CERITA BINATANG DEFINISI: Cerita binatang melayu adalah merupakan sastera rakyat(sastera lisan) yang disampaikan atau

disebarkan secara lisan dari satu generasi kepada generasi yang akan datang. Cerita binatang ini dipercayai cerita tertua,sama usianya dengan cerita asal usul. Cerita binatang ialah hasil sastera lisan yang diwarisi daripada masyarakat manusia sejak zaman purba semasa manusia masih lagi hidup di guagua. Adapun cerita binatang ini sukar untuk menentukan tentang asal usul cerita binatang itu yang sebenarnya. Cerita-cerita binatang melayu mengambil binatang sebagai watak utama yang dipersonafikasi,binatang diceritakan dan berinteraksi dengan manusia. Semua sifat yang dimiliki oleh manusia biasa dimiliki oleh binatang dalam cerita-cerita binatang melayu seperti bercakap,menipu,berbincang,berfikir dan sebagainya. Dalam cerita-cerita tersebut terdapat kisah yang berlaku antara binatang sesama binatang dan terkadang-kadang lakonannya terjadi antara binatang dengan manusia. Watak manusia dalam cerita-cerita binatang melayu hanya sebagai watak sampingan sahaja. Watak-watak yang lazim digunakan ialah pelanduk,buaya,gajah,harimau, Anjing,ular,arnab,kura-kura,musang,haling,ayam,burung bangau,kambing,lembu dan kerbau. Sebahagian daripada cerita binatang itu bercorak mitos yang membicarakan tentang asal usul binatang. Cerita binatang juga mengisahkan tentang konflik antara binatang dengan binatang atau antara binatang dengan manusia. Cerita binatang melayu memberi gambaran bahawa walaupun binatang yang kecil dan lemah dapat mengalahkan binatang yang besar dan kuat dengan menggunakan akal fikiran yang dapat menjadi senjata untuk menentang binatang yang besar dan kuat itu. FUNGSI: Cerita binatang untuk mengisikan waktu dan menghiburkan hati,pada masa kini cerita binatang adalah cerita yang menjadi kegemaran dalam masyarakat sederhana khususunya di kalangan kanak-kanak dan kini cerita binatang ditulis menjadi bahan bacaan yang diminati oleh kanak-kanak. Selain itu cerita binatang juga digunakan sebagai mengajar,mendidik,mnyindir atau mengkritik masyarakat

cerita-cerita binatang melayu berfungsi sebagai kritikan social yang disamapaikan secara kiasan atau lambang kepada binatang. Tetapi yang nyata.kenapa kepala katak mendongak ke atas dan lain-lain lagi. Oleh kerana kesukaran untuk menyampaikan pengajaran itu secara terus terang. Dalam kumpulan cerita-cerita binatang ini ada yang dikategorikan sebagai cerita fable. Cerita Asal Usul. CORAK CERITA BINATANG.melayu tradisional. Dalam sastera lisan Melayu Epos binatang ialah cerita-cerita mengenai Sang Kancil yang mengandungi unsur kelucuan dan kecerdikan memperdayakan binatang lain yang lebih besar daripadanya. Pada masa dahulu cerita-cerita binatang ini pernah digunakan untuk mengajar anak-anak raja atau anak-anak pembesar istana.maka pengajaran itu diberikan secara halus melalui cerita-cerita binarang yang bercorak simbolik. Ia menerangkan kenapa sesuatu perkara itu berlaku. Kadang-kadang disampaikan secara gurauan tetapi tepat pada sasarannya. Cerita Sambut-bersambut Cerita jenis ini berupa rangkaian cerita sebab dan akibat. Cerita jenis ini mengandungi amanat kritikan terhadap masyarakat dan sindiaran terhadap tingkah laku manusia.dan kemalasan manusia untuk menyuruh menyedari dan memperbaiki diri dikiaskan kepada binatang. Tujuan-tujuan ini disampaikan dalam bentuk kiasan. Iaitu:Epos Binatang.sindiran dan lambang. Ada juga cerita binatang yang menunujukkan kebodohan. Epos binatang ialah sejenis cerita binatang yang bermotif kebijaksanaan untuk memperdaya binatang yang lain. Cerita yang bercorak epos binatang selalunya berbingkai di sekeliling satu watak. Tujuannya untuk memberikan petujuk dan nasihat kepada kenak-kanak secara halus dan tidak langsung. Cerita jenis ini mengandungi watak-watak binatang yang banyak.misalnya cerita mengapa bangau kurus.iaitu cerita yang bercorak memberikan teladan atau dinamakan juga cerita perumpamaan. Penyempaian cerita diberikan dalam bentuk perulangan gaya bahasa yang melahirkan irama yang menarik. . Cerita Asal usul mengenai binatang menerangkan asal usul kejadian sesuatu sifat yang dimiliki oleh binatang tertentu seperti mengapa anjing bermusuhan dengan kucing.

Akibatnya anjing itu terlepas untuk merasai kenikmatan yang ada pada tulang yang digonggongnya.kerbau) manusia kecil(kurakura.Ia terlihat ada anjing lain di dalam sungai itu menggongong tulang juga.buaya.harimau. Melalui cerita binatang inilah perlakuan serta perangai manusia sama ada manusia besar(gajah. Contoh cerita untuk mengkritik orang yang tidak jujur:Helang dengan Ayam. Melalui cerita ini.Si Ayam diumpamakan sebagai manusia yang tidak jujur terhadap temannya. Melalui cerita ini.Si Ayam dengan Si Helang sebenarnya bersahabat baik tetapi kemudiannya bermusuhan apabila si Ayam tidak mahu memulangkan jarum sakti kepunyaan Si Helang.semut.seekor anjing telah terjumpa seketul tulang.maka tulang yang ada di dalam mulut jatuh ke dalam sungai itu. Dan Si Helang pula diumpamakan sebagai manusia pedendam yang tidak mahu memaafkan kesalahan temannya. Itulah sebebnya Si Helang suka menagkap dan makan ayam.pada suatu hari watak utamanya.anjing) dapat dibentuk dan mendatagkan keinsafan kepada keperibadian manusia itu sendiri. Contoh cerita untuk mengkritik orang yang bersikap tamak.anjing itu berasa marah lalu membuka mulut hendak merampas tulang itu dari mulut anjing di dalm sungai itu sedangkan anjing itu refleksi bayang-bayangnya sendiri. Melalui cerita ini.pelanduk) dan manusia bodoh(lembu. Apabila anjing itu membuka mulut.arnab) manusia cerdik(kancil.agas-agas.malahan memperolehi kerugian. Anjing itu menggongong tulang itu dan berjalan melalui sebatang sungai. . KUPASAN CERITA BINATANG. Akibatnya Si Helang berasa marah dan menyimpan dendam terhadap Si Ayam sampai ke hari ini.Sebagai kesimpulan cerita binatang ini banyak memberi pengajaran kepada manusia yang mempunyai akal fikiran dan cuba mentafsirkan makna tersirat melalui cerita-cerita itu.ialah:Anjing dan bayang-bayang.