You are on page 1of 23

ANALIZA PERFORMANŢEI ŞI EVALUAREA UNUI PROIECT DE INVESTIŢII DIRECTE

Realizat de : Dragomir Roxana Dinica Alexandra
Grupa 6393

INTRODUCERE

Lucrarea noastră are drept obiectiv efectuarea unui studiu de fezabilitate al societății comerciale “Biofarm SA” in vederea realizarii unei investitii privind dezvoltarea unui laborator propriu de testare a formulelor medicamentoase si de realizare a produselor de brand. Investitia consta de fapt in achizitionarea unor echipamente si aparaturi noi, precum si in modernizarea celor existente. Pentru a ajuta actionarii in decizia de finantare am analizat performanta firmei, diagnosticul financiar al rentabilitatii si riscului in teorie si practica, cu o referire particulara la BIOFARM.SA si modul in care ei pot fi utilizati in scopul maximizarii valorii agentului economic. În cadrul prezentarii generale a companiei, am punctat momentele-cheie de pe parcursul întregii sale activitati,din 1921 pana in prezent. În cadrul diagnosticului juridic am pus accent pe relatiile juridice ce apar între agentii cu care relationează firma. Prezentarea produselor, a principalilor concurenti, clienti, furnizori ai firmei, modul de aprovizionare și distribuire a produselor din această industrie, cota de piață deținută de societate fac parte din diagnosticul comercial. În cadrul diagnosticului tehnologic, am luat în vedere calitatea tehnologiei existente, uzura fizică și morală a echipamentelor. Privind diagnosticului resurselor umane am specificat structura conducerii și a personalului în subordine. În cadrul diagnosticului financiar, am analizat și intrepretat evoluția indicatorilor echilibrului financiar, a performanțelor financiare, a indicatorilor de rentabilitate și risc în perioada 2009-2010. Pentru a demonstra că investiția propusă este una fezabilă, am supus-o analizei în mediu cert și incert. Privind analiza în mediu cert, am interpretat semnificația principalilor indicatori (valoarea actualizata netă, indicele de profitabilitate, rata internă de rentabilitate, termenul de recuperare) precum și maniera în care aceștia sunt utilizați în alegerea proiectelor de investiții. În cadrul analizei în mediu incert, am abordat tehnica analizei de sensibilitate.

Iancu de Hunedoara iar in anul 1956 se infiinteaza o noua sectie in str. tincturi. detinut de F. In anul 1936. cat si a unor produse generice. Anul 1996 anunta unirea fabricilor de medicamente Galenca si Biofarm . fondata in 1921. care fuzionase in 1924 cu firma Gea Krayer. pentru prima prima data in tara.A.1 in scopul de a produce. producerea si comercializarea atat a unor branduri puternice.S.P. substante pure.Categoria I. Compania este certificata in conformitate cu cerintele standardului EN ISO 9001:2000 si ale Ghidului privind buna practica de fabricatie (GMP) pentru toate liniile de productie. extracte din plante.Tineretului nr. firma GEDEON-RICHTER din Timisoara. a fost achizitionat de firma Shapiro Bancorp LLC . o piata dinamica si foarte competitiva.PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII Biofarm este unul dintre primii producatori romani de medicamente si suplimente alimentare. In prezent. Biofarm este unul dintre primii 10 producatori romani existenti pe piata farmaceutica din Romania. Astfel S.acest lucru tinand numai pana in 1997 cand procentul de 40% din capitalul social al Biofarm S. Compania. produse uz veterinar. De peste 80 de ani Biofarm este alaturi de specialistii din Romania in cursa pentru descoperirea celor mai bune solutii pentru mentinerea sanatatii oamenilor.BIOFARM S.. De asemenea. se uneste cu alte laboratoare existente si cu alti actionari in cadrul "Societatii Romane pe Actiuni" si incepe productia pe teritoriul sediului central al societatii in strada Logofat Taut nr.A..99.C. . Bucuresti. si pe platforma din Bd. devine o companie cu capital privat 100%. actiunile sale sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti . care in 1957 ia denumirea de Fabrica de Medicamente Galenica. s-a concentrat pe dezvoltarea.

S.A. linii de productie moderne si o puternica echipa de reprezentanti medicali si de vanzari. Romazulan.C. Cu laboratoare de cercetare de cel mai inalt nivel. DIAGNOSTICUL COMERCIAL In prezent. Sirop expectorant. BIOFARM S. Inhalant. este cel mai important producator roman de capsule gelatinoase moi si unul dintre cei mai mari fabricanti de comprimate si drajeuri din Romania. Colebil. mai noi. Mecopar.C. Sirop patlagina si Triferment. Cavit. distribuitori care detin o cota de piata de aproximativ 70%. conform clasificarii pietei farmaceutice. Biofarm se regaseste de mai multi ani in topul primilor 3 producatori romani de solutii si suspensii pentru administrare orala.A. 2. Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului este RO 341563 si numarul de ordine in Registrul Comertului J40/199/1991. DIAGNOSTICUL JURIDIC Firma S. Deoarece tipul activitatii sale principale este fabricarea de medicamente si produse farmaceutice. Romergan.DIAGNOSTICUL SOCIETATII 1. BIOFARM S. o piata dinamica si foarte competitiva. in anul 2009 distributia s-a desfasurat preponderent cu primii 10 distribuitori. Carmol.C. Logofatul Tautu. Biofarm este unul dintre primii 10 producatori romani existenti pe piata farmaceutica din Romania. care au o buna putere de desfacere a produselor in farmacii. societatea se incadreaza in grup CAEN 2120. Clorocalcin. . categoria I de tranzactionare. dintr-un total de aproximativ 150. Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise de S. Astfel. Biofarm S..A. a fost infiintata ca societate pe actiuni in anul 1921 si s-a numarat printre primii producatori romani de medicamente. cu sediul social in Bucuresti . cum ar fi Vermigal Novo.Loperamid. str. este Bursa de Valori Bucuresti. Compania SC BIOFARM SA are incheiate contracte de vanzare anuale cu cei mai puternici distribuitori de pe piata farmaceutica. are un portofoliu generos de 167 de produse care acopera aproximativ 45 de arii terapeutice. Societatea nu a avut litigii cu parti terte. sector 3. Multe dintre produsele Biofarm au o traditie de minim 40 de ani pe piata romaneasca: Anghirol. nr 99. iar altele.

pe 11 dintre acestea Biofarm fiind lider. De asemenea. Biofarm urmareste sa isi imbunatateasca pozitia si pe arena internationala. Biofarm isi imbunatateste permanent pozitia si pe piata externa. marci grafice si sloganuri proprii inregistrate la OSIM. Avand o pozitie stabila pe piata farmaceutica romaneasca. Pentru a creste gradul de cunoastere a produselor sale in randul consumatorilor. Biofarm are peste 150 marci verbale. Biofarm a inregistrat o crestere de 19. exportul reprezinta aproximativ 4-5% din vanzarile totale ale companiei. cu sanse reale de a deveni lider. Pentru cele mai importante marci ale sale. cu aproximativ (6%). In prezent. in unitati. Biofarm a reusit sa mentina trendul ascendent al profitabilitatii. . Totodata.22%) in unitati in conditiile in care intreaga piata farmaceutica a scazut. Biofarm a facut extensii de linii pentru a raspunde cat mai bine cerintelor pietei si nevoilor pacientilor. Produsele Biofarm sunt comercializate in toata tara datorita unei echipe specializate de marketing si vanzari si a strategiilor de distributie si promovare. iar pe alte 5 detinand cote semnificative de piata.73% in valoare si o scadere de (0. comerciale si media cu scopul de a imbunatati gradul de recunoastere al produselor Biofarm. castigand cote de piata in zone terapeutice noi. Bioflu. Biofarm isi promoveaza produsele atat in cele mai importante lanturi farmaceutice cat si in farmaciile independente si coopereaza cu cele mai puternice 10 companii de distributie de pe piata farmaceutica romaneasca. In prezent. In momentul de fata Biofarm este prezenta in 7 tari si extinderea continua. vor deveni produse de marca datorita capacitatilor lor terapeutice si a promovarii sustinute de o echipa de reprezentanti bine pregatiti. In perioada 2005 – 2009 compania a patruns pe 8 noi piete de desfacere si expansiunea continua. Lansarea de noi produse si imbunatatirea portofoliului sunt puncte cheie ale strategiei de dezvoltare a companiei. Cu toate ca in conditiile de piata existente lansarea unui produs presupune investitii semnificative. multe dintre ele fiind prezente pe piata farmaceutica romaneasca de peste 40 de ani. produsele companiei acopera peste 50 de arii terapeutice.Hepatoprotect. Devaricid si Difebiom cu Luteina. In ceea ce priveste vanzarile de la farmacii catre pacienti. De asemenea. organizeaza in mod constant campanii de marketing.

Principalii competitori pe piata farmaceutica in 2009 NR CRT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 PRODUCATOR Terapia Rambaxy Antibiotice Zentiva SA LaborMed Biofarm Actavis Gedeon Richter Europharm Fiterman Pharma Arena TOTAL Vanzari(mil euro) 2009 61.9 2.6 19.12 Antibiotice 26.11 Zentiva SA LaborMed Biofarm 10.97 19.95 Actavis Gedeon Richter Europharm Fiterman Pharma Arena 8.1 EVOLUTIA PRODUCATORILOR LOCALI DE MEDICAMENTE Terapia Rambaxy IN 2009 6.80 17.9 42.6 47.22 1.79 1.1 16.3 25.06 .7 237.4 2.5 7.85 3.1 11.14 4.

de IT. Stanescu Carmen-director de aprovizionare.3. iar pe de cealalta parte. de protectia muncii. BIOFARM are. De asemenea. de managementul calitatii. desfasurarea tuturor proceselor ce intervin în cadrul productiei necesita o atenta organizare si coordonare. . rationalizarea costurilor aferente factorului uman (implementarea GMP presupunând semnificative eforturi financiare). de o importanta cruciala sunt laboratoarele – locul de testare a formulele medicamentoase. Gabriela Carp-manager de marketing si dezvoltarea afacerilor. La baza deciziei de reducere a personalului a stat pe de o parte. La nivel operativ. Tufaru Camelia-director de productie si intretinere. implicit. In prezent Biofarm este condusa de Danut Vasile in calitate de Presedinte si Director General. cresterea gradului de automatizare a liniilor de productie. datorita implementarii treptate a normelor GMP. Nu trebuie neglijata nici importanta angajatilor cu rol de supraveghere. La buna functionare a societatii mai contribuie si Daniela Tolea-director de vanzari. specializarea angajatilor constituindu-se într-un factor determinant al calitatii produselor oferite de organizatie si. al succesului acesteia pe piata de referinta. dintre care : o o 125 de angajati (32%) – personal administrativ. întretinere si reparatie a echipamentelor de productie. Specificul activitatii BIOFARM impune apelarea la un personal calificat. DIAGNOSTICUL DE RESURSE UMANE Marii producatori ai pietei farmaceutice s-au vazut nevoiti a opera restructurari ale fortei de munca. Cristescu Mihai-manager administrativ . Morosanu Dragos Constantin-director IT. astfel încât o buna pregatire a personalului direct implicat se impune ca o conditie absolut necesara. de aprovizionare. La nivel organizatoric. 270 de angajati (64%) – personal productiv. financiar-contabil. în prezent un numar de 395 de angajati. BIOFARM are constituite departamentele traditionale specifice fiecarui agent economic aflat în calitate de producator: de personal. de marketing si vânzari. care sa corespunda cerintelor în continua schimbare ce intervin în procesul productiei de medicamente. de cercetare-dezvoltare.

chimice sau biologice) îsi pun amprenta asupra calitatii produselor si.solicitate de clinicieni.cremelor si gelulilor are loc pe 2 fluxuri:de uz uman si un flux de uz veterinar. este cel mai important producator roman de capsule gelatinoase moi si unul dintre cei mai mari fabricanti de comprimate si drajeuri din Romania. . De aceea. Fabricatia unguentelor. Sectia dermato-cosmetice.4. Capacitati de productie in cadrul Biofarm: Sectia Comprimate.prin includerea circuitului tehnologic a echipamentelor nou achizitionate.In cadrul acestei sectii se realizeaza un produs pe baza substantei active Glucan. reduce adancimea ridurilor si o protejeaza impotriva radiatiilor UV.cat si substante active din clasa cefalosporinelor. DIAGNOSTICUL TEHNOLOGIC Produsele farmaceutice. Sectia Biosinteza. asupra succesului acestora pe piata. prin natura lor. Sectia Produse Parenterale.Pentru distribuirea amestecului in tuburi sunt folosite echipamentele COMADIS C 970 si C 135. In cadrul acestei sectii se realizeaza un produs pe baza substantei active Nystatium. Preventia si ingredientii activi din produsele dermo-cosmetice au un rol esential . Cu laboratoare de cercetare de cel mai inalt nivel si linii de productie moderne Biofarm se regaseste in topul primilor 3 producatori romani de solutii si suspensii pentru administrare orala.Pentru obtinerea supozitoarelor sunt utilizate echipamentele pentru distribuirea amestecului in plachete:SARONG SAAS\15 si SARONG SG 12. Complexitatea proceselor implicate în productia de medicamente (fizice. Sectia Unguente-Supozitoare.fabricat printr-un process de biosinteza urmat de separarea prin extractie si purificare a principiului active. înglobeaza un grad înalt de tehnologie. In aceasta sectie s-a continuat perfectionarea tehnologiilor de obtinere a comprimatelor prin metoda granularii umede. implicit. Glucanul este o substanta obtinuta din drojdia de bere care de-a lungul timpului a fost folosita ca agent imunostimulator.cu pondere mare in cifra de afaceri. In aceasta sectie se realizeaza atat pulberi pentru solutii si suspensii injectabile. El stimuleaza formarea de colagen si elastina. tehnologia constituie un element definitoriu al industriei farmaceutice si pentru societatea Biofarm.

Echipamente:    vas pentru baza apaosa din otel inoxidabil cu capacitate de 150 litri vas pentru baza grasa din otel inoxidabil cu capacitate de 150 litri turboemulsificator HB-ZJZR-1228 cu moara coloidala Forme lichide. De asemenea. Echipamente:      moara cu ciocanele G FSJ 16 A pentru granulare uscata mixer granulator tip HLSG cu capacitate de 220 l uscator in pat fluidizant tip FL capacitate 120 l omogenizator tip GHJ 1000 capacitate 200 kg sita vibratoare tip ZS 515 capacitate 60-130 kg/h Forme semisolide. Echipamente:  2 vase transportabile din otel inoxidabil pentru prepararea substantei cu capacitate de 50 litri si 150 litri. companiile farmaceutice aloca resurse financiare substantiale reconditionarilor. Capacitatea de productie a formelor farmaceutice solide este cuprinsa intre 25 si 250 kg pe serie. care sa raspunda unor nevoi ale consumatorilor. Capacitatea de productie a formelor farmaceutice este cuprinsa intre 50 si 300 litri pe serie. Cel mai mare impact pe care îl are progresul tehnologic în activitatea producatorilor de medicamente se observa la nivelul procesului de productie. Capacitatea de productie a formelor farmaceutice semisolide variaza intre 75 si 150 kg per serie. .Forme solide. în planurile de investitii anuale figureaza. fondurile banesti alocate activitatii de cercetare si dezvoltare de noi produse. dezvoltarii si modernizarii liniilor de productie. Din acest motiv. de cele mai multe ori ca având o pondere semnificativa. datorita rigurozitatii conditiilor de desfasurare a acestuia.

507.048.ANALIZA PERFORMANTELOR INTREPRINDERII Diagnosticarea rentabilităţii şi riscului unei întreprinderii presupune o analiză financiară complexă.863 154.553.950 2010 67.764 18.368 168.290.779 13.080. ANALIZA BILANTULUI Pentru început am sintetizat bilanţul contabil din cei 2 ani de activitate a întreprinderii luaţi în discuţie si am obtinut valorile prezentate mai jos: ACTIV I.513. DATORII CURENTE Furnizori Salariati+Stat Avansuri incasate in contul comenzilor V.288 726 154.433 215. Tinand insa cont de rata inflatiei.569 2.PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI III.885.352 13.009 3.412.260. CHELTUIELI IN AVANS TOTAL ACTIV 81.816 12.457 850.864 1. 1.022 2.780. ACTIVE CIRCULANTE Stocuri Creante Disponibilitati Investitii financiare pe termen scurt III.749. Datele utilizate pentru efectuarea unei astfel de analize financiare sunt bilanturile entitatii si conturile de profit si pierdere. In cadrul analizei societatii BIOFARM.308 15.283.449 1.634 28. Acesta se prezinta astfel: .558 2010 145.506.761.358.862 4. am realizat bilantul sintetizat si in valori reale pentru a oferi o imagine cât mai concludentă.232.232.330 II.634 19.612.654 844.826 66.SA am luat in considerare bilanturile si conturile de profit si pierdere aferente exercitiilor financiare ale anilor 2009.964 9.135 58.592 9. continuă şi pentru a putea analiza evoluţia în timp a societatii.001 165.164.336 8.038.169 Acest bilant este prezentat in valori nominale. deoarece prezintă o imagine globală a activităţii întreprinderii.248.052.065 168.121. Analiza poziţiei şi a performanţei financiare a oricarei entitatii este foarte importantă pentru acţionari.764 100.793.430.676 PASIV I. resprectiv 2010.950 3. IMOBILIZARI Necorporale Corporale Financiare 2009 72. furnizori sau institutii bancare.810 32.957 53.080.DATORII PE TERMEN LUNG 2009 136.503.248. VENITURI IN AVANS TOTAL PASIV 12.358.735.037 11. CAPITAL PROPRIU II.169 IV.459 920.875.106 3.

293 167.98% 6.22% 1.047 Furnizori Salariati+Stat Avansuri incasate in contul comenzilor V.567 12.339 2010 73.955 Creante Disponibilitati Investitii financiare pe termen scurt III.13% 0.099 30.744 2.643 0 924.24% 0.55% 39.277.00% 0.147 21. ACTIV I.790 234.368 180.178.63% 0.85% 9.131 13.55% 7.65% 7. Practic în anul 2010 faţă de anul 2009 se înregistrează un activ total mai mare cu aproximativ 9.485. VENITURI IN AVANS TOTAL PASIV 0. CAPITAL PROPRIU II.959 3.848.57% III.501.PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI III.387.800 IV.PROVIZIOANE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI 2009 88.359 1. ACTIVE CIRCULANTE Stocuri Creante Disponibilitati Investitii financiare pe termen scurt III. Pentru a da o imagine cât mai clară a structurii bilanţului.680 Ri 1. VENITURI IN AVANS TOTAL PASIV 10.00% 100.574 0 16.621.989.442.308 58.938 72.843.247.173.11% 100. care poate fi pus pe seama cresterii activelor circulante.488.252.368 789 167.217 0 3.00% 0.172.81% 37.856.74% 8.485.76% 0. IMOBILIZARI Necorporale Corporale Financiare II.596.869 14.133 2.930 1.196 3.661 917.126.266.820 10.20% 6.105 182.DATORII PE TERMEN LUNG 2009 147.000.69% 31.57% 0.889. DATORII CURENTE Furnizori Salariati+Stat Avansuri incasate in contul comenzilor V.32% 21.732.461 5.38% IV.46% 52.868.144 14.05% 18.64% 2.00% PASIV I.00% 0.50% 10.07% 2010 40.DATORII PE TERMEN LUNG 59.06% 11.087 PASIV I.626 0 8.787 0 II. la total activ/pasiv.360.ACTIV I.310. respectiv pasivului de la o perioada la cealalta. CAPITAL PROPRIU II. CHELTUIELI IN AVANS TOTAL ACTIV 2009 47.356.13% 100.650.00% .00% 0.734. CHELTUIELI IN AVANS TOTAL ACTIV 35.767 182.30% 3. IMOBILIZARI Necorporale Corporale Financiare 2009 79. Cresterea pasivului este determinata de evolutia in acelasi sens a datoriilor curente.012.00% 100.602 2010 158.97% 8. am raportat fiecare element al activului/pasivului.868. ACTIVE CIRCULANTE Stocuri 88.00% 0.723 63.41% 1.119 1.18%.265.501 109.87% 7. DATORII CURENTE 13.17% 2010 86.278 19.790 Valorile concretizate in aceste bilanturi releva in ambele cazuri majorarea activului.

am obtinut urmatoarele rezultate exprimate in valori atat nominale cat si reale.884 16.652 31. ANALIZA POZITIEI FINANCIARE Poziţia financiară a unei întreprinderi este caracterizată pe baza a 4 indicatori fundamentali: a) ACTIVUL NET CONTABIL (SN). Observam o schimbare semnificativa a structurii activului in 2010 fata de 2009 la nivelul activelor circulante in contul de disponibilizari care a scazut cu 17.860 85.181.972.119.617 32.827 35.8%.088 63.892. fara modificari periodice majore.284 34.307.285.588.543 69.521.362. Din calculul acestor indicatori.420 64.281. in special creante si 43% imobilizari.797 16.092. VALORI NOMINALE INDICATORI Situatia neta Fondul de rulment Nevoia de fond de rulment Trezoreria neta 2009 140. b) FOND DE RULMENT (FR). si datoriile curente cu o pondere medie de 8.529 31.982.693 17.342 ABATERI 8.238 16.767 VAORI REALE INDICATORI Situatia neta Fondul de rulment Nevoia de fond de rulment Trezoreria neta 2009 153.350. d) TREZORERIA NETĂ(TN).046 14.810.035 2010 149.192 34.Activul este format in medie din 55% active circulante.200.289.091.011.890 15.938.365 2010 162.063 69.687.977 .5%. c) NEVOIA DE FOND DE RULMENT (NFR).466 79.336. 2.726.109. ilustrând astfel o imagine mai bună asupra modificărilor survenite anual. Pasivul are drept componente cu o pondere mare capitalul propriu (aproximativ 87%). din care in medie 34% imobilizari corporale.610.802 ABATERI 8.

Situatia se apreciaza pozitiv si se datoreaza devansarii indicelui datoriilor totale de catre cel al activului total. stocurile (de materii prime. creanţele. pe de altă parte.DatoriiTS. În cazul bilanţului contabil al societatii BIOFARM SA. NFR = Stocuri+ Creante+ Cheltuieli in avans. pe de o parte. a caror structura s-a modificat prin cresterea investitiilor financiare pe termen scurt. primele şi rezultatul exerciţiului. Structura necesarului de fond de rulment cuprinde. mai precis valorii activelor circulante. b) Fondul de rulment (FR) Fondul de rulment este cel mai sugestiv indicator pentru a reflecta poziţia financiară a companiei pe termen lung. Fondul de rulment este definit că diferenţa dintre pasivele permanente şi activele permanente: FR = Pasive permanente – Active permanente = CPR + DatTL – IMOnete Situaţia din anii precedenţi ai fondului de rulment este una favorabilă.Venituri in avans . semifabricate) a căror valoare incorporează cheltuielile de fabricaţie şi. arătând măsura în care nevoile pe termen scurt pot fi acoperite de resursele pe termen scurt (fără a lua în considera re disponibilităţile şi creditele bancare pe termen scurt). Firma a avut autonomie financiară păstrându-şi resurse permanente în ambii ani. ba chiar crescandu-si aceste resurse cu o rata reala de 14. produse finite. întâlnim atât nevoi (înregistrate în partea de activ). atât pe termen lung cât şi pe termen scurt. SN = Total Activ – Total Datorii Valoarea averii acţionarilor a crescut pe fondul majorarii valorii elementelor cu o pondere mare in total activ. c) Nevoia de fond de rulment(NFR) Nevoia de fond de rulment este expresia echilibrului financiar pe termen scurt.6% de la o periada la alta. acesta fiind pozitiv în perioada 2009-2010. cât şi resurse (înregistrate în partea de pasiv).a) Activul net contabil (SN) Situaţia netă reprezintă acea partea din activul total finanţata pe baza capitalurilor proprii şi totodată prezintă valoarea apartului iniţial al acţionarilor la care se adauga rezervele.

586.414. Ea releva calitatea echilibrului general al întreprinderii atât pe termen lung cât şi pe termen scurt.636. precum si valoarea averii actionarilor.000. 3. In acesta situatie se urmareste plasarea trezoreriei in conditii de eficienta. lichiditate si securitate. Se observa insa o scadere drastica de la un an la celalalt cu peste 50% datorata scaderii elementelor de activ implicate si cresterii datoriilor pe termen scurt.490. fapt ce poate fi dedus şi din formula de calcul: e) TN = FR – NFR = ATz – PTz Trezoreria neta pozitiva reflecta o buna realizare a echilibrului financiar.973 .541 17.964.607 25. depreciation and amortization) b) EBIT (earnings before interests and taxes) c) PROFITUL NET (PN) INDICATORI EBITDA EBIT EBT PN CAF 2009 2010 30.926 19.026.444.793 25. ANALIZA PERFORMANTEI FINANCIARE Performanta financiară a unei întreprinderi este caracterizată pe baza a 3 indicatori fundamentali: a) EBITDA(earnings before interests. In ambele perioade analizate se observa ca TN are o valoare pozitiva .836 17. taxes. d) Trezoreria neta (TN) Trezoreria netă este expresia cea mai concludentă a desfăşurării unei activităţi echilibrate şi eficiente.844.Rezultatele aferente perioadei 2009-2010 sunt pozitive ceea ce indică faptul că întreprinderea nu dispune de resurse temporare excedentare.728.in aceste conditii creste capacitatea de autofinantare a intreprinderii.332 22. respectarea regulii de finantare si degajarea unor disponibilitati monetare regasite intr-o trezorerie excedentara.090 14.299 20.077 22.

b) EBIT Reprezintă câştigul din activitatea de exploatare. Se calculeaza astfel: PN= EBIT – Dobanzi – Impozit pe profit = EBT – Impozit pe profit Pentru societatea BIOFARM. CAF–ul are o bogată valoare informaţională. putem vorbi de un potenţial de dezvoltare a activităţii de exploatare.Venituri nemonetare Compania are o capacitate de autofinanţare pozitivă în fiecare an. cu luarea în calcul a amortizărilor şi provizioanelor. inclusiv a impozitului pe profit. in sensul scaderii lui cu 20% fata de perioada de baza. Pentru a face faţă nevoilor sale de finanţare. fiind o situatie negativa din punct de vedere economic si putand fi pusa pe seama cresterii semnificative ale cheltuielilor perioadei. .a) EBITDA Reprezintă câştigul brut din activitatea de exploatare. fiind în scădere în anul 2010 cu 20%.SA s-a inregistrat o scadere a profitului cu 36%.Cheltuieli Fixe Se observa scaderea acestui castig in 2010 fata de 2009 cu aproximativ 18%. deoarece măsoară capacitatea întreprinderii de a-şi finanţa creşterea economică. Se calculeaza dupa formula: EBIT= EBITDA-(Amortizari+Provizioane) Acest indicator a avut aceeasi evolutie cu cel precedent. Dacă ne referim strict la sursele interne. Se calculeaza dupa formula: CAF= PN+ Cheltuieli nemonetare. fără să fie afectat de amortizări sau provizioane si se calculeaza dupa formula: EBITDA= CA – Cheltuieli Variabile. iar indicatorul ce măsoară acest potenţial este capacitatea de autofinanţare (CAF). o întreprindere trebuie să-şi utilizeze propriile resurse sau să procure resurse din exterior. c) Profitul net (PN) Reprezintă câştigul final obţinut de întreprindere după acoperirea tuturor cheltuielilor. înainte de dobânzilor şi a impozitului pe profit.

59 ROE ROA Reconomica 9.48 CAF/CA 30.36 în 2010.59 lei. ROA  EBIT (1  t ) CPR  DAT b) ROE ( Return of Equity) Ratele de rentabilitate financiară exprima eficienta utilizării capitalurilor puse la dispoziţia întreprinderii de către proprietarii acesteia.77 PN/CA 21. Pentru o investiţie de 100 de lei în activul economic al întreprinderii acţionarii şi creditorii au înregistrat un câştig net de 9. Este un indicator de cuantificare a eficienţei activelor firmei. Rate de marja(%) EBITDA/CA 37. ţinându-se cont de economiile fiscale. cât şi de creditori. Remunerează proprietarii întreprinderii prin distribuirea de dividende către aceştia şi prin creşterea rezervelor (a averii proprietarilor).4. DIAGNOSTICUL DE RENTABILITATE Rentabilitatea unei întreprinderi este caracterizată pe baza indicatorilor prezentati in cele ce urmeaza.48 Rata de structura 104. atât de proprietari. iar la o invesţie de 100 lei în capitalul companiei câştigul este de 10.64 a) ROA( Return of Assets) Reprezintă eficienta utilizării capitalurilor totale puse la dispoziţia întreprinderii.53 Rata marjei nete 21. Rate de rentabilitate (%) 10.25 EBIT/CA 26.36 10.22 .

76168 3.Dcurente/CA 2009 0. Rata de solvabilitate GI Levier Rata de lichiditate Lichiditate generala Lichiditate intermediara Lichiditate imediata 2009 0.8188 6.0693 2009 435.88 Viteza de rotatie a stocurilor inregistreaza o crestere.00576 0.67843 . Se calculeaza astfel: Rate de rotatie Viteza de rotatie .CA/Stocuri .CA/AE .CA/ACR . DIAGNOSTICUL DE RISC Riscul unei întreprinderi se determina pe baza indicatorilor prezentati mai jos.60005 5. Viteza de rotatie a creantelor creste in anul 2010 fata de 2009.00579 2010 5. Durata medie de achitare a furnizorilor inregistreaza o tendinta de crestere in anul 2010.00621 0.00625 2009 6.47329805 0.93 2010 0.17 65. Durata de rotatie a activelor circulante in CA creste cu 4 zile in 2010 fata de anul anterior.04342 2010 0.65 79.8273 5.1604 2010 439. avand un nivel satisfacator pe ansamblul perioadei analizate.5487 0.Rata marjei nete exprimă eficienţa globală a întreprinderii.0718 4.9474 2.CA/Creante Durata de rotatie(zile) .68200 3.ACR/CA . aceasta modificare avand un impact pozitiv asupra intreprinderii si relevand faptul ca incasarea creantelor se realizeaza mai repede fata de perioada precedenta.50392 4. 5. respectiv capacitatea sa de a realiza profit şi de a rezista concurenţei. de la 66 zile la 80 zile.

Aceasta se apreciază prin gradul de îndatorare şi levier.Solvabilitatea reprezintă capacitatea întreprinderii de a-şi asuma obligaţiile pe termen lung. Lichiditatea poate fi apreciată prin calcularea ratelor de lichiditate (generala. . ca urmare a scăderii datoriilor pe termen lung. datorându-se în principal cresterii datoriilor pe termen scurt de la un an la altul. Lichiditatea imediată a crescut în intevalul 2009-2010 datorită devansarii indicelui datoriilor curente de catre cel al disponibilitatilor. din cauza scăderii creantelor si disponibilitatilor coroborata cu scaderea datoriilor curente. Lichiditatea intermediara a scăzut în intevalul 2009-2010.SA a crescut în intervalul 2009-2010. Gradul de indatorare = DAT DAT  CPR Levier = DAT CPR Gradul de îndatorare a scăzut în perioada 2009-2010. desi ambii sunt mai mici decat 100%. Lichiditatea generala = ACR *100 DCR Lichididatea intermediara = ACR  Sto Clienti  Disponib *100  *100 DCR DCR Lichididatea imediata = ACR  Sto  Clienti Disponib *100  *100 DCR DCR Lichiditatea generala a societatii BIOFARM. Lichiditatea reprezintă capacitatea companiei de a-şi achita obligaţiile pe termen scurt sau cele care vor deveni scadente în termen scurt. intermediara sau imediată).

s-a optat pentru alegerea ofertei companiei S.000 RON. 2. precum si in modernizarea celor existente. iar durata de viata a proiectului este de 5 ani (2011-2015). În acest sens am aplicat formula costului mediu ponderat al capitalurilor de mai jos: ∑ unde: xi = ponderea sursei de finantare in total capital investit.SA investeste in anul 2010 in dezvoltarea unui laborator propriu de testare a formulelor medicamentoase si de realizare a produselor de brand. Am calculat costul capitalurilor proprii aplicand urmatoarea formula: KCPR= Rf+β(RM-Rf) . Usven Ag Germania. precum și creșterea productivității. Tinând cont de calitatea echipamentelor si a serviciilor oferite si prețul total oferit pentru achiziționarea de la un singur furnizor a tuturor echipamentelor. costului mediu ponderat al capitalurilor. ki = costul respectivului capital. Finantarea investitiei se va realiza 48% din capital imprumutat si 52% din surse proprii de finantare. PREZENTAREA INVESTITIEI Societatea BIOFARM.200. Societatea a decis sa realizeze acesta investitie pentru a-si extinde pozitia pe piata romanesca in domeniul producerii de produse medicamentoase si pentru ca atat eficienta terapeutica. Toate echipamentele achiziționate si modernizarile efectuate urmăresc realizarea unui echilibru între cost și beneficiile obținute în urma utilizării acestora. cu o ofertă totală în sumă de 8. Investitia initiala totala este de 8. Se va dori achizitionarea unui utilaj pentru dozarea in capsule.200.EVALUAREA INVESTITIEI 1. DETERMINAREA RATEI DE ACTUALIZARE PENTRU PROIECTUL DE INVESTITIE Pentru acest proiect de investitii vom folosi ca metoda de determinare a ratei de actualizare.000 RON. Investitia consta de fapt in achizitionarea unor echipamente si aparaturi noi. cat si calitatea produselor farmaceutice sa fie in conformitate cu cerintele Europene.C.

275. În perioada 2009-2011.54 lei care provine dintr-un preţ de revânzare a utilajului de 1. am calculat o medie a cheltuielilor variabile în cifra de afaceri. Investitia va fi autofinantata in suma de 4. In urma calculelor aceasta rata a rezultat a avea o valoare de 6. Amortizarea investitiei se realizeaza liniar. ESTIMAREA CASH-FLOW-URILOR DISPONIBILE Pentru a realiza o analiză în mediu cert și incert.18%. trebuie mai întâi să estimăm cash-flow-urile disponibile aferente proiectului de investiții pentru perioada 2011-2015.092. am considerat o crestere a acesteia pe parcursul perioadei analizate cu rata sustenabila de crestere.unde: Rf= rata fara risc. am considerat cheltuieli fixe în valoare de 1. Cat priveste cifra de afaceri. Valoarea reziduală am estimat-o la 17. Tabloul de calcul al CF disponobile generate anual de investitie arata astfel: .640.000 lei şi o recuperare a ACRnete de 16. În previzionarea cheltuielilor fixe. Întrucât media duratei de rotație a ACR nete în anii 2009-2010 este de 438 zile. mentinandu-se constante pe toti cei 5 ani. restul de 4. am considerat aceeaşi pondere (50%) constantă a cheltuielilor variabile în cifra de afaceri pe toată perioada de exploatare a proiectului.000.000. β = coeficient de volatilitate.072.000 fiind o linie de credit pentru achizitia de echipamente Unicredit. nu se realizează investiții suplimentare în imobilizări.000.200. de 50%. Cota de impozit pe profit este estimată la 16% pentru fiecare an al perioadei de analiză. am considerat ca investiția în active curente nete se determină aplicând o durată medie de rotație a ACR nete prin cifra de afaceri anuală de 438 zile (investiţia realizată nu modifică substanţial condiţiile exploatării). Am obtinut rata de actualizare k= 11. pe o perioada de 7 ani. RM=rentabilitatea pietei financiare.092.54 lei. astfel incat valoarea anuala a amortizarii va fi egala cu 1. Bazându-ne pe aceste date istorice. Investitia nu se va amortiza complet la sfarsitul celor 5 ani.72% 3. În anii de exploatare a proiectului. Costul capitalurilor imprumutate reprezinta rata dobanzii la creditul imprumutat.764.092.000. in ipoteza finanțării investiției din surse proprii si surse imprumutate.

456.647.000.779.677.08 5.72%.160.000.684.916.600.00 1.102. Ch F 4.00 1.90 50%*CA 5.000.915.13 2013 11.444.098.43 2. CFD 2010 2011 2012 11.48 3.77) 2.00 290.647.200.00 484.822.000.54 1.354.21 2014 2015 9.822.534.95 12.000. rata internă de rentabilitate de 14.00 1. In cazul nostru.20 lei comparabile cu cele de la momentul actual.425.769.01% >11.000.764.618. CFgestiune 9.43 6.209.388.538.554.764.INDICATORI/ ANI 1.00 1.660.882.764. CE 10.64 830.188.800.43 4.71 1.534.385. Amortizare 5.34 1. CRITERII DE EVALUARE A INVESTITIEI IN MEDIUL CERT Pentru evaluarea investitiei realizate in mediu cert. PN 8.000.679.275.764.385.408.764.400.58 882.226.1041357% 117% 4.000.00 10.456.29 4.202.202.804. CA 2.731.34 2.71 2.554.29 936.044.736.203.).275.275.721.42 1.761. este necesar calculul urmatorilor indicatori: VAN RIR Ip TR TRa 1.81 1.405.69 5.01% este mai mare decât rata de actualizare k de 11.58 4.06 782.362.84 13. PB 7. Pe de o parte.360.00 96.74 3.466.554. VAN=0.275. RIR exprima rata minima de actualizare care admite fezabilitatea proiectului de investitii.524.74 12.72% (RIR>K.677.000.282.00 193.00 2.42 2.369.277.20 14.576. ceea ce este un aspect favorabil.000.048.64 3.181.617. Ch V 3. adică în cazul nostru 14.000.275.800.00 1.277.95 1.60 6.418.00 1.995.228.536.88 4 ani 155 zile 4 ani 317 zile Valoarea actualizată netă pozitivă arată câștigul efectiv în unități monetare de 1. pentru o rata de actualizare=14.000.00 3.00 2.645.377.54 1.06 3.477.746.613.00 2.865.162.00 387. de care va beneficia societatea în cazul în care investe ște în achizitionarea echipamentelor si in noi modernizari.93 4.51 (9.990.00 1.01%. Dobanzi 6. .98 3.764.000.

toate criteriile de selecţie sugerând acest lucru. ceea ce se apreciaza favorabil din punct de vedere economic la nivel de intreprindere.757.82 (428.22 211.59 3.825. În concluzie. cheltuielile variabile. Ambele valori arata ca investitia se va recupera dupa al 4-lea an.534. 5. cheltuielile fixe si rata de actualizare. dupa cum urmeaza: Indicator CA CV CF K Scenariu pesimist -10% +5 pp +10% +2 pp Scenariu de baza 0 0 0 0 Scenariu optimist +10% -5pp -10% -2 pp Astfel. astfel ca investiția merită realizată.847. Pentru a exprima riscul de lichiditate al proiectului.242.993. un alt indicator relevant este indicele de profitabilitate. Acest indice are valoarea 117% și ne certifică faptul că investiția este profitabilă si ca VAN-ul reprezinta 17% din totalul investitiei. am ales realizarea analizei sensibilitatii pe cei 4 indicatori relevanti in calculul VAN: CA. iar cel optimist arata majorarea CA cu 10% fata de valoarea de referinta.385. Rezultatele VAN obtinute in urma modificarii pe rand a indicatorilor conform celor doua scenarii.036. EVALUAREA INVESTITIEI IN MEDIU INCERT Pentru a evalua riscurile principale cu care se poate confrunta investitia companiei.199. scenariul pesimist arata ca CA ar putea fi mai mica cu 10% decat cea considerata in calcule.936. sunt: Indicator CA CV CF K Scenariu pesimist 13. Acelasi principiu se aplica pentru toti indicatorii.Pentru a ține cont de efortul investițional realizat de întreprindere. În plus. Pentru fiecare dintre acesti indicatori am realizat un scenariu pesimist si un scenariu optimist.104.18 2.692.20 .12) 834. în condițiile în care luăm în considerare actualizarea.271.52 1.23 1.81 Scenariu de baza Scenariu optimist 2. termenul de recuperare este de 4 ani și 317 zile.221. indicatorii aleși pentru analiza în mediul cert arată că proiectul de investitii este fezabil. am determinat termenul de recuperare care este de 4 ani și 155 zile.

BIOFARM.Din tabel. imbunatatirea calitatii productiei si cresterea indicatorilor de performanta. . iar indicele de profitabilitate supraunitar arata efectul pozitiv al acesteia. Rezultatele intaresc fezabilitatea proiectului. in conditiile previzionarii corecte a indicatorilor. observam ca aceste modificari referentiale afecteaza intr-adevar VAN-ul cu o rata destul de mare. isi va fideliza clienti importanti si va ramane in continuare unul dintre brandurile de succes pe acest segment. superioara ratei de actualizare ceruta de actionari. insa cu exceptia cresterii ponderii cheltuielilor variabile (caz in care VAN e negativ). Riscul ca investitia sa nu fie profitabila este foarte mic. putem concluziona ca investitia este utila si benefica pentru intreprindere. Valoarea investitiei se va recupera .SA isi va extinde pozitia pe piata romanesca in domeniul producerii de produse medicamentoase.SA isi va mari linia de productie si va imbunatati calitatea produselor sale datorita efectuarii acestei investitii. Rentabilitatea investitiei este sustinuta si prin rata interna de rentabilitate. CONCLUZII In urma studiului de fezabilitate realizat. Toate criteriile de evaluare in mediu cert sustin realizarea achizitiilor si a modernizarilor pentru dezvoltarea laboratorului propriu. BIOFARM. Prin aplicarea unui astfel de proiect de investitii ce va determina eficientizarea conditiilor de lucru. Toti indicatorii sustin investitia. valorile VAN sunt toate pozitive.