OBESITI PADA hari ini masalah lemak berlebihan yang keterlaluan atau juga dikenali sebagai obesiti merupakan

antara topik paling popular dibicarakan terutama mengenai usaha untuk mencari penawarnya. Obesiti diertikan sebagai jumlah berat badan yang berlebihan akibat kandungan lemak.

Punca: 1) Ubat-ubatan -Amalan memakan sesetengah ubat-ubatan seperti steroid atau ubat tradisional Cina boleh mengakibatkan berat badan bertambah. Steroid yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit diabetes dan hipertensi.

2)Masalah genetik. -Terdapat beberapa gen dalam tubuh yang menyebabkan berat badan berlebihan. Sindrom-sindrom seperti Prader-Willi, Laurence Moon Biedl dan sebagainya boleh menyebabkan obesity -Sindrom metabolik. Sindrom metabolik iaitu sejenis penyakit keturunan menyebabkan seseorang itu mempunyai berat badan yang berlebihan, diabetes, hipertensi, tahap kolesterol yang tinggi, gout dan sebagainya 3)Pemakanan. -Pemakanan yang berlebihan terutama makanan yang mengandungi kalori (tenaga) tinggi. Ini termasuklah makanan yang mempunyai kandungan lemak dan gula yang tinggi. 4)Kurang melakukan senaman. -Kesibukan bekerja, menonton televisyen dan banyak menghabiskan masa di depan komputer.Oleh demikian,tidak mempunyai masa bersenam.

Langkah mengatasi: 1)Senaman -Senaman perlu dilakukan secara berterusan setiap hari dalam tempoh 20 hingga 30 minit sahaja bergantung kepada aktiviti yang dilakukan. Sebaik-baiknya amalkan senaman selama 15 minit setiap hari daripada bersenam selama dua jam tetapi hanya seminggu sekali. Senaman ini merangkumi berjoging, berbasikal, aerobik, bersukan, berenang dan sebagainya 2)Ubat-ubatan Kaedah ini dapat membantu mengurangkan sebanyak antara lima hingga 10 peratus berat badan. Terdapat empat jenis ubat-ubatan iaitu -Lipase inhibator. Ubat ini menghalang enzim lipase di dalam saluran penghadaman memproses lemak makanan yang dimakan daripada menyerap ke dalam tubuh. Bagaimanapun, ia hanya menyekat 1/3 daripada lemak tersebut dan bakinya akan memasuki sistem penghadaman makanan.

. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. jantung berdebar. . . -kita perlu tahu tentang status kesihatan dan BMI(Indeks Jisim Badan)kita. .Ubat mengekalkan paras hormon adrenalin dan serotonin.Jangan gelojoh ketika makan dan ambil masa untuk memberi rasa kekenyangan.Ubat kencing manis. Ia boleh bertindak terhadap sel-sel tubuh dengan memperbaiki sensitiviti sel terhadap hormon insulin.Kurangkan makan di waktu malam.Elakkan menggunakan susu pekat manis.Elakkan makanan yang tinggi kandungan kalori seperti makanan yang banyak lemak dan gula. ia tidak digunakan untuk mengurangkan berat badan kerana ia boleh menimbulkan kesan sampingan 3)Diet . sukar tidur.5 hingga 1 kilogram sebulan kesimpulan: -obesiti membawa kesusahan dan mengancam kesihatan kita.000 kalori sehari dapat mengurangkan antara 0. . elakkan snek ketika menonton televisyen. Dengan memakan ubat ini. Walaupun ia boleh menurunkan berat badan. .. panas dan sebagainya. . Banyakkan makanan yang direbus dan dibakar. .Kurangkan kandungan gula dalam minuman dan kuih-muih.Ubat antikemurungan. Kesan sampingannya ialah hipertensi. .Makan ikut jadual dan elakkan meninggalkan jadual makan.Pengurangan antara 500 hingga 1. ia akan mengawal fungsi selera makan dalam otak yang menyebabkan individu terbabit berasa kenyang. Kurangkan menggoreng makanan.