You are on page 1of 13

1.

In which of the storage placement strategies a program is placed in the largest available hole in the main memory? A. B. C. D. E. best fit first fit worst fit buddy None of the above

Answer: Option C

2.

Which of the following is a block device A. B. C. D. E. mouse printer terminals disk None of the above

Answer: Option D

3.

The problem of thrashing is affected significantly by: A. B. C. D. E. program structure program size primary-storage size all of the above None of the above

Answer: Option A

4.

Which of the following software types is used to simplify using systems software? A. B. C. D. spreadsheet operating environment timesharing multitasking

E.

None of the above

Answer: Option C

5.

Advantage(s) of using assembly language rather than machine language is (are): A. B. C. D. E. It is mnemonic and easy to read. Addresses any symbolic, not absolute Introduction of data to program is easier all of the above None of the above

Answer: Option D 6. Which of the following is not true about the memory management? A. B. C. D. E. virtual memory is used only in multi-user systems segmentation suffers from external fragmentation paging suffers from internal fragmentation segmented memory can be paged None of the above

Answer: Option A

7.

Job Control Language (JCL) statements are used to A. B. C. D. E. Read the input from the slow-speed card reader to the high-speed magnetic disk Specify, to the operating system, the beginning and end of a job in a batch Allocate the CPU to a job All of the above None of the above

Answer: Option B

8.

Paging A. B. is a method of memory allocation by which the program is subdivided into equal portions, or pages and core is subdivided into equal portions or blocks. consists of those addresses that may be generated by a processor during execution of a

computation. C. D. E. is a method of allocating processor time. allows multiple programs to reside in separate areas of core at the time. None of the above

Answer: Option A

9.

Which of the following is not true about documentation? A. B. C. D. E. Documentation, of a system, should be as clear and direct as possible Documentation increases the maintenance time and cost Documentation gives better understanding of the problem All of the above None of the above

Answer: Option B

10. The system/370 assembler language A. B. C. D. E. allows the programmer to write base registers and displacements explicitly in the source program. is used to remember which of the general-purpose registers are currently available as base registers, and what base addresses they contain. allows multiple programs to reside in separate areas of core at the same time. is a term that refers to the control programs of an operating system. None of the above

Answer: Option A

11. Scheduling is A. B. C. D. E. allowing jobs to use the processor unrelated to performance consideration not required in uniprocessor systems the same regard-less of the purpose of the system None of the above

Answer: Option A

12. Which of the following statements is not true. A. B. C. D. E. time sharing is an example of multiprogramming JCL is used only to communicate between systems programmers a batch file contains a series of operating system commands the primary function of operating systems is to make the computer hardware easily usable. None of the above

Answer: Option C

13. What scheduling algorithm allows processes that are logical runnable to be temporarily suspended? A. B. C. D. E. preemptive scheduling non-preemptive scheduling FIFO FCFS None of the above

Answer: Option A

14. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by loader A. B. C. D. E. Reallocation Allocation Linking Loading None of the above

Answer: Option D

15. The computational technique used to compute the disk storage address of individual records is called: A. B. bubble memory key fielding

C. D. E.

dynamic reallocation hashing None of the above

Answer: Option D 16. For how many processes which are sharing common data, the Dekker's algorithm implements mutual exclusion? A. B. C. D. E. 1 2 3 4 None of the above

Answer: Option C

17. The file structure that redefines its first record at a base of zero uses the term: A. B. C. D. E. relative organization key fielding dynamic reallocation hashing None of the above

Answer: Option A

18. What is the name given to all the programs inside the computer with makes it usable? A. B. C. D. E. Application software System software Firm ware Shareware None of the above

Answer: Option B

19. Semaphores A. B. C. D. E. synchronize critical resources to prevent deadlock synchronize critical resources to prevent contention are used to do I/O are used for memory management None of the above

Answer: Option A

20. The advantage(s) of incorporating the macro processor into pass 1 is(are): A. B. C. D. E. many functions do not have to be implemented twice. Functions are combined and it is not necessary to create intermediate files as output from the macros processor and input to the assembler. more flexibility is available to the programmer in that he may use all the features of the assembler in conjunction with macros. all of the above None of the above

Answer: Option D 21. In analyzing the compilation of PL/I program, the description "creation of more optimal matrix" is associated with A. B. C. D. E. Assembly and output Code generation Syntax analysis Machine independent optimization None of the above

Answer: Option D

22. In memory systems, boundary registers A. B. C. D. are used for temporary program variable storage are only necessary with fixed partitions track page boundaries track the beginning and ending of programs

E.

None of the above

Answer: Option D

23. Which of the following is true for machine language. A. B. C. D. E. Repeated execution of program segments Depicting flow of data in a system A sequence of instructions which, when followed properly, solves a problem the language which communicates with the computer using only the binary digits 1 and 0. None of the above

Answer: Option D

24. Which of the following is not applications software? A. B. C. D. E. Word processing Spreadsheet UNIX Desktop publishing None of the above

Answer: Option C

25. Scissoring enables A. B. C. D. E. a part of data to be displayed entire data to be displayed full data display on full area of screen no data to be displayed None of the above

Answer: Option A 26. A relocate program form is one which A. cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation.

B. C. D. E.

consists of a program and relevant information for its relocation. can itself performs the relocation of its address-sensitive portions. all of the above None of the above

Answer: Option B

27. If you want to execute more than one program at a time, the systems software you are using must be capable of: A. B. C. D. E. word processing virtual memory compiling multitasking None of the above

Answer: Option D

28. In analyzing the compilation of PL/I program, the description "resolving symbolic address (labels) and generating machine language" is associated with A. B. C. D. E. Assembly and output Code generation Storage assignment Syntax analysis None of the above

Answer: Option A

29. Round-robin scheduling A. B. C. D. E. allows interactive tasks quicker access to the processor is quite complex to implement gives each task the same chance at the processor allows processor-bound tasks more time in the processor None of the above

Answer: Option C

30. What is the name of the system which deals with the running of the actual computer and not with the programming problems? A. B. C. D. E. Operating system Systems program Object program Source program None of the above

Answer: Option B 31. What is the initial value of the semaphore to allow only one of the many processes to enter their critical section? A. B. C. D. E. 8 1 16 0 None of the above

Answer: Option B

32. Four necessary conditions for deadlock to exist are: mutual exclusion, no-preemption, circular wait and A. B. C. D. E. hold and wait deadlock avoidance race around condition buffer overflow None of the above

Answer: Option A

33. If you do not know which version of MS-DOS you are working with, which command will you use after having booted your operating system? A. B. FORMAT command DIR command

C. D. E.

VER command DISK command None of the above

Answer: Option C

34. A partitioned data set is most used for A. B. C. D. E. a program or source library storing program data storing backup information storing ISAM files None of the above

Answer: Option A

35. Page-map table is A. B. C. D. E. A data file A directory Used for address translation All of the above None of the above

Answer: Option C

36. The main function of the dispatcher (the portion of the process scheduler) is A. B. C. D. E. swapping a process to the disk assigning ready process to the CPU suspending some of the processes when the CPU load is high bring processes from the disk to the main memory None of the above

Answer: Option B

37. The errors that can be pointed out by the compiler are A. B. C. D. E. Syntax errors Semantic errors Logical errors Internal errors None of the above

Answer: Option A

38. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader is executed, called a A. B. C. D. E. "Compile and Go" loader Boot loader Bootstrap loader Relating loader None of the above

Answer: Option C

39. Which, of the following checks, cannot be carried out on the input data to a system? A. B. C. D. E. consistency check Syntax check Range check All of the above None of the above

Answer: Option B

40. A program that converts a high-level language program to a set of instructions that can run on a computer is called a A. B. C. D. Compiler Debugger Editor All of the above

E.

None of the above

Answer: Option A

43. The state transition initiated by the user process itself in an operating system is A. B. C. D. E. block dispatch wake up timer run out None of the above

Answer: Option A

44. Which of the following program is not a utility? A. B. C. D. E. Debugger Editor Spooler All of the above None of the above

Answer: Option C

45. The function(s) of file system is (are): A. B. C. D. E. to provide complete file naming freedom to the users and to permit controlled sharing of files to provide for long and short term storage of files with appropriate economic tradeoffs. to provide security against loss of information due to system failure all of the above None of the above

Answer: Option D

47. Feed back queue A. B. C. D. E. are very easy to implement dispatch tasks according to execution characteristics are used to favor real-time tasks require manual intervention to implement properly None of the above

Answer: Option B

48. In which addressing mode the operand is given explicitly in the instruction? A. B. C. D. E. absolute mode immediate mode indirect mode index mode None of the above

Answer: Option B

49. The technique, for sharing the time of a computer among several jobs. Which switches jobs so rapidly such that each job appears to have the computer to itself: A. B. C. D. E. time sharing time out time domain FIFO None of the above

Answer: Option A