Curatorial Strategy Reviewing Mr Ng Eng Teng’s sculptures, the artwork have been categorised according to their proportions and

geometrical forms into 3 main groups: Top Heavy, Bottom Heavy and Spherical/Rolling. Using daylight as hierarchy, the sculptures are grouped in ascending height and proximity to the central skylight. Hence mezzanine levels are used to articulate the space, revolving around the central skylight. Where the mezzanine levels are visually permeable, exhibitions are placed. Through hanging paintings on the walls and placing sculptures on pedestals, traditional museums affix the viewers viewpoints to certain angles upon the artwork, creating an intentional curated pathway through the museum. Being a sculpture museum, the different varieties of Mr Eng’s designs presents a unique opportunity in displaying the works: making every part of the museum as a vantage point for visitors to view and appreciate his artwork. Sculptures are positioned at varying heights within the museum, allowing people to gain a full view of all the artwork upon entering the space. A layering of the display items is heightened by the varying qualities of light throughout the museum. Models with realistic humanoid features are positioned furthest away from the skylight within the darker regions of the museum. As the space is bathed in light as introduced by the skylight above, the display artwork is gradually more abstract, sporting more pure geometric appearances. first model – centripetal space second model – breaking up the centrality by introducing daylight from the sides third model –making the roof weightless to allow daylight in from the sides fourth model –introducing mezzanine levels, emphasizing the upper levels as they are brighter 1:200 schematic model – showing how the subprogram buffer block connects with the museum. the workshop as a geometric and spatial buffer at the corner.

the distinct height markers on the site. the museum is buffered by its sub-programme. The workshop can also host educational events and professional sculpting. . keeping to the pure form of the cubic volume space. there are two distinct zones which have been created: the buffer zone and the curatorial zone. where visitors can try their hand at making sculptures after visiting the museum. Framed by the activities along Crane Road and Joo Chiat Road. detail model one quarter of the museum display space. showing stair details. and up to the third level.Layering of the Site The museum is placed on the site akin to an object. and programme blocks. almost sculptural. giving relevance to the proposed program. Upon the site. The entrance curves along the corner and faces the trees. The buffer zone is a transition between the outside activity and into the museum. The sub programme is a naturally ventilated sculpture workshop.