Test

:
Group 2 Buenafe | Manongsong | Rodelas
Identification
1. As the altitude above sea level increases, atmospheric pressure decreases in what
fashion?

Answer: Non-linear fashion

2. States that when T is constant As pressure increases volume decreases

Answer: Boyle‟s Law

3. Smeared over the vessel surface so that bubbles are formed when gas escapes. Stream
of bubbles-indicates gas release

Answer: Boyle‟s Law

4. This include chemical safety information written by the chemical manufacturer and kept
in the workplace
Answer: MSDS
5. Covered in this Code the minimum mandatory requirement on how to properly
install mechanical equipment to protect the public

Answer: Philippine Mechanical Engineering Code

6. Is a dangerous condition involving pressure

Answer: Pressure Hazard

7. This code shall apply to the Design, location, siting, construction, alteration, repair,
conversion, occupancy, maintenance.

Answer: Building Code of the Philippines

8. A government unit responsible for the enforcing laws and regulations regarding fire
safety and prevention.

Answer: Bureau of Fire Protection

9. Determines the rate at which things can be located or placed.

Answer: Neatness

10. Is the instilling the ability of doing things as per the defined rules and regulations.

Answer: Discipline

Enumeration
Enumerate the 5s their Japanese name and English Equivalents
1. Seiri- Structurise/Organization
2. Seiton- Systemise/Neatness
3. Seiso- Sanitise/Cleaning
4. Seiketsu- Standardise
5. Shitsuke- Self-Discipline

Enumerate 5 contents of MSDS
1. common name and chemical name of the material
2. name, address and phone number of the manufacturer
3. emergency phone numbers for immediate hazard information
4. date the MSDS was written
5. hazardous ingredients
6. physical & health hazards of the chemicals
7. identification of chemical and physical properties
8. first aid / emergency information
9. safe handling and use information



True/False
1. The „5-s‟ practice is a well-recognised methodology used by the Chinese to improve the
work environment.
Answer: False. Chinese-Japanese

2. R.A. 9514 is the REVISED FIRE CODE OF THE PHILIPPINES OF 2008

Answer: True

3. The Philippine Electrical Code is intended as a design specification and an instruction
manual for a non-licensed electrical practitioner, even not under the supervision of a
licensed electrical practitioner.
Answer: False
4. R.A. 6541 is the BUILDING CODE OF THE PHILIPPINES

Answer: True

5. A material safety data sheet (MSDS) is also called safety data sheet (SDS), or
product safety data sheet (PSDS).
Answer: True
6. Department of Labor and Employment is responsible for the enforcement of the Building
Code of the Philippines

Answer: False. DPWH

7. Soap solutions are smeared inside the vessel so that bubbles are formed when gas
escapes

Answer: False. Over the Surface

8. Sounds can be used to signal a pressurized gas leak.

Answer: True

9. The emergency response to accidents and cleanup of chemical spills should only be
accomplished by knowledgeable and experienced people.
Answer: True


10. Cleaning involves delegating individual areas of responsibility.

Answer: True

Multiple Choice

1. Which of the following is the SI unit of Pressure?
a) Bar
b) Torr
c) Pascal
d) Atm

Answer: C

2. P
1
V
1
= P
2
V
2
is stated by what law
a) Ideal Gas Law
b) Charles‟ Law
c) Boyle‟s Law
d) Gay-Lussac‟s Law

Answer: C

3. Which of the following is not used for the measurement of pressure hazards?
a) Scents
b) Sounds
c) Fingers
d) Corossion

Answer: C




4. Under the approval of the secretary of DILG, it is Enforced by Bureau of Fire Protection
a) National Building Code of the Philippines
b) PME Code
c) Fire Code of the Philippines
d) Electrical Code of the Philippines

Answer: C

5. Which of the following is not in the 5s Practice
a) Seiri
b) Seiton
c) Seinso
d) Seiketsu
Answer: C

6. Which of the following does not belong in the 5s Practice
a) Neutralization
b) Organisation
c) Discipline
d) Standardization
Answer: A


7. Which of the following is not a best practice in Industrial Safety
a) Prepare for an emergency before it happen
b) Personal Protective Equipment should be for display only
c) Assess the situation before acting
d) Report accidents and spills involving chemicals and exposure
Answer: B




8. One of the essence of organisation is defined by
a) Discard unwanted things
b) Deal with the causes of defects, noise and leaks after the accident
c) Put the storage of parts, files and other items anywhere in the office
d) Treat defects, leaks and breakages after it procured
Answer: A

9. Which is true about the Building Code of the Philippines
a) Shall conform in all respects to the principles of safe construction
b) No environmental safeguards shall be observed in the design
c) The land to be developed should not be necessary sanitary, hygienic or safe.
d) The land or site upon which be constructed a building of structure shall be at a
very close distance from streamers or bodies of water
Answer: A

10. Which of the following is not a way to reduce pressure hazards
a) Proper storage
b) Proper operating conditions
c) Relieve pressure from system
d) Use of inappropriate materials
Answer: D











Identification
1. Most important part of the modern safety and health team.
2. Measure of reliability and customer satisfaction.
3. The amount of time that elapses between an order being placed and the product being
delivered.
4. Typically formed to promote professionalism, adding to the body of knowledge, and
forming networks among colleagues in a given field.
5. It is the person who has overall responsibility for the company’s safety program (the
safety manager) or to a member of the company’s safety team.
6. They are concerned primarily with radiation in the workplace.
7. The amount of money required to purchase the item.
8. The science and art devoted to the recognition, evaluation, and control of those
environmental factors or stresses, arising in and from the workplace, which may cause
sickness, impaired health and well being, or significant discomfort and inefficiency
among workers or among citizens of the community.
9. The application of nursing principles in conserving the health of workers in all
applications.
10. Apply ergonomic principles to the design of a product, system, or work environment.

True or False
1. Occupational health nurses are medical doctors who specialize in workplace related
health problems and injuries.
2. The most productive company is the one that generates the most output with the least
input.Safety and health professionals should be familiar with the design process so that
they can more fully understand the role of engineers concerning workplace safety.
3. All engineers are design engineers.
4. Line Authority means that safety and health manager is the staff person responsible for a
certain function, but he or she has no line authority over others involved with that
function.
5. Image relates more directly to safety and health than service.
6. To qualify to take a certification examination, safety and health managers must have the
required education and experience and submit letters of recommendation as specified by
the certification board.
7. The engineer has more potential to affect safety in the workplace than any other person
does.
8. Risk managers work closely with safety and health personnel to reduce the risk of
accidents and injuries on the job.
9. Companies that establish a solid internal image in terms of safety and health will find it
easier to attract and retain customers.

Answer Key
Identification
1. Safety health manager
2. Quality
3. Response time
4. Professional societies
5. Safety engr
6. HealthPhysicist
7. Cost
8. American Industrial Hygiene Association
9. Occupational health nursing
10. Ergonomist
True or False
1. True
2. False
3. False
4. True
5. False
6. True
7. True
8. True
9. True
10. False















Environmental Safety and ISO 14000

QUESTIONS

1. What is the meaning of ISO?
2. ISO 14000 emerged as a result of GATT negotiations and the Rio Summit. How does
the Rio Summit influenced the development of ISO 14000?
3. What is the committee that was created for the international environmental management
standards?
4. In what year was SAGE formed?
5. What federal agencies are involved in environmental safety?
6. What areas are covered by the process oriented ISO 14000 standards?
7. What areas are covered by the product oriented ISO 14000 standards?
8. What is the meaning of EPA?
9. It is a process used to verify that an EMS actually does what an organization says it will
do.
10. It explains how to develop and implement ems and principle.

ANSWERS
1. International Organization for Standardization
2. It generated a commitment in the protection of the environment.
3. TC 207
4. 1991
5. OSHA and EPA
6. environmental management systems, environmental performance evaluation, and
environmental auditing
7. life cycle assessment, environmental labeling, and environmental aspects in product
standards
8. Environmental Protection Agency
9. EMS audit
10. Guidance standard




Questionnaire: Preparing for Emergencies and Terrorism
Multiple Choice:
1. From the following, select the most important component of emergency
preparation.
a. Right-to-know
b. Planning (answer)
c. Cost
d. OSHA Standards
2. Which of the following groups may respond to an emergency?
a. Medical
b. Firefighting
c. Security/safety
d. All of the above (answer)
3. It is a potentially life-threatening situation usually occurring suddenly and
unexpectedly?
a. Accident
b. Terrorism
c. Emergency (answer)
d. None of the above
4. This law is designed to make information about hazardous chemicals available to
a community where they are being used so that residents can protect themselves
in the case of emergency?
a. Emergency Planning and Community Right-to-Know Act
b. Superfund Amendments and Reauthorization Act of 1986
c. b and c (answer)
d. None of the above
5. Emergency preparation involves:
a. Planning
b. Practicing
c. Evaluation
d. All of the above (answer)
6. It consists of measures taken to prevent or control access to the hazardous
materials in question.
a. Personnel Security
b. Physical Security (answer)
c. Personal Security
d. Emotional Security
7. According to __________, the hazardous materials under your control may be
used by terrorists to create weapons of mass destruction.
a. Dale Petroff (answer)
b. David Goetsch
c. Dale Arconado
d. David Gotham
8. Which is not a role of an employer regarding terrorism?
a. Run a safe and caring operation.
b. Listen to employees
c. Train employees
d. None of the above (answer)
9. Recovering quickly is the key to staying in business. A comprehensive disaster
recovery plan should have at least the following component:
a. Recovery Plan
b. Recovery Data
c. Recovery Coordinator (answer)
d. All of the above\
10. LEPC‟s and SERCs report must contain:
a. Names of the substance released
b. Where the release occurred
c. When the released occurred
d. All of the above (answer)

Identification
1. This component has two elements: preparedness and recovery.
Answer: Damage Assessment and Salvage
2. Requires that communities form local emergency planning committees
(LEPCs) and state emergency response commissions (SERCs) for states.
Answer: Emergency Planning
3. Requires that chemical spills or releases of toxic substances that exceed
established allowable limits be reported to appropriate LEPC‟s and SERCs.
Answer: Emergency Notification
4. An important component of preparation.
Answer: Planning
5. Also known as the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act
(EPCRA).
Answer: Title III of the Superfund Amendments and Reauthorization Act of
1986 (SARA)
6. This person should be knowledgeable, at least in a general sense, of the
responsibilities of each individual emergency responder and how each relates
to those of all other responders.
Answer: Emergency Coordinator
7. Contains life-saving measures taken to assist an injured person until medical
help arrives.
Answer: First-aid
8. A special team that responds to emergencies to ensure proper personnel
evacuation and safety, shut down building and services and utilities, work with
responding civil authorities, protect and salvage property, and evaluate areas
for safety prior to re-entry.
Answer: Emergency Response Team (ERT)
9. Consists of key personnel to whom the disaster coordinator can delegate
specific responsibilities.
Answer: Recovery Team
10. Requires that local companies report the total amount of toxic substances
released into the environment as either emissions or hazardous waste.
Answer: Toxic Chemical Release Reporting

True or False:
1. Physical security requires at least one person to be present in order to gain
access to the hazardous materials.
Answer: False
2. As soon as all the employees have evacuated the area of emergency, they
should go directly to their respective home.
Answer: False
3. Damage assessment and salvage has two elements: assessing and recovery.
Answer: False
4. The response coordinator is the one who has ultimate responsibility and authority
for disaster recovery.
Answer: False
5. Emergency notification is a major component of the emergency response plan.
Answer: True
6. OSHA standards do not play a role in emergency prevention.
Answer: False
7. In certain cases, OSHA requires that companies have at least one employee on-
site who has been trained in first aid.
Answer: True
8. Whether the source of the disaster was natural, accidental, or terrorist related,
after a disaster in the workplace, a comprehensive hazard assessment should
not be completed before business is resumed.
Answer: False
9. One of the tactics of terrorists is to convert hazardous materials used in the work
place into weapons of mass destruction.
Answer: True
10. Terrorism threats on the safety and health of employees is more than just a
security issues, it is also an occupational safety and health issue.
Answer: True

Enumeration:
1. At least 3 factors to be considered before resuming business after disaster.
2. All the steps in evacuation planning.
3. At least 3 components or appropriate LEPCs and SERCs.
4. Four important things to do aside from training the employees regarding First aid
in emergencies.
5. At least 3 components of recovery plan.
6. At least 5 roles of employers and safety and health professional relating to
workplace.
7. Two broad components of hazardous materials security plan.
8. Fundamental elements of the personnel component of the hazardous materials
security plan.
9. Measures taken to control or prevent access to the hazardous materials in
question.
10. Critical elements of evacuation planning.
QUIZ ON HACCP

Name: ______________________ Date: __________________
Section: _____________________ Score: _________________

I. IDENTIFICATION

___________ 1. A step at which control can be applied and is essential to prevent or eliminate a
food safety hazard or reduce it to an acceptable level.

___________ 2. A system which identifies, evaluates, and controls hazards which are
significant for food safety.

___________ 3. The act of conducting a planned sequence of observations or measurements
of control parameters to assess whether a CCP is under control.


___________ 4. A biological, chemical or physical agent in, or condition of, food with the
potential to cause an adverse health effect.

___________ 5. Failure to meet a critical limit.

___________ 6. A systematic representation of the sequence of steps or operations used in
the production or manufacture of a particular food item.


___________ 7. A criterion which separates acceptability from unacceptability.
___________ 8. A point, procedure, operation or stage in the food chain including raw
materials, from primary production to final consumption.

___________ 9. Any action to be taken when the results of monitoring at the CCP indicate a
loss of control.
___________ 10. Obtaining evidence that the elements of the HACCP plan are effective.



II. TRUE OR FALSE


___________ 1. It is important when applying HACCP to be flexible where appropriate,
given the context of the application taking into account the nature and the size of the
operation.


___________ 2. More than one control measure may be required to control a specific
hazard(s) and more than one hazard may be controlled by a specified control measure.


___________ 3. The intended use should be based on the expected uses of the product by
the producer.

___________ 4. Critical limits must be specified and validated if possible for each Critical
Control Point.

___________ 5. Hazard analysis and CCP determination are record examples.





ANSWER KEY:

I. IDENTIFICATION

1. Critical Control Point (CCP)
2. Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)
3. Monitor
4. Hazard
5. Deviation
6. Flow Diagram
7. Critical Limit
8. Step
9. Corrective Action
10. Validation


II. TRUE OR FALSE

1. True
2. True
3. False (producer -- end user or consumer)
4. True
5. False (record -- documentation)






1.When was the first draft text on good manufacturing practices (GMP) was prepared?
a.1967
b.1957
c.1977
d.1987
2.Good Manufacturing Practice (GMP) is a term that is recognized term worldwide except for
a) management of manufacturing
b) quality control testing of foods,
c) pharmaceutical products
d) mechanical devices
3. The "c" in cGMP stands for ______.
a) Concise
b) Current
c) Continuous
d) Contact
4. The term “manufacture” is very inclusive and refers not only to the actual production of a
substance but also to all aspects of the manufacturing process except for one
a) Organizational and Personnel Requirements
b) Facilities/Equipment/Systems Qualification
c) Receipt and Approval of Raw Materials
d) All of the above
5. ________ is the part of GMP that is concerned with sampling, specifications, testing,
documentation, and release procedures.
a) Quality assurance
b) Quality control
c) Quality check
d) Quality safety


6. The basic requirements of quality control are as follows except one
a) Adequate facilities,
b) trained personnel,
c) approved procedures are available for sampling,
d) none of the choices
7. It is the Proper and adequate employee training is absolutely essential for GMP
implementation.
a) .Employee training
b) .Employee enhancement
c) .Employee support
d) .Employee guidance
8. ________ is critical for controlling the growth, multiplication and, in some cases, toxin
production of microorganisms in some products, under certain conditions.
a) Pressure monitoring
b) Temperature Monitoring
c) Volume Monitoring
d) Viscosity Monitoring
9. GMP basic requirements are as follows except one:
a) Manufacturing processes are clearly defined and controlled to ensure
consistency and compliance with approved specifications;
b) Critical steps of manufacturing processes and significant changes to the process
are validated;
c) Instructions and procedures are written in clear and ambiguous language
d) Operators are trained to carry out and document procedures;
10. Which is a key element in GMP?
a) qualified and trained personnel,
b) Trusworthy personnel
c) Determined and hardworking personnel
d) Educated personnel
KEY
1.a 6.d
2.d 7.a
3.b 8.b
4.d 9.c
5.b 10.a

HAZARD ANALYSIS QUESTIONAIRE:
Identification:
1. It is associated with a condition or activity that,if left uncontrolled, can result in an
injury or illness. (Hazard)
2. The result of upstream operations or may cause downstream operations to fail.
(Failure Mode)
3. A qualitative technique based on “guide-words” to help provoke thoughts about
the way deviations from the intended operating conditions can lead to hazardous
situations or operability problems. (HAZOP)
4. It is an effect and cause diagram that uses standard symbols developed in the
defense industry and is used heavily in safety engineering. (FTA)
5. Symbol in Fault tree that is potential root failure which cannot be broken down
into lesser failures. (Circle)
6. The probability that a particular threat will exploit a particular vulnerability.(Risk)
7. An expression of intention to inflict evil injury or damage. (Threat)
8. Flaw or weakness in system that can be exploited to violate system integrity.
(Vulnerabilities)
9. An inappropriate or undesirable human decision or behavior that reduces or has
the potential to reduce effectiveness, safety, or system performance. (Human
Error)
10. The process of identifying, assessing, and reducing risks to an acceptable level.
(Risk Analysis)

QUESTIONS
1. What is the primary objective of accident investigation? ________
2. Once the causes of the accident are established, _______ must be identified and
implemented to prevent recurrence.
3.-4. Investigators can determine accident conditions by examining _________ and
_____________.
5.-7. Enumerate the things that must take place in order for an investigation to be a
valuable tool in accident prevention.
8. True or False. It is important to document the steps that were taken immediately
after the accident to deal with the emergency and to begin the investigation.
9.-10. Preliminary reports must be reported to senior management within _____.
Detailed reports are to be submitted within ______.


ANSWERS:
1. Prevention
2. Precautions
3. Physical evidences
4. Interviewing witnesses
5. The information gathered must be analyzed
6. Corrective action must be taken
7. The action must be monitored for effectiveness
8. True
9. 48 hours
10. 7 days