You are on page 1of 4

Caz clinic Chirurgie Toracica

Numele: A.I. Varsta: 67 ani Sex: Feminin, casatorita, religie ortodoxa, domiciliu Sibiu, data internarii 10.02.2012, sectia chirurgie. Antecedente heretocoratelare: -mama diabet zaharat, Antecedente personale: -alergie antinevralgic, hemoroizi, operata in 1999. Conditii de viata: -locuinta corespunzatoare, -situatie materiala relativ buna, -relatiile cu familia casatorita, -nu fumeaza, nu consuma alcool, nu bea; Diagnostic medical la internare: -ulcer gastric refractar la tratament, -astm-bronsic; Motivele internarii: -dureri epigastrice, -varsaturi, greturi, -dureri toracice, -dispnee, -senzatie de sufocare, -dureri intense in regiunea toracica stanga, Istoricul bolii: -pacienta in varsta de 67ani, prezinta o stare generala alterata ca urmare a greturilor si a varsaturilor si a durerilor epigastrice. Boala de ulcer este urmata de ast-bronsic. Se transfera de pe sectia medicala 2 pe sectia chirurgie cu diagnosticul de ulcer gastric refractar la tratament, pentru investigatii si intervetnie chirurgicala. Evaluare a celor 14 nevoi fundamentale: 1.Nevoia de a respira si de a avea o buna respiratie: -respiratie 18/min, -dispnee ceanoza la extremitati, -oboseste la efort, -pulsul 80/min

hemoglobina.Nevoia de a se imbraca si dezbraca: -se imbraca si dezbraca fara ajutor. ezimofile. -doarme 7 ore/zi. -pozitia talgica din cauza bolii. -amnxioasa din cauza bolii. -orientat temporo-spatial. -nu prezinta tentative de suicid.Nevoia de a dormi si a se odihnii: -este agitat din cauza boli. colesterol. Examene araclinice: -EKG. glicemie.Nevoia de a mentine tegumentele si mucoasele integre. -hainele sunt adecvate varstei. lipidemie. cretinina.Nevoia de a bea si manca: -respecta orele de masa. 8. 5. -prefera fructele.Nevoia de a se misca si a avea o buna postura: -sistem muscular integru. . 6. -tine regim alimentar. .-TA 160/80 mm Hg. -putin depresiv. -prezinta epuizare fizica. 4. -nu foloseste somnifere. -prezinta greturi. neutrofile. basofile. 7. -miscarile sulente. 3.este preocupata de aspetul sau fizic. -prezinta intoleranta la unele alimente cum ar fi condimentele. -nu prezinta handicap fizic. TGP.Nevoia de a elimina: -mictiuni: 5-6x/zi. uree. -prezinta insomnie. TGO.l eucocite. 2. -prezinta diaforeza. examne de urina. -consuma lichide.Nevoia de a evita preicolele: -prezinta durere la nivelul epigastrului. -consuma cafea zilnic. -examene de laborator: VSH. -provocata de durerile in epigastru.

12.Nevoia de a evita pericolele. -iese la plimbare. 2. -functiile vitale normale. -credincioasa. .Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii: -este un om activ.Nevoia de a invata: -este interesat despre boala sa.Nevioa de a se misca si a avea o buna postura. -dificultatea de a respira legat de astmul-bronsic manifestat prin dispnee. 4. -nu prezinta leziuni la nivelul tegumentelor. 10. Analiza si intrepretarea datelor: -durere legata de boala manifestat prin tegumente palide. -Nevoi prioritare alterate: 1. -se uita la televizor. 9. -dificultatea de a se alimenta legata de greturi si varsaturi.Nevoia de a comunica cu semenii: -comunicare verbala. -imposibilitatea de a se odihnii legat de durerile in epigastru menifestat prin insomnie.Nevoia de a bea si manca. 14. -merge la biserica. -persoana responsabila. -parul este tuns scurt si ingrijit. -are capacitatea de concentrare. 3.Nevoia de a actiona propriilor credinte si valori: -ortodoxa.Nevoia de a dormi si odihnii. 11. 5. -ii este general cald. 13. -este ingrijita.Nevoia de a respira si a avea o buna circulatie. -are planuri de viitor. -pune intrebari despre medicamente.-isi efectueaza zilnic igiena. -diminuarea miscarilor legat de durere in epigastru manifestat prin pozitia atalgica.Nevoia de a mentine temperatura corpului in limite normale: -tempratura la internare este de 37grade.Nevoia de a se recreea: -citeste carti.