You are on page 1of 7

PJM 3106

PENULISAN ILMIAH

SISTEM URINARI .

Sistem urinari ialah satu daripada sistem perkumuhan tubuh badan. Sistem ini terdiri daripada dua buah pinggang( ginjal ), dua salur buah pinggang iaitu ureter yang merupakan tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing, satu pundi kencing iaitu alat untuk penakung air kencing dan salur uretra iaitu terusan yang membawa air kencing dari pundi kencing ke luar. Sistem urinari juga merupakan satu sistem di mana terjadinya proses penapisan darah sehingga darah bebas dari zat - zat yang tidak digunakan oleh tubuh dan menyerap zat - zat yang masih digunakan oleh tubuh (Drs. H. Syai uddin, !."c.). #Sistem ini membantu mempertahankan homeostasis dengan menghasilkan air kencing yang merupakan hasil sisa metabolisme$. (Soewolo, %&&'). (injal mpertahankan pH plasma darah pada julat ).* melalui pertukaran ion hidronium dan hidroksil. "kibatnya, urin yang dihasilkan dapat bersi at asid pada pH + atau alkali pada pH ,. -adar ion natrium dikendalikan melalui sebuah proses homeostasis yang melibatkan aldosteron untuk meningkatkan penyerapan ion natrium pada tubulus kon.ulasi. -enaikan atau penurunan tekanan osmotik darah kerana kelebihan atau kekurangan air akan segera dikesan oleh hipotalamus yang akan memberi isyarat pada kelenjar pituitari dengan maklum balas negati .-elenjar pituitari mensasarkan hormon antidiuretik sehingga terjadi perubahan tahap penyerapan air pada tubulus ginjal. "kibatnya kepekatan rangkaian cecair akan kembali menjadi /,0. -elebihan sistem urinari ini pada tubuh manusia ialah sistem ini melibatkan ginjal.(injal atau dikenali sebagai buah pinggang adalah organ yang ber ungsi sebagai penapis bahan 1 bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh yang dikeluarkan dalam bentuk air kencing seperti air dan garam yang berlebihan. Setiap manusia mempunyai dua ginjal atau buah pingang. (injal berbentuk seperti kacang dan sedikit kemerah-merahan. -edua-duanya terletak atas sedikit daripada pinggang di belakang rongga abdomen. -edudukan buah pinggang kiri lebih tinggi sedikit berbanding buah pinggang kanan kerana hati menggunakan bahagian yang luas di sebelah kanan 1

4roses penapisan di glomerulus memastikan bahan yang tidak diperlukan tubuh dikeluarkan dalam bentuk air kencing seperti air dan garam yang berlebihan. 5ecair di dalam setiap sel disebut itraselular ( 658 ). ginjal juga berperanan menghasilkan sejenis hormon yang dipanggil erythropoetin. 7itamin D yang akti ini akan meningkatkan lagi tahap penyerapan kalsium dan os at dari sistem pencernaan. mineral dan gula.magnesium dan ion os at. 5ecair intraselular mengandungi sejumlah besar potasium. air terus memasuki saluran darah dan mempunyai kesan mencairkan darah. 2erdapat unit yang paling kecil di dalam ginjal yang menjalankan ungsi ginjal iaitu ne ron. air yang berlebihan dikeluarkan secara automatik sebagai air kencing. 5airan 2 .itamin. 4roses ini turut memastikan darah kita hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup. Hormon ini menggalakkan penghasilan sel darah merah oleh tulang untuk menangani sebarang masalah melibatkan tekanan darah dan kadar oksigen dalam darah. (injal mempertahankan keseimbangan cecair dalam tubuh dengan menetapkan jumlah dan bahagian-bahagian cecair di dalam dan sekitar sel. Selain itu. 5ontohnya. (injal menghasilkan enzim renin yang membantu menyelaraskan tekanan turasan. 3e ron terdiri daripada glomerus dan beberapa buah tiub. jika kita minum banyak air dengan cepat. Seterusnya. kalium dan os orus.itamin D yang tidak akti yang diserap oleh kulit oleh enzim dalam ginjal. kalsium. Darah yang masuk ke dalam ginjal akan ditapis oleh glomerulus. mengatur kandungan mineral dalam badan seperti natrium. "pabila darah yang cair ini memasuki buah pinggang. tubuh kekurangan air dan air kencing menjadi pekat untuk mengelakkan kehilangan air dan memastikan jumlah air dalam tubuh mencukupi. Sama juga jika kita banyak berpeluh. Selain itu. 8ungsi ginjal juga adalah untuk mengawal tekanan darah. 6ni menjadikan air kencing lebih cair. (injal juga ber ungsi mengakti kan . ginjal juga berperanan untk mengawal kandungan ion hirogen dalam darah dan sekaligus membantu mengawal kadar pH dalam badan.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH abdomen. -edua-dua buah pinggang tersebut menerima darah dari renal salur darah dari jantung. Di samping itu. ginjal kita juga ber ungsi untuk mengembalikan semula segala bahan yang berguna pada tubuh seperti . (injal juga ber ungsi mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh.

:ika dibiarkan tanpa rawatan. jumlah cecair yang masuk ke dalam tubuh adalah sama banyak dengan jumlah cecair yang dibuang. garam dan lain-lain bahan. asid lemak. -egagalan ginjal akut terbahagi kepada tiga iaitu pengurangan pengaliran darah. -egagalan ginjal akut ialah di mana ginjal mengambil masa yang singkat untuk menunjukkan simptom-simptom tidak dapat ber ungsi secara normal.kekejangan otot pada waktu malam. disebut cecair ekstraselular (958).kesakitan sebahagian belakang. kerosakan pada ginjal.terdapat darah dalam air kencing (hematuria). dan penyakit yang menyebabkan ginjal tersumbat. anda akan kehilangan berat badan. hari atau minggu sahaja.").terdapat protein dalam air kencing (proteinuria). berasa lemah."ir dan eletrolit dibuang oleh tubuh melalui air kencing. dan asam amino.luka. :umlah air di dalam badan bertambah dan tisu-tisu membengkak ( 9D9. iaitu mungkin dalam masa hanya beberapa jam.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH dalam ruang di luar sel.bengkak sekeliling mata. -egagalan ginjal jenis akut berupaya untuk kembali kepada normal. sedikit ke bawah dari tulang rusuk (tidak disebabkan oleh gerakan) dan kepedihan atau kesulitan semasa buang air kencing -egagalan ginjal terbahagi kepada dua iaitu kegagalan ginjal akut dan kegagalan ginjal kronik. 4enyebab kegagalan ginjal akut ialah pengurangan pengalian darah seperti pendarahan yang berlebihan contohnya selepas 3 . -egagalan ginjal boleh dide inisikan sebagai ketidakmampuan ginjal untuk ber ungsi secara normal. peluh.kekurangan sel darah merah (anaemia)< biasanya pesakit menunjukkan tanda-tanda seperti kulit nampak kekuningan. wap air dan najis. Di mana badan tidak berupaya menolak keluar air secukupnya. gatal-gatal dan sedu."ir dan eletrolit masuk ke dalam tubuh dalam bentuk minuman. cecair dan makanan. 2anda-tanda kegagalan buah pinggang ialah terdapat gula dalam air kencing (glikosuria). kurang bertenaga. glukosa. 958 termasuklah plasma darah dan cecair interstisial (cecair antara sel dalam rangkaian)958 mengandungi sejumlah besar natrium. Dalam keadaan normal.ditambah nutrisi sel seperti oksigen.sering kencing terutama pada waktu malam. tetapi ia mungkin akan menjadi semakin teruk dan menyebabkan kegagalan ginjal kronik. bengkak tangan dan kaki terutama di kalangan kanak-kanak. kurang selera makan. dan ion bikarbonat. klorida.sering demam.

muntah-muntah dan loya.tekanan darah tinggi dan gatal-gatal (pruritis) 2ekanan darah tinggi atau hipertensi di mana tekanan darah melawan dengan dinding pembuluh darah meningkat. hipertensi menyebabkan arteri mengeras.pucat. iaitu kerosakannya tidak dapat dibaiki lagi.salur darah membengkak (.askulitis).kemunculan bakteria dalam darah< bakteria yang merosakkan ginjal. 4 .batu dalam ginjal.rasa penat. 4enyakit yang menyebabkan ginjal tersumbat ialah banyaknya protein !ence :ones dalam darah. !uah pinggang terus mengeluarkan air kencing namun gagal mengeluarkan bahan kotoran atau menyerap bahan yang berguna.penyakit jantung.nephrotoksin seperti memakan ubat untuk mengurangkan bengkak (non steroidal anti-in lammatory drug).glomerulonephritis. :ika tekanan darah ini tidak terkawal ia boleh menjadi penyumbang utama kepada penyakit kronik lain seperti kerosakan buah pinggang. beberapa minggu hinggalah beberapa tahun untuk menunjukkan simptomsimptom kegagalan ginjal.penyakit ginjal tertentu. batu dalam kedua-dua ginjalSimptom kegagalan ginjal kronik ialah pertumbuhan terbantut. toksik.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH kemalangan. Selain itu.darah rendah. -egagalan ginjal kronik ialah apabila ginjal mengambil masa yang lama.melecur.prostat membesar. -egagalan ginjal kronik tidak semestinya bermula dengan kegagalan ginjal akut.ubat-ubatan. mengakibatkan kekurangan kecekapannya.kerosakan pada ginjal. 9mboli akan bergerak di dalam sistem pengaliran darah sehingga sampai ke salur darah yang mana diamaternya kecil sehingga menghalang pergerakan emboli. Hipertensi yang menyempit salur darah melalui penebalan dinding salur darah pada ginjal.pendarahan yang teruk.ginjal tersumbat<penyakit prostat (mengganggu urethra). 6ni menyebabkan ginjal bekerja keras sebagai penapis yang menyingkir bahan 1 bahan kumuhan badan. !iasanya kegagalan ginjal jenis kronik menyebabkan ginjal tidak dapat kembali kepada normal. 6ni mengurangkan bekalan darah kepada ginjal.darah tinggi. 4enyempitan salur darah ini disebabkan oleh trombus yang pecah membentuk ragmen yang dikenali sebagai emboli.sakit tulang. 4enyebab kegagalan ginjal kronik ialah kencing manis. 6ni akan membawa kepada keadaan dimana garam dan cecair berlebihan di dalam badan.

cystine dan magnesium pospat ammonia. dimana nephropathy menyebabkan kegagalan ginjal. -erosakan ginjal juga kerana terlalu banyak mengambil ubat atau beberapa sebab yang tidak diketahui. menyebabkan bahan kumuhan terkumpul di dalam darah. 6ndi. 4enyempitan salur darah pada ginjal menyebabkan ne ron mengalami tekanan.idu yang berisiko menghidap batu karang ialah lelaki berbanding dengan perempuan. dimana peningkatan ungsi ginjal. Selain itu. ini kerana aliran darah yang laju. dan peningkatan (8> ( (lemerular 8iltration >ate ) dan peringkat akhir ialah peningkatan proteinuria. pembuluh darah.idu meghidap yang diabetes mellitus dan obesiti.idu yang berisiko ialah indi.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH "khirnya akan mengurangkan atau menghalang pengaliran darah. Diabetis berlaku apabila kandungan gula ( glukosa ) di dalam darah berada pada paras yang tinggi dan menyebabkan kerosakan kepada anggota badan termasuklah buah pinggang. 6ni boleh membawa kepada penyakit dimana kuman-kuman akan merebak. -ebanyakkan batu tumbuh membesar dalam ginjal. 6ni disebakan oleh penurunan kemampuan ginjal untuk menyaring darah dan membuang produk sisa di urin. !atu karang ialah batu yang terdapat dalam ginjal. kalsium pospat. jantung. 5ontoh-contoh jenis kimia adalah kalsium o?alat. 6ndi. penyakit batu karang juga menyebabkan kegagalan ginjal. "kibatnya proses penapisan oleh ginjal terjejas dimana kurang bendalir ditapis. -esulitan akan timbul apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan ganguan kepada perjalanan aliran air kencing. Selain itu. 6ni kerana salur uretra=kecing lelaki lebih panjang berbanding perempuan. dan perubahan gaya hidup. dan tanda kemerosotan dalam ungsi renal melalui keputusan uraemia. mengambil terlampau 5 . Diabetes mellitus (kencing manis). Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh jadi sebesar bola gol . mata dan sara . (angguan dan= atau perebakan kuman itu akan mengakibatkan kerosakan ginjal. kemudian bergerak ke bawah ke dalam saluran kencing dimana ianya menjadi bertambah besar. 6ndi. di mana ia terjadi dari tumbuhan kristal halus dari beberapa jenis kimia.idu yang lanjut usia. kegemukan = obesiti. -omplikasi lewat=akhir diabetes mellitus ialah nephropathy. asid uric.idu yang berisiko ialah indi. 3ephropathy melibatkan dua peringkat iaitu peringkat awal.

akti. neutral atau bes dengan pH *. @rin yang normal mempunyai bau yang sedikit manis. warna urin akan memekat menjadi kuning tua atau coklat. urobilin dan hemato or irin. @rin adalah cecair yang dikeluarkan melalui sistem urinari yang melibatkan organ ginjal. warna urin dapat berubah. Darah atau hemoglobin akan menyebebkan urin menjadi warna merah. bilirubin dalam urin akan menyebabkan urin bewrna hijau perang atau kuning tua.)-.. dehidrasi.Si at-si at urin ialah isipadunya bergantung kepada aktor isiologipengambilan cecair.@rin yang normal bewarna kuning muda atau cerah. 6 . contohnya asparagus. warna akan bertambah gelap akibat perubahan kromogen yang tidak bewarna menjadi bewarna. suhu lingkungan. @rin yang di ambil pada waktu tertentu mempunyai pH yang berbeza. @rin yang baru di keluarkan mempunyai bau yang khusus. bahan-bahan racun serangga dalam sayuran atau buah-buahan.&. . @rin normal adalah jernih apabila dikeluarkan. mokoid dan sel-sel apitelium. @rin dapat bersi at asid. kirakira dalam +&g.iti izikal dan aktor patologipenyakit ginjal.akanan atau dadah dapat menimbulkan bau yang khas. :ika menghidapai penyakit tertentu atau makan dadah tertentu. jering dan petai.elalui urin kita dapat mengenalpasti keadaan kesihatan diri kita. :umlah zat padat menurun pada ne ritis dan meningkat pada diabetes mellitus.!erat jenis urin pula berubah terutama pada penyakit ginjal. contoh diet yang tinggi dengan protein. . diabetes mellitus. !erat jenis urin dapat menentukan jumlah zat padat yang terdapat dalam urin. asiditi urin di pengaruhi oleh komposisi makanan. jumlah zat padat dalam urin %*jam. !ila urin di biarkan. 6a akan menjadi keruh apabila di biar lama di sebabkan oleh nukleoprotein. ini disebabkan pada katabolisme protein akan terbentuk sul at dan os at.dan methemoglobin akan menyebebkan urin akan bewarna perang tua.sisa-sisa metabolisme dan zat-zat klain dalam jumlah yang berlebihan.asid dan bes. "pabila seseorang demam.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH banyak bahan toksik seperti makanan berjeruk yang mengandungi banyak garam. bahan-bahan pengawet dalam makanan dan lain-lain lagi. 4ada keadaan normal. "pabila seseorang menghidapi penyakit hepar. Aarna urin di sebabkan oleh pigmen urokrom yang bewarna kuning.@rin yang terbentuk mengandungi air dan garam.

"pabila kita semakin tua.PJM 3106 PENULISAN ILMIAH @rin alkali . 4erkara yang menyebabkan masalah pada sistem urinari ialah masalah penuaan. 6a menyingkirkan sisa bernitrogen. atau kecederaan. "dalah amat penting untuk kita menjaga sistem urinari kita. penyakit. -ekurangan dalam kekuatan dan kekenyalan dinding sphincter akan menyebabkan berlakunya kebocoran air kencing akibat otot ini tidak dapat mengawal pengeluaran air kencing -esimpulannya. kekeruhan disebabkan oleh endapan os at.anakala urin asid pula kekeruhan di sebabkan oleh endapan urin. Btot-otot di kawasan ureter. dadah dan toksin daripada badan. perubahan dalam struktur ginjal menyebabkan sebahagian ungsi ginjal berubah dan semakin tidak cekap.2etapi jika salah satu daripada organ di dalam sistem urinari rosak seperti buah pinggang atau ginjal maka kita akan hadapi pelbagai masalah atau penyakit batu karang. . 6a juga boleh menyerap semula bahan yang diperlukan dan mengembalikannya ke dalam darah dan sebagainya. mengawal kandungan ion hidrogen dalam darah C sekaligus membantu mengawal kadar pH dalam badan. uretra. menapis sejumlah besar bendalir daripada saluran darah. pundi kencing mulai hilang kekuatan dan kekenyalannya. tekanan darah tinggi darah tinggi dan sebagainya. diabetis. merembeskan protein hormon erythropoietin yang merangsang penghasilan sel darah merah . 7 . sistem urinari banyak kelebihannya pada sistem tubuh kita seperti mengawal kandungan baki air dan garam yang terlarut dengan mengekalkan kepekatan ion dalam bendalir badan dan darah.