You are on page 1of 5

TEST PAPER Subiectul nr. 1 Read the text below.

For questions 1-8, choose the answer (A, B, C or D) which you think

fits best according to the text.


Social networks Business applications Social networks connect people at low cost; this can be beneficial for entrepreneurs and small businesses looking to expand their contact base. These networks often act as a customer relationship management tool for companies selling products and services. Companies can also use social networks for advertising in the form of banners and text ads. Since businesses operate globally, social networks can make it easier to keep in touch with contacts around the world. Medical applications Social networks are beginning to be adopted by healthcare professionals as a means to manage institutional knowledge, disseminate peer to peer knowledge and to highlight individual physicians and institutions. The advantage of using a dedicated medical social networking site is that all the members are screened against the state licensing board list of practitioners. The role of social networks is especially of interest to pharmaceutical companies who spend approximately "32 percent of their marketing dollars" attempting to influence the opinion leaders of social networks. Languages, nationalities and academia Various social networking sites have sprung up catering to different languages and countries. The popular site Facebook has been cloned for various countries and languages and some specializing in connecting students and faculty. Social networks for social good Several websites are beginning to tap into the power of the social networking model for social good. Such models may be highly successful for connecting otherwise fragmented industries and small organizations without the resources to reach a broader audience with interested and passionate users. Users benefit by interacting with a like-minded community and finding a channel for their energy and giving. Business model Few social networks currently charge money for membership. In part, this may be because social networking is a relatively new service, and the value of using them has not been firmly established in customers' minds. Companies such as MySpace and Facebook sell online advertising on their site. Hence, they are seeking large memberships, and charging for membership would be counter productive. Some believe that the deeper information that the sites have on each user will allow much better targeted advertising than any other site can currently provide. Sites are also seeking other ways to make money, such as by creating an online marketplace or by selling professional information and social connections to businesses. Privacy issues On large social networking services, there have been growing concerns about users giving out too much personal information and the threat of sexual predators. Users of these services need to be aware of data theft or viruses. However, large services, such as MySpace, often work with law enforcement to try to prevent such incidents. In addition, there is a perceived privacy threat in relation to placing too much personal information in the hands of large corporations or governmental bodies, allowing a profile to be produced on an individual's behavior on which decisions, detrimental to an individual, may be taken. Investigations Social network services are increasingly being used in legal and criminal investigations. Information posted on sites such as MySpace and Facebook, has been used by police, probation, and university officials to prosecute users of said sites. In some situations, content posted on MySpace has been used in court.

TEST PAPER Subiectul nr.2 Read the text below. For questions 1-8, choose the answer (A, B, C or D) which you think

fits best according to the text. Violence in movies There has been a great deal of debate about the possible connection between violent behaviour in young people and their exposure to violent films, video games, TV programming and music. Though a direct link between the two has not been conclusively proven, there's a growing consensus that exposure to violent entertainment is one of the variables to be considered, along with others, including family stability, learning disabilities and personalitywhen examining the behaviour of children and teens. Kids are drawn to movies with scary themes, and watching horror films is a rite of passage for teens and even younger kids. But being steadily exposed to violent images from an early age can have a lasting effect on young children. Studies have shown that 26 per cent of adults still have "residual anxiety" many years after viewing horror movies in childhood. Because most homes today have VCRs, young people have easy access to movies with graphic and gratuitous violence. Most parents don't properly understand the ratings systems for films; and even when they do, kids can easily sneak into restricted films at the cinemas. (The design of most multiplexes makes it easy for kids to see the film of their choice once they've paid at the box office and many theatres don't bother to enforce ratings restrictions.) The study also showed that Hollywood routinely recruits teenagers and children (some as young as nine) to evaluate its story concepts, commercials, theatrical trailers and rough cuts even for R-rated movies. TV promos for films are run during hours when young viewers are most likely to be watching; and R-rated films are advertised in youth magazines such as YM, Teen, and the Marvel comics. The study revealed that movie studios often target children as young as four with toy tie-ins for movies rated PG-13, and even R. There's a reason why the movie industry produces so much violent fare: action films export well. Unlike dramas and comedies, which need expensive translation of their dialogue, actionpacked movies make the transition to foreign languages and markets easily and cheaply. Even at home, their simplistic content means that violent films appeal to a broad range of ages. In North America and abroad, violence is profitable. To limit children's exposure to violent and frightening movies, parents should: explain clearly what your objections are to violent movies; establish family rules about what kind of movies are appropriate for what age. (www.media-awareness.ca)

1. There is a possible connection between violent behaviour and A exposure to violent sports. B fashion. C exposure to violent films and video games. D classical music. 2. Other variables to be taken into consideration are A family stability and personality. B environment and learning disabilities. C school and teachers. D family and friends.

3. According to the text, kids are attracted to A video games. B nature. C outdoor sports. D movies with scary themes. 4. One rite of passage for teenagers is A drinking. B watching horror films. C driving. D going to parties. 5. Years after watching horror films, ... of adults can have residual anxiety. A 26% B 36% C 86% D 16% 6. It is easy for children to sneak into restricted films A at video stores. B at the theatre. C at games arcades. D at casinos. 7. In order to evaluate concepts, Hollywood often recruits A only children. B teenagers and children. C adults and children. D only teens. 8. The reason why violent films are produced is that A they sell well abroad. B are expensive. C are easy to understand. D are suitable for all ages.

1 According to the text, social networks ....... A. B. C. D. are being used by businesses for marketing. are about friendships. can damage business reputations. advertise on business web sites.

2 Why do advertisers like social nework sites? A. B. C. D. They are cost-effective to advertise on. Most users have high displosable income. They can influence consumer behaviour. Detailed information on each user allows targeted ads.

3 What does the expression 'sprung up' in paragraph 4 mean? A. there has been rapid development of social networking sites B. the development of social networking is unplanned C. everybody is trying to copy Facebook D. social networking works in all languages 4 What does the word 'Few' at the beginning of paragraph 6 mean? A. Not any B. Some C. Hardly any D. Only 5 What should users not do on social networks? A. be too free with their personal information B. download viruses C. contact predators D. upload copyrighted music 6 What does the word 'deeper' in paragraph 6 mean? A. B. C. D. more spiritual more detailed more profound more emphatic

7 Personal information on social network sites ....... A. gives a good description of the user's personality B. is sold to the government C. is translated into many languages D. can be used in court 8 Social networking is great for ...... A. people who write too much information about themselves B. academic organizations C. the law enforcement agencies D. groups of people separated over wide areas

No1 Barem
1. a 2. d 3. a 4. c 5. a 6. b 7. d 8. d

No. 2 Barem: 1 C 2 A 3 D 4 B 5 A 6 B 7 B 8 A 9 D 10 C.