You are on page 1of 4

Prim ajutor homeopatic

NOTA: Acest articol este conceput in scop informativ si nu inlocuieste consultatia homeopatica. PRIMUL AJUTOR inseamna acordarea asistentei medicale de urgenta, persoanelor ranite. Homeopatia actioneaza rapid in aceste situatii. In situatii grave, daca remediile homeopatice sunt folosite impreuna cu procedurile conventionale de prim ajutor, riscul aparitiei efectelor negative pe termen lung ale ranirilor va fi redus in mod semnificativ, iar procesul de vindecare va fi accelerat. Oricine poate sa invete sa foloseasca remediile homeopatice in primul ajutor. Remediile homeopatice sunt utile pentru a preveni infectiile, pentru a usura durerea si pentru a controla sangerarea. Ele actioneaza foarte bine in caz de arsuri, dureri ale nervilor, grabesc vindecarea taieturilor si a fracturilor. Tratamentul homeopatic pentru bolile cronice necesita individualizare; in cazul traumatismelor insa, este nevoie de un remediu homeopatic adaptat tipului de traumatism: arsura, taietura, fractura, entorsa, etc. Remediile homeopatice sunt foarte usor de prescris ca masuri generale de prim ajutor, in special in cazul traumatismelor provocate de practicarea sportului. Cum remediile homeopatice sunt dulci la gust, ele pot fi administrate cu usurinta si copiilor. Urmatoarele remedii sunt cele mai frecvent utilizate in homeopatie, pentru primul ajutor: ARNICA MONTANA: Cel mai comun prim ajutor in cazul ranirilor. Util pentru a reduce socul, pentru a usura durerea, pentru a diminua edemul si a initia vindecarea. Este un medicament excelent pentru rani la nivelul muschilor, sau cand durerea a aparut dupa suprasolicitare. Inlatura efectele socului traumatic, previne starile septice si actioneaza bine chiar si in cazul traumatismelor suferite cu ani in urma. Arnica montana este de asemenea, cel mai bun remediu de administrat inainte si dupa interventii chirurgicale. Cand poate fi administrat: Soc traumatic, soc operator, traumatisme musculare, dureri in urma suprasolicitarii fizice, lovituri si contuzii. Senzatia de contuzie in tot corpul, ca si cum ar fi fost batut; dureri la mobilizarea zonei afectate. Inainte si dupa interventii chirurgicale. Dozare:

pentru epuizarea consecutiva pierderii de sange si pentru durerile mari din zona afectata. Arnica montana 30 CH. Hypericum este util de asemenea pentru traumatismele mai vechi ale nervilor. nervi inflamati sau lacerati (zdrobiti). zdrobiri. Sunt disponibile si geluri. previne infectiile si initiaza refacerea tesuturilor. Dozare: Calendula 30 CH. Dozare: Hypericum 200 CH. 5 doze la fiecare 15 minute. previne formarea cicatricelor inestetice. Cand poate fi administrat: Rani ale nervilor. sprayuri si unguente cu calendula. Dureri insuportabile pe traseul nervilor afectati. pentru ca ar putea inchide si vindeca straturile superficiale ale pielii. HYPERICUM: Remediu excelent pentru ranile din zonele corpului bogat inervate de nervi senzitivi (de exemplu. arsuri. care provoaca dureri si in prezent. Grabeste vindecarea. 3 doze la interval de 30 minute. URTICA URENS: Util in diminuarea durerilor dupa arsuri si in initierea vindecarii Cand poate fi administrat: . CALENDULA: Opreste sangerarea din taieturi si rani. dureri de spate dupa anestezie rahidiana.Arnica montana 1M este foarte utila in traumatisme craniene si previne afectiunile cerebrale. traumatisme fizice ale coloanei vertebrale. astfel ca nu este indicata pentru taieturile adanci. In alte traumatisme. zgarieturi si dupa operatii. 3 doze la interval de 15 minute. Cand poate fi administrat: Taieturi. taieturi la nivelul degetelor. palmelor sau talpilor). Este util pentru nevritele ce insotesc ranile lacerate (zdrobite). in timp ce tesuturile profunde ar fi incomplet vindecate. intepaturi. Daca este folosit dupa o interventie chirurgicala. Aplicatiile externe cu Arnica sunt de asemenea utile. unghiilor. Ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor. Sunt utile si aplicatiile externe.

Poate fi folosit de asemenea pentru contuzii si impotenta functionala dupa luxatii. CANTHARIS: Util pentru arsuri si opareli cu dureri arzatoare si usturime ameliorate de aplicatii reci. Este folositor pentru vindecarea ranilor si pentru prevenirea tetanusului si amelioreaza durerile locale de la nivelul nervilor. in special daca pacientul isi simte zona afectata rece si se simte mai bine cu aplicatii locale reci. in special ale pumnului si gleznei. intepaturi de insecte. Cand poate fi administrat: Arsuri. suprasolicitarea unei parti izolate. Este ideal pentru dureri agravate de primele miscari. entorsele (calmate de aplicatii reci) Dozare: Trei doze de Ledum Palustre CH 30 la interval de 15 minute. LEDUM PALUSTRE: Util pentru intepaturi provocate de instrumente ascutite. intinderi ligamentare. Cand poate fi administrat: Luxatii. Poate fi administrat si pentru articulatii dislocate. Dozare: Aplicatii externe.Arsuri. pentru intepaturi de insecte (tantari in special) si pentru muscaturi de animale. Util pentru pacientii cu contuzii severe (lovituri in ochi cu corpuri dure). Dozare: O parte de Urtica urens (tinctura mama). muschi sau tendon. Cand poate fi administrat: Rani punctiforme. precum acele sau unghiile. RHUS TOXICODENDRON: Util pentru luxatii sau intinderi ligamentare. dureri de la ligamente sau tendoane rupte. dar ameliorate de miscarea continua. Dozare: . cu zece parti de apa distilata – aplicata extern.

Cand poate fi administrat: Luxatii severe. ale ochilor. ar putea fi necesare mai multe doze. timp de 15 zile. REGULA GENERALA: Daca durerea este severa. rupturi de ligamente sau periostita. de trei ori pe zi. Este un mare remediu pentru traumatism al globilor oculari si ale zonelor din jurul ochilor (ochi negri). Remediu care amelioreaza durerea si stimuleaza vindecarea rapida a fracturilor. pentru traumatisme ale oaselor fetei.Trei doze de Rhus toxicodendron CH 30. traumatisme ale fetei. Amelioreaza durerea intepatoare si iritarea de la nivelul zonei de fractura. Pentru dureri dupa traumatisme recente sau mai vechi ale genunchiului sau cotului (cotul tenismanului). Pentru dureri oculare si perioculare dupa citit sau dupa lucrul cu computerul. o doza zilnic. timp de 4 zile. 2 zile consecutive. . Cel mai bine este sa cereti opinia unui homeopat. De exemplu de 4 ori pe zi. RUTA GRAVEOLENS: Util pentru luxatii severe cand persoana are tendonul torsionat. fracturi si mai ales dislocari. Cand poate fi administrat: Fracturi. Symphitum favorizeaza producerea calusului (material osos produs intre capetele osului fracturat si care ulterior este inlocuit de os veritabil in cursul procesului de vindecare). Dozare: Symphitum 30 CH. Dozare: Ruta graveolens 30 CH. traumatisme ale oaselor. la interval de 6 ore. SYMPHYTUM: Util in fracturi.