You are on page 1of 8

UNIVERISTATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE ISTORIE ȘI FILOSOFIE CATEDRA DE ISTORIE UNIVERSALA

Referat la Istoria Țărilor Asiei și Africii Tema: ,,Războiul țărănesc al taipinilor’’

Conducator științific: doc. conf, prof. univer. Dumitru Sârghi A elaborat : studenta an II, Istorie, gr.I Cristina Untila

Chișinău 2013
1

China a fost intr-o situatie dificila . a fost o încercare de autoritatile chineze pentru a opri importul d e traficanți de opium britanic în țară . În prima jumătate a secolului al XIX-lea . a populatiei sa extins nemijocit spre vectorul situatiei extrem de complicate si dezastruoase.Ca urmare a acestui razboi al opiumului in China s-a produs o miscare in masa. care a enunțat obiectivele companiei pe care a fondato și modalități prin care le va atinge . se afla idealurile de egalitate și lupta a celor asupriți împotriva exploatatorilor pentru a construi împărăția cerurilor pe pământ . dar a visat intodeauna la o putere și glorie . nemulțumiții uniți în societăți și secte secrete . Și. Manciurienii au umilit chinezii. așa cum a fost în mod tradițional în istoria Chinei . Pentru plata indemnizației dinastia Qing a pus populației uriase impozite și taxe noi . iar China a fost impinsa in vitrejul vietii capitaliste. care a marcat o cotiitura importanta si inaugurat era societatii semicolonialiste si semifeudale din istoria Chinei. sociala. Hsiu . ca o mica economie taraneasca. au fost sub jugul manchurienilor. Situatia social-politica inaintea desfasurarii rascoalei.chuan sa proclamat fratele mai mic al lui Isus și a creat o stare de îndeplinire în imnuri religioase și revoluționare . care a evoluat sub impactul acestor rasturnari politice si economice ale societatii. aceasta economie s-a dezintegrat trept. o data cu patrunderea bruta a relatiilor capitaliste straine. Unul dintre motivele acestei desfasurari. Alimentarea unor bunuri industriale europene a subminat si a ruinat mucitorii chinezi . Una dintre ele a fost " Societatea inchinarii puterii ceresti " cu sediul în sudul Chinei ca un profesor din mediul rural Hung Hsiu Chuan . situatia economica. numărul nemulțumitilor a crescut .China a fost forțata să semneze o serie de tratate inegale și să plătească despăgubiri uriașe . chinezii erau obligați să poarte o panglica speciala. Însă o dată cu războil opiumului din 1840. de exemplu . a dinastiei Qing .La începutul secolului al XVIII-lea.1842. Introducerea in problema abordata. au fost si inițiatorii revoltelor . Societatea chineză din secolul al III-lea. combinata cu o productie mestesugareasca de familie.I. si i-au impus propriile lor obiceiuri . După ce ei au eșuat în primul razboi al opiumului in anul 1840-1842. În fiecare an.La contradictiile dintre feudalism si masele populare s-au adaugat contradictiile 2 .chuan provenea din țărani .baza economica a societatii chineze o constituiau relatiile feudale de tip autarhic. La baza doctrinei sale. Sam Hung Hsiu .

sa nu se lase 3 . In aprilie 1852. De la primele lupte pina la ocuparea Nanchitului si crearea acolo a centrului statal taipin -( 1850 – 1853 ). aramata Taiping a cucerit Yong’anzhou.(1853 – 1856 ). 2.dintre capitalismul strain si natiunea chineza. Lupta societatii Baishangdihui inpotrva fortelor proprietarilor funiciari inpotriva fortelorproprietarilot fniciari s-a intensificat in 1850. care tindeau sa devina precumpanitorii asupra tuturor celorlalte. Istoria razboiului taipin se imparte in patru etape: 1.El a organizat Armata Taiping. Hong Xiuquan. conditiile erau coapte pentru organizarea unei rascoale gnerale. au cazut eraoi in cursul marsului si al bataliilor purtate in provincile Gunagxu. de la ocuparea Nachitului pina la neintelegerea din tapara taipinilor. bintuita de foamete si zdruncinata de rascoale taranesti. Perioada decaterii razboiului taipinilor.Printul de Sud. exercitindu-si controlul asupra celorlalti. in fruntea societatii Baishandihui a dezlantuit o rascoala in satul Jintan.anul urcarii la tron a imparatului Xianfeng.esecul razboiului. Feng Yunshan. de print de Apus lui Xiao Chaugui. Armata Taipina a spart incercuirea si inaintat spre nord.Etapele evolutiei razboiului taipin.( 1856 – 1860 ). Lupta pentru largirea teritriilor. Xiao Chagui. ostasii erau obligatia indeplineasca cu atentie ordinile conducerii. Lupta cu blocul manciuran si a taranilor agresoare -( 1860 – 1864 ) . 4.In septembire 1851. Un mare succes al taipinilor a fost crearea unei armat puternice si disciplinate. 3. In provincia Guangxi.Incepind cu Razboiul Opiumului poporul chinez si-a asumat dubla sarcina de a lupta impotriva feudalismului intern si a capitalismului strain. II. Hong Xiuquan a infiintat un sistem militar si politic si i-a decernat titlurile de print de Rasarit lui Yong Xiuqing. Hunan si Hubei.Avind ca obiectibe. seccesorul lui Daoguang.La 11 ianuarie 1851. si-a denumit organizatia Regatului ceresc Taiping ( Regatul ceresc al Pacii ) si s-a numit pe sine Rege ceresc. si printul de Apus. Guvernul Qinga a reactionat trimitind fortele importante pentru a incercui orasul Yong’an.

Ministri plenipotentiali trimisi la Tianjing intre intre aprilie 1853 si iunie 1854 de Marea Britanie. Franta si Statele Unite nu au reusit sa-i faca pe conducatorii Taiping sa recunoasca tratatele inechitabile. in care . Dupa ocuparea Nanjiului conducerea taipina a publicat sistemul agrar al dinastiei celete. rebotezat Tianjing ( Capitala cereasca ). pentru a apara capitala Tianjing. Armata Taiping a cucerit Wuchang. este cucerit orasul Nanjing. Trupele au urcat de-a lungul fluviului Changjiang. 4 .Veniturile provenite din munca agriocola si din ocupatiile susidiare ale fiecarei fmilii. dupa care trepta se inarma de pe ele.atrasi de tradarea for si sa-si uneasca fortele in lupta. pe care l-a pastrat in luna urmatoare pentr a inainta spre est. iar toti oamenii de sub cer sa fie bine hraniti si inbracati. opus regimului feudal al dinastiei Qing. Regatul ceresc se opunea tratatelor inechitabile si agresiunii straine si interzice cu strictete importul opiului. In 1853. in functie de fertilitatea lor si le distribuia locuitorilor in mod egal.El clasifica terenurile in doua categorii. de-a lung fluviului Changjiang. sa plateasca cheltuielile extraordinare ale familiei in caz de casatorie sau fuerlii. ele s-au lovit de impotrivirea incapatinata a . Codul mai prevedea si baza organizatiei militare a taipinilor.terenurile..’’In sistemul agrar al dinastiei celeste a fost exprimata tendinta la egalitatea in lupta pentru lichidarea relatiilor feudale. Armata Taipina.carea era insarciant. Regatul ceresc taipin.In Hunan. alta pornea spre vest.Idea egalitatii de ristribuire a pamintului a fost una progresiva.. imbracamintea si banii lichizi sa fie repartizati in mod uniform. spera prin aplicarea acestui sitem agrar. pina la Hankou si Hanyang.Fortele miliatare ale dinastiei Qing au capitulat fara lupta. tezaurului statului’’. in timp ce expeditia din nord incepea. a devenit capitala unui stat revolutionar taranesc. transformarea ei in realitate ar fi putut arata drumul spre capitalism. conform unui anumit sistem.De la fiecare familie se lua cite un ostas. In ianuarie 1853.La 19 martie 1853. sa intemeeze o societate ideala. In domeniul relatiilor externe. hrana. care. orasul de resedinta al provinciei Hubei. a distrus nu putine detasamente ale manciurienilor. in provincia Hubei.Bazindu-se pe sustinerea poporului. astfel 25 de familii formau un detasament sub conducerea liansului ( principiul militar ). indiferent de sex.Actul principal al taipinilor purta un caracter dublu. in afara de consumul persona.. trebuia predate .

organizata de Zeng Guofan. Decaderea statului Taipin. chiar daca masele populare si taranii ii sustineau. o înfrângere catastrofală 5 . care a avut loc in 1856.O alta cauza era faptul ca taranii nu erau in stare sa mentina ordinea si unitatea.  Factorul demografic.Contradictii intre conducerea rascoalei au isbucnit din cauza ca unii din ei practic au concentrat intreaga putere a statului in miinile lor. Calculele mulitare ale taipinilor au slabit slabit pozitia lor.Urmari grave pentru miscarea taipinilor care sa evidentiat mai mult in 1865.Armatei provinciei Hunan’’. dintre care cele mai cunoscute au fost cea a asa-numitei Tiandihui si a flialelor sale in sudul bizainului fluviulu Changjiang si de-a lungul coastei de sud-est. Revolutia victorioasa a fortelor Taiping a stirnit in rindurile minoritatilor numeroase rascoale impotriva dinastiei Qing. III. lupta lor împotriva feudalilor. În același timp. Situatia tarii în care a fost mai mare populatia decât ar putea hrănesc  Lipsa de terenuri agrare pentru țărani  Dușmănie de moarte de lungă durată din China a dinastiei Qing. un guvernator al dinastiei Qing si compusa mai cu seama din fortele proprietarilor funiciari ai provinciei.Rascoala etnicilor nian in China de Nord. În ciuda faptului că Hong Xiuquan a fost numit un nou șef de guvern capabil.Aceasta lupta nu era nimic altceva decit decit inrautatirea contradictiilor intre conducerea taipinilor. Zhenganya Hoon a început o serie de reforme în spiritul de Vest .  Criza a puterii de guvernământ a statului. si a etniilor minoritare din sud-vest. neputinta lor de asi exprima interesele comune si individuale. Urmari grave pentru miscarea taipinilor a avut lupta pentru interna in tabara taipina.  Ruinarea a țărănimii.Cauzele infringerii razboiului taipinilor. cu cuceritorii manciurieni. In sirul cauzelor determinate ale razbiului taipinilor se pot enumera urmatoarele:  Deteriorare severă a Chinei după Primul Război al Opiumului . acestea din urmă nu au reușit să se combine cu principiile statului Taipin .

hegemoniale. unele îndoieli cu privire la circumstanțele care au la ajuns putere Taipinii reușesc să -l păstreze pentru mult timp forta si hegemonia lor pe parcursul dominatiei sale . puterile tradiționale din China obliga populatia să se închine la modernizarea parțială a regulii Qing in sfera militară . arsenale și ateliere de lucru . Situația militară a dus la un rol de lider în acest sens a comandanților de armate Syansk Huaysk . Pe de altă parte . care nu au vrut să renunțe la convingerile obișnuite ale strămoșilor lor .suferită de China în al doilea război Opiumului . A fost o provocare prea radicală pentru bazele a statului chinez și culturei chineze.în anul 1856 dinastia Qing abia a reținut de putere .Cu privire la tipologie acestui evenimen. si pentru toate ramurile de dezvolatare statala. Tăranii simpli . asa putea spune ca la inceputul manifestarii sale. 6 . Consecințe ale răscoalei Taipine au fost cu adevărat tragice .nu mai erau împotriva progresului tehnic în general . În noile condiții ale dinastiei manciurienilor și a grupurilor de lideri militari shensheskih . spociale. sau aflat intr-o situatie precara.20 milioane de oameni .aceasta pagina in istoria chineza este una desemnata. IV. caci aceasta a determinat in marea amploare si schimbarile economice . rascoala taipinilor a avut caracterul unui rascoale taranesti. Și faptele sunt convingătoare . si desigur istorice in general. potrivit diverselor estimări a fost ucisi 15 . Istoria chineza a cunoscut o perioada foarte importanta si semnificativa pentru poppulatia sa. care le-a făcut pe dușmani și shenyii nemulțumiți cu regula a dinastiei manciurienilor . Sa angajat suprimarea de răscoale țărănești și naționale . Zonele vaste ale țării au fost depopulate și se aflau în ruine . vine în întâmpinarea nevo ilor de arme moderne și de muniții . Construcția de fabrici militare . iar spre sfirsitul acestuia a luat infatisarea unui intreg razboi al taipinilor. În timpul războiului civil . ci doar împotriva evolutiei tehnice a străinilor . Concluziile personale asupra subectului abordat in lucrare. Se pare că ei au avut șanse suficiente pentru a cita exemplul asociat cu o istorie de venirea la putere a dinastiei Ming .

История Востока в 6 томах. История Китая: Эпоха Цин. Bucuresti 1997 9.. 1972. Крестьянская война тайпинов.. М..V. История Китая / под ред. М. П. Scurt tratat din Istoria Chinei. 2004. Rayne. «Восточная литература» РАН. 1967. 3. Непомнин О. издательство «Высшая школа». Е. А. Кара-Мурза Г.. 2002. 8. М. М.. Сборник документов. 7. Bucuresti. С. Том IV книга 1 «Восток в новое время (конец XVIII — начало XX в. М. издательство МГУ. Тайпины. Меликсетова. 6. 1950. XVII — начало XX века. 1. Kruger... 2005. “O istorie a Chinei”.)». 7 . 2005. М. 5. Cârâc Alina . «Восточная литература» РАН. М. Тайпинское восстание 1850—1864. Новая история Китая. Илюшечкин В. 2. В. 4. 1960. Bibliografie selectiva .

.. 8 8 ..................................... 3-5................. 3......... Introducerea in problema abordata................... 1....................................................... Cauzele infringerii razboiului taipinilor............ Cuprinsul lucrarii.. 6........ 4..................pag...............pag....................pag......................pag......... 2-3.... 5...... Bibliografie selectiva..................................... Situatia social-politica inaintea desfasurarii rascoalei.............................................6... 5-6........ Etapele evolutiei razboiului taipin....VI........... Decaderea statului Taipi.... Concluziile personale asupra subectului abordat in lucrarii............................................ 7...pag........... Cuprinsul lucrarii.....pag... 2.............................................................................