You are on page 1of 5

[1] AIPMT-2014

Part - B
136. Equal masses of H O
2 2
, and methane have been taken
in container of volume Vat temperature 27C in iden-
tical conditions. The ratio of the volumes of gases
H O
2 2
: : methane would be:
(1) 8 1 2 : : (2) 8 16 1 : :
(3) 16 8 1 : : (4) 16 1 2 : :
Sol. [4]
V V V
H O CH
2 2 4
: :
=
n n n
H O CH
2 2 4
: :
= =
1
2
1
32
1
16
16 1 2 : : : :
137. Which one is most reactive towards Nucleophilic ad-
dition reaction
(1) (2)
(3) (4)
Sol. [1]
138. Which of the following molecules has the maximum
dipole moment?
(1) NF
3
(2) CO
2
(3) CH
4
(4) NH
3
Sol. [4]
139. Which of the following statments is correct for the spon-
taneous adsorption of a gas?
(1) AS is positive and, therefore, AH should also be
highly positive.
(2) AS is negative and, therefore AH should also be
highly positive.
(3) AS is negative and, therefore, AH should also be
highly negative
(4) AS is positive and, therefore, AH should also be
negative.
Sol. [3]
140. When 0.1 mol MnO
4
2
is oxidised the quantityof elec-
tricity required to completely oxidise MnO
4
2
to
MnO
4

is:
(1) 9650 . C (2) 96500 C
(3) 2 96500 C (4) 9650 C
Sol. [4] MnO MnO e
4
2
4

+
Q F C = = 01 9650 .
141. Which one of the following is an example of a thermo-
setting polymer?
(1)
(2) = CH C CH CH
Cl
n
2 2
b g
|
(3) CH CH
Cl
2
b g
|
(4)
H H O O
N CH N C CH C
n
| | || ||

2
6
2
4
b g b g
e j
Sol. [1]
142. Which one of the following species has plane triangu-
lar shape ?
(1) CO
2
(2) N
3
(3) NO
3

(4) NO
2

Sol. [3]
143. Which of the following will be most stable diazonium
salt RN X
2
+
?
(1) C H CH N X
6 5 2 2
+
(2) CH N X
3 2
+
(3) C H N X
6 5 2
+
(4) CH CH N X
3 2 2
+
Sol. [3]
144. In the following reaction, the product (A)
(1)
(2)
(3)
(4)
Sol. [1]
[2] AIPMT-2014
145. Which of the following complexes is used to be as an
anticancer agent?
(1) Na CoCl
2 4
(2) mer-
Co NH Cl
3
3
3
b g
(3) cis-
Pt Cl NH
2 3
2
b g
(4) cis- K Pt Cl Br
2 2 2
Sol. [3]
146. Which of the following stats will give highest pH in
water
(1) CuSO
4
(2) KCl
(3) NaCl (4) Na CO
2 3
Sol. [4]
147. Calcualte the energy in joule corresponding to light of
wavelength 45 nm : (Planck' s constant
h =

663 10
34
. Js ; speed of light c ms =

3 10
8 1
)
(1) 4 42 10
18
.

(2) 667 10
15
.
(3) 667 10
11
. (4) 4 42 10
15
.

Sol. [1] E
hc
J s m s
m
= =

663 10 300 10
45 10
34 8
9
. . . /
e je j
=

4 42 10
18
. J
148. D (+) glucose reacts with hydroxyl amine and yields
an oxime. The structure of the oxime would be:
(1) (2)
(3) (4)
Sol. [1]
149. The reaction of aqueous KMnO
4
with H O
2 2
in acidic
conditions gives:
(1) Mn
4+
and MnO
2
(2) Mn
4+
and O
2
(3) Mn
2+
and O
2
(4) Mn
2+
and O
3
Sol. [3]
150. The weight of silver (at. w.t. = 180) displaced by a
quantity of electricity which displaces 5600 mL of
O
2
at STP will be:
(1) 108.0 g (2) 5.4 g
(3) 10.8 g (4) 54.0 g
Sol. [1]
n
mL
mL mol
mol
O
2
5600
22400
1
4
1
= =

n n mol
Ag O
= = 4 1
2
151. Which one of the following is not a common compo-
nent of Photochemical Smog ?
(1) Chlorofluorocarbons (2) Ozone
(3) Acrolein (4) Peroxyacetyl nitrate
Sol. [1]
152. Which of the following compounds will undergo
recemisation when solution of KOH hydrolyses ?
(i)
CH
2
Cl
(ii) CH CH CH Cl
3 2 2
(iii)
CH
H C CH CH Cl
3
3 2
|
(iv)
CH
C
C H
3
2 5
|
|
H
Cl
(1) (i) and (iv) (2) (i) and (ii)
(3) (ii) and (iv) (4) (iii) and (iv)
Sol. [1]
153. Reason of lanthanoid contraction is:
(1) Decreasing screeing effect
(2) Negligible screeing effect of 'f' orbitals
(3) Increasing nuclear charge
(4) Decreasing nuclear charge
Sol. [2]
[3] AIPMT-2014
154. For given exothermic reaction,
K
p
and ' K
P
are the
equilibrium constants at temperatures T
1
and T
' 2
re-
spectively. Assuming that heat of reaction is constant
in termperature range between T
1
and T
' 2
it is readily
observed that:
(1)
K
K
P
p
=
'
1
(2)
K K
P p
> '
(3)
K K
P p
< '
(4)
K K
P p
= '
Sol. [2 or 3] T T
1 2
< K K
P p
> '
for AH < 0
T T
1 2
> K K
P p
< '
for AH < 0
155. Among the following sets of reactants which one pro-
duces anisole ?
(1) C H CH CH COCl AlCl
6 5 3 3 3
; ;
(2) CH CHO RMgX
3
;
(3) C H OH NaOH CH I
6 5 3
; ;
(4) C H OH
6 5
; neutral FeCl
3
Sol. [3]
156. Which of the following hormones is produced under
the condition of stress which stimulates glycogenolysis
in the liver of human beings ?
(1) Estradiol (2) Thyroxin
(3) Insulin (4) Adrenaline
Sol. [4]
157. (a) H O O H O O
2 2 3 2 2
2 + +
(b) H O Ag O Ag H O O
2 2 2 2 2
2 + + +
Role of hydrogen peroxide in the above reaction is re-
spectively:
(1) oxidizing in (a) and (b)
(2) oxidizing in (a) and reducing in (b)
(3) reducing in (a) and oxidizing in (b)
(4) reducing in (a) and (b)
Sol. [4]
158. Which property of colloids is not dependent on the
charge on colloidal particles ?
(1) Tyndall effect (2) Coagulation
(3) Electrophoresis (4) Electro-osmosis
Sol. [1]
159. Among the following complexes the one which shows
Zero crystal field stabilization energy (CFSE) is:
(1) Co H O
2
6
3
b g
+
(2) Mn H O
2
6
3
b g
+
(3) Fe H O
2
6
3
b g
+
(4) Co H O
2
6
2
b g
+
Sol. [3]
160. Which of the following will not be soluble in sodium
hydrogen carbonate ?
(1) Benzenesulphonic acid
(2) 2, 4, 6-trinitrophenol
(3) Benzoic acid
(4) o-Nitrophenol
Sol. [4]
161. Of the following 0.10 m aqueous solutions, which one
will exhibit the largest freezing point depression ?
(1) K SO
2 4
(2) KCl
(3) C H O
6 12 6
(4) Al SO
2 4
3
b g
Sol. [4]
162. If a is the length of the side of a cube, the distance
between the body centered atom and one corner atom
in the cube will be :
(1)
3
2
a (2)
2
3
a
(3)
4
3
a
(4)
3
4
a
Sol. [1]
163. Magnetic moment 2.83 BM is given by which of the
following ions ? (At. nos. Ti = 22, Cr = 24, Mn = 25,
Ni = 28)
(1) Mn
2+
(2) Ti
3+
(3) Ni
2+
(4) Cr
3+
Sol. [3]
164. 1.0 g of magnesiumis burnt with 0.56 g O
2
in a closed
vessel. Which reactant is left in excess and how much
? (At. wt. Mg = 24, O = 16)
(1) O g
2
028 , .
(2) Mg g , . 016
(3) O g
2
016 , .
(4) Mg g , . 044
Sol. [2] reacted Mg g = =
056
32
2 24 084
.
.
165. The pair of compounds that can exist together is:
(1) FeCl KI
3
, (2) FeCl SnCl
3 2
,
(3) HgCl SnCl
2 2
, (4) FeCl SnCl
2 2
,
Sol. [4]
[4] AIPMT-2014
166. For the reaction :
X O XO g
2 4 2
2 ( ) ( )
AU k cal = 21 . , AS cal K =

20
1
at 300 K
Hence, AG is :
(1) 9 3 . k cal (2) 2 7 . k cal
(3) 2 7 . k cal (4) 9 3 . k cal
Sol. [3] A A A G H T S =
= + A A U RT T S 2
= + 21 12 60 . . . kcal kcal kcal
= 2 7 . kcal
167. In acidic medium, H O
2 2
changes Cr O
2 7
2
to CrO
5
which has two O O b g bonds. Oxidation state of
Cr in CrO
5
is
(1) 10 (2) + 5
(3) + 3 (4) + 6
Sol. [4]
168. For the reversible reaction :
N g H g
2 2
3 ( ) ( ) + 2
3
NH g ( ) + heat
The equilibrium shifts in forward direction:
(1) by increasing pressure and decreasing temperature
(2) by increasing the concentration of NH g
3
( )
(3) by decreasing the pressure
(4) by decreasing the concentration of N g
2
( ) and
H g
2
( )
Sol. [1]
169. Artifical sweetner which is stable under cold condi-
tions only is:
(1) Alitame (2) Saccharine
(3) Sucralose (4) Aspartame
Sol. [4]
170. Which of the following order of ionic radii is correctly
representd ?
(1) Al Mg N
3 2 3 + +
> > (2) H H H
+
> >
(3) Na F O
+
> >
2
(4) F O Na
+
> >
2
Sol. [Bonus]
171. When 22.4 litres of H g
2
( ) is mixed with 11.2 litres of
Cl g
2
( ) , each at STP., the moles of HCl (g) formed is
equal to:
(1) 1.5 mol of HCl (g) (2) 1 mol of HCl (g)
(3) 2 mol of HCl (g) (4) 0.5 mol of HCl (g)
Sol. [2]
172. Be
2+
is isoelectronic with which of the following ions?
(1) Mg
2+
(2) H
+
(3) Li
+
(4) Na
+
Sol. [3]
173. What is the maximum number of orbitals that can be
identified with the following quantum number
n m = = = 3 1 0 , ,

(1) 4 (2) 1
(3) 2 (4) 3
Sol. [2]
174. Identity Z in the sequence of reactions:
CH CH CH CH Y
HBr H O
3 2 2
2 2
=
/
C H ONa
Z
2 5

(1) CH CH CH CH O CH CH
3 2 3 2 3
b g
(2) CH CH O CH CH
3 2
3
2 3
b g
(3) CH CH O CH CH
3
2
2 2 3
b g
(4) CH CH O CH
3 2
4
3
b g
Sol. [2]
175. Using the Gibbs energy chargbe, AG kJ = +633 . , for
the following reaction
Ag CO s
2 3
( ) 2
3
2
Ag aq CO aq
+
+ ( ) ( )
the
K
sp
of Ag CO s
2 3
( ) in water at 25C is
( R J K mol =

8314
1 1
. )
(1) 7 9 10
2
.

(2) 32 10
26
.

(3) 80 10
12
.

(4) 2 9 10
3
.

Sol. [3]
log
.
. K
G
RT
sp
=

=
A
2 303
111
K
sp
=



10 8 10
111 12 .
~
176. Which of the following organic compounds has same
hybridization as its combustion product (CO
2
)?
(1) Ethanol (2) Ethane
(3) Ethyne (4) Ethene
Sol. [3]
177. Which of the following organic compounds polymer-
izes to form the polyester Dacron?
(1) Benzoic acid and and para HO C H OH
6 4
( )
(2) Propylene and para HO C H OH
6 4
( )
(3) Benzoic acid and ethanol
(4) Terephthalic acid and ethylene glycol
Sol. [4]
[5] AIPMT-2014
178. Acidity of diprotic acids in aqueous soutions increases
in the order
(1) H Se H Te H S
2 2 2
< <
(2) H S H Se H Te
2 2 2
< <
(3) H Se H S H Te
2 2 2
< <
(4) H Te H S H Se
2 2 2
< <
Sol. [2]
179. What products are formed when the following com-
pound is treated with Br
2
in the presence of FeBr
3
?
(1)
(2)
(3)
(4)
Sol. [4]
180. In the Kjeldahl's method formatioin of nitrogen present
in a soil sample, ammonia evolved from0.75g of sam-
ple neutralized 10 mL of 1M H
2
SO
4
. The percentage
of nitrogen in the soil is
(1) 43.33 (2) 37.33
(3) 45.33 (4) 35.33
Sol. [2] 10 ml of 1 20
2 4
M H SO ml of = 1 M NH
3
sol
20 ml of 1 M
NH
g of N
ml NH sol
g Compound
g Compound
3
3
14
1000
100
075

.
= 37 33 . %