You are on page 1of 2

Yorkshire Terrier Esenţele tari vin în sticluţe mici, spune o vorbă din popor.

Aşa am putea descrie, pe scurt, câinii din rasa Yorkshire Terrier (Yorkie). Micuţi, energici şi prietenoşi. Deşi fac parte din categora câinilor de talie mică, sunt totuşi Terrieri, prin urmare sunt neînfricaţi şi activi.

Descriere:
Yorkie cu părul lung e cunoscut pentru comportamentul său jucăuş, blaniţa albastru cu gri şi negru. De obicei nu cântăresc mai mult de 3.2 kg, nefiind însă menţionată greutatea minimă a acestor câini în cărţile de specialitate. Sunt foarte loiali, prietenoşi, iubitori, fiind ideali pentru familiile care au copii mai mari. Conform standardelor Clubului Kennel din Marea Britanie, câinele Yorkshire Terrier trebuie să aibă o structură compactă, atletică, potrivită stilului de viaţă activ. În ciuda aspectului de "pluş", Yorkie au nevoie de mişcare în fiecare zi.

Înfăţişare:
Câinele Yorkshire Terrier trebuie să aibă o structură plată, nu rotundă. Yorkie de rasă pură are ochii negri, nu foarte proeminenţi. Are urechile micuţe şi ascuţite, în formă de V. În anumite cluburi, câinii cu urechile îndoite sau lăsate sunt descalificaţi şi nu pot participa la concursuri şi expoziţii canine, pentru a reprezenta această rasă.

Conform standardului stabilit pentru Yorkshire Terrier, aceşti câini nu trebuie să depăşească 3.2 kg, pentru a fi acceptaţi pe ringul unei competiţii. Înălţimea admisă e între 20 şi 22 cm, însă nu există specificaţii pentru Yorkie de diferite mărimi.

Temperament:
Deşi sunt câini de talie mică, ceea ce le oferă o înfăţişare prietenoasă, Yorkie au gene din rasa Terrieratunci când vorbim de personalitatea lor. Sunt foarte inteligenţi, independenţi şi curajoşi. Îţi poţi da seama foarte repede dacă un Yorkie se poate acomoda în locuinţa ta alături de ceilalţi membri ai familiei. Când au de-a face cu străini, comportamentul lor poate varia. Fie încep şi latră, fie lasă deoparte agresivitatea şi se împrietenesc uşor cu persoane necunoscute, în timp ce alţi Yorkie devin timizi şi retraşi. Aceste diferenţe apar în funcţie de mediul în care a crescut câinele şi metodele de dresaj la care a fost supus de către stăpân sau crescător. Majoritatea câinilor din rasa Yorkshire Terrier sunt hotărâţi şi încrezători, nu dau înapoi atunci când au de -a face cu necunoscuţi. Pe cât e de mic, pe atât e de dornic de aventuri. Energic, curajos, loial şi deştept, câinele Yorkie e cunoscut pentru sângele rece cu care tratează situaţiile imprevizibile. E foarte drăgăstos faţă de stăpân, suspicios faţă de străini şi poate deveni agresiv faţă de alte animale sau alţi câini dacă nu socializează din stadiul de puiuţ. Uneori au tendinţa de a ataca rozătoare precum veveriţe sau cârtiţe, lucru deloc neobişnuit dacă ne amintim faptul că Yorkshire Terrier are spiritul unui câine de vânătoare. Le place să se răsfeţe, să se „maimuţărească" în faţa stăpânului, pentru a -şi exprima mai bine dorinţele. Pot deveni foarte geloşi şi pot să muşte dacă sunt surprinşi, înspăimântaţi sau sunt prea răsfăţaţi. Datorită dimensiunii reduse, Yorkie reprezintă un câine ideal pentru copii care au trecut de 12 ani, când sunt capabili să aleagă între bine şi rău. În general sunt câini uşor de dresat, însă au existat cazuri de câini foarte încăpăţânaţi, puţin receptivi la dresaj. Dacă i se arată cine e stăpânul şi care sunt limitele de indulgenţă, cursurile de dresaj dau rezultat.

Sănătate:
Cele mai frecvente boli care apar la aceşti câini includ bronşită, cataractă, afecţiuni ale intestinului şi ale ficatului şi sindromul ochilor uscaţi. Câteodată pot apărea inflamaţii sau pierderea părul ui în zona în care a primit vaccin.

Durata medie de viaţă: 10-15 ani. Dacă se scarpină în exces. în funcţie de talie şi greutate. Oricum sunt destul de pretenţioşi la mâncare. motiv pentru care e bine să acorzi o atenţie specială alimentaţiei sale. Pot apărea reactii alergice la polen. Fiind căţei de talie mică.O atenţie aparte trebuie acordată pielii. pot apărea probleme ale pielii: se usucă iar părul pică în cantităţi mari. Unii Yorkie pot avea probleme cu sistemul digestiv. nu va mânca ce nu îi place. anumite mâncăruri sau chiar la aer. . Nu -l forţa să mănânce alimente care îi pot face rău. sunt foarte sensibili la anestezic. poluare.