You are on page 1of 18

Domeniul:Sanatate si Asistenta Pedagogica

Specialitate:Asistent Medical Generalist Fundatia Ecologica Green Scoala Postliceala FEG-Bucuresti

Proiect De Diploma

Îndrumator: Prof. Nursing Absol ent:!prea Elena "uliana #oader

Sesiunea August $%&'

Nursing Absol ent:!prea Elena "uliana #oader Sesiunea August $%&' .Domeniul:Sanatate si Asistenta Pedagogica Specialitate:Asistent Medical Generalist Fundatia Ecologica Green Scoala Postliceala FEG-Bucuresti Abcesul Dentar Îndrumator: Prof.

ita ..(otto: ) Sanatea e comoara cea mai pretioasa si cea mai usor de pierdut*totusi+cel mai prost pa. .

e: a)leziunile dentoparodontale sunt cel mai frec ent cau. Apar dureri la acest ni el+ ce de in foarte puternice la palparea cu degetul. Procesele infectioase ale tesuturilor moi perima3ilre au urmatoarele cau. (ucoasa bucala se bombea.a proceselor septice perima3ilare:caria penetranta cu gangrena cmplicata cu parodontita apicala+pungile parodontale adanci cu traect serpiginos+dintii cu modificari pulpare fara carii e oluti e+fracturile dentare+accidentele de eruptie a dintilor temporari sau permanenti* b)leziunile traumatice* astfel fracturile portiunii dentare a ma3ilarelor 6 de regula fracturi desc7ise in ca itatea bucala.ali si de re.a si canalul dentar este in adat de microbi 0gangrena pulpara1 2esuturile moi perima3ilare sunt deseori sediul unor procese infec4ioase care aspecte ariate+in func4ie de forma anatomopatologica+locali. (ai intai se infectea.ea. "nfec4iile perima3ilare se intalnesc la orice arsta+fiind mai frec ente in peroada in care sistemul dentoparodontal este mai afectat+in functie+ bineinteles+si de capacitatea de aparare imunologica a organismului.se pot infecta din focarul de fractura fiind insamantate spatiile perima3ilare* c)osteomielita maxilarelor este insotita adeseori de supuratii in partile moi*de multe ori osteomielita debutea.Generalitati privind infectiile partilor moi perimaxilare Abcesul dentar este o inflamatie circumscrisa+ cu punguta de puroi in /urul dintelui afectat.a printr-o supuratie perima3ilara* 5mbraca germenilor .a atunci cand organismul incearca sa lupte impotri a infectiei bacteriene.are+ si de ine congestionata.Abcesul 1.are+ irulen4a cau. Puroiul se formea.istenta la agresiunile microbiene ale organismului.a pulpa dintelui 0pulpita1+ apoi asele si ner ii puplari se necro.a in dreptul unui dinte+ ca un bob de ma.

d)litaza salivara infectata0abcesul sali ar1 poate insamanta lo/ile din imediata ecinatate a glandei0subma3ilara+sublinguala+parotida1* e)tumorile maxilarului+in special c7isturile se pot suprainfecta+germenii patogeni insamantand partile moi+perima3ilare: f)corpii patrunsi accidental prin mucoasa sau tegumente +pot fi cau.a unor supuratii perima3ilare in ca.a lor: a) b) c) calea transosoasa+intalnita in special in procesele care au drept cau.ice+e3ista toate conditiile aparitiei unor supuratii.a afectiunile dentare apicale.a anumie cai+in functie de cau.* k)complicatiile diferitelor tratamente stomatologice+ pot produce secundar +infectii perima3ilare+0obturatii coronare cu mortificari pulpare+obturatii de canal cu pepasire+coroane prost adaptate+cu iritari ale parodontiului marginal+tratamente ortodontice cu e3ercitari de tractiuni sau presiuni e3agerate +care duc la mortificarea lenta a dintelui+etc.a unor procese septice perima3ilare: g)infectiile faringoamigdaliene pot difu.1 (ecanismele patogene prin care se constituie procesele supuratice ale partior moi urmea.ante etc.a afectiunile parodontale+accidentele de eruptie a dintilor+fraturile ma3ilare. j)complicatiile extractiei dentare+aceasta putand de eni cau. caie limfatica si enoasa+situatie intalnita in ca.ele unor complicatii septice in lo/ile perima3lare* i)complicatiile anesteziei loco-regionale: daca nu se respecta strict regulile asepsiei in timpul punciei aneste.a in tesuturile perima3ilare+urmand insa+cel mai frec ent+calea aselor limfatice* h)furunculele si piodermitele fetei +gatului si pieii capului pot constitui cau. limfatice+locali.a punctiile septice+pre.ea.and .anta de corpi straini.urile in care infectia asele faringomigdaliana+dentoparodontala sau osoasa difu.a prin insamantarea fleboflegmentoasa* d) calea directa+intalnita in supuratiile care au drept cau.urile in care nu s-a ales momentul cel mai potri it pentru efectuarea ei 0 e3tractia facuta 8la cald9+fara posibiliatea drenarii al eolare a colectiei 1+cand dupa e3tracie nu s-au indepartat elementele patologice din al eola sau in urma e3tractiilor traumati. calea submucoasa +intalnita in procesele supurati e care au drept cau.andu-se in limfondulii perima3ilari sau prin ene+reali.

ea. Investigatii si diagnosticare natomia patologica.a+ din punct de edere 7istologic+prin imbogatirea e3sdudatului seros in fibrinogen aparand e3sudatul .urile in care infectia e oluea. <resterea permeabilitatii capilare permite e3udarea plasmei+dar si a fibrinogenului in tesuturi si formarea edemului inflamator08tumor91.inta primul stadiu in e olutia proceslui septic+stadiul presupurati re ersibil. <ronici.ute a germenilor +sau dupa tratamente cu antibiotice incorect conduse.a de la inceput lent+datorita irulentei sca. "nflamatia e3udati a de tip seros+numita de autorii france.a in ca. Acest tablou 7istopatologic se manifesta+clinic+prin congestie locala+ tumefactie dureroasa infiltrati a locali.ea."nflamatia e3udati a de tip seros poate fi insa si re ersibila 6 fie spontan+fie dupa un tratament adec at .asodilatatia inflamatiei+cu caracteristicile 8rubor9 si 8calor9..a prin asodilatatie si cresterea permeabilitatii se de alte substante al a da aspectul congesti asculare+mediata c7imic in principal de 7istamina :inonice cu actiune asemanatoare.starea generala este usor alterata: frisoane si febra.2.ata in dreptul factorului cau.. Procesele infectioase perima3ilare pot a ea din punct de edere anatomopatologic forme ariate+in functie de irulenta agentilor patogeni+de calea de patrundere a acestora +de starea loco-regionala a tesuturilor sin u in ultimul rand de capacitatea de adaptare a organismului.asodilatatia si cresterea permeabilitatii capilare+la care se adauga fenomenele de marginatie leucocitara+permit diapede. .al+a and tendinta progresi e3tensi a+de transformare in abces sau flegmon.Se caracteri.i 8celulita acuta9+repre. Se poate cronici.area inflamatiilor perima3ilare se caracteri.a mai intai a polimorfonuclearelor si apoi a limfocitelor+constituind e3udatul inflamator complet0proteine+fibrina si celule inflamatorii1.

ei. Daca nu se face tratamentul c7irurgical adec at + suprafata se poate desc7ide spontan+ramanand o fistula cu margini anfractuoase+poate difu. .atia de fluctuenta .ate +celule partial sau total distruse+ germeni fagocitati sau c7iar ii.ali si+e entual+de terapia antibiotica instituita. Abcesul constituie supuratia circumscrisa sub forma unei colectii cu continut purulent.<linic+dupa inci. <onsistenta si mirosul puroiului sunt in funcie de germenii cau.De regula nu sunt insotite de alterarea starii generale.a in lo/ile ecine cu care comunica sau poate in ada osul din ecinatate+ producand osteomielita.serofibrinos sau+ in anumite circumstante+ c7iar fibrinos.Este constituit din tesuturi necro. "n /urul colectiei e3ista o bariera biologica celulara de origine 7istocitara0membrana piogena1 alcatuita din ase de neoformatie+ 7istiocite+ limfocite+plasmocite+polinucleare+iar la periferie+ din fibroblasti. Se manifesta clinic printr-o regiunea tumefactie respecti a care +cu interesea. Starea generala este alterata: febra+frisoane+ta7icardie+uneori tulburari ale diure.a pielea sau partile mucoasa perima3ilare+deformand acoperitoare in tensiune+ rosie+ congestionata+la palpare dand sen.ie si drena/ se indeca.

crt Grupe microbiene Streptococi: & Grup A Grup B Grup D Streptococi $ ? <or@nebacterii ' A C D E F &% && &$ &? &' &A &C &D &E Bemofilii Neisserii Bacteroi. Amibe #ric7omonade > > > >> >> > >> > > > = >> > > >> > > > > > > > > = > = = = = caroigieni Stafilococi = = > >> > > > = >> >> > <a itatea orala !rofaringe si #egumente cai respiratorii faciale superioare <on/uncti a .ii Fusobacterii #reponeme <oci anaerobi (icroplasme Actinomicete Gactobacili Enterobacterii (icrobacterii <andida spp.entei unor microorganisme in biotipul bucal si teritoriile in ecinate Nr.Date orientati e asupra pre.

<au.a dentara sunt e3trem de ariate+iar terapia lor poate fi foarte simpla+dar uneori si e3trem de dificila+necesitand inter entii c7irurgicale de amploare+precum si consulturi interdisciplinare.Al treilea principiu de care se a tine seama in terapia supuratiilor oro-ma3ilofaciale se refera la competenta necesara efectuarii inter entiei respecti e.<el de al patrulea principiu emis de Peterson se refera la tratamentul c7irurgical al infectiei care+de fapt+urmareste drena/ul colectiei purulente si indepartarea cau.ei.<el de-al cincelea principiu se refera la tratamentul medical al bolna ilor cu suparatii . Primul principiu urmareste stabilirea se eritatii infectiei*al doilea principiu urmareste e aluarea starii mecanismelor proprii de aparare ale pacientului.a dentara are ca obiecti e indicatia si alegerea corecta a antibioticelor. Hltimul principui se refera la urmarirea clinica a raspunsului la terapia cu antibiotice.Al saselea principiu in terapia infectiilor de cau. (anifestarile clinice ale infectiilor de cau.<el de-al saptelea principiu se refera la administrarea corecta a antibioticelor.!. "rincipii de diagnostic si tratament in procesele infectioase perimaxilare de cauza dentara.ele esecului in tratamentul supuratiilor pot fi:tratamentul c7irurgical neadec at*apararea proprie deficitara+lipsa unui tratament medicamentos adec at+des7idratarea*e3istenta unor corpi straini care intretin procesul supurati *administrarea incorecta a antibioticelor+fara respectarea prescriptiilor .

#lasificarea infectiilor partilor moi$ &.medicale+sau c7iar refu.itia partilor moi ai structura lo/ilor perima3ilare *insertia mucoasei mobile in raport cu a3urile dintilor si insertiile muac7ilor perima3ilari.a mai rar la piele.al .elor bucale*nu este e3clus ca si bacteriile sa nu fie sensibile la antibioticul sau antibioticele prescriseastfel in aceasta situatie se impune efectuarea unei antibiograme.a submucos+in estibulul superior sau inferior.E oluea.Se e3teriori.are infectiilor este dependenta de o serie de factori+si anume:grosimea si structura tablelor osoase in raport cu radacinile dintilor *dispo."n acest stadiu starea generala este alterata:febra+agitatie+/ena in masticatie.Durerile sunt cau.Abcesul estibular:este forma cea mai frec enta a supuratiilor de cau.Hlterior+durerea de in continua + iolenta+rebela la tratament.a subperiostal sau submucos+e oluand de obicei sumucos edooral.<linic procesele infectioase nespecifice ale partilor moi perima3ilare sunt sistemati@ate astfel:abcese periosoase+ale lo/ilor superficiale+ale lo/ilor profunde*flegmoane +limfadenite supurate+fistule cronice cutanate sau mucoase.a dentara sau parodontala. Forme anatoclinice sunt pro ocate de afectiuni ale dintilor +locali. Abcesele periosoase:se formea.ente tumefactia si edemul accentuat al partilor moi labiogeniene +caracteristice in functie de dintele cau.Astfel+abcesul estibular care are ca punct de plecare incisi ii centrali superiori este insotit de o tumefactie marcata a intregii bu.De obicei debutea.a prin fenomene de parodontita apicala acuta+cu dureri spontane sau pro ocate la atingerea dintelui cau. $.Sunt pre.ul de a lua antibiotice+aparitia candido.ate distensiei periostulu+pro ocata de puroiul care a tra ersat osul.e superioare +care proemina sub forma .ea.al.

a de tapir *abcesele din regiunea canina se caracteri.ea. <linic:bolna ii pre.oluti .a bolta palatina.a bolta palatina+cu un diametru care aria.a printr-o tumefactie a ploapei inferioare si a regiunii geniene iar cele din regiune apremolarilor si molarilor +prin tumefactia geniana marcata +care deformea.Abcesele care au ca punct de plecare incisi ii laterali sunt situate in palatul anterior +paramedian+a and o forma alungita.ul cele plecate de la incisi ii si caninii inferiori sunt insotite de tumefactia bu.Durerile sunt de obicei puternice si se datore. #ratament.a diagnosticul*-alte tumori endoosoase +benigne sau maligne care se pot suprainfecta +supuratia fiind primul simptom clinic alarmant+furunculele fetei care au o simptomatologie alarmanta cu tumefactie si congestie lipsind insa complet semnele endoorale.inta dureri de parodontita apicala acuta+aparand apoi tumefactia care deformea.Abcesul palatinal:Are ca punct de plecare dintii ale caror radacini sunt orientate spre bolta palatia-incisi ul lateral +radacinile palatinale ale primilor premolari si molarilor.uri lipesesc semnele inflamatorii *-c7istul de ma3ilar suprainfectat +cand e3ista si semne inflamatorii dar e olutia in timp a tumefactiei si e3amenul radiografic preci.a endoosoasa se paote tenta un tratament re.a decolarii fibromucoasei palatine pro ocate de puroiul care a strabatut osul.ea.a intre & si $ cm+fara sa depaseasca de obicei linia ."n fa.trepanarea dintelui +drena/ trans odontal +antibioticein do.a mult obra.ei inferioare 6cand e oluea. Diagnosticul diferential : se face+cu c7istul de ma3ilar in fa.Ga e3amen se obser a tumefactia care deforme.are +dar in aceste ca.e eficiente +spalaturi largi bucale cu solutii caldute slab antiseptice. ?.a osul sub musc7iul motul barbiei.de bu.a de e3teriri.a deasupra musc7iului patrat al mentonului-sau de tumefactia regiunii submentoniere-cand procesul septic erodea.

a pe blna decat daca se infecte.a. .Hneori+e oluea. '.inta si semnele caracteristice ale afectiunii cau. <linic:se manifesta prin aceleasi madibulei+cu spontan in ma3imum /urul coletului de fenomene generale ca si abcesul bombare e olea.ale+tumori de ma3ilar superior cu e olutie in bolta.ie paralela cu madibula+cat mai aproape de os +pentru a nu le.a insa lent si nu deran/ea.a pe fata interna linguala a mandibulei a and ca punct de plecare molarii+premolarii sau corpii straini care patrund accidental in mucoasa planselui bucal.Gocal+se obser a o tumefactie limitata pe fata interna a dinteluicau. #ratamentul:urmareste desc7iderea si drena/ul colectiei tinand cont de faptul ca plaga operatorie are tendinta sa se inc7ida spontan prin strangerea marginilor sale+datorita structurii fibromucoasei palatine.al.mediana. Diagnosticul diferential se face cu:c7istul de ma3ilar suprainfectat +care e oluea. #ratamentul:consta in desc7iderea supuraaiei printr-o inci.a spre marginea gingi ala+putandu-se desc7ide dintelui*alteori mandibulolingual si pre.a spre lo/ile sublinguale si subma3ialare.Abcesul perimandibular intern submucos:colectia se forme.ica in care simtomatologia de debut este specificata*tumorile de corp mandibular sau cele de planseu bucal cu e olutie endofitica+in care lipsesc fenomenele acute +ca si durerea e3agerata la presiune.a elementele anatomice ale planseului bucal.a in spre dreptul santul estibular. Diagnosticul diferential:se face cu abcesul de lo/a sulinguala +in care toata lo/a este impastata+I7aronita ai periI7artonita litia.inta tendinta de a difu.#umefactia are margini relati bine conturate +iar la palpare 6care este e3trem de dureroasa-se percepe fluctuenta.-goma luetica care+in perioada de ramolire+pre.

.a o clae de drena/ +se recurge la e3tractia dentara.a prin difu. C. .A.ime*adenita supurata submandibulara in care debutul este nodular*osteoperiostenita de corp mandibualar+tumori ale corpului mandibular.Abcesul in semiluna 0periba.a ca prin indepartarea lui se a reali.ilar+perimandibular e3tern+cu e olutie cutanata1:se formea.#egumentele sunt congestionate +lucioase.Ga palapre tumefactia face corp comun cu osul. Diagnosticul diferential:se face cu:procesele septice cu punct de plecare apical+dar in aceste ca. Diagnosticul diferential:se face cu:abcesul de lo/a suma3ilara unde infiltratul este mai e3tins in suprafata si profun.area puroiului fie de pe ape3ul unui dinte inferior de-a lungul fetei e3terne+initial subperiostal si apoi subcutanat catre marginea ba@ilara a madibulei+fie de la o punga parodontala sau capisonul mucos al unui dinte pe care de eruptie +procesul septic e oluand intre fata e3terna a osului si musc7iul buccinator.:"n ca. #ratament.uri gingia marginala nu este afectata*tumorile de granulatie cu debut gingi al+care uneori pot coe3ista cu abcesele parodontale.ul in care se urmareste pastrarea dintelui+colectia se a desc7ide +iar daca acest lucru nu este posibil datorita gradului mare de mobilitate a dintelui si se aprecia.Abcesul parodontal:este o colectie puruletna locali.istenta organismului sau agresi itatea florei microbiene.a+a and insa posibilitatea sa se e3tinda si la regiunile ecine in functie de re.ata strict in /urul unui dinte colet cu punga sau parodontala inc7isa la serpiginoasa+interesand de regula gingia fi3a+pe care o decole.

itatea ma3ilarului si posterior de glanda parotida+care imbraca ramul ascendent mandibular.Abcesul fosei infratemporale Fosa infratemporala sau groapa . <linic +supuratia debutea.area proceselor infectioase in lo/ile profunde ale fetei pre.(usc7iul pterigoidian intern si fascia interpterigoidiana separa fosa +si infratemporals intr-un compartiment fosei e3tern+pterigomandibular unul intern+pterigoma3ilar.#ardi apare un edem genian discret dedesubtul inapoia osului malar.Hneori+procesul septic poate depasi peretii ososi sau fibrosi ai lo/ii +difu.a diagnosticul este foarte greu de pus .igomatica+inauntru de apofi.ale.a pterigoida mediana+constrictorul superior al faringelui si peretele faringian+in sus de ba.a+si catre mediastin+de-a lungul marilor ase+cat si pre.ati sau limite anatomicestabilite +uneori +c7iar de maniera arbitrara +in perspecti a unor manifestari clinice e3trem de bine indi iduali.ari.D."n acest conte3t supuratiile raman de obicei limitate la lo/a respecti a."nfectiile infratemporale pot a ea ca punct de plecare procese septice dentare +osoase+sinu. E.iune a supuratiei catre craniu+prin orifiiile de la ba.a cu dureri cu caracter ne ralgiformsi febra+agitatie+trismus.Simptomatologia clinica este specifica fiecarei locali.Abcesele lo/ilor profunde:Gocali. F.a."n aceasta fa.entei in aceste spatii a unor elemente anatomice deosebit de importante.and in spatiile si lo/ile ecine +situatie in care starea locala si generala se agra ea.inta o gra itate deosebita atat datorita posibilitatilor de difu.De asemenea infectiile pot difu.a din lo/ile ecine cu care comunica0orbita+lo/a submandibulara+glanda parotida+fosa temporala 1.igomatica +numita mai nou si regiunea faringomandibulara este limitata lateral de ramul ascendent madibular si arcada temporo.ate.a craniului cu aripa mare a sfenoidului inauntru si osul temporal in afara+anterior de tubero.Abcesele lo/ilor superficiale:lo/ile superficiale ale fetei si gatului au pereti anatomici destul de bine indi iduali.

datorita saraciei de semne obicti e + astfel se face pe ba.a cu dureri la deglutitie asemanatoare cu cele din amigdalita sau din supuratiile lo/ii subma3ilare.Abcesul spatiului laterofarinfian Spatiul laterofaringian+numit de autorii anglo-sa3oni si spatiul parafaringian este delimitat lateral de musc7iul pterigoidian intern+median de musculatura faringelui acoperita de peretele mucos faringian+in sus de ba.itar sau de-a lungul ramului ascendent mandibular.a anamne.Hlterior apare tumefactia obra.al +desc7iderea se face pe cale trans-sinusala.igomatice dispare sau apare ca un sant.Ga palparea bimanuala+cu un deget in .Endooral se obser a o tumefactie inilaterala oluminoasa a peretului faringian+de multe ori si a alului moale+cu impingerea amigdalei si a pilierului amigdalian spre linia mediana +astfel incat istmul gatului apare aproape complet inc7is.Semnele e3oorale sunt reduse:usoara tumefactie dureroasa retromandibulara de-a lungul musc7iului +sternocleidomastoidian.a craniului+posterior de facia pre ertebrala. &%.igomatice se impune a fi facuta cat mai precoce+din cau. <linic:afectiunea debutea. #ratament:Desc7iderea c7irurgicala a supuratiilor gropii .urile in care factorul etiologic l-a constituit un empiem sinu.ei+a caracterelor durerii si a e3istentei infiltratului dureros peritubero.urile in care nu e3ista o certitudine diagnostica +se paote recurge c7iar la punctia e3plorataore +care preci.Este tmpartit de buc7etul Jiolan intrun compartiment prestilin +in care se gaseste prelungirea faringiana a glandei parotide +si un compartiment retrostilin +in care se gasesc carotida interna+/ugulara interna+ganglionul simpatic cer ical superior si perec7ile "K+K+K" si K"" de ner i cranieni."n ca.a pericolului difu.iunii si al complicatiilor gra e."nter entia se poate efectua pe cale endoorala+pe cale cutanata sau prin asocierea celor doua cai +in raport cu e olutia si gradul de e3tindere a procesului septic.ea."n ca.a sediul supuratiei.ului +care se poate e3tinde in regiunea temporala+parotideomaseterina si submandibulara+astfel incat relieful arcadei temporo.

#oate aceste semne se insotesc de tulburari functionale :disfagie foarte accentuata+deglutitia nefiind posibila c7air pentru lic7ide +trismus mai puternic in suapuratiile laterofaringienede cau.enta bombarea faringelui+tumorile laterofaringiene+care au o e olutie mai lenta.Jolul <adrului (edical si procesul de "ngri/ire (edicul stomatolog a e3amina ca itatea bucala pentru a identifica pre.a lo i usor dintele+ a pune un obiect cald sau rece pe dinte si a .a amigdaliana.Acest e3amen nu paote fi facut totdeauna+din cau.enta de tumefactii sau de alte semne de infectie care sugerea.faringe si degetele celelilate maini aplicate inapoia si dedesubtul ung7iului mandibulei +se percepe o impastare sau c7air fluctuenta. #ratament.a dentara +moderat in cele de cau. amigdala este 7ipertrofica+nu numai impinsa pre. .arii marilor ase.a e3istenta unui abces dentar. Diagnosticul diferential:se face cu flegomonul amigdalian dar ian acest ca. '.a durerilorfoarte mari si a trismusului.entand si crispte purulente*abcesul de lo/a submandibulara+in care nu este pre.Desc7iderea abcesului se paote face pe cale endoorala sau cutanata in functie de e olutie si tulburarile functionale+tinand cont de posibilitatea le.

se reali.oral and ma3ilfacial surger@+ed.a o trepanare in partea de sus sau in spatele dintelui+ astfel incat sa poata fi drenata infectia.a A-a+ N. "n ca.in ca.are al e cardiace afectate sau artificiale .sufera de diabet .B Sauders co.ata e3act.a 7epatica1 .antecedente de endocardita bacteriana .e dintele prin scoaterea pulpei infectate.ea. . Poate fi necesara efectuarea unei radiografii dentare.ul in care este necesar+ se face o mica inci.ul unui abces dentar se recomanda: . Abcesul dentar este tratat de medicul stomatolog. .inta defecte cardiace congenitale .urmea.are articulatii artificiale+ cum ar fi o prote.antibiotice cu scopul distrugerii bacteriei care a cau.ul in care partea interioara 0pulpa1 dintelui este infectata+ medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii.+P7iladelp7ia-Gondra+&FDA.B.at infectia . De obicei+ acest lucru a duce la indepartarea durerii.i pentru alte afectiuni+ cum ar fi boala <ro7n sau astmul bronsic "n ca.inta o afectiune a ficatului 0de e3emplu ciro.a ea si unde este locali.+ BE"NNEJ B -Oieferc7irurgie Olini:+Bart7+Po7ann Amrosius+Geip.a7arat sau alta afectiune care LslabesteL sistemul imun .BE#B(ANN N.pre.pre.ona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea.ul in care tratamentul canalului dentar nu poate fi facut sau este ineficient+ se recomanda e3tractia dentar Bibliografie ANDJM A.e3amina gingia din /urul dintelui.a un tratament cu corticosteroi.a pune+ de asemenea+ intrebari in legatura cu durerea+ de cat timp durea. .ie in .a de sold . Arc7er N. "n ca.ig+&FDF. <analul radacinii incearca sa sal e.ul in care persoana respecti a: . Este ne oie de un tratament antibiotic inainte de a se face o inter entie pe canalul radacinei in ca.

+Burlibasa <. Et (a.. "nfect.+B!JDEJ!( P.-Ges cellulites faciales aigues+(ed. Pilo@et (.Aurbr@ (.+ -FEE+ &% bis : A??-A?D Popescu . (edicala+ Bucuresti+ -FCC .. (edicala PA(BH<<"AN GJ.+P"AG!HK P.(edicala+Bucuresti+&FED..(orfopatologie stomatologica+Edit.+P!S# G-<7irurgie cer ico-faciale et oto-r7inolar@ngologiQue+(asson et <ie+Paris+&FCC <orneliu Burlibasa 6<7irurgie orala si ma3ilofaciala+edit.R.<. si colab. 6#e7nici curente de c7irurgie stomatologica+ Edit.