You are on page 1of 100

Question: 753 Management is defined as;

A. getting things done so that demand is fulfilled


B. getting things done through other people
C. to know what actually has been produced and which should have been
D. to work for others.
E.
Question: 754 Management is :
A. an art
B. a science
C. both an art and a science
D. neither an art nor a science
E.
Question: 755 Administrative Management means:
A. coordinating and communicating in the organization with the responsibility for overall
operations of the enterprise
B. coordinating the activities of sales and making people
C. a body which is concerned in setting various rules to run a business concern
D. none of these.
E.
Question: 756 The difference between administration and management is that:
A. administration is largely while management is essentially executive
B. management is largely determinative while administration is essentially executive
C. management is performed at higher level of management while administration is performed at lower
levels
D. none of these.
E.
Question: 757 The founder of scientific management movement was:
A. Henri Fayol
B. F.W.Taylor
C. Elton Mayo
D. M.P.Follett.
E.
Question: 758 Paternalism refer to :
A. the hiring of many father -son teams of employees
B. the governing of a people in a fatherly manner
C. a very autocratic ,directive leadership pattern
D. the handicraft method of production.
E.
Question: 760 Taylor's pig iron experiment were cost-effective.For example:
A. Schmidt produced four times as much for a 60% incentive
B. Schmidt produced ten times as much for a 100% incentive
C. Schmidt produced the same amount for a 10% incentive
D. Schmidt produced four times as much for no additional pay.
E.
Question: 761 The person at the top of the organizational hierarchy is least likely to be
called;
A. President
B. General Manager
C. Executive officer
D. First-line supervisor.
E.
Question: 762 The primary measure of the effectiveness of a manager is :
A. the number of employees supervised
B. the total size of the organization
C. the results obtained
D. how busy the person is .
E.
Question: 763 A study to Mintzberg characterized the manager's job as:
A. ordered
B. verbal
C. routine
D. structured.
E.
Question: 764 In comparison to top level managers, a first -line supervisor will spend
more time in :
A. direction of subordinates
B. policy making
C. public relations
D. long range planning
E.
ANSWERS
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
753 . D 754 . C 755 . B 756 . A 757 . A 758 . C 760 . A 761
. D 762 . C 763 . B 764 . A
Question: 763 A study to Mintzberg characterized the manager's job as:
A. ordered
B. verbal
C. routine
D. structured.
E.
Question: 764 In comparison to top level managers, a first -line supervisor will spend
more time in :
A. direction of subordinates
B. policy making
C. public relations
D. long range planning
E.
Question: 765 Technical supervisor will be most needed where:
A. operations are complex and organizational level is low
B. operations are simple and organizational level is low
C. operations are simple and organizational level is high
D. operations are complex and organizational level is high
E.
Question: 766 In the economic model of the firm,the input that is NOT explicitly included is
:
A. materials
B. money
C. information
D. machines.
E.
Question: 767 The lowest management level in the hierarchy is engaged in:
A. adaptation
B. processing
C. coordination
D. operations control
E.
Question: 768 According to Theo Haimann,a managerial linking process would be:
A. communication
B. coordination
C. adaptation
D. representing ,
E.
Question: 769 The managerial task most clearly identified with the external environment
is :
A. operations control
B. adaptation
C. coordination
D. processing
E.
Question: 770 The first person to suggest the of functions of management was:
A. Henri Fayol
B. F.W.Taylor
C. Elton Mayo
D. P.F.Drucker.
E.
Question: 771 To the extent that an executive is carrying out the functions of planning
,organizing ,staffing ,directing and controlling ,he is involved in:
A. managerial activities
B. technical activities
C. financial activities
D. non-managerial activities.
E.
Question: 772 The time spent on technical activities is usually greatest at the --------
managerial level:
A. top
B. middle
C. first-line
D. all of these.
E.
Question: 773 Which level of management would be most involved in the function of
planning and organizing ?
A. top
B. middle
C. first level
D. all of these.
E.
Question: 774 Which level of management would be most involved in the function of
directing and controlling?
A. top
B. middle
C. first level
D. all of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
763 . B 764 . A 765 . A 766 . C 767 . D 768 . A 769 . B 770
. A 771 . A 772 . C 773 . A 774 . C


uestion: 773 Which level of management would be most involved in the function of
planning and organizing ?
A. top
B. middle
C. first level
D. all of these.
E.
Question: 774 Which level of management would be most involved in the function of
directing and controlling?
A. top
B. middle
C. first level
D. all of these.
E.
Question: 775 The identification of objectives and the formulation of policies,procedures
and methods make up the:
A. planning process
B. organizing process
C. directing process
D. controlling process
E.
Question: 776 Planning function of management is relatively more performed by:
A. top management
B. middle management
C. lower management
D. all of these.
E.
Question: 777 The determination and grouping of activities,delegation of authority, span
of management etc,are involved in the function of :
A. planning
B. organizing
C. directing
D. controlling
E.
Question: 778 The result of the process of organising are typically represented by means
of an:
A. organization
B. organization manual
C. organization matrix
D. organization committee.
E.
Question: 779 The managerial function of organizing is :
A. to review and adjust plan in the light of changing conditions
B. to establish a program for the accomplishment of objectives
C. to create a structure of functions and duties to be performed by a group of people
D. to get things done through and with the help of people.
E.
Question: 780 According to "Scalar Principle of Organization"
A. a manager can directly supervise a limited number of people
B. the line of authority must be clearly defined
C. exceptionally complex problems are referred to higher levels of management
D. each subordinate should have one superior,
E.
Question: 781 Managerial planning should take place:
A. before doing work
B. after facts are known about the future
C. after the constraints of the managerial efforts are minded
D. none of these.
E.
Question: 782 An outstanding characteristic of managerial planning is that it is :
A. made up of variable components only
B. a tentative process
C. impervious to the influence of the human elements
D. all of these.
E.
Question: 783 The chief informational needs required for effective planning are:
A. objective,personnel and political
B. environmental,competitive and of the individual enterprise
C. environmental,political and price levels
D. none of these.
E.
Question: 784 Which of the following represents the proper sequence of events?
A. execution-planning-control
B. planning-control-execution
C. control-executive-planning
D. planning-executive-control
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
773 . A 774 . C 775 . A 776 . A 777 . B 778 . A 779 . C 780
. B 781 . A 782 . B 783 . B 784 . D
uestion: 783 The chief informational needs required for effective planning are:
A. objective,personnel and political
B. environmental,competitive and of the individual enterprise
C. environmental,political and price levels
D. none of these.
E.
Question: 784 Which of the following represents the proper sequence of events?
A. execution-planning-control
B. planning-control-execution
C. control-executive-planning
D. planning-executive-control
E.
Question: 785 Several results are known to be a product of formalized planning .Which is
the least likely?
A. the company will grow faster
B. performance will improve
C. the need for control will decrease
D. profits will improve.
E.
Question: 786 When performance is measure and evaluated against the plans,several
alternatives may be pursed.Which of the following would probably NOT be a viable option?
A. modify the measurement technique
B. modify the plans
C. modify operations
D. take no action.
E.
Question: 787 Three types of plans are usually used in large business corporations.Which
of the following is least useful?
A. strategic
B. annuual operating
C. short-range operational
D. informal
E.
Question: 788 What is the typical time horizon for long-range(strategic) plans for most
organizations?
A. 3 to 6 months
B. 1 year
C. 5 years
D. 10 years
E.
Question: 789 The most current flow of formalized planning process is initiated at:
A. the top and flows downwards
B. the middle levels and flows up and down
C. the top and bottom and flows toward the middle
D. the bottom and flows upwards.
E.
Question: 790 The accuracy of a forecast is least dependent upon :
A. the plan
B. the time span involved
C. the number of influencing variables
D. the predictability of the variables
E.
Question: 791 The most popular technological forecasting method is :
A. trend extrapolations
B. scenario writing
C. delphi technique
D. model building .
E.
Question: 792 The best way to keep up with socio-cultural trends is through:
A. delphi technique
B. reading trade journals
C. contacting government agencies
D. wharton econometric model
E.
Question: 793 The forecasting technique involving expert-opinions is:
A. sale force composite
B. time -series forecast
C. correlation analysis
D. econometric model.
E.
Question: 794 MBA evaluates the performance of operating units and individuals in terms
of :
A. employee characteristics
B. employee personal traits
C. objective work goals
D. all of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
783 . B 784 . D 785 . C 786 . A 787 . D 788 . C 789 . A 790
. A 791 . C 792 . B 793 . A 794 . C
Question: 793 The forecasting technique involving expert-opinions is:
A. sale force composite
B. time -series forecast
C. correlation analysis
D. econometric model.
E.
Question: 794 MBA evaluates the performance of operating units and individuals in terms
of :
A. employee characteristics
B. employee personal traits
C. objective work goals
D. all of these.
E.
Question: 795 Concern about Government's fiscal and momentary policy has been most
prevalent on the ------scene.
A. domestic
B. international
C. both domestic nor international
D. neither domestic nor international.
E.
Question: 796 The situation which leads to the greatest difficulty in planning is the one in
which prices in an industry are:
A. slowly increasing
B. slowly decreasing
C. subject to change in unanticipated ways
D. subject to no change.
E.
Question: 797 Sales forecast is particularly useful when the market demand for a firm's
products or services has been historically :
A. stable
B. unstable
C. both stable and unstable
D. none of these .
E.
Question: 798 Planning function of management is performed by:
A. top management
B. middle management
C. lower management
D. all of these levels.
E.
Question: 799 The final step in long -range planning is :
A. develop and planning premises
B. control to the plans
C. establish strategies
D. execute the plan.
E.
Question: 800 The statement "We desire to reduce absenteeism to 3.4% by March
15,1990" is an example of:
A. an objective
B. a strategy
C. a policy
D. a rule.
E.
Question: 801 The statement "No smoking in the factory" is an example of :
A. an objective
B. a strategy
C. a policy
D. a rule.
E.
Question: 802 Effecttve polities result in all but which of the following:
A. provides consistency in company operations
B. refer most decision upto top management
C. a facilitates delegation for decisions to other managers.
D.
E.
Question: 803 The least common,rarely feasible ,approach to developing strategy and long
-rang plans is :
A. have top management do it
B. delegate the responsibility to subordinates
C. use of professional staff
D. use a long-range planning committee.
E.
Question: 804 The most accurate statement regarding long-range planning is that:
A. execution follow control
B. strategies follow objectives
C. objectives precede planning staff
D. resource requirements precede program activities.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
793 . A 794 . C 795 . A 796 . C 797 . B 798 . D 799 . B 800
. A 801 . D 802 . B 803 . B 804 . B
Question: 803 The least common,rarely feasible ,approach to developing strategy and long
-rang plans is :
A. have top management do it
B. delegate the responsibility to subordinates
C. use of professional staff
D. use a long-range planning committee.
E.
Question: 804 The most accurate statement regarding long-range planning is that:
A. execution follow control
B. strategies follow objectives
C. objectives precede planning staff
D. resource requirements precede program activities.
E.
Question: 805 What is the typical time horizon for long-range plans for most organization ;
A. 3 to 6 months
B. 12 months
C. 5 years
D. 10 years
E.
Question: 806 The best statement of a goal is :
A. increase our sales by 22 percent
B. change our method of assembly by June 17
C. reduce the scrap rate 35% before year end
D. do a better job than we did previously.
E.
Question: 807 The participation rate of large firms (Fortune 's 500 largest U.S
.Corporations )in MBO systems has been:
A. none of them have tried it
B. about 15 percent
C. about 70 percent
D. all of them have tried it .
E.
Question: 808 The proper sequence of MBO activities is :
A. implement the program,define the job,set objectives,evaluate performance
B. evaluate performance,define the job,set objectives,implement the program
C. set objectives,evaluate performance,implement the program
D. define the job ,set objectives, evaluate performance,implement the program.
E.
Question: 809 Advantage of MBO is that :
A. a worker's job tasks become more clarified
B. worker's may adhere rapidly to establish goals
C. appraisals are now based on results
D. Self-evaluation and self-control are emphasized more than before.
E.
Question: 810 The decision to promote the sale of service contrasts with T.V .sales to
ensure that customers maintain the T.V.properly is an example of :
A. imposed policy
B. originated policy
C. appealed policy
D. none of these.
E.
Question: 811 A policy a paying 8.33% of the pay as bonus to employees every years that
is formulated because of "Payment of Bonus Act" is an example of :
A. imposed policy
B. originated policy
C. appealed policy
D. none of these.
E.
Question: 812 A decision to restrict the distribution of sugar,vanaspati etc.before a week
to the buget presentation in the Parliament constitutes a:
A. production policy
B. finance policy
C. sales policy
D. personnel policy
E.
Question: 813 The decision to locate new plants within a certain distance from the major
market area constitutes a:
A. production policy
B. finance policy
C. sale policy
D. personnel policy.
E.
Question: 814 The decision to lease rather than purchase retail sales outlets is an example
of the formation of:
A. production policy
B. finance policy
C. sales policy
D. personnel policy.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
803 . B 804 . B 805 . C 806 . C 807 . C 808 . D 809 . B 810
. B 811 . A 812 . C 813 . A 814 . B
Question: 813 The decision to locate new plants within a certain distance from the major
market area constitutes a:
A. production policy
B. finance policy
C. sale policy
D. personnel policy.
E.
Question: 814 The decision to lease rather than purchase retail sales outlets is an example
of the formation of:
A. production policy
B. finance policy
C. sales policy
D. personnel policy.
E.
Question: 815 The decision that applicants should be placed in an apprentice program on
the basis of ability test is an example of a:
A. production policy
B. finance policy
C. sales policy
D. personnel policy.
E.
Question: 816 The basic policy,which is very broad in scope and affects the organization as
a whole ,used mainly by:
A. top managers
B. middle managers
C. first-level managers
D. lower managers
E.
Question: 817 A great deal of which type of policy formulation indicates that top managers
have not successfully anticipated the policy needs of the organization?
A. appealed policy
B. imposed policy
C. originated policy
D. all of these.
E.
Question: 818 A description of how each of a series of takes is to take place when it will
take place and by whom it is to be accomplished is normally included in a statement of :
A. objectives
B. policy
C. procedures
D. methods.
E.
Question: 819 The selection of action represents the culmination of the :
A. control process
B. planning process
C. management process
D. decision-making process
E.
Question: 820 The vast majority of supervisory decision are:
A. intuitive
B. judgemental
C. problem-solving
D. group decisions
E.
Question: 821 The decision making process has several characteristics. Which of the
following wing is NOT typically included?
A. it is goal oriented
B. it occurs in sequential chains
C. it occurs over time
D. it cannot be learned in the classroom
E.
Question: 822 The decision making process is conducted in three different ways .Which is
NOT a typically method?
A. intuitively
B. based on judgement
C. by fate
D. by a problem solving process.
E.
Question: 823 Business firms typically seek ------- solutions to problems:
A. minimal
B. satisfactory
C. maximal
D. optional
E.
Question: 824 The decision making -process is made up of :
A. diagnosis
B. discovery of alternatives
C. analysis of alternatives
D. all of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
813 . A 814 . B 815 . D 816 . A 817 . A 818 . C 819 . D 820
. B 821 . D 822 . C 823 . B 824 . D
Question: 823 Business firms typically seek ------- solutions to problems:
A. minimal
B. satisfactory
C. maximal
D. optional
E.
Question: 824 The decision making -process is made up of :
A. diagnosis
B. discovery of alternatives
C. analysis of alternatives
D. all of these.
E.
Question: 825 The function of diagnosis is:
A. to identify and clarify a problem
B. to discover various alternatives
C. to analyse the different alternatives
D. all of these.
E.
Question: 826 An accurate diagnosis depends on:
A. a definition of organizational objectives
B. identifying major obstacles
C. definition of objectives and identification of obstacles
D. none of these.
E.
Question: 827 The principle of limiting factor states that in choosing from among
alternatives the more individuals can identify and solve for those factors which are critical
to :
A. formulation of organizational policies,rules,procedures and strategies,the more clearly and
accurately they can select the most favourable alternatives
B. the attainment of desired goal,the more clearly and accurately they can select the most favourable
alternative
C. organizational efficacy, the more clearly and accurately they can select the most viable alternatives
D. none of these.
E.
Question: 828 Synergy is an important technique of :
A. management of audit
B. performance appraisal
C. decision making
D. financial planning .
E.
Question: 829 Creative behaviour is made more likely:
A. when it is rewarded
B. when the level of stress is appropriate
C. when adequate time is available for considering a problem
D. all of these.
E.
Question: 830 One disadvantage of group participation in decision making is :
A. time required
B. knowledge available
C. motivation of the members
D. effect on morale.
E.
Question: 831 The primary advantage of the nominal group techniques over brain
storming is :
A. complex problem can be solved
B. stronger persons have a better chance for impact
C. evaluation is deferred
D. group-think is prevented.
E.
Question: 832 The managerial skill most clearly advocated is :
A. procrastination
B. indecisiveness
C. timidity
D. integration.
E.
Question: 833 Top management decision making is distinctively characterized by:
A. more uncertainty and less reliance on judgement
B. more uncertainly and greater reliance on judgement
C. less uncertainly and greater reliance on judgement
D. less uncertainly and less reliance on judegement.
E.
Question: 834 The least plausible reason for students to study top management decision
making is :
A. they will be better able to interact with CEO"S
B. specialised job assignment will not prepare them well for a general management orientation
C. many will probably become CEO's
D. they will gain a broad (systems) perspective.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
823 . B 824 . D 825 . A 826 . C 827 . A 828 . C 829 . D 830
. A 831 . D 832 . D 833 . B 834 . C
Question: 833 Top management decision making is distinctively characterized by:
A. more uncertainty and less reliance on judgement
B. more uncertainly and greater reliance on judgement
C. less uncertainly and greater reliance on judgement
D. less uncertainly and less reliance on judegement.
E.
Question: 834 The least plausible reason for students to study top management decision
making is :
A. they will be better able to interact with CEO"S
B. specialised job assignment will not prepare them well for a general management orientation
C. many will probably become CEO's
D. they will gain a broad (systems) perspective.
E.
Question: 835 The extent of factual analysis, which is based on mathematical model
building and which has been found to be useful in decision making,is called:
A. operations research
B. simultation method
C. linear programing
D. any of the above.
E.
Question: 836 What are the three important organization universal ?
A. people ,purpose and environment
B. people ,purpose and hierarchy
C. purpose,hierarchy and environment
D. hierarchy ,environment and purpose
E.
Question: 837 A foremost in importance in managerial organizing is (are):
A. cost
B. time
C. tasks
D. people.
E.
Question: 838 A key organizational variables is that they :
A. vary across organizations but not over time
B. vary over time but not across organizations
C. neither vary over time nor across organizations
D. both vary over time and across organizations.
E.
Question: 839 All of the are benefits to be expected from organizing expect:
A. provides guidelines for individual performance
B. creates conflict over jurisdictions
C. establishes a promotional for employees
D. establishes channels for communication and decision making
E.
Question: 840 The primary components of organizations include all but;
A. people
B. activities
C. objectives and results
D. company history
E.
Question: 841 The subordinate -acceptance approach to authority is based on:
A. the non-manager recognizing someone must make decisions
B. the opportunity to contribute to group's efforts
C. the manager winning the support
D. all of these
E. none of these.
Question: 842 The responsibility of the foreman is to :
A. maintain the required finished inventory
B. direct the work of operators and fulfill output schedules
C. raise the quality of work
D. control and complete costs.
E.
Question: 843 Formal organization comes into being:
A. when persons are able to communicate,willing to act and share a purpose
B. where persons are able to communicate and willing to act
C. where persons marshall their resources in such fashion as maximum return is ensured
D. when persons are ready to act and share a purpose.
E.
Question: 844 Within organization ,members with common social interests normally band
together to form:
A. dysfunctional groups
B. informal groups
C. role groups
D. none of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
833 . B 834 . C 835 . D 836 . A 837 . D 838 . D 839 . B 840
. D 841 . D 842 . B 843 . B 844 . A
Question: 843 Formal organization comes into being:
A. when persons are able to communicate,willing to act and share a purpose
B. where persons are able to communicate and willing to act
C. where persons marshall their resources in such fashion as maximum return is ensured
D. when persons are ready to act and share a purpose.
E.
Question: 844 Within organization ,members with common social interests normally band
together to form:
A. dysfunctional groups
B. informal groups
C. role groups
D. none of these.
E.
Question: 845 Work distribution charging is primarily a technique of :
A. performance appraisal
B. organizational analysis
C. transactional analysis
D. none of these.
E.
Question: 846 The firm's internal organization structure often needs revision because of :
A. the death of a key executive
B. nepotism
C. excessive competition
D. seasonal variation in demand
E. the changing scope of business operations
Question: 847 The descriptive word most clearly associated with the organic approach to
structure is :
A. static
B. rigid
C. bureaucratic
D. dynamic.
E.
Question: 848 Principles of absoluteness of responsibility is one of:
A. major control principles
B. major principles of sound organization
C. major principles of staffing
D. major principles of planning.
E.
Question: 849 Organization chart is an important technique of :
A. analysis of any organization
B. analysis of non-formal organization
C. analysis of formal organization
D. analysis of informal organization.
E.
Question: 850 Most organization charts are displayed on which basis:
A. vertical
B. horizontal
C. circular
D. three-dimensional.
E.
Question: 851 A prime example of an integrating mechanism is :
A. organization manual
B. scalar chain
C. job description
D. all of the above.
E.
Question: 852 It is generally agree that the most important activity of the Board of
Directors is :
A. trusteeship
B. assisting in public relations
C. selection of executives
D. none of these.
E.
Question: 853 Guidelines for establishing vertical layers include all but which one of the
following:
A. keep the number of levels to a minimum
B. place decision making at the highest level it can be efficiently handled
C. avoid duplication in the chain of command
D. authority and responsibility should be clearly defined.
E.
Question: 854 Traditional principles authority are limited by the fact that they are:
A. too general to provide guidance needed in application
B. too complex by involving the by dynamics of human behaviour
C. too flexible in the organization that results
D. too personal in their inclusion of motivational considerations.
E.

Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
843 . B 844 . A 845 . A 846 . E 847 . D 848 . B 849 . C 850
. A 851 . A 852 . A 853 . B 854 . A
Question: 853 Guidelines for establishing vertical layers include all but which one of the
following:
A. keep the number of levels to a minimum
B. place decision making at the highest level it can be efficiently handled
C. avoid duplication in the chain of command
D. authority and responsibility should be clearly defined.
E.
Question: 854 Traditional principles authority are limited by the fact that they are:
A. too general to provide guidance needed in application
B. too complex by involving the by dynamics of human behaviour
C. too flexible in the organization that results
D. too personal in their inclusion of motivational considerations.
E.
Question: 855 The removal of an unpleasant stimulus is called:
A. punishment
B. positive reinforcement
C. negative reinforcement
D. the law of effect.
E.
Question: 856 Among the following ,the term with the broadest scope is :
A. authority
B. influence
C. power
D. none of these.
E.
Question: 857 The source of power most likely to be used by a person with charisma is :
A. reward
B. coercive
C. referent
D. expect.
E.
Question: 858 Which regard to power and authority ,we may conclude all but which one of
the following :
A. authority is only one source of influence among many
B. supervisor should never have to rely on coercive power to obtain results
C. constant reliance on authority indicates a potential supervisory problem
D. group acceptance of authority is necessary for it to become useful influence.
E.
Question: 859 The process of delegation ideally includes all but which task ?
A. specification of decisions to be made
B. statement of the method of accomplishment to be used
C. definition of assignment
D. delincation of expected results.
E.
Question: 860 The ratio of the number of subordinates that a manager can effectively
supervise is :
A. six to one
B. eight to one
C. twelve to one
D. it depends on a number of other factors.
E.
Question: 861 Given a fixed number of employees in an organization:
A. a board span of management to result in a flat structure
B. a narrow span tends to result in few levels in a hierarchy
C. a broad span tends to result in several (more)levels in a hierarchy
D. there is no relationship between span of management and shape of structure or number of levels.
E.
Question: 862 Centralization is a system of:`
A. planning
B. organizing
C. staffing
D. directing.
E.
Question: 863 An advantage of centralization is :
A. it reduces the workload of over burdened executives
B. it helps develop managerial talent
C. it achieves more conformity and coordination
D. decision can be made more quickly.
E.
Question: 864 Line function are concerned with those activities which are connected with
the discharge of ;
A. direct responsibility for accomplishing the subsidiary objectives of the organization
B. direct responsibility for accomplishing the main objectives of the organization
C. direct responsibility for taking and implementing all decisions
D. none of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
853 . B 854 . A 855 . C 856 . B 857 . C 858 . B 859 . B 860
. D 861 . A 862 . B 863 . C 864 . B
Question: 863 An advantage of centralization is :
A. it reduces the workload of over burdened executives
B. it helps develop managerial talent
C. it achieves more conformity and coordination
D. decision can be made more quickly.
E.
Question: 864 Line function are concerned with those activities which are connected with
the discharge of ;
A. direct responsibility for accomplishing the subsidiary objectives of the organization
B. direct responsibility for accomplishing the main objectives of the organization
C. direct responsibility for taking and implementing all decisions
D. none of these.
E.
Question: 865 With regard to the differentation of line and staff,we may conclude;
A. line has total authority ;staff is limited to an advisory role
B. power is shifting away from staff toward line and appropriately so
C. the continued distinction creates unfortunate psychological batters
D. there is a sharp difference between the two.
E.
Question: 866 Among large firms,committees have been reported to be used in:
A. less than 10 percent
B. about one -third
C. about two-thirds
D. over 90 percent.
E.
Question: 867 Several guides to committee management exist .Which is NOT normally
advocated?
A. keep them small
B. define their purpose,goals and authority
C. distribute agendas and reports at the beginning of the meeting
D. select a strong,impartial chairperson.
E.
Question: 868 A disadvantage of the committee is :
A. the speed with which they act
B. their capacity to represent diverse interests
C. their use for developing managerial talent
D. their capacity for obtaining committee of the people involved.
E.
Question: 869 Committee are not well suited for work pertaining to :
A. review of past activities
B. innovation for improved control
C. evaluations of working conditions
D. none of these.
E.
Question: 870 Among the common approaches to departmentation are:
A. bottom-up and derivative
B. top-down and bottom-up
C. derivative and integrative
D. top-down and derivative.
E.
Question: 871 A task force is a mechanism best suited for :
A. sub-dividing the organization horizontally
B. establishing vertical layers and delegating authority
C. obtaining lateral coordination and integration
D. fitting in the individual.
E.
Question: 872 Matrix organizations are really a combination of the:
A. product and process bases
B. process and geographic bases
C. customer and functional bases
D. functional and product bases
E.
Question: 873 Span of management means :
A. a good organization should consist of departments
B. authority of each person must be clearly defined
C. each subordinate should have one superior
D. a manager can supervise a limited number of executives.
E.
Question: 874 Which of the following is the oldest type of organization?
A. functional organization
B. line organization
C. line and staff organization
D. committee organization.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
863 . C 864 . B 865 . C 866 . D 867 . C 868 . A 869 . B 870
. B 871 . C 872 . D 873 . D 874 . B
Question: 873 Span of management means :
A. a good organization should consist of departments
B. authority of each person must be clearly defined
C. each subordinate should have one superior
D. a manager can supervise a limited number of executives.
E.
Question: 874 Which of the following is the oldest type of organization?
A. functional organization
B. line organization
C. line and staff organization
D. committee organization.
E.
Question: 875 The defining characteristics of a group include all but which of the following
:
A. cohesion
B. identity
C. shared interests
D. interaction.
E.
Question: 876 Due to the need for face-to -face contact,group membership seldom rises
above:
A. 5
B. 10
C. 15
D. 20
E.
Question: 877 The need level least likely to be satisfied in most group contexts is :
A. physiological
B. security
C. social
D. esteem.
E.
Question: 878 The structure property of groups that supervisors should be most concerned
about is:
A. goals
B. norms
C. roles
D. status.
E.
Question: 879 Groups are more cohesive when;
A. they are large
B. they are isolated from outside contact
C. they have little opportunity to interact
D. their membership is heterogeneous.
E.
Question: 880 Which of the following is a dysfunctional feature of group?
A. they tend to contribute to stability
B. they are primary sources of control
C. they are important sources of need satisfactory
D. they tend to become close systems.
E.
Question: 881 A good rule to follow when organizing a group is :
A. make it large to maximise a sense of belonging
B. match the objective with the relative homogeneity of the group
C. disregard previous informal relationships and watch the new one appear
D. prevent dissidents from joining or participating .
E.
Question: 882 With regard to the nature-nature controversy , a supervisor can ;
A. control neither heredity nor the environment
B. control heredity but not the environment
C. control the environment but not heredity
D. control both heredity and the environment .
E.
Question: 883 The process of perception typically includes all but which of following?
A. interpreting data
B. creating data
C. selecting data
D. organizing data.
E.
Question: 884 Distortions in perception may as a product of :
A. the information processing mechanisms only
B. the accuracy of the processing
C. both the mechanisms and the accuracy of the processing
D. neither,perception is individualized therefore is never truly incorrect or distorted.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
873 . D 874 . B 875 . A 876 . D 877 . A 878 . B 879 . B 880
. D 881 . B 882 . C 883 . B 884 . C
Question: 883 The process of perception typically includes all but which of following?
A. interpreting data
B. creating data
C. selecting data
D. organizing data.
E.
Question: 884 Distortions in perception may as a product of :
A. the information processing mechanisms only
B. the accuracy of the processing
C. both the mechanisms and the accuracy of the processing
D. neither,perception is individualized therefore is never truly incorrect or distorted.
E.
Question: 885 A supervisor is most likely to be able to directly affect an employees:
A. task assignments
B. work habits
C. personal aspirations
D. attitudes and values.
E.
Question: 886 Within an organization,members with common social intersts normally band
together to form:
A. dysfunctional groups
B. informal groups
C. role status group
D. none of these.
E.
Question: 887 The emphasis of the informal organization is on :
A. the positions
B. role
C. status
D. people and their relationships.
E.
Question: 888 Leadership authority in the informal organization flows from:
A. above
B. top
C. below
D. none of these.
E.
Question: 889 The major functions performed by informal groups are:
A. helping group members to attain their specific objectives
B. providing social satisfaction to get members
C. serving as a communication medium
D. serving as the agency for social control of behaviour
E. all of these.
Question: 890 The control that informal groups exert over the behaviour of members of
the group itselg:
A. internal social control
B. external social control
C. functional control
D. self-control.
E.
Question: 891 Sociogram is a technique adopted for;
A. understanding degree of social responsibility of a business unit
B. analysing an informal organization
C. understanding technical characteristic of a work group
D. all of these.
E.
Question: 892 The grapevine is often :
A. completely accurate
B. 80 percent accurate
C. 20 percent accurate
D. never accurate.
E.
Question: 893 Dysfunctions are best defined as :
A. informal organization characteristics that permit non-formal behaviour to exist
B. formal organization characteristics that permit formal behaviour to exist
C. formal organization characteristics that permit behaviour to exist
D. informal organization characteristics that permit formal behaviour to exist.
E.
Question: 894 Personal problems exist:
A. only in large firms
B. in all firms regardless of size
C. only in firms that have no personal departments
D. only in unionized firms.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
883 . B 884 . C 885 . A 886 . B 887 . D 888 . B 889 . E 890
. A 891 . B 892 . B 893 . B 894 . B
uestion: 893 Dysfunctions are best defined as :
A. informal organization characteristics that permit non-formal behaviour to exist
B. formal organization characteristics that permit formal behaviour to exist
C. formal organization characteristics that permit behaviour to exist
D. informal organization characteristics that permit formal behaviour to exist.
E.
Question: 894 Personal problems exist:
A. only in large firms
B. in all firms regardless of size
C. only in firms that have no personal departments
D. only in unionized firms.
E.
Question: 895 Staffing function of management comprises the activities of :
A. selecting the suitable person for positions
B. defining the requirements with regard to the people for the job to be done
C. training and developing staff to accomplish their task more effectively
D. all of these.
E.
Question: 896 The employee services department would probably NOT have responsibility
for :
A. publications
B. recreation programs
C. safety
D. grievance handing.
E.
Question: 897 The process involved in terminating an employee would most likely be
handled by:
A. employment
B. employment services
C. labour relations
D. training.
E.
Question: 898 Suppose you are the General Manager of a company and as such have to
deal with people and resources.An idea strikes your mind which is bound to improve the
productivity of the organization ,but you know that employees will resent it.
A. try to implement the idea inspite of their resentment
B. drop the idea since you know that they will not welcome it
C. educate your employees gradually and wait for such a time when it might be implemented
conveniently
D. none of these.
E.
Question: 899 Of the following ,the poorest advice for a job seeker is to :
A. prepare a professional resume
B. identify potential employee through classified advertisement s
C. make potential job contacts through your friends
D. establish career and pursue them flexibly.
E.
Question: 900 The selection interview often focuses on all but the candidate's
A. ability to communicate
B. age
C. education
D. work experience.
E.
Question: 901 The proportion of terms using selection tests today is approximately:
A. none
B. 25%
C. 50%
D. 75%
E.
Question: 902 Psychological tests for executive selection are helpful ,but have a serious
imitation ,which is :
A. cost in terms of time and of interpretative grading
B. lack of agreement on what traits should be included
C. dislike of many competent managerial candidates in being subjected to them
D. none of these.
E.
Question: 903 One of the main reasons for obtaining a manager from outside an enterprise
is :
A. to obtain fresh idea and new applications of management
B. to enhance the public image of the enterprise being good place to work
C. to avoid a moral problem among old employees
D. none of these.
E.
Question: 904 The favouring of relatives of the firm's excutives when promotions come up
is known as:
A. partiality
B. patronage
C. nepotism
D. red tappism.
E.

Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
893 . B 894 . B 895 . D 896 . D 897 . A 898 . C 899 . B 900
. B 901 . C 902 . B 903 . A 904 . C
Question: 903 One of the main reasons for obtaining a manager from outside an enterprise
is :
A. to obtain fresh idea and new applications of management
B. to enhance the public image of the enterprise being good place to work
C. to avoid a moral problem among old employees
D. none of these.
E.
Question: 904 The favouring of relatives of the firm's excutives when promotions come up
is known as:
A. partiality
B. patronage
C. nepotism
D. red tappism.
E.
Question: 905 The procedure followed in discovering all of the facts about a group of jobs
is ;
A. job analysis
B. job specification
C. job evaluation
D. job rotation.
E.
Question: 906 The shifting of an employee from one of another that does not involve the
assumption of greater responsibilities is know as:`
A. shifting
B. transfer
C. exchange
D. termination.
E.
Question: 907 When an employee is temporarily separated from a company this is called:
A. discharge
B. exclusion
C. lay off
D. termination.
E.
Question: 908 A collection of tasks,duties and responsibilities assigned to and performed
by a single individual is a :
A. job
B. occupation
C. position
D. grade.
E.
Question: 909 Process of collecting and analysing information about the
duties,responsibilities and conditions of a specific work assignment is :
A. job analysis
B. job evaluation
C. activity analysis
D. occupation analysis
E.
Question: 910 Work assignment having a specific of duties, responsibilities and conditions
differing those of other assignments is :
A. an occupation
B. an assignment
C. job
D. a position.
E.
Question: 911 Performance appraisal is useful for determining the employees:
A. retention
B. promotion
C. training
D. all of these.
E.
Question: 912 An unlikely goal of performance appraisal is :
A. to uncover training needs
B. to identify psychological problems
C. to identify candidate for promotion
D. to discuss way in which performance can be improved.
E.
Question: 913 Traditional approach to appraisal, now-a-days, have increasingly
emphasized the evaluation of:
A. employee characteristics
B. employee performance
C. employee relations
D. none of these.
E.
Question: 914 One difficulty of trait-oriented appraisal system is that they:
A. fail to focus on performance
B. are not directly linked to performance
C. seldom result in improving performance
D. all of the above.
E.

Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
903 . A 904 . C 905 . A 906 . B 907 . C 908 . C 909 . B 910
. A 911 . D 912 . B 913 . B 914 . D
uestion: 913 Traditional approach to appraisal, now-a-days, have increasingly emphasized
the evaluation of:
A. employee characteristics
B. employee performance
C. employee relations
D. none of these.
E.
Question: 914 One difficulty of trait-oriented appraisal system is that they:
A. fail to focus on performance
B. are not directly linked to performance
C. seldom result in improving performance
D. all of the above.
E.
Question: 915 The traditional method of appraisal whereby the rate lists the employees
according to their level of performance is called the:
A. ranking method
B. critical incident method
C. check list method
D. graphic scales method
E. forced distributing method.
Question: 916 The method in which the relative percentage ranking of each employee is
indicated in respect to each factor,rather than on an overall basis ,is the:
A. ranking method
B. critical incidents method
C. check list method
D. graphic scales method
E. force distribution method.
Question: 917 The method of appraisal in which the employee is rated in respect to a
quantitative for each factor is the:
A. ranking method
B. critical incidents method
C. check list method
D. graphic scales method
E. force distribution the method.
Question: 918 The method in which the rate indicates which statements in a prepared list
are descriptive of the employee or his performance is the :
A. ranking method
B. critical incidents method
C. check list method
D. graphic scales method
E. force distributing method.
Question: 922 The method of appraisal in which the rater is required to keep a record of
notable instance and failure for each employee during the ranking period is the :
A. ranking incidents method
B. critical method
C. check list method
D. graphical scales method
E. forced distribution method
Question: 923 A relatively recent development in the area of performance appraisal by
which the performance review is oriented toward mutually established job objectives,is:
A. goal oriented appraisal
B. check list method
C. critical incidents method
D. graphical scales method.
E.
Question: 925 The formal meeting and discussion between the rater and the
employee,which is held in conjunction with a periodic appraisal of performance ,is called :
A. depth interview
B. stress interview
C. appraisal interview
D. none of these.
E.
Question: 926 A job specification would be unlikely to specify requirements for:
A. level of performance expected
B. knowledge
C. previous experience
D. physical characteristics.
E.
Question: 927
A.
B.
C.
D.
E.
Question: 929 The process of determining the correct rate of pay for a position is called:
A. job analysis
B. job evaluation
C. job description
D. job specification
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
913 . B 914 . D 915 . A 916 . E 917 . D 918 . C 922 . B 923
. A 925 . A 926 . C 927 . A 929 . B
uestion: 927
A.
B.
C.
D.
E.
Question: 929 The process of determining the correct rate of pay for a position is called:
A. job analysis
B. job evaluation
C. job description
D. job specification
E.
Question: 930 The process of determining the correct rate of pay for a position is called:
A. job analysis
B. job evaluation
C. job description
D. job specification.
E.
Question: 932 Of the on-the-job methods of development ,the method which is most
widely used and which concerns the development of knowledge and skill in a particular job
is :
A. coaching
B. position rotation
C. special projects
D. committee assignments.
E.
Question: 934 The on-the -job methods of development which involves assignment to
additional research studies or tasks that are not part of the usual job routine is called:
A. coaching
B. position rotation
C. special projects
D. committee assignments.
E.
Question: 935 Of the off-the -job methods of training and development,the method most
frequently used to convey special areas of knowledge is known as:
A. special training courses
B. business games
C. role playing
D. sensitive training .
E.
Question: 936 The method of participants are placed in a simulated competitive
environment and operate as executive team is :
A. special training courses
B. business games
C. role playing
D. sensitive training.
E.
Question: 937 The developmental method in which the participants have the opportunity
to learn human relations skill in a laboratory setting is :
A. special training courses
B. business games
C. role playing
D. sensitive training .
E.
Question: 938 The method in which participants meet as a group for a relatively extended
period for the purpose of achieving better self-knowledge and awareness of social
interaction is :
A. special training courses
B. business games
C. role playing
D. sensitive training.
E.
Question: 939 Sensitivity training sessions:
A. are proven to be effective OD techniques
B. encourage people to express and examine their feelings and behaviour
C. work best with 20 - 30 members
D. are highly structured sessions.
E.
Question: 941 Directing functions of management embraces activtes of :
A. issuing of orders to subordinates
B. supervising of subordinates
C. communicating with subordinates
D. proving adequate leadership and motivation to subordinates
E. all of these.
Question: 945 The direction process has several characteristics.Which of the following is
not typically included?
A. it is goal oriented
B. it occurs in sequential chains
C. it occurs over time
D. it cannot be learned in the classroom.
E.

Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
927 . A 929 . B 930 . B 932 . A 934 . C 935 . A 936 . B 937
. C 938 . D 939 . B 941 . E 945 . D
Question: 941 Directing functions of management embraces activtes of :
A. issuing of orders to subordinates
B. supervising of subordinates
C. communicating with subordinates
D. proving adequate leadership and motivation to subordinates
E. all of these.
Question: 945 The direction process has several characteristics.Which of the following is
not typically included?
A. it is goal oriented
B. it occurs in sequential chains
C. it occurs over time
D. it cannot be learned in the classroom.
E.
Question: 947 In comparison to top level manager,a first-line supervisor will spend more
time in :
A. direction of subordinates
B. policy making
C. public relations
D. long-range planning.
E.
Question: 949 Technical skill of a supervisor will be most needed where:
A. operations are complex and organizational level is low
B. operations are simple and organizational level is low
C. operations are simple and organizational level is high
D. operations are complex and organizational level is high.
E.
Question: 950 The vast majority of supervisory decisions are:
A. intuitive
B. judgmental
C. problem-solving
D. group decisions.
E.
Question: 951 One disadvantage of group participation in directing is :
A. time required
B. knowledge available
C. motivation of the members
D. effect on morale.
E.
Question: 953 Execution involves all of the following steps except:
A. providing direction
B. initiating operations
C. providing support resources
D. measuring performance against the plan.
E.
Question: 954 A supervisor is most likely to be able to directly affect an employees:
A. task assignment
B. work habits
C. personal aspirations
D. attitudes and values.
E.
Question: 955 The element that is a linking process of managerial functions is :
A. planning
B. controlling
C. communicating
D. representing
E.
Question: 959 Successful communication involves the occurrence of a :
A. desire change
B. undesired change
C. no change
D. none of these.
E.
Question: 961 The proportion of a time manager spends communicating is probably about:
A. 25%
B. 50%
C. 75%
D. 100%
E.
Question: 962 The proper sequence of elements in the expanded communication model is :
A. sender-message-transmission-recipient-meaning
B. message-sender-signal-receiver-decode
C. sender-transmission-message-decode-meaning
D. message-transmission- encode-receiver-decode.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
941 . E 945 . D 947 . A 949 . A 950 . B 951 . A 953 . D 954
. A 955 . C 959 . A 961 . C 962 . A
Question: 961 The proportion of a time manager spends communicating is probably about:
A. 25%
B. 50%
C. 75%
D. 100%
E.
Question: 962 The proper sequence of elements in the expanded communication model is :
A. sender-message-transmission-recipient-meaning
B. message-sender-signal-receiver-decode
C. sender-transmission-message-decode-meaning
D. message-transmission- encode-receiver-decode.
E.
Question: 963 Among several communication options,managers are known to spend the
most time in:
A. writing
B. speaking
C. reading
D. listing.
E.
Question: 966 All of the following are useful guides to listening expect:
A. stop talking
B. restate the other's comment as you heard it
C. avoid the use of idle chatter
D. show genuine concern and a willingness to listen.
E.
Question: 967 Listener's retention of information immediately after hearing it is about:
A. 25%
B. 50%
C. 75%
D. 100%
E.
Question: 968 Leadership implies the existence of the:
A. followers
B. leader
C. community of interests between the two
D. all of these.
E.
Question: 970 A reader typically :
A. seeks to understand and problems of his followers
B. puts plans into action and generates enthusiasm for them
C. motivates others to accomplish the required work
D. none of these
E. all of these.
Question: 971 The relationship between leadership and management is most accurately
stated as:
A. leadership is a subset of management
B. leadership and management are synonymous terms
C. there is nor relationship between leadership and management
D. mamngement is a subset of leadership.
E.
Question: 972 Leadership is best described as being :
A. creative and continuous
B. dynamic and continuous
C. decisive and dynamic
D.
E.
Question: 973 In two polls regarding business leadership in 16 social and economic
areas,it was found that:
A. business should take more leadership in all areas
B. business should take more leadership in some areas, less in others
C. business should take less leadership in all areas
D. people really had little strong feeling .
E.
Question: 975 The assuming that a leader and his behaviour can not be analysed and that
" a leader is leader" are consistent with the -------approach to studying leadership.
A. great-man
B. trait
C. situational
D. none of these.
E.
Question: 976 Difficulties in defining and measuring personality characteristics of leader
are problems encountered in conjunction with the:
A. great-man approach
B. trait approach
C. situational approach
D. none of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
961 . C 962 . A 963 . D 966 . C 967 . B 968 . D 970 . E 971
. A 972 . C 973 . A 975 . A 976 . B
Question: 975 The assuming that a leader and his behaviour can not be analysed and that
" a leader is leader" are consistent with the -------approach to studying leadership.
A. great-man
B. trait
C. situational
D. none of these.
E.
Question: 976 Difficulties in defining and measuring personality characteristics of leader
are problems encountered in conjunction with the:
A. great-man approach
B. trait approach
C. situational approach
D. none of these.
E.
Question: 977 Shifring the emphasis from what the leader is to what leader does is
consistent with the :
A. great-man approach
B. trait approach
C. behavioural approach
D. none of these.
E.
Question: 978 The study of leadership has focused primarily on three areas, NOT include:
A. traits
B. leadership
C. attitude and emotions
D. situational factors.
E.
Question: 979 George Homans suggest that what a leader needs is :
A. a method for analyzing the social situation
B. absolute principles for managing people
C. concepts that do not change over time or because of new conditions
D. a good set of rules.
E. a
Question: 980 The manager who motivates people by offering them greater satisfaction of
their own motives they work towards the organization 's goals is utilising:
A. positive leadership
B. negative leadership
C. centralised leadership
D. decentralised leadership
E.
Question: 982 The manager who motivates people by explicitly or implicitly threatening
punishment of some kind for non-cooperation is using:
A. positive leadership
B. negative leadership
C. centralised leadership
D. decentralised leadership
E.
Question: 983 In which leadership climate would the employee tene to " look for a way
out "of the situation?
A. positive
B. negative
C. both positive and negative
D. neither positive nor negative.
E.
Question: 984 Bureaucratic leader is -------- leadership.`
A. boss centred
B. group centred
C. subordinates centred
D. rule centred.
E.
Question: 985 Democratic leadership is characteristics by:
A. decentralisation
B. two-way communication
C. participation
D. all of these.
E.
Question: 986 Autocratic leadership is characterised by :
A. maximum centralisation of authority
B. unilateral decision making
C. one-way communication
D. all of these.
E.
Question: 987 One who holds his position because of force of prestige attached to his
office is called:
A. intellectual leader
B. institutional leader
C. democratic leader
D. creative leader.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
975 . A 976 . B 977 . C 978 . C 979 . A 980 . A 982 . B 983
. B 984 . D 985 . D 986 . D 987 . B
Question: 986 Autocratic leadership is characterised by :
A. maximum centralisation of authority
B. unilateral decision making
C. one-way communication
D. all of these.
E.
Question: 987 One who holds his position because of force of prestige attached to his
office is called:
A. intellectual leader
B. institutional leader
C. democratic leader
D. creative leader.
E.
Question: 989 Industrial leaders are developed by improving the natural talents which
individuals possess through:
A. formal education
B. industrial training
C. self-development
D. all of these.
E.
Question: 991 Which motives would be most important in guiding a person's behaviour at
a particular time,those that are -----?
A. satisfied
B. unsatisfied
C. both of these
D. none of these.
E.
Question: 992 For which socio-economic group of people would the physical dimension of
motiveation be most important?
A. upper income
B. middle income
C. lower income
D. none of these.
E.
Question: 993 Achievement for its own sake and sacrifice of personal com-fort for the
good of someone else or for a cause typify the --------dimension of motivation.
A. physical
B. social
C. psychic
D. none of these.
E.
Question: 994 Needs theory of motivation was enunciated by:
A. Abraham
B. David Mc Clelland
C. Kurt Lewin
D. Herzberg.
E.
Question: 995 A.H Maslow suggested that in modern society needs are:
A. completely satisfied (100%)
B. largely satisfied (70%)
C. partially satisfied(30%)
D. unsatisfied.
E.
Question: 996 What in your opinion would be the most powerful personal objective of a
Noble Prize winning chemist working in the research department of a medical concern?
A. money
B. status
C. pride of creativity
D. none of these.
E.
Question: 997 Arrange these needs in a hierarchy in order of their power to motivate
behaviour:
A. love
B. esteem
C. physiological
D. self-actualization
E. safety.
Question: 999 An employee working under a financial incentive system,who would like to
produce more in order to earn more money but would thereby loose the friendship of those
in the work group,faces an--------.
A. approach -approach conflict
B. approach -avoidance conflict
C. avoidance-avoidance conflict
D. none of these.
E.
Question: 1000 The junior executive who faces the choice of either working in the evening
or missing a due date for a job assignment is involved in an ----conflict situation.
A. approach -approach
B. approach-avoidance
C. avoidance-avoidance
D. none of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
986 . D 987 . B 989 . D 991 . B 992 . C 993 . C 994 . A 995
. B 996 . C 997 . A 999 . B 1000 . C
Question: 999 An employee working under a financial incentive system,who would like to
produce more in order to earn more money but would thereby loose the friendship of those
in the work group,faces an--------.
A. approach -approach conflict
B. approach -avoidance conflict
C. avoidance-avoidance conflict
D. none of these.
E.
Question: 1000 The junior executive who faces the choice of either working in the evening
or missing a due date for a job assignment is involved in an ----conflict situation.
A. approach -approach
B. approach-avoidance
C. avoidance-avoidance
D. none of these.
E.
Question: 1001 The foreman who"gets made" at an inspector for rejecting parts
manufacture in this department thereby exhibits:
A. aggressive response
B. withdrawal response
C. compromise response
D. none of these.
E.
Question: 1002 A woman employee who" breaks down and cries"when repairman who "
hits sensitive mechanism with a wrench because he is unable to loosen it both illustrate the
reaction called:
A. aggressive response
B. withdrawal response
C. compromise response
D. none of these.
E.
Question: 1003 Who propunded Theory X and Theory Y?
A. Douglas Mc Gregor
B. A.H Maslow
C. Frederick Herzberg
D. David Mc Clelland.
E.
Question: 1004 The managerial assumption that people basically dislike work ,prefer to be
directed,and want to avoid responsibility has been called:
A. Theory X
B. Theory Y
C. Theory Z
D. None of these.
E.
Question: 1031 Theory Y approach imply that great reliance should be placed on :
A. external control
B. internal control
C. production control
D. none of these.
E.
Question: 1032 Peter Drucker has been critical of Theory y for :
A. its attempt to control employees by psychological manipulation
B. totally discarding Theory X
C. stressing work as natural as play or rest
D. stressing on virtues of human nature.
E.
Question: 1035 In considering the hard or punitive verse the soft or human
relations,reactions to handing the consequences of Theory X,Mc Gregor suggest that the
best alternative is :
A. hard
B. soft
C. both hard and soft
D. neither hard not soft.
E.
Question: 1036 Who propounded " Motivation Maintenance Theory?"
A. A.H.Maslow
B. Douglas Mc Gregor
C. Frederick Herzberg
D. F.W.Taylor.
E.
Question: 1038 The set of factors which is primarily concerned with things that "surround"
the job are called:
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. motivational and maintenance factors
D. none of these.
E.
Question: 1040 A set of factors which are concerned with the job itself are called:
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
999 . B 1000 . C 1001 . A 1002 . B 1003 . A 1004 . A 1031 . B 1032
. A 1035 . D 1036 . C 1038 . B 1040 . A
Question: 1038 The set of factors which is primarily concerned with things that "surround"
the job are called:
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. motivational and maintenance factors
D. none of these.
E.
Question: 1040 A set of factors which are concerned with the job itself are called:
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these.
E.
Question: 1041 The two factors theory of motivation has been much criticised .Which
statement is least valid?
A. the study design(method)influenced the results
B. all people have strong derives for growth and accomplishment
C. the job content and job context factors are not mutually exclusive
D. satisfied workers are not necessarily the most productive.
E.
Question: 1044 Managerial control typically consists of three steps.Which one does NOT
belong?
A. take corrective action
B. evaluate progress
C. remove unnecessary obstacles
D. measure performance.
E.
Question: 1045 The proper sequence of the three steps in the traditional control process is
:
A. set standards,take corrective action,measure performance
B. measure performance,set standards,take corrective actions
C. set standards,measure performance,take corrective actions
D. measure performance,take corrective actions,set standards.
E.
Question: 1047 Controls should be exercised over each of the major functions of a
(manufaturing) organization.Which function is not normally listed as a major (line)?
A. accounting
B. marketing
C. production
D. quality.
E.
Question: 1048 A category not normally included in a resource budget is :
A. direct labour
B. travel
C. southern region
D. materials.
E.
Question: 1049 The function of management is performed by:
A. Board of Directors
B. President
C. Works manager
D. Foreman
E. All of these.
Question: 1050 Control systems typically focus on all but which of the following factors:
A. quality of the product
B. resources consumed
C. employee performance
D. quality of planning process.
E.
Question: 1051 Some pre-requisites for a workable control system are that control should:
A. be economical and flexible
B. follow the organization structure
C. register deviations quickly
D. all of these.
E.
Question: 1052 Execution involves all of the following steps except:
A. providing direction
B. initiating operations
C. providing support resources
D. measuring performances against the plans.
E.
Question: 1053 When performance is measured and evaluated against the plans,several
alternatives may be pursued.Which of the following would probably NOT be a viable option?
A. modify the measurement technique
B. modify the plans
C. modify operations
D. take no action.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
1038 . B 1040 . A 1041 . B 1044 . C 1045 . C 1047 . A 1048
. C 1049 . E 1050 . D 1051 . D 1052 . D 1053 . A
Question: 1052 Execution involves all of the following steps except:
A. providing direction
B. initiating operations
C. providing support resources
D. measuring performances against the plans.
E.
Question: 1053 When performance is measured and evaluated against the plans,several
alternatives may be pursued.Which of the following would probably NOT be a viable option?
A. modify the measurement technique
B. modify the plans
C. modify operations
D. take no action.
E.
Question: 1055 If control are work ,they must be specially tailored:
A. to plans and positions
B. to the individual managers and their personalities
C. to the needs for efficiency and effectiveness
D. all of these.
E.
Question: 1056 Several means are available for the determination of performance:
A. observations
B. reports
C. summaries
D. statistical data
E. all of these.
Question: 1058 All of the following are dangers inherent in over control except:
A. accenting shortrun results and ignoring longrun outcomes
B. the reduction of personal freedom and independence at work
C. the creation of anxiety and stress among workers
D. a tendency toward increased flexibility.
E.
Question: 1059 The weekenesses of direct personal observations are:
A. time consuming
B. observer's purpose may be misunderstood
C. data aquired tend to be general rather than precise
D. all of these.
E.
Question: 1060 In terms of the three focal points of control systems,people in our society
generally like-----best.
A. self control
B. centralized control
C. personal control
D. none of these.
E.
Question: 1062 Which focal point in the operation of control system has the classic
approach to organization theory tended to emphasize?
A. centralized control
B. personal control
C. self-control
D. all of these.
E.
Question: 1063 Which focal point in the operation of control systems does the behavioural
point of view emphasize?
A. centralize control
B. personal
C. self-control
D. man-oriented.
E.
Question: 1064 For best management,controlling should be
A. profit-oriented
B. cost-oriented
C. objective-oriented
D. man-oriented.
E.
Question: 1065 In controlling ,a common means for determining performance is by means
of:
A. reports
B. personal objectives
C. standards
D. key cases.
E.
Question: 1066 Customer orders received and shipments are illustrative of :
A. the input and the controlling within an enterprise
B. the close relationship between planning and controlling
C. the key points for controlling
D. the exceptional cases of controlling.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
1052 . D 1053 . A 1055 . D 1056 . E 1058 . D 1059 . D 1060
. A 1062 . A 1063 . C 1064 . C 1065 . A 1066 . C
Question: 1065 In controlling ,a common means for determining performance is by means
of:
A. reports
B. personal objectives
C. standards
D. key cases.
E.
Question: 1066 Customer orders received and shipments are illustrative of :
A. the input and the controlling within an enterprise
B. the close relationship between planning and controlling
C. the key points for controlling
D. the exceptional cases of controlling.
E.
Question: 1067 Included in the category of overall controls are:
A. sales budget,strategic points and organization pattern
B. ratios,break even analysis and return one investment
C. authority,standards and PERT
D. none of these.
E.
Question: 1068 The control function of management embraces:
A. cost control
B. financial control
C. budgetary control
D. all of these.
E.
Question: 1070 Several types of control systems rely on quantitaive data in their
measurement process .Which type does NOT?
A. social control
B. financial control
C. production control
D. quality control.
E.
Question: 1071 A budget often appears as a projected:
A. trial balance
B. balance sheet
C. income statement
D. none of these.
E.
Question: 1072 The direction of budgeting procedure is a task for :
A. operating management
B. middle management
C. top management
D.
E.
Question: 1073 One of the following budgets is probably most closely allied to the sales
budget:
A. labour budget
B. production budget
C. advertising budget
D. cash budget.
E.
Question: 1074 A budget that serves as a guide to the activities of the pur-chasing
department is :
A. the cash budget
B. the materials budget
C. the production budget
D.
E.
Question: 1075 The budget that is most directly concerned with the distribution of
overhead expenses is the :
A. production budget
B. cash budget
C. manufacturing budget
D.
E.
Question: 1076 Control of a departmental budget by a finance staff is an example of:
A. centralized control
B. personal control
C. self-control
D. none of these.
E.
Question: 1077 The period selected for a budget should:
A. coincide with the period used for the profit and loss statement
B. include the complete cycle of activity being budget
C. be guided by the limits of the forecasts about the activities
D. all of these.
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
1065 . A 1066 . C 1067 . B 1068 . D 1070 . A 1071 . A 1072
. B 1073 . C 1074 . C 1075 . C 1076 . A 1077 . D
Question: 1076 Control of a departmental budget by a finance staff is an example of:
A. centralized control
B. personal control
C. self-control
D. none of these.
E.
Question: 1077 The period selected for a budget should:
A. coincide with the period used for the profit and loss statement
B. include the complete cycle of activity being budget
C. be guided by the limits of the forecasts about the activities
D. all of these.
E.
Question: 1079 long range company budgeting is difficult because of :
A. changes in internal organization structure
B. unanticipated union wage demands
C. hampering government regulations
D. inability to forecast costs and sales volume far in advance.s
E.
Question: 1080 Robert Anthony suggests that a budgeting process is:
A. more critical in private than than public institution
B. more critical in public than private institutions
C. equally critical for both public and private
D. not critical in either one.
E.
Question: 1082 The type of budget most common in public institutions is :
A. fixed
B. variable
C. semi-variable
D. flexible.
E.
Question: 1083 Flexible budgets eliminate which cause(use)of variance?
A. from a poor estimate (or inaccurate standard)
B. from unexpected efficiency
C. from unexpected inefficiency
D. from a change in level of activity.
E.
Question: 1084 The Gantt chart is a control device for:
A. maintaining quality
B. arranging floor plans
C. machine-loading
D. scales forecasting.
E.
Question: 4145 One conclusion from the Hawthorne studies was that:
A. moral declines when employees are allowed to voice their grievances
B. workers produce at the pace dictated by the formal organic
C. social interaction with fellow workers influences job satisfaction
D. providing recognition to employees has little positive impact on productivity
E.
Question: 4146 The area of behavioral science application that emphasizes the importance
of common understanding and its assessment is ;
A. communication
B. motivation
C. leadership
D. development
E.
Question: 4147 The area of behavioral science research that focuses on the personal
factors underlying high productivity ,as well as high morale,is the area of employee:
A. communication
B. motivation
C. leadership
D. development
E.
Question: 4148 The area having to do with identifying personal characteristics and
situational factors leading to managerial success is that of:
A. communication
B. motivation
C. leadership
D. development
E.
Question: 4149 The situational variable organizations,the systems approach to
management has resulted in particular interest being given to:
A. economic
B. political
C. socio-culture
D. technological
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
1076 . A 1077 . D 1079 . B 1080 . B 1082 . A 1083 . D 1084
. C 4145 . C 4146 . A 4147 . B 4148 . C 4149 . D
Question: 4148 The area having to do with identifying personal characteristics and
situational factors leading to managerial success is that of:
A. communication
B. motivation
C. leadership
D. development
E.
Question: 4149 The situational variable organizations,the systems approach to
management has resulted in particular interest being given to:
A. economic
B. political
C. socio-culture
D. technological
E.
Question: 4150 As applied in business organizations,the systems approach to management
has resulted in particular being given to:
A. behavioural factors
B. formal authority
C. information and decision process
D. none of the above
E.
Question: 4151 The first step in a situational analysis of managrial problems is :
A. decipher the situation to known which factors are significant
B. know the trade off associate with each concept
C. match appropriate concepts and techniques with the situation
D. be knowledge of the various management concepts and techniques
E.
Question: 4152 With regard to situational management,managers should:
A. adopt the practice and style of someone else who is effect
B. develop their own natural style
C. disregard their own personality in their choice of a style
D. recognise that what works well in one situation should works equally well in another situation
E.
Question: 4153 The principle that a subordinate should receive order and be responsible to
only one boss is known as:
A. unity of command
B. unity of direction
C. unity of control
D.
E.
Question: 4154 When management pays attention to more important areas and when day-
to -day routine problems are looked after by lower-level of management ,this is known as:
A. Management By Objectives(MBO)
B. Management of Exception (MBE)
C. Unity of Command
D. Critical Path Method (CPM)
E.
Question: 4155 Division of labour :
A. reduces efficiency
B. affects the authority-responsibility relationship
C. increases efficiency
D. causes every employee to have only one boss
E.
Question: 4156 Fayol stated that:
A. discipline is over emphasized as a need for the manager
B. the individual 's interest and desire should control the goals of the organization
C. staff is not especially important when a strong manager is available
D. the degree of centralization varies
E.
Question: 4157 Hierarchy:
A. is sometimes called a chain of command
B. should always be followed in communications
C. is never responsible for red tape
D. means fairness combined with equity
E.
Question: 4158 Current management theory is a combination of:
A. process and behaviour school
B. quantitative and systems school
C. process and systems school
D. process,quantitative and behavioural school
E.
Question: 4159 Modern management theory does not include:
A. a reduction in the application of systems theory
B. modern organization structure
C.
D. greater attention to the management of change
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4148 . C 4149 . D 4150 . C 4151 . C 4152 . B 4153 . A 4154
. B 4155 . C 4156 . D 4157 . A 4158 . C 4159 . A
uestion: 4158 Current management theory is a combination of:
A. process and behaviour school
B. quantitative and systems school
C. process and systems school
D. process,quantitative and behavioural school
E.
Question: 4159 Modern management theory does not include:
A. a reduction in the application of systems theory
B. modern organization structure
C. increased research on human behaviour
D. greater attention to the management of change
E.
Question: 4160 Systems theory:
A. is believed to be the basis of a school in itself
B. is the basis for systems management
C. provides the general base for the use of computers in business
D. all of the above
E.
Question: 4161 A managerial approach that uses those aspects of management schools
that meet the unique of the individual manager is called
A. eclectic
B. behavioural
C. quantitative
D. process
E.
Question: 4162 Functionalism involves:
A. a scalar chain of command
B. assigning tasks to certain people
C. compulsory staff consultation
D. none of the above
E.
Question: 4163 An open system does not include;
A. input
B. output
C. transformation process
D. resistance to change
E.
Question: 4164 Social systems are
A. mechanical
B. biological
C. contrived
D. all of the above
E.
Question: 4165 Management functions do not include
A. developing strategy
B. formulating objectives
C. being a company spokesman
D. developing technology
E.
Question: 4177 Staffing function of management comprises the actives of :
A. selecting suitable persons for positions
B. defining the requirements with regard to the people for the job to be done
C. training and developing staff to accomplish their tasks more effectively
D. all of these
E.
Question: 4178 Staffing function of management needs to be performed:
A. only in new enterprises
B. only in going enterprises
C. both in new and going enterprises
D. none of these
E.
Question: 4179 Guiding and supervising the efforts of subordinates towards the
attainment of the organization 's goals describes the function of :
A. planning
B. organizing
C. directing
D. controlling
E.
Question: 4180 Directing function of management embraces activities of :
A. issuing orders to subordinates
B. supervising subordinates
C. guiding and teaching the subordinates
D. providing leadership and motivation to subordinates
E. all of these
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4158 . C 4159 . A 4160 . C 4161 . A 4162 . B 4163 . D 4164
. C 4165 . D 4177 . D 4178 . C 4179 . C 4180 . E
Question: 4179 Guiding and supervising the efforts of subordinates towards the
attainment of the organization 's goals describes the function of :
A. planning
B. organizing
C. directing
D. controlling
E.
Question: 4180 Directing function of management embraces activities of :
A. issuing orders to subordinates
B. supervising subordinates
C. guiding and teaching the subordinates
D. providing leadership and motivation to subordinates
E. all of these
Question: 4181 Adequate motivation of employees results in:
A. fostering in-disciplines among the subordinates
B. boosting the morale of the subordinates
C. decreasing the productivity of subordinates
D. all of these
E.
Question: 4182 "Unity of Command " principle of effective direction means:
A. subordinates should be responsible to one superior
B. there should be unity amongst subordinates
C. there should be unity amongst superiors
D. a superior can supervise a limited number of subordinates
E.
Question: 4184 Establishing standards,comparing actual results with standards and taking
corrective actions are the steps included in the process of
A. planning
B. controlling
C. directing
D. organizing
E.
Question: 4185 Control function of management cannot be performed without:
A. planning
B. organizing
C. staffing
D. motivation
E.
Question: 4187 Successful coordination of activities results from effectively carrying out
the function:
A. planning
B. organizing
C. staffing
D. directing
E. all of these
Question: 4188 Line functions are concerned with those activities which are connected
with the discharge of:
A. direct responsibility for accomplishing the subsidiary objectives of the organization
B. direct responsibility for accomplishing the main objectives of the organization
C. direct responsibility for accomplishing both main and subsidiary objectives of the organization
D. none of these
E.
Question: 4189 Main functions of administrative management are:
A. planning,organizing ,staffing,directing and controlling
B. planning ,organizing,directing and controlling
C. planning ,organizing,staffing and directing
D. planning,organizing,controlling and represntation
E.
Question: 4192 In terms of the sequential relationship, the first function requiring
managerial attention is:
A. planning
B. coordinates
C. directing
D. controlling
E.
Question: 4194 The last function in the sequence,which culminates in the attainment of
organization objectives,is:
A. organizing
B. coordinating
C. controlling
D. planning
E.
Question: 4195 Which of the following management functions are closely related?
A. planning and organizing
B. staffing and control
C. planning and control
D. planning and staffing
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4179 . C 4180 . E 4181 . B 4182 . A 4184 . B 4185 . A 4187
. E 4188 . B 4189 . B 4192 . A 4194 . C 4195 . C
Question: 4194 The last function in the sequence,which culminates in the attainment of
organization objectives,is:
A. organizing
B. coordinating
C. controlling
D. planning
E.
Question: 4195 Which of the following management functions are closely related?
A. planning and organizing
B. staffing and control
C. planning and control
D. planning and staffing
E.
Question: 4196 Which of the following functions of management are more closely related?
A. planning
B. coordination
C. motivation
D. control
E.
Question: 4198 The corporate president's job could be described as requiring:
A. high technical ability
B. high administrative ability
C. accounting operations ability
D. an aptitude for security operations
E.
Question: 4199 Which of the following is not an element of administration?
A. planning
B. organizing
C. coordinating
D. initiative
E.
Question: 4203 According to Barnard,the executive,s primary job is:
A. to establish and maintain a communication system
B. to develop and improve technical skills
C. to develop job descriptions
D. to create a climate in which production workers will increase productivity
E.
Question: 4206 Which of the following is not one of the three executive functions
described by Barnard?
A. establish and maintain a communication system
B. get workers to make the necessary effort for the organization
C. develop authority relationships
D. formulate purposes and objectives of the organization
E.
Question: 4209 Referring to staff:
A. employees can being immediately to perform productively on the job
B. it is useful to continually shift staff people from one job to another
C. a mediocre administrator who has been on the job for a while is more productive than a
competent manager who has been moving around
D. none of the above apply
E.
Question: 4211 In order to get workers to make a maximum effort,they must:
A. have excellent leadership
B. be intimidated by first line supervisors
C. be part of the overall executive communication network
D. identify with the organization
E.
Question: 4214 Understanding authority is important because:
A. authority is enough to get workers to obey
B. workers will faithfully obey any instructions if they understand them
C. the instructions must be consistent with the purpose of the organization
D. having authority is not enough to get workers to obey instructions
E.
Question: 4223 The activity of an executive manager in which we given careful
consideration to future even is known as:
A. planning
B. controlling
C. appraising
D. organizing
E. developing
Question: 4251 Goal congruence refers to a situation where:
A. personal interests of the employees are not looked after at the time of fixing company
objectives
B. the goals of the company and the personal goals of the employees are in conflict with each
other
C. the goals of the and the personal goals of the employees are in conflict with each other
D. none of these
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4194 . C 4195 . C 4196 . D 4198 . B 4199 . D 4203 . A 4206
. C 4209 . D 4211 . A 4214 . B 4223 . A 4251 . C
Question: 4223 The activity of an executive manager in which we given careful
consideration to future even is known as:
A. planning
B. controlling
C. appraising
D. organizing
E. developing
Question: 4251 Goal congruence refers to a situation where:
A. personal interests of the employees are not looked after at the time of fixing company
objectives
B. the goals of the company and the personal goals of the employees are in conflict with each
other
C. the goals of the and the personal goals of the employees are in conflict with each other
D. none of these
E.
Question: 4255 The principle of limiting factor states that in choosing from among
alternatives the more individuals can identify and solve for those factors which are critical
to:
A. formulation of organizational policies,rules ,procedures and strategies,the more clearly and
accurately they can select the most favourable alternative
B. the attainment of desired goal,the more clearly and accurately they can select the most
favourable alternative
C. organizational efficiency and efficacy,the more clearly accurately they can select most
favourable alternative
D. none of these
E.
Question: 4256 Most managers have:
A. no objectives
B. multiple objectives
C. single objectives
D. none of these
E.
Question: 4262 By " satisficing "objectives is meant:
A. accomplishing the targeted work within time and cost allowed
B. having an objective that the manager finds easy to attain
C. maintaining present competitive and profit positions
D. none of these
E.
Question: 4264 Arranging the data in a matrix form is most characteristic of:
A. monto carlo
B. linear programming
C. simultation
D. none of these
E.
Question: 4265 Within an enterprise,existent plans do not :
A. need to be considered interdependent
B. tend to beget plans
C. apply to simple,repetitive work
D. none of these
E.
Question: 4269 The responsibility of the "Production Planning and Control" department is
to :
A. offset seasonal variations
B. keep work in process at a minimum
C. formulate production policy
D. schedule output to fulfill sales needs
E. avoid inventory losses
Question: 4271 Thinking in term of phases in planning helps to:
A. reduce the plan to a simple series of actions
B. keep the planned efforts on schedule
C. coordinate the separate activities within the plan
D. insurance acceptance of the plan by all concerned or affected by it
E. all of these
Question: 4274 With regard to Gantt charts:
A. they ignore costs
B. they ignore the time factor
C. they show dependent relationships between activities
D. they explicitly show quantity and quality considerations
E.
Question: 4276 Which is not type of economic forecasting?
A. extrapolation
B. user expectations
C. lead and lag indicators
D. econometrice
E.
Question: 4277 Sales may be anticipated by:
A. jury of executive opinion
B. grass-roots method
C. current sales information
D. all of the above
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4223 . A 4251 . C 4255 . A 4256 . B 4262 . C 4264 . B 4265
. D 4269 . D 4271 . E 4274 . A 4276 . C 4277 . B
estion: 4276 Which is not type of economic forecasting?
A. extrapolation
B. user expectations
C. lead and lag indicators
D. econometrice
E.
Question: 4277 Sales may be anticipated by:
A. jury of executive opinion
B. grass-roots method
C. current sales information
D. all of the above
E.
Question: 4278 An econometric model;
A. uses no - mathematical techniques
B. is not used in forecasting
C. can suggest the results of using various strategies
D. determines lag indictors.
E.
Question: 4279 An each system in the planning function is made up of four elements.The
are:
A. objectives ,policies,procedures,plans
B. procedures,feedback,control plans
C. standards,inputs ,outputs, controls
D. inputs,process,outputs,feedback
E.
Question: 4280 The specified of XYZ Ltd.can accept gifts from suppliers except token gifts
of purely nominal or advertising value.It is a:
A. objectives
B. policy
C. procedure
D. method
E.
Question: 4343 Management by objectives:
A. is the opposite of job enrichment
B. does not related to establishing goals
C. is not related to establishing goals
D. gives subordinates a voice in what is goint on
E.
Question: 4344 A policy is best defined as:
A. an unwritten objective
B. a rule
C. a guide to action and decision making
D. a regulation not be violated
E.
Question: 4345 Operation research :
A. is a research at the operation level
B. is a non-mathematical concept
C. shows how to conduct research on various manufacturing operations
D. helps broaden management 's vision and perspective in selecting alternative strategies and
solutions to problems
E.
Question: 4346 In its approach to decision making,operations research emphasizes the
use of .......... point of view
A. departmental
B. inter-departmental
C. inter-firm
D. none of these
E.
Question: 4347 The steps involved in OR analysis are:
A. identification and quantification of goals of the system
B. identification and quantification of variables that affect goals attainment
C. selection or construction of the appropriate mathematical models
D. all of these
E.
Question: 4348 Selective probability is:
A. the product of benefits times probability
B. the product of costs times probability
C. based on known probabilities
D. based on limited knowledge or experience
E.
Question: 4349 The probability of a new product's success is 0.6 ,with an expected value
of Rs.21,600.What is projected savings?
A. Rs.12,960
B. Rs.21,600
C. Rs.34,560
D. Rs.36,800
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4276 . C 4277 . B 4278 . C 4279 . D 4280 . D 4343 . D 4344
. C 4345 . D 4346 . B 4347 . D 4348 . D 4349 . A
uestion: 4348 Selective probability is:
A. the product of benefits times probability
B. the product of costs times probability
C. based on known probabilities
D. based on limited knowledge or experience
E.
Question: 4349 The probability of a new product's success is 0.6 ,with an expected value
of Rs.21,600.What is projected savings?
A. Rs.12,960
B. Rs.21,600
C. Rs.34,560
D. Rs.36,800
E.
Question: 4350 The method that is appropriate when costs associated with idle capacity
must be balanced costs of waiting is:
A. queuing theory
B. probability analysis
C. game theory
D. linear programming
E.
Question: 4352 The manager who attaches quantitative estimates of the likelihood of
various events as an aid to decision making is utilising
A. queuing theory
B. probability analysis
C. game theory
D. linear programming
E.
Question: 4354 Determining a decision -making strategy by anticipating what a major
competitor will do involves the use of :
A. queuing theory
B. probability analysis
C. game theory
D. linear programming
E.
Question: 4356 The mathematical method that would be appropriate when we want to
determine how many units each of a number of limitations so as to maximize revenue is :
A. queuing theory
B. probability analysis
C. game theory
D. linear programming
E.
Question: 4357 The most complex of the programming (charting) techniques for non-
repetitive action is:
A. PERT
B. Gantt
C. Impact
D. Milestone
E.
Question: 4361 If, in PERT,the optimistic time estimate for an activity is 3 days, the most
likely is 6 and the pessimistic 12, what is the expected time if all three have equal
probability?
A. 7 days
B. 9 days
C. 12 days
D. 21 days
E.
Question: 4363 Assume an 80 percent learning curve. If it takes an average of 50 hours
assemble 2 units,how many hours (average/unit) would it take to assemble 4?
A. 25
B. 32
C. 40
D. 50
E.
Question: 4364 EDP is an acronym for:
A. efficient data processing
B. electronic data processing
C. elementary data processing
D. elementary data processing
E.
Question: 4365 Which of the following is not a step in decision making?
A. identifying the problem
B. talking about the problem but refusing to analyze relevant data
C. determining possible solutions
D. implementation of a solution
E.
Question: 4367 Quantitative methods of decision making received a big boost during:
A. World War II
B. World War I
C. The Korean War
D. The Indo-Pak War
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4348 . D 4349 . A 4350 . A 4352 . B 4354 . C 4356 . D 4357
. A 4361 . A 4363 . C 4364 . B 4365 . B 4367 . A
Question: 4365 Which of the following is not a step in decision making?
A. identifying the problem
B. talking about the problem but refusing to analyze relevant data
C. determining possible solutions
D. implementation of a solution
E.
Question: 4367 Quantitative methods of decision making received a big boost during:
A. World War II
B. World War I
C. The Korean War
D. The Indo-Pak War
E.
Question: 4369 Inventory costs include
A. clerical and administrative costs
B. storage costs
C. carrying cost
D. all of the above
E.
Question: 4370 Game theory involves:
A. economic order quantity
B. conflict of interest situations
C. linear programming
D. waiting-line theory
E.
Question: 4371 Saddle point zero-sum games:
A. can included two party zero-sum games
B. use minimax
C. use maximin
D. all of these
E.
Question: 4380 Monto Carlo technique uses:
A. subjective technique
B. calculated payoffs
C. simulation
D. assigned probability
E.
Question: 4415 Linear programming technique can be applied for:
A. optimisation of systems
B. minimisation of cost
C. minimisation of effort
D. improving human relations
E.
Question: 4416 Simulation technique will be useful :
A. when the problems are complex
B. when the problem cannot be solved mathematically
C. where a precise solution is required
D.
E.
Question: 4417 The most correction statement about punishment is that :
A. it should always be delayed to allow time to reflect and cool off
B. it should never be used
C. if employed more often,we could have greater productivity
D. its costs and benefits must be carefully evaluated before using it
E.
Question: 4418 The organizational level of management requires data about:
A. production scheduling
B. inventory control
C. inventory measurement
D. formulating budgets
E.
Question: 4419 Which of the following is not a basic function of every business
A. financing
B. distributing
C. research
D. creating a utility
E.
Question: 4420 The organization chart will not show:
A. the informal organization
B. how the work is divided
C. the nature of the work performed by the components
D. chain of command
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4365 . B 4367 . A 4369 . D 4370 . B 4371 . A 4380 . C 4415
. A 4416 . B 4417 . D 4418 . D 4419 . C 4420 . A
Question: 4419 Which of the following is not a basic function of every business
A. financing
B. distributing
C. research
D. creating a utility
E.
Question: 4420 The organization chart will not show:
A. the informal organization
B. how the work is divided
C. the nature of the work performed by the components
D. chain of command
E.
Question: 4421 "Unity of command" is violated under:
A. line organization
B. line and staff organization
C. functional organization
D.
E.
Question: 4422 While delegating a super delegates:
A. only authority
B. authority and responsibility
C. authority,responsibility and accountability
D. authority and responsibility but on the accountability
E.
Question: 4423 Decentralization :
A. increases the importance of superiors
B. decreases the importance of superiors
C. increases the importance of subordinates
D. decreases the importance of subordinates
E.
Question: 4424 Which of the following is not a kind of departmentalization?
A. time
B. customer
C. ad hoc
D. equipment
E.
Question: 4425 The role of "staff" in line and staff organization is:
A. authoritative
B. advisory
C. responsibilitive
D.
E.
Question: 4426 Span of control is narrow when the:
A. posts in the top management increases
B. posts in the middle management increases
C. posts in the first-level increases
D.
E.
Question: 4427 Project organization:
A. is a close system
B. is long -lived
C. has rigid organization
D. none of these
E.
Question: 4428 Committees are most effectine in handing?
A. jurisdictional questions
B. communications
C. decision making
D. all of the above
E.
Question: 4429 Disadvantages of committees do not include:
A. motivation of participation
B. decisions as a result of compromise
C. general inefficiency in some areas
D. waste of executive time
E.
Question: 4430 Disadvantages of committees do not include:
A. motivation of participation
B. decisions as a result of compromise
C. general inefficiency in some areas
D. waste of executive time
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4419 . C 4420 . A 4421 . C 4422 . D 4423 . A 4424 . C 4425
. B 4426 . A 4427 . C 4428 . D 4429 . A 4430 . A
Question: 4429 Disadvantages of committees do not include:
A. motivation of participation
B. decisions as a result of compromise
C. general inefficiency in some areas
D. waste of executive time
E.
Question: 4430 Disadvantages of committees do not include:
A. motivation of participation
B. decisions as a result of compromise
C. general inefficiency in some areas
D. waste of executive time
E.
Question: 4431 What procedures should be employed to make committees operate
effectively?
A. define objectives
B. prepare and distribute agenda before meetings
C. keep size to management number
D. all of the above
E.
Question: 4432 The study of group dynamics shows that when group members select their
fellow employees the result is:
A. job satisfaction increases
B. productivity decreases
C. wants satisfaction increases
D. productivity increases
E. a,b
Question: 4433 which factor does not cause or reduce dysfunctional behaviour?
A. redefinition of departmental boundaries
B. alternation of the informal structure
C. advance warning of impending change
D. lack of consideration for the fears of the personnel
E.
Question: 4434 Which motives would be most important in guiding a person's behavior at
a particular time, those that are------?
A. satisfied
B. unsatisfied
C. both of these
D. none of these
E.
Question: 4435 for which socio-economic group of people would the physical dimension of
motivation be most important?
A. upper income
B. middle income
C. lower income
D. none of these
E.
Question: 4436 Achievement for its own sake and sacrifice of personal comfort for the
good of someone else or for a cause typify the ------ dimension of motivation
A. physical
B. social
C. psychic
D. none of these
E.
Question: 4437 Needs theory of motivation was enunciated by
A. A braham Maslow
B. David Me Clelland
C. Kurt Lewin
D. Herzberg
E.
Question: 4438 the factor which is not normally included as a primary motive is
A. sleep
B. love
C. hunger
D. thirst
E.
Question: 4439 A.H. Maslow suggested that in modern society, safety needs are
A. completely satisfied (100%)
B. largely satisfied (70%)
C. partially satisfied (30%)
D. unsatisfied
E.
Question: 4440 An employee working under a tinancial incentive system, who would like
to produce more in order to earn more money but would thereby loose the friendship of
those in the work group, faces an ------
A. approach-approach conflict
B. approach-avoidance conflict
C. avoidance-avoidance conflict
D. none of these
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4429 . A 4430 . A 4431 . D 4432 . E 4433 . A 4434 . B 4435
. C 4436 . C 4437 . A 4438 . B 4439 . B 4440 . B
uestion: 4439 A.H. Maslow suggested that in modern society, safety needs are
A. completely satisfied (100%)
B. largely satisfied (70%)
C. partially satisfied (30%)
D. unsatisfied
E.
Question: 4440 An employee working under a tinancial incentive system, who would like
to produce more in order to earn more money but would thereby loose the friendship of
those in the work group, faces an ------
A. approach-approach conflict
B. approach-avoidance conflict
C. avoidance-avoidance conflict
D. none of these
E.
Question: 4441 What in your onion would be the most powerful personal objective of a
Noble Prize winning chemist working in the research department of medical concern?
A. money
B. status
C. pride of creativity
D. none of these
E.
Question: 4442 The junior executive who faces choice of either working in the evenings or
missing a due date for a job assignment is involved in an ------ conflict situation
A. approach-approach
B. approach-avoidance
C. avoidance-avoidance
D. none of these
E.
Question: 4443 The junior executive who faces choice of either working in the evenings or
missing a due date for a job assignment is involved in an ------ conflict situation
A. approach-approach
B. approach-avoidance
C. avoidance-avoidance
D. none of these
E.
Question: 4444 A woman employee who "breaks down and cries" when reprimanded and a
repairman who "hits a sensitive mechanism illustrate the reaction called
A. aggressive response
B. withdrawal respnose
C. compromise response
D. none of these
E.
Question: 4445 The foreman who "get mad"at an inspector for rejecting parts
manufactured in his department thereby exhibits
A. aggressive response
B. withdrawal response
C. compromise response
D. none of these
E.
Question: 4446 The managerial assumption that people basically dislike work, prefer to be
directed, and want to avoid responsibility has been called
A. theory X
B. theory Y
C. theory Z
D. none of these
E.
Question: 4447 Who propounded theory X and theory Y
A. Douglas Mc Gregor
B. A.H. Maslow
C. Frederik Herzberg
D. David Mc Clelland
E.
Question: 4448 The managerial assumption that work is as natural as play or rest, and
that higher order needs are the ones particularly relevant to successful motivation, is called
A. theory X
B. theory Y
C. theory Z
D. none of these
E.
Question: 4449 Peter Drucker has been critical of Theory Y for
A. its attempted to control employees by psychological manipulation
B. totally discarding theory X
C. stressing work as natural as play or rest
D. stressing on virtues of human nature
E.
Question: 4450 Theory Y approach imply that greater reliance should be placed on
A. external control
B. internal control
C. production control
D. none of these
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4439 . B 4440 . B 4441 . C 4442 . C 4443 . C 4444 . B 4445
. A 4446 . A 4447 . A 4448 . B 4449 . A 4450 . B
Question: 4449 Peter Drucker has been critical of Theory Y for
A. its attempted to control employees by psychological manipulation
B. totally discarding theory X
C. stressing work as natural as play or rest
D. stressing on virtues of human nature
E.
Question: 4450 Theory Y approach imply that greater reliance should be placed on
A. external control
B. internal control
C. production control
D. none of these
E.
Question: 4451 Who propounded "Motivation-Maintenance Theory ?"
A. A.H. Maslow
B. Douglas Mc Gregor
C. Frederick Herzberg
D. F.W. Taylor
E.
Question: 4452 In In considering the hard or punitive versus the soft or human relations,
reactions to handling the consequences of the theory X, Mc Gregor suggest that the best
alternative is
A. hard
B. soft
C. both hard and soft
D. neither hard not soft
E.
Question: 4453 A set of factors which are concerned with the job itself are
A. motivation factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these
E.
Question: 4454 The set of factors which is primarily concerned with things.that "surround"
the job are called
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. motivational and maintenance factors
D. none of these
E.
Question: 4455 A set of factors which are concerned with the job itself are
A. motivation factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these
E.
Question: 4456 A set of factors which are concerned with the job itself are
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these
E.
Question: 4457 The two factor theory of motivation has been much criticised. Which
statement is least valid?
A. the study design (method) influenced the results
B. all people have strong drives for growth and accomplishment
C. the job content and job context factor are not mutually exclusive
D. satisfied workers are not necessarily the most productive.
E.
Question: 4458 The expectancy model of motivation includes each of the following except
A. outcome probability
B. reward probability
C. magnitude of the reward
D. effort to be expended
E.
Question: 4459 When need, environmental and expectancy theories are combined
A. no significant factors emerge as important to consider
B. the individual becomes the dominant factor to analyze and understand
C. the environment becomes the dominant factors to analyze and understand
D. the combination of forces in the individual and the environment emerge as important
E.
Question: 4460 If employee feel inequity between expectations and rewards
A. morale will predictably be high.
B. satisfaction will result.
C. their contributions will be reduced.
D. they will lower their expectations.
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4449 . A 4450 . B 4451 . C 4452 . D 4453 . A 4454 . B 4455
. A 4456 . A 4457 . B 4458 . C 4459 . D 4460 . C
Question: 4459 When need, environmental and expectancy theories are combined
A. no significant factors emerge as important to consider
B. the individual becomes the dominant factor to analyze and understand
C. the environment becomes the dominant factors to analyze and understand
D. the combination of forces in the individual and the environment emerge as important
E.
Question: 4460 If employee feel inequity between expectations and rewards
A. morale will predictably be high.
B. satisfaction will result.
C. their contributions will be reduced.
D. they will lower their expectations.
E.
Question: 4461 Job context factors include
A. working conditions
B. growth opportunities
C. challenging job
D. recognition
E.
Question: 4462 A supervisor is most likely to be able to directly affect an employees
A. task assignments
B. work habits
C. personal aspirations
D. attitudes and values
E.
Question: 4463 Role conflict is a type of :
A. interpersonal conflict
B. inter group conflict
C. intrapersonal conflict
D.
E.
Question: 4464 Which factor does not cause of reduce dysfunctional behaviour?
A. redefinition of departmental boundaries
B. alternation of the informal structure
C. advance warning of impending change
D. lack of consideration for the fears of the personnel
E.
Question: 4467 The study and application of knowledge about how people act within
organizations is called:
A. psychology
B. organization behaviour
C. sociology
D. all of the above
E.
Question: 4470 For growth and survival, all social system about have to be open because:
A. closed systems do not grow as fast as open systems do
B. closed systems are subject to entropy i.e ,tendency to be in discorded state
C. workers like open system
D.
E.
Question: 4474 "Grapevine" is a term used in relation to :
A. formal communication
B. informal communication
C. both formal and informal communication
D. this term is not used in relation to communication
E.
Question: 4477 If a firm has a high labour turnover,the presumption is that its personnel
relations are:
A. poor
B. fair
C. excellent
D. none of these
E.
Question: 4480 Poor working conditions plus overtime and Sunday work sometimes
produce a condition among employees known as:
A. gold bricking
B. industrial fatigue
C. occupational malaise
D. none of these
E.
Question: 4486 The test of the adequacy of any wage level is in the :
A. real wages
B. time wages
C. money wages
D. none of these
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4459 . D 4460 . C 4461 . A 4462 . A 4463 . C 4464 . A 4467
. B 4470 . B 4474 . B 4477 . A 4480 . C 4486 . A
Question: 4480 Poor working conditions plus overtime and Sunday work sometimes
produce a condition among employees known as:
A. gold bricking
B. industrial fatigue
C. occupational malaise
D. none of these
E.
Question: 4486 The test of the adequacy of any wage level is in the :
A. real wages
B. time wages
C. money wages
D. none of these
E.
Question: 4489 One of the purposes of profit-sharing is:
A. to reward workers for extra production
B. to induce loyalty to the company
C. to compensate for a low wage scale
D. none of these
E.
Question: 4490 If the workers productivity is decreased at the same time that their wages
are raised,unit costs will be:
A. raised
B. the same
C. lowered
D. none of these
E.
Question: 4491 The determination of human asset does not include:
A. cost of training
B. cost of hiring
C. obsolescence
D. none of these
E.
Question: 4492 Job enrichment mean:
A. giving individual wider variety of duties in order to reduce monotony
B. addtitional motivators are added to a job to make it more rewarding
C. increasing the span of control of the individual
D. none of these
E.
Question: 4494 Wage floor is:
A. centralised control and stabilisation of wages
B. a minimum wage,established by contract or by law
C. a limit on salary increase,usually imposed by a government
D.
E.
Question: 4496 Induction is :
A. making forecasts of manpower requirement in future
B. an added consideration to convince an individual to make an agreement
C. a formal process of introducing and training new employees on their job
D.
E.
Question: 4501 Real wages are:
A. wages divided by a cost of living of consumer price index
B. earnings minus deduction for taxes,PF etc.
C. total of all compensation ,including wages and special pay,interest,dividends etc
D.
E.
Question: 4505 Job classification is :
A. the duties,functions and responsibilities for a given job
B. a study of personal qualities needed to perform a given job
C. evaluation of job content and required skills,for the purpose of setting up wage brackets.
D.
E.
Question: 4510 A cause of job dissatisfaction is:
A. salary
B. fringe benefits
C. the use of human resource accounting
D. the conflict between worker expectations and the organizations conditions
E.
Question: 4513 Man-to-man rating is :
A. an employee evaluation technique whereby usually two employees are compared at a time ,in
terms of their work effectiveuess etc.
B. a selection technique
C. a training technique
D.
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4480 . C 4486 . A 4489 . A 4490 . A 4491 . C 4492 . B 4494
. B 4496 . C 4501 . A 4505 . C 4510 . D 4513 . A
Question: 4510 A cause of job dissatisfaction is:
A. salary
B. fringe benefits
C. the use of human resource accounting
D. the conflict between worker expectations and the organizations conditions
E.
Question: 4513 Man-to-man rating is :
A. an employee evaluation technique whereby usually two employees are compared at a time ,in
terms of their work effectiveuess etc.
B. a selection technique
C. a training technique
D.
E.
Question: 4518 Vestibule training is :
A. provided in an area that is removed from the factory floor,where similar equipment is available
and teachers function without disturbing other workers
B. training provided on the job
C. offered to prepare employees for position,they may fill in the future
D.
E.
Question: 4522 Sensitivity training :
A. involves small group interaction under stress
B. is an unstructed encounter group
C. aids people,s sensitivity to one another
D. all of these
E.
Question: 4530 When considering the loss of retention at successively lower
organizational levels,we may conclude that:
A. the greatest loss occurred at the vice-presidential level
B. the greatest loss occurred at the plant manager level
C. the greatest loss occurred at the general foreman level
D. the greatest loss occurred at the rank and file worker
E.
Question: 4532 The minimal use of status symbols tends to improve organizational
communication by reducing the barrier of:
A. pressure of time
B. psychological distance
C. filtering
D. premature evaluation
E.
Question: 4535 A system of decision centers inter-connected by a communication channels
is a :
A. communication network
B. communication process
C. communication barriers
D. communication methods
E.
Question: 4539 The tendency that listeners have to arrive at judgements before all
relevent information has been is called:
A. filtering
B. premature evaluation
C. psychological distance
D. pressure of time
E.
Question: 4544 A sender,a receiver,a flow of information to the receiver,and a flow of
feedback to the sender at included in the ........... model
A. circuit communication
B. circuit communication
C. centralised communication
D. chain communication
E.
Question: 4548 The pattern in which every person has someone " to each side of him "
with whom he can communicate is the:
A. circular pattern
B. chain pattern
C. centralised pattern
D. none of these
E.
Question: 4550 The communication pattern which was generally fastest and most accurate
for simple problems was the :
A. circular
B. chain
C. centralized
D. none of these
E.
Question: 4552 Effective communication requires:
A. a sender
B. a receiver
C. information and sender
D. information and understanding
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4510 . D 4513 . A 4518 . A 4522 . B 4530 . A 4532 . B 4535
. A 4539 . B 4544 . A 4548 . A 4550 . C 4552 . D
Question: 4550 The communication pattern which was generally fastest and most accurate
for simple problems was the :
A. circular
B. chain
C. centralized
D. none of these
E.
Question: 4552 Effective communication requires:
A. a sender
B. a receiver
C. information and sender
D. information and understanding
E.
Question: 4554 One of the steps of effective communication is:
A. acceptance
B. written presentation
C. oral presentation
D. body language
E.
Question: 4579 Transactional analysis refers to all of the following ego states expect:
A. Parent
B. Adult
C. Supervisors
D. Child
E.
Question: 4585 Words are a type of communication medium,as are:
A. typewriters
B. pictures
C. single strand
D. all of these
E.
Question: 4596 Correct or acceptable behaviour is rewarded in:
A. behaviour modification
B. sensitivity training
C. transactional analysis
D. none of the above
E.
Question: 4600 The best analogy of communication in an organization with respect to
human body is:
A. circulatory system
B. nervous system
C. respiratory system
D. digestive system
E.
Question: 4610 An informal leader usually has no basis for influence from:
A. knowledge
B. coercise
C. charisma
D. position
E.
Question: 4614 Which style of leadership represents the extreme of centralised decision
making authority?
A. authoritarian
B. democratic
C. free-rein
D. none of these
E.
Question: 4617 The leadership method in which the leader determines all policy himself
and assigns specific work tasks to each group member is the :
A. authoritarian
B. democratic
C. free-rein
D. none of these
E.
Question: 4618 The conclusion that when a leader ceases to lead,disorganisation in group
behaviour results is suggested by the findings associated method:
A. free-rein method
B. authoritarian method
C. democratic methods
D. none of these
E.
Question: 4619 People -centered leadership is described as:
A. democratic
B. permissive
C. follower -oriented
D. all of these
E.
F. Answers to the questions of Management on this
page
G. Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4550 . C 4552 . D 4554 . D 4579 . C 4585 . B 4596 . C 4600
. B 4610 . D 4614 . A 4617 . A 4618 . A 4619 . D
Question: 4618 The conclusion that when a leader ceases to lead,disorganisation in group
behaviour results is suggested by the findings associated method:
A. free-rein method
B. authoritarian method
C. democratic methods
D. none of these
E.
Question: 4619 People -centered leadership is described as:
A. democratic
B. permissive
C. follower -oriented
D. all of these
E.
Question: 4621 The analytical engine
A. was designed for specific computations
B. was to be capable of performing any computation
C. was used to help process census data
D. none of the above
E.
Question: 4622 The difference engine was to be
A. an clectronic digital computer
B. an electromechanical device
C. power by system
D. none of the above
E.
Question: 4623 Babbage's analytical engine
A. was never completed
B. incorporated most of the ideas behind modern computers
C. both a and b
D. none of the above
E.
Question: 4624 Herman Hollerith designed machines
A. that could create astronomical tables
B. that were capable of performing any computation
C. that could sort and tabulate punched cards
D. none of these
E.
Question: 4625 A person credited with inventing the first electronic computer is
A. Konre Zuse
B. John Atanasoff
C. John Mauchly
D. All of the above
E.
Question: 4658 The set of factors which is primarily concerned with things that "
surround" the job are called:
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. motivational and maintenance factors
D. none of these
E.
Question: 4659 A set of factors which are concerned with the job itself are called :
A. motivational factors
B. maintenance factors
C. both of these
D. none of these
E.
Question: 4660 The two factor theory of motivation has been much criticised, Which
statement is least valid?
A. the study design(method) influenced the results
B. all people have strong drivers for growth and accomplishment
C. the job content and job context factors are not mutually exclusive
D. satisfied workers are not necessarily the most productive
E.
Answers to the questions of Management on this page
Following list gives the correct choice for the answer of the Management mcqs.
4618 . A 4619 . D 4621 . B 4622 . C 4623 . C 4624 . C 4625
. D 4658 . B 4659 . A 4660 . B