UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/1

UNIT 9 : UNIT PEMAPAR
Objektif am : Dapat mengesan masalah dan membaikpulih Unit Pemapar. Objektif khusus : Di akhir unit ini anda dapat :   Melukis dan melabelkan rajah blok unit pemapar Mengesan masalah yang dihadapi oleh unit pemapar

 Penyelenggaraan Unit Pemapar.
9.0 PENGENALAN

Unit pemapar selalu di rujuk dengan nama skrin atau paparan komputer.Ia mingkin merupakan unit paparan monokrom atau berwarna.Bilangan warna yang boleh dipaparkan bergantung kepada kad grafik atau RAM video (VRAM) yang dipasang pada sesebuah komputer.

Rajah 9.0 : Unit Pemapar Unit pemapar akan memaparkan maklumat yang terkandung didalam ingatan video (video RAM). Maklumat ini mungkin berbentuk ASCII kod atau symbol grafik. Pengawal tiub pancaran katod berfungsi untuk menukarkan byte di dalam ingatan video kepada bentuk video, memberi maklumat keterangan dan isyarat pemasaan yang diperlukan. Unit pemapar yang biasa digunakan ialah jenis PAPARAN IMBAS RASTER. Terdapat 4 teknologi unit pemapar: 1. TSK 2. LCD Tiub Sinar Katod (CRT) menggunakan elektron yang di tembakkan keatas layar phosporus untuk menghasikan paparan. Liquid Crystal Display

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/2

3. LED 4.

menggunakan cairan kristal untuk menghasilkan paparan Light Emitting Diode menggunakan LED-LED kecil ( 1” x 1” mengandungi 24 LED) untuk menghasilkan paparan.

GAS Plasma - menggunakan campuran gas argon dan neon.Pecahan gas ini menghasilkan elektron pembawa arus yang menyalakan gas.

9.1

Cara-Cara Penyambungan Unit Pemapar Dengan Komputer I. 9 dan 15 pin penyambungan D Isyarat video, isyarat penyegerakan pugak (VSYNC) dan isyarat penyegarakan ufuk (HSYNC) dihantar secara berasingan ke unit pemapar. 9 pin penyambungan D – untuk monitor CGA, EGA dan Macintosh. 15 pin penyambungan D – untuk monitor VGA dan SVGA.

Terdapat 2 cara penyambungan bagi penghantaran data dari komputer kepada unit pemapar.

Rajah 9.1: Rajah Penyambungan Unit Pemapar Dengan Komputer Maklumat Teknikal Terminal Video Input

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/3

Rajah 9.2 : Gambarajah D – Subminiature male connector bersama penerangan pin II. Kabel sepaksi. Ia menggunakan bicu RCA. Isyarat adalah isyarat rencam yang merupakan isyarat analog yang mengandungi isyarat video, isyarat VSYNC dan HSYNC. 9.2 Jenis – Jenis Unit Pemapar Dua jenis unit pemapar yang biasa digunakan ialah : i. ii. 9.2.1 Unit pemapar Monochrome. Unit pemapar warna.

Unit pemapar Monochrome.

Unit pemapar ini menggunakan prinsip imbasan raster dan dapat mengeluarkan satu warna sahaja. Warna yang dikeluarkan ini akan bergantung kepada jenis bahan berpendaflour yang digunakan pada skrin. 9.2.2 Unit Pemapar Warna.

Binaan pada unit pemapar warna adalah seakan – akan sama dengan pemapar Monochorme, tetapi terdapat sedikit perbezaan pada senapang electron dan juga jenis phosporus yang digunakan. Unit pemapar warna menggunakan 3 senapang electron yang mana masing –

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/4

masing mengeluarkan electron berwarna biru, hijau, dan merah. Manakala phosporus yang digunakan pula adalah dari jenis yang boleh mengeluarkan warna – warna biru, hijau, dan merah. Walaupun ia menggunakan 3 bahan sahaja tetapi hasil pertindihan warna – warna pada senapang electron dan phosporus akan menghasilkan lebih daripada 3 warna asal. 9.3 a) FUNGSI SETIAP BLOK SISTEM OPERASI TIUB SINAR KATOD Senapang (RGB) menghasilkan tembakan elektron-elektron yang tertuju kepada titik-titik RGB di atas layar phosporus. b) a) b) Elektrod Fokus menajamkan pancaran elektron supaya tumpuan elektron pada layar nampak halus. Elektrod Convergence Yoke(gelung pemesung) mengarahkan tembakan-tembakan elektron tertumpu pada satu titik sahaja. gelung-gelung elektromagnet yang memesongkan elektron.Terdapat dua jenis gelung: Gelung ufuk – memesongkan elektron kekiri dan kanan. Gelung pugak – memesongkan elektron ke atas dan ke bawah. e) f) Masukan voltan tinggi Layar Phosporus voltan positif tinggi yang menarik elektron 12kv hingga 30kv. terdiri dari titik halus phosporus yang menyala apabila terkena tembakan elektron.

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/5

Rajah 9.3: Tiub Sinar Katod 9.4 Fungsi blok – blok unit pemapar.

Rajah 9.4: Gambarajah Blok Unit Pemapar i. Penguat Video Isyarat video akan dibesarkan dibahagian ini. Kawalan kecerahan akan mengawal amplitud isyarat video yang keluar daripada penguat video. Isyarat video ini akan dihantar ke katod.

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/6

Pengayun pugak. Pengayun ini berfungsi untuk mengeluarkan isyarat untuk plet pesongan pugak. Plet ini akan memesongkan pancaran electron ke atas dan ke bawah. Pengayun ini akan menggunakan isyarat VSYNC untuk melaraskan keluarannya ii. dengan bahagian penjana video. Sekiranya ini tidak diselaraskan, gambar yang terdapat pada skrin akan bergulung. Pengayaun Ufuk. Pengayun ini berfungsi untuk mengeluarkan isyarat plet pesongan ufuk. Plet ini akan memesongkan pancaran electron ke kiri dan ke kanan. Ia menggunakan isyarat HSYNC untuk menyelaraskan keluarannya dengan bahagian penjana isyarat video. Isyarat keluaran daripada pengayun ufuk ini juga digunakan bagi penghasilan voltan tinggi untuk anod pada skrin. iii. Tiub sinar katod. Bahagian ini berfungsi untuk menggunakan isyarat video, isyarat pengayun pugak dan isyarat pengayun ufuk untuk menghasilkan imej pada skrin. Dalam tiub sinar katod ini terdapat senapang electron untuk mengerluarkan electron. iv. Fokus. Bahagian ini menentukan bahawa pancaran electron yang dikeluarkan oleh katod adalah padat untuk mendapatkan titik yang terangdan tajam pada skrin. Ini dapat dicapai dengan menambah bezaupaya yang lebih positif untuk menpercepatkan pergerakan electron. Kumpulan electron ini tidak mudah untuk terpesong apabila bergerak laju. Oleh itu, sinaran electron akan mempunyai ketumpatan electron yang tinggi dan apabila sinaran electron ini menghentam skrin, satu titik yang jelas dan tajam akan kelihatan. v. Bahagian voltan tinggi. Bahagian ini, menggunakan isyarat yang dikeluarkan oleh pengayun ufuk dan menjanakan satu voltan arus terus yang tinggi dan positif. Voltan ini biasanya bernilai dalam kilo volt. Voltan tinggi ini digunakan pada anod di tiub sinar katod. Anod akan menarik kumpulan electron yang dihasilkan oleh katod ke skrin.

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/7

9.5

MENGESAN MASALAH DAN MEMBAIKPULIH UNIT PEMAPAR

Unit pemapar merupakan alat yang memaparkan keputusan-keputusan yang dihasilkan oleh mikropemproses samada berbentuk text atau grafik. Unit pemapar untuk system komputer mempunyai banyak persamaan dengan television. Oleh itu, cara – cara pengesanan kerosakan pada television perlu digunakan untuk mengesan kerosakan pada unit pemapar. Kerosakan dapat dikesan dengan analisa lakaran pada skrin. i. Kerosakan pada pengayun pugak. Kerosakan pada bahagian ini, akan menyebabkan isyarat pada plet pugak tidak selaras dengan bahagian yang menghasilkan video. Kerosakan terus pada bahagian ini menyebabkan ketiadaan isyarat plet pugak, maka pancaran electron hanya bergerakdari kiri ke kanan sahaja. Oleh itu, hanya satu lakaran mendatar sahaja yang terdapat pada skrin. Sekiranya isyarat pada plet pugak ini tidak selaras denagan bahagian yang menghasilkan video, maka gambar yang terdapat pada skrin akan bergulung. ii. Kerosakan pengayun ufuk. Kerosakan pada bahagian ini, mungkin akan menyebabkan pengayun ufuk tidak mengeluarkan isyarat untuk plet pesongan ufuk yang betul. Kerosakan terus pada bahagian ini, akan menyebabkan ketiadaan isyarat untuk plet pesongan ufuk. Maka pancaran electron hanya boleh dipesongkan ke ats dan ke bawah sahaja. Oleh itu, akan terdapat satu lakaran menegak sahaja pada skrin. iii. Kerosakan pada tiub sinar katod. Oleh kerana bahagian – bahagian yang terdapat pada tiub sinar katod telah dipasang kekal, maka kerosakan pada bahagian ini tidak boleh diperbaiki. Tiub sinar katod yang rosak perlu diganti dengan yang baru. Antara kerosakan yang boleh terjadi ialah skrin phosporus terbakar, pemanas untuk katod terputus, dan kerosakan pada plet – plet pesongan. Kerosakan pada elemen pemanas atau katod akan menyebabkan pancaran electron tidak terhasil. Oleh itu, skrin akan menjadi gelap kerana tidak ada electron yang kena pada lapisan phosporus. iv. Kerosakan pada fokus.

UNIT PEMAPAR

E3005 /UNIT 9/8

Kerosakan pada bahagian ini, menyebabkan teks atau grafik yang dihasilkan pada skrin tidak tajam, walaupun pelarasan fokus telah dibuat. v. Kerosakan pada bahagian voltan tinggi. Kerosakan pada bahagian ini, menyebabkan tidak ada voltan atau terdapat voltan yang salah pada anod. Ini menyebabkan, electron tidak akan tertarik ke skrin. Oleh itu, skrin akan menjadi gelap. Oleh kerana bahagian ini, mempunyai voltan tinggi, maka pengawasan kejutan elektrik perlu dilakukan dalam pengeseran kerosakan pada bahagian ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful