Statistics MCQs on Correlation and Regression Analysis

Statistics MCQs on Correlation and Regression Analysis Question 1: The strength (degree) of the correlation between
A) Coecient of Correlation B) Coecient of Determination C) Standard error of estimate D) All of the above

Question 2:

Question 3: A coecient of correlation is computed to be -0.95
means that

be 0.39 in a problem involving one independent variable and one dependent variable. This result means that A) The relationship between two variables is negative B) The correlation coecient is 0.39 also C) 39% of the total variation is explained by the independent 1 Visit: http://itfeature.com

htt

Question 4: Let the coecient of determination computed to

p:/

A) The relationship between two variables is weak B) The relationship between two variables is strong and positive C) The relationship between two variables is strong and but negative D) Correlation coecient cannot have this value

/it

A) Coecient of Correlation B) Coecient of Skewness C) Coecient of Determination D) Standard Error or Estimate E) Multicollinearity

fea

The percent of total variation of the dependent variable Y explained by the set of independent variables X is measured by

tur e

a set of independent variables X and a dependent variable Y is measured by

Statistics MCQs on Correlation and Regression Analysis variable D) 39% of the total variation is explained by the dependent variable

Question 6: Multicollinearity exists when

Question 8:

In multiple regression, when the global test of signicance is rejected, we can conclude that A) All of the net sample regression coecients are equal to zero B) All of the sample regression coecients are not equal to zero 2 Visit: http://itfeature.com

htt

A) There is a linear relationship between the independent and dependent variables B) The residual variation is the same for all tted values of Y C) The residuals are normally distributed D) Successive observations of the dependent variable are uncorrelated

p:/

Question 7:

If "time" is used as the independent variable in a simple linear regression analysis, then which of the following assumption could be violated

/it

A) Independent variables are correlated less than -0.70 or more than 0.70 B) An independent variables is strongly correlated with a dependent variable C) There is only one independent variable D) The relationship between dependent and independent variable is non-linear

fea

A) both are unrelated B) The coecient of determination is the coecient of correlation squared C) The coecient of determination is the square root of the coecient of correlation D) both are equal

tur e

Question 5:

Relationship between correlation coecient and coecient of determination is that

Statistics MCQs on Correlation and Regression Analysis C) At least one sample regression coecient is not equal to zero D) The regression equation intersects the Y-axis at zero.

Question 9: A residual is dened as
ˆ A) Y − Y B) Error sum of square C) Regression sum of squares D) Type I Error

Question 10:
signicance?

What test statistic is used for a global test of

Answers

htt

Visit and join my site: http://itfeature.com Visit & join sms-collection site: http://zfm.in

p:/

Promote my web-site by commenting, visiting and reading the content of my site. Your participation will help us to provide you quality content.

/it

1) D 2) C 3) C 4) C 5) B 6) A 7) D 8) C 9) A 10) D

fea
3 Visit: http://itfeature.com

A) Z test B) t test C) Chi-square test D) F test

tur e

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful