You are on page 1of 14

ANDHERI / BORIVALI / DADAR / CHEMBUR / THANE / MULUND/ NERUL / POWAI

1. One end of a U tube of uniform bore (area A) containing mercury is


connected to a sanction pump. Because of it the level of liquid of density
falls in one limb. When the pump is removed, the restoring force in the other
limb is

(a) 2 Ag x (b) g x (c)A g (d) Ag x

2. A liquid is contained in a vertical U tube. The total length of the liquid column inside the tube is l.
When the liquid is in equilibrium, the liquid is just pushed down slightly, one of the arms of U tube
are released. The entire liquid column will start a periodic motion
(a) the motion is not S.H.M.
(b) the motion is S.H.M
(c) if it undergoes S.H.M., the time period will be 2
g
l | |
t
|
\ .

(d) if it undergoes S.H.M., the time period will be 2
2g
l | |
t
|
\ .


3. A cylindrical vessel of radius r containing a liquid is rotating about a vertical axis through the centre
of circular base. If the vessel is rotating with angular velocitye, then what is the difference of the
heights of liquid at centre of vessel and edge
(a)
r
2g
e
(b)
2 2
r
2g
e
(c) 2gre (d)
2
2
2gr
e


4. If the weight of a body in vacuum is e and
1
e and
2
e are weights when it is immersed in a liquid of
specific gravity
1
and
2
respectively, then find the relation among
1 2
, and e e e
(a)
1 2 2 1
1 2
e + e
e=
e + e
(b)
1 2 2 1
2 1
e e
e=


(c)
1 1 2 2
1 2
e +e
e=
+
(c)
1 2 2 1
1 2
e + e
e=
+


5. An alloy is prepared by mixing equal volume of two metals. The specific gravity of alloy is 4. But
when equal masses of two same metals are mixed together, the specific gravity of alloy is 3. Find the
specific gravity of each metal
(a) 2, 4 (b) 6, 4 (c) 2, 6 (d) 4, 8


6. If a liquid is subjected to a horizontal acceleration. Then
(a) slope of liquid is inversely proportional to the horizontal acceleration
(b) slope of the liquid is directly proportional to the horizontal acceleration
(c) there is no direct relation between acceleration and inclination
(d) none of above

7. A liquid of density is completely filled in a rectangular
box. The box is accelerating horizontally with acceleration
a. What should be the gauge pressure at four points P, Q,
R, S

(a)
P Q R S
P 0,P 0,P gh,P 0 = = = =
(b)
P Q R S
P gh,P 0,P ga,P ah = = = =
(c)
P Q R S
P 0,P gh,P gh aL,P aL = = = + =
(d)
P Q S S
P gh,P 0,P gh aL,P gL = = = =

8. On a smooth inclined plane, making an angle owith horizontal, a trolley containing a liquid of
density slides down. What is the angle of inclination u of free surface with horizontal

(a) u = o (b)
3
o
u = (c)
9
o
u = (d) u = o

9. A dog is sitting in a boat which is floating ina pond. If the dog drinks some water from the pond.
Then
(a) the level of water in the pond decreases
(b) the level of water in the pond increases
(c) the level of water in the pond first increases, then decreases
(d) the level of water in the pond remains unchanged

10. A glass bulb is balanced by a brass weight in a sensitive beam balance. Now the balance is covered
by a bell jar which is then evacuated. Then
(a) the beam will remain horizontal
(b) the pan containing the bulb will go down
(c) the pan containing the bulb will go up
(d) none of the above

11. A piece of ice is floating in water. Find the fraction of volume of the piece of ice outside the water
(Given : density of ice =
3
900kg/ m and density of water =
3
1000kg/ m )
(a) 0.21 (b)0.01 (c) 0.1 (d)0.9
12. A block of wood floats with of its volume under water. What is the density of the wood? (Density
of water =
3
1000kg/ m )
(a)
3
750kg m (b)
3
250kg m (c)
3
300kg m (d)
3
260kg m

13. A liquid of density
0
is filled in a wide tank to a height h. A solid rod of length L, cross section area
A and density is suspended freely in the tank. The lower end of the rod touches the base of the tank
and ( )
L
h where 1 = q >
q
. Then what should be angle of inclination of the rod with the horizontal in
the equilibrium position?
(a)
1 0
1
sin

| |
| |
| u =
|
|
q
\ .
\ .
(b)
1
1
sin

| |
| |
| u =
|
|
q
\ .
\ .

(c)
1 0
sin

| |
| |
| u = q
|
|

\ .
\ .
(d)
1 0
sin

| |
| |
| u =
|
|

\ .
\ .


14. In a steady incompressible flow of a liquid
(a) the speed does not change if the area of cross section changes
(b) the speed increases if the area of the cross section increases
(c) the speed decreases if the area of cross section increases
(d) bubbles are produced when the area of the cross section increases

15. Air is blown through a pipe AB at a rate of 15 litre per minute. The cross sectional area of the rod
portion of the pipe AB is
2
2cm and that of the narrow portion is
2
0.5cm . The difference in water
level h is
( )
3
air
1.3kg m =

(a) 16 mm (b) 1.55 mm (c) 10 mm (d) 3.2 mm

16. Water from a tap emerges vertically downward with an initial speed of 1 m/s. The cross sectional
area of the tap is
4 2
10 m

. Assume that the pressure is constant throughout the stream of water and
that the flow is steady. The cross sectional area of the steam 0.15 m below the tap is
(a)
4 2
5 10 m

(b)
5 2
1 10 m

(c)
5 2
5.83 10 m

(d)
5 2
2 10 m



17. Mark correct option (s)
(a) two stream lines may cross each other
(b) two stream lines must cross each other
(c) two stream lines never cross each other
(d) none of the above


18. A non viscous liquid of constant density
3
500kg m flows
in a variable cross sectional tube. The area of cross
sectional of the tube at the two points P and Q at heights of
3m and 6m are
3 3
2 10 m

and
3 3
4 10 m

respectively. Find
the work done per unit volume by the forces of gravity as
the fluid flows from point P to Q

(a)
3
29.4J m (b)
4 3
1.47 10 J m
(c)
4 3
2.94 10 J m (d) none of these

19. Water flows along a horizontal pipe cross section is not constant. The pressure is 1 cm of Hg where
the velocity is 35 cm/s. At a point where the velocity is 65cms, the pressure will be
(a) 0.89 cm of Hg (b) 8.9 cm of Hg (c) 0.5 cm of Hg (d) 1 cm of Hg

20. A cylindrical vessel filled with water to a height H. A vessel has two small holes in the side, from
which water is rushing out horizontally and the two streams strike the ground at the same point. If
the lower hole Q is h height above the ground, then the height of hole P above the ground will be

(a) 2h (b) H/h (c) H h (d) H/2

21. A water tank standing on the floor has two small holes vertically one above the other punched on one
side. The holes are
1
h cm and
2
h cm above the floor. How high does water stand in the tank when
the jets from the holes hit the floor at the same points?
(a) ( )
2 1
h h (b) ( )
2 1
h h + (c)
( )
2 2
2 1
h h (d)
2
2 1
h
h h


22. A cubical block of wood of specific gravity 0.5 and chunk of concrete of specific gravity 2.5 are
fastened together. The ratio of mass of concrete to the mass of wood which makes the combination to
float with its entire volume submerged in water is
(a)
5
3
(b)
5
1
(c)
5
2
(d)
4
3


23. Consider the barometer shown in figure. Density of mercury is . A small
hole is made at point S as shown, The mercury comes out from this hole
with speed uequal to
(a) 2gh (b) 2gH
(c) ( ) 2g H h (d) none of these

24. A barometer tube reads 76 cm of mercury. If the tube is gradually inclined at an angle of
0
60 with
vertical, Keeping the open end immersed in the mercury reservoir, the length of the mercury column
will be
(a) 152 cm (b) 76 cm (c) 38 cm (d) 38 3cm

25. A cylindrical vessel contains a liquid of density upto a height h. the liquids is closed by a piston of
mass m and area of cross section A. There is a small hole at the bottom of the vessel. The speed u
with which the liquid comes out of the hole is


(a) 2gh (b)
mg
2 gh
A
| |
+
|

\ .
(c)
mg
2 gh
A
| |
+
|
\ .

(d)
mg
2gh
A
+

26. Siphon is a device to transfer liquid form a higher level to a lower level. The condition of working of
a siphon is
(a)
2 1
h h >
(b)
2 1
h 2h =
(c)
1
h should be less than the height of corresponding liquid barometer
(d)
1
h should be greater than the height of corresponding liquid barometer

27. A block is submerged in a vessel filled with water by a spring attached to the bottom of the vessel. In
equilibrium spring is compressed. The vessel now moves downwards with an
acceleration ( ) a g < . The spring length
(a) will become zero
(b) may increase, decrease or remain constant
(c) will decrease
(d)will increase

ANSWER KEY

1.a 2.d 3.b 4.b 5.c 6.b 7.c

8.d 9.d 10.b 11.c 12.b 13.a 14.c

15.b 16.c 17.c 18.b 19.a 20.c 21.B

22. a 23. d 24. a 25. b 26. c 27. D

SOLUTION FLUIDS

1. Theforce due to excess pressure =restoring force
Or ghA =restoring force
Or ( ) g 2x A =restoring force
Restoring force =2 gxA

2. Let A =area of cross section of the tube
=density of liquid
If one surface is pushed down by x, the other surface moves up by x.
Net unbalanced force on the liquid column =2xA g
Mass of the liquid column =lA
Let a =acceleration of liquid column
( ) 2xA g lA a =
Or
2g
a x
l
=
Putting
2
2g
l
e =

2
a x = e
This is S.H.M. with
2 l
T 2
2g
| | t
= = t
|
e
\ .


3. From Bernoullis theorem


2 2
A A A B B B
1 1
P d dgh P d dgh
2 2
+ u + = + u +
Here,
A B
h h =

2 2
A A B B
1 1
P d P d
2 2
+ u = + u

( )
B 2
A B 2 A
1
P P d
2
= u u
Now,
A B
0, r u = u = e

A B
P P hdg =

2 2
1
hdg dr
2
= e
Or
2 2
r
h
2g
e
=

4. Lossin weight of liquidof density ( )
1 1
kg = ee , if V is the volume of the body, then

1
1 1
1
V V
ee
= ee =


Similarly,

2
2 2
2
V V
ee
= ee =



1 2 2 1
2 1
e e
e=



5. In case of two metals
( )
( )
1 2
1 2
m m
V V
+
=
+

When
1 2
V V V = = ,
Then
1 1
m V = and
2 2
m V =

m
V
=

1 2 1 2
1 2
V V
4
V V 2
+ +
= = =
+

When equal masses are mixed
i.e.,
1 2
m m m = =

1
1
m
V =

and
2
2
m
V =



( )
1 2
1 2
1 2
m m 2
3
m m
+
= = =
+ | |
+
|

\ .


6. As we know,
x
y
a
tan
a g
u =
+

Here
y
a 0 =

x
a
tan
g
u =

x
tan a u
Hence (b) is correct.

7. At point
P
P,P 0 =
At point
P P
Q,P P gh gh = + =
At point
R Q
R,P P aL gh = + =
At point
S R
S,P P gh aL = =


8. The acceleration of the trolley along the inclined plane is a gsin = o


x
a acos gsin .cos = o = o o

2
y
a asin gsin = o = o
The inclination of free surface

( )
x
2
y
a gsin cos
tan tan
g a g 1 sin
o o
u = = = o
o

u = o

9. If the dog drinks m kg of water from the pond, the weight of (boat +dog) system will increase by mg
and so, the system will displace m kg more water for floating.
Also, the water level in pond decreases due to removal of water from pond. Due to water displaced
by boat, the water level increases. So, the water removed from the pond is equal to the water
displaced by the system. Hence, the level of water remains unchanged.

10. In vacuum, the force of buoyancy is zero. If means, apparent weight in evacuated jar increases due to
absence of buoyancy force. Hence, the pan containing the bulb will go down.

11. Let V be the total volume and
i
V the volume of ice piece immersed in water. For equilibrium,
Weight =upthrust

i i
V g V g = e

3
i
900kg/ m =

3
1000kg m
e
=

i
V 900
0.9
V 1000
= =
Fraction outside the water
f =1 0.9 =0.1

12. Let the volume of wood piece is
0
V
The dipped portion of the piece is


0
V
V
4
=
For equilibrium of wood piece,
mg Vg =
Or
0
0
V
V g g
4

o =

densityof water
4 4

o = =

3
1000
250kg m
4
= =


13. Let, L =length of rod
l =immersed length of the rod
u =angle of inclination of rod, with the horizontal

If the rod is in equilibrium, then the net torque about the point A is zero i.e.,
( ) ( )
A 0
L 1
ALg cos A g cos 0
2 2
t = u u = l or
2 2
0
L
=

l

Now,
0
h L 1
sin

u = = =
q q l l


1 0
1
sin

| |

u =
|
|
q
\ .


14. According to continuity equation

1 1 2 2
A A u = u
Or Au =constant =K

1
A
u
Hence, (c) is correct.

15.
3
1 1 2 2
15
A A m / sec
1000 60
u = u =


Or
3
1 1 2 2
1
A A m sec
4000
u = u =
Or
1 4
1
1 1
4000A 4000 2 10

u = =



10
1.25ms
8
= =
And
2 4
1
1 1
4000A 4000 2 10

u = =



10
5ms
2
= =

( )
2 2
1 1 1
1
gh
2
= u u

( )
2 2
1
1
5 1.25
2
=
( )
{ }
2
1
h 25 1.25
2 g


( )
{ }
2 1.3
25 1.25
2 1000 9.8
=



3
1.55 10 m 1.55mm

= =

16. According to continuity equation

1 1 2 2
A A u = u

4
2
10 1 A 2gh

=
Or
4
2
10 A 2 9.8 0.15

=

5 2
2
A 5.83 10 m

=

17. If two stream lines cross each other, then at a given point, there are two directions of motion of fluid
particles. This is physically not possible.
Hence (c) is correct.

18. Work done per unit volume by force of gravity
=- change in P.E. per unit volume
( )
2 1
W g h h = A =
( ) g 6 3 =
3 500 9.8 =

4 3
1.47 10 J m =

19. In horizontal pipe

2 2
1 1 2 2
1 1
P P
2 2
+ u = + u (1)
Here,
2
1 m 1
P gh 13600 9.8 10

= =

2
P 13600 9.8 h =

3
1000kg m =

2
1
35 10 m/ s

u =

2
2
65 10 m/ s

u =
From equation (1),
( )
2
2
1
13600 9.8 10 1000 0.35
2

+
( )
2 1
13600 9.8 h 1000 0.65
2
= +


20. Let the horizontal distance covered by the stream be x

( ) 2g H h u =
And
2
1
h gt
2
=

2h
t
g
=
In this time the horizontal distance for Q x t = u
( )
2h
2g H h
g
| |
=
|
\ .

( ) 2 h H h =
Similarly for P ( ) 2 h H h ' ' =
( ) ( ) 2 h h h 2 h H h ' ' =
( ) h H h ' =

21.
2
AB h =


1
AC h =
And AD h =
( )
0 1
2g h h u =

2
1 1
1
h gt
2
=

1
1
2h
t
g
| |
=
|
\ .

In this time, the horizontal distance
( )
1
1
2h
2g h h
g
(
=
(


Similarly for second hole, horizontal distance

( )
2
2
2h
2g h h
g
(
=
(


Or ( ) ( )
1 1 2 2
h h h h h h =

2 1
h h h = +

22. Let
1
m =mass of concrete and

2
m = mass of wood
Form law of floatation:
Weight =upthrust
( ) ( )( )
1 2
1 2
m m
m m g 1 g
2.5 0.5
| |
+ = +
|
\ .

or
1
2
m 3
1
5m
=

1
2
m 5
m 3
=

23. The mercury will not come out from this hole as the pressure outside the tube [atmospheric pressure
( ) g h H = + ] is greater than the pressure inside the tube ( ) gh = . Here is the density of mercury.

24. lcos
o
60 h 76cm = =
or 76cm
2
=
l

or 152cm = l

25. Applying Bernoullis theorem at 1 and 2:
Difference in pressure energy between 1 and 2 =difference in
kinetic energy between 1 and 2
or
2
mg 1
gh
A 2
+ = u
or
2mg mg
2gh 2 gh
A A
| |
u = + = +
|

\ .


26.
1
h should be less than the height of corresponding liquid barometer otherwise liquid will not rise to
that level.

27. When the vessel was at rest. Equilibrium of block gives
Weight kx = +upthrust
or W kx F = + (1)

As the spring moves downwards with acceleration ( ) a g < upthrust is reduced.
Not let x be the new compression. Then
W kx' F' ma =
or
g a W
W kx' F a
g g
| |
=
|
\ .

or ( )
a a
W F kx' F W
g g
+ =



or
a a
kx kx' F W
g g
+ =
or ( )
a
x' x f W
gk
= +
Now since, F W < (from equation 1)
x' x <
Therefore, length of spring will increase