You are on page 1of 7

SOALAN TUGASAN 1. Bagaimana cara untuk mengenal pasti bakat di sekolah?

Tidak dinafikan bahawa Malaysia sedang menghadapi ketandusan bakat-bakat pelapis bagi menggantikan dan menyambung kegemilangan yang telah dicapai oleh atlet-atlet hebat tanah air yang sedia ada sekarang. Oleh itu, pihak kementerian telah mengambil langkah proaktif dengan melaksanakan program kenal pasti bakat atau ‘talent identification’ (TID). Program ini dijalankan bagi mencungkil bakat-bakat baru yang dilihat berpotensi untu diberikan latihan bagi program di bahagian pembangunan atlet. Mereka ini memainkan peranan penting bagi menjadi pelapis kepada atlet sedia ada untuk mewakili negara dalam bidang sukan ini. Program TID ini boleh dilaksanakan melalui dua cara, iaitu dengan mengadakan program-program khas di peringkat negeri atau kebangsaan ataupun pemilihan atlet-atlet sekolah yang bertanding di sukan sama ada peringkat sekolah atau peringkat lebih tinggi. Bakat-bakat baru ini boleh dikenalpasti melalui penyertaan sukan daerah (MSSD), negeri (MSSN) dan antarabangsa (MSSM). Pencapaian mereka di kejohanan-kejohanan tersebut mampu memperlihatkan potensi dan bakat yang ada pada mereka untuk digilap supaya mampu pergi lebih jauh. Selain daripada itu, para guru boleh menilai potensi dan bakat murid-murid mereka di sekolah dengan melakukan identifikasi bakat. Identifikasi bakat merupakan satu bentuk ujian yang dijalankan bagi mengenalpasti bakat dan tahap kecergasan atlet berdasarkan faktor prestasi seperti struktur tubuh badan, tindak balas dan koordinasi, kestabilan, kekuatan dan kuasa, kelajuan, ketangkasan, daya tahan, kelembutan serta mental. Dalam ujian stuktur tubuh badan, bentuk tubuh badan atlet dikenalpasti melalui ketinggian, bentuk tubuh dan jisim badan. Dalam ujian ini, fizikal atlet ditentukan sama ada sesuai atau tidak bagi sukan-sukan tertentu. Misalnya, bagi sukan gimnastik dan terjun, tubuh atlet perlulah kerana ianya akan memberi kelebihan kepada mereka apabila beraksi, manakala bagi acara lompat tinggi pula memerlukan badan dan kaki yang panjang. Untuk tindak ujian tindak balas dan koordinasi, atlet diuji dari segi masa tindak balas untuk bertindak atau memulakan pergerakan setelah menerima sesuatu ransangan. Koordinasi mata dan tubuh badan mereka pula diuji dengan melihat dari aspek kemahiran memukul dan menangkap bola. Kestabilan tubuh badan atlet dinilai dengan cara memerhati kestabilan mereka ketika membuat posisi–posisi tertentu, misalnya dirian bangau. Kestabilan sememangnya diperlukan oleh atlet yang memerlukan kestabilan yang tinggi sepeti gimnastik dan sukan-sukan yang lain. Kekuatan dan otot dan kuasa pula diuji dengan

Di sini. Guru memainkan peranan yang penting dalam mengenalpasti bakat yang ada pada atlet-atlet mereka yang dirasakan berpotensi dan mampu pergi lebih jauh dalam bidang ini. atlet dinilai dari segi kelenturan tubuh badan mereka. Atlet perlu melakukan lari ulang-alik. .melibatkan balingan bola atau beban yang disediakan. Terdapat juga sekolah-sekolah sukan di peringkat negeri seperti SMK Tabuan Jaya di Sarawak dan SMK Seri Kota di Melaka. mereka ditempatkan di sekolah-sekolah sukan seperti Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan untuk dilatih bagi meningkatkan prestasi dan potensi mereka ke tahap yang lebih tinggi.kekuatan dan kuasa mereka dikesan dengan melihat jarak lompatan serta bilangan bangun tubi yang dapat dilakukan oleh mereka dalam masa yang ditentukan. personaliti mereka dilihat ditentukan sama ada stabil atau tidak stabil berdasarkan ciri-ciri yang ada pada diri atlet itu sendiri. Dalam masa yang sama. Sebagai mana sekolah sukan negara. Manakala bagi menilai kelembutan dan fleksibiliti mereka. atlet diuji dengan melakukan ujian keanjalan heksagon. sama ekstravert atau introvert. yang mana aspek ini diperlukan dalam sukan ginastik dan gimrama. yang mana atlet perlu melompat dalam bentuk heksagon dalam uang yang disediakan. Akhir sekali. atlet perlu melakukan jangkauan melunjur dan ekstensi belakang. ketangkasan mereka melakukan lompatan dan koordinasi mata dan kaki mereka dinilai. tahap mental atlet dinilai dari segi personalitI mereka. Sekiranya atlet-atlet mereka berjaya melepasi pemilihan tersebut. Dalam masa yang sama. sekolah-sekolah ini turut menyediakan atlet-atlet pelapis untuk dilatih dan dibimbing untuk membawa nama negara di persada dunia dalam bidang sukan. larian 800m serta tekan tubi bagi menguji daya tahan otot mereka. Dalam ujian. Aspek ketangkasan pula.

membabitkan 249 orang atlet. MSN dengan kerjasama Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Pelayaran Negeri telah menubuhkan 13 pusat latihan di seluruh negara. Dalam sukan pelayaran. Afendy yang layak ke Olimpik London 2012. demonstrasi pelayaran. Program itu diadakan selama empat hari merangkumi gabungan kelas dan sesi di air dengan menekankan aspek-aspek asas pelayaran. Sukan pelayaran adalah antara sukan yang sering menyumbangkan pingat di peringkat antarabangsa khususnya di Sukan SEA dan Sukan Asia. Sejak kebelakangan ini. Sekiranya tidak diambil langkah yang sewajarnya. Mereka semua menjalani latihan harian di bawah kendalian 19 orang jurulatih yang telah dikenalpasti kebolehan dan kepakaran mereka. seterusnya mengembangkan bakat mereka ke tahap yang lebih tinggi Dalam program ini. Berikan contoh program pembangunan sukan. satu per satu prestasi sukan di negara kita jatuh merudum dan sangat membimbangkan.2. Program pembangunan sukan pelayaran terbaru MSN ini dilihat mampu mewujudkan dan menaiktaraf kemudahan sukan pelayaran di seluruh negara. Penyertaan bagi Program Belia Belayar adalah terbuka kepada kanak-kanak dan remaja tempatan dengan sasaran penyertaan sekurang-kurangnya 2.000 orang di setiap lokasi. Khairulnizam Mohd. manakala atlet-atlet pelayaran juga pernah melayakkan diri ke Sukan Olimpik menerusi Kevin Lim di Sukan Olimpik 1996. Bagi memantapkan lagi prestasi negara dalam bidang sukan. Liga Layar Malaysia akan dianjurkan secara liga pusingan di setiap negeri dan pelayar yang mengumpul mata tertinggi akan mewakili negara ke Kejohanan Piala Monsoon. latihan dan sesi perlumbaan di kalangan peserta. . membangunkan saluran bakat sukan ini dengan membuka lebih banyak peluang dan akses kepada generasi muda untuk turut serta selain meningkatkan prestasi atlet sedia ada menerusi liga yang dianjurkan. program-program pembangunan sukan dijalankan dengan rancak. Program Belia Belayar pula dianjurkan bersempena Liga Layar bertujuan memupuk minat dan memberi pendedahan awal kepada anak-anak muda tempatan untuk menceburi sukan ini. 2000. 2004 dan 2008 serta Mohd. Majlis Sukan Negara (MSN) telah melancarkan program pembangunan sukan pelayaran yang lebih komprehensif dengan memperkenalkan Liga Layar Malaysia dan Program Belia Belayar bagi melahirkan atlet-atlet yang dapat mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa dalam sukan ini. berkemungkinan prestasi Malaysia dalam arena sukan terus malap dan mula kehilangan kepercayaan dan sokongan daripada para peminat sukan tanah air.

Majlis Sukan Negara telah bekerjasama dengan Persatuan Pelayaran Malaysia untuk menjayakan program berkenaan yang juga bertujuan menambah kemahiran dan pengetahuan jurulatih-jurulatih tempatan agar lebih kompeten di dalam mengendalikan latihan dan persediaan atlet-atlet mereka. . Liga Layar Malaysia dan Program Belia Belayar juga akan meningkatkan kualiti dan hasil kerja pegawai-pegawai teknikal sukan berkenaan kerana ia akan membabitkan lebih banyak pertandingan dalam setahun. .

barisan atlet kita dijanjikan dengan pemberian insentif sekiranya mereka mampu mencapai sasaran yang telah ditetapkan oleh organisasi seperti MOM. namun ianya melambangkan kejayaan yang diperoleh oleh mereka. Walaupun nilainya tidak seberapa. Dengan cara ini.3. pemberian insentif kepada atlet ini mempunyai pro dan kontranya yang tersendiri. Terdapat juga beberapa jurulatih di sekolah mempraktikkan pemberian insentif ini di peringkat sekolah lagi bagi meningkatkan motivasi atlet-atlet mereka untuk menang acara-acara yang mereka sertai. . Misalnya. pemberian insentif adalah perlu bagi meningkatkan motivasi dan semangat para atlet untuk berusaha lebih baik demi memenangi . mutu sukan negara dilihat semakin merudum dan satu per satu sukan mengalami kejatuhan dan kurang konsisten dari segi prestasi atlet-atlet dalam acara tertentu. namun pemberian insentif itu sendiri mempunyai makna dan nilainya yang tersendiri dalam diri para atlet. badminton dan bola sepak. Antara faktor yang dikenalpasti adalah pemberian insentif yang melalaikan para atlet itu sendiri. seperti sepak takraw. Di sekolah. Selagi mereka beraksi dengan baik dan mampu mencapai sasaran yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. Bagaimana meningkatkan prestasi dalam sukan dengan pemberian insentif di sekolah? Saban tahun. Walaupun insentif yang diterima oleh mereka tidaklah semewah sebagaimana atlet kebangsaan. murid-murid akan bersaing sesama sendiri bagi merebut pemain kesebelasan utama bagi mewakili bola sepak di peringkat daerah atau bahagian. pemberian insentif ini dapat memastikan tahap konsistensi atlet dalam sesuatu acara tersebut. Insentif yang diberikan berbentuk wang ringgit. Walaubagaimanapun. maka habuan akan terus diberikan kepada mereka. Selain daripada itu. kebelakangan ini. Ini juga akan menyebabkan berlakunya persaingan yang sihat dalam kalangan pelajar bagi merebut tempat kosong untuk dipenuhi bagi sukan atau permainan yang tertentu. trofi penghargaan atau hadiah. Pemberian insentif ini dilihat mampu memingkatkan motivasi para atlet untuk melakukan sehabis baik dalam acara atau sukan yang disertai. Mereka lebih mementingkan habuan yang bakal diterima dan membelakangkan semangat patriotisme dan kesukanan mereka sehingga menyebabkan prestasi mereka mengalami turun dan naik. Jika diperhatikan secara teliti. mereka akan terus meningkatkan prestasi mereka dari satu tahap ke satu tahap yang lebih tinggi pada perlawanan yang akan datang.

perlu diingatkan bahawa ini mungkin boleh menyebabkan para atlet bersifat materialistik. maka prestasi mereka akan mula merosot dan tujuan utama mereka telah terpesong iaitu daripada mengharumkan nama sekolah kepada mengharapkan hadiah atau token penghargaan daripada pihak yang berkenaan. . Sekiranya mereka merasakan tiada insentif yang akan diberikan kepada mereka. Sekiranya pemberian insentif ini diberi secara terkawal. maka ianya akan membawa kesan yang positif dan sihat dalam arena sukan tanah air. Pemberian insentif sebegini adalah perlu untuk diberikan kepada atlet-atlet di peringkat sekolah supaya bakat mereka terus digilap dan diketengahkan sehingga ke persada antarabangsa.Namun begitu.

Dicapai pada 14 Februari 2014 di http://www.com.my/kosmo/content.MSN Rangka Program Pembangunan Lahir Jaguh Sukan Pelayaran Dunia.com/berita-sukan/10738-skim-insentif-untuk-atletperingkat-sekolah . Dicapai pada 15 Februari 2014 di http://hilmiahmad. Dicapai pada 16 Februari 2014 di dadadahttp://uumotivasi. Skim Insentif Untuk Atlet Peringkat Sekolah. Sains Sukan: Identifikasi Bakat (TID).htm#ixzz2tVqmIkol Perak News (2013).html Kosmo (2013).asp?y=2013&dt=1114&pub= Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.kosmo.com/2011/08/sains-sukan-identifikasi-bakat-tid_14.sports. Dicapai pada 14 Februari 2014 di http://www.RUJUKAN Bernama (2013). MSN bakal melancarkan Liga Layar Malaysia.blogspot.html Hilmi Ahmad (2011).my/entries/14634-MSN-RangkaProgram-Pembangunan-Lahir-Jaguh-Sukan-Pelayaran-Dunia Chin Siau Mi (2010). Dicapai pada 16 Februari 2014 di http://www. Motivasi: Sukan.blogspot.peraknews.com/2010/08/uumotivasi-sukan.