SOALAN TUGASAN 1. Bagaimana cara untuk mengenal pasti bakat di sekolah?

Tidak dinafikan bahawa Malaysia sedang menghadapi ketandusan bakat-bakat pelapis bagi menggantikan dan menyambung kegemilangan yang telah dicapai oleh atlet-atlet hebat tanah air yang sedia ada sekarang. Oleh itu, pihak kementerian telah mengambil langkah proaktif dengan melaksanakan program kenal pasti bakat atau ‘talent identification’ (TID). Program ini dijalankan bagi mencungkil bakat-bakat baru yang dilihat berpotensi untu diberikan latihan bagi program di bahagian pembangunan atlet. Mereka ini memainkan peranan penting bagi menjadi pelapis kepada atlet sedia ada untuk mewakili negara dalam bidang sukan ini. Program TID ini boleh dilaksanakan melalui dua cara, iaitu dengan mengadakan program-program khas di peringkat negeri atau kebangsaan ataupun pemilihan atlet-atlet sekolah yang bertanding di sukan sama ada peringkat sekolah atau peringkat lebih tinggi. Bakat-bakat baru ini boleh dikenalpasti melalui penyertaan sukan daerah (MSSD), negeri (MSSN) dan antarabangsa (MSSM). Pencapaian mereka di kejohanan-kejohanan tersebut mampu memperlihatkan potensi dan bakat yang ada pada mereka untuk digilap supaya mampu pergi lebih jauh. Selain daripada itu, para guru boleh menilai potensi dan bakat murid-murid mereka di sekolah dengan melakukan identifikasi bakat. Identifikasi bakat merupakan satu bentuk ujian yang dijalankan bagi mengenalpasti bakat dan tahap kecergasan atlet berdasarkan faktor prestasi seperti struktur tubuh badan, tindak balas dan koordinasi, kestabilan, kekuatan dan kuasa, kelajuan, ketangkasan, daya tahan, kelembutan serta mental. Dalam ujian stuktur tubuh badan, bentuk tubuh badan atlet dikenalpasti melalui ketinggian, bentuk tubuh dan jisim badan. Dalam ujian ini, fizikal atlet ditentukan sama ada sesuai atau tidak bagi sukan-sukan tertentu. Misalnya, bagi sukan gimnastik dan terjun, tubuh atlet perlulah kerana ianya akan memberi kelebihan kepada mereka apabila beraksi, manakala bagi acara lompat tinggi pula memerlukan badan dan kaki yang panjang. Untuk tindak ujian tindak balas dan koordinasi, atlet diuji dari segi masa tindak balas untuk bertindak atau memulakan pergerakan setelah menerima sesuatu ransangan. Koordinasi mata dan tubuh badan mereka pula diuji dengan melihat dari aspek kemahiran memukul dan menangkap bola. Kestabilan tubuh badan atlet dinilai dengan cara memerhati kestabilan mereka ketika membuat posisi–posisi tertentu, misalnya dirian bangau. Kestabilan sememangnya diperlukan oleh atlet yang memerlukan kestabilan yang tinggi sepeti gimnastik dan sukan-sukan yang lain. Kekuatan dan otot dan kuasa pula diuji dengan

Guru memainkan peranan yang penting dalam mengenalpasti bakat yang ada pada atlet-atlet mereka yang dirasakan berpotensi dan mampu pergi lebih jauh dalam bidang ini. Dalam masa yang sama. Di sini. Akhir sekali. atlet diuji dengan melakukan ujian keanjalan heksagon. atlet perlu melakukan jangkauan melunjur dan ekstensi belakang. Atlet perlu melakukan lari ulang-alik. mereka ditempatkan di sekolah-sekolah sukan seperti Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan untuk dilatih bagi meningkatkan prestasi dan potensi mereka ke tahap yang lebih tinggi. Terdapat juga sekolah-sekolah sukan di peringkat negeri seperti SMK Tabuan Jaya di Sarawak dan SMK Seri Kota di Melaka. Sebagai mana sekolah sukan negara. Sekiranya atlet-atlet mereka berjaya melepasi pemilihan tersebut. personaliti mereka dilihat ditentukan sama ada stabil atau tidak stabil berdasarkan ciri-ciri yang ada pada diri atlet itu sendiri. sama ekstravert atau introvert.kekuatan dan kuasa mereka dikesan dengan melihat jarak lompatan serta bilangan bangun tubi yang dapat dilakukan oleh mereka dalam masa yang ditentukan. atlet dinilai dari segi kelenturan tubuh badan mereka. tahap mental atlet dinilai dari segi personalitI mereka. ketangkasan mereka melakukan lompatan dan koordinasi mata dan kaki mereka dinilai.melibatkan balingan bola atau beban yang disediakan. Aspek ketangkasan pula. . Dalam masa yang sama. sekolah-sekolah ini turut menyediakan atlet-atlet pelapis untuk dilatih dan dibimbing untuk membawa nama negara di persada dunia dalam bidang sukan. larian 800m serta tekan tubi bagi menguji daya tahan otot mereka. yang mana atlet perlu melompat dalam bentuk heksagon dalam uang yang disediakan. yang mana aspek ini diperlukan dalam sukan ginastik dan gimrama. Manakala bagi menilai kelembutan dan fleksibiliti mereka. Dalam ujian.

2000. membabitkan 249 orang atlet. Program pembangunan sukan pelayaran terbaru MSN ini dilihat mampu mewujudkan dan menaiktaraf kemudahan sukan pelayaran di seluruh negara.2. Berikan contoh program pembangunan sukan. Penyertaan bagi Program Belia Belayar adalah terbuka kepada kanak-kanak dan remaja tempatan dengan sasaran penyertaan sekurang-kurangnya 2.000 orang di setiap lokasi. Bagi memantapkan lagi prestasi negara dalam bidang sukan. Majlis Sukan Negara (MSN) telah melancarkan program pembangunan sukan pelayaran yang lebih komprehensif dengan memperkenalkan Liga Layar Malaysia dan Program Belia Belayar bagi melahirkan atlet-atlet yang dapat mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa dalam sukan ini. Sekiranya tidak diambil langkah yang sewajarnya. MSN dengan kerjasama Majlis Sukan Negeri dan Persatuan Pelayaran Negeri telah menubuhkan 13 pusat latihan di seluruh negara. 2004 dan 2008 serta Mohd. Sukan pelayaran adalah antara sukan yang sering menyumbangkan pingat di peringkat antarabangsa khususnya di Sukan SEA dan Sukan Asia. Program itu diadakan selama empat hari merangkumi gabungan kelas dan sesi di air dengan menekankan aspek-aspek asas pelayaran. Khairulnizam Mohd. membangunkan saluran bakat sukan ini dengan membuka lebih banyak peluang dan akses kepada generasi muda untuk turut serta selain meningkatkan prestasi atlet sedia ada menerusi liga yang dianjurkan. Mereka semua menjalani latihan harian di bawah kendalian 19 orang jurulatih yang telah dikenalpasti kebolehan dan kepakaran mereka. seterusnya mengembangkan bakat mereka ke tahap yang lebih tinggi Dalam program ini. . Dalam sukan pelayaran. manakala atlet-atlet pelayaran juga pernah melayakkan diri ke Sukan Olimpik menerusi Kevin Lim di Sukan Olimpik 1996. Liga Layar Malaysia akan dianjurkan secara liga pusingan di setiap negeri dan pelayar yang mengumpul mata tertinggi akan mewakili negara ke Kejohanan Piala Monsoon. Program Belia Belayar pula dianjurkan bersempena Liga Layar bertujuan memupuk minat dan memberi pendedahan awal kepada anak-anak muda tempatan untuk menceburi sukan ini. satu per satu prestasi sukan di negara kita jatuh merudum dan sangat membimbangkan. Afendy yang layak ke Olimpik London 2012. berkemungkinan prestasi Malaysia dalam arena sukan terus malap dan mula kehilangan kepercayaan dan sokongan daripada para peminat sukan tanah air. program-program pembangunan sukan dijalankan dengan rancak. Sejak kebelakangan ini. latihan dan sesi perlumbaan di kalangan peserta. demonstrasi pelayaran.

Majlis Sukan Negara telah bekerjasama dengan Persatuan Pelayaran Malaysia untuk menjayakan program berkenaan yang juga bertujuan menambah kemahiran dan pengetahuan jurulatih-jurulatih tempatan agar lebih kompeten di dalam mengendalikan latihan dan persediaan atlet-atlet mereka. . Liga Layar Malaysia dan Program Belia Belayar juga akan meningkatkan kualiti dan hasil kerja pegawai-pegawai teknikal sukan berkenaan kerana ia akan membabitkan lebih banyak pertandingan dalam setahun. .

Misalnya. barisan atlet kita dijanjikan dengan pemberian insentif sekiranya mereka mampu mencapai sasaran yang telah ditetapkan oleh organisasi seperti MOM. murid-murid akan bersaing sesama sendiri bagi merebut pemain kesebelasan utama bagi mewakili bola sepak di peringkat daerah atau bahagian. Antara faktor yang dikenalpasti adalah pemberian insentif yang melalaikan para atlet itu sendiri. maka habuan akan terus diberikan kepada mereka. mereka akan terus meningkatkan prestasi mereka dari satu tahap ke satu tahap yang lebih tinggi pada perlawanan yang akan datang. trofi penghargaan atau hadiah. Walaubagaimanapun. Ini juga akan menyebabkan berlakunya persaingan yang sihat dalam kalangan pelajar bagi merebut tempat kosong untuk dipenuhi bagi sukan atau permainan yang tertentu. Selain daripada itu. pemberian insentif kepada atlet ini mempunyai pro dan kontranya yang tersendiri. Walaupun insentif yang diterima oleh mereka tidaklah semewah sebagaimana atlet kebangsaan. Jika diperhatikan secara teliti. Terdapat juga beberapa jurulatih di sekolah mempraktikkan pemberian insentif ini di peringkat sekolah lagi bagi meningkatkan motivasi atlet-atlet mereka untuk menang acara-acara yang mereka sertai. badminton dan bola sepak. Di sekolah. . Insentif yang diberikan berbentuk wang ringgit. pemberian insentif adalah perlu bagi meningkatkan motivasi dan semangat para atlet untuk berusaha lebih baik demi memenangi . Dengan cara ini. Selagi mereka beraksi dengan baik dan mampu mencapai sasaran yang telah ditentukan oleh pihak sekolah. pemberian insentif ini dapat memastikan tahap konsistensi atlet dalam sesuatu acara tersebut. Mereka lebih mementingkan habuan yang bakal diterima dan membelakangkan semangat patriotisme dan kesukanan mereka sehingga menyebabkan prestasi mereka mengalami turun dan naik. Bagaimana meningkatkan prestasi dalam sukan dengan pemberian insentif di sekolah? Saban tahun. namun ianya melambangkan kejayaan yang diperoleh oleh mereka. Walaupun nilainya tidak seberapa. Pemberian insentif ini dilihat mampu memingkatkan motivasi para atlet untuk melakukan sehabis baik dalam acara atau sukan yang disertai. namun pemberian insentif itu sendiri mempunyai makna dan nilainya yang tersendiri dalam diri para atlet. kebelakangan ini.3. seperti sepak takraw. mutu sukan negara dilihat semakin merudum dan satu per satu sukan mengalami kejatuhan dan kurang konsisten dari segi prestasi atlet-atlet dalam acara tertentu.

. Sekiranya mereka merasakan tiada insentif yang akan diberikan kepada mereka. perlu diingatkan bahawa ini mungkin boleh menyebabkan para atlet bersifat materialistik. maka ianya akan membawa kesan yang positif dan sihat dalam arena sukan tanah air. maka prestasi mereka akan mula merosot dan tujuan utama mereka telah terpesong iaitu daripada mengharumkan nama sekolah kepada mengharapkan hadiah atau token penghargaan daripada pihak yang berkenaan.Namun begitu. Pemberian insentif sebegini adalah perlu untuk diberikan kepada atlet-atlet di peringkat sekolah supaya bakat mereka terus digilap dan diketengahkan sehingga ke persada antarabangsa. Sekiranya pemberian insentif ini diberi secara terkawal.

MSN bakal melancarkan Liga Layar Malaysia.peraknews.html Hilmi Ahmad (2011).com/2010/08/uumotivasi-sukan. Dicapai pada 15 Februari 2014 di http://hilmiahmad. Motivasi: Sukan.kosmo.sports.blogspot.html Kosmo (2013). Dicapai pada 14 Februari 2014 di http://www.my/entries/14634-MSN-RangkaProgram-Pembangunan-Lahir-Jaguh-Sukan-Pelayaran-Dunia Chin Siau Mi (2010). Dicapai pada 16 Februari 2014 di http://www.com/2011/08/sains-sukan-identifikasi-bakat-tid_14.com/berita-sukan/10738-skim-insentif-untuk-atletperingkat-sekolah .blogspot.com.asp?y=2013&dt=1114&pub= Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03. Dicapai pada 14 Februari 2014 di http://www. Dicapai pada 16 Februari 2014 di dadadahttp://uumotivasi.RUJUKAN Bernama (2013).htm#ixzz2tVqmIkol Perak News (2013). Sains Sukan: Identifikasi Bakat (TID). Skim Insentif Untuk Atlet Peringkat Sekolah.my/kosmo/content.MSN Rangka Program Pembangunan Lahir Jaguh Sukan Pelayaran Dunia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful