Definasi kayak Kayak adalah bot didayung oleh manusia.

Ia dicipta oleh penduduk asal kawasan Arktik di Amerika Utara dan Greenland biasanya dikenali sebagai Inuit atau Eskimo. Perkataan "kayak" asalnya bererti "bot manusia/lelaki". Pembinaan asalnya merupakan rangka kayu diselitupi dengan kulit haiwan seperti kulit anjing laut. Kayak asal ini digunakan untuk memburu dilautan lepas Lautan Arktik. Kayak biasanya dikemudikan dengan menggunakan pendayung dua belah. Pengguna kayak atau pendayung duduk dalam kayak dengak kaki mereka kehadapan. Bahagian atas kayak ditutup dengan geladak. Pengayuh duduk dalam lubang di kokpit yang boleh ditutup dengan skirt limpahan (atau spraydeck). Ini menjadikan bahawa, sekiranya kayak terbalik, kayak tidak akan dipenuhi air, dan pendayung boleh menegakkan kayak kembali tanpa dipenuhi air. Pergerakan ini dikenali sebagai gulingan Eskimo Eskimo Roll. Pada masa moden, kayak telah dimajukan lebih lanjut menjadi beberapa jenis termasuk : berkayak di air putih whitewater kayaking, bot bermain playboats, surfing, kayak laut, perlumbaan air tenang, berkanoe Slalom, polo kanoe dan riadah. Jenis-jenis ini boleh dipecahkan lagi. Kayak moden diperbuat daripada plastik, fiberglass, kevlar, Serat karbon, kanvas atau kayu. Terdapat model untuk seorang atau dua orang. Kini terdapat bot duduk di atas yang dimajukan, juga dipanggil kayak dan dikendalikan dengan pendayung dua belah.

1

PERKEMBANGAN KAYAK DI MSIA. 1960 an • • • bermula seawal peradaban manusia. Tujuan utama : sebagai medium pengangkutan dan perdagangan. kanu yang mula-mula digunakan ialah sampan kotak, perahu dan kolek.

1970 an • • Kayak moden mula diperkenalkan. diperkenalkan oleh pelaut British yang berpengkalan di Woodlands, Singapura.

1980-an • • • 'Penang Canoe and Recreation Club' kelab kanu pertama telah ditubuhkan. Pulau Pinang telah mempelopori aktiviti kayak negara. Kejohanan Merentas Selat Pulau Pinang dan Kejohanan Mengelilingi Pulau Pinang

2

JENIS-JENIS KAYAK

1. Creek Boat • berguna untuk yang baru menceburi atau mengenali olahraga dayung kerana stabil dan mudah dikendalikan.

2. Sprint Boat • digunakan untuk pertandingan. • Berbentuk panjang, kecil dan tirus dibawahnya, sangat laju dan lurus, pendayung kayak jenis ini harus mempunyai keseimbangan yang baik.

3. Kayak Polo • bentuk hampir sama dengan Creek Boat tetapi bahagian belakangnya lebih leper bagi memudahkannya memotong air untuk berpusing.Kano Polo ini khusus digunakan di kolam renang atau tasik yang tenang.

4. Inflatable Kayak • gabungan dari getah dan fiber, bentuknya besar, bulat dan panjang. Daya apungan tinggi, stabil dan ringan, sesuai untuk yang baru bermula.

5. Squirt • bentuk tipis dan ruang dalam hanya boleh memuat kaki pendayung. Berbentuk pendek (2.5M ke bawah). Kayak jenis ini mampu menyelam di air, sesuai untuk Rodeo di arus deras seperti enders dan cartwhell 3

6. Slalom • mencakup dua hal iaitu kelajuan dan kestabilan, panjang sekitar 6m dan bahagian depan tajam, bahagian belakang besar

7. Downriver Boat • panjang sekitar 4m, deck leper, depan lancip, memudahkan pendayung untuk masuk celah di pagar slalom.

8. Sea Kayak • digunakan untuk aktiviti mengarungi laut, ada ruang yang bebas air untuk menyimpan peralatan, terdapat kompas untuk navigasi dan ada kemudi di bahagian belakang kayak.

9. Sit On Top • digunakan untuk khusus di pantai atau tasik, tidak perlu membuang air, kerana dilengkapi lubang khusus membuang air. Apabila terbalik mudah untuk naik kembali ke perahu, tetapi gerak kayak jenis ini cukup lambat, dan susah untuk melakukan Eskimo Roll (teknik berguling).

4

Hull: Dinding, lantai, geladak bahagian bawah kayak, la mempunyai bentuk yang berbeza-beza bergantung kepada jenis kegunaan sesebuah kayak. Deck (Geladak Atas): Dinding bahagian atas kayak di mana terletaknya cockpit, la berfungsi menutup bahagian atas kayak dan melindungi bahagian kaki pedayung serta memudahkan kemahinan gulingan. Dek hadapan dipanggil fbredeck manakala dek belakang dipanggil aftdeck. Sejenis tali atau tempat pemegang yang terdapat di bahagian hujung bow dan stem. Kegunaannya ialah untuk memudahkan anda mengangkat sesebuah kayak, berpaut apabila terbalik dan mengikatnya ke tebing. Cockpit: Ruangan yang terletak ditengah-tengah kayak dan diantara fbredeck dan aftdeck. la merupakan kawasan dimana pedayung duduk di dalamnya. Bahagian hadapan dan belakang kayak boleh ditentukan dengan melihat kepada bahagian cockpit. Bahagian hadapannya berbentuk lebih kecil berbanding bahagian belakang. Tempat duduk kayak yang terdapat dalam cockpit pula selalunya hampir dengan bahagian belakang cockpit. Seat (Tempat Duduk): Tempat duduk pedayung yang terietak di dalam cockpit, la terbahagi kepada beberapa jenis iaitu tempat duduk standard (mempunyai saiz yang, tetap, tempat duduk sederhana (untuk kegunaan rekreasi), tempat duduk ketat (untuk kegunaan aktiviti rodeo dan arus deras) dan tempat duduk boleti laras. Tempat duduk yang tlnggi akan memberikan kesan terhadap daya dayungan dan menambahkan kelajuan kayak tetapi rendan tahap ¡mbangannya. Tempat duduk yang rendan pula stabil ¡mbangannya namun menghasilkan daya dayungan yang rendati.

5

KEPENTINGAN JAKET KESELAMATAN  jaket keselamatan perlu digunakan bagi mengelak kejadian lemas berlaku.

6

LIMA PUNCA KEMALANGAN SEMASA AKTIVITI BERKAYAK

7

KEBAIKAN MENJALANI AKTIVITI BERKAYAK

8

STRUKTUR PEYIMPANAK KAYAK YANG SESUAI

9

LIMA FAEDAH BERKAYAK SECARA BERKUMPULAN

 Dapat mewujudkan semangat kerjasama. 

10

LIMA PERBEZAAN BERKAYK DI LAUT DAN TASIK

BERKAYAK DI TASIK Ÿ Berkayak di tasik memang sesuai untuk yang baru belajar manakala berkayak dilaut sesuai untuk profesional Ÿ Berkayak di tasik tidak berapa mencabar manakala berkayak di laut lebih ekstrim. Ÿ Jenis kayak yang sesuai di tasik berbentuk leper dan ringan manakala untuk berkayak di laut berbentuk lebih tebal dan mempunyai kompas. Ÿ

11

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful