You are on page 1of 5

10 OBJECTIVE QUESTIONS

1.The following information are regarding the importance of oraganic compound Q in cells.




What is Q?
A. Carbohydrate
B. Lipid
C. Protein
D. Nucleic acid
2.Diagram 1 shows the structure of a type of organic compound.




Diagram 2
The organic compound is
A. protein
B. vitamin
C. nucleic acid
D. carbohydrate
3.Which of the following is true about the inorganic compounds?
A. Contains carbon
B. Found in living organisms tissues
C. Found in macromolecules
D. Smaller and simpler than organic compounds

To form connective tissue
To form haemoglobin
To form the structure of cells
4.Which of the following classes of food,does not contain of carbon?
A. Water
B. Nucleic acid
C. Fatty acid
D. Vitamin
5.Diagram 2 shows the breakdown process of disaccharides.


What is process M?
A. Dialysis
B. Condensation
C. Hydrolysis
D. Assimilation
6.Which of the following is not an examples of carbohydrates?
A. Glycogen
B. Starch
C. Chitin
D. Plasma membrane
7.Diagram 3 shows the structure of a protein.

What type of protein structure is shown?
A. Primary structure
B. Secondary structure
C. Tertiary structure
D. Quartenary structure
Maltose + Water M Glucose + Glucose
8.What are elements that forms lipids?
A. Carbon,hydrogen,oxygen
B. Hydrogen,oxygen,nitrogen
C. Oxygen,nitogen,sulphur
D. Nitrogen,sulphur,carbon monoxide
9.


What is the type of lipid founds in the cuticle and sebum?
A. Wax
B. Steroids
C. Fats
D. Phospolipids
10.Which enzyme is correctly matched to its function?
Enzyme Function
A Protease Removing hair
B Amylase Soften the vegetables
C Lipase Production of yoghurt
D Cellulase Convert starch to glucose

SUBJECTIVE QUESTION
1. Diagram 1 shows the structure of lipids and oils.


(a)State the labelled parts.
i. P:
ii. S:
iii. T:
iv. Q:
(b)State the following processes.
i. M:
ii. N:
Cuticles on the upper epidermis of leaves and sebum in
skin are lipids
(c)Give two examples of lipids.
i.
ii.
(d)Give four differences between the saturated fats and unsaturated fats.
i. ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
________________________
ii. ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
________________________
iii. ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
________________________
iv. ____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
________________________















ANSWERS:
Objective Questions
1.C 6.D
2.C 7.D
3.D 8.A
4.A 9.A
5. C 10.A
Subjective Question
(a)
i. Glycerol
ii. Fatty acids
iii. Triglyceride
iv. Water
(b)
i. Condensation
ii. Hydrolysis
(c)
i. Waxes
ii. Phospholipids
(d)
i. Some examples of saturated fats is animal fat and examples of
unsaturated fats is vegetables oil.
ii. The fatty acids in the saturated fats do not have double bonds
between the carbon atoms while the fatty acids in unsaturated fats
have at least one double bond between the carbon atoms.
iii. Saturated fats consist of saturated fatty acid while unsaturated fats
consist of unsaturated fatty acid.
iv. Saturated fats are solids at room temperature while unsaturated fats
are liquid at room temperature.