UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL

DREPT COMERCIAL Dreptul comercial in conditiile noului Cod civil

MASTERAND: ARMEAN CLAUDIU M.A.C., AN 1, ZI

~ 2013 ~

Retine. 123). ale apararii intereselor comerciantilor au dus la recunoasterea si legiferarea dreptului comercial. Ea priveste domeniul de aplicare a normelor Codului civil. atentia o noutate. Anumite acte juridice. implicit. in sfarsit. care este esentiala pentru sistemul dreptului roman. 287/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. iar expresiile „acte de comert” sau „fapte de comert” cuprinse in actele normative in vigoare se inlocuiesc cu expresia „activitati de productie. cu exceptia Cartii a II-a si a art. 907-935 (art. 3/2009.. comert sau prestari de servicii” (art. fapte juridice si operatiuni economice – denumite acte de comert – au iesit de sub incidenta Codului civil francez din 1804 si li s- ~2~ . Sistemele clasice de reglementare a dreptului comercial In istoria moderna a dreptului comercial au fost practicate doua sisteme de reglementare: sistemul autonomiei dreptului comercial si sistemul unitatii dreptului privat. Piatra de hotar in formarea dreptului comercial a constituit-o adoptarea Codului comercial francez in 1807.07. a fost adoptat un Nou Cod civil (Legea nr. insa. ca un drept special fata de dreptul civil. 3 Noul C. 6). La inceputul secolului al XIX-lea.Armean Claudiu Drept comercial Dreptul comercial in conditiile noului Cod civil Dupa o asteptare de multe decenii. Problema se pune cu atat mai mult cu cat. Aceasta reglementare unitara a raporturilor de drept privat pune in discutie soarta dreptului comercial. (2) Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere”. nevoile dezvoltarii comertului si. in Curierul Judiciar nr.2009).civ. p. 511/24. se propune abrogarea Codului comercial. In opinia juristiilor. 216 din Proiect). Baias. Proiectul Noului Cod civil – un demers necesar. problema trebuie analizata in contextul mai larg al conceptiilor existente de-a lungul timpului cu privire la sistemele de reglementare a dreptului comercial. Potrivit art. Noul Cod civil aduce multe noutati in reglementarea raporturilor juridice civile (a se vedea F. prin Proiectul Legii de punere in aplicare a Codului civil. „(1) Dispozitiile prezentului Cod se aplica si raporturilor dintre profesionisti. precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil.

cat si pentru sistemul unitatii dreptului privat (a se vedea I. In anul 1942. Dreptul comercial. Galasescu-Pyk. In conceptia Codului civil italian. 16-18). 78/1942. in vederea realizarii unui drept privat unitar (a se vedea I. in doctrina s-a discutat daca dreptul comercial trebuie sa fi e un drept autonom sau trebuie sa se integreze in dreptul civil. comerciala si de credit. autonomia dreptului comercial. corespunzatoare exigentelor activitatii comerciale. vol. 445 si urm. Desi s-a recunoscut caracterul particular al dreptului comercial. ca drept special. iar intreprinderea ca organizare de bunuri si persoane (a se vedea P. Codul civil italian generalizeaza conceptia de intreprindere.L. p. in Revista de Drept Comercial nr. iar notiunea de comerciant. se completeaza cu normele dreptului civil. ca ramura distincta a dreptului privat. p. Raporturile economice sunt considerate fenomene de organizare. p. in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea.).D. care cuprindea o reglementare unitara a dreptului privat (o reglementare partiala a fost consacrata si de Codul unic elvetian al obligatiilor). in Revista de Drept Comercial nr. implicit. Bucuresti. St. Ed. adoptat in anul 1882. 1-2/1943. El a fost preluat si de Codul civil italian. Ed. in Italia a fost adoptat un nou Cod civil. Bucuresti. 2009. Carpenaru. Georgescu. Demetrescu.L. p. Drept comercial roman.Armean Claudiu Drept comercial a dat o reglementare noua in Codul comercial. agricola. Evolutia notiunii de comercialitate si autonomia dreptului comercial. Georgescu. Intreprinderea in noul Cod civil italian. Au fost invocate numeroase argumente. atat pentru sistemul autonomiei dreptului comercial. sub influenta conceptiilor corporatiste ale vremii. in Revista de Drept Comercial nr. Acest Cod comercial a servit ca model pentru Codul comercial roman din 1887. notiunea de comert este inlocuita cu cea de activitate economica. care reprezinta dreptul comun al raporturilor de drept privat.. Aceasta cuprinde orice forma de activitate productiva organizata. 314 si urm. D. cu cea de intreprinzator. ~3~ . p.). I. industriala. Socec. Universul Juridic. 5-6/1942. Destinele dreptului comercial si problema unui cod unic al dreptului privat. 73 si urm. Tratat de drept comercial roman. 13 si urm. Prin adoptarea Codului comercial francez s-a consacrat dualismul dreptului privat si. 1946. Sistemul autonomiei dreptului comercial a fost considerat un progres in reglementarea raporturilor juridice..

in scopul productiei sau schimbului de bunuri sau servicii. (2)]. in favoarea sistemului intreprinderii. consacrat in Codul comercial din 1882. art. Prin disparitia actelor obiective de comert dispare si functia acestora de atribuire a calitatii de comerciant. Dar. Noutatea reglementarii o reprezinta faptul ca actul de comert nu mai intra in definirea notiunii de comerciant sau cea de comert. S-a apreciat ca noul sistem de reglementare adoptat de Codul civil italian nu prezinta o deosebire esentiala fata de sistemul de reglementare consacrat de Codul comercial. ea trebuie sa aiba ca obiect una dintre activitatile precizate de Codul civil. in Revista de Drept Comercial nr. intreprinderea nu mai este considerata un act obiectiv de comert. Unificarea dreptului privat italian. pentru ca o intreprindere sa fie comerciala. ~4~ . 1-2/1943. ci fundamentul economiei organizate. precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil. aceasta fiind inlocuita cu notiunea de intreprindere organizata.civ. in prim plan fiind ideea de intreprindere (a se vedea E. Prin intreprinzator se intelege acea persoana care exercita profesional o activitate economica organizata. 1 Noul C. 5). prevede ca dispozitiile Codului civil reglementeaza raporturile patrimoniale si pe cele nepatrimoniale dintre persoane. 2). Sistemul de reglementare a dreptului comercial in Noul Cod civil roman Urmand principiile traditionale. administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii. 3 prevede ca dispozitiile sale se aplica si raporturilor dintre profesionisti. indiferent daca are sau nu ca scop obtinerea de profit.Armean Claudiu Drept comercial In Codul civil italian nu exista o definitie a intreprinderii. Consacrand aplicarea generala a Codului civil. ci a intreprinzatorului. in exercitarea sistematica. In conceptia Noului Cod civil. 3 alin. Regulile stabilite de Noul Cod civil constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale (art. profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere [art. Exploatarea unei intreprinderi reprezinta. de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate care consta in producerea. ca subiecte de drept civil. coincid cu actele obiective de comert din Codul comercial. care. 3 alin. in mare parte. Dreptul comercial si noul Cod civil italian. Cristoforeanu. Din cele aratate rezulta ca in noua reglementare a dreptului comercial italian – Codul civil – a fost abandonat sistemul actelor de comert. in conceptia Codului civil. (3). art. deoarece. potrivit art. p.

intreprinderea reprezinta o categorie de fapte de comert obiective. in doctrina s-a considerat ca notiunea de intreprindere desemneaza o activitate organizata al carui scop este producerea de marfuri.Armean Claudiu Drept comercial Din dispozitiile citate rezulta ca Noul Cod civil a abandonat sistemul autonomiei dreptului comercial. implicit.com. In sistemul Codului comercial. Intr-adevar. intreprinderi (activitatile de producere de marfuri. Avand ca premise sistemul faptelor de comert si notiunea de comerciant. faptele de comert obiective erau clasificate in operatiuni de interpunere in schimb sau circulatie (cumpararea si vanzarea de bunuri. In absenta unei definitii legale a intreprinderii. operatiunile de banca si schimb). potrivit art. fapte juridice si operatiuni economice. stabilea o lista de 20 acte juridice. Ele erau considerate fapte de comert obiective. este comerciant orice persoana care savarseste cu caracter profesional una dintre faptele de comert prevazute de art. Articolul 3 C. autonomia dreptului comercial era realizata prin reglementarea faptelor de comert obiective. pe care le declara fapte de comert. se circumstantia domeniul dreptului comercial. in conceptia Codului comercial. 4 C. In aceasta reglementare nu gasim notiunea de acte de comert sau notiunea de comerciant. deoarece legiuitorul le-a considerat comerciale datorita naturii lor si pentru motive de ordine publica. Noul Cod civil nu cuprinde dispozitii care sa consacre in mod direct un sistem de reglementare al dreptului comercial.com.com. toate actele si operatiunile comerciantului erau considerate fapte de comert. reglementat de Codul comercial (care urmeaza sa fie abrogat). De remarcat ca. Prin art. executarea de lucrari si prestarea de servicii. 7 C. Prin stabilirea faptelor de comert obiective se realiza si determinarea calitatii de comerciant si. Odata dobandita calitatea de comerciant. dreptul comercial era definit ca un ansamblu de norme juridice de drept privat aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea faptelor de comert. Dispozitiile Codului civil au o aplicare generala.. potrivit art. executarea de lucrari si prestarea de servicii) si acte si operatiuni conexe (acte si operatiuni aflate in conexiune cu acte si operatiuni califi cate de lege ca fapte de comert). ele ~5~ . 3 Noul C.com. precum si raporturilor juridice la care participa comerciantii.. Dupa obiectul lor si functia economica pe care o indeplineau. se consacra unitatea de reglementare a raporturilor juridice patrimoniale si nepatrimoniale. 3 C. in favoarea sistemului unitatii dreptului privat.civ.

~6~ . dreptul comercial trebuie reconsiderat. Noul sistem de reglementare a dreptului comercial este fundamentat pe conceptele de profesionist si intreprindere. dreptul comercial se bazeaza pe fundamentele originare. aceste fundamente trebuie definite avand in vedere conceptele de intreprindere si profesionist consacrate de Noul Cod civil. cat si practic. atat juridic.. (2)]. In conditiile unei atare reglementari legale se poate pune problema existentei dreptului comercial. Noul Cod civil prevede ca dispozitiile sale se aplica si raporturilor juridice dintre profesionisti. disparitia sa este de neacceptat. profesionist este acela care exploateaza o intreprindere. Noul Cod civil si-a propus si a realizat schimbarea sistemului de reglementare a dreptului comercial. ci cuprinde si normele care reglementeaza societatile comerciale. (1)].Armean Claudiu Drept comercial aplicandu-se si raporturilor juridice dintre profesionisti. profesionistii sunt toti cei care exploateaza o intreprindere [art. precum si raporturilor juridice dintre acestia si oricare alte subiecte de drept civil [art. sistemul autonomiei dreptului comercial a fost inlocuit cu sistemul unitatii dreptului privat. indiferent daca are sau nu ca scop obtinerea de profit. dreptul comercial nu se reduce la reglementarea raporturilor juridice obligationale. Sub aspect juridic. Sub aspect practic. 3 alin. Continuand sa existe. In prezent. care nu fac obiectul Noului Cod civil. administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii. 3 alin. iar prin exploatarea unei intreprinderi se intelege exercitarea sistematica de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate ce consta in producerea. In conceptia Noului Cod civil. procedura insolventei etc. In opinia juristiilor. In sensul Noului Cod civil. titlurile de credit. nu se poate ignora specificul actelor juridice savarsite cu caracter profesional. care sunt actele de comert si comerciantul. Intreprinderea – forma juridica a realizarii activitatii comerciale Consacrand o reglementare unitara a raporturilor juridice de drept privat. Avand in vedere noile concepte. precum si raporturilor juridice dintre acestia si celelalte subiecte de drept civil. dreptul comercial continua sa existe.

in prezent. 3 alin. f) din O. 792-857)] ori instrainarea de bunuri sau prestarea de servicii. c) Obiectul activitatii organizate este producerea. Deci. este reglementata de Codul civil (art. permanent si sistematic. totodata. Definitia data de Noul Cod civil exploatarii unei intreprinderi si. intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (M. d) Scopul intreprinderii poate fi obtinerea unui profit sau realizarea unui scop nonprofit. nr. Articolul 2 lit. care. In caracterizarea unei intreprinderi. potrivit unor reguli proprii. intreprinderii este o definitie generala.U. 328/25. b) Activitatea organizata este realizata de una sau mai multe persoane pe riscul lor. nr. scopul urmarit de persoana sau persoanele care organizeaza activitatea este esential. o intreprindere civila.Armean Claudiu Drept comercial Exploatarea unei intreprinderi este definita ca fiind exercitarea sistemica de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate ce consta in producerea. in scopul obtinerii profitului este proprie activitatii comerciale. fara distinctie. in functie de obiectul activitatii. Persoanele care realizeaza activitatea organizata au calitatea de profesionisti. Potrivit definitiei legale. o intreprindere lipsita de scopul obtinerii profitului este o intreprindere necomerciala. exploatarea unei intreprinderi sau intreprinderea are urmatoarele caracteristici: a) Intreprinderea consta in exercitarea sistematica si permanenta a unei activitati organizate. dimpotriva. in conceptia Noului Cod civil. O intreprindere al carei scop este obtinerea profitului este o intreprindere economica sau comerciala si. administrarea [administrarea bunurilor altuia este o activitate economica. ~7~ . 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate.04. iar persoana care o realizeaza are calitatea de profesionist. economice sau non-economice.Of. (3)]. desfasurarea unei activitati organizate si sistematice califica aceasta activitate ca avand caracter profesional. exploatarea unei intreprinderi este forma juridica a oricarei activitati profesionale. Cum se poate observa. indiferent daca are sau nu ca scop obtinerea de profit [art.G. Desfasurarea unei activitati organizate.2008) defineste intreprinderea economica ca fiind activitatea economica desfasurata in mod organizat. cu caracter profesional. administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii.

executarea de lucrari ori prestarea de servicii implica savarsirea unor acte juridice. Actele juridice comerciale se particularizeaza prin urmatoarele caracteristici: a) Actele comerciale sunt acte juridice. in prezent. d) Scopul desfasurarii activitatii economice este obtinerea profitului.U. materii prime. constand in producerea si circulatia marfurilor.Armean Claudiu Drept comercial combinand resurse financiare. care sunt comerciantii. b) Actele comerciale au ca obiect producerea si circulatia marfurilor. precum si a calitatii de comerciant. Intrucat privesc o intreprindere comerciala. 44/2008. fapte juridice si operatiuni economice aferente exploatarii unei intreprinderi comerciale. intreprinderea comerciala (economica) prezinta un mare interes. in prezent. pentru dreptul comercial. acesti profesionisti au calitatea de comercianti. conventional. Actele juridice comerciale – actele aferente exploatarii unei intreprinderi comerciale Desfasurarea unei activitati economice organizate. in cazurile si in conditiile prevazute de lege. nr. Prin urmare. fapte juridice si operatiuni economice pot fi calificate. forta de munca atrasa. in scopul obtinerii unui profit. Din cele aratate rezulta ca numai intreprinderea comerciala este forma juridica a realizarii activitatii comerciale. c) Obiectul activitatii economice il reprezinta producerea si circulatia marfurilor. b) Activitatea economica este realizata de una sau mai multe persoane ca profesionisti. industriala. fapte juridice si operatiuni economice. ea reprezinta criteriul pentru determinarea sferei dreptului comercial. ~8~ . aceste acte juridice. Intreprinderea comerciala are urmatoarele caracteristici: a) Intreprinderea consta in exercitarea organizata a unei activitati economice. executarea de lucrari si prestarea de servicii. mijloace logistice si informatie. Potrivit O. Desigur. desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati. executarea de lucrari sau prestarea de servicii.G. ca acte juridice comerciale. Avand in vedere activitatea desfasurata. fapte juridice si operatiuni economice generate de desfasurarea activitatii economice in mod organizat de catre profesionisti. comerciala. pe riscul intreprinzatorului. sunt considerate acte juridice comerciale numai acele acte juridice. prin activitate economica se intelege activitatea agricola.

Avand in vedere ca o intreprindere poate fi o intreprindere comerciala sau intreprindere civila. persoana care exploateaza o intreprindere are calitatea de profesionist. regiile autonome. Persoanele juridice care exploateaza o intreprindere comerciala au si ele calitatea de comerciant (societatile comerciale. organizatiile cooperatiste etc. Drept comercial Comerciantii – profesioniști ai intreprinderii comerciale Potrivit art. are calitatea de comerciant orice persoana. si anume: individual si independent. ~9~ . ca persoane fi zice autorizate. persoana fi zica in cauza are calitatea de comerciant. 6).civ. inseamna ca profesionistul care exploateaza o intreprindere comerciala are calitatea de comerciant.U. ca titular al unei intreprinderi individuale sau ca membru al unei intreprinderi familiale. in prezent. 44/2008. societatile cooperative.G. (2) Noul C. exploatand o intreprindere comerciala. In toate cazurile. fi zica sau juridica.Armean Claudiu c) Actele comerciale au drept scop obtinerea de profit. Prin urmare. agent economic (art. Proiectul Legii de punere in aplicare a Codului civil prevede ca notiunea de profesionist include notiunea de comerciant. intreprinzator.). Persoanele fi zice pot desfasura activitati economice in formele prevazute de O.. nr. 3 alin. care exploateaza o intreprindere comerciala.

Noutatea esentiala adusa de Noul Cod civil consta in schimbarea sistemului de reglementare a dreptului comercial. trebuie avute in vedere reglementarile Codului civil privind contractul de societate si cele referitoare la statutul persoanelor juridice. Institutia actelor de comert si institutia comerciantilor urmeaza a fi reconsiderate. In privinta institutiei societatilor comerciale. De fapt.Armean Claudiu Concluzii Drept comercial Adoptarea Noului Cod civil marcheaza un moment crucial in istoria dreptului comercial roman. in special. Institutia titlurilor comerciale de valoare are la baza o lege speciala. Institutia procedurii insolventei are un caracter tehnic. care se completeaza cu principiile generale ale Codului civil. unitatea de reglementare a dreptului privat realizata de Noul Cod civil se refera. consacrat de Codul comercial din 1887. Schimbarea sistemului de reglementare reclama o noua abordare a institutiilor dreptului comercial. a fost inlocuit cu sistemul unitatii dreptului privat. la materia obligatiilor. avand ca baza conceptele de intreprindere si profesionist. sistemul autonomiei dreptului comercial. definite de noua reglementare legala. In analiza dispozitiilor legii speciale. ~ 10 ~ . Prin consacrarea unitatii de reglementare se pune in discutie insasi distinctia intre obligatiile civile si obligatiile comerciale. in analiza dispozitiilor legii speciale. Institutia obligatiilor comerciale este institutia cea mai afectata de schimbarea sistemului de reglementare a dreptului comercial. trebuie sa se tina seama de principiile generale consacrate de Codul civil si Codul de procedura civila.