SHAFINB l>B ZANB

:

17 SPI12ITUAL,IS TANITAs A KUTYAKKAL, SUTTO~T&JL, ...... SS A TAO TB KIN(;-TtJL,

~------------------------------------------------------------~I

Shafln de Zane:

17 spiritualis tanitas a Kutyakkal Suttogotol ... a Tao Te King alapjan

Par nappal ezelott egy floridai tanitvanyom meselt a Natinal Geographic Channel altal sugarzott Kutytikkal Suttogo (The Dog Whisperer) cimii szokatlan tevemusorrol, Tudod mirol szol? Ha nem, marls elmeselem, de elobb szeretnek egy kis kiteret tenni.

600 evvel Jezus szuletese elott elt egy Lao Ce new ferfi az osi Kinaban, Sok rejtely es mitosz fUzodik a szemelyehez, de amennyire a tortenelmi utalasokbol kideriil, a birodalmi kormany leveltarosakent vagy konyvtarnokakent dolgozott. A killonbozo eletrajzok es legendak szerint elege lett a varosi eletbol meg a folytonos habornskodasbol, es 160 eves koraban (!) nyugatra vandorolt, hogy teljes elvonultsagban eljen, A birodalom kapuore felismerte az idos mestert, es megkerte, hogy irjon valamit, ami megorizheti bolcsesseget. Ez a Tao Te King szuletesenek legendaja, amit eleg szabadosan a nagy ut konyvenek, vagy az ut es ereny konyvenek szoktak forditani. E konyvecske 81 gyonyorii, rovid versszaka ugy ragadja meg a spiritualitas esszenciajat, ahogy egyetlen masik, altalam ismert szoveg sem kepes. J6 nehany tud6s vallja azt, hogy ez az emberiseg yalaha ir6dott legbolcsebb konyveinek egyike, es ezzel teljesen egyetertek,

A konyv filoz6fiaja a kovetkezo fogalmakra fokuszal: tao, wu (uresseg), wu-wei (nemcselekves), valamint Fu (minden dolog visszaterese a Forrashoz), A taoista filoz6fia celja a Ta6val (nagy ut) val6 egyesules azaltal, hogy enunket az univerzum torvenyeire hangoljuk, es visszatenink az eredethez. Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudja val6sitani, a tanitvanynak el kell ernie az uresseget es egyszeruseget, gyakorolnia kell a nem-cselekvest, es egesz eletet a Tao megertesenek kell szentelnie.

lme a Tao Te King elsd versszaka azok szamara, akik szeretnek megizlelni e mestennii szepseget:

Az ut, mely szoba-foghato, nem az oroktol-valO;

a szo, mely raja-mondhato, nem az orok szo.

Ha neve nines: es s fold alapja; ha neve van: minden dolgok anyja. Ezert:

aki vdgytalan,

a nagy titkot megfejtheti; de ha vagya van,

csak a dolgoleat szemlelheti. E ketto mogott kiizos a forrds, csupdn a neviik mas. Kozossegiik: csoda,

s egyik csoddtol a mdsik fele tarul a nagy titok kapuja.

( Az Ut es Ereny konyve - jorditottll Weores Sandor)

A ,nagy ut' egyszeni es a termeszet egeszeben megfigyelhete. Bizonyos titkos hagyomanyok szerint letezik egy minden es mindenki altal beszelheto vilagnyelv, amelyet ha megertesz, kozvetleniil a Forrasodtol, az Univerzumt61, vagy ha ugy tetszik Istentol nyersz utmutatast eleted minden lepesevel kapcsolatban. Sajnos tobbnyire tulsagosan el vagyunk foglalva az anyagi vilag torekveseivel ahhoz, hogy egyaltalan eszrevegyuk ezt az utmutatast, es vegiil egesz eletunk egy nagy kiizdelemme valik.

Nos, hogy miert emlegetem a Tao Te King-et Irasom legelejen? Mert az evek soran az igazsag keresesenek neveben megtett utazasaim es atelt kalandjaim soran megertettem, hogy a nagy ut igenis letezik, majd vegiil ratalaltam a Tao Te King-re, valamint sok mas hasonl6 tanitasra, es megertettem a sajat felfedezeseimben rejll> parhuzamokat, Nevezheted ezeket kozmikus torvenyeknek, archetipikus mintaknak, termeszeti eroknek vagy Isten akaratanak,

De ennek ellenere, ez az utmutatas, nagy ut, vagy egyetemes nyelv letezik, es meg ha szereny keretek kozott is, egy olyan ember ell> peldajaul szolgalok, aki koveti ezt az utmutatast, vagy figyel arra a nyelvre, amely eletunk minden fordul6janal megmutatja a helyes iranyt, Mindezt nem dicsekvesbol mondom, hiszen meg mindig hosszu szemelyes utat kell megtennem ahhoz, hogy ugy erezhessem, val6ban elsajatitottam ezt a nyelvet. Egyszeruen csak szeretnem, ha tudnad, hogy ez az igazsag, Evek 6ta ezzel az igazsaggal elek, es elvesznek, ha valamilyen oknal fogva ez az utmutatas elerhetetlenne valna szamomra, Egyszeruen ez van.

Nos, mi koze van mindehhez egy Kutyakkal Suttog6 cimii tevemusornak? Tiirelem, baratom.,; Ha meg nem ismered tortenetmesell> m6dszerem kerii1l>utjait, akar hom is szokhatsz, mert lehet, hogy egyhamar meg nem terek ra :0)

Nos, ime a kapcsolat. Az egyik nagy felismeres, amelyre szemelyes atalakulasom kezdeten jutottam (hipnozisterapia szakmai alkalmazasa soran) a kovetkeze: a killvilag a belsd vilagunk kivetillese. Emberek, korulmenyek, allatok, kapcsolatok, sikerek, kudarcok, munka es szorakozas, mind a belso vilagod kivetulesei. Mindezek a dolgok es a hozzad fiiziSdl> kapcsolatuk sajat szemelyes es spiritualis fejledesed szerint dinamikusan valtoznak, Tanitvanyaimnak folyton azt ismetelgetem, hogy amint gondoskodsz a belsorol, a kiilso automatikusan gondoskodik onmagarol. A nagy ut mindenen es mindenkin keresztiil felfedi az utmutatast. Ha megvizsgalod, hogyan banik veled a vilag, egesz pontos kepet kapsz arr61, mi zajlik a belso vilagodban, es ez forditva is igaz.

Nos, a legjobb ,jelzl>kesziilekek' belso vilagunk torteneseinek nyomon kovetesere: a kutyainkl 6k mindig belso energiamintaink szerint reagalnak. Ha frusztralt es merges vagy, es zavaros energiamintat kozvetitesz, a kutyad bizony kihiv6 lesz es fegyelmezetlen, valamint sajat nyugtalan energiaidat fogja visszatukrozni.

Tobb szazezer eve eliink kutyak tarsasagaban, Hiiseges baratkent jarnak mellettiink az6ta, hogy barlangokban eltunk, es l>skori allatokra vadasztunk. 6k biztositjak sziununkra a szemelyes, kozvetlen kommunikacio lehetoseget a termeszettel, es sokkal tobbet tudnak r6lunk, mint amennyit szeretnenk beismerni. Nem tudjak szavakba onteni tudasukat, de igenis kifejezesre juttatjak, amit mi sajnos tobbnyire felreertelmeziink. Am van egy mexik6i szarmazasu fern Kaliforniaban, Cesar Millan, akinek sikerii1t megfejtenie ezt a nyelvet, es ,,Kutyakkal Suttog6" cimii tevemusoran keresztiil nagyon ertekes tanitasokat kinal nekiink.

A Kutyakkal Suttogo egy olyan miisor, amelyben Cesar a leglehetetlenebb tipusu kutyakat rehabilitalja, Olyan kutyakat is, amelyek neha mar oly mertekben zavarodottak, hogy nijuk aggatiak a "voros zonas" cimket, ami azt jelenti, hogy kepesek megolni egy masik kutyat, vagy sulyosan megsebesiteni egy embert, ha Iehetoseget kapnak ra, Cesar vissza tudja allitani az egyensulyt ezekben a kutyakban, es ujra meg ujra megmutatja, hogy szinte MINDEN kutya kepes arra, hogy az altalunk megalmodott tokeletes tars legyen: fegyelmezett, baratsagos, jatekos, jol szocializalt es az alapveto szabalyokat betartani kepes. Ennek azonban az a feltetele, hogy MI vallaljuk a vezete szerepet, es ravezetjiik oket minderre.

lme egy kis izelito abbol, amit Cesar tevemusorabol megtanultam az iranyitasrol, az energiarol es a kutyainkkal (valamint gyerekeinkkel) vale kapcsolatunkrol. A kovetkezokben a sajat ertelmezesem szemszogebol vilagitom meg azt, amit Cesar mond es csinal, vedd hat figyelembe kerlek, hogy nem feltetlenul az 0 szavait fogom hasznalni,

A kutyad viselkedese teged tiikroz. A kutyak a sajat tukorkepeink,

A kutyad nem torodik azzal, hogy mennyi penzed van, vagy hogy milyen aut6t vezetsz, de azzal sem, hogy hogyan nezel ki. Az erdekli, hogy kiegyensulyozott vagy-e vagy sem, es hogy mennyire vagy boldog, elegedett, Nem szavakkal kommunikalnak, hanem tiikorkent visszatukrozik belse vilagodat, Az energiaidat erzekelik, nem a felszini szemelyisegedet.

Az Anyatermeszet nem felelemmel es haraggal iranyit, hanem nyugodt magabiztossaggal. Ha kiaknazod a benned rejlo nyugodt-hatarozott energiat, nem esak a kutyadhoz fiizOdo kapesolatod fog javulni, hanem Te magad es a vilaggal val6 kapesolatod is.

Soha ne szallj szembe az Anyatermeszettel, Hagyd, hogy erejevel segitsegedre legyen, ahelyett, hogy megfosszon az erotol.

Minden kutya nagyszerii tars lehet, haesak nines valamifele idegrendszeri problemaja, ami igen ritka. Boldog, jatekos, sz6fogad6 es alapveto utasitasok vegrehajasara kepes lehet, de iranyitasra van szuksege, Arra van szuksege, hogy TE ininyitsd. Jegyezd meg, hogy pusztan azert, mert feltetlen szeretet van kozottetek, meg nem feltetlenul jelenti, hogy a kutyad kiegyensulyozott is.

Ahhoz, hogy j6 vezeto valjon beloled, nyugodtnak es hatarozottnak kelllenned. Donteseket is kell hoznod az egesz falka (esoport vagy csalad) j6(l)lete erdekeben, es e dontesek szerint kell iranyitanod, Feliil kell emelkedned szemelyes erdekeiden, es aszerint kell dontened, hogy mi a legjobb a falka szamara., Ha keptelen vagy az iranyitasra, a kutyak kizokkennek az egyensulybol, es elkezdik megkerdojelezni a poziei6dat.

A kutyak az emberhez hasonloan tarsas lenyek, Termeszetukbol fakadoan szocialisak, jatekosak, vagynak a falkatarsakra, legyen az egy emberi csalad vagy egy esapat kutya, es vagynak arra, hogy egy falkavezer iranyitasat kovessek, Ha egy kutya ellenseges, baratsagtalan, vagy utalja a tobbi kutyat, az abbol fakad, hogy vagy fel, vagy frusztralt, vagy nines eleg onbizalma.

Figyeld meg, hogy ki a vezeto a sajat haztartasodban. Te, a kutya(i)d vagy a gyereke(i)d? A csaladod vajon tenyleg boldog es kiegyensulyozott, ahol mindenki tisztaban van a

feladataival, hataraival es szerepevel? Vagy minden nap egy ujabb esata a kutyaiddal es a gyerekeiddel, mert masokra val6 tekintet nelkul azt csinaljak, amire epp kedviik szottyan? He ez a helyzet, tudd, hogy nem kell hogy igy legyen. A kisgyerekek mellesleg ugyanazokat a mintakat kovetik, mint a kutyak, mivel ok is erzekenyebbek az energiakra, mint a logikara vagy a tarsadalmi normakra,

Ne feledd: a kutyad NEM akar a vezetd szerepeben tetszelegni. Evezredek 6ta arra osztonzi biol6giai programja, hogy kovesse az embereket. A gyerekeid sem akarjak atvenni a hazadban az iranyitast, Elvezni akarjak a Te iranyitasodat, vedelmedet es szeretetedet. Azt akarjak, hogy TE iranyitsd oket afele, ami a legjobb nekik, es nem forditva. Ha pedig keptelen vagy ellatni a vezeto szereppel jaro feladatokat, frusztraltakka valnak, es frusztraciojukat igy vagy ugy ki is fejezik.

Ahhoz, hogy a kutyak egeszseges, kiegyensulyozott eletet elhessenek, szukseguk van testmozgasra, fegyelemre es szeretetre. Ebben a sorrendben!

A fegyelem nem egyen10 azzal, hogy fonokoskodsz a kutyad felett. Sokkal inkabb azt jelenti, hogy felelosseget vallalsz, es neveled azt az ellSlenyt, akit bevontal az eletedbe. Nem azt jelenti, hogy ,kioltod' a lelket, vagy hogy kevesbe jatekossa teszed. A fegyelem egyszeriien megengedi a kutyadnak, hogy kiegyensulyozott eletet elhesen. Gondold esak at, mit szeretnel inkabb? Egy fegyelmezetlen, jatekos kutyat, amelyik tarsasagban keptelen viselkedni (felugral az emberekre, megfelemlit masokat, keresi az osszetiizest, vagy egyszeriien nem kepes nyugton maradni)? Vagy sokkal inkabb szeretnel egy fegyelmezett kutyat, amelyik nem esak hogy boldogan jatszik a megfelelo ideben, de a legtobb tarsasagi helyzetben meg a kiserod is lehet? A te KOTELESSEGED, hogy megtanitsd a kutyadnak, hogy hoI vannak a hatarai, A kutyak meltanyoljak, ha ezt megtessziik, mert ez hosszu tavon nagyobb szabadsagot enged nekik. (Latod a parhuzamokat a gyereknevelessel kapesolatban?)

A szeretet-szeretet-szeretet nem miikodik. Fegyelemre es hatarokra is szukseg van. A szabadsag nem azt jelenti, hogy egy nagy nyilt terepre van szukseged, A szabadsag szellemi szinten nyilvanul meg.

A kutyak a jelenben elnek, Nem ragodnak a multon, es nem agg6dnak a jovo miatt. Gyorsan megbocsajtanak, es feltetel nelkiil szeretnek. Amikor kutyakkal (vagy gyerekekkel) kommunikalsz, mindenekelott legy KOVETKEZETES es onmagadnek NEM ELLENTMOND6. Ha nem teljesen vilagos szamodra, mit jelentenek ezek a szavak, gondolkozz el egy kiesit rajtuk, mert nagy hasznukat tudod venni az eletben, Barmit is kommunikalsz, tedd egyszeriien es pontosan. NE kozvetits vegyes iizeneteket. Ha azt akarod, hogy a kutyad ne ragja szet a szonyeget, SOHA ne engedd meg neki, es SOHA ne hunyj szemet a csinytevese felett, esak mert olyan edesen ellenallhatatlan. Legy kovetkezetes. Ha valami rosszat csinalt, es epp fegyelmezed, kozvetlemil ezutan NE araszd el szeretettel, gugyogessel, Persze, tudom en, hogy azok a nagy barna szemek arra kesztetnek, hogy megolelgesd, mint egy kisbabat, de ne feledd, hogy ha a szavaid es tetteid egymasnak ellent mondanak, azzal esak OSSZEZAVAROD a kutyat, es legkozelebb meg nehezebben fogja megerteni, hogy mit csinalt rosszul, es miert vagy olyan ideges.

Nos, foglaljuk ossze meg egyszer. Az allatok vilagaban energiakent nyilvanulsz meg. A neved es a foglalkozasod egyaltalan nem szamit, Ha nyugodt vagy es hatarozott, a kutyad nyugodt es megad6 lesz. Ha kovetkezetes vagy, es nem mondasz ellent onmagadnak, a

kutyad fegyelmezett es sz6fogad6 lesz. Ne feledd, hogy a kutyad kepes ,levenni' a legcsekelyebb negativ energiat is, es ez bizony tiikrozodni fog a viselkedeseben.

Soha ne foglalkozz a kutyaddal, ha duhosnek vagy frusztraltnak erzed magad. Soha ne iisd meg. Vesd eszedbe a ket varazsszot: NYUGODT es HATAROZOTT.

Ha azt varod a kutyadtol, hogy a hianyzo gyermek, hazastars, barat vagy szeretd szerepet toltse be, tU.l nagy terhet teszel a vallara, Ezzel megfosztod a melt6sagat61. Annak a melt6sagat61, hogy kutya lehessen. Bar a kutyad sok-sok szeretetet es tamogatast tud adni neked, mindenekelott kutya szeretne lenni, es nem mas. Ha eloszor is nem elegited ki kutyaletebol fakad6 igenyeit (testmozgas, fegyelem, szeretet), elobb vagy ut6bb frusztralt, egyensulyat vesztett, labilis kutya lesz belole.

Na sz6val, egyelore ennyit errol. Remelem, hogy irasommal segithettem abban, hogy uj fenyben lasd a kapcsolataidat. Ha tetszett, amit az iment olvastal, kerlek oszd meg azzal a szamos anyukaval, apukaval, kutyatart6val, macskabarattal, ferjjel es feleseggel, akik folyton folyvast kuszkodnek sajat kapcsolataikkal, mert nem tudjak, mit csinalnak rosszul. Mint latod, az igazsag tobbynyire pofonegyszeru, ahhoz azonban, hogy el tudjuk fogadni, nagy batorsagra es sok l)szintesegre van szuksegunk .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful