You are on page 1of 16

1.

Date generale despre modelarea numerica a terenului DEM (digital elevation model); MNAT (model numeric altimetric al terenului)- termenul geomorfologic complet care se refer la acele reprezentri digitale ale altitudinii reliefului suprafetei terestre. MDAT (model digital altimetric al terenului); MNA (model numeric altimetric); MNT (model numeric al terenului); MDT (model digital al terenului); MDA (model digital altimetric); MNE (model numeric de elevatie); MDE (model digital de elevatie)-SUA si Canada Modelul numeric al terenului (MNT) reprezinta punctul de plecare atat pentru calcularea unor elemente morfometrice ale reliefului i realizarea hartilor geomorfologice digitale cat i pentru analiza spatiala si modelarea matematica, metode specifice Sistemelor Informaionale Geografice, n vederea rezolvrii unor probleme teoretice si practice din domeniul geografiei si nu numai. Termenul de model numeric al terenului(Digital Terrain Model-DTM) a fost folosit pentru prima dat n 1958 de ctre Miller i Laflamme, care l-au definit drept: o reprezentare statistic a suprafeei continue a terenului utiliznd un numr mare de puncte a cror coordonate orizontale (x, y) mpreun cu altitudinea (z) sunt cunoscute, reprezentare realizat ntr-un sistem de coordonate arbitrar. Utilizat n Europa, are n prezent un neles mult mai larg n comparaie cu definiia dat de Miller i Laflamme. Astfel MNT include pe lng valorile altitudinale o serie de elemente suplimentare cum ar fi discontinuiti ale terenului (creste, abrupturi, cursuri de ap) sau valori ale pantelor, aspectului, vizibilitii, etc. Dei n general nu este o greeal utilizarea oricrei variante prezentate mai sus, exist situatii specifice, cnd este important daca o reprezentare digital a terenului este un MNST, un MDE sau un MNAST. Ali termeni mai rar folosii care se refer la acelai tip de reprezentare sunt: -Digital Ground Model (DGM) utilizat cu precdere n Marea Britanie; -Digital HeightModel (DHM) care provine din Germania. Modelele amintite anterior se refer strict la reprezentri ale suprafeei terestre. Exist i modele numerice ale nlimii obiectelor de la suprafaa terenului (de exemplu cldirile) care poart denumirile de Digital Surface Model (DSM) sau Digital Feature Heigh Model (DFHM).

Figura 1: Modelarea Numerica a Terenului Elaborarea unui model numeric al terenului i utilizarea ulterioar a acestuia presupune parcurgerea urmtoarelor etape: generarea MNT: achiziia datelor i construirea modelului; manipularea MNT: corectarea erorilor i eventual actualizarea modelului, operaiuni de filtrare, combinarea mai multor modele provenite din surse sau perioade diferite, transformarea structurii modelului (TIN raster i invers); interpretarea MNT: analiza modelului i extragerea informaiilor utile; vizualizarea MNT: redarea grafic a MNT (reprezentri 2D, 3D, animaie, etc.), etap strns legat de cea anterioar; exploatarea MNT: dezvoltarea aplicaiilor specifice pentru domeniul dorit. Dei parcurgerea tuturor etapelor este obligatorie, aceasta se poate face n ambele sensuri. Astfel, rezultatul care se obine ntr-o etap poate reprezenta un feedback pentru etapa anterioar, procesul se reia obinndu-se un nou model mai bun Generarea MNT - Se refer la modul de achiziie al datelor, la realizarea propriu-zis a modelului prin diferite metode de interpolare precum i la alegerea structurii de reprezentare a datelor (raster sau TIN).

2. Sursa datelor grafice pentru crearea datelor numerice ale terenului. Sursele de altitudine pentru crearea modelelor numerice ale suprafetei terenului: Ridicri topografice Aerofotograme(metoda stereoscopic) Imagini satelitare(stereo-autocorelaie) Digitizarea curbelor de nivel de pe hrile i planurile topografice GPS Aerofotograme(metoda stereoscopic) Teledetecia i aerofotogrammetria tind s devin principalele modaliti de culegerea a datelor altimetrice necesare generrii MNT. Acestea sunt metode de achiziie a datelor n care se ncearc minimalizarea efortului de culegere a datelor simultan cu creterea acurateei modelelor rezultate. folosesc att aerofotogramme ct i imagini satelitare; sunt utilizai senzori pasivi(echipament fotografic sau radiometre) precum i imagini obinute cu ajutorul senzorilor activicum ar fi sistemele Viziunea stereoscopic permite estimarea coordonatelor x,y,z ale unui punct de pe suprafata terestr, fotografiat (cu o camer a crei geometrie este cunoscut) din cel putin dou pozitii ale cror coordonate sunt cunoscute. Punctul aflat pe suprafata terestr trebuie reperat pe ambele aerofotograme. Relatiile geometrice stabilite ntre geometria camerei fotografice, a punctului de pe suprafata terestr si a pozitiei aparatului de zbor (aerotriangulatia), permit ortorectificarea aerofotogramelor si transformarea lor n imagini ortorectificate. Exemple de MNT realizate prin teledetecie: ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) -ofer imagini n 14 benzi spectrale, cu o rezoluie ce variaz ntre 15-90 m. Imaginile ASTER sunt disponibile n proiecie Universal Transverse Mercator (UTM), doar unele scene fiind stocate n alte proiecii. Datele sunt refereniate n sistemul WGS 84. Formatul fiierelor este HDF-EOS (Hieratical Data Format) putnd fi achiziionate pe CDROM, DVD, DLT, 8-mm tape, sau prin FTP.

Figura 2. Imaginea Aster folosit pentru obinerea MNAT-ului.

Figura 3. MNAT-ul rezultat din ASTER (stnga fr factor de netezire; dreapta cu factor de netezire 3).

Figura 4. MNAT-ul rezultat din ASTER (stnga cu factor de netezire 5; dreapta cu factor de netezire 7).

Figura 5. MNAT-ul rezultat din ASTER (stnga cu factor de netezire 8; dreapta cu factor de netezire 10). Precizia MNAT-urilor ASTER poate fi asimilat cu cea ntlnit pe hrile cu scara cuprins ntre 1:50.000 i 1:25.000. SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) -produce MNT (fiiere cu extensia .hgt) cu o rezoluie de 90 m. Frecvent acestea prezint guri negre, adic areale n care lipsesc datele i care pot fi corectate prin diferite procedee (peticire). Se pot descrca, att pentru teritoriul USA ct i pentru majoritatea regiunilor globului d e pe site-ul USGS: http://seamless.usgs.gov RADAR: Radio Detecting And Ranging i LIDAR: Light Detection And Ranging-tehnologie care utilizeaz pulsurile laser pentru a determina distantele pn la suprafetele vizate. Se obtin modele numerice ale suprafetei terestre de nalt rezolutie, din care prin procesare, se poate obtine altitudinea suprafetei terestre si volumul vegetatiei sau al constructiilor. AVANTAJE: relativa uurin cu care se obin datele i faptul c permit obinerea unor MNT cu o acuratee medie sau mare; posibilitatea eliminrii datelor redundante n momentul achiziiei datelor, densitatea acestora putnd fi adaptat la complexitatea reliefului; se pot obine date i pentru regiunile pentru care nu se pot aplica celelalte metode (zone pentru care nu exist hri topografice, zone n care accesul este interzis din cauze politice sau militare i zonele cu teren foarte accidentat). DEZAVANTAJE: preul care, dei este mai mic dect cel al unei ridicri topografice pentru aceeai suprafa, rmne nc prea mare pentru muli utilizatori; precizia datelor care poate fi diferit n funcie de relieful suprafeei terestre: erorile sunt mult mai mari pentru regiunile montane care prezint mari oscilaii ale valorilor morfometrice(n special panta) n comparaie cu regiunile de cmpie. Scanerele terestre laser Principiul de msurare este asemntor tehnicii LIDAR, doar c senzorul nu se afl n miscare, iar suprafata acoperit este mai redus, dar si rezolutia este mai mare. Procesarea rezultatelor, necesit printre altele eliminarea vegetatiei, rezultatul putnd fi utilizat la analiza morfologiei si dinamicii malurilor, spre exemplu..

Digitizarea curbelor de nivel de pe hrile i planurile topografice Hrile topografice constituie una din cele mai utilizate surse de achiziie a datelor. Extragerea datelor de altitudine de pe hrile topografice se face prin digitizarea manual, semiautomat sau automat a curbelor de nivel i a punctelor de cot. AVANTAJE: hrile pe suport de hrtie sunt foarte rspndite, au un pre accesibil i sunt realizate ntr-o gam larg de scri; existena hrilor editate n perioade diferite de timp permite, pentru acelai teritoriu, realizarea studiilor din perspectiv evolutiv; existena a numeroase hri tematice care, dei nu sunt folosite pentru realizarea MNT, pot fi foarte utile n cadrul analizei morfologice cu ajutorul SIG; DEZAVANTAJE: curbele de nivel reprezint valori deja interpolate din setul iniial de date extrase din teren. Cum pentru obinerea MNT se folosete o a doua interpolare (ntre curbele de nivel), se explic acurateea relativ redus a modelului digital; producerea erorilor n momentul digitizrii curbelor de nivel; concentrarea datelor de-a lungul curbelor de nivel i absena acestora ntre curbe; lipsa datelor n cazul abrupturilor, crestelor stncoase, vrfurilor i neurilor; hrile topografice nu surprind suficiente elemente de detaliu pentru a putea fi folosite la realizarea unor modele digitale foarte precise absolut necesare n procesele de simulare (de exemplu realizarea modelelor culoarelor de avalan, ravenelor, etc.) fiind necesare date suplimentare. n lipsa acestor informaii suplimentare se consider c panta dintre dou curbe de nivel crete sau scade uniform ceea ce duce la o uniformizare a reliefului n spaiile dintre izolinii. Imagini satelitare (stereo-autocorelaie) Imaginile satelitare pot fi utilizate pentru a deriva date de altitudine, pornind de la puncte reperate si un model geometric stereoscopic. Imaginile satelitare SPOT si ASTER sunt utilizate n mod curent pentru obtinerea de MNAST. Modelul numeric ASTER-GDEM este disponibil la nivel global, pentru suprafata uscatului, cu o rezolutie de 30 m, fiind obtinut prin stereorestitutia imaginilor ASTER (Abrams, Hooks, si Ramachandran, Abrams s.a.) cu o rezolutie de 15 m . Acuratetea MNAST fotogrammetrice depinde de: tipul terenului; densitatea punctelor de msurare; metoda de interpolare; rezolutia MNAST; precizia operatorului si instrumentului; locatia si acuratetea punctelor de control; calitatea imaginilor; nltimea de zbor.

Ridicrile topografice: permit obinerea unor date foarte exacte cu ajutorul crora se pot obine modele precise; se pot surprinde n detaliu elementele cheieale reliefului (abrupturi, creste, alte discontinuiti) care, nglobate n algoritmul de construire al modelului, duc la creterea calitii reprezentrii terenului; costul foarte ridicat; timpul relativ ndelungat -n ciuda echipamentelor moderne -n care se fac ridicrile topografice i posibilitatea utilizrii acestei metode doar pe spaii restrnse; foarte greu de efectuat (uneori chiar imposibil) n zone accidentate cum ar fi unele regiuni mon tane sau regiuni n care accesul e interzis (conflicte armate, de exemplu). !!Cu toate acestea ridicrile topografice, prin calitatea datelor furnizate, constituie una dintre cele mai importante metode de achiziie a datelor la scar local i n special pentru completarea cu date de detaliu a setului de date existent. Utilizarea GPS (Global Positioning System) Pentru achiziionarea datelor necesare realizrii MNT este o alternativ mai economic a ridicrilor topografice clasice. AVANTAJE: folosind aparate performante se pot obine date de calitate ce duc la obinerea unor MNT cu acuratee mare; exist posibilitatea memorrii unui numr mare de date i chiar a conectrii GPS ului la PC pentru descrcarea datelor direct n SIG. DEZAVANTAJE: la fel ca n cazul ridicrilor topografice metoda se poate aplica pe suprafee restrnse; GPS urile nu se pot folosi dect n spaii deschise. n cazul suprafeelor mpdurite, n vile adnci, n apropierea versanilor, n peteri i chiar n apropierea cldirilor semnalul de la satelii este ecranat, receptoarele GPS fiind inutilizabile. 3. Metode de interpolare pentru realizarea modelului numeric al terenului Construirea modelului const n crearea unei suprafee continue prin metoda interpolrii plecnd de la datele culese din teren prin una sau mai multe dintre metodele amintite anterior. nc de la nceput trebuie precizat faptul c nu exist un algoritm de interpolare universal bun pentru toate aplicaiile, ci c fiecare metod de interpolare are o serie de avantaje i dezavantaje de care se va ine cont la alegerea sa. De cele mai multe ori ns utilizatorul este constrns la folosirea metodei (sau n cel mai fericit caz a metodelor) de interpolare puse la dispoziie de ctre producatorul SIG ului. Clasificarea metodelor de interpolare: 1. In funcie de gradul de alterare al datelor iniiale: - exacte - cnd modelul obinut pstreaz valorile datelor iniiale; - inexacte - cnd valorile datelor iniiale sunt alterate. 2. n funcie de numrul valorilor luate n calcul: - globale cnd se iau n calcul toate valorile simultan; - locale - cnd pentru calcularea noilor valori se folosesc doar valorile cunoscute din imediata apropiere. De regul, mrimea arealului luat n considerare pentru calcularea noii valori poate fi definit de utilizator. Algoritmii de interpolare folosii pentru generarea MNT sunt de obicei exaci i locali.

Metoda de interpolare TIN (Triangular Irregular Network) Este una dintre cele mai utilizate metode pentru modelarea suprafeelor continue folosind un set de date vectoriale, n special folosit pentru generarea unui Model Numeric al Terenului. Suprafeele de tip TIN se genereaz prin unirea sub form de triunghiuri a unui set de puncte introdus(figura 6), suprafaa astfel obinut poate fi mbuntit pentru a obine o mai bun reprezentare a elementelor naturale sau antropice cum sunt: lacurile, linia crestelor, gradul de nclinare a pantelor sau a altor trasaturi particulare a suprafeelor analizate. Metodele de interpolare de tipul triangulaiei, n urma crora se obtine o structur TIN (Triangular Irregular Network), sunt de asemenea multiple. Reteaua de tringhiuri TIN a fost utilizata de catre comunitatea GIS de multi ani, fiind printre primele metode de reprezentare digitala a morfologiei terenului. TIN-urile sunt reprezentari vectoriale ale datelor geografice si sunt construite prin triangularea unui set de vertexi. Vertexii sunt conectati printr-o serie de muchii pentru a forma o retea de triunghiuri neregulate, dar cat mai apropiate de triunghiurile echilaterale. Metoda de triangulatie satisface criteriul lui Delaunay [matematician rus Boris Delaunay], care asigura faptul ca nici un vertex nu se gaseste in interiorul unui cerc ce inscrie in interiorul lui un triunghi. Daca criteriul Delaunay este satisfacut pe intreaga suprafata a TIN-ului, unghiul interior al fiecarui triunghi este maximizat. Astfel se evita pe cat este posibil obtinerea unor triunghiuri cu unghiuri interne mici sau mari

a. Set de puncte b. triangulaia unui set de puncte Figura 6. Metoda de triangulaie (Ormsby, 2004).

Figura 7 - Modelele digitale ale terenului obtinite prin metode de interpolare TIN si TopoToRaster rezolutie 20m

Figura 8 Modele digitale ale terenului in format raster GRID de rezolutii diferite obtinute din format TIN Metoda de interpolare IDW (Inverse Distance Weighted) Aceasta preia literalmente conceptul de autocorelare spaial, plecnd de la prezumia c, cu ct un un punct etalon este mai apropiat de celula a crei valoare urmeaz a fi determinat, cu att va fi mai apropiat valoarea acesteia de valoarea punctului etalon. Este o metod de interpolare foarte practic i uor de nteles, folosit n special pentru evidenierea tendinelor generale care definesc un anumit fenomen i nu a unor analize foarte detaliate. Aceast metoda se potrivete cel mai bine atunci cand avem o reea dens de puncte situate la aceeai distan unele de altele. Modelul generat este rezultatul valorilor fiecrui punct al suprafeei introduse i a distanei dintre puncte, punctele aflate la o distan mai mic unele de altele avnd o influen mai mare asupra rezultatului final. Lund ca exemplu situaia din fig. 10 unde avem 5 puncte etalon, fiecare dintre ele avnd o valoare i distan diferit fa de celula a crei valori urmeaz a fi estimat. Metoda IDW nu poate genera valori care s depeasc valoarea maxim i minim a punctelor etalon (fig. 9, 10).

Figura 9. Modul de interpolare a metodei IDW (Ormsby, 2004).

Figura 10. Suprafaa generat prin metoda IDW reprezint media punctelor introduse (Ormsby, 2004). Metoda de interpolare Spline Spre deosebire de metoda IDW, care realizeaz o medie ntre toate punctele, metoda spline acopera" toate punctele cu o suprafaa flexibila, asemntoare unei pnze de cauciuc" care se ntinde peste toate punctele cunoscute (fig. 11). Metoda de interpolare Spline estimeaz valorile necunoscute ntinznd" suprafaa pe baza valorii punctelor cunoscute. Efectul de ntindere" este foarte util atunci cnd ne dorim sa obinem valoarea unor puncte maxime sau minime, care se afl n afara punctelor cu valori cunoscute. Acest lucru face ca metoda Spline sa fie foarte bun n a estima valorile unor puncte minime i maxime care nu sunt incluse n setul iniial de date (fig. 12).

Figura. 11. Modul de interpolare a metodei Spline (Ormsby, 2004).

Suprafaa creat prin aceast metod trece prin toate punctele introduse, putnd chiar depi unele valori din setul de date iniial. Totui, dac punctele introduse pentru realizarea interpolrii sunt foarte apropiate i exist o diferen mare ntre valoarile acestora, metoda de interpolare Spline nu se mai potrivete la fel de bine, pentru c folosete calcularea pantelor (schimbarea de-alungul distanei) pentru a stabili forma suprafeei care urmeaz a fi ntins". La aceast metod, factorii care provoac schimbri brute ale valorilor introduse nu sunt foarte bine reprezentai prin suprafaa rezultat n urma utilizrii modulului, n aceast situaie fiind de preferat utilizarea modulului de interpolare IDW, la care se poate opta pentru opiunea with barriers.

Figura 12. Exemplu de reprezentare 3D a modelului digital de elevaie, comuna Brnica, jud. Hunedoara Metoda de interpolare Kriging La fel ca i interpolarea IDW, metoda Kriging utilizeaza o metoda bazat pe ponderare statistic pentru determinarea distantei n cazul unui punct interpolat, ns formula dup care se calculeaz aceast medie este mult mai complex, aceasta msoar distanele dintre toate perechile de puncte cu valori cunoscute, folosind aceast informaie pentru a realiza o autocorelare spaial pentru suprafaa interpolat (fig. 13).

Figura 13. Modul de interpolare a metodei Kriging (Ormsby, 2004). Suprafaa rezultat n urma interpolri utiliznd metoda Kriging, poate avea valori ce le depesc pe c ele ale punctelor iniiale, dar nu va trece prin acestea (fig. 14). Cele mai folosite metode sunt Ordinary i Universal Kriging.

Figura 14. Modul de interpolare a metodei Kriging (Ormsby, 2004). Metoda de interpolare Natural Neighbour Una dintre cele mai robuste metode de interpolare, cu ajutorul careia se pot genera rezultate conservative, prin calcularea mediei ponderate a valorilor funcionale atribuite subseturilor vecinilor naturali pentru fiecare punct interpolat. Metoda "Natural Neighbor" este frecvent utilizat n cazul interpolrii datelor rare sau a seturilor de date eronate, ca exemplu putem lua interpolarea la nivel regional a datelor referitoare la precipitatii (fig. 15).

Figura 15. Modul de interpolare a metodei Natural Neighbour (Ormsby, 2004). 4. Metode si metologii de creare a modelului numeric al terenului a. Modul de determinare a pantei pe modelul numeric al terenului Altitudinea este variabila cantitativa primara a relifului suprafetei terestre. Ea este continua si difentiabila in orice punct al suprafetei terestre. Derivatele primare presupun calculul derivatelor primare, vectrul de panta cu orientarea data de expozitie. Derivatele secundare exprima curbura suprafetei terestre. Panta, declivitatea sau inclinarea terenului reprezinta gradul de nclinare a unei suprafee sau unghiul fcut de o suprafa cu orizontala locului aceasta fiind una dintre cele mai complexe si interesante caracteristici cantitative ale reliefului. Ea insumeaza atat efectele structurii cat si ale morfogenezei, continand in acelasi timp un factor esential al potentialului morfogenetic actual. 9 I. Ungureanu, 1978). Figura 16

Figura 16. Imaginea pantelor(stnga) imaginea zonelor umbrite(dreapta)

b. Calculul expozitiei terenului pe modelul numeric al terenului O alta caracteristca morfometrica o constitue orientarea sau expozitia versantilor sub aspectul cantitati, adica marimea arealelor aflate sub diferite orientari. Expoziia este o aplicaie din domeniul geomorfologiei mprumutat n analiz ele biogeografice, lumina (gradul de nsorire, respective umbrire) fiind unul dintre factorii ecologici principali ai distribuiei lumii vii. Importanta acestei caracteristici consta in faptul ca evolutia si dinamica diferitelor procese geomorfologice de versant este influentata de expozitia versantilor care se comporta diferit n contextul termohidric zonal, astfel incat versantii mai umbriti sunt mai umezi si mai reci iar cei insoriti sunt mai calzi si ma uscati, dar si de alcatuirea geologica a substratului. De aici rezulta diferentieri ale ratei unor procese geomorfologice ( alunecari de teren, eroziuni areolare, eroziuni in adancime, prabusiri, tasari, etc.) Din acest punct de vedere cantitativ, se poate urmari distributia procentuala a diferitelor orientari. n realizarea calcului se pornete de la harta topografic a arealului ce ne intereseaz. Etape: 1. delimitarea bazinului hidrografic; 2. identificarea cumpenelor de ape secundare; 3. numerotarea versanilor; 4. stabilirea expoziiei fiecrui versant; 5. msurarea suprafeei fiecrui versant prin planimetrare; 6. nsumarea versanilor cu aceeai expoziie; 7. calcularea ponderii fiecrei expoziii; 8. realizarea rozei expoziiei versanilor. c. Calculul umbririi pe modelul numeric al terenului Exist multe metode manuale pentru imbunttirea calitii vizuale a hrilor, in special reprezentarea reliefului in zonele montane. La cartografierea digital, acest proces poate fi automatizat prin folosirea scrilor de gri i a tehnicilor de generare a tonului continuu. Figura 17

Figura 17. Principiul reprezentrii prin haurare (umbrire) Harta cu umbrele reliefului calculate dintr-o matrice de altitudiini difer de fotografiile aeriene prin: ceast suprafa (acoperirea terenului); pe direcia nord-vest; etezit i generalizat. Pentru a realiza o hart cu umbrele reliefului, trebuie estimate orientarea unui element dat al suprafeei (respectiv componentele pantei) i un model de reflectare a luminii de ctre un element al suprafeei cand este iluminat de o surs de lumin plasat la 45 de grade inlime, spre nord-est (i variante pentru alte studii). Strlucirea aparent a elementului de suprafa depinde de orientarea sa fa de sursa de lumin i de material. Uneori valorile reflectanei sunt obinute dintr-un tabel de conversie (look-up table), unde pantele sunt convertite in reflectane. Pot fi generate i trei vederi separate, cu poziii diferite ale punctului de iluminare din combinarea celor trei imagini rezultate, considerate ca imagini RGB,rezultand o imagine color, In figur cele trei linii de jos sunt rou, verde li albastru(RGB).Figura 18

Figura 18. Principiul umbririi in culori

d. Granulatia topografica, textura topografica, densitatea de drenaj si frecventa cursurilor de apa Pentru compararea reelei hidrografice digitizate cu cea derivat din model, se poate folosi layerul derivat automat n procesul de interpolare, ca fiier de diagnostic. Urmtoarele observaii se impun: Reeaua a fost extras din model pe baza unui algoritm ce compar valorile fiecrui pixel cu valorile pixelilor din jur i traseaz o linie n direcia n care descresc aceste valori. Se realizeaz astfel mai degrab o reprezentare a cmpului de drenaj al suprafeei topografice. De aceea i aspectul relativ dezordonat i prezena segmentelor care nu conflueaz. Astfel liniile de concentrare a drenajului, reprezentate prin segmentele ce par c se acumuleaz, se orienteaz exact pe traiectoria liniilor din reeaua hidrografic real, ceea ce arat c modelul este corect din punct de vedere hidrologic, n sensul c nu conine bariere n liniile de drenaj. Aceasta este valabil pentru toate modele din intervalul de rezoluii testat, precum i pentru diferite valori ale Def, ceea ce demonstreaz oportunitatea folosirii algoritmului pentru interpolarea unor modele ce pot fi folosite n analize hidrologice. Doi parametri derivai din modelul numeric altitudinal sunt importani pentru c distribuia lor poate valida rezultatul interpolrii, mai ales n ceea ce privete prezena versanilor terasai. Rezult astfel o metod eficient de evaluare a acurateii relative a modelului, cea care vizeaz forma general a reliefului. Cei doi parametri sunt: Panta: fiind un indicator al variaiei altitudinii cu distana, derivarea hrii pantelor i observarea modului n care panta variaz n lungul versanilor poate pune n eviden aceste eventuale erori de interpolare; aceasta i datorit faptului c este foarte bine perceput n teren de cel care face analiza. Se va reprezenta n grade sexagesimale. Curbura n profil, este un indicator mai greu de sesizat n teren, care indic modul n care variaz panta cu distana, n lungul direciei cu cea mai mare pant; un versant terasat va aprea foarte evident pe aceast hart, prin dispunerea n benzi a suprafeelor cu diferite curburi i n special prin alternana benzilor concave cu cele convexe. Se va reprezenta n clase de curbur, care vor indica forma versantului n lungul lungul pantei astfel: valorile mai mici dect 0.002, form concav n amonte; ntre 0.002 i 0.002 suprafa plan, fr curbur; mai mari de 0.002, form convex n amonte. Efectul de terasare al versanilor presupune schimbarea att a pantei,ct i a formei suprafeei, n lungul versantului. Acesta apare datorit importanei mai mari pe care o acord algoritmul de interpolare curbelor de nivel, care se dispun transversal fa de versant. Pe hrile.pantelor i curburii acest efect este vizibil prin alternana pe distane.scurte, a unor fii cu pante i respectiv curburi diferite, care reprezint detalii din hrile obinute pe baza modelelor n care aceast eroare este cel mai accentuat. Aceasta pentru c o rezoluie mic presupune un grad mai mare de detaliere i un coeficent Def mai mic o acuratee absolut mai mare. Creterea rezoluiei i a Def au ca efect netezirea suprafeei, prin reducerea variaiei locale a altitudinii i este o msur de a mbunti reprezentarea din model. De aceea, n cazul n care se dorete utilizarea unor modele cu acurateea relativ mai puin bun (dup distribuia curburii n profil), ns cu cea absolut mai mare, adic a unor modele cu rezoluii mai mici, se impune optimizarea acestora, adic reducerea erorilor precum cea de terasare a versanilor prin aplicarea unor filtre succesive.

e. Suprafata de drenaj si indici de rogozitate . Constrngerea drenajului (drainage enforcement) Este opiunea care controleaz acurateea reprezentrii reelei hidrografice n modelul final, prin inlturarea microdepresiunilor (sinks) cauzate de erori n interpolare. Utillizatorul poate alege dintre: Enforce: algoritmul va nltura toate microdepresiunile, indiferent dac sunt reale sau nu, care se opun drenajului descris de reeaua hidrografic. Enforce with sinks: algoritmul va nltura doar microdepresiunile care apar ca erori, pstrndule pe cele din datele de input. No enforce: algoritmul nu va nltura nici o microdepresiune. Factorul de rugozitate (roughness penalty) Reprezint valoarea curburii n profil, care exprim modul n care variaz panta n direcia n care are cea mai mare valoare. Alocnd acestui parametru o valoare mic (chiar 0), algoritmul va fi constrns s reduc variaia pantei n lungul direciei ce exprim orientarea versanilor, avnd ca efect o netezire a suprafeei finale. Pentru studiul de fa sa ales valoarea 0, recomandat de documentaie pentru a compensa efectul de uoar terasare a versanilor cauzat de faptul c algoritmul acord o importan mare curbelor de nivel n definirea modelului final.