You are on page 1of 5

SZOCILPOLITIKA S RDEKVDELEM Mobbing munkahelyi frs

A mobbing nev jelensgtl nemcsak az rintett, hanem a munkltat is szenved: a konfliktus nyugtalansgot kelt, forrsokat kt le, rossz munkahelyi lgkrrl s helytelen kommunikcirl tanskodik. Az ldozatok (az eurpai dolgozk 5-10%-a) testi-lelki betegsgi tneteket produklnak. Sokan nem kpesek ismt munkba llni. Az rintettek nagyobb rsze n. Trgyszavak: lelki terror; frs; bntalmazsok; munkahelyi konfliktusok; mobbing.

Bevezets
A vllalatok a jelenlegi gazdasgi helyzetben megprblnak takarkoskodni a kltsgekkel, ahol csak lehet. Ennek legegyszerbb mdja a ltszmcskkents. Szinte minden dolgoznak aggdnia kell a munkahelyrt, htha lesz a kvetkez, akinek mennie kell. Az ott marad dolgozkrl felttelezik, hogy elg rugalmasak s terhelhetek ahhoz, hogy elbocstott kollgik munkjt tvegyk. A tlterhels miatti stressz nem rdekel senkit, sem a kollgkat, sem a feletteseket.

A mobbing okai
Amikor a dolgoz sajt munkahelye veszlybe kerl, az egzisztencilis veszlyt s lelki megterhelst jelent szmra. Azonnal tennie kell valamit, meg kell vdenie a munkahelyt, brmilyen akr tisztessgtelen eszkzzel, s a lehetsges vetlytrsakat ki kell szortani. Az ersebb gyz, tekintet nlkl a vesztesgekre. Ha sikerl neki egy dolgozt kifrni a vllalattl, egy vetlytrssal kevesebb marad, aki veszlyeztetn a helyt. A munkltatt tbbnyire nem rdekli, hogy ki a tettes, aki elkezdte a frst, s ki az ldozat. A munkltat szmra a konfliktus zavar tnyez, amely nyugtalansgot kelt s forrsokat kt le. Msrszt a vezetknek gyakran kapra jn a dolgozk kztti mobbing: eggyel kevesebb knyes szemlygyi dntst kell meghozniuk, ha a dolgoz maga mond fel, akr azrt, mert beltja, hogy rtelmetlen kitennie magt egy lelkileg megterhel helyzetnek, amelybe belebetegszik, akr azrt, mert nem viseli el tovbb a helyzetet. A vllalatnl hosszan elhzd

mobbingkonfliktusok ltalban a vezets gyengesgrl, a rossz munkahelyi lgkrrl s a helytelen kommunikcirl tanskodnak. Pszicholgiailag helyesebb a vilgos szemlygyi dnts. Ha el kell bocstani a dolgozt, clszer a felmondst munkagyi pszicholguson keresztl bonyoltani. Teljesen helytelen addig vrni, amg a dolgoz felrldik az elhzd konfliktusok miatt, s elhagyja a vllalatot. Ha ez megtrtnik, hatalmas vllalati s nemzetgazdasgi krok keletkeznek: a dolgozk rszrl sok energia s alkoter vsz el, a munkltatnak az imzsa szenved csorbt: nincs valdi nyertes.

Meghatrozs: Mi a mobbing s mi nem az?


A mobbing manapsg nagyon elterjedt, felkapott sz. A mobbing sz eredete az angol to mob, s azt jelenti, hogy az emberek valakire rtmadnak, vagy rvetik magukat. A nmet Duden sztr szerint a mobben sz jelentse: egy munkatrs lland szekrozsa azzal a cllal, hogy munkahelyrl elzzk. De nem minden kritika, bartsgtalan viselkeds, vagy konfliktus jelent mobbingot. A mobbing f ismrvei: a meghatrozott 45 mobbingcselekmnybl egy vagy tbb, rendszeresen, hetente legalbb egyszer, legalbb hat hnapon keresztl megtrtnik, s az rintett ellen irnyul. Egy msik definci szerint: a mobbing egy konfliktus kilezdse a munkahelyen, amelynl az erviszonyok eltoldnak az egyik fl krra. Ez a fl rendszeres ellensges tmadsoknak van kitve, amelyek hosszabb idn keresztl tartanak, gyakran elfordulnak s jelents szemlyi s vllalati krokhoz vezetnek. Az ldozat a konfliktusban az a szemly, aki a lelki knyszer kvetkeztben elveszti a pszichikai kpessgt, hogy megbirkzzon a nehz lethelyzetekkel, az, akit elbocstanak vagy kitnek a munkaerpiacrl. Teht az ldozat szakmai egzisztencijnak megsemmistsrl van sz.

Ahogy kezddik
A konfliktusok s vlemnyeltrsek minden emberi kapcsolatban teljesen normlisak s a kommunikci rszt kpezik. Normlis az is, hogy minden konfliktust fel lehet oldani. Vagy meg lehet gyzni a msik felet, vagy az ember tiszteletben tartja a msik vlemnyt. Akkor vlik kritikuss a helyzet, ha a konfliktus kollgk kztt alakul ki, s az egyik fl nem hajland flretenni a nzeteltrst. Ekkor kezddhet a mobbing, mint kiszort vagy megsemmist harc: a nzeteltrs okot szolgltat az elkvetnek ahhoz, hogy megkezdje zaklatsait, hogy igazolja tovbbi akciit, s szvetsgeseket nyerjen meg magnak. Az rintett tprengeni kezd, hogy mirt kerlt ilyen helyzetbe, amelyben leplezett, de kegyetlen kzdelmet vvnak ellene.

A mobbing megbetegt
Kvetkeznek a koncentrcizavarok, ktkeds, bizonytalansg s cskken nbecsls. Az lland tmadsok alvsi zavarokhoz, lidrces lmokhoz vezetnek s a hosszan elhzd stressz kvetkezmnyeknt lland fradtsg, kedvetlensg, depresszis lehangoltsg s szorongsos llapot lphet fel. Ksbbi stdiumban a lelki terror teljes hatst kifejti: az rintettek ldzsi mniban s slyos depressziban szenvednek, ktsgbeessk ngyilkossgi gondolatokhoz, s ijeszten sok esetben ngyilkossghoz vezet. Klnsen ersen szenvednek azok a dolgozk, akiknek korbban nagyon sokat jelentett a munkjuk, azonosultak vele, nem rtik meg, mirt zik el ket munkahelykrl, amihez k ragaszkodnak. Sok vizsglat kimutatta, hogy a frs ldozatainak 75%-a posttraums kimerltsgi zavarokat mutat, 65%-a mg 5 vvel a mobbing vge utn is. A jelensg lehetsges magyarzata az, hogy ha klnsen megterhel esemnyeknek vagyunk kitve, pl. ha nhibnkon kvl rosszindulat tmadsok rnek, amelyek ellen nem tudunk vdekezni, az ersen megrendti az igazsgos vilgba vetett hitnket. Ez mly lelki vlsghoz vezet. Megtanuljuk, hogy tbb nem rezhetjk magunkat biztonsgban, hogy vdtelenl tmadsoknak vagyunk kiszolgltatva, hogy mr semmire sem hagyatkozhatunk. Hbor dl, de csak az ellenfeleink vannak felfegyverezve. A frs ldozatnak testi panaszai a fejfjstl a gyomorfjdalmakon, gyomorfeklyen, melygsen, hnyson, tvgytalansgon, reszketsen, htfjson, szv- s keringsi zavarokon, szdlsen, verejtkezsen, alvsi zavarokon t egszen a szenvedlybetegsgig terjedhetnek. Gondolatai llandan a munkahelyn elszenvedett szekrozsok s megalzsok krl keringenek, s krnyezetben mindenkinek jra s jra elmesli az t rt srelmeket s igazsgtalansgokat. Ez elbb-utbb kivltja bartai rosszallst, s mg rzelmi tmogatsukat is elvesztheti. Sokkal rtelmesebb s hasznosabb lenne, ha idejben felkeresne egy pszicholgust vagy pszichoterapeutt, aki hatkony segtsget tud nyjtani.

Mobbing az albecslt jelensg


A mobbing az egyik legnehezebb munkahelyi pszichikai megterhels, amelynek rosszabb testi-lelki kvetkezmnyei vannak, mint az sszes tbbi munkahelyi megterhelsnek egyttvve. A mobbing ldozatai eredetileg pszichikailag egszsges, j teljestmnyt nyjt, ersen motivlt szemlyek, akiknl a folytonos furklds folyamn fejldnek ki a lelki panaszok s testi betegsgek. Egy rszknl vekig tart pszichitriai tnetek alakulnak ki, s sokan nem tudnak tbb munkba llni.

Egy j ksrlet
Mieltt a volt ldozat ismt teljesen egszsgesnek s ersnek rzi magt, elkpzelhetetlen a munka jbli felvtele. Leginkbb az ersen srlt nbecslse akadlyozza abban, hogy pozitv hatst vltson ki egy lehetsges munkltat eltti bemutatkozs sorn. Nincs rtelme, hogy tl korn kezdjen llst keresni, egy esetleges elutast vlasz az nbecslst mg ersebben krostja, s a volt mobbingldozat helyzete mg kiltstalanabbnak tnik.

Ki a leginkbb megclzott mobbingldozat?


sszessgben tbb n, mint frfi esik ldozatul, mivel az erflnnyel val visszals knnyebb a nkkel szemben, s lnyegesen tbb a vezet tisztsget visel frfi, mint n. A frs leggyakrabban a hierarchia azonos fokn ll szemlyek kztt fordul el, ezt kveti a vezet s az alrendelt dolgoz kztti frs gyakorisga. Vizsglatok szerint Eurpban a munkavllalk 5-10%-a van kitve mobbingnak. Mindenki ldozatt vlhat, nem csak a kvlllk s kisebbsgekhez tartozk: pl. frfias foglalkozst betlt nk, klfldiek, ms vallsak, fogyatkosok hanem ellenkezleg, ppen az tlagon felli, jl kpzett, intelligens, szakmailag elktelezett szemlyek a leggyakoribb rintettek. k ugyanis veszlyt jelentenek a kevsb elktelezett, vagy kevsb kpzett kollgiknak vagy felettesknek. A sajt pozcit minden eszkzzel vdeni kell az j kollgtl, aki azt veszlyeztetni ltszik, mindaddig, amg el nem hagyja a sznhelyet. rthetetlen hogy ez a visszataszt s rombol magatarts Ausztriban semmifle jogi kvetkezmnnyel nem jr a tettesre nzve. Nha a munkatrs gytrse egsz csoportos sportt fajul, az ldozat nem egyetlen harcossal ll szemben, hanem egy egsz ellensges csoporttal. Mg ersebben traumatizldik, mivel egy csoport viselkedse sokkal kmletlenebb, brutlisabb, destruktvabb, feleltlenebb, agresszvabb, mint egyetlen szemly lenne.

A mobbingcselekmnyek tpusai
I. Tmads a megnyilatkozs lehetsge ellen, pl. lland flbeszakts, rkiabls vagy hangos gnyolds, lland kritizls, a kontaktus megtagadsa stb. II. Tmads a trsadalmi kapcsolatok ellen, pl. nem beszlnek az rintettel, a kollgktl tvol es helyisgbe helyezik t, levegnek nzik az illett stb.

III. Tmads a trsadalmi megbecsls ellen, pl. pletykk terjesztse, gnyolds, utnozs, nrzetet srt feladatok, hamis vagy bnt rtkels, szexulis ajnlatok stb. IV. Tmadsok a szakmai s letminsg ellen, pl. feladatok hinya, rtelmetlen feladatok, kpzettsget meghalad feladatok a lejrats cljbl, tl sok feladat stb.

A posttraums kimerltsgi zavarok tnetei


Az rintettek tlrzkenyek, alvsi problmik, rmlmaik, koncentrcis zavaraik vannak. Nagyon feszltek s knnyen ingerelhetek. Vratlan hatsok esetn helytelen reakcikra hajlamosak . Testi tnetekkel reaglnak, ha a traumatikus esemnyekre emlkeztetik ket (fejfjs, gyomorgrcs, melygs, szvdobogs,...). Pnikba esnek, ha az tlt esemnyekre emlkeztetik, s arra a gondolatra, hogy ismt ki lesznek tve ennek a helyzetnek.. (Kaposi Mria)
Venus, M.: Mobbing. = Sichere Arbeit, 2003. 1. sz. p. 915. Schwickerath, J.: Mobbing in the workplace. Current concepts of theory, diagnosis and behavioral therapy. = Psychotherapy, 43. k. 3. sz. 2001. p. 199213.