Ventilatie als basisremedie tegen vocht in huis

Ventilatie voor een perfecte luchtvochtigheid

Ventilatie kan talloze vochtproblemen verhelpen of op zijn minst de negatieve gevolgen ervan beperken. Een verhoogde luchtvochtigheid heeft vaak een vochttoevoer in huis als oorzaak. Vocht in huis stapelt zich op wanneer waterdamp zich afzet op koele slechte geventileerde plaatsen. Dit zorgt voor condensatie op de ramen en vensterkozijnen en in koude hoeken van de kamers. Als dit probleem voorkomt na de installatie van na-isolatie gaan mensen vaak de schuld bij overisolatie leggen, terwijl dit in principe niet bestaat. Isolatie is een goede en energiebesparende zaak die moet worden aangemoedigd. Het zijn de onderliggende vochtproblemen met hun oorzaken die moeten worden bestreden. Zowel voor als na het opsporen en permanent bestrijden van de juiste oorzaken van vochtproblemen, is ventilatie een uitstekend initiatief. Ventilatiesystemen zorgen voor een aanvoer van verse lucht en een optimale circulatie waardoor vocht in huis zich niet meer kan ophopen. Zo vermijdt u dat kille hoeken in uw leefruimten een voedingsbodem worden voor schimmels en andere ongewenste organismen in huis. Wie goed ventileert, zorgt dat de luchtvochtigheid stabiliseert waardoor schimmels geen kans krijgen te groeien en u geen gezondheidsschade oploopt. Maar zelfs zonder vochtproblemen zorgt een degelijk ventilatietoestel voor een optimale luchtkwaliteit waardoor u gemakkelijker kan verwarmen en minder vaak ziek wordt.
Ventilatie om energie te sparen

Ventilatie is bovendien energiebesparend. Lucht van goede kwaliteit verwarmd beter en sneller waardoor uw elektriciteitsrekening vermindert. Bovendien zijn de recentste ventilatie toestellen erg energievriendelijk. De populariteit van ventilatietoestellen is de laatste jaren

enorm gestegen door hun lagere kosten en gunstige invloed op uw gezondheid, wat ook weer voor een vermindering van medische kosten zorgt. Een goede ventilatie kan longaandoeningen zoals longemfyseem, astma, longontsteking en andere infecties van de luchtwegen vermijden. Een ventilatietoestel doet ook meer dan alleen maar afrekenen met vocht in huis of voor luchtcirculatie zorgen. Een degelijk ventilatiesysteem zorgt ervoor dat rook en (kool)stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd. Vervuilde of gebruikte, zuurstofarme lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd. Bovendien regelt goede ventilatie het vochtgehalte in uw leefruimte waardoor vocht in huis minder kans krijgt om problematische vormen aan te nemen. Professionele vochtbestrijders kunnen u helpen om het juiste type ventilatie te kiezen.
Kies het juiste type ventilatie

Afhankelijk van de voorkeur van de klant, het type woning, de indeling van het gebouw, de grootte van de betrokken ruimte en eventueel esthetische of budgettaire overwegingen moet het juiste ventilatietoestel worden gekozen. Een geschikt ventilatietoestel houdt rekening met de specifieke noden van een ruimte. Heeft u last van vocht in huis dan is een toestel dat de luchtvochtigheid regelt geen overbodige luxe. Voor kamers waar zich gemakkelijk geurtjes ontwikkelen, zijn ook gespecialiseerde toestellen beschikbaar. Waar gemakkelijk rook hangt, damp of gas zijn aangepaste toestellen ook aangewezen. Elk ventilatietoestel heeft immers zijn eigen functies. Een vochtexpert kan u helpen om het beste toestel te kiezen voor uw situatie en ventilatiebehoeften. Hij kan u ook de nodige informatie geven over de toestellen en het onderhoud. Wilt u graag meer informatie over ventilatie om vocht in huis te verminderen of voor een andere reden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ventilatie-experts.