztatjuk a masszzs elkszleteirl (felkrjk a megfelel ruhadarabok eltvoltsra s clirnyos helyzetfoglalsra a masszrpadon). megmossuk az aktulis elrsoknak megfelelen.

Keznket

Betartjuk a masszzs etikt, kezels kzben ms szemly a beteg engedlye

nlkl nem tartzkodhat, s nem lphet be a flkbe, mg egszsggyi alkalmazott sem. Natr, esetleges kenanyag, vagy a beteg ltal hozott gygykrmmel, az orvos ltal elrt helyen s mdon a gygymasszzst elvgezzk a szakmai tanulmnyok alapjn. A beteget tjkoztatjuk kezels kzben, mg az esetleges (vrhat) uthatsokrl is. A kezels vgeztvel elhagyjuk a flkt, ha a beteg llapota mskpp nem indokolja, hagyjuk nllan ltzkdni. Tvozskor udvariasan s bztatva a gygyulsra, elksznnk tle.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

17. oldal

Masszzsetika
A

masszr legyen: tiszta, udvarias, szakmailag magasan kpzett, megbzhat, segtksz, fejlett kontaktuskszsggel rendelkezzen. kezelje!

Higgadt, tapintatos beszdstlusban foglalkozzon a beteggel. Mindig szeretettel Vegye komolyan a beteg panaszt, rdekldjn rendszeresen a beteg llapota

irnt.
Kerlje A A

a bizalmaskod hangot.

helyzetvel soha ne ljen vissza. beteg eltt senkire ne tegyen megjegyzst. a beteg feszltsgt, erstse a gygyulsba vetett hitt. ajnljon jabb gygymdokat, ne ingassa meg a beteg orvosba vetett hiorvossal j kapcsolata legyen. tartsa rendben a szablyoknak megfelelen. hanghordozsval, viselkedsvel kellemes sszhatst kelthiginikus, eszttikus a megjelense.

Oldja Ne

tt.
Az Krnyezett Legyen

ltzkdsvel,

sen.
Tartsa szem eltt, hogy a betegnek a gygyulshoz nyugalomra s harmnira

is szksg van a masszzs mellett.


A

beteget tjkoztassa pontos megjelensi ktelessgrl, kssnek kvetkezmnyeirl s a higinirl. beteg rovsra.

Az elksett beteget nem kteles kezelni a kvetkez, idben pontosan rkez,

A kezel helysgben, a kezeln s a pciensen kvl, csak a pciens engedlyvel tartzkodhat ms szemly.

Jrt-e mr masszrnl, ha igen milyen lmnnyel tvozott tle?

A j munka felttele a tisztasg, a tuds s a nyugodt munkakrlmny.

A masszzs technikai felttelei


Helyisg:
Jl dertett vilgts, megfelel alapterlet s hmrsklet (20-23 Co), s j szellztetsi lehetsg legyen. A padlzat jl tisztthat, a falak csempzettek

www.2007kapos.hu

18. oldal

2. lecke

MASSZZS

(vagy olajfestett) legyenek. Zrhat ajt, csendes httr. Telefonmentes vezet! A kezel pad jl krljrhat legyen. /Sajnos vannak knyszer helyzetek./

Felszerels:
Megfelel nagysg kezelpad. Idelis a pad magassga, ha a mellette ll masszr zrt kle aljig r a pad felszne. Magassg korrekcit zsmollyal rhetjk el. Vannak mr llthat hidraulikus padok is. Csszsgtl gumisznyeg s takart felszerels a gyors szenny eltvoltshoz. lszkek, homokzskok, prnk a jobb relaxci elrshez. Higiniai felszereltsg a NTSZ elrsainak megfelelen. Tiszta lepedk (takarshoz is), esetleg paprlepedk, kzmosshoz ferttlentk, paprtrlkzk. Ruhzat ne akadlyozza a munka tevkenysgt, de legyen nedvszv, tiszta s szells. Knyelmes lbbeli kell az ll munkhoz.

ltalnos tudnivalk:
Kezels eltt clszer egy 10-20 perces, 32-36C-os meleg frd, vagy gzben egy brtisztts a pciens rszre. Egsz test masszzsnl elengedhetetlen a felesleges testrsz tmeneti letakarsa (idtartama minimum 30 perc). Rvid masszzsnl nem szksges (ideje 10-15 perc). Vivanyag lehet a hintpor, olaj, krmek vagy gygykrmek. A jobb ingerkelts rdekben, a gygymasszzs egyes terletein ma mr nem nagyon alkalmaznak viv anyagokat, de nem zrjk ki hasznlatt. Jl felkszlt masszr rendszeresen karbantartja kezt s krnyezett. A krm hossza nem haladhatja meg az utols ujjperc vgt! Keznek zikai kondcijra gyeljen! gyeljen a masszr, testnek zikai llapotra. Htgerinct, nyakt, hasizmt rendszeresen tornztassa. A sok ll munka miatt lbainak rendszeres rtornt biztostson, hideg-meleg vltssal! Sajnos minden igyekezet ellenre a hossz vek munkja tnkreteszi az zleteket, de ennek is megtallhat a regenerlsi mdja, mint ziklisan, mind gygyszeresen. A cl majd mindig szentesti az eszkzt!

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

19. oldal

A masszzs felosztsa, annak jellemzi


A masszzs a mechanoterpinak rsze. A test felletn meghatrozott fogsokkal, kezelsi cllal alkalmazott, mechanikus s bioelektromos inger, melyre kialakul vlaszreakci a ziklis gygyhats. (Mondhatnnk aurasebszetnek is.) Fizioterpin bell a mechanoterpia passzv rsze. (Aktv, a gygytorna.)

Hatsai szerint:
Helyi

terpis eljrs (svdmasszzs) eljrs (szegment, ktszveti, periostealis masszzs) terpis eljrs (mly-, Rolng-, vagy a nn-masszzs)

Reexes Nyjtott

A kezels vgrehajtja szerint:


nmasszzs

(kzzel s kls segdeszkzzel /vibrtor, szrazkefe, vzsugr /

tangentor)
Kezel

ltal vgzett masszzs (kzzel, vz alatt, zuhany alatt, vzsugrral / tangentor /, kzvett eszkzzel /szrazkefe, vibrtor /).

Vgrehajts mdja szerint:


Kzzel

vgzett (szrazon, vz alatt, zuhany alatt, olajjal, krmmel)

Vibrcis Szraz

kszlkkel vgzett (horizontlis s vertiklis mozgs vibrcis irny, melyet kzvetetten s kzvetlen hasznlhatunk) kefvel vgzett (tomptott hegy perlon kefe) vgzett (tangentor)

Vzsugrral

A kezels clja szerint:


Higinikusmasszzs (frisst - tness): ltalban frdkben alkalmazott eljrs,

melynl egszsges embereket, lnkt, frisst jelleg masszzzsal kezelnk. A svdmasszzs fogsainak egyszerstett vltozatt hasznljuk. Szappanos techniknak is nevezik, de lehet ms viv anyaggal is dolgozni. (max. 30)
Gygymasszzs:

Az orvos utastsra vgzett gygyt jelleg, rehabilitl, rendszeres kezels, melyet lehet klnfle zikoterpis kezelssel, valamint gygytornval trstani. ltalban a svdmasszzs alkalmazsval vgezzk, de lnyeges a reexis terpiahats is.

www.2007kapos.hu

20. oldal

2. lecke

MASSZZS

A masszzs fajti
Klasszikus svdmasszzs, mely helyi hats terpia. Kzvetlenl, hat a szvetekre a kezelsi terleten, a keringsre, de van reexis kihatsa is. Reexzna masszzs, mely kzvetett ton, az idegrendszeren keresztl, reexesen fejti ki hatst. Terpis hats a kezels terlettl tvolabb jn ltre. (szegment, ktszveti, periostealis s kz-talpreexis masszzsok) Diagnosztikus masszzs: a szervezet, mly-tapintsi vizsglata ltal fellltott diagnzis, a reexzna, lettani s pszicholgiai ismeretek alapjn. Kommunikci s alternatv masszzs ismeretek szksgesek a pontosabb diagnzishoz. ltalban orvosok vgzik, de gyakorlott masszrk is eredmnyesen alkalmazhatjk. Sportmasszzs: a teljestmny fokozsra (bemelegts), fradtsg regenerlsra (levezets), kondci stabilizlsra s a srlsek rehabilitcijra alkalmazzk. Svdmasszzson alapul fogsokkal dolgozunk, kibvtve a gygy- s egyb termszetgygyszatban alkalmazott technikval. /pl. akupresszra, shiatsu, yumeiho, thai, nyugaton a chiropractica, nn masszzs, rolng, stb./ Magban foglalja a diagnosztikus masszzs tudst is. Legsszetettebb kezelsi eljrs a masszzsok kzl. Rengeteg tapasztalat, sportlettani s sportgi ismeret szksges hozz. Sajnos a jelenlegi oktatsi rendszerben szinte a tness alapokra pl az egsz, egy kevs sportg ismerettel bvtve. Nem azok az eladk, oktatk, kik tapasztalatokkal is rendelkeznek. Sajnos e tmban vrat mg magra, egy j szakknyv! Abszolt nll feladatkr Magyarorszgon, mert sportorvos ritkn ltogatja a masszrt s igen kevs sportorvos rt a sportorvoslshoz, csupn elvllaljk a tisztsget. A j sportmasszrnek olykor pillanatok alatt kell dnteni, s a cl mindig szentesti az eszkzt. Mrlegelnie kell, meddig terjed a tudsa s lehetsge.

Alternatv masszzskezelsek
Minden olyan masszzskezels, mely eltr a svdmasszzs szablyaitl, s az OEP nem nanszrozza, alternatvnak minsl.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

21. oldal

yurvdikus masszzs
Az ayurvda trtnete igen hossz, kialakulsnak folyamata az Indus-Szaraszvat idkbe nylik vissza s kb. 5000 ves fejldsen ment t. rott formjnak megjelense i.e. els vezredben trtnt. A hrom szveggyjtemny a Csaraka Szamhit, Sshruta Szamhit s az Asthnga Hridayam ma a klasszikus mvek kz soroldnak s az ayurvda orvoskpzsben ma is elsrend szerepet tltenek be. Nincs olyan rgi a vilgon, sem Eurpban, sem Knban, ahol ilyen terjedelmes, s tfog gygyszati szvegek fennmaradtak volna, s amelyek eredeti formjukban ma is teljes rtkek maradtak. Az ayurvdt alkalmaztk a hinduk, buddhistk, szkhek, ugyanakkor a tibeti medicinnak az alapjai is az ayurvdban vannak. Ma mr tbb szz Ayurvda Fiskola s egyetem ltezik Indiban, de kpzsek a nyugati orszgokban is folynak (elssorban az orvosok s masszrk kpzse). A modern orvostudomny felismerte, hogy gyelembe kell venni az egyn sajtsgos termszett gy az egszsg fenntartsban, mint a gygyszatban. E fel haladnak a legjabb genetikai kutatsok is. Felismerte, hogy ugyanaz a kezelsi mdszer nem egyformn eredmnyes ugyanannak a problmnak a kezelsben, s hogy valjban eredmnyes gygytst gy lehet elrni, ha minden egyes ember egyedisgt gyelembe vesszk, s ahhoz szabjuk a kezelsi mdszereket s gygyszereket. A sznha-sweda-kriyas (olajoz/ken/izzaszt kezelsek) az egszsg fenntartsban, a betegsgek kezelsben s a szpsgpolsban alkalmazzk. Az ayurvdikus masszzskezelsek akkor fejtik ki hatsukat, ha azokat a megfelel, ayurvdikus gygyanyagokkal s megfelel szakrtelemmel vgezzk. A masszzsok lnyege a gygyolajok bevitele a test mlyebb rtegeibe. Az ayurvdikus masszzskezelsek cljai: A test mregtelentse, prevenci, mly zikai s szellemi relaxci, a feszltsgek oldsa, a vr s nyirokkerings serkentse, a testi funkcik javtsa, az ernlt fokozsa, a szervezet megifjtsa, egyes krnikus betegsgek kezelse, a br llagnak, minsgnek javtsa, az izomzat erstse, az zletek rugalmassgnak javtsa, stb. Az ayurvdikus masszzsok klnbznek az indiai npgygyszatban alkalmazott masszzsoktl. (rsban az ayurveda = jurvda)

Akupresszra
Az emberi szervezetet ktszer t rtegre osztja az zsiai elmlet. Meridinokon kzlekednek az energia folyamok. Akkor egszsges az ember, ha a YIN s a JANG (Fld - energia s kozmikus - energia egyenslya.) egyenslyban van. Amennyiben ez az

www.2007kapos.hu

22. oldal

2. lecke

MASSZZS

egyensly felborult a energetikai kzleked-ednyrendszer segtsgvel helyre lehet, s kell is lltani a szervezet egszsgi llapott. A rtegeket (mint, ha rtegelt ramkrk lennnek) meghatrozott pontokban ujjal egymsra nyomjuk, rvidre zrjuk, vagy a feszltsget oldjuk nyomst knnytnk. A technikja knnyen elsajtthat, csupn a kezelsi helyeket kell memorizlni, s j rzkkel kezelni. Hatkony terpia.

An-Mo, vagy Tui-Na masszzs


A knai orvosls alapjait kpzik. A meridinok mentn vltogatott fogsokat (tgetst, gyrst, csipkedst, ujjnyomst, szortst, csavarst vagy simtst) alkalmaznak. Az energia ramls felszabadtst, vagy cskkentst vgzik vele, befolysolva ltaluk a bels szervek mkdst.

Biodinamikus masszzs (Gerda Boyesen-fle)


Pszichoterpis masszzs. A testen keresztl a llek is gygythat. Arra a felismersre pl, hogy a rekeszizom sszehzsval s az izmaink megfesztsvel kpesek vagyunk tudatunkbl a szorongst, koniktust, feszltsget okoz rossz rzseket kizni. Ez a masszzsmdszer specilis lgzstechnikra pl. ltala megindul a szervezetben egy olyan folyamat, melynek hatsra a pciens kzvetlen kapcsolatba kerlhet a tudatalattijval.

Craniosacralis kezels
Ez a terpia a koponya (cranium) belsejben s a gerincoszlopban vgig a keresztcsontig (os sacrum) pulzl agy- s gerincfolyadkra sszpontost. Ha e folyadk ramlsi ritmusban zavar keletkezik, negatvan befolysolja a kzrzetet s a lelkillapotot. A llek, az agyon keresztl, bioelektromos ton befolysolja a zsigeri szervek mkdst. Ilyen esetekben nom rintsekkel prbljk meg visszalltani az egszsges agy-gerincveli ritmust, melynek hatsra lnkl a szervezet vdekez kpessge s beindul az ngygyts folyamata. E kezelsi elv nyomokban fellelhet a kineziolgiban is. Ez az rintsterpia bevlt mdszer a grcsk, migrnes fejfjs csillaptsra, allergik s flzgs ellen is.

Finnmasszzs
A nnmasszzs, hasonl a svdmasszzshoz, de sokkal egyszerbb s hatkonyabb. A szegment s a ktszveti kezelsek sokkal egyszerbben elvgezhetk. Simts, drzsls s vibrcis jelleg fogsokbl llnak, valamint ezeknek variciibl. A simts s drzslsi fogsoknak is tbb fokozata van, a felsznestl az egszen mlyig, valamint egymsnak kombincii. Ebbl alakulhatott ki valsznleg a svdmasszzs s a Rolng-masszzs mdszere. A sportmasszzsnl elszeretettel hasznljk.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

23. oldal

Indiai masszzs
Az zsiai masszzs illolaj kzpont vltozata. A vgtagok test-tvoli rsze fel dolgoznak, de nem gtoljk a vrram tjt. A meridinokra nyomst gyakorolnak, lassan komtosan, nyugtatlag. Lassan haladnak a vgtagok tvoli rsze fel. Lnyeges univerzlis fogsa a szeretetteljes, erteljes simts a kerings irnyba, s a hangslytalan, de testrint simts ellenttes irnyban, mellyel a ront energikat leveszik. Az illolajok aromjukkal s diffundlsukkal hatnak a test lettanra. A kezels kzbeni meditci s a mly relaxci itt az igazi siker titka.

Knai masszzs
A Knai masszzs a legsibb masszzs terpia. A srga csszr orvosi knyvben maradt elszr rsos nyoma. Energetikai elven mkdik. YIN s JANG (Fld - energia s kozmikus - energia egyenslya.) egyenslyra pl, ugyangy, mint az akupunktra, vagy szeldebb megolds akupresszra. Fogsai, csak hasonlak a nyugati technikhoz, de mgis msok. Meridinok nyomkodsval dolgoznak a vgtagok testtvoli vge fel, de mgis gyelembe veszik a kerings irnyt. Ez a klnleges s nehz ebben a technikban, haznkban itt tvednek igen sokan a vgrehajtsban, tantsban.

Kineziolgia
1964-ben George Goodheart, a kineziolgia atyja, Dr. Frank Chapman s J. Bennett tanulmnyait felhasznlva megllaptotta, hogy a meridinok s a kineziolgiai csatornk egybeesnek. Megllaptotta, hogy minden izomcsoport a test ms s ms rszvel (zsigeri szervek, blcsatornk, mirigyek, csontok, keringsi szervek) ll kapcsolatban. Ha az izmok jl mkdnek, akkor a szervezet is rendben van. Az izmok tnust kztudottan a pszichs behatsok is befolysoljk. A vizsglkz nyomsra adott izomvlasz elrulja a test llapott. Nem betegsget diagnosztizlnak, hanem egyensly zavart keresnek. Az egyenslyzavar oka sokszor pszichs eredet. Ilyenkor merl fel a krds a pciens fel: mirt ezt a betegsget vlasztotta magnak?. A mdszer alapja, hogy beszlgets mellett, a megfelel nyomsi pontokat serkentve, lnkthet az izmok vrelltsa, egyenslyba hozhat a nyirokelltsuk, javthat a mkdsk.

www.2007kapos.hu

24. oldal

2. lecke

MASSZZS

Meridin masszzs / Akupunktrs masszzs /


W. Penzel nevhez fzd akupunktrs masszzs, melyet meridin masszzsnak is neveznek, egy masszroz plcval vgzik. A meridin vonalon halad energik sebessgt normalizljk vele. Az akupunktrs pontokat vibrcis eszkzzel serkentik. Szervek mkdsi zavarainl, krnikus fradtsg esetn, vagy betegsg megelzseknt, preventv alkalmazzk.

Mouri(tan) masszzs
A tengeri szigetvilg npeinl gyakoroljk ezt a csodlatos, zenre vgzett, b olajos, alkarral simt, tenger ringat hullmzst utnz, lazt masszzst. Teljes tszellemlst, ritmus rzket kvn a masszrtl. A masszr knny, laza ruht visel, kt karja vlltl szabad (csupasz). A pciens kellemes melegben miniml ruhadarabbal letakart nemi szervvel, meztelenl fekszik az asztalon. Teljes testtel kell vgezni a mozgst, szinte egy masszzs-balettnek lehetne nevezni az egszet. Csupn az alkar r a pciens testhez. Vgtagokon a hangslyos nyoms a keringsi irnnyal megegyezik, visszafel hangslytalan az alkar simt hatsa. (Hangslyos a hullm tol hatsa s hangslytalan a csendes visszafolys, s ezek vltakoznak ringat ritmusban.)

Nyirokelvezetses masszzs (lymphdrainage)


A nyirok szlltja el a szvetekbl az anyagcsere vgtermkeit, amelyek rszben tl nagyok ahhoz, hogy a vrkeringsbe visszatrjenek; rszben a szvetekben sem tudnak tovbb bomlani. A nyirok az immunrendszer szempontjbl nagy jelentsg. Az n. lymphdrainage serkenti a nyirokkeringst. Els alkalommal 1932-ben alkalmaztk (Dr. Emil Vodder), azta llandan fejlesztik a mdszert.

Kivitele:
Az alapfogs a hvelyk- s ngy msik ujjal, a laza mozgs csuklbl trtnik. Krz mozgssal fokozatosan egyre ersebben, majd cskkenen, masszzsszeren, 1-3 msodpercig tartan, a nyirokfolys irnyt kvetve vgezzk. Az orvoskpzs elismeri a mdszer hasznlhatsgt, elssorban daganatos betegeknl trtnt nyirokcsom-eltvoltsok utni duzzanatok kezelsben. A kifejezetten nehz kezelsi technika specilis kpzettsget ignyel.

Alkalmazsa:
Hatsosan tmogatja az tmeneti, tllsi llapotokat. Alkalmas kezels mttek utn kialakul nyirokduzzanatokban (pl. emlamputci utni duzzadt kar), balesetekben (vrmleny, csonttrs); thrombosis utn kialakult, valamint gyulladsos eredet duzzanatokban, a kzponti idegrendszer, a bels szervek funkcionlis zavaraiban, menstrucis fjdalmaknl.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

25. oldal

Orosz-tibeti mzmasszzs
Ez a mdszer a tibeti-knai orvoslsban s az orosz npi gygymdok kztt egyarnt ismert, s nem csak klnfle betegsgek gygytsra szolgl, hanem idelis mdszer a teljestmny s az ltalnos jlt fokozsra is. A mzmasszzs reektorikus ton fejti ki hatst, s elnys tulajdonsgait a mznek ksznheti. A hagyomnyos knai orvosls szerint az egszsg felttele az letenergia, a csi akadlytalan ramlsa a testben. Ha ez az ramls valahol blokkoldik, akkor ez betegsgek kialakulshoz vezet. Ezen a felismersen alapul a mz alkalmazsa is, mert kpes szablyozni a test energiaramlst, s visszalltani egszsges egyenslyt. A mdszer hatkony a gerincbntalmak, ferde ht, nyakszirtfjdalmak, reumatikus panaszok, neuralgik, zleti problmk, migrn, hlyagbntalmak, krnikus ntha, vrnyomsi rendellenessgek, depresszi s potenciazavarok esetn.

Polarits
A technika a kiropraktikus Randolf Stone nevhez fzdik, aki a szzadfordul tjn fejlesztette ki a mdszert. Alapja annak felttelezse, hogy bizonyos energiaramls van a testben. A kzrttel technikjval dolgozik. A kezeket arra a testrszre helyezzk, amely az energiaramls plusnak megfelel. Ezzel az energia kiegyenltdse ismt helyrell. A kiropraktikbl ismert fogsokat is alkalmazzk. A kezels, kerings- s anyagcserezavarokat serkent, rzkenysgi zavarokat enyht, az ltalnos llapotot javtja. A mdszer Angliban s az USA-ban mr szles krben elterjedt.

Rolng masszzs
Az amerikai Ida Rolf n. egyni mlymasszzs-mdszert fejlesztett ki. Extrm ers, koncentrlt nyomssal dolgozik, melyet ujjal, knykkel vagy az sszezrt kz csontjait hasznlva alkalmaz bizonyos pontokra. Ez a nyoms a ktszvetre s minden olyan szvetre hat, ami az izomrostokat beburkolja. Ennek kvetkeztben lltlag a megrvidlt, vagy szakadt izmok ismt eredeti alakjukat nyerik vissza.

Kivitele:
A kezels kb. 10 masszzsbl ll, amelyeket 1-1 rig vgeznek. Nagyon fjdalmas lehet, s ameddig a nyoms tart, a betegnek olyan rzse van, mint amikor a vidm hangulat utn elszomo-

www.2007kapos.hu

26. oldal

2. lecke

MASSZZS

rodik. Gyakran gyermekkori emlkek merlnek fel a tudatban, olyanok, amelyek az izmokat vtizedekkel korbban arra sztnztk, hogy sszehzdjanak, s a testet formljk;

Hatsa:
A testre gyakorolt hats meglep: a hibs tartsok. eltnnek, j tartsi forma alakul ki. rezheten lazulnak az izmok s olddnak a grcsk, a test j fesztert nyer. Egyidejleg bels tllsra, lelki felkszlsre is szksg van. Bizonyos izomrszek megfeszlse a lelki koniktusokat hossz ideig nmn tudja tartani. Ha ezek egy id mlva nem olddnak, az egsz test ismt fesztett tartsba kerl. Ez az alapja annak, hogy a mdszert mindenekeltt pszichoterpival kombinljk.

Reexolgia
Reexolgia tg hatrain bell Eurpban a szegment, a ktszveti s a periosztealis masszzst ismerjk. Utbbi vtizedekben npszersgre tett szert a talp-,s kzreexolgia, melyet Hodi Masareft dolgozott fel kell alapossggal, de nem a teljessg ignyvel. Az eurpai s az zsiai reexologia kztt a hatsmechanizmusban, s a kezelsi terletek eltrsben van a klnbsg. Az eurpai, a szervezet idegplyi kzvettsvel operl a kzponti idegrendszer reexkzpontjval. Ingerelve az rz idegvgzdseket, a kivltott reakcik a gygyhats eredmnyek. Az zsiai pedig, a szervezet meridin vgeit ingerli, melynek terletei a kzfejen, a lbfejen s a lbszron vannak. Ezek a meridin vgek nem azonosak az rz idegvgzdssel, br a kezels sorn olykor ers fjdalmat lehet rezni. A talp reexzninak masszzsa, amellyel a klnbz szervek mkdst befolysol tvolsgi hats rhet el. ltalnos hatsa a masszzshoz hasonl: az ellazuls elsegtse, az ellenll kpessg fokozsa, kzrzetjavts. Elssorban fejfjsok, emsztszervi problmk, kismedencei panaszok kezelsnl eredmnyes. Masareft szerint nem elg, csak a talpmasszzs, az letvitelt is ennek kell alrendelni, fleg a tpllkozsra gyelve. Nagyon hatsos beavatkozs s diagnosztizlsra is nagyon alkalmas.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

27. oldal

Shiatsu masszzs
Toru Namikoshi r fejlesztette ki Japnban. Prostotta a hagyomnyos zsiai masszzst a nyugati szegment s ktszveti masszzzsal. Iskolt teremtett, de kveti egy rsze elfordult tle, s megtagadtk a nyugati vonalat, ragaszkodva az zsiai mdszerekhez. A zsigeri betegsgek sikeresen kezelhetk e terpival. Lnyeges a vr, kezels kzbeni oxign teltettsgnek elrse, a j vrram biztostsa, az agy oxign elltsnak javtsa a lehet legnagyobb relaxci mellett, a kros reexkrnek megszaktsa, valamint a ktszveti znk kis fellet, de hatkony ingerlse. A pcienst r kell vezetni a terpia kzben a helyes lgzstechnikra, laztsra s a tudatos egyttmkdsre. Namikoshi r e terpiban tvzte a meridin vonalakon lv akupresszrs pontok kezelst, a kerings javtst, a vrtmeg mobilizlst s oxignnel val felfrisstst, a szegment s a ktszveti znk ingerlst. A legkomplexebb kezels!

Tradicionlis Thai masszzs - A Wat Po Iskola


Az egyik legsibb, legnpszerbb s leghatkonyabb keleti gygymd. A szerte vilgon hres thai masszzs, Indibl szrmazik. A Thai Masszzs egyenslyba hozza a test elemeit. Az els nemzetkzi okirat mely megemlti a thai masszzst Simon de Loubere emlkirata, aki francia sszekt tiszt volt a thai kirlyi udvarnl 1661-ben Ayutthia-ban. Wat Po A thai masszzst nemzedkrl nemzedkre tantjk. A tanulk szvbl tanuljk. Nhny nehezebb tants elveszett, mellztk. 1836-ban III. Rama Kirly uralma alatt kirlyi rendelet alapjn sszegyjtttk az si mvszeteket s tudomnyokat a Wat Po-ban, egy jfajta egyetemet ltrehozva. Ezek tartalmazzk az orvosi tudomnyokat, a gygyszerknyvet s a masszzst. 60 kpen brzoljk az emberi test vonalait s pontjait. Szintn magban foglalja a specilis masszzsterpikat a klnbz krtnetekre s betegsgekre.

www.2007kapos.hu

28. oldal

2. lecke

MASSZZS

1906-Ban, a Nagy V. Rama kirly uralkodsa alatt, kirlyi rendeletre lefordtottk az sszes si orvosi tudomnyt a klnbz si nyelvekrl napjaink thai nyelvre s feljegyeztk kzrssal, mint a Kirlyi Orvosi Szveg Knyv Tum Ra Pade Sard Songkroah (Chabub Luang) nven. A knyv tartalmazza a masszzs technikkat, vonalakat s pontokat, amiket Tum Ra Nuad Chabub Luang (Kz Terpia) -nak hvnak. 1962 mjusban Mon Ponl Tomyanim a Wat Po Orvosi s Masszzs Iskola els igazgatja megnyitotta a masszzs tanfolyamokat. Szmos masszzs tanrt meghvott tantani klnbz helyekrl. Napjainkban is tantjk sajtos technikjukat dikjaiknak. 1991-Ben Mr. Kumthorn Tangtrongchitr, a Wat Po Orvosi s Masszzs Egyeslet hajdani elnke javasolta az iskolnak, hogy hozzanak ltre egy standard, irnyad masszzs tanfolyamot. Szmos szeminriumot tartottak 1991 oktbere s decembere kztt. A 18 tanr vgl arra a kvetkeztetsre jutott, hogy az alap masszzsnak a 10 f masszzsvonal pontjaira kell plnie. Ezek a vonalak knnyen s ltalnosan hasznlhatak. A nyjt s a jga pozcik kzl is csak a biztonsgosan alkalmazhatak lettek kivlasztva. A specilis pozcik s gyakorlatok megfelel gyakorlat s tapasztalat megszerzse utn gyakorolhatak, de akkor is csak nagy odagyelssel, szemlyre szabottan. Ha az ember egszsges, az letenergia (prna) akadlytalanul ramlik a meridinokban. A mrtktelen let, az emocionlis stressz, a gyengesg vagy srls ezt a folyamatot megzavarja. A megrekedt energit ismt nyugodt folysba tudja hozni. Fokozza a szervezet vdekez erejt, alkalmazhat alvszavaroknl, ideges llapotokban, feszlt llapotok, fjdalmak enyhtsre. Serkenti a vr- s nyirokkeringst (A nyirok szlltja el a szvetekbl az anyagcsere vgtermkeit, amelyek rszben tl nagyok, hogy a keringsbe visszatrjenek, rszben a szvetekben sem tudnak tovbb bomlani. A nyirokelvezets az immunrendszer szempontjbl nagy jelentsg.) A tbbi masszzstl eltren a thai masszzs abban is klnbzik, hogy gynevezett szrazmasszzs, azaz az egyb technikkkal ellenttben nem hasznlnak hozz olajat, krmeket. Knny testsly (40-55kg) hlgyek vgzik a kezelst, lbbal taposva, a matracon ruhban fekv pciensen, kerings javts s energia aktivizls cljbl. A pciens zleteit mdszeresen kimozgatjk, megfesztik, csavarjk, mint egy klnleges passzv tornagyakorlatot. A tapossnl stabilizl eszkzknt botokat, vagy kapaszkod fels keretet hasznlnak. A kezels idtartama 1-1,5 ra. A meridinokon lv aktivizl pontok ingerlsn kvl a kerings fokozsa is cl. sA furcsa a nyugati technikkhoz kpest, hogy a nyirokcsomkat is megdolgozzk. Gyakorta van hemelkeds az utna kvetkez napon. Nem az izmokat, hanem az akupunktrs pontokat ingerlik, pontnyomsos technikval. Az egsz testen alkalmazott eljrsnak sajtos koreogrja van, a msflkt rs (!) masszzs sorn minden testrszen vgigmegy a masszr, a lbujjaktl

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

29. oldal

a fejk bbjig. Nyjt gyakorlatokat is tartalmaz, br nem az izmokra hat. A masszrk nem csak tenyrrel s ujjhegyekkel, de trddel, talppal s knykkel is masszroznak. (Msnapra az ers nyomsok hatsra mgsem lesznek tele kkzld foltokkal, csak a megnvekedett energia, s kitn kzrzet marad.) Nyugaton mr szlesebb trsadalmi rtegek letmdjba plt be a rendszeres masszzs. Megszokott dolog, hogy este nem (vagy nem mindig) egy pohr whiskyvel laztanak, hanem az annl sokkal egszsgesebb s tartsabb hats thai masszzzsal knyeztetik magukat az emberek. Rendszeres alkalmazsa j kzrzetet biztost, emellett kivl gygyhatsa van a szv- s rrendszeri, emsztrendszeri s mozgsszervi megbetegedsek megelzsre s kezelsre. A test meghatrozott pontjaira irnyul masszzs elsegti a teljes ellazulst. A felgyorsult vrkerings ltal tbb oxign jut a szervezetnkbe, gy kipihentek lesznk. Brnk prusai kitgulnak, s a felgyorsult vrkerings ltal a lerakdott mreganyagok kitisztulnak a brbl (bsges folyadk fogyasztsval nvelhetjk a folyamat hatkonysgt). Ezltal a br rugalmasabb, feszesebb vlik. Fjdalomcsillapt hatst is bizonytottk egyrszt akupunktrs hatsnak, msrszt a relaxci kvetkeztben felszabadul endornoknak ksznheten. Sokan szenvednek zleti s csontfjdalmaktl, gerincpanaszoktl. Az id elrehaladtval a csigolyk kztti porckorong veszt rugalmassgbl, ellaposodik s nyomhatja az idegvgzdseket, amely okozhatja a derk s htfjsokat. A masszzs-kra j terpinak bizonyul a fenti panaszok orvoslsra is.

Yin-Jang masszzs
A knai loza alapjn az ellenttes erk, Jin s a Jang, kiegyenltds elvre pl. A Jin emocionlis jelleg, passzv, befogad energia. A Jang aktv, dinamikus ert kpvisel. Idelis esetben e kt er egyenl mrtkben oszlik meg az emberben, kiegyenlti egymst. Ha az egyensly felborul, betegsg theti fel a fejt a szervezetben. A Jin-masszzs lazt hats, mg a Jang, tonizl energival tlti fel a testet.

Yumeiho masszzs
Japn eredet a ma mr haznkban is ismert Yumeiho masszzs is Alaptteleknt tartjk, hogy a medence helyzete felels a szervezetnk mechanikai llapotrt. gyszlvn nincs egszsges ember, mert majd mindenkinek gondja van a gerincvel. Ennek oka a bokasllyeds, trd problmk, lbhossz, combnyak, melyek befolysoljk a medence helyzett. A medence rossz llsbl kvetkezik a helytelen gerinctarts. Ugyanakkor a gerincnl kilp idegek befolysoljk a zsigeri szervek mkdst. A medence helyes pozicionlsa szerintk az egszsg kulcsa. Magyarorszgon is sok kvetje akad.

www.2007kapos.hu

30. oldal

2. lecke

MASSZZS

A masszzs ltalnos hatsai


A

test nagy felletnek masszzsa az egsz testre hat.

Javul a vrkerings, szvmkds, lgzs, anyagcsere folyamatok s az idegmkds. Vltozik a pulzusszm s a vrnyoms. Fokozdik a vizelet kivlaszts, a testhmrsklet s a lgzs ritmusa.

Az ingerl fogsok hatsra fokozdik a szervezet aktivizldsa, mg a nyugtat fogsok utn a test ellazul, elernyed. A fradtsg rzs cskken, az izom teljestkpessge javul, s gyorsan regenerldik (sport). Acidosis (savasods) kmiai ton cskken. A kzponti idegrendszer vrkerings s oxign ellts javulsa, jobb idegi mkdst s szellemi kpessget hoz magval, de ez csak tmeneti hats, viszont reexisan javtja az egsz szervezet mkdst. csak szakszer masszzs hatsaknt ll el. A tl ers, a pciens jelleghez rosszul adagolt, vagy nagyon elhzd masszzs kros, vagy nem vrt hatst eredmnyezhet. (A tl ss tel nem tesz jt a vrnyomsnak, de a felszolglt stlan sem!)

Mindez

Tvolhats
A masszzs, mechanikus inger, s reextkapcsols tjn a tvolabbi rszeken is eredmnyesem manipullhatja a szervezetet. Mechanikai ingerek hatsra a szvetekben vazoaktv (rtgt) anyagok szabadulnak fel (hisztamin, bradykinin), melyek az rfali simaizmokat ellaztva arteriolk s capillrisok tgulst eredmnyezik. Mikrocirkulci javulsnak eredmnyeknt a szvetek oxign s tpanyag elltsa javul. Fokozdott anyagcsere segti a tejsav elszlltst, mely fokozottan fontos a gyulladsos mozgsszervi betegsgeknl.

F lettani hatsai:
Fjdalom cskkens a Gate controll (gerincveli fjdalom zsilip) alapjn s az agyi idegkzponton keresztl. Artris s nyirokkerings, valamint az anyagcsere javulsa. Az izomtnus reexes szablyozsa.

A tvolhats lehet:

szegment hats: egy szelvnyhez tartoz br, izom, csonthrtya, csont s zsiger, vr s nyirokkerings kapcsoldsa reexis hats: a ktszvet mechanikai ingerlse befolysolja a szervi funkcionlis zavarokat, a vegetatv idegrendszer llapott normalizlja, s ezton hat a regulcis zavarokra.

ktszveti

www.2007kapos.hu

MASSZZS
periostealis

2. lecke

31. oldal

kezelsi reexis hats: a szvettel kevss fedett csonthrtyk kemny direkt irritcija, zsigeri reexikat vlthatnak ki hats: tvolhats az a vltozs is, melyeket a test egyik felnek kezelsekor az ellenoldali, szimmetrikus testrsz megfelel szegmentumban szlelnk.

consensualis

proximlis rsz ingerlse: hat a distlis rszekre is (rtgulat) Idetartozna, de a magyar hivatsos gygyszat nem veszi gyelembe, a talp s kz reexolgit, akupresszrt, yumeiho masszzst. Valsznleg azrt, mert hatsmechanizmusuk a hagyomnyos Eurpai orvostudomnnyal nem magyarzhat, pedig ltez, kimutathat hatsa van. E terletet ezrt a termszetgygyszat uralja, melyben halad gondolkods, vagy anyagilag csaldott orvosok tevkenykednek, de sajnos nagyon sok sarlatn is dolgozik.

A svdmasszzs
A masszzs lettani hatsai
Az emberi testet r kls mechanikai behatsok kzvetlenl, s rszben kzvetve befolysoljk a sejtek, szvetek mkdst, elssorban loklisan, de reexisan a tvoli szervekben is. Ezek hatsra a br hmrtegben s a mlyebb szvetrtegekben funkcionlis vltozsok jnnek ltre.(histamin s bradykinin aktivizlds) A ktszvetek jobb vrelltsval javul a szervezet mkd-, vdekezkpessge s regenerldsa.

Kzvetlen hatsok:

A vns kerings befolysolsa

A vnkban a vr keringst nyoms klnbsg tartja fenn. (Kisvna 8-10 Hgmm, jobb pitvar 0-2 Hgmm.) A szv a kerings fenntartja. A vnk fala tgulkony, s az izmok mozgsa nveli a vnkra gyakorolt kls nyomst, knnytve a szv munkjt. Vnabillentyk akadlyozzk meg a vr visszaramlst. Kls kompresszi (nyoms) amennyiben a szv fel haladva trtnik, a kerings gyorsulshoz vezet. Ezt a fokozott visszaramls okozta terhelst, csak egszsges szv kpes tovbbtani.

A nyirokramls befolysolsa

A hajszlerek (kapillrisok) artris szrn kiszrd folyadk egy rsze a fehrjkkel egytt, a nyirokerek tjn hagyja el a szvetek kztti teret. Az ramls hajtereje a szveti nyoms s a nagy nyirokerekben uralkod nyomsklnbsg.

www.2007kapos.hu

32. oldal

2. lecke

MASSZZS

Ha a kapillrisok artris szrn jval tbb folyadk hagyja el az rplyt, mint amennyi a vns szron visszaszvdik, a nyirokkerings gondoskodik a szvetkzti folyadk fokozott eltvoltsrl. Szvetek kztti pangsos vizeny, az dma, melyet a brre gyakorolt nyomssal, a nyirokramls gyorstsval cskkenthetnk. Masszzzsal javtjuk (3-7 szeresre) az izmok funkciit, rugalmassgukat, s sszehzd kpessgket, felszabadtjuk az zletek mozgskszsgt, fokozzuk anyagcsere elltsukat, rugalmassgukat.

Kzvetett hats:
Kzvetett hatsknt vegetatv (idegi) s szomatikus (testi) vltozsokat idz el neurohormonlis (idegrendszeri mechanizmusra hat hormon) ton. Reexes irnyts rvn hatnak a megfelel szerv funkcijra. A br alatti idegvgek ingerlse vasomotoros (rmozgat) reakcival hat a tvolabbi rszekre. Rgebben a hangsly a kerings javtsn s az anyagcsere fokozsn volt, ma mr szinte nagyobb jelentsge van az idegrendszerre gyakorolt reexis hatsnak. Egszsges az a szemly, akinek teste-lelke vgtelen nkifejezsre kpes sz rzkek, a kpzelet s az emberi kapcsolatok tern.

A masszzs javallatai (indicatio)


A gygymasszzst az orvos javaslatra, elrsra vgezzk, melyben utast a beavatkozs jellegt illetleg. J hatssal van az ortopdiai, reumatolgiai, ideggygyszati, egyes pszichitriai, mozgsszervi s keringsi zavarokban szenved betegre. Ma mr elszeretettel szles krben alkalmazzk a masszzst, szinte az egszsggy valamennyi terletn. Frisst, higinikus masszzst mindenki a sajt felelssgre ignyelheti, de az ott dolgoz masszrkre is rvnyesek a kvetkezkben lert kontraindikcik.

A masszzs ellenjavallatai (contraindicatio)


Heveny

zleti (akut artritis, stb) s egyb gyulladsok esetn.

Lzas betegsg esetn. (Ekkor nem a regenerci, hanem csak a lz fokozd-

na!)
Fertzses Mlyvns Infarktus,

brelvltozsok esetn. (A brgygysztl krjnk igazolst a kezelhetsg tekintetben!) trombzis esetn. (A vrrg elmozdulhat, s mshol okozhat elzrdst, mely a beteg letbe is kerlhet!) vagy angins roham esetn.

www.2007kapos.hu

MASSZZS
Visszr

2. lecke
gyullads esetn. (varikositas visszeres csomk)

33. oldal

Fokozott vrzkenysggel jr betegsg esetn. (pl. trombzis utn sincumar s marcumar szedsekor) Menstruci els kt napjn. (ksbb a derktj kihagysval lehet) Rosszindulat daganatos betegeknl. (Ez ellentmondsos, mert a masszzs serkenti a sejt szaporodst, teht nveli a daganatot. Ugyan akkor tudott, hogy nmely daganat okozjt az idegrendszernl kell keresnnk, s ha jobb lesz a kzrzet a daganat sem fejldik annyira.) Terhessg alatt vatosan lehet csak masszrozni (lve, hanyatt s oldalt fekve). A fogsok, csak simtsokbl llnak. Drzslni nem, illetve csak a nyaktjkon szabad. Elre haladott llapotban a lbakat, csak enyhe lass tempval s nyomssal kezelhetjk. Friss traumatikus srlsek esetn (hmsrls, zleti srls s trs) Instabil pszichs llapot. Friss agyi trtnsek esetn. (stroke)

A svdmasszzs fogsai
A svdmasszzs kpzi valamennyi nyugat-eurpai masszzsfogs alapjt. t alapfogsa a kvetkez: 1.) Simts: a test felletn s mlyebben (efeurage). 2.) Drzsls: az egymshoz nyomott szvetrtegek, egymshoz drzslse. /Nem a brfelszn csiszolst jelenti! /(friction). 3.) Gyrs: csavarsa, nyomkodsa a szveteknek (ptrissage). 4.) Vibrci: az izmok rezegtetse, ltygtetse. (vibration 5.) tgets: az izmok ritmikus tgetse, paskolsa, vgsa (tapotment). A modern kezels ezt mg kibvti kt fogssal: 6.) Kirzs: Vgtagok nyjtssal egybekttt kirzsa. Mellkasnl, medencnl rezegtets, mely kzel ll a szitlshoz s a vibrcihoz. 7.) Vezetett passzv kimozgats: mdszeres kimozgats, az zlet fjdalommentes mozgs hatrig (mobilisation) Ezeken kvl mg az jonnan bevezetett intermittl nyoms s a rgrl maradt nyomkods is svdmasszzsfogs, de ez utbbit hivatalosan mr nem hasznljk.

1.) Simts (efeurage)


Tjkozd, nyugtat, elkszt s sszekt fogs. Fontos tovbb a pszichs s testi kontaktus sszhangjnak megteremtse a pcienssel. Az els fogsok kmletesek legyenek, hogy megnyerjk a pciens bizalmt. Simts hatsra a br felmelegszik, hyperaemia kpzdik a br s az alatta lv szvetben, a feszltsg olddik, a fjdalom cskken, s jobb nyirokkerings jn ltre. Mechanikus ton

www.2007kapos.hu

34. oldal

2. lecke
hozzjrul az elszarusodott hmrteg levlshoz.

MASSZZS

A simtst nem csak a masszzs elejn, de fogsok kzben is vgezzk. Az ingerfogsok kvetkeztben a szvetekben megnvekedett vrmennyisgnek tovbb ramlst, kztes simt fogssal segtjk. Fontos, hogy a masszr keze is pihenjen egy-egy nehezebb fogssorozat kzben. Ezt knnyed simtfogs beiktatsval rjk el. A simts egyben befejez fogs is. Befejezsknt a hton hrmas lehzst alkalmazunk. A simtsnak diagnosztikus szerepe is van a gyakorlott masszrknl. A felsznes s a mlyebb simtsok kzben megrezhetjk a feszesebb izomtnusokat, csomkat, melyek terleti s tnusllapotukat nzve utalst adnak a pciens (olykor mg rejtett) problmira. rdemes hozzkeresni diagnosztikus masszzsirodalmat. Mlysge: vltoz - felsznes, kzepes s mly simtst klnbztetnk meg. Vgezhet: tenyrrel, tenyrgykkel, ujjakkal, kzhttal, terhelt tenyrrel, egy kzzel, kt kzzel (hton, mellkason), vltott kzzel (pl. vgtagokon), attl fggen, hogy melyik testrszt s milyen nagysg felletet kell kezelni. Irnya: Vgtagokon a distalistl (test kzpvonaltl tvol es) a proximalis (a test kzpvonalhoz kzelebb es) fel, egybknt longitudinalisan (testtengellyel megegyez irnyba). A trzsn termszetesen el kell ettl trni, de gyelembe kell venni azt, hogy a nyirokerek alulrl felfel a hnalj nyirokcsomi fel vezetnek. A simts itt lehet harnt s krkrs irny is. Ritmusa: ltalban egyenletes, lass, folyamatosnak tn, kicsit gyorsabb a kerings sebessgnl, s olykor gyelembe vesszk a pciens lgzsritmust is.

Fogsai:
Tradicionlis fogsok:
Ktkezes prhuzamos hosszanti simts (longitudinalis, az egsz testen) A kt kz prhuzamosan halad egyms mellett, belts szerint terhelve teljes tenyrrel, vagy hangslyosan a tenyrgykkel, de gy, hogy a tenyr, teljes fellettel a test felsznn halad. Visszafel, mr hangslytalan a mozdulat. Vltottkezes simts (longitudinalis, az egsz testen) A kt kz egymst kvetve simt a kerings irnyba, gy, hogy mire a msodik kz a plya vghez r, az els mr kezdi jra az tvonalt. Harnt simts (transversalis, a trzsn) A test tengelyre merlegesen halad a kt kz, egymssal prhuzamos, de ellenttes mozgssal, s halad felfel a nyirokkerings irnyba. A gerinc felett hangslytalan a nyoms. A tenyr teljesen felfekszik a test felletre. rintleges hosszanti simtssal, de hangslytalanul megy vissza a kiindul helyre. Krkrs simts (gerinc mellett, a trzs kt oldaln, gluteus tjn, combon)

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

35. oldal

A kt kz egymsnak ellenttes irnyban, felvltva krket r le a test felletn, gy, mintha magunk fel sprnnk, gyjtennk be valamit. Vgtagon a hangsly a vns kerings irnyn van. (Segtsg a masszr testnek ritmusos oldalt ringatz mozgsa.) Terhelttenyeres simts (a hton brmely, a vgtagokon a kerings irnyban) A simt kz htra terhel a msik szabad kz tenyere, s egyttes nyomsa mellett halad a vlasztott simtsi t irnyba. 8-as simts (hosszanti, a gerinc kt oldaln, s fekvnyolcas a lapockk felett) Terhelt tenyrrel hosszanti nyolcast runk le a gerinc egyik, majd utna a msik oldaln. A hnalj fel erteljes a nyoms, mg az ellenttes irny enyhbb terhels. Ugyanez ltezik egykezes kvet nyolcas vltozatban is, mikor az egyik kz elindul a nyolcast lerni, a msik kz, fzisksssel utna megy. Kvetelmnye a fogsnak a j ritmusrzk! A lapockk feletti fekvnyolcasok elvgzse is hasonl mdon trtnik, csak azzal a klnbsggel, hogy a gerinc felett thaladva a simts ott hangslytalann vlik. A nyirokkerings fel irnyul mozdulatrsz a hangslyos!

Jvevny fogsok:
U alak simts (harnt irnyban a ht kt oldaln, a gerinc vonalig) Egy illetve terhelttenyeres vltozatban vgezhetjk el. Lumbalis rszen a medence vonaltl indulunk el. A gerinc vonalnl van a csuklnk vonala. Hangslytalanul cssztatjuk le harnt irnyban a pciens oldaln, s kis als velssel hangslyosan hzzuk magunk fel vissza a gerinc vonalig. A terhels a tenyren, mlyebb hatsnl az ujjakon van. Folyamatosan vgezzk s keznkkel mindig U alakot runk le. Macskatalp simts (longitudinalis irnyban csak a hton, a gerinc kt oldaln) Fejtl llva vgezzk e vltottkezes simtst. Magunk fel hzva tenyernket, egyms utn vltva, tappancsolva haladunk a vllv fel. Hvelykujjas mlysimts (brmely izmon, a vns kerings irnyban) A legersebb mlysimts, mely a hvelykprnval trtnik. Lehet terhelten is, ekkor a msik kz kisujj felli tenyrszllel terheljk meg. Terhelt ujjas mlysimts (brmely izmon, a vns kerings irnyban) Erteljes mlysimts, melyet sszezrt ujjainkkal, a msik kz tenyrli terhelse mellett vgznk. Simtshoz soroljuk a vltogatott (intermittl) nyomst is, br a kritriumok szerint a gyrshoz soroland be.

www.2007kapos.hu

36. oldal

2. lecke

MASSZZS

A helyesen vgzett kezelsnl, az intermittls szv-nyom hatsmechanizmusa a szvetek kztti folyadkpangst sikeresen eltvoltja. dma esetn, vgtagokon a masszzs bevezet fogsaknt is lehet alkalmazni, de mshol is alkalmazzuk: Frissebb kelet srlsek, duzzanatok, nem rg lezajlott gyulladsok utn, trsek camok rndulsok utkezelsnl a gipsz eltvoltsa utni, kiss fjdalmas kml szakaszban. Legenyhbb masszzsfogs, mely kzben tjkozdunk a br llapotrl. Gyakorlatban a vgtag trzskzeli rszn kezdve, keznkkel krkrs nyomst gyakorlunk, s a felhalmozdott folyadkot a szv fel prseljk. A nyoms megszntetse utn a vgtag testtvoli rszn sszegylt folyadk a kiprselt helyre ramlik. Ritmusos szv-nyom hats jn gy ltre. Visszafogssal haladunk egyre lejjebb, s minden egyes visszafogst vgigksrnk a trzsig. A gravitcival fokozhatjuk a hatkonysgot.

2.) Drzsls (friction)


A legersebb ingerfogs! A simts utn legtbbet alkalmazott masszzsfogs. (Nem a brfelszn csiszolst jelenti!) Fellaztja a ktszvetben gyakran elfordul sszenvseket, felszabadtjk a letapadt inakat, cskkentik a myalgis csomkat, javtjk az izomkontraktura llapott. Jobb vrelltst produkl a felszni s a mlyebb rtegekben, megnylnak az eddig nyugalomban lv hajszlerek (un. shunt-hats). Ideg inger hatsai rvn tvolhatsok jnnek ltre, az adott brszelvnyhez tartoz kpletekben. A tvolhats eredmnyessge fgg a vgrehajts megfelel erejtl. Sokszor fjdalmas is lehet, de ekkor a fokozatossg elvt kell gyelembe venni. A br fels hmrtegt az alatta lv szvetekhez nyomva, krkrs, vagy vonalasan tologat (linearis) mozgssal drzsljk egymson. Lehet szakaszolva, vagy folyamatosan enyhe kzcssztatssal haladni. gy ingerhatst gyakorolunk a mlyebben fekv szvetrszekre s az idegvgzdsekre. Mlysge: vltoz, felsznes, kzepes s mly drzslsrl beszlhetnk. Irnya: a vns s nyirokkeringsi irnynak megfelel. Ritmusa: a hossz ideig, lassan vgzett drzsls cskkenti a helyi rzkenysget, mg a gyorsabb tempban vgzett, serkenti, ingerli a kzponti s a perifris idegrendszer mkdst.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

37. oldal

Itt emltennk meg a myalgis csomk s myogelozisok (melyeket az izom fehrjiben bell elvltozsok okoznak), legjobb kezelse a drzsls, melyet ujjal, ujjbeggyel drzslnk. Gyakori elfordulsuk: derktjon a hossz htizom eredsnl; keresztcsont mellett kt oldalt a cspizmokban; vlltjkon a lapocka lapos izmaiban, a trapeziusban; nyakon a hossz htizom tarkn val tapadsnl. Igen fjdalmas tud lenni kezels kzben. Elfordul, hogy kezels utn, kis izomgyullads jn ltre, de ez gyszlvn termszetes, mert biztostja a folyamatos hatst (vrbsget) az adott terleten. Vgezhetjk: egy kzzel, kt kzzel, kztvel, hvelykujjprnval, ujjbeggyel, kisujj szlvel, de nagy tmegnl akr kllel vagy karomllsba hozott ujjbegyekkel is. A drzsl fogsok igen vltozatosak. A tenyrgyks nagyol drzsls s a hvelykprns a leggyakoribb. Mind kett enyhn krkrs mozgs vagy linearis vonal. A drzslst vgz kz a testfelsznnel meredek, 50-60 fokos szget zr be. Vllbl mozogjunk, s az egsz kz, mozgsban van, gy, hogy tenyrgyksnl az ujjak kzben lazk maradjanak. Ezen kvl van mg a gyalu, a vasal, a frszfogs, a fenyfafogs, a gereblyefogs (karomfogs), frkszs s a smissels. Idetartozik mg a gyki fellazts fogsa is, de az nem a svdmasszzs, hanem a szegment masszzs fejezetnl trgyaljuk. Vannak kombinlt hats fogsok is, melyek kicsit gyrshoz is tartoznak.

Fogsai:
Tradicionlis fogsok:
Hvelykujjas s ujjbegyes drzsls: myogelotikus csomkon, fokozott tnusban lev izomcsoporton, s inak tapadsnl alkalmazzuk ezt a fogst. Ujjunkat (ujjainkat) rhelyezzk az adott felletre, enyhe vagy ers nyomsgyakorls mellett A brt hozznyomjuk az alatta lv szvetekhez, s rugalmassgnak fggvnyben krkrsen elmozgatjuk. gyeljnk, hogy az elmozgats ne brcsiszolst jelentsen! Lassan odbb cssztatva ujjainkat ismteljk a fogst. Gyalufogs: II-V. ujjunk kzhti oldalval haladunk 3-5 cm-t elre (amennyit a br s az alatta lv ktszvet enged), majd visszabillentve a kezet a tenyri oldalra, az ujjak hajlti felsznvel visszahzzuk a keznket. Persze a gyakorlatban nem tartjk be ezt a szablyos vgrehajtst, hanem a br felletn cssztatjk a kezet 5-8 cm-t, mert gy gyorsabb s ltvnyosabb, no meg kellemesebb rzs is. Vasalfogs: a kvnt mlysg fggvnyben kztn, vagy a tenyren van a hangsly. A tenyri felszn enyhe nyomssal kgyzva halad elre, mintha vasalnnk egy nagyfellet ruht. Teljes tenyr felfekszik a testen. Csuklbl, mint az aut ablaktrlje, mozog a kz. Igny szerint lehet terhelt tenyrrel is vgezni, ha ersebb ingerhats szksges, vagy tl robosztus a pciens alkata.

Frszfogs: ktkezes fogs, melyet ltalban a gerinc kt oldaln vgznk. A kz kisujji szlvel vgezzk a drzslst. A kt kz egymssal szemben helyezkedik el, az egyik kz elre a msik htrafel mozog rvid, szaggatott mozdulatokkal.

www.2007kapos.hu

38. oldal

2. lecke

MASSZZS

(Nem a brt csiszoljuk!) Rzst, harnt s hosszanti irnyban. Nem emeljk fel fogsonknt a kezet, hanem gyengden oldalt cssztatjuk. Gereblyefogs: (Karomfogs) enyhn sztnyitott karomllsba hajltott ujjakkal, folytonos brkontaktussal (kicsit elcssztatva rajta), gereblyzsi jelleg vltogatott ujjbegyes, 3-5 cm hossz mozdulatokkal (amennyit a br s az alatta lv ktszvet enged), a vllszgletbl kiindulva dolgozzuk t az egsz htat gerinc fel distalis irnyban. Vannak, kik ellenzik, mert lltlag megszakad a folyamatos kontaktus a pcienssel, de ez csak a rossz vgrehajtsnl jellemz. Fenyfa fogs: melynl a mutatujjunkkal, hvelykujjal, vagy a mutatujjal megerstett kzpsujjunkkal vgezzk a masszzst. Az als csigolya transversus vgt sszektjk a felette lv csigolya processusval, majd hangslytalanul kifel haladunk a fels csigolya transversusa vgig. Utna megismteljk folyamatosan ezt a mozgst. Sacrumtl haladunk az occipitlis irnyba. (derktl-nyakig) Smissels: kt tenyernket szembe egymsra fordtva, a kzleket a hti felsznre nyomjuk, s a hvelykujjak egymsnak tmasztsa mellett a kzleket egymstl hatrozott, erteljes mozdulattal eltvoltjuk. (Szinte sztseperjk a ht felsznt.) Araszolva folyamatosan haladunk a ht gerinc melletti kt oldaln, merlegesen llva a gerinc irnyra. Van, aki sztseprs kzben a kezeit maga fel hzza.

Jvevny fogsok:
Frkszs: kt tenyernket egyms fel fordtva, a kzleket a hti felsznre nyomjuk, s vltott ksz mozdulattal, kezek kztt kis redkpzssel, haladunk elre. A redkpzs miatt ez a fogs mr vegyes hatsnak szmt, mert a kritrium a gyrst rinti. Hernyzs: lazn klbe hzott II, III, IV. ujjaink btykvel hernyszer mozgssal haladunk az izom felsznn, mikzben alatta kis mly drzslseket vgznk. ltalban hton vgezzk. Nyolcpontos drzsls: kt kz terpesztett ujjakkal egyms felett gy, hogy az als kz terpesztett ujjai kztt foglalnak helyet egyesvel a fels kz terpesztett ujjai. gy nyolc ponton tmaszkodnak az izom felett. Enyhe krkrs mozgst vgznk az ujjbegyekkel, majd lassan tovbb cssztatva, tvolabb is megismteljk folyamatosan e mozdulatot.

3.) Gyrs (ptrissage)


Keringsjavt masszzsfogs, melynl az izmot, vagy izomcsoportot elemeljk csontos alapjrl, kiprseljk, majd visszaengedjk eredeti helyzetbe. Vannak terletek, ahol valjban nem tudjuk az izmot elemelni alapjtl, ekkor a brt s az alatta lv ktszvetet dolgozzuk meg a lertak alapjn. Ilyen a ht legnagyobb rsze. De gyrs rtk az is, ahol nem tudjuk elemelni az izmot, ott a csontos alaphoz nyomva mlysimtssal prseljk ki tartalmt, s engedjk vissza. Hypertnusos, izomspasmusok oldsra; hypotnusos, (atrophya-s) sorvadt izmok tonizlsra, fradt izmok regenerlsra hasznljuk. Az izmok anyagcserj-

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

39. oldal

nek fokozsa, kros anyagcsere termkek elszlltsa /pl. tejsav, gyulladsok /, vrkerings s oxign ellts javtsa, lgyrszek ktszvetnek mobilizlsa / tmozgatsa/, izmok rugalmassgnak javtsa. Vgrehajtsa: egy kzzel vagy kt kzzel. Majdnem minden gyrs redkpzssel jr.

Fogsai:
Tradicionlis fogsok:
Egykezes kiemelt gyrsnl az izmot a hvelyk s az ellenttes ngy ujjunk kz fogjuk, elemeljk a csontos alaprl s billen-kgyz mozdulatokkal elre, a kerings irnyba (centrlisan) haladva tgyrjuk. Nem markolsszuk! Ktkezes kiemelt gyrsnl szorosan egyms mellet lv kezekkel, enyhn behajltott ujjakkal megfogjuk az izom egy rszt, s a rostok lefutsi irnyra merlegesen, az elemelt izmot az egyik kz hvelykujjnak a msik kz ujjainak ellenttes hullmos, kgyz mozgsval kinyomjuk az izom tartalmt, folyamatos elre halads mellett. (A ht paravertebrlis izomzatn, trapz fels rszn, a fels vgtagokon, a lbszron s a combon alkalmazzuk) Ktkezes krkrs gyrst a hton, s annak is az oldals rszn, valamint a gluteuson alkalmazzuk. Egymsnak szembefordul, ellenttesen mozdul, krket ler kezeink redket kpeznek, de egymst nem akadlyozzk. (Mind a kt kz egyszerre mozdul, mintha kt flkrt rna le.) Mngorls fogst a felkar s a comb izomzatn vgezzk. Tenyerek kz vett izmokon sodr-mngorl mozdulatokat vgznk. Fontos kzben a vgtag helyes rgztse s a keringsi irny gyelembe vtele. Ollzs, melynl a hvelyk s a tbbi ujj kz fogjuk a brt, s kiss megemeljk, majd visszaengedjk. (Majdnem olyan, mint a felcsippents, mely a knai techniknl tallhat meg.) Folyamatosan haladva a kerings irnyban. Plessels, melynl, hvelykujjat toljuk elre, mikzben mint egy bogr haladunk elre a II-V. ujjainkkal, hvelykujjra tolva a brredt. Hton vgezzk a gerinc kt oldaln longitudinlisan. Vongls: egymstl 7-8 cm-re tartott szembefordtott kzzel a brt s az alatta lv szveteket felcsippentjk, egymssal szembe kzeltve a kezeket sszenyomjuk, majd ugyanezzel a mozdulattal szthzzuk, s visszaengedjk. jabb fogsokat vve gy haladunk vgig a hton. Ellenllsos redtols: egyik keznk tenyernek lt harnt a felletre nyomva, az 5-6 cm-re lev msik keznk zrt ujjaival, a tenyrl fel kzeltve, redt kpznk. Magt az ellenllst, tbbflekppen is vgezhetjk.

www.2007kapos.hu

40. oldal

2. lecke

MASSZZS

Redtols: Keznk zrt ujjaival a test felsznre nyomva longitudinalisan elre nyomjuk, redt tolva maga eltt.

Jvevny fogsok:
Ktkezes harnt gyrs (Ht, has, derk). Hasonl a harnt simtshoz, csak erteljesebb lenyoms kzben halad a tengelyre merleges keznk prhuzamosan, kis tvolsgra egyms mellett, egymssal ellenttes irnyba gy, hogy a kt kz kztti terleten red kpzdjn. Ktkezes redkpzs, melynl a kt kz terpesztett ujjai a hvelykujjal, egyms fel kzeltve, redt kpezve, megemeli a brt, majd visszaereszti, s haladva folyamatosan vgzi ismtelve. Csavar fogs: a hvelyk s a behajltott mutat ujjunk kz fjdalommentesen felcsippentett redt enyhn megcsavarjuk. Prhuzamos ktkezes mozgssal haladunk lungitudinalisan a hton vele. Knai technika az alapja. Tvisnylvny fogs: mind kt szembenll keznk mutat s kzps ujjunk villjba fogjuk a csigolyatvist, s felette a redt sszetoljuk. Folyamatosan haladunk a keresztcsonttl a fej fel. Az intermittl gyrs (vltogatott nyoms) megegyezik az intermittl simtssal, csak kicsit erteljesebb nyomst alkalmazunk. (Ezt ma mr a simtshoz soroljk!) Vannak mg fantzia nevekkel elltott gyakorlatok: cipzs, kii, stb Mindegyiknl az a lnyeg, hogy redt kpezzen, s a kerings irnyba haladjon.

4.) tgets (tapotement)


Kimondottan ingerl, serkent, fjdalomcsillapt hats, melyet a masszzs vge fel szoktunk alkalmazni. Sajnos vannak helyek, ahol szinte a masszzs helyett alkalmazzk az olyan masszrk, kik nem ismerik a szakmt. Knny vgrehajts, npszer fogs (a frdkben), melynl a masszr keze, csak rvid idre rintkezik a beteg testvel. tgetsek hatsra a br-erek sszeszklnek, tnusuk fokozdik, s a vrnyoms emelkedik. Bgyadtsg cskkent hatsa van. A capillrisok tgulsval, s az rfalak tnus cskkensvel a br kipirul. A vr jelents rsze a brbe, s a br alatti ktszvetbe kerl. A keringsben marad kevesebb vrt a szv knnyebben tudja szlltani. Reexes izomtnus fokozdik.

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

41. oldal

Mellkas s a ht, td feletti tgetse (kopogtatsa) esetn a letapadt vladk elmozdul a bronchusok falrl, s termszetes ton tvozhat. Frisst hats, de a hosszantart tgets ellenttes hats eredmnyt hoz! Bnult izmok kezelsre, s vegetatv labilits esetn contraindicalt! Irnya: az izmokra merlegesen.

Fogsai:
Tradicionlis fogsok:
Ujjbeggyel trtn tgets (kopogtats): karom llsban, gyors, a testrl visszapattan vltott kezes, laza csuklbl (enyhe vltozat) s alkarbl indtott, ujjakkal vgzett tgets. (Meredek szgben, szinte kilvi a csukl az ujjakat a testre.) Csak a hton s mellkason a td felett alkalmazand! Lgprns, tenyrrel trtn tgets: (kplyz paskols) kzhti irnyba dombortott tenyrrel (ppostott kzht), zrt ujjakkal tompn puffog hangot adan paskolunk (lgprna elv). Domborulat cskkentsvel vagy nvelsvel a paskols erssge nvekszik illetve cskken. Csuklbl kell vgezni. Csak a hton alkalmazzk! Tenyrrel trtn tgets: homortott kzht melletti, tenyrrel val, les hangot ad tgets. Csattan, mikor a fellettel rintkezik. Hton alkalmazzk. Flig zrt kllel trtn tgets: A hvelykujjunkat lazn behajltott ujjaink kz fogjuk, s a csuklbl magunk fel gyorsan mozgatott (magunk fel kaplunk) keznkkel vgezzk, csak a kisujjprna s a kisujj fels felszne rintkezik a beteg brvel. Robosztus izmokon s a farizmokon alkalmazzuk. Zrt kllel trtn tgets: klbezrt kzzel, csuklbl magunk fel, kapl mozdulatokkal kzepesen gyors ritmusban tgetjk az izomtmeget. Nagy izmoknl alkalmazzuk. (comb, farizom) Vgs: a vgtagok longitudinalis irnyra merlegesen, a kezek kisujj felli lvel, trtnik az rintkezs. Merev csukl mellett, alkarbl felvltva zuhog a kzl a testre. Nagytmeg izomzaton clszer alkalmazni! rzkeny izomcsoportoknl (pl. a trapzizom nyaki rsze) legyez technikt alkalmazunk. Az egy kzen lev ujjak egymstl legyezszer (terpesztsvel) sztnyitsval az tsek mrtkt cskkenthetjk. Az ujjak sorozatban egymsra rkezsnek rezg hatsa s a mrskelt direkt tgets adja meg a kvnt sszhatst.(sorozat csapds elve). Csuklbl dolgozunk. Az ejtsi magassg s a sebessg fggvnye az erkzls nagysga. Contraindicatio: gyermeken tilos az tgets brmely vltozatt is alkalmazni! Fokozott izomtnus s grcskszsg esetn nem ajnlott!

www.2007kapos.hu

42. oldal

2. lecke

MASSZZS

5.) Vibrci (vibration)


Lazt, nyugtat s fjdalomcsillapt fogs. Cskkenti az idegek ingerlkenysgt. Ktfle kzi vibrcit klnbztetnk meg. Vzszintes irnyt (horizontlis) s fggleges irnyt (vertiklis). Vgrehajtsuk nagy gyakorlatot ignyel, s igen fraszt, fleg a vertiklis, mert ott a fels vgtagunk (ellenttes:feszt-hajlt) antagonisztikus izmainak vltott megfesztsvel s elernyesztsvel rjk el a kvnt hatst. Vertiklis vibrcit a hton s a mellkason vgznk teljes tenyrrel tmaszkodva, leveg kifvats mellett. Egyujjas vibrci az reglyuk-nl hatsos. Alkalmazni lehet a myogelotikus csomk esetben s egyb fokozott izomtnusos helyeken. Hvelykujjfogsos-tenyrles vibrci, melyet a hton vezetnk vgig, merlegesen tartva a gerinc vonalra a bordk felett, derktl a fej fel haladva. Teljes tenyeres vibrci a hton, a kilgzs fzisban. Ujjakkal hzott vibrci a medence felrzs, mellkas rezegtetse. Mellkas rezegtetse mindig kilgzs kzben trtnik! Lehet hason fekve, hanyatt fekve s lve. Hason fekvses pozitrban, kt keznk a pciens bordakosarnak gerinci kt oldaln helyezkedik el. Ekkor nyom vibrcit alkalmazunk. Kt keznk a pciens bordakosarnak als kt oldaln helyezkedik el, rezegtetve felfel hzzuk a trzshz szortott ujjakat. Mellkas rezegtets. Hanyatt fekv pozciban a mellkas kzepn, a sternumon van a terhelt tenyeres rezegtet nyoms kzpontja. A bordakosr al nylva keznk ujjainak vibrlt felfel mozgsval, szegycsont fel hzsval vgezzk a mellkas rezegtetst. l helyzetben, a pciens mellkast htulrl tlelve, keznk a szegycsonttl kiindulva, rezegtet hzst vgznk magunk fel, a pciens leveg kifvsa mellett. Hasreg rezegtetst szintn kilgzskor tesszk. Hanyatt fekvsben, a hasizom elernyesztse mellett, a pciens dereka al nylunk a kt keznkkel, szinte tlelve, s flfel emelve, rezegtetve hzzuk ki-,s flfel azt. Medencefelrzs csak annyiban klnbzik az elztl, hogy kisujjunkat a csplapt szlbe akasztjuk, s gy vgezzk felfel hzott kzzel a rezegtetst. A horizontlis vibrcinl a kezet erteljesen, csaknem nyjtva helyezzk a testre, s knykbl kiindul oldalirny gyors rzmozgsokat vgznk, melynek vgrehajtst hasunk megfesztsvel knnytjk meg. Ez utbbit fleg laposan fekv, csontrl nehezen elemelhet izmok esetben alkalmazzuk (pl. htizmokon).

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

43. oldal

A vibrcit gpekkel is segthetjk, de a knyes kezelsnl inkbb, csak kzvetve ajnlott hasznlni, kzbeiktatva a masszr kezt. A masszr zlett kmlen, hosszabb tvon nem ajnlatos a gpi vibrtorok rendszeres, direkt s indirekt hasznlata! Hagyjuk meg az amatrknek! A szitls fogsa is ide tartozik, melyet a vgtagok, nagyobb tmeg izmainl vgznk el. Az ellaztott izomtmeget, lazn nyitott tenyernkbe, ujjaink hatrai kz helyezzk, majd oldal irnyban, mintha szitlnnk, mozgatjuk, ltygtetjk. Sportolknl elszeretettel alkalmazott fogs. Fontos a szitls kzbeni zleti rgzts. A felrzs fogsa hasonl a szitlshoz, de az irnya merleges a elernyesztett lg izomhasra, s egy kzzel vgezzk (ltygtets). A sportolknl alkalmazzk.

6.) Kirzs
Egykezes s ktkezes kirzst vgezhetnk. Vgtagokon alkalmazzuk klnfle testhelyzetekben. Karokon hanyattfekve, lbakon hasonfekve idelis alkalmazni (Helytelen vgrehajts esetn a patella megsrlhet!). Vgrehajtsa: kis vibrl hzert is kzlnk a kirzs kzben. A vgtagot megfogva, le-fl, vagy jobb-bal irnyba, kis amplitdval folyamatosan rzzuk pr msodpercig. Lehet oszcilll mozgst is vgezni kzben. Vigyzzunk a trd s a knykzlet srtetlensgre!

7.) Kimozgats (mobilisation)


Kimozgatsnak nevezzk az zleteknek mdszeres, fjdalommentes, termszetes mozgs hatrig trtn, vezetett passzv kimozgatst. Mindezt, ellaztott izmok mellett vgezzk. Kontrakturk oldst, az egyni rzkenysgnek gyelembevtelvel, a betegsg ismeretben hajtjuk vgre. A kimozgats irnyai mindig a test tengelyhez s skjaihoz kpest trtnnek, legyen az brmely testhelyzet.

Mozgsok:
Flexio (hajlts) Extensio (feszts) Lateral exio (a kzptl oldalra hajlts) Adductio (testtengelyhez kzelts) Abductio (testtengelytl tvolts) Rotatio (be vagy ki forgats) Circumductio (krzs) Pronatio (borts, a kzht felfel nz tenyr asztalon) Supinatio (hanyints, a tenyr felfel nz)

www.2007kapos.hu

44. oldal

2. lecke
Inversio (a lbht kifel, a talp befel nz) Eversio (a lbht befel dl, a talp kifel nz) Elevatio (vll emelse) Depressio (vll lenyomsa) Tractio (hzs) Oppozitio (hvelyk kzeltse a kisujjhoz) Repositio (oppozitio visszalltsa) Deviatio (csuklnak az ulnaris vagy radialis fel val mozgsa) Tapasztalat szerint a vgrehajtsa: ahny hz annyi szoks!

MASSZZS

Ajnlott irodalom
Barbara Ahr Brennan: Gygyt kezek Hunga -Print Kiad, 1993 Gardi Zsuzsa: Masszzs OTE, 1898 Karin Schott: Masszzs Holl s Trsa knyvkiad, 1999 Koltain Balzy va: A masszzs gyakorlata HIETE Budapest, 1999

nellenrz krdsek
1. Hogyan nzzen ki a masszr helyisg? 2. Mi a masszzs indikcija, kontraindikcija? 3. Soroljon fel t alternatv masszzst s prblja meg pr gondolatban sszefoglalni a lnyegt! 4. Melyek a svd masszzs alapfogsai? 5. Sorolja fel a drzsls fogsait? 6. Sorolja fel a kimozgats irnyait?

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

45. oldal

sszefoglals - 2. lecke
A masszszs: a szervezet izomzatnak mdszres tdolgozsa a kz erejvel.

ltalnos hats:
vrkerings

fokozdik a nyirokkerings fokozdik gyorsul az anyagcsere enyhl a stressz izmok teljestkpessge n javul a br llapota

lettani hats:
a

brben vrbsg keletkezik fokozdik a faggy s ,verejtk kivlaszts ktszvet tartsa s rugalmassga megfelelbb lesz izomzat teljestkpessge n

A masszzs felosztsa:
Gygymasszzs:

orvosi utastsra vgzett gygyt gygyt jelleg kezels Svd: frisst, relaxl masszzs Sportmaszzs: teljestmny fokozsra, fradsg rgenerldsra sportolkon vgzett maszzs Hignikus: lnkt, frisst jelleg masszzs,szappanos technika Alternatv masszzsfajtk : Ayurvdikus Akupresszra Ao-Mo Biodinamikusa Craniosacralis kezels Finnmasszzs Indiai masszzs Knai masszzs Kineziolgia Meridin masszzs Mauri masszzs Nyirokelvezetses masszzs Polarits Rolng masszzs Reexolgia Shiatsu masszzs Tai masszzs Yin-Jang masszzs Yumeiho maszzs

A svd masszzs fogsai


Simts: Drzsls:

tjkozd, nyugtat, elkszt, sszekt, feltrkpezs. a legersebb ingerfogs, a ktszvetet csontos alaphoz dogozzuk

www.2007kapos.hu

46. oldal

2. lecke

MASSZZS

Gyrs: elemeljk az izmot, izomcsoportot s gy dolgozunk vele Vibrci: lazt, nyugtat, fjdalomcsillapt tgets: ingerl, serkent Kirzs: csak vgtagokon vgezhet Kimozgats: az zleteket mdszeres, fjdalommentes, termszetes mozgshatrig trtn vezetett passzv kimozgats

Hzi feladat 1-2. lecke


A megfelel vlaszt karikzza be! 1. Hol alkalmaztak a jga mellett masszzskezelst? a) Kna b) India c) Grgorszg 2. Milyen bizonytkok vannak az egyiptomi masszzsrl? a) rajzok b) versek c) nekek

3. Melyik a knai srgi gygykezels mdja? a) manipulci b) gygymasszzs c) Cong-fou

4. Hol ztk a rmaiak a masszzst? a) stadionokban b) arnkban c) kzfrdkben

5. Ki alkalmazta elszr a csonthrtya a kezelst? a) Vogler b) Hoffmann c) Andry

www.2007kapos.hu

MASSZZS
6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

2. lecke
Ki rta a masszzs kziknyvt? a) Hoffa b) Ling c) R. P. Manga Milyen hatsa van a masszzsnak a brre? a) cskken a sejtek anyagcserje b) rugalmatlann vlik c) a brben vrbsg keletkezik Milyen a masszzs hatsa az izomzatra? a) az izomzat teljestkpessge n b) nvekszik az izomzat tnusa c) a fradtsg fokozdik Mikor nem javasolt a masszzs? a) fertz betegsgek esetn b) derkfjdalom esetn c) stresszes llapot esetn Melyik fogs gyrs? a) frsz b) oll c) vasal Melyik a legsibb masszzsterpia? a) Finn b) Svd c) Knai Melyik fogs drzsls? a) vongls b) plessels c) hernyzs

47. oldal

rtkels:

www.2007kapos.hu

MASSZZS

2. lecke

48. oldal

TMUTAT A HZI FELADATOKHOZ


1. A hzi feladat megoldshoz csak akkor kezdjen hozz, ha mr alaposan begyakorolta a lecke teljes anyagt. Amennyiben nem tartja be ezt a sorrendet, nem fogja tudni optimlisan kihasznlni a tanknyv anyagt, s a kvetkez leckkben knytelen lesz visszatrni a be nem gyakorolt anyaghoz. A levelez tanfolyamon val tanuls menete hasonl ahhoz, mint amikor valahova tanulni mentnk: ahhoz, hogy megtanuljuk az anyagot, kitartan szksges ismtelni. Erre szolglnak a gyakorlatok s a feladatok, melyek a lecke szerves rszei, de nem rt nszorgalombl visszatrni a mr korbban tvett anyagokhoz sem. Hamar tapasztalhatja, hogy ez kell eredmnyhez vezet. A hzi feladatok krdsei is visszatrnek idnknt a korbbi leckk anyaghoz. Krjk nt, hogy ezt vegye gyelembe, hiszen szksg van nha ismtlsre, gy a mr megtanult ismereteket termszetes s nem tl fradsgos mdon gyakorolhatja jra. Ha a mi mdszernkkel tanul, nem szksges, hogy klnleges tehetsg legyen. Azok is, akik mr idsebbek s nehezebben tanulnak, nhny hnap alatt olyan eredmnyt rhetnek el tanulmnyaikban, amilyet nem is vrtak. Teht... munkra fel! A hzi feladatot elszr piszkozaton dolgozza ki. gy knnyebben elvgezheti a javtsokat, vagy sszehasonlthat nhny lehetsges varicit s utna vlaszthatja ki a legmegfelelbbet. Ha mr biztos lesz vlasza helyessgben, rja t a feladatot vglegesre, legegyszerbb, ha ezt a clt szolgl nyomtatvnyt vlasztja. Legelszr a kereszt- s vezetknevt, lakcmt s dikazonost szmt tntesse fel. Krjk, rjon olvashatan s tisztn. Az elkldend hzi feladathoz illesszen egy a sajt nevre megcmzett s felblyegzett bortkot. A tanr ebben kldi vissza a kijavtott hzi feladatot.

2.

3.

4. 5. 6. 7.

www.2007kapos.hu