You are on page 1of 7

EFECTELE FACTORILOR TERATOGENI ASUPRA DEZVOLTARII PRODUSULUI DE CONCEPTIE

Cauzele care produc deficienţe în dezvoltare nu sunt perfect determinate, în special cele externe, un avort putând avea mai multe cauze. Ceea ce este important pentru ca avortul spontan şi / sau malformaţia să apară este ca factorul teratogen să intervină în perioada de creştere şi diferenţiere embrionară. Substantele care cauzeaza anomalii fetale la nastere se numesc teratogeni . Acestea includ alcoolul, anumite medicamente sau droguri, infectii si anumite chimicale. În general agentul teratogen acţionează specific într-o anumită etapă de dezvoltare şi are o predilecţie pentru un anumit organ, fiecare organ având o perioadã critică proprie. Genele mamei cât şi cele ale embrionului pot influenţa efectul agentului teratogen. Un anumit agent teratogen aplicat într-un anumit stadiu specific al dezvoltării determină numai anumite malformaţii.Dacă malformaţiile cauzate de doi agenţi aplicaţi simultan sunt diferite înseamnă că ei acţionează la nivel de etape biochimice diferite ale metabolismului embrionar.Dacă tipul de malformaţie rezultat este acelaşi, înseamnă că efectul lor este asemănator dar nu obligatoriu identic.Dacã acelaşi agent are o acţiune mai puţin intensã, poate permite supravieţuirea dar alterează evoluţia normală a unui organ sau grupe de organe. Când acţiunea agentului teratogen este brutală urmează moartea embrionului sau fãtului şi avort spontan.În primele două săptămâni de viaţã intrauterinã, de la fecundare şi până la formarea celor trei foiţe germinative, dezvoltarea constă în special în procesul de proliferare. Celulele rezultate sunt puţin diferenţiate şi numai după această dată încep să capete diferenţieri morfologice ce ţin de factorii histochimici. Dacă agentul teratogen acţioneazã în primele două săptămâni poate cauza moartea blastocistului, respectiv discului embrionar sau poate afecta un numãr redus decelule, caz în care celulele indemne pot asigura în continuare o dezvoltare normală.

O malformatie majora este cea incompatibila cu viata.cum este anencefalia sau cea care necesita o interventie chirurgicala cum este despicatura palatina si boala cardiac congenitala. fie la trecerea lor pe nivele profunde ale atomului (spectru caracteristic).Diferite organe prezinta perioade . organismul poate in general sa repare sau sa inlocuiasca celulele afectate.Factorii teratogeni pot fi clasificati in doua categorii:factori genetici(ereditari. fie prin frânarea electronilor liberi de mare energie (spectru continuu). Radiațiile ionizante sunt formate din radiațiile nucleare și radiațiile X (röntgen).Daca sunt incluse si malformatiile minore.Substantele hidrosolubile traverseaza mai usor placenta daca au o greutate moleculara mai mica si sunt legate de o proteina in plasma. SUBSTANTE CHIMICE SI MEDICAMENTOASE CU EFECT TERATOGEN Consecintele clinice ale teratogenelor chimice trebuie plasata in contextul dezvoltarii defectelor embrionare la oameni. Radiațiile nucleare sunt radiațiile pe care le emite nucleul atomic atât spontan – în urma dezintegrărilor caracteristice radioactivității naturale sau artificiale – cât și în urma reacțiilor nucleare.Defectele pot fi cauze genetice. Expunerea la medicamentele teratogene determina 2-3% dintre defectele congenitale.de mediu sau cauze necunoscute.cum sunt degetele supranumerare rata este de 7%.Aproximativ toate componentele lipidice solubile traverseaza placenta. datorită acestui fapt purtând numele de radiații ionizante. Daca doza de radiaţie este mica sau persoana o primeşte de-a lungul unei perioade indelungate de timp.Susceptibilitatea fetusului la astfel de leziuni depinde de perioada sa de dezvoltare. Radiaţia ionizantă poate determina modificări chimice la nivelul celulelor vii. fara a se inregistra efecte negative asupra sănătăţii. Efectele teratogene ale medicatiei variaza. Aceste radiații au energie mare și în urma interacției lor cu materia pot ioniza atomii. Potential toate medicamentele folosite de catre mama in timpul sarcinii pot face rau fetusului.Un exemplu de factor extern sunt radiatiile ionizante.determinand defecte congenitale anatomice. endogeni) si factori de mediu(exogeni). Riscul de malformatie dupa expunerea la un medicament trebuie comparat cu rata de aparitie a defectelor in populatia generala:3%. Radiațiile X sunt emise de electroni.

Azatriopina a fost folosita de catre pacientii cu transplante renale sau lupus eritematos sistemic.acidul valproic si carbamazepine Femeile cu epilepsie care folosesc anticonvulsive in timpul sarcinii au aproximativ risc dublu fata de populatia generala pentru malformatii.Cordul este cel mai sensibil in saptamana a treia si a patra de sarcina.Determina leucopenie.Acidul valproic si carbamazepina au fiecare risc 1% de defecte ale .Acesta mai este folosit si in terapia antireumatismala. Expunerea la anticonvulsive:fenitoina. anomalii ale nervului optic si retinian .despicatura palatina.retard de crestere si mielosupresie la copil.defecte ale timusului.O rata ridicata a prematuritatii si retardului de crestere au fost raportate.Acestea cuprind microotia.Acesta este folosit in acneea chistica din nefericire si de femeile care nu planuiau sa ramana insarcinate. Expunerea materna la medicamente Izotretinoinul este un teratogen uman semnificativ.Creierul si scheletul sunt sensibile din saptamana trei pana la sfarsitul sarcinii si in perioada neonatala. Efectele expunerii la antineoplazice si imunosupresante Metotrexatul este un antagonist al acidului folic si un teratogen uman.micrognatia. Ciclosporina nu a dovedit risc crescut de anomalii la fetusii expusi in uter.timusului. Ciclofosfamida determina malformatii si greutate mica la nastere.Inainte de terapie este indicata efectuarea unui test de sarcina.hidrocefalus.Determina avort spontan.defecte cardiace.greutate mica gestationala.Poate determina imunodeficienta.Copilul cu malformatii are un aspect caracteristic cu anomalii ale craniului.critice diferite.In evolutia sarcinii exista risc de moarte intrauterina.iar intre ziua 15 pana la ziua 60 de dezvoltare aceasta este critica pentru majoritatea organelor.alaturi de inca 25% pentru retardul mental singur.mai ales despicatura palatina si boala cardiac congenitala.cardiace si nervoase centrale. Cand terapia anticanceroasa este efectuata in timpul embriogenezei exista o rata ridicata de avort spontan si defecte congenitale majore.Riscul de anomalii structurale la fetus este de 25%.Riscul pentru malformatii majore este de 5%.in timp ce organele genitale externe sunt sensibile in saptamana opt si noua.

Expunerea la antidepresive Femeile care intrerup antidepresivele datorita sarcinii prezinta o rata de recadere a depresiei de 68%.tubului neural.Desi rapoarte ocazionale asociaza administrarea acesteia cu defectele congenitale.copiii femeilor cu epilepsie prezinta risc de 3% de a dezvolta boala. Imipramina a fost primul antidepresiv acuzat de defecte cardiace. Hepatotoxicitatea a fost raportata la femeile insarcinate tratate cu tetraciclina in doze mari. Expunerea la anticoagulante Warfarina a fost asociata cu condroplazia punctata.In plus.Acest sindrom care apare la aproximativ 5% dintre sarcinile expuse cuprinde hipoplazia nazala.Nefrotoxicitatea este ridicata cand aminoglicozidele sunt combinate cu cefalosporine.hipoplazia smaltului dentar si inhibarea cresterii osoase fetale.cele mai multe studii arata siguranta folosirii.Ototoxicitatea este raportata frecvent. Fenitoina scade absorbtia de folat. Expunerea la aminoglicozice Streptomicina si kanamicina au fost associate cu surditatea congenitala la copiii mamelor care au folosit medicamente in timpul sarcinii. Amitriptilina este mai larg folosita.cu administrare intravenoasa.Blocada neuromusculara poate fi potentiata de catre folosirea combinata a aminoglicozidelor si curariformelor.Acest proces determina colorarea in galben a dintilor. Expunerea la tetracicline Tetraciclinele traverseaza placenta si se leaga ferm prin chelare cu calciul in osul in dezvoltare si structurile dentare. Heparina nu poate traversa placenta deoarece are o molecula mare si este anticoagulant de elective in sarcina.Hemoragia fetala si materna sunt de asemenea raportate la femeile insarcinate cu administrare de warfarina.anomalii oftalmice cu atrofia optica bilaterala si retard mental. .Anomaliile oftalmice si retardul mental pot aparea si la administrarea dupa trimestrul I.

hiperactivitate. Alimente de evitat sunt: Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii.Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Tutunul poate produce:prematuritate.moarte infantile brusca.copiii sunt mai mici de statura.duc la sanse de 2 ori mai mare de moarte infantila.tremuraturi.problem perceptualmotrice.disfunctii cerebrale.intrucat ar putea fi contaminate cu listeria.ajustare sociala proasta.sangerari.in timpul sarcinii. Consumul de alcool duce la retard mintal.IQ redus.cat si pentru copil. malformatii craniene si ale sistemului nervos central si trasaturi faciale distinctive.iritabilitate.greutate scazuta la nastere.putin adaptati si cu scopuri perceptuale scazute. Factori teratogeni nutritionali Un plan alimentar bine echilibrat este intotdeauna important pentru sanatatea umana.anxietate.cel mai adesea derivati sintetici de testosteron pot determina clitoromegalie si fuziune labiala daca sunt administrati inainte de 13 saptamani de sarcina.alge care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama.dizabilitati neurologice care determina problem de atentie si dificultati de invatare. .Excludeti total din meniu.la 3-6 ani.Datorita ratei de excretie asociata cu filtrarea glomerulara dozajul trebuie redus in cazul unei functii renale anormale.greutate mica la nastere.plans mai frecvent.problem de invatare.socializare mai proasta.convulsii. Drogurile Heroina si metadona pot produce neliniste. Cocaina poate produce nastere premature. Agentii progestationali. Expunerea la contraceptive si steroizi sexuali Contraceptivele orale si progestinele in primul trimestru au fost acuzate de o varietate de defecte congenitale. febra. nasterea unui fat mort.Posibilele efecte ulterioare sunt: camp atentional anormal. .dificultati respiratorii.sanse cu 50% mai mari de cancer infantile.nasterea unui copil mort sau avort spontan.Steroizii androgeni pot masculiniza fetusul feminin.Aminoglicozidele sunt slab absorbite dupa administrarea orala si rapid excretate de rinichiul normal.malformatii ale inimii sa altor organe.intarzierea cresterii fetale.

Roquefort. surditate. Specialistii recomanda evitarea consumului de arahide in timpul sarcinii si alaptarii. Branzeturile moi pot contine bacterii numite listeria care pot provoca avortul spontan. displazie retiniana . Efectele pot sa apara mai ales in primul trimestru de sarcina. malformatii cardiace. Eliminati din dieta branzeturile moi. Camembert. atrofie muscular .HIV: microcefalie. Acestea excita musculatura uterina. cu exceptia cazului in care este specificat clar pe etichetele produselor. Arahide. inghetate si creme pentru prajituri pot avea in compozitie oua crude. microcefalie. cum ar fi astmul. Printre consecinte s-ar putea numara vorbirea intarziata si tulburari ale miscarilor.importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului .Virus herpes simplex: microftalmie. Listeria are capacitatea de a traversa placenta si poate infecta copilul. Semintele de susan au fost utilizate in mod traditional ca medicamente pentru provocarea avortului. iar viata acestuia s-ar putea afla in pericol.Citomegalovirus: microcefalie. Ouale crude sau orice alte alimente care contin oua crude.Chiar daca este bogat in acizi grasi Omega 3 . Listerioza poate aparea si in cazul consumului de lapte nepasteurizat. Interdictia este adresata mai ales femeilor predispuse la alergii care au un istoric familial in care sunt prezente alergii.Virus rubeolic: cataracta. Feta. cauzeaza contractii si in cele din urma are loc expulzarea ovulului fecundat. Gorgonzola si branzeturile mexicane. retard mintal. cum ar fi Brie. Unele tipuri de salate.pestele poate contine niveluri importante de mercur care ar putea sa afecteze dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. ar trebui sa fie evitate pentru a preveni infectia cu salmonela. Factorii teratogeni asociati cu malformatii congenitale Agenti infectiosi: . deces fetal . eczemele sau febra de fan. retard mintal. anomalii dentare . retard al cresterii .Virusul varicelei: hipoplazie a membrelor. ca sunt preparate din lapte pasteurizat. glaucom. maioneze.

. calcificari cerebrale. microftalmie .Toxoplasmoza: hidrocefalie.Sifilis: retard mintal. surditate .