Bahan-bahan ( 1 happy family

)
Bahan A
• •

500 ml susu segar/fresh milk 8 keping roti (gardenia/high 5) Bahan B

• • • • • • •

4 s/b gula halus 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api 2 bi i telur a!am " sudu teh esen #anilla " s/b tepung agung " s/b serbuk ka!u manis/cinnamon po$der %(optional) " s/b buah pala %(optional) Bahan &-kuah

• • •

" tin susu cair 2 s/b tepungkastad 2 s/b gula

Cara-cara
"' 2' +' 4' 5' (ancurkan /ko!akkan roti dan rendam dalam susu "/2 am )acau dan gaul rata bahan B' *uangkan ke dalam lo!ang bersama dgn bahan A !g telah direndam' Bakar dalam suhu "80,& selama +0 minit/masak' Biarkan sebentar sebelum dise ukkan dlm fridge' -aulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api !g sederhana sebentar' *uangkan sos diatas puding semasa menghidang'

bi i' 6' 7si dalam paper cup dan tabur badam cincang' .$arna hitam !ang paling sesuai 1edikit min!ak agung Cara-cara "' 2' +' 4' 5' 2ukul butter bersama gula hingga sebati' )emudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata' 0asukkan nestum3 tepung agung dan uga tepung gandum' 4li sehingga men adi doh !ang lembut dan tak melekat di tangan' Ambik sedikit doh3 isi badam dan bentukan bu ur atau bulat''mengikut citarasa sendiri'' Bakar pada suhu "80. o/ / 2 "/2 ca$an tepung gandum ( 250 gm ) " o/ / "/2 ca$an nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus ) + o/ / " ca$an tepung agung ( "00 gm ) 4 o/ / " ca$an gula aising ( "00 gm ) " bi i kuning telor Badam bi i di panggang secukupn!a Badam cincang untuk hiasan &oklat masakan secukupn!a 0angkuk kertas/ paper cup .& selama 20 minit atau sehingga masak''se ukan' 0asak coklat masakan3 masukkan sedikit min!ak agung ( min!ak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan''untuk mengilat kan coklat tu''kaedah double boiler''( dalam periok ba$ah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok !ang berisi coklat masakan tadi'') 5' Apabila coklat dah cair sepenuhn!a celupkan biskut sebi i .Biskut Almond London Bahan-bahan ( anggaran 140 biji ) • • • • • • • • • • • 250 gm butter .

8' Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara''siap Karipap Mini .

Bahan-bahan ( 130 -140 keping ) BA(A8 9:( .• • • • • 2 sb min!ak sapi "00 ml air "/2 sk garam " bi i limau kasturi ambil usn!a 225 g tepung gandum 78*7 .utk menumis Cara-cara "' 2' 4ntuk men!ediakan doh .0in!ak sapi3air3garam dimasak hingga mendidih'0asukkan us limau dan matikan api'*uang air min!ak !g panas ini kedalam tepung dan uli hingga sebati'9iamkan "0 min' +' &anai doh nipis23terap bulat sebesar s!iling 50 sen'7si inti dan kelim kemas2' 4' Buat hingga habis dan goreng terendam dlm min!ak ban!ak sambil digaul2 hingga karipap garing kechoklatan sama rata'Angkat dan toskan' 5' 1iap utk disa ikan'<ika ingin men!impan3se ukkan karipap mini dan simpan dlm bekas kedap udara' Kueh teow kung fu Bahan-bahan ( 1 orang ) .- • • • • • • "00 g udang kering 2 ulas ba$ang putih + bi i lada merah (atau 2 sb lada kisar) " batang serai garam3gula3perasa secukup rasa' + sb min!ak .

• • • • • • • • • • • kueh teo$ 2 bi i telur lada hitam / lada putih mi= seafood lobak ">"setengah sudu besar tepung agung " ca$an air sa!ur-sa!ur lain (optional) (sa!ur2 kat rumah dah abis la pulak) " ulas ba$ang putih 2 bi i cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih) sos tiram Cara-cara "' pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas' 2' masukkan keuh teo$ hingga +/4 gelas' (dah terlebih masuk kueh teo$) +' tuang dalam kuali !ang dah diletakkan sedikit min!ak' ratakan kueh teo$ supa!a men adi sedikit nipis' 4' balikkan supa!a kedua-dua belah masak' 5' masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung' .

' biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teo$ tadi' (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air) .5' 6' 8' ?untuk kuah@ tumis ba$ang putih hingga sedikit perang' kemudian masukkan seafood mi=' tuangkan tepung agung !ang telah dibancuh dengan air dalam kuali' masukkan sedikit lada hitam3 cili padi3 sedikit sos tiram3 lobak dan sa!ursa!uran' .