You are on page 1of 34

AULA 25

RAC DE DIRECCI
S CERT QUE ELS NOSTRES NOIS I NOIES SIGUIN NADIUS DIGITALS? Avui estem acostumats a veure els nostres infants i joves fent servir dispositius digitals i aplicacions amb destresa i de forma continuada. Potser els mestres i famlies tenim tendncia a pensar que ells en saben ms que nosaltres, que n'aprenen amb ms facilitat i que, potser, poca cosa els hem d'ensenyar. Per s aix cert? Pensem que ls que actualment sestan fent de les tecnologies digitals per part dels nostres infants i joves sn principalment relacionades amb activitats doci o de comunicaci amb els seus grups damics i amigues. Des de lescola ens comencem a plantejar altres utilitats daquestes tecnologies que els ajudin a construir coneixements i anar, a poc a poc, incloent a les aules aquest aprenentatge no formal que ja fan els alumnes per intentar treuren el major profit possible de la seva expertesa i anar arribant aix a laprenentatge ms formal. No s tasca fcil ja que els adults i, concretament els docents, tamb ens hem danar formant en metodologies per dur a terme aquest procs densenyament i aprenentatge dels dispositius digitals del segle XXI. I des de casa tamb sels pot anar orientant i fomentar un us responsable de les tecnologies digitals. Alguns consells: Els adults podem ser un bon model per a ells si tamb en fem un s responsable.

Planifiqueu juntament amb els vostres fills i filles lhorari dus de les tecnologies digitals. s molt important per al seu desenvolupament que juguin, es relacionin amb altres nens i nenes de la seva edat, participin en les tasques domstiques, ... Acompanyeu-los quan els utilitzen, fent-ne comentaris, ... Procureu que aquests dispositius estiguin situats en espais comuns de casa.

Utilitzeu filtres i opcions de seguretat en el navegador per bloquejar espais webs no desitjats. Quan els compreu o si alg els regala un aparell tecnolgic, conv que arribeu a un pacte d's amb els vostres fills: temps d'utilitzaci, com compartir-lo, normes que han de complir...

Aquesta revista s el resultat del treball de tota la comunitat educativa. Edita: Consell Escolar de lEscola 25 de setembre, Rub Redacci: la Comissi de la Revista, claustre de professors i alumnes de 5. Aula de Salut: Servei de Salut Pblica de lAjuntament de Rub La Llibreria: Montse Marcet (Rac del Llibre) Disseny: Helena Miquel Dibuixos de les seccions: Lidia Terol -- Impressi: Proces

AULA 25. La revista de lEscola 25 de setembre

aula25@hotmail.com

AULA 25

LARTICLE NO SE PUEDE ANIMAR A LEER CON SERMONES" Emili Teixidor (1933, Roda de Ter, Barcelona), con ms de una treintena de ttulos, es uno de los autores ms reconocidos de literatura para nios y jvenes. Ganador del Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil de Espaa en 1997, este cataln de mirada amable y hablar pausado ha pasado ms de la mitad de su vida dedicado a hacer, con sus libros, que los nios se interesen por la lectura. Ahora publica La lectura y la vida (Ariel), una gua orientada a padres y a profesores sobre "cmo incitar a los nios y adolescentes" a leer.

P. Cules son esos trucos para que los nios y jvenes lean? R. El problema en realidad son los adolescentes. Es en esa poca cuando se empieza a dejar de leer, como se deja de hacer muchas otras cosas. Lo que habra que hacer es acostumbrar a los nios desde pequeos al hbito y al esfuerzo de la lectura. Antes, en las escuelas se lea una hora diaria, desde los siete a los doce aos, eso son muchas horas de lectura. sta es una buena idea que logra crear el hbito lector. Contagiar el deseo de leer slo se puede lograr por contacto, imitacin o seduccin. Se trata de buscar una manera de interesar al lector. No se puede hacer leer a un nio con sermones. Lo mejor es un mtodo indirecto, despertar aunque sea con trucos la curiosidad de las personas.

aula25@hotmail.com

AULA 25

P. Cmo se consigue eso? R. Se pueden hacer muchas cosas. Una muy bonita es utilizar, por ejemplo, el teatro. Es otra forma de acostumbrarse a la mecnica de la lectura. Adems, a los adolescentes les encanta porque se encuentran a s mismos por ese punto de vanidad que tienen. Las obras, aparte de leerlas, se pueden representar y sa es una manera de que participen y tambin de que fomenten la memoria. Se pueden hacer muchas cosas. Yo propongo a los profesores que en vez de poner cada da la fecha en la pizarra escriban un poema o un fragmento de una poesa. No obligas a que los alumnos lo lean pero lo leern y les ir llegando. Es una manera de que aprendan palabras nuevas. P. Un problema de los chavales es la falta de comprensin lectora. R. S, muchos profesores no hacen estas actividades porque piensan que sus alumnos no entendern lo que leen. Pero tienen que ir descubriendo palabras nuevas. No todo se entiende desde el principio. Otro truco que puede ayudar mucho en eso es que el chaval tenga su propio diccionario de palabras raras. As se consigue que el nio tome inters por las palabras y se acostumbre a leer de otro modo. Eso les posibilitar despus una lectura ms descansada. P. Qu les interesa a los jvenes? R. Los grandes temas de siempre. El amor, la lucha, la pasin, los hroes y los villanos... Lo importante es la forma en que esas historias estn contadas. Y no hay que olvidar que muchas veces slo la curiosidad, aquello que se presenta difcil, complicado o incluso prohibido puede despertarla. Slo lo difcil es estimulante. De todas formas, muchas veces queremos dar a la lectura una funcin y olvidamos que la tiene por s misma. P. Leer por el mero hecho de leer? R. S, leer por leer es fantstico. No hay que olvidar que la literatura debe tener un punto de inutilidad, como todas las cosas bellas. No siempre hay que buscarle una funcin a las cosas y la lectura es una de ellas. Y eso los nios o los jvenes an no lo perciben, pero lo harn. Hay que inculcarles primero el hbito, la costumbre y luego el placer de disfrutar de la lectura. ( Entrevista publicada al diari EL PAIS) aula25@hotmail.com

AULA 25

P3 LA NOSTRA PRIMERA SORTIDA: COSMOCAIXA CLIK Vam fer de petits cientfics durant una estona. Vam experimentar amb tots els nostres sentits i amb materials variats (globus, vaixells a laigua, instruments musicals...), conceptes fsics molt senzills (flotabilitat, la palanca-fora, gravetat...)

Els vaixells suren!!!

Mireu aquest bosc tropical!!! Era inundat i hi havia uns peixos impressionants!!
aula25@hotmail.com
6

AULA 25

P4

INGREDIENTS: PA DE PESSIC XOCOLATA FORMATGE DUNTAR ELEMENTS COMESTIBLES PER DECORAR

ELABORACI:
1. Desfem el pa de pessic, fins que quedi fi com la sorra. 3. Fem formes amb els motllos. 2. Ho barregem amb el formatge duntar i ho amassem. 4. Cobrim les galetes amb xocolata blanca i/o negra prviament desfeta.

5. Decorem amb foundant, sucre glass de colors, lacasitos, fideus de colors,

aula25@hotmail.com

AULA 25

HISTRIES EN RELLEU ELS NOSTRES INFANTS VAN PARTICIPAR EN UNA ACTIVITAT DEL MUSEU NACIONAL DART DE CATALUNYA (MNAC) EN QU VIVENCIAVEN LES ESCULTURES A PARTIR DEL MOVIMENT, INTERIORITZANT LART AMB EL PROPI COS. POSTERIORMENT A LAULA VAN CREAR LA SEVA PRPIA ESCULTURA AMB LA PARTICIPACI DALGUNES FAMLIES. AQU TENIU UNA PETITA MOSTRA DEL QUE VAM FER:

P5

aula25@hotmail.com

AULA 25

CICLE INICIAL
Els nens i nenes de 1r i 2n hem fet uns tallers basats en les intelligncies mltiples i en el projecte transversal de la construcci.

Intelligncia lgico-matemtica

Intelligncia visual-espaial

Intelligncia intrapersonal, interpersonal i espiritual

aula25@hotmail.com

AULA 25

Intelligncia lingstica

Intelligncia naturalista

Intelligncia musical

aula25@hotmail.com

10

AULA 25

TERCER Sortida a les Mines de sal


La mina de sal era una de les coses ms espectaculars de Cardona, tenia moltssima sal i ens ha agradat perqu hi havia de molts tipus. Vam tastar un granet de sal potssica i tenia un gust estrany. Abans nextreien per fer plvora i explosius. Ens van explicar que els miners que hi treballaven no portaven samarreta perqu a dins arribaven a temperatures fins a 56C. Aquesta sortida ens ha agradat molt a tots.

Sortida al Castell de Cardona


El Castell de Cardona est situat dalt dun tur. T una torre molt alta amb unes vistes espectaculars. La torre, que es deia Torre de la Minyona, va ser la pres durant els anys de guerra. Hi ha una llegenda que explica que la donzella del castell senamor dun prncep musulm i els pares i els germans grans la van castigar a la torre per no haver-la de matar, tal com la llei demanava. Nens i nenes de 3r. aula25@hotmail.com
11

AULA 25

QUART
Els alumnes de 4t aquest ms de mar hem anat dexcursi al Parc Arqueolgic de les Mines de Gav, que est situat al costat del municipi de Castelldefels. Hem visitat aquest museu perqu aquest curs estem estudiant el tema de la prehistria. Durant la sortida hem fet diferents coses. En primer lloc, desprs de fer-nos la monitora un resum del lloc on rem, hem fet un taller de collarets prehistrics. Ens han donat un tros de mineral de talc o guix i lhem polit amb una altra pedra. Cadasc li ha fet la forma que volia i desprs lhem foradat amb una eina neoltica anomenada ballarina. Per ltim, li hem posat un cordill i ens lhem penjat. Tamb hem vist uns vdeos i maquetes en 3D que explicaven com feien els enterraments de morts, lexplotaci minera de la mina, com caaven els animals, que eren les venus... Desprs de veurels hem passejat per unes vitrines on hi havia diverses mostres dobjectes prehistrics: ossos dhumans, cranis (un doperat), banyes danimals, eines de slex, arcs amb fletxes, llances, joies de variscita, cermica,... Posteriorment, hem pogut veure com era i com feien una cabana del Neoltic. Hem pogut entrar a dins i veure els materials que utilitzaven per construir-les. Per ltim, tamb hem vist la mina antiga i una reproducci daquesta. Lantiga est tancada, ja que s perills entrar-hi perqu poden caure les parets. Per aix, hem entrat a la rplica que han construt. Dins daquesta mina hem passejat per les diferents galeries, hem pogut veure don extreien la variscita, ens han ensenyat diversos enterraments davantpassats i els rituals... Cal dir que en aquesta mina durant molts anys els Homo Sapiens Sapiens van extreure variscita, un mineral de color verd i molt important per a ells, ja que la utilitzaven per fer-se joies (collarets, anells,...) i aix estar ms macos. Per treure-la utilitzaven pics fets amb fusta i pedra. Actualment ja no sextreu res. Lexcursi ens ha agradat molt i ha estat molt interessant. Us la recomanem!!

aula25@hotmail.com

12

AULA 25

CINQU
CINQU FA FRACCIONS AMB XOCOLATA
Aquest any hem comenat a aprendre les fraccions a classe de matemtiques i per entendre-les millor hem utilitzat xocolata. La Mireia i la Pilar tenien una tableta de 28 preses que les van partir per la meitat per aprendre les fraccions. Per ajudar-nos a entendre-les ens van representar a la pissarra que vint-i-vuit preses era igual a una unitat. La Pilar i la Mireia ens van repartir una presa de xocolata a cada nen o nena. Les profs ens van preguntar un enigma per poder menjar-nos la presa de xocolata. Al final quan ja vam esbrinar lenigma, ens vam menjar la xocolata que estava bonssima. Al Naim, que no pot menjar sucre, li van donar un altre tipus de xocolata i el Ral va esbrinar lenigma i es va menjar una presa ms que tots.

aula25@hotmail.com

13

AULA 25

HEM ESTUDIAT LEDAT MITJANA


Aquest any els alumnes de 5 hem treballat ledat mitjana per saber com era la societat, la cultura, lart i la gent en aquella poca. Hem fet un treball amb power point, cartolina i maquetes. Vam anar al monestir de Sant Cugat per veure les parts del monestir. All ens van explicar com eren per dintre els monestirs a lEdat Mitjana, com era larc de mig punt, les diferncies del gtic i del romnic, la gent que vivia als monestirs ... Amb aquesta informaci, a la classe, vam fer grups : el gtic, el romnic , els castells, la ciutat medieval, els monestirs i la societat feudal. Cada grup ha completat la informaci sobre un daquests temes i aix entre tots hem fet el projecte. A tots ens ha agradat molt aquest projecte i ha estat molt divertit.

aula25@hotmail.com

14

AULA 25

SIS
LES LTIMES COLNIES DE PRIMRIA

Ens han agradat perqu...


Mha agradat molt fer esqu, no havia fet mai i vaig aprendre molt rpid. Els meus amics majudaven a aixecar-me quan queia. El segon dia ens estaven posant macos i maques per anar a la discoteca. Quan el monitor explicava jo posava molta atenci perqu era la primera vegada que esquiava. Mha agradat molt esquiar perqu se mha donat b i el Jordi al final en va dir que ho havia fet molt b. Aquestes colnies mhan agradat molt perqu he estat amb els meus companys i he aprs a esquiar. El que ms m'ha agradat ha estat aprendre a esquiar ja que no en sabia i ara que en s, puc ensenyar a la mare. M'he sentit molt satisfeta perqu vaig gaudir i aprendre molt. El que ms m'ha agradat ha estat l'alberg, sobretot les habitacions i esquiar. M'he sentit molt b i molt a gust a les colnies perqu he gaudit molt amb els meus amics a la Masella. Al menjador hi havia bufet lliure i era molt gran. El menjar estava bo. La discoteca era al menjador i a mi no em va agradar. A la sala de jocs hi havia sofs, una mquina de refrescos, un billar i un futbol. Vaig jugar una partida de billar. M'he sentit molt a gust a les colnies, m'he divertit molt.

aula25@hotmail.com

15

AULA 25

Les colnies m'han agradat molt i si fos per mi les hauria fet ms llargues, molt ms llargues. Per han estat superguais. A mi m'ha agradat molt l'esqui, sobretot el telesqu, a l'hora de baixar era molt divertit. Vaig aprendre molt amb el monitor que es deia Mag. Ens allotjaven a l'alberg Abrigall. El menjar era bufet lliure i estava tot molt bo, hi havia: enciam, pasta, carn i postre. A l'habitaci rem nou persones i totes tenem un sobrenom. Als jocs de nit van estar bastant b per jo alguns no vaig jugar perqu estava una mica cansada. L'alberg era guai, la nostra habitaci es feia petita quan baixvem totes les lliteres, i millor no parlar de la calor, no es podia respirar!!! El primer dia esquiar va ser dur perqu no havia esquiat mai, vaig caure algunes vegades per em va agradar molt. El viatge se'm va fer una mica avorrit per desprs de passar el tnel del Cad va ser mes entretingut perqu hi havien paisatges molt bonics. A mi m'ha agradat el telearrastre, la cinta, la doble cinta i la telesella, el que no m'ha agradat ha estat la corda.

aula25@hotmail.com

16

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

En aquest nmero us presentem les sortides, activitats i informacions ms interessants realitzades fins ara.
Inici de curs El curs 2013-14 es va iniciar amb normalitat el dia 13 de setembre de 2013. El professorat i el PAS varen voler rebre lalumnat de manera alegre i reivindicativa, amb les samarretes grogues en senyal de protesta contra les retallades en educaci. Aquest curs serem 18 profes i 220 alumnes ms lEva (conserge), la Maria (administrativa) i el Manel (EAP). Comptarem amb 7 aules de grup-classe, la biblioteca, una aula-taller, un laboratori, dues aules multis i una tutoria per entrevistes i atencions individualitzades. A ms, ens han ampliat el pati i arreglat la font. Per fi!

Foto del primer dia de classe

Qui s qui? Si veniu un dia qualsevol al nostre centre us trobareu diverses persones que no sn professors i que collaboren amb nosaltres. Aqu en teniu algunes delles per tal que les pogueu reconixer.

Marta, (a la dreta) la Infermera del CAP. Ve tots els dimecres a atendre una consulta oberta sobre temes de salut afectiva i sexual, hbits txics, salut emocional i hbits saludables dintre del Projecte Salut-Escola de la Generalitat. De moment no est gaire sollicitada. Diu que quan ve sho passa molt b amb els adolescents.

Els estudiants dels mster de professorat de secundria de la Universitat Autnoma Han estat unes setmanes amb nosaltres fent classes juntament amb els nostres professors i prenent part de les activitats del centre com uns professors ms. Els ha agradat molt tenir loportunitat de viure la realitat diria dun institut i els ha criat latenci lambient de treball i la simpatia de lalumnat.

Antony i Ana (a lesquerra) fan les prctiques en lespecialitat dangls

Bernat i Elvira (a la dreta) fan les prctiques en lespecialitat de catal.

aula25@hotmail.com

17

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

Les integradores socials Ldia (a lesquerra): s tcnica dintegraci social. Ve els divendres i es reuneix amb alumnes amb problemes de conducta i tamb interv en algunes tutories. Sara (a la dreta): fa les prctiques del cicle dIntegraci Social.

Entrevistem la Sara perqu ens expliqui qu es un integrador social Sara, qu s un integrador social? Un integrador social s un tcnic que treballa les habilitats socials de les persones, conjuntament amb les habilitats dautonomia personal. Dna suport als diferents collectius que hi ha en la societat, com poden ser adolescncia, 3 edat, drogodependncia, immigraci. Sencarrega de donar i posar en prctica pautes i sistemes alternatius de comunicaci. Tamb pot orientar laboralment a persones amb pocs recursos.

Quina s la teva tasca en el centre? Les meves tasques principals sn: dinamitzar els patis, donar suport als alumnes i dinamitzar les tutories. Ests a gust al centre? Estic molt a gust, magrada molt el treball que faig aqu. Vols seguir estudiant? Doncs s, magradaria estudiar psicologia. s una professi que sempre mha agradat i t moltes sortides laborals. s un mn extens.

La Laia i la Ruth: dinamitzadores juvenils Venen els divendres a lhora del pati. Cada dia de la setmana van a un institut diferent a portar el punt d'informaci juvenil. Sn del servei de joventut de lAjuntament de Rub i treballem des de lEspai Jove Torre Basses. En aquest Espai fan tallers, festes, concerts... tot gratut. Elles tamb fan alguns tallers com el dhort o manualitats. Per difondre les activitats tenen un blog: www.rubijove.cat, un facebook, un twitter...

aula25@hotmail.com

18

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

Els alumnes de 1r dESO presenten el centre Exalumnes de lEscola 25 de Setembre van preparar una presentaci sobre el nostre institut als alumnes de 6 de lescola, tamb els van explicar com s el canvi de primria a secundria i van resoldre els seus dubtes.

ACTIVITATS I SORTIDES DEL PRIMER QUADRIMESTRE 1r ESO Sortida de tutoria a Ca nOriol Tallers de medi ambient Teatre en angls Zoo de Barcelona Taller de prevenci del tabaquisme 2n ESO Sortida de tutoria a Can Xercavins Sortida a Barcelona a veure la Barcelona romana 3r ESO Sortida de tutoria a Sant Mu Xerrada Dia de la Cincia Road Show a La Sala Xerrada dorientaci acadmica i professional Tots 5 desembre camp de golf. Sortida ldica de premi per bons resultats o comportament (per a aquells alumnes que no tinguessin acumulaci de negatius de classe o faltes de deures reiterades) Algunes imatges de les sortides i activitats de 1r dESO

aula25@hotmail.com

19

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

Activitat de nataci

Sortida al zoo

Ainhoa Nieto guanya el concurs del millor lector en veu alta de linstitut El dijous 20 de febrer es va celebrar al nostre centre la final del concurs per triar el millor lector en veu alta de linstitut en el nivell de 1r dESO. La guanyadora ha estat Ainhoa Nieto de 1A i la Jlia Lucas ha quedat segona. Els membres del jurat han estat 4 professors que han tingut en compte els segents aspectes a lhora de fer les seves valoracions: la projecci de la veu, pronunciaci, dicci i expressi. LAinhoa ha participat el dia 26 de mar en els quarts de final del certamen celebrat al Museu de la Cincia i la Tcnica de Terrassa en la categoria de 1r i 2n dESO. Hi havia instituts de Terrassa, Sant Cugat, Matadepera, Viladecavalls i Rub. Tot i no passar a la segent fase lAinhoa ho va fer molt b i es va emportar a casa un llibre i un diploma com a recompensaci.

Els premis a debat Aquest curs el professorat del nostre institut ha decidit introduir una nova mesura per tal de motivar lalumnat i millorar els resultats acadmics. En el primer trimestre es va fer una sortida ldica de premi a jugar al golf al Camp de Golf de Can Sant Joan on els alumnes sho van passar dall ms b. Noms van anar els alumnes que havien tingut un bon comportament a classe i no haguessin acumulat negatius per conductes incorrectes ni faltes de deures. En el segon trimestre la mesura va anar destinada als alumnes que haguessin aprovat totes les matries i amb bona conducta i sels hi va donar un pen-drive. L'objectiu d'aquestes sortides s motivar l'alumnat a complir les condicions per anar a les sortides o obtenir un regal. Aquesta novetat encara est en perode de prova per sembla que est donant resultats.

VAL PER UN PEN COM A PREMI PER LESFOR I DEDICACI ALS ESTUDIS DURANT AQUEST SEGON TRIMESTRE

La mesura va generar un gran debat entre el professorat, expectaci entre lalumnat i un alt nivell dacceptaci per part de les famlies. s correcte premiar per bones notes i comportament? No forma part de les obligacions de tot alumne? Aqu en teniu algunes opinions: Sector alumnes Ainhoa i Jlia (1r ESO): Opinem que est b premiar als alumnes desprs de les avaluacions, ja que en uns anys quan saconsegueixi treball, lesfor es recompensar amb diners i creiem que aquesta manera s un bon principi per fer veure als alumnes que si tesforces la vida et recompensa.

aula25@hotmail.com

20

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

Loli (2n ESO): Trobo que les sortides premiades pel bon comportament sn totalment justes. Aquells alumnes que no tenen un bon comportament, no fan el deures, no sesforcen i tenen molts negatius, no sho mereixen. Per tant, s que estic a favor de que segons quins alumnes no hi vagin. Andrea, Adri i Cludia (3r ESO): Quan finalitza el trimestre, ens donen un petit premi (ja pot ser una excursi o un detall) per premiar als estudiants per lesfor que han estat fent durant els tres mesos. Els que no shan esforat no ho reben. Als alumnes de 3rESO ens sembla b que facin aix. Ens anima a esforar-nos ms per a aconseguir lobsequi. Encara que sigui un petit detall, s una gratificaci rebrel, perqu ens nadonem de que valoren el nostre treball. Aix els alumnes que suspenen sesforcen ms. Sector professorat Segons la directora, Anna Malonda el professorat sempre intentem buscar la manera de motivar lalumnat i que ens lliuren totes les feines i estudien pels exmens. Aix ho fem dia a dia. Tanmateix al final de curs passat vam veure que hi ha havia bastants alumnes que no acaben de veure la importncia de lesfor i dels estudis. Sens va acudir la mesura del premi trimestral i pensem que hem aconseguit motivar alguns alumnes, tot i que sembla que hi ha uns quants que segueixen igual. En canvi, el professor Jos Alfredo Garzn ens va dir: No estic a favor dels premis per bon comportament perqu aquests alumnes ja han estat castigats prviament segons el reglament del centre, suposa castigar a alumnes que ja han tingut un cstig previ. I tu, qu nopines?

El proper debat: els patis Al pati fins fa poc ens deixaven pilotes per jugar a futbol o matar conills. Ara el futbol est prohibit perqu hi havia problemes i moltes vegades la pilota acabava fora del centre. La Sara, la integradora social, va intentar organitzar una lligueta que no ha funcionat. Sha introdut la corda per saltar que agrada a un grupet de 1r dESO. Com podem millorar les dinmiques dels patis?

Entrevistem alguns alumnes nous de 2n i 3r dESO


Bouba Kamissoko, 2n ESO, nouvingut de Mali Per qu vas venir al nostre institut? Perqu vaig venir a viure a Rub. Thas adaptat b? S, molt. Judith Garca, 3r ESO, estava a lEscola Montserrat Com thas sentit amb els alumnes del nostre institut? Molt b, mhe trobat molt a gust. Al principi em semblaven uns companys com els de qualsevol altre institut, per amb el temps els he anat coneixent ms, i mhan semblat uns amics molt simptics i amables, no en tots els instituts hi ha gent aix, instituts como aquest hi ha molt pocs. Vas fer amistats rpidament? Si, perqu em vaig integrar molt b grcies al comportament positiu dels companys.

aula25@hotmail.com

21

INS Torrent dels Alous

Butllet 7 (Abril, 2014)

Thas adaptat fcilment al ritme de les classes? S, han sigut unes dinmiques rpides de seguir, les explicacions dels professors han sigut adients i fcils dentendre.

Bouba i Loli

Qu s el que ms tagrada de linstitut? I el que menys? El que ms magrada s la tutora i el que menys no ho s. Amb quins alumnes tens ms bona relaci? Amb lArnau, lAlan, el Pol J, el Pau, la Loli... Quins professors than ajudat ms a lhora dadaptar-te? LElisenda i el Jordi. Quants idiomes saps parlar? 7, 3 sn del meu pas, francs, catal, castell i angls.

Qu than semblat els professors del nostre institut? Mhan ajudat molt a aprovar les matries i treure la meva mxima nota. A primera vista la majoria em van semblar estrictes, per a mesura que van avanar les classes penso que son molt simptics tots. Fsicament,com et sembla linstitut? Per fora molt pobre per per dintre saprofita molt lespai i no hi falta res del que s necessari.

Adri, Judith i Cludia

Activitats extraescolars: cant coral


Aquest any sha organitzat la primera activitat extraescolar des que es va iniciar linstitut. Es tracta de lactivitat de cant coral, organitzada per lEscola Municipal de Msica de Rub. Hi ha uns 20 alumnes i al mes de desembre ja van fer el seu primer concert amb una gran xit. Lactivitat es realitza al centre de 15:30 a 16:30h i els alumnes tenen la possibilitat de dinar tots junts al centre abans de lactivitat la qual cosa tamb ens fa millorar la cohesi del grup. Pel proper curs hi ha hagut demanda diniciar classes de vlei femen. A la foto podem veure un dels primers assajos de la coral.

aula25@hotmail.com

22

AULA 25

AULA DANGLS

La foto de la portada s el resultat dunes quantes sessions de plstica i angls on els alumnes han fet un centpeus. Primer vam fer un esborrany de com seria la sabata: forma, decoraci, color, etc. Les sabates shan construt damunt duna sabata de veritat. El cos del cent peus s fet amb ampolles de plstic de litro i mig. We have really enjoyed!!!

Here we are with the first letters from ORIEL HIGH SCHOOL! Si , ho heu ents b , sn cartes que ens han escrit els de 1er de ESO duna escola a prop de Londres als alumnes de 6. Ells practiquen castell i ens ensenyen angls. Nosaltres farem al revs.

aula25@hotmail.com

23

AULA 25

AULA DE MSICA
Les veus del mn El passat 5 de mar, els alumnes de cinqu vam anar al Palau de la Msica Catalana a gaudir de lespectacle Les veus del mn. Ens va sorprendre molt com cinc msics amb la seva veu cantaven canons darreu del mn i es recreaven vocalment fent ells mateixos lacompanyament com si fossin trompetes, guitarres, flautes, trombons, maraques, balalaiques, djembs....i fins i tot un dels cantants imitava el sons de la bateria!! Ens va agradar molt tamb, larquitectura del Palau de la Msica i els seu estil modernista. Un cop a dins de la sala de concerts mentre espervem que comencs lespectacle, no podem deixar de mirar tots els detalls i guarniments de decoraci, les escultures, els vitralls, lorgue....No hi havia manera davorrir-se !! Vam tornar a lescola amb tren, que els mestres diuen que s molt ms barat que lautobs i a nosaltres ens agrada molt ms!!

aula25@hotmail.com

24

AULA 25

EDUCACI FSICA Lalumnat de 6 fa acrosport Aquests mesos de gener i febrer els alumnes de 6 van fer construccions en grups de treball cooperatiu. Lactivitat forma part del projecte que realitza tot lalumnat de lescola: La construcci. Han estat unes setmanes treballant diferents figures en grups i han escollit algunes per incloure-les dins duna coreografia creada per ells/es. Finalment ho han exposat a la resta de companys, amb un resultat molt satisfactori. Amb lacrosport tots/es han participat realitzant una tasca molt concreta que ve donada per la seva capacitat fsica, ja sigui en la base de la figura, ajudant o dalt de tot. Aqu una mostra dels resultats!!

aula25@hotmail.com

25

AULA 25

BIBLIOTECA ARRIBA SANT JORDI CARREGAT DE LLIBRES I SORPRESES!!!! - Els dies 22 i 23 parada de llibres. - Sorteig: 1R PREMI: 1 Tablet de 10

2N PREMI: Lot de llibres per tota la famlia

3R PREMI: Lot de llibres de cuina i postres


........................................................................... ENDEVINALLA: "Bzzz sc una abella per sc quadrat. No em toquis o et congelars. Qui sc?" Autor: Ddac Aguilar 4t A

aula25@hotmail.com

26

AULA 25

COMISSI DE FESTES
Aquest any hem celebrat el carnaval de forma especial. Els de sis van donar-nos la benvinguda a ritme de batucada amb instruments fets per ells!!! El rei carnestoltes va arribar i moltes danses vam ballar. Tots anvem disfressats amb moltes plomes i el cap ben decorat. Els pares i mares de la comissi van donar un cop de m al rei carnestoltes... I cada classe una bossa de caramels ens vam emportar!

Els instruments que van fer els de sis estan exposats al passads de lescala.

Els alumnes de sis tocant a ritme de batucada!

El rei Carnestoltes!

Els de 5 van fer el preg.

aula25@hotmail.com

27

AULA 25

COMISSI DE MEDI AMBIENT


2014, Any europeu de lluita contra el Malbaratament Alimentari
A Catalunya, es llencen gaireb 35kg d'aliments per persona l'any i la majoria d'aquest malbaratament es produeix a les llars. Per tant, cada any es malbaraten 34,9 kg per habitant, que equival a 112 euros per persona i any. El 58% del malbaratament es produeix a les llars (151.800 tones). Aquesta xifra equival a llenar el menjar consumit durant 25,5 dies i, amb aquest menjar, es podrien nodrir ms de 500.000 persones durant un any. Aqu teniu 10 idees per fer un consum ms responsable del que mengem de la ma de lAgncia de Salut Pblica La majoria ja sn molt sabuts, per...els seguim? 1. Planifica els teus pats Quants sereu a taula? Organitza mens saludables abans d'anar a comprar. Tingues en compte el que ja tens a la nevera, al congelador i al rebost. Fes una llista de tot all que et fa falta i aprofita per comprar productes de temporada. No oblidis agafar les bosses! 2. Comprova la caducitat dels aliments A casa comprova les dates de caducitat dels aliments que tens a la nevera i situa al davant els que cal consumir abans. En el moment de comprar comprova si els productes que es deterioren rpidament tenen data suficient per poder-se menjar. 3. Pensa en la teva butxaca Quan desaprofites menjar malbarates els teus diners. Compra en quantitats adequades i evita les ofertes que no s'ajustin a les teves necessitats, ja que potser no t'ho acabars tot. El producte ms car s el que no fas servir i acabes llenant! 4. Ajusta la temperatura de la nevera Els aliments crus com carn, peix, pollastre, ous, etc., s'han de conservar entre 1 i 5 C. La nevera hauria d'estar a 5 C a la part central. Posa-hi un termmetre i adequa la temperatura. Comprova que les portes i els calaixos estiguin ben tancats. 5. Fes una rotaci ordenada Organitza els aliments a la nevera, el congelador i el rebost per tal de trobar a primera lnia els que cal consumir primer. Aix prevens que es malmetin i que hagis d'acabar llenant-los. 6. Ajusta les racions Serveix-te el que saps que et menjars per la gana que tens i evita excessos que segurament deixars al plat i acabaran a la brossa. Cuina la quantitat justa de menjar i aix evitars que en sobri. 7. Congela Pots congelar aliments amb data de caducitat propera que no hagis de consumir si han estat conservats adequadament. Tamb pots congelar menjars que hagis cuinat, en porcions adequades, o el pa sobrant, en rodanxes. 8. Fes el teu compostatge Si tens hort o jard, pots fer el teu propi adob per a les plantes transformant les restes orgniques, com les peles de fruites i verdures, en compost, un adob natural til per a l'agricultura i la jardineria.

aula25@hotmail.com

28

AULA 25

AMPA
Benvolgudes famlies Fa uns dies ens vreu escollir per formar part de la nova Junta Directiva de lAMPA. Comencem una nova legislatura amb moltes ganes per continuar la bona feina feta fins ara, aix com per a tirar endavant propostes noves i engrescadores per a tothom. Per tal dorganitzar la nostra feina, la Junta Directiva estem dividits en diferents comissions: secretaria, tresoreria, comunicaci, material, extraescolars, famlia, menjador, groga... Aquest any sha creat la comissi groga, la qual comena a donar-se a conixer dins lmbit educatiu de la nostra comunitat. Des de la Junta Directiva volem continuar la lluita en defensa duna Educaci Pblica de qualitat, intentar que la situaci de retallades creada amb la crisis ens afecti el mnim possible, cosa difcil actualment. Des de linici de curs us vrem proposar manifestar el nostre malestar i reivindicar el nostre desacord anant a lescola cada dimecres amb les samarretes grogues. Per a tots aquells/es que encara no la teniu, a loficina de lAMPA la podeu comprar per a vosaltres o els vostres fills/es, tenim des de la talla 4 a una XXL (aquestes per encrrec). Segurament ja heu vist les samarretes que shan penjat a lescola, aquest s un dels actes que shan programat des de la comissi groga, per no ser lltim. Us anirem informant a mida que concretem noves actuacions o mobilitzacions, aix com us animem a enviar-nos las vostres propostes o suggeriments.

Tots/es junts/es podem lluitar per una educaci millor pels nostres infants, defensen lescola pblica. No parem la lluita!!! Junta Directiva AMPA 25 de Setembre

aula25@hotmail.com

29

AULA 25

RECULL DE NOTCIES
TERCER PREMI DE CIVISME Lescola ha rebut el Tercer premi de Civisme que atorga lAjuntament de Rub als projectes ms destacats de lany en els camps del civisme i la solidaritat. Lescola va presentar com a candidat el projecte de llibre solidari AULA 25 i va obtenir el tercer guard. El projecte va permetre recollir ms de tres-mil euros per a tres ONGs, dues de les quals de Rub, a travs de la venda dun miler dexemplars del llibre. En lobra participen una setantena de personalitats culturals de diferents mbits i tenia tamb com a objectiu reivindicar la importncia de defensar leducaci i la cultura. NOU PROJECTE SOLIDARI Lescola ha aprovat un nou projecte solidari per collaborar amb un centre amb pocs recursos dOcotal, a Nicaragua. Durant lltim trimestre de curs es far un acte de recollida de diners per comprar material per a aquesta escola. Amb la collaboraci de Rub Solidari, es faran arribar contes, llibres educatius i colors al centre Nuevo Amanecer dOcotal, on estudien infants dentre 4 i 7 anys de barris molt pobres de la ciutat. El projecte tamb suposa la comunicaci entre les dues escoles, amb enviament de cartes i fotos entre els alumnes nicaragencs i els nens i nenes de cicle inicial del nostre centre. Rub Solidari ha acordat sumar tamb en aquest projecte els diners que van rebre lany passat de la venda del llibre AULA 25. JORNADA DE PORTES OBERTES El 26 de febrer es va fer a lescola la jornada de portes obertes per a les famlies que tenen pensat portar els seus fills al centre lany que ve. Van venir a la jornada un centenar de famlies que van visitar lescola repartides en quatre grups. Durant el recorregut van veure les aules i van rebre informaci sobre els projectes i la forma de funcionar del centre. Desprs van poder fer preguntes sobre les qestions que trobaven ms interessants. Moltes de les preguntes feien referncia a lensenyament de langls i a les possibilitats reals daccedir a una plaa, en el cas de famlies que no tenen els punts per zona.

aula25@hotmail.com

30

AULA 25

PROJECTE DINTELLIGNCIES MLTIPLES. Els alumnes de cicle inicial han treballat aquest trimestre les intelligncies mltiples a travs duna srie de tallers que han fet durant dos dies. Lobjectiu del projecte s fer veure als petits que hi ha molts tipus dintelligncies i ajudar-los a descobrir les seves habilitats. Alguns dels tallers han estat: instruments de percussi, fer cabanes, mscares, danses, ioga, escacs o lectura de contes. PARTICIPEM EN EL PROJECTE AFRUCAT Lescola s un dels centres de Catalunya que participa en la campanya AFRUCAT de la Generalitat. Durant tot el curs, cada mes, ens arriba a lescola fruita per repartir com a esmorzar entre tots els alumnes. Per aquest motiu, tamb sha format una comissi de mares i pares que el dia del repartiment ajuden a preparar la fruita que es menjaran els infants a lhora del pati. En la campanya collaboren els departaments de Consum i Agricultura del govern catal. JORNADA DE BRICOLATGE El prxim 6 dabril es far la tradicional Jornada de Bricolatge a lescola durant la qual les famlies poden collaborar en petites reparacions o millores a lescola. La Jornada est organitzada per lAMPA. En aquesta ocasi, entre altres coses, est previst pintar algunes parets del tnel inferior i fer un mural de pissarra al pati dinfantil. LES FAMLIES A LAULA Aquest trimestre shan fet les sessions perqu els pares i mares puguin viure en primera persona alguns dels treballs que fan els seus fills i filles a laula. Tots els cicles, en diferents dies, han convidat les famlies a entrar a les aules i veure alguns dels treballs que estan fent els alumnes. Les famlies han gaudit molt amb lexperincia i tamb han pogut fer preguntes sobre alguns dels projectes que shi treballen.

aula25@hotmail.com

31

AULA 25

LA LLIBRERIA
Aprofitant que ve Sant Jordi i tots volem llegir, us posarem llibres per totes les edats, pels pares inclosos, a veure si us animeu!. Bon Sant Jordi! Que us regalin molts llibres! El llibre valent Moni PORT Ed Takatuka Pvp 19,50 Un llibre per llegir, per jugar, per descobrir que tots tenim por a alguna cosa i que les pors sn bones, si se saben interpretar. Por a les aranyes, a la foscor, a no saber prou.. busca quina s la teva i descobreix que n's de divertit vncer-la. A partir de 3 anys i fins a 99.

La nena de l'arbre. Rubn MONTA Ed La galera. Pvp 14,90 L'Ona puja un dia dalt d'un arbre i s'hi troba a l'Aurlia, una nena estranya que no baixa mai, com el bar rampant de l'Italo Calvino. L'Ona investigar i descobrir que hi ha esdeveniments que venen de la guerra civil que han marcat per sempre ms als qui els van viure. Una novella entranyable, emotiva i tendra. Per llegir a partir dels 12 anys i.. fins els 99. Els humans. Matt HAIG Ed La Campana. Pvp 17,90 En Martin, un matemtic, ha descobert la soluci a la hiptesi de Riemann, per els aliengenes consideren que en poder dels humans, aix pot ser catastrfic i envien a un vonnadori que ocupi el seu lloc i elimini qualsevol rastre del descobriment. Per, la humanitat, vista des de dins no s tan terrible com es pensaven. En les contradiccions i els valors dels humans hi trobarem moments de gran comicitat i sarcasme i moments de tendresa i reflexi. Montse Marcet

aula25@hotmail.com

32

AULA 25

QUI S QUI
En Dani Prez s un tutor de 3r. s alegre i divertit. s especialista dangls . Li agrada estar amb els nens i nenes. Si el voleu conixer ms, seguiu llegint!!! 1. T agradaria fer ms assignatures amb altres cursos? S, per exemple, matemtiques. 2. Quant temps fa que treballes de professor? Fa 10 anys. 3. A qui tagrada ensenyar ms, als petits o als grans? Tots tenen les seves coses bones. Per magraden ms els petits. 4.De petit tagradava estudiar? No gaire, per mho passava molt b a lescola. 5.Qu tagrada fer al teu temps lliure? Magrada molt jugar a pdel, a futbol amb els meus amics i jugar a lordinador. 6.On vius, en una casa o en un pis? En un pis de Sabadell . 7.Quins grups de msica tagraden ms? Molts. per els que ms magraden sn: Muse i Oasis . PETITS PERIODISTES

aula25@hotmail.com

33

AULA 25

LElvira s una mestra de 2nC. s molt simptica i divertida. Les matries que ms li agraden sn les matemtiques, les cincies i el coneixement del medi. Lany passat va ser mestra de 4rtB i els seus alumnes treballaven i alhora sho passaven molt b. Per aix hem decidit fer-li una entrevista perqu la conegueu millor. 1-Quants anys fa que ets mestra? En fa vuit anys. 2-Qu s el que ms tagrada de lescola? Aquesta escola basa el seu aprenentatge a partir de lexperimentaci, la creativitat, fer significatiu all que aprenem. Tamb dedica molts esforos al creixement personal de lalumne: valors, salut emocional... 3-Qu fas en el teu temps lliure? Vaig a la muntanya amb els meus fills i amb els meus gossos, llegeixo, vaig a escalar i vaig a muntar a cavall. 4- Tagrada lesport? Magraden els esports daventura i tamb magradaria nedar amb taurons. 5-Si no haguessis estat mestra, qu thagus agradat ser? A mi mhagus agradat ser veterinria o cientfica. 6- Quin s el teu somni? El meu somni s tenir un hotel rural amb una granja i oferir colnies als nens. Tamb viatjar per tot el mn. PETITS PERIODISTES

aula25@hotmail.com

34