You are on page 1of 12

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS JABATAN PENGAJIAN TEKNIKAL

TAJUK KUIH TEMPATAN DAN BATER CAIR MINUMAN PANAS KUMPULAN 1. NURUL MUNIRAH BT MOHAMMAD ZAL 2. MUHAMMAD FADZLI BIN NAJMI NAMA PENSYARAH DESKRIPSI TUGASAN PN.ROHANI BINTI SEMAN TUGASAN BERKUMPULAN LAPORAN AMALI MINGGUAN AMALI 1 Saya maklum mengenai peraturan tugasan ini yang melarang sebarang aktiviti plagiat. Dengan ini saya mengakui tugasan ini adalah hasil kerja kami kecuali nukilan dan ringkasan yang setiap satunya telah dijelaskan sumbernya. Tanda tangan : Tarikh :

_____________________

_______________

_____________________

_______________

Untuk kegunaan jabatan

Tarikh hantar : ________________ Diterima oleh: __________________ Tarikh semak : ________________ Disemak olah: __________________

Markah:

1|Page

Amali : Satu Tarikh : 26 Jun 2013 Masa : 8.00 tgh Hari Tema : Kuih Tempatan dan Bater Cair Menu : Cucur Badak Secomel Saya dan Kuih Ketayap Semanis Dia Minuman : Air Teh O Sedap Rasa Kaedah : mengoreng dalam minyak yang penuh dan menggoreng 2|Page .00 g – 1.

RESEPI 1 : Cucur Badak Secomel Saya Bahan.bahan Intinya  75 g udang sederhana  30 g udang kering  2 camb penuh kelapa parut  2 ulas bawang merah  ½ cili merah  1 hiris halia  2 biji cili kering  ½ camt jintan manis  1 batang serai  1 cams gula halus  ¼ camt garam  ½ serbuk kunyit 3|Page .bahan Doh  1 biji keledek merah sederhana  30 g tepung gandum  30 g tepung ubi  ¼ camt garam  Minyak untuk menggoreng Bahan.

bahan Inti kelapa  ¼ kelapa parut  1/3 keping gula melaka  1 camb air sejuk  ½ camb gula pasir  ½ camt tepung kanji + 1 camt air  3 helai daun pandan  1 camb minyak untuk menggoreng MINUMAN PANAS : Air Teh O Sesedap Rasa Bahan  600 ml air  Serbuk teh  Gula (sesedap rasa) 4|Page .RESEPI 2 : Kuih Ketayap Semanis Dia Bahan .bahan Bater cair  125 g tepung gandum  1 biji telur  1 cams air pandan pekat + air sejuk 220 ml  Sedikit garam  Sedikit pewarna hijau Bahan .

20 0. 2.00 0.20 0.20 0.20 0.30 0.20 0.15 1.10 0.40 0.10 0.55 0.50 RM10.10 0.10 0.20 0.30 0. Udang sederhana Daun pandan Air masak 75g 3 helai 220 ml 3.50 JUMLAH = Harga (RM) 0.20 0.10 0.22 RM 3.40 0.40 0.40 0.50 1.30 0.55 0.00 0.BAHAN BASAH Bil Bahan basah Kuantiti Harga seunit (RM) 1.50 0.00 0.50 0.10 0.10 0. 3.13 0.01 Jumlah = BAHAN KERING Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Bahan kering Pewarna hijau Tepung gandum Bawang merah Telur Halia Serbuk kunyit Kelapa parut Gula melaka Tepung kanji Udang kering Ubi keledek Minyak masak Cili merah Cili kering Serbuk teh Gula pasir Garam Jintan manis Serai Tepung ubi Kuantiti 1 camt 155 g 2 biji 1biji sehiris ½ 1/2 biji 1/3 keping ½ camt 30g 1 biji 1 paket ½ biji 2 biji 2 camb 3 camb 2 camt ½ camt 1 batang 30g Harga seunit (RM) 0.40 0.50 2.00 0.52.30 0.50 0.52 Harga (RM) 5|Page .20 0.30 0.30 3.50 2.20 0.50 0.

PENGURUSAN MASA Masa 8.15 pagi Susunan kerja Menyediakan bahan untuk membuat cucur badak dan kuih ketayap Catatan 1. seperti sosej. Pastikan ubi direbus sehingga empuk.45 .45 pagi Menyediakan inti cucur badak       Panaskan minyak dan goreng rempah hingga wangi Masukkan udang. Canaikan doh dan Gaul bentukkan menjadi sebati. 2. Rendam udang kering dan airnya sekejap tuskan dan ditumbuk halus.9. Goreng hingga inti hampir kering. 1.8. Keluarkan dari kuali Sejukkan di dalam pinggan. serai. Rebus cili kering 8. kelapa parut.8.15 . doh Masukkan tepung dan uli supaya sedikit menjadi doh kental. bawang dan halia. Bahagikannya kepada lapan 6|Page . 8. Lecekkan ubi keledek. cili.15 pagi Menyediakan doh      Buang kulit ubi. 2.00. Buang udang kulit dan alatan bahan bersihkannya. Masukkan demi supaya tepung sedikit. Sediakan dan masakan. Masukkan serbuk kunyit. Basuh dan rebus ubi keledek terlebih dahulu. garam dan gula secukup rasa. 3.

Menyediakan bater cair   Masukkan telur ke tengah-tengah tepung dan ½ daripada cecair. Tuskan sebelum dihidang dalam pinggan yang bujur.45 pagi Menggoreng cucur  Canaikan tiap-tiap satu supaya Letakkan menjadi bulat dan pipihkan di minyak tengah doh supaya menjadi tangan di sedikit telapak semasa bentuk sebuah mangkuk.9. kuali terlebih sebagai alas.bahagian uang sama besar.15 . Masukkan garam. Bancuh campuran hingga rata. kelapa dan daun pandan Masak beberapa minit. Isikan mencanaikan supaya inti kelapa ke dalam doh dan doh tidak melekat. Sejukkan dalam pinggan. 9. tutup dengan cermat. Masak hingga hampir kering.45 pagi - 10. 9.    Goreng dengan minyak panas hingga kuning.15 Menyediakan inti kelapa    Cairkan gula. . Tambah hijau. garam dan pewarna 7|Page . Masukkan bancuhan tepung kanji. Hiaskan dengan daun pisang Pastikan dipanaskan dahulu.

15 . teh. tempat Tuang air mendidih ke dalam teko memasak. Sukat daun teh ke dalam teko. Sapukan kuali dengan daun pandan yang bersimpul dan bercelup minyak. 10. Kikis tepinya dan angkat pankek. Hidangkan teh.  Curahkan ¾ senduk sup batter ke dalam kuali dan jongketkan kuali sedikit supaya batter sama rata. Menghias hidangan sediakan mengikut citarasa tersendiri 8|Page . Tutup teko dan biarkan teh menyentuh selama 5 minit.10. Menggulung kuih  Sudukan 1 camt inti di atas pankek kemas. Panaskan teko dengan sedikit ait mendidih.   Biarkan masak hingga kekuningan disebelah bawah. 45 Menyediakan minuman pagi       Jerang air. Buang sekitar sampah di Kemaskan bahan yang bahantelah dan gulung dengan digunakan. Bersihkan kawasan tempat memasak.Menyediakan kuih  Panaskan kuali kecil.

Langkah 2 Sediakan inti cucur badak Panaskan minyak dan goreng rempah hingga wangi Masukkan serai. kelapa dan daun pandan.. Masukkan garam. Masak hingga hampir kering.LANGKAH. halia. Keluarkan dari kuali dan sejukkan di dalam pinggan. garam dan gula secukup rasa. Masukkan bancuhan tepung kanji. bawang Masukkan serbuk kunyit. Masak beberapa minit. kelapa dan parut. Sejukkan dalam pinggan. Goreng hingga inti hampir kering. Langkah 3 Sediakan inti kelapa Cairkan gula.LANGKAH PENYEDIAAN CUCUR BADAK DAN KUIH KETAYAP Langkah 1 Menyediakan bahan untuk membuat cucur badak dan kuih ketayap. cili. udang. 9|Page .

bater cair untuk campuran Tambah garam dan pewarna hijau.Langkah 4 Menyediakan doh cucur badak Buang kulit ubi. Tuskan sebelum dihidang dalam pinggan yang bujur. Lecekkan ubi keledek. Canaikan doh dan bentukkan seperti sosej. 10 | P a g e . Masukkan tepung dan uli supaya menjadi doh kental. Bahagikannya kepada lapan bahagian uang sama besar. rata. Isikan inti kelapa ke dalam doh dan tutup dengan cermat. Langkah 5 Menyediakan ketayap Masukkan telur ke tengah-tengah tepung Bancuh dan ½ daripada hingga cecair. Langkah 6 Menggoreng cucur Canaikan tiap-tiap satu supaya menjadi bulat dan pipihkan di tengah doh supaya menjadi bentuk sebuah mangkuk. Goreng dengan minyak panas hingga kuning.

Tuang air mendidih ke dalam teko teh. Biarkan masak hingga kekuningan disebelah bawah. Curahkan ¾ senduk sup batter ke dalam kuali dan jongketkan kuali sedikit supaya batter sama rata. Sapukan kuali dengan daun pandan yang bersimpul dan bercelup minyak. Menggulung kuih Sudukan 1 camt inti di atas pankek dan gulung dengan kemas. Panaskan teko dengan sedikit ait mendidih. Sukat daun teh ke dalam teko. TEKSTUR : Lembut CARA MENGHIDANG : Dalam piring bujur 11 | P a g e . Tutup teko dan biarkan teh menyentuh selama LAPORAN HASIL MASAKAN PORSI : 2 orang makan RUPA : Warna hijau dan jingga. Kikis tepinya dan angkat pankek. Langkah 8 Sediakan minuman Jerang air.Langkah 7 Menyediakan kuih Panaskan kuali kecil.

Kelemahan  Kurangnya persediaan rapi. pada hari ini saya dan pasangan berjaya menghasilkan kuih tempatan iaitu cucur badak dan bater cair iaitu kuih ketayap bersama minuman air teh o.REFLEKSI 1. Hal ini menyukarkan kami untuk kerana masakan ini melibatkan kaedah mengoreng. 12 | P a g e . Setelah membuat perbincangan kami memutuskan untuk membuat cucur badak dan ketayap kerana ianya mudah dan ringkas. Kesimpulan Kesimpulannya. 6.  Pengurusan masa yang tidak begitu efisien 4.  Kuih yang dipilih tidak melibatkan kos yang tinggi. Seorang menyediakan kuih ketayap. Pengkayaan Inti cucur badak boleh digantikan dengan inti yang lain bagi menghasilkan rasa yang berbeza. Kerjasama dalam satu pasukan penting bagi menghasilkan produk yang berinovasi dan kreatif.  Semasa Kami terpaksa mengguna dapur unit lain untuk mengoreng cucur dan membuat inti. 2. 3. Persepsi Pada awalnya kami masih belum dapat membuat pilihan kuih tempatan kerana kebanyakkan kuih sudah dipilih. Terutama dari segi penyediaan bahan. Hal ini menyukarkan kerana penggunaan dapur di masa yang kemuncak. Begitu juga dengan kuih ketayap penggunaan warna yang menarik dan cara hidangan yang unik dapat menarik minat untuk merasanya. 5. Masalah yang dihadapi  Sebelum Dapur di unit kami kehabisan gas. manakala yang seorang lagi menyediakan cucur badak. Kekuatan  Kami membahagikan kerja untuk penjimatan masa.