You are on page 1of 14

1. A. B. C. D.

20 cm3 of 0.5 HCl and 35 cm3 of 0.1 N NaOH are mixed. The resulting solution will turn phenolphthalein solution pink be neutral be basic turn methyl orange red

Detailed Answer::

According to the question

20 0.5 35 0.1 equivalent s of HCl and equivalent s of 1000 1000 NaOH are mixed. Since there is excess acid, the solution is acidic and turns methyl
Answer:: D [1.Some basic concepts in chemistry]

orange red.
[YagnaQRefNo: 5C-1]

2. A. B. C. D.

Close packing is minimum in the crystal lattice of simple cube face centred cube body centred cube Hexagonal system

Detailed Answer::

Only 52% of space is occupied in simple cube and is the minimum occupancy
[YagnaQRefNo: 5D-11] Answer:: A [2.States of Matter: Gaseous State, Liquid State, Solid State]

3. A. B. C. D.

A good example of face centred cubic lattice is zinc metal cadmium metal sodium chloride caesium chloride
Answer:: C [2.States of Matter: Gaseous State, Liquid State, Solid State]

[YagnaQRefNo: 5D-6]

4. A. B. C. D.

The atomic number of an element is. 17. The number of orbitals containing electron pairs in the valence shell is three six two eight

Detailed Answer::

p orbital can accommodate a maximum of 6 electrons. Hence configuration 2p7 mentioned in option 4 is not possible
[YagnaQRefNo: 5E-8] Answer:: A [3.Atomic Structure]

5. A. B. C. D.

Which will form the strongest bond? F and Cl Cl and Br Mg and F Na and F
Answer:: D [4.Chemical Bonding and Molecular Structure]

[YagnaQRefNo: 5F-10]

6. A. B. C. D.

In which process entropy decreases? crystallisation of sucrose from solution rusting of iron involving oxidation melting of ice vaporisation of.camphor
Answer:: A [5.Chemical Thermodynamics]

[YagnaQRefNo: 60-10]

(HH)fortheformationofcarbonmonoxide(CO)fromitselementsat298Kis (R = 8.314 JK-1mol-1)


7. A. B. C. D.

1238.78 J mo-1 -2477.57 J mol-1 2477.57 J mol-1 -1238.78 J mol-1

Detailed Answer::

1 = 0.5 2 DH - DU = RT Dn = 8.314 298 0.5 = +1238.78 kJ mol -1 C(s) + O 2 (g) CO(g). Dn =


[YagnaQRefNo: 60-12] Answer:: A [5.Chemical Thermodynamics]

8. A. B. C. D.

Joule-Thomson cooling occurs in a gas because molecules execute random motion there are no inter molecular forces of attraction the volume occupied by the molecules is not negligible compared to the volume of the gas There are inter molecular forces of attraction
Answer:: D [5.Chemical Thermodynamics]

[YagnaQRefNo: 60-29]

9. A. B. C. D.

Which of the following solutions will exhibit highest boiling point? 0.1 M KNO3(aq) 0.01 M Na2 O2(aq) 0.015 M glucose(aq) 0.015 M urea(aq)

Detailed Answer::

Electrolytes ionise giving more number of particles in solution Non-electrolysis remain unionised Hence the moles of particles obtained in the case of 001 M KNO3 , 0.01 M Na2 SO4 , 0.015 M glucose and 0.015 M urea solution are 0.02, 0.03, 0.015 and 0.015 respectively. More the number of moles of particles more is the elevation in boiling point
[YagnaQRefNo: 61-4] Answer:: B [6.Solutions]

10. A. B. C.

For the equilibrium : N2 (g)+ 3H2 (g)

2NH3 (g), the equilibrium constant, KP =

Kc(RT) KC =(RT)2 KC kc ( RT ) 2 D.
[YagnaQRefNo: 62-8] Answer:: D [7.Equilibrium]

11. A. B. C. D.

Electrolytes are found only among

metallic compounds carbon compounds electrovalent compounds covalent compounds


Answer:: C [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

[YagnaQRefNo: 63-45]

12. A. B. C. D.

Identify the process where oxidation number has changed

SO3 + H2 O H2 SO4 Na2 O + H2 SO4 Na2 SO4 + H2 O K2 Cr2 O7 + 2KOH 2K2 CrO4 + H2 O 2HBr + H2 SO4 2H2 O + SO2 + Br2

Detailed Answer::

In the reaction H2 SO4 + 2HBr 2H2 O + SO2 + SO2 + Br2 Oxidation number of S decreases from +6 in H2 SO4 to + 4 in SO2 The oxidation of bromine increases from -1 in HBr to zero is bromine. So HBr is oxidised to Br2 and H2 SO4 is reduced to SO2 In the remaining cases there is no change in the oxidation number.
[YagnaQRefNo: 63-18] Answer:: D [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

13. A. B. C. D.

Copper is below iron and above silver in the electrochemical series. So, we can expect that

copper displaces silver from silver nitrate solution copper didsplaces iron from ferrous sulphate solution silver displaces copper from copper sulphate solution silver displaces iron from ferrous sulphate solution

Detailed Answer::

The three metals are placed in the electrochemical series in the order iron, copper and silver from top to bottom. Hence only option 1 is possible
[YagnaQRefNo: 63-1] Answer:: A [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

14. A. B. C. D.

The specific conductance of a solution of an electrolyte is 6.3 ohm-1m-1The molecular conductance in Sm2 mol-1 is

630 10-4 315 10-4 100 10-4 6300 10-4

Detailed Answer::

In SI units k 6.3 L= = = 6.3 10 -2 = 630 10 -4 Sm 2 mol -1 1000 C 1000 0.1


[YagnaQRefNo: 63-36] Answer:: A [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

15.

Which of the following solutions will have pH close to 1.0?

A. B. C. D.

100 mL of (M/10) HCl + l00mL of (M/10) NaOH 55 mL of (M/10)HCl + 45 mL of (M/10) NaOH 10 mL of (M/10) HCl + 90 mL of (M/10) NaOH 75 mL (M/S) HCl + 25 mL of (M/5) NaOH

Detailed Answer::

1 1 1 1 In option 4 , (75 ) equivalent s of HCl is mixed with (25 ) 5 1000 5 1000 1 1 equivalent s of NaOH. Thus in 100 ml of the solution, 50 equivalent s 5 1000 1 1 of HCl are left over Hence equivalent s per litre is (50 10) = 0.1 5 1000 So the pH of the solution is 1
[YagnaQRefNo: 63-9] Answer:: D [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

16.

What will be the solubiity of silver chloride in a 0.10 M NaCl solution? Kap for AgCl = 1.20 10-10 M2 0.1 M 1.2 10-6 M 1.2 10-9 M 1.2 10-10M

A. B. C. D.

Detailed Answer::

Let a be the solubility of Ag Cl in 0.1 M NaCl solution. Then AgCl Ag + + Cl NaCl Na + + Cl [Ag + ] = a [Cl - ] = a (from AgCl) + 1 (from NaCl) K s = 1.2 10 -1 0 = [Ag + ] [Cl - ] = a (a + 0.1) a is small compared to 0.1 \ K s = 1.2 10 or a =
-1 0

\ (a + 0.1) = 0.1

= a 0.1

1.2 10 -1 0 = 1.2 10 - 9 mole /dm 3 0.1


Answer:: C [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

[YagnaQRefNo: 63-34]

When a solution of Na2 SO4 in water is electrolysed using inert electrodes the Products formed at the cathode and anode respectively is
17. A. B. C. D.

H2 ,O2 O2 , H2 O2 , Na Na, O2
Answer:: A [8.Redox Reactions and Electrochemistry]

[YagnaQRefNo: 63-39]

18. A. B. C. D.

Certain bimolecular reactions which follow first order kinetics are called

bimolecular reactions unimolecular reactions first order reaction pseudo unimolecular reactions
Answer:: D [9.Chemical Kinetics]

[YagnaQRefNo: 64-16]

19. A. B. C. D.

According to Arrhenius theory, the activation energy is

the energy gained by the molecule on colliding with another molecule the energy the molecule should possess in order to undergo reaction the energy it should possess so that it can enter into an effective collision the energy it has to further acquire so that it can enter into an effective collision

Detailed Answer::

Option 1 explains the process of gaining extra energy. Both option and 3 mean threshold energy. Hence only option 4 explains the definition of activation energy
[YagnaQRefNo: 64-12] Answer:: D [9.Chemical Kinetics]

20. A. B. C. D.

Which of the following is an example of homogeneous catalysis ?

Hydrolysis of ethyl acetate in the presence of H+ ions Oxidation of ammonia using a platinum catalyst Hydrogenation of oils using nickel catalyst Manufacture of H2 SO4 using Pt catalyst in contact process

Detailed Answer::

Hydrolysis of ethyl acetate is an example of homogeneous catalysis since ester and acid are water soluble and the reaction takes place in aqueous medium
[YagnaQRefNo: 79-10] Answer:: A [10.Surface Chemistry]

21. A. B. C. D.

The outer most electronic configuration of an element is ns2 np3 . In the periodic table the group to which the element belongs is

2 3 5 15

Detailed Answer::

Ns2 np3 is the 3rd member of the p-block. The first group of the p-block is 13t h. Hence element with p3 configuration belongs to 15 t h group
[YagnaQRefNo: 66-7] Answer:: D [11. Classification of Elements and Periodicity in Properties]

22. A. B. C. D.

During the electrolysis of fused sodium chloride, the anodic reaction is

oxidation of chloride ions reduction of chloride ions oxidation of sodium ions reduction of sodium ions

Detailed Answer::

Anodic reaction: 2Cl- 2e + Cl2 (oxidation of chloride ions take place)


[YagnaQRefNo: 67-8] Answer:: A [12. General Principles and Process Of Isolation Of Metals]

23. A. B. C. D.

The amount of H2 O2 present in 1 L of 1.5 N H2 O2 solution is

2.5g 25.5g 3.0g 8.0g

Detailed Answer::

Strength=NormalityEq.mass =1.517(eq.massofH2 O2 )=25.5gL-1


[YagnaQRefNo: 68-2] Answer:: B [13. Hydrogen]

24. A. B. C. D.

Which one of the following property is not applicable to first group elements?

crystallisation in body centred cubic lattice low ionisation energy low electronegativity low atomic volume
Answer:: D [14. S - Block Elements(Alkali And Alkaline Earth Metals) Group - 1 and 2

[YagnaQRefNo: 69-2] Elements]

25. A. B. C. D.

Which of the following oxides is neutral?

N2O3 N2O4 N2O5 N2O

Detailed Answer::

N2 O3 , N2 O4 and N2 O5 are acidic oxides. Only N2 O is neutral oxide


[YagnaQRefNo: 6A-5] Answer:: D [15. P - Block Elements [Group - 13 to Group 18 Elements]]

26. A. B. C. D.

Which nobel gas was first discovered on sun and then on earth?

Argon Xenon Neon Helium


Answer:: D [15. P - Block Elements [Group - 13 to Group 18 Elements]]

[YagnaQRefNo: 6A-7]

27. A. B. C. D.

Nitrogen dioxide cannot be obtained by heating

KNO3 Pb(NO3 )2 Cu(NO3 )2 AgNO3

Detailed Answer::

Only nitrates of heavy metals and lithium decompose on heating to produce NO2
[YagnaQRefNo: 6A-12] Answer:: A [15. P - Block Elements [Group - 13 to Group 18 Elements]]

28. A. B. C. D.

Which one of the following is ferromagnetic?

Copper Nickel Chromium Manganese

Detailed Answer::

Iron, cobalt and nickel are ferromagnetic materials


[YagnaQRefNo: 6B-4] Answer:: B [16. d - and f - Block Elements Transition Elements]

29. A. B. C. D.

Complex compound in which oxidation number of metal is zero, is

K4 [Fe(CN)6 ] K3 [Fe(CN)6 ] [Ni(CO)4 ] [Pt(NH3 )4 ]Cl2


Answer:: C [17. Co-Ordination Compounds]

[YagnaQRefNo: 6C-10]

30. A. B. C. D.

Which of the following is a neutral complex

[Pt(NH3 )4 Cl2 ]Cl2 [Pt(NH3 )2 Cl2 ] K4 [Fe(CN)6 ] [Cu(NH3 )4 ]SO4

Detailed Answer::

In the complex mentioned in option 1 Pt is in the oxidation state of +4. Out of this, only two positive charges are neutralised by the chloride ligands. Hence the ion is having a residual +2 charge. So it is a cationic complex. In option 2 Pt is in +2 oxidation state. Both the primary valencies are satisfied by the chloride ligands. Hence the compound is neutral. In the remaining options there are residual charges for the complex ions. Compound in option 3 and 4 are anionic acid cationic complexes respectively. From the above reasoning, the correct option is given in the alternative numbered 2
[YagnaQRefNo: 6C-11] Answer:: B [17. Co-Ordination Compounds]

31. A. B.

Negative soil pollution is

Reduction in soil productivity due to erosion and over use. Reduction in soil productivity due to addition of pesticides and industrial wastes. C . Converting fertile land into barren land by dumping ash, sludge and garbage. D . None of the above.
Detailed Answer::

(a) : Negative soil pollution is reduction in soil productivity due to erosion and over use.
[YagnaQRefNo: 6D-4] Answer:: A [18. Environmental Chemistry Environmental pollution]

32. A.

Cyclone collector is used for minimizing

Noise pollution B . Water pollution C . Air pollution D . Land pollution.


Detailed Answer::

(c) : Cyclone collector is used for controlling particulate pollution which ultimately minimizes air pollution
[YagnaQRefNo: 6D-3] Answer:: C [18. Environmental Chemistry Environmental pollution]

The compound formed in the positive test for nitrogen with the Lassaigne solution an organic compound is
33.

Fe4[Fe(CN)6]3 Na3[Fe(CN)6] C . Fe(CN)3 D . Na4[Fe(CN)5NOS.


A. B. Detailed Answer::

(a) 3Na 4 [Fe(CN)6 ] + 4Fe 3+ Fe 4 [Fe(CN) 6 ] 3 + 12Na + Prussian blue


[YagnaQRefNo: 6E-10] Answer:: A [19. Purification and Characterisation of Organic Compounds]

34. A. B.

Turpentine oil can be purified by

Vacuum distillation Fractional distillation C . Steam distillation D . Simple distillation


Detailed Answer::

(c) : Turpentine oil is steam volatile.


[YagnaQRefNo: 6E-11] Answer:: C [19. Purification and Characterisation of Organic Compounds]

35. A.

Geometrical isomerism is shown by CH3 CH3 - CH2 - C = C - CH2 - CH3 C2 H5

B.

H H

C2 H5 -C = C -CH2 I C . H2 C = C(Cl)CH3 D . H3 C - CH2 - CH2 -CH = CH2


Detailed Answer::

For a compound to show geometrical isomerism the compound should have two different groups on one side of the double bond. Options 1, 3 and 4 have same group on one side of the double bond. Hence they do not show geometrical isomerism. In the compound mentioned in option 2 the groups present on the right hand side of the double bond are - H and - CH2 I. Even if the groups on the left hand side are different then also geometrical isomerism is possible. Here they are H and - C2 H5 Hence option 2 contains a compound showing geometrical isomerism
[YagnaQRefNo: 70-19] Answer:: B [20. Some Basic Principles Of Organics Chemistry]

If the optical rotation produced by the compound (1) is - 65 o , compound (ii) is i) COOH HO - C - H ii) COOH H - C - OH

H - C - OH COOH

H - C - OH COOH

36. A. B. C. D.

+65 65 Zero Unpredictable

Detailed Answer::

The compound (ii) is meso compound. Hence the optical activity is zero
[YagnaQRefNo: 70-18] Answer:: C [20. Some Basic Principles Of Organics Chemistry]

37. A. B. C. D.

The isomers which can get inter converted by the rotation across carbon single bond are called

enantiomers meso isomers conformers diastereomers


Answer:: C [20. Some Basic Principles Of Organics Chemistry]

[YagnaQRefNo: 70-12]

38. A. B. C. D.

Benzene and toluene can be distinguished by

combustion test nitration test oxidation test treating with ammonical AgNO3

Detailed Answer::

Oxidation of toluene give benzoic acid which is a white precipitate


[YagnaQRefNo: 71-12] Answer:: C [21. Hydrocarbons]

39. A. B. C. D.

Benzene does not give addition reactions even though it contain 3 double bonds because

Double bonds change their position rapidly Resonance lowers the energy of benzene molecule and leads to greater stabilisation Double bonds in benzene are strong None

Detailed Answer::

Due to resonance the double bonds rapidly oscillate and hence the bond is a partial double bond which does not undergo addition reactions
[YagnaQRefNo: 71-13] Answer:: B [21. Hydrocarbons]

40. A. B. C. D.

Which of the following gives a white precipitate with alcoholic silver nitrate ?Benzyl chloride

Benzyl chloride Ethyl iodide Vinyl chloride Chloro benzene

Detailed Answer::

Benzyl chloride reacts with silver nitrate to give a white precipitate of silver chloride

[YagnaQRefNo: 72-7]

Answer:: A [22. Organic Compounds Containing Halogens]

Molecular formula of a dihalide is C2 H4 Br2 . This dihalide when treated with aqueous KOH, acetaldehyde is formed. Dihalide may be
41. A. B. C. D.

ethylene dibromide ethylidene bromide acetylene bromide none of these

Detailed Answer::

A dihalogen derivative , ethylidene dibromide (CH 3 CHBr 2 ) on hydrolysis gives a dihydric alcohol. Since the two - OH groups are found on the same carbon atom, the molecule is unstable. Hence it eliminates a mole)cule of water giving an
H2O aldehyde. CH 3 CHBr 2 KOH CH 3 CH(OH) 2 - CH 3 CHO

[YagnaQRefNo: 72-6]

Answer:: B [22. Organic Compounds Containing Halogens]

42. A. B. C. D.

The reactants of Reimer - Tiemann reaction are

phenol, chloroform, carbon tetrachloride phenol, sodium hydroxide, chloroform phosphorus pentachloride thionyl chloride

Detailed Answer::

During Reimer - Tiemann reaction if chloroform is used, salicyaldehyde is obtained. Carbon tetrachloride gives salicylic acid. The reaction takes place when the mixture is refluxed
[YagnaQRefNo: 73-34] Answer:: B [23. Organic compounds containing Oxygen]

43. A. B. C. D.

Alcohols react with Grignard reagent to form

alkanes alkenes alkynes all these

Detailed Answer::

Alcohols contain active hydrogen. Hence Grignard reagent R[Mg - X + R 1 O]H RH + R 1 O - Mg - X. Depending on the nature of R, all the three types of hydrocarbo ns can be obtained.
[YagnaQRefNo: 73-3] Answer:: D [23. Organic compounds containing Oxygen]

44. A. B. C. D.

Acetaldyde and formaldehyde differ in their reaction with

ammonia sodium bisulphate phenyl hydrazine Tollen's regent

Detailed Answer::

With ammonia acetaldehyde forms addition compound and formaldehyde forms condensation product
Answer:: A

[YagnaQRefNo: 73-35]

[23. Organic compounds containing Oxygen]

A colourless water soluble organic liquid decomposes sodium carbonate and liberates carbon dioxide. It produces a black precipitate with Tollen's reagent. The liquid is
45. A. B. C. D.

acetaldehyde acetic acid formaldehyde formic acid

Detailed Answer::

Formic acid is water soluble. It is also a bifunctional compound. As an add it decomposes sodium bicarbonate solution liberating CO2 AsanaldehydeitreducesTollensreagenttoablackprecipitateofsilver
[YagnaQRefNo: 73-15] Answer:: D [23. Organic compounds containing Oxygen]

46. A. B. C. D.

Denatured alcohol is

rectified spirit undistilled ethanol rectified spirit + methanol + naphtha 50% ethanol + 50% methanol
Answer:: C [23. Organic compounds containing Oxygen]

[YagnaQRefNo: 73-31]

An organic amino compound reacts with aqueous nitrous acid at low temperature to produce an oily nitrosoamine. The compound is
47. A. B. C. D.

CH3 NH2 CH3 CH2 NH2 CH3 CH2 NHCH2 CH3 (CH3 CH2 )3 N

Detailed Answer::

Since the organic amino compound on reaction with nitrous acid at low temperature produces an oily nitrosoamine so the organic amino compound is a secondary aliphatic amines
[YagnaQRefNo: 74-19] Answer:: C [24. Organic Compounds Containing Nitrogen]

These are Assertion-Reason type questions. Each of these questions contains two statements Statement-1 (Assertion) and Statement-2 (Reason). Answer these questions from the following four options. Statement-1: Nitrating mixture used for carrying our nitration of benzene Consists of conc. HNO3 + conc. H2 SO4 . Statement-2 In presence of H2 SO4 , HNO3 acts as a base an produces NO2 + ions.
48. A. B. C. D.

Statement-1 is true, Staternent-2 is true, Statement-2 is a correct explanation for Statement-1 Statement-1 is true, Statement-2 is true; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement - 1 Statement - 1 is true, Statement-2 is false Statement-1 is false, Statement-2 is true

Detailed Answer::
+ HNO 3 + 2H 2 SO 4 2HSO -4 + NO+ 2 + H 3O

[YagnaQRefNo: 74-18]

Answer:: A [24. Organic Compounds Containing Nitrogen]

49.

The compound which on reaction with aqueous nitrous acid on HNO2 at low temperature produces an oily nitrosoamine is

A. B. C. D.

Diethylamine Ethylamine Aniline Methylamine

Detailed Answer::

(C 2 H 5 ) 2 NH + (aq.) HONO (C2 H 5 ) 2 N - N = O + H 2 O Diethyl nitrosoami ne


[YagnaQRefNo: 74-12] Answer:: A [24. Organic Compounds Containing Nitrogen]

50. A. B.

Of the following which is a step growth polymer?

Bakelite Polyethylene C . Teflon D . PVC.


Detailed Answer::

(a) :Bakelite is a step growth (condensation) cross-link polymer of phenol and formaldehyde.
[YagnaQRefNo: 75-10] Answer:: A [25. Polymers]

51. A.

Which of the following alkenes is most reactive towards cationic polymerization?

CH2 = CHCH3 B . H2C = CHCl C . H2C = CHC6H5 D . H2C = CHCO2CH3.


Detailed Answer::

(C) : Cationic polymerization involves formation of carbocation intermediate. Alkene which yield most stable carbocation will be most reactive towards cationic polymerization. Order of stability of carbocation formed and thus reactivity of alkene follows the order;

[YagnaQRefNo: 75-3]

Answer:: C [25. Polymers]

52. A. B.

Which one of the following is not an example of chain growth polymer?

Neoprene Buna-S C . PMMA D . Glyptal.


Detailed Answer::

(d) : Glyptal is step growth polymer of ethylene glycol and phthalic acid.
[YagnaQRefNo: 75-15] Answer:: D [25. Polymers]

53.

The metal ion present in haemoglobin which is responsible for oxygen uptake is

A. B. C. D.

Mg2+ Fe3+ Fe2+ CO3+


Answer:: B [26. Bio Molecules]

[YagnaQRefNo: 76-10]

54. A. B. C. D.

A molecule of glucose in its open chain structure contains

five primary alcoholic groups four primary alcoholic groups and one secondary alcoholic group four secondary alcoholic groups and one primary alcoholic groups five secondary alcoholic groups

Detailed Answer::

Enzyme diastase found in malt hydrolyses starch into maltose. Enzyme maltose found in yeast hydrolyses maltose to glucose. Hence intermediate compound in the process is maltose
[YagnaQRefNo: 76-1] Answer:: C [26. Bio Molecules]

55. A. B. C. D.

Natural rubber is a polymer of

butadiene isoprene 2-methylbutadiene Hexa-1, 3-diene

Detailed Answer::

[YagnaQRefNo: 77-10]

Answer:: B [27. Chemistry in everyday life Chemicals in medicines]

56. A. B. C. D.

Which of the following polymer is an example of fibre

Silk Dacron Nylon-66 All of these

Detailed Answer::

Silk is protein fibre. Dacron is polyester fibre and Nylon-66 is polyamide fibre
[YagnaQRefNo: 77-11] Answer:: D [27. Chemistry in everyday life Chemicals in medicines]

A metal nitrate reacts with KI to give a black precipitate which on addition of excess of KI is converted into orange colour solution. The cation of the metal nitrate is
57. A. B. C. D.

Hg2+ Bi3+ Pb2+ Cu+

Detailed Answer::

Bi(NO 3 ) 3 (aq) + 3KI(aq) Bil 3 ( s ) + 3KNO3 ( aq )


Black

Bil 3 ( s) + KI ( aq ) K[ Bil 4 ]
Orange

The metal ion is Bi

3+

[YagnaQRefNo: 78-10]

Answer:: B [28. Principles related to practical Chemistry]

58. A. B. C. D.

Thecompositionofgoldenspanglesis

PbCrO4 PbI2 As2 S3 BaCrO4

Detailed Answer::

PbI2 is yellow and is called golden spangles


[YagnaQRefNo: 78-1] Answer:: B [28. Principles related to practical Chemistry]

59. A.

Which of the following exists as covalent crystals in the solid state?

Sulphur B . Phosphorus C . Iodine D . Silicon


[YagnaQRefNo: CC-2] Answer:: D [JEE 2013]

60. A. B.

The molarity of a solution obtained by mixing 750 mL of 0.5 (M) HCl with 250 mL of 2 (M) HCl will be

1.75 M 0.975 M C . 0.875 M D . 1.00 M


[YagnaQRefNo: CC-4] Answer:: C [JEE 2013]