You are on page 1of 20

1.

One of the following is not an open source software: Your Answer: Windows

Correct +1 point(s) 2. The term Cyberspace was first used by Your Answer: William Gibson

Correct +1 point(s) 3. Million Book Project was initiated by Your Answer: Carnegie Mellon University

Correct +1 point(s) 4. WorldCat is maintained by Your Answer: Online Computer Library Center

Correct +1 point(s) 5. JSTOR is an online system for archiving and accessing academic journals. It is located in Your Answer: USA

Correct +1 point(s) 6. Which among the following is a digital library software used in the creation of an inhouse digital library : Your Answer: Greenstone

Correct +1 point(s) 7. Annual Convention of INFLIBNET organised to discuss the progress of the library automation and library services is known as : Your Answer: CALIBER

Incorrect 0 point(s) 8. Blog is a Your Answer: Web Directory Correct Answer: Internet Journal

Correct +1 point(s) 9. Dublin Core Metadata consists of : Your Answer: 15 elements

Incorrect 0 point(s) 10. Identify the development in the following library softwares in correct chronological sequence. Your Answer: SOUL, D-Space, Green Stone, CDS/ISIS Correct Answer: CDS/ISIS, SOUL, Green Stone, D-Space

Correct +1 point(s) 11. The following is the search engine for scientific information only : Your Answer: SCIRUS

Correct +1 point(s) 12. OAI stands for Your Answer: Open Archives Initiatives

Correct +1 point(s) 13. Which of the following is a public domain database? Your Answer: AGRIS

Correct +1 point(s) 14. The input Centre for INIS in India is Your Answer: BARC

Correct +1 point(s) 15. RDA stands for Your Answer: Resource Description and Access

Incorrect 0 point(s) 16. The complete bibliographic details in MARC are available in: Your Answer: Leader Correct Answer: Variable fields

Correct +1 point(s) 17. Conversion of barcode into electrical signals id done by: Your Answer: Scanners

Correct +1 point(s)

18. Arrange the following library automation software according to their date of origin: Your Answer: (iv) (i) (ii) (iii)

Incorrect 0 point(s) 19. Arrange the following Online Systems in the order of their origin: Your Answer: (ii) (i) (iii) (iv) Correct Answer: (i) (iv) (iii) (ii)

Incorrect 0 point(s) 20. Arrange the following softwares according to their development: Your Answer: (II), (III), (IV), (I) Correct Answer: (III), (II), (I), (IV)

Correct +1 point(s) 21. Which of the following are library networks? Your Answer: 2 and 4 are correct

Incorrect 0 point(s) 22. Select the right chronological sequence of information systems, as per their year of establishment

Your Answer: INIS, AGRIS, NISSAT, Patent Information System (India) Correct Answer: Patent Information System (India), INIS, AGRIS, NISSAT

Correct +1 point(s) 23. NACLIN is sponsored by : Your Answer: DELNET

Correct +1 point(s) 24. Assertion (A): Information systems support promotion of research, development and innovation relating to the national development of a country. Your Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation

Incorrect 0 point(s) 25. Assertion (A): Library automation is at a slow pace in Indian Libraries. Your Answer: Both (A) and (R) are false. Correct Answer: (A) is true but (R) is false.

Incorrect 0 point(s) 26. Assertion (A): Making information available using GSDL is effective than just putting it on the web.

Your Answer: (A) is true but (R) is false Correct Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

Incorrect 0 point(s) 27. Assertion (A) : Migration is the primary strategy used by most organisations for digital archiving. Your Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation. Correct Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

Correct +1 point(s) 28. Assertion (A) : Present day libraries need to develop social networking tools for their library websites. Your Answer: Both (A) and (R) are true

Correct +1 point(s) 29. Assertion (A) : Web OPAC is a computerised library catalogue available to the patrons online. Your Answer: (A) is true but (R) is false

Correct +1 point(s) 30. OCLC is

Your Answer: (i) and (ii) are correct

1. Use of integrated circuits was made in Your Answer: Fourth Generation Computers Correct Answer: Third Generation Computers

Correct +1 point(s) 2. The first mechanical calculator developed by Your Answer: Blaise Pascal

Correct +1 point(s) 3.Which type of memories are volatile? Your Answer: RAM

Correct +1 point(s) 4. Computer Memory is measured in Your Answer: All the above

Incorrect 0 point(s)

5. Arrange the following chronologically according to their use in computers: Your Answer: (i), (iii), (ii), (iv) Correct Answer: (i), (iv), (iii), (ii)

Incorrect 0 point(s) 6. The Compact Disk is conceptually referred to as: Your Answer: I , II and III are correct Correct Answer: II and III are correct

Incorrect 0 point(s) 7. Identify the correct order of the evolution of the following storage devices: Your Answer: CD, DVD, Magnetic tape, Floppy Correct Answer: Magnetic tape, Floppy, CD, DVD

Correct +1 point(s) 8. Which one of the sequences is in ascending order? Your Answer: Bytes, Megabytes, Gigabytes, Terrabytes

Correct +1 point(s)

9. The distinguishing features of digital devices are: Your Answer: (i) and (ii)

Correct +1 point(s) 10.Match the Following: (a) Fax (b) CD-ROM (c) Floppy Disc (d) Circuit Your Answer: (iv) (i) (ii) (iii)

Correct +1 point(s) 11. Arrange the following in chronological order of their origin: Your Answer: (ii), (i), (iv), (iii)

Incorrect 0 point(s) 12. Arrange the following in the chronological sequence of their development. Your Answer: (i) (ii) (iv) (iii) Correct Answer: (iii) (ii) (iv) (i)

Incorrect 0 point(s) 13. Linux is an example of Your Answer: Application software

Correct Answer: System software

Incorrect 0 point(s) 14. Major problems of Information Communication Technology are Your Answer: (i), (ii) and (iii) are correct Correct Answer: (i), (ii) and (iv) are correct

Correct +1 point(s) 15. A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is Your Answer: Bit mapping

Correct +1 point(s) 16. A dot-matrix printer is a/an Your Answer: impact printer

Incorrect 0 point(s) 17. Microprocessor is a Your Answer: graphical user interface working as DOS

Correct Answer: revolving disc on which data is stored

Correct +1 point(s) 18. LCD stands for Your Answer: Liquid Crystal Display

Correct +1 point(s) 19. An individual small dot, which one sees on the computer screen is called Your Answer: Pixel

Incorrect 0 point(s) 20. Which one of the following technique is best suited for Bank Cheques Your Answer: MICR Correct Answer:

Incorrect 0 point(s) 21. The term Bandwidth refers to: Your Answer: The speed of transmission of data Correct Answer: The amount of data that can be sent through communication media

Correct +1 point(s) 22. The term Hypertext was coined by Your Answer: Ted Nelson

Correct +1 point(s) 23. TCP/IP is necessary if one is to connect to the Your Answer: Internet

Incorrect 0 point(s) 24. Arrange the following layers of OSI model in the sequence in which they function: Your Answer: (iv) (ii) (i) (iii) Correct Answer: (ii) (iv) (i) (iii)

Correct +1 point(s) 25. Which one of the following protocols is used in transferring file over internet? Your Answer: FTP

Correct +1 point(s) 26. How different nodes in a network are connected and how they communicate is determined? Your Answer: By Network Topology

Correct +1 point(s) 27. World Wide Web was first designed by Your Answer: Tim Berners Lee

Incorrect 0 point(s) 28. Which one of the following is not a switching system? Your Answer: Packet Correct Answer: Router

Correct +1 point(s) 29. Hub refers to Your Answer: A physical layer device that connects multiple computers each via a dedicated cable

Correct +1 point(s)

30. In the World Wide Web, name the acronym that describes the internet address of a file Your Answer: URL

1. If the value of even one datum is in extreme as compared with the remaining data, it can substantially affect the value of Your Answer: Mode

Correct +1 point(s) 2. The schedule used to measure the attitude or opinion is known as Your Answer: Rating Schedule

Correct +1 point(s) 3. Selection of sample that is a replica of the population is known as Your Answer: Quota sample

Incorrect 0 point(s) 4. Non-probability sampling includes Your Answer: Convenience sampling Correct Answer: All of the above

Correct +1 point(s) 5. Spearman founded Your Answer: Rank correlation

Incorrect 0 point(s) 6. ANOVA technique is used in Your Answer: both of these Correct Answer: multiple samples

Incorrect 0 point(s) 7. Ex-post facto research does not have control over Your Answer: influences Correct Answer: Variables

Correct +1 point(s) 8. Proposition that typically state the existence, size, form or distribution of some variables is known as Your Answer: Descriptive Hypothesis

Correct +1 point(s) 9. Schedule is a technique of collecting data through Your Answer: an enumerator

Incorrect 0 point(s) 10. Formal and informal tests are carried out in Your Answer: descriptive research design Correct Answer: exploratory research design

Correct +1 point(s) 11. Research conducted to solve any immediate problem at hand is called Your Answer: Action research

Incorrect 0 point(s) 12. While planning an observation, one should not keep in mind Your Answer: How the observation should be recorded Correct Answer: Tools and techniques need to be avoid in recording observation

Correct

+1 point(s) 13. Alternative Hypothesis is proved to be Your Answer: true

Incorrect 0 point(s) 14. A study on the Anna Centenary library services (Public library) in South India is an example of Your Answer: Survey Research Correct Answer: Action Research

Correct +1 point(s) 15. A list of all members of the population without duplication is called a Your Answer: Census

Correct +1 point(s) 16. Non- Directional Hypothesis that is tested for its rejection is Your Answer: Null (H0)

Correct +1 point(s) 17. Synopsis of a Research is

Your Answer: Blue Print of Research

Incorrect 0 point(s) 18. Four important technique used to explore the information need of users are Your Answer: Questionnaire, Investigation, Report, Observation Correct Answer: Questionnaire, Interview, Diary, Observation

Correct +1 point(s) 19. Questionnaire is widely used tool in which type of Research? Your Answer: Survey Research

Correct +1 point(s) 20. Research Design of a Study should not include Your Answer: Findings

Correct +1 point(s) 21.A Survey design that collects consensus opinions of Panel of experts and the judgment is known as Your Answer: Delphi technique

Incorrect 0 point(s) 22. Which of the following one do not included in Measures of Central Tendency Your Answer: Standard Deviation Correct Answer: Arithmetic Mean

Correct +1 point(s) 23. Range is refers to Your Answer: difference b/w the largest and the smallest observations

Correct +1 point(s) 24. -----------is the most widely used measure of dispersion Your Answer: Variance

Correct +1 point(s) 25. The first page of the research report is--------? Your Answer: Title Page