You are on page 1of 9

BINOMIAL # 1

IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (1)
BI NOMI AL DEFI NI T I ONS AND RESULT S
1. STATEMENT OF BINOMIAL THEOREM :
If x

, y e R and n e N, then ;
(x + y)
n
=
n
C
0
x
n
+
n
C
1
x
n1
y +
n
C
2
x
n2
y
2
+ ..... +
n
C
r
x
nr
y
r
+ ..... +
n
C
n
y
n
=
r
n
=

0
n
C
r
x
nr
y
r
.
This theorem can be proved by Induction .
2. PROPERTIES OF BINOMIAL THEOREM :
(i) The number of terms in the expansion is (n + 1) .
(ii) The sum of the indices of x & y in each term is n .
(iii) The binomial coefficients of the terms
n
C
0
,
n
C
1
.... equidistant from the beginning and
the end are equal (


n
C
r


=


n
C
n r
) .
(iv) General term :
The general term or the (r + 1)
th
term in the expansion of

(x + y)
n


is

T
r+1
=
n
C
r
x
nr
. y
r
.
(v) Middle term(s) :
(a) If n is even , there is only one middle term which is given by ;
T
(n+2)/2
=
n
C
n/2
. x
n/2
. y
n/2
(b) If n is odd , there are two middle terms which are :
T
(n+1)/2
& T
[(n+1)/2]+1
3. BINOMIAL THEOREM FOR NEGATIVE OR FRACTIONAL INDICES :
If n e Q , then (1 + x)
n
= 1 + n

x +
n n ( )
!
1
2

x
2
+
n n n ( ) ( )
!
1 2
3

x
3
+ ........
provided |x| < 1 .
4. EXPONENTIAL SERIES :
(i) e
x
= 1 +
x x x
1 2 3
2 3
! ! !
....... + + +
; where

x

may be any real or complex & e =
Limit
n
1
1
+
|
\

|
.
|
n
n
(ii) a
x
= 1 +
x
l na
x
l n a
x
l n a
1 2 3
2
2
3
3
! ! !
....... + + + where a > 0 .
5. LOGARITHMIC SERIES :
(i) ln (1+ x) = x
x x x
2 3 4
2 3 4
+ + ....... where 1 < x s 1 .
(ii) ln (1 x) = x
x x x
2 3 4
2 3 4
+ ....... where 1 s x < 1 .
(iii) ln
( )
( )
1
1
+

x
x
= 2
x
x x
+ + +
|
\

|
.
|
3 5
3 5
......
|x| < 1 .
I I T i ans P A C E
216 - 217 ,2nd floor , Shoppers point , S. V. Road. Andheri (West) Mumbai 400058 . Tel: 26245223 / 09
BINOMIAL # 2
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (2)
Note :
1. Term independent of x coefficient of x
0
..
2. Numerically greatest term in the expansion of (1 x)
n
, x

>

0 ,

n e N is the same as the
greatest term in (1 + x)
n
.
3. PROPERTIES OF BINOMIAL COEFFICIENTS :
(i) C
0
+ C
1
+ C
2
+ ....... + C
n
= 2
n
(ii) C
0
+ C
2
+ C
4
+ ....... = C
1
+ C
3
+ C
5
+ ....... = 2
n1
(iii) C
0
+ C
1
+ C
2
+ .... + C
n
=
2n
C
n
=
( ) !
! !
2n
n n
(iv) C
0
.C
r
+ C
1
.C
r+1
+ C
2
.C
r+2
+ ... + C
nr
.C
n
=
( ) !
( ) ( ) !
2n
n r n r +
4. When the index n is a positive integer the number of terms in the expansion of
(1 + x)
n
is finite i.e. (n + 1) & the coefficient of successive terms are :

n
C
0
,
n
C
1
,
n
C
2
,
n
C
3
.....
n
C
n
5. When the index is other than a positive integer such as negative integer or fraction,
the number of terms in the expansion of (1 + x)
n
is infinite and the symbol
n
C
r
cannot be used to denote the Coefficient of the general term .
6. If (|x| < 1) .
(a) (1 + x)
1
= 1 x + x
2
x
3
+ x
4
....

(b) (1 x)
1
= 1 + x + x
2
+ x
3
+ x
4
+ ....
(c) (1 + x)
2
= 1 2x + 3x
2
4x
3
+ .... (d) (1 x)
2
= 1 + 2x + 3x
2
+ 4x
3
+ .....
7. PROPERTIES OF '

e

' :
(a) e = 1 +
1
1
1
2
1
3 ! ! !
....... + + +
(b) '

e

' is an irrational number approximately equal to 2.72 ..
(c) e + e
1
= 2 1
1
2
1
4
1
6
+ + + +
|
\

|
.
|
! ! !
....... (d) e e
1
= 2 1
1
3
1
5
1
7
+ + + +
|
\

|
.
|
! ! !
.......
(e) Logarithms to the base e

are also called Natural Logarithm .
EXERCISE I
1. If a be the sum of the odd terms & b the sum of the even terms of the expansion of
(1

+

x)
n
, then (1


x)
n
=
(A) a


b (B) a

+

b (C) b


a (D) none
2. If the sum of the coefficients in the expansion of (1 + 2x)
n
is 6561, then the greatest
coefficient in the expansion is
(A) 1592 (B) 1492 (C) 1792 (D) 1700
3. The

term

independent

of

x

in
3
2
1
3
2
9
x
x

( is :
(A) 27/5 (B) 7/18 (C) 8/81 (D) none of these
4. Given that the term of the expansion (x
1/3
x
1/2
)
15
which does not contain

x is 5

m
where m e N

, then

m =
(A) 1100 (B) 1010 (C) 1001 (D) none
BINOMIAL # 3
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (3)
5. If the second , third and fourth terms in the expansion of (a + b)
n
are 135, 30 and 10/3
respectively , then :
(A) a = 3 (B) b = 1/3 (C) n = 5 (D) n = 7
6. In the binomial (2
1/3
+

3
1/3
)
n
, if the ratio of the seventh term from the beginning of the
expansion to the seventh term from its end is 1/6

, then n =
(A) 6 (B) 9 (C) 12 (D) 15
7. Let R = (6 6 + 14)
2n + 1
and f = R [R] , where [ ] denotes the greatest integer function.
Then Rf =
(A) 20
2n + 1
(B) 20
2n 1
(C) 20
2n
(D) none
8. The term independent of x in the expansion of
x
x
x
x

|
\

|
.
|
+
|
\

|
.
|
1 1
4 3
is :
(A) 3 (B) 0 (C) 1 (D) 3
9. The sum of the coefficients in the expansion of (1 2x + 5x
2
)
n
is a and the sum of the
coefficients in the expansion of (1 + x)
2n
is b . Then :
(A) a = b (B) a = b
2
(C) a
2
= b (D) ab = 1
10. If k e R and the middle term of (
k
2
+ 2)
8
is 1120 , then value of k is
(A) 3 (B) 2 (C) 3 (D) 4
11. The coefficient of x
4
in the expansion of (1 x + 2x
2
)
12
is :
(A)
12
C
3
(B)
13
C
3
(C)
14
C
4
(D)
12
C
3
+ 3
13
C
3
+
14
C
3
12. If (1

+

x

+

x)
25
= a
0

+ a
1
x + a
2
x +

.....

+ a
50
.

x
50
then a
0
+ a
2
+ a
4
+ ..... + a
50
is :
(A) even (B) odd & of the form 3n
(C) odd & of the form (3n


1) (D) odd & of the form (3n

+

1)
13. The expression
2 1 2 1
2 2
6
x x + +
|
\

|
.
|
+
2
2 1 2 1
2 2
6
x x + +
|
\

|
.
|
|
is a polynomial of degree
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8
14. If (1 + 2x + 3x
2
)
10
= a
0
+ a
1
x + a
2
x
2
+ .... + a
20
x
20
, then
(A) a
1
= 20 (B) a
2
= 210 (C) a
4
= 8085 (D) a
20
= 2
2
. 3
7
. 7
15. If x is so small that x
2
and higher powers of x can be neglected , then value of the
expression
1 3 1
4
5 3
1 2
+

x x
x
( )
( )
/
/
is
(A) 1 +
35
24
x (B) 1
35
24
x (C) 1 +
8
9
x (D) 1
8
9
x
16.
C C C C
0 1 2 10
1 2 3 11
+ + + + ...... =
(A)
2
11
11
(B)
2 1
11
11

(C)
3
11
11
(D)
3 1
11
11

17. The (m + 1)th term of


x
y
y
x
m
+
|
\

|
.
|
+ 2 1
is
(A) independent of x (B) a constant
(C) dependents on the ratio x/y and m (D) none of these
BINOMIAL # 4
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (4)
18. If (C
0

+

C
1
) (C
1

+

C
2
) (C
2

+

C
3
) ...... (C
n1

+

C
n
) = m . C
1
C
2
C
3
....

C
n1
, then m =
(A)
( )
( )
n
n
n
+

1
1
1
!
(B)
( )
!
n
n
n
+1
(C)
( ) n
n
n
+
+
1
1
!
(D)
( )
n
n
n

1
1 !
19. The

number

of

positive

terms

in

the

sequence x
n
=
1
4
195
3
3
1
1
n
n
n
n
n
P
P
P

(

+
+
+
is :
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) none

of

these
20. The

numerically

greatest

terms

in

the

expansion

of (2x

+

5y)
34
when

x = 3 & y = 2 is
(A) T
21
(B) T
22
(C) T
23
(D) T
24
21. If the second term of the expansion a
a
a
n
1 13
1
/
+

(
(


is 14a
5/2
then the value of
n
n
C
C
3
2
is :
(A) 4 (B) 3 (C) 12 (D) 6
22. The value of 4 {
n
C
1
+ 4 .
n
C
2
+ 4
2
.
n
C
3
+ ...... + 4
n 1
} is :
(A) 0 (B) 5
n
+ 1 (C) 5
n
(D) 5
n
1
23. The greatest integer less than or equal to ( 2 + 1)
6
is
(A) 196 (B) 197 (C) 198 (D) 199
24. The coefficient of x
10
in the expansion of (1 + x
2
x
3
)
8
is
(A) 476 (B) 496 (C) 506 (D) 528
25. In the expansion of
x
x x
x
x x
+
+

|
\

|
.
|
1
1
1
2 3 1 3 1 2
10
/ / /
, the term which does not contain x is :
(A)
10
C
0
(B)
10
C
7
(C)
10
C
4
(D) none
26. If x = (7 + 4
3
)
2n
= [x] + f , then x(1 f) =
(A) 2 (B) 0 (C) 1 (D) 2520
27. Coefficient of x
n 1
in the expansion of ,
(x + 3)
n
+ (x + 3)
n 1
(x + 2) + (x + 3)
n 2
(x + 2)
2
+ ..... + (x + 2)
n
is
(A)
n+1
C
2
(3) (B)
n1
C
2
(5) (C)
n+1
C
2
(5) (D)
n
C
2
(5)
28. Let (1 + x
2
)
2
(1 + x)
n
= A
0
+ A
1
x + A
2
x
2
+ ...... If A
0
, A
1
, A
2
are in A.P. then the value of
n is :
(A) 2 (B) 3 (C) 5 (D) 7
29. Set of value of r for which,
18
C
r 2
+ 2 .
18
C
r 1
+
18
C
r
>
20
C
13
contains :
(A) 4 elements (B) 5 elements (C) 7 elements (D) 10 elements
30. If (1 + x + x
2
)
n
= a
0
+ a
1
x + a
2
x
2
+.....+ a
2n
x
2n
then value of
a
0
+ 2a
1
+ 3a
2
+ ......+ (2n + 1) a
n 2
is
(A) 3
n
(1 + n) (B) n.3
n
(C) 3
n
(D) none
31. If C
r
stands for
4
C
r
,then C
0
C
4
C
1
C
3
+ C
2
C
2
C
3
C
1
+ C
4
C
0
=
(A) C
2
(B) C
3
(D) 24 (D) 18
32. The value of the expression
47
C
4
+
j =

1
5
52 j
C
3
is equal to :
(A)
47
C
5
(B)
52
C
5
(C)
52
C
4
(D)
49
C
4
BINOMIAL # 5
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (5)
33. The greatest terms of the expansion (2x + 5y)
13
when x = 10, y = 2 is :
(A)
13
C
5
. 20
8
. 10
5
(B)
13
C
6
. 20
7
. 10
4
(C)
13
C
4
. 20
9
. 10
4
(D) none of these
34. (
n
C
0
)
2
+ (
n
C
1
)
2
+ (
n
C
2
)
2
+ ....... + (
n
C
n
)
2


=
(A) 2
2n
(B)
2n
C
n
(C) (
2n
C
n
)
2
(D) (n!)
2
35. The remainder when 2
2003
is divided by 17 is
(A) 1 (B) 2 (C) 8 (D) none of these
36. If n is a natural number which is not a multiple of 3 and (1 + x + x
2
)
n
=
a x
r
r
r
n
=

0
2
, then value of
( ) ( )( )
=

1
0
r
r
n
r
r
n
a C
is
(A) 1 (B) 2 (C) 0 (D) (1)
n
EXERCISE II
1. Show that the coefficient of x
10
in the expansion of (1 + x
2
x
3
)
9
is 882 .
2. Show that the term independent of x in the expansion of 1
6
10
+ +
|
\

|
.
|
x
x
is ,
1 +

r =

1
5

10
C
2 r

2 r
C
r


6
r
.
3. Show that there are 32 integer terms in the expansion of ,
( )
3 5
4
124
+ .
4. Find numerically the greatest term in the expansion of :
(i) (2 + 3x)
9
when x =
3
2
(ii) (3 5x)
15
when x =
1
5
5. In the binomial expansion of ,
y
y
n
+
|
\

|
.
|
|
1
2
4
( )
the first three coefficient form an A.P.
in the

order . Find

other

terms

in

the

expansion

of

which

the

power

of

' y '

is

a

natural
number .
6. Given s
n
= 1 + q + q + ..... + q
n
& S
n
= 1 +
q +1
2
+
q+ |
\

|
.
|
1
2
2
+ .... +
q
n
+ |
\

|
.
|
1
2
, q = 1 , prove
that
n+1
C
1
+
n+1
C
2
.s
1
+
n+1
C
3
.s
2
+....+
n+1
C
n+1
.s
n
= 2
n
. S
n
.
7. If x =
1
3
1 3
3 6
1 3 5
3 6 9
1 3 5 7
3 6 9 12
+ + + +
.
.
. .
. .
. . .
. . .
........ then prove that x + 2x 2 = 0 .
8. Given that , (1

+ x

+

x
2


+

x
3
)
5


= a
0
+ a
1
x + a
2
x
2
+ ...... + a
15
x
15
. Find a
10
.
9. Prove that
( )
( )!
!
72
36
2
1 is divisible by 73 .
10. Show that , lnx =
x
x
x
x
x
x

+
+

+
+

+
1
1
1
2
1
1
1
3
1
1
2
2
3
3
.
( )
.
( )
+...... (x > 0)
11. If
( )
3 3 +
+
5
2 1 n
= p+f where p is an integer and f is a proper fraction then find the
value of f (p+f) . n e N .
BINOMIAL # 6
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (6)
12. Prove that if '

p

' is a prime number greater than 2, then the difference
( )
2 5 +

(
p
2
p+1
is divisible by p, where [ ] denotes greatest integer .
13. If '

n

' & ' r ' are coprime , prove that
n
C
r
is divisible by n

.
14. If C
0
, C
1
, C
2
, ..... , C
n
are the combinatorial coefficients in the expansion of (1 + x)
n
,
n e N , then prove that ,
1 . C
o
+ 3 . C
1
+ 5 . C
2
+ ..... + (2n+1) C
n
=
( ) ( )!
! !
n n
n n
+ 1 2
15. If n is an integer greater than 1 , show that ;
a
n
C
1
(a1) +
n
C
2
(a2) ..... + (1)
n
(a n) = 0
16. C C C C
n
n
n
1 2 3
1
2
1
2
+ + + + s +

......
17. If

(1+x)
n
= C
0
+ C
1
x + C
2
x + .... + C
n
x
n
,

then

show

that

the

sum

of

the products of the
C
i
s taken two at a time , represented by
E E C C
i j n
i j
0 s < s
is equal to 2
2n1


2
2
2
n
n
!
( !)
.
18. If (1

+

2

x

+

2

x
2
)
n


=

k
0


+

k
1
x

+

k
2
x
2


+

......

+ k
2 n
x
2 n
. Prove that ,
k
2


= 4 n
2




2
2 n


n (1

+

3 .
n 1
C
2
+ 5 .
n 1
C
3
+ ...... + (2

n 1)

n 1
C
n 1
) .
19. If (1 + x)
n
= C x
r
r
r
n
.
=

0
then prove that ;
2
1 2
2
2 3
2
3 4
2
1 2
3 2 5
1 2
2
0
3
1
4
2
2 2
.
.
.
.
.
.
......
.
( ) ( ) ( ) ( )
C C C C
n n
n
n n
n
n
n
+ + + +
+ +
=

+ +
+ +
20. Prove

that the sum to (n+1) terms of
C
n n
C
n n
C
n n
0 1 2
1 1 2 2 3 ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
.........
+

+ +
+
+ +
equals
0
1
} x
n1
. (1 x)
n+1
. dx & evaluate the integral .
21. Prove that ,
k
n
=

0
3

6 n
C
2 k 1
( 3)
k


=

0 .
22. Prove that ,
2
1
12
2
28
3
50
4
78
5 ! ! ! ! !
+ + + + + ...... = 5 e + 2
23. If the series 1 +
x x
3 6
3 6 ! !
+ + ... ; x +
x x
4 7
4 7 ! !
+ + ... ;
x x x
2 5 8
2 5 8 ! ! !
+ + + ... are denoted
by a , b , c respectively, show that : a
3
+ b
3
+ c
3
3abc = 1 .
24. Prove that the coefficient of x
n
in the expansion of log
e
(1 + x + x) is
2
n
or
1
n
according as n is/or is not a multiple of 3 .
25. Find the sum of the following infinite series ,
x x x x
2 3 4 5
2
2
3
3
4
4
5
+ + + + ....... given |x| < 1
26. Prove that ,
1
1 2
1
3 4
1
5 6 . . .
... + + + =
1
2
1
1 2 3
1
3 4 5
1
5 6 7
+ + + +
. . . . . .
.... = ln 2
BINOMIAL # 7
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (7)
27. If o , | are the roots of the equation ax + bx + c = 0 , then show that :
log
e
(a + bx + cx) = log
e
a ( ) ....... o |
o | o |
+ +
+
+
+
+

(
x x x
2 2
2
3 3
3
2 3
28. Show that :
1
1
1
2 1
1
3 1
2 3
n n n +
+
+
+
+ ( ) ( )
+ .... =
1 1
2
1
3
2 3
n n n
+ .....
29. Prove that ,
5
1 2 3
7
3 4 5
9
5 6 7 . . . . . .
+ +
+........ = 3 ln2 1
30. If x denotes
( )
2 3 +
n
, n e N & [x] the

integral

part

of x then find

the value of ;
x x + x[x] .
31. Find the cube root of 1001 correct to 5 decimal places without using calculator or
tables . Also evaluate (0.99)
15
correct to 4 places .
32. Find the index '

n

' of the binomial
x
n
5
2
5
+
|
\

|
.
| if the 9
th
term of the expansion has numerically
the greatest coefficient (n e N) .
If C
0
, C
1
, C
2
, ..... , C
n
are the combinatorial coefficients in the expansion of
(1 + x)
n
, n N , then prove the following :
33. C
o
C
1
+ C
2
C
3
+ ...... + (1)
n
C
n
= 0 or (1)
n/2
C
n/2
according

as n

is

odd

or
even .
34. (n1) . C
1
+ (n3) . C
3
+ (n5) . C
5
+..... = n (n + 1)2
n3
.
35. If a
0
, a
1
, a
2
, ..... be the coefficients in the expansion of (1 + x + x)
n
in ascending
powers of x , then prove that :
(i) a
0
a
1
a
1
a
2
+ a
2
a
3
.... = 0 (ii) a
0
a
2


a
1
a
3
+

a
2
a
4
.....

+ a
2n 2
a
2n
= a
n + 1
.
(iii) E
1
= E
2
= E
3
= 3
n1
; where E
1
= a
0
+ a
3
+ a
6
+ ........ ; E
2
= a
1
+ a
4
+ a
7
+ ........ &
E
3
= a
2
+ a
5
+ a
8
+ .......
36. Prove that :
C C C C C
n
n
n n
n n
n
0 1 2 3
1 5 9 13
1
4 1
4
1 5 9 13 4 3 4 1
+ +
+
=
+
........( )
. !
. . . ..... ( ) ( )
.
37. If (1+x)
n
= C
0
+ C
1
x + C
2
x + ..... + C
n
x
n
, then show that :
C
1
(1x)


C
2
2
(1x)

+

C
3
3
(1x)
3
....+ (1)
n1
1
n
(1x)
n
= (1x)

+

1
2
(1x)

+

1
3
(1x
3
)
+......+
1
n
(1x
n
)
38. Prove that ,
1
2
n
C
1

2
3
n
C
2
+
3
4
n
C
3

4
5
n
C
4
+ ..... +
( )
+
+
1
1
1 n
n
n
.
n
C
n
=
1
1 n +
.
39. Prove that , (
2n
C
1
)+ 2 . (
2n
C
2
) + 3 . (
2n
C
3
) + ... + 2n . (
2n
C
2n
) =
| |
( )!
( ) !
4 1
2 1
2
n
n

40. If (1

+

x

+

x
2
)
n
=

r
n
=

0
2
a
r
x
r
, n e N

, then prove that
(r + 1) a
r

+

1
= (n r) a
r
+

(2

n r + 1) a
r 1
.
BINOMIAL # 8
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (8)
EXERCISE III
1. Find the coefficient of x
50
in the expression :
(1 + x)
1000
+ 2x . (1 + x)
999
+ 3x (1 + x)
998
+ ..... + 1001 x
1000
[ REE 90 , 6 ]
2. [ REE 91 , 6 + 6 ]
(a) If n is a positive integer & C
k
=
n
C
k
, find the value of
k
C
C
k
n
k
k
3
1 1
2
=

|
\

|
.
|
|
.
(b) Find the sum of the following series upto infinity .
1
2 1
2 2
3 2 2
12
5 2 7
24 2
17 12 2
80
+

+

+

+

+ .........
3. [ JEE 92 , 6 + 2 ]
(a) If
a x b x
r
r
r
n
r
r
r
n
( ) ( ) =
= =

2 3
0
2
0
2
& a
k
= 1 for

all k > n, then

show that b
n
=
2n+1
C
n+1
.
(b) The expression [x + (x
3
1)
1/2
]
5
+ [x (x
3
1)
1/2
]
5
is a polynomial of degree :
(A) 5 (B) 6 (C) 7 (D) 8
4. [ REE '92 , 6 + 2 ]
(a) Determine the value of '

x

' in the expression (x + x
t
)
5
, if the third term in the expression
is 10,00,000 . Where t = log
10
x .
(b) Sum the following series : 9
16
2
27
3
42
4
+ + + +
! ! !
........
5. [ REE '93 , 6 + 6 ]
(a) Find the value of '

x

' for which the sixth term of
( ) ( )
| |
2 2
10 3
1/ 2
2 3
1/ 5
log log

(
+

(
x
x
m
is equal to
21 & binomial coefficients of second , third & fourth terms are the first

, third & fifth
terms of an arithmetic progression . [ Take every where base of log as 10 ]
(b) Find the sum of
a x
x
a
x
x
a
x
x
2
2
2
4
4
3
6
6
1
2
1
3
1
+
|
\

|
.
|
+
|
\

|
.
|
+ +
|
\

|
.
|
........
and determine the values
of a & x for which it is valid .
6. Let n be a positive integer . If the coefficients of 2nd , 3rd & 4th terms in the
expansion of (1+x)
n
are in AP , then the value of n is ______ .
[ JEE 94 , 2 ]
7. Given that the 4th term in the expansion of
2
3
8
10
+
|
\

|
.
|
x
has the maximum numerical
value , find the range of

values of

'

x

' for which this will be true .
[ REE 94 , 6 ]
8. If

a
0
, a
1
, a
2
, ..... be the coefficients in the expansion of (1+x+x)
n
in ascending powers
of x , then prove that a
0
a
1


+ a
2


a
3


+ ..... + a
2n
= a
n
.
[ JEE 94 , 5 ]
9. Find the sum of the infinite series a
1
+ a
2
+ a
3
+ .......... , where a
n
= (log
e
3)
n
k
n
=

1
2 1 k
k n k
+
!( )!
for each positive integer n .
BINOMIAL # 9
IIT-ians PACE ; ANDHERI / DADAR / CHEMBUR / THANE ; Tel : 26245223 / 09 ; .www.iitianspace.com (9)
[ REE 95 , 6 ]
10. Let (1+x) . (1+x)
n
= a x
K
K
K
n
.
=
+

0
4
. If a
1
, a
2
& a
3
are in AP, find n .
[ REE 96 , 6 ]
11. In the expansion of the expression (x + a)
15
, if the eleventh term is the geometric mean of
the eighth and twelfth terms , which term in the expansion is the greatest ?
[ REE 96 , 6 ]
12. In the binomial expansion of (a b)
n
, n

> 5, the sum of the 5
th
and 6
th
terms is zero. Then
a/b

equals :
(A)
n 5
6
(B)
n 4
5
(C)
5
4 n
(D)
6
5 n
[ JEE '2001 , 1 ]
ANSWER SHEET
EXERCISE I
1. A 2. C 3. B 4. C 5. ABC 6. B
7. A 8. B 9. A 10. B 11. D 12. A
13. B 14. ABC 15. B 16. B 17. C 18. B
19. C 20. B 21. A 22. D 23. B 24. A
25. C 26. C 27. C 28. AB 29. C 30. A
31. A 32. C 33. C 34. B 35. C 36. C
EXERCISE II
4. (i) T
7
=
7 3
2
13
.
(ii) 455 x 3
12
5. If n = 4 , then T
1
= y
2
. If n = 8 , then T
1
= y
4
, T
7
=
35
8
y
8. 101 11. 2
2n+1
25. ln (1 x) +
x
x 1
30. 1 31. 10.00333 ; 0.8601
32. n = 12
EXERCISE III
1.
n n n ( ) ( ) + + 1 2
12
2
2. 2
1 2
2
2
+
ln 4. x = 10 or 10
5/2
5. x = 2 or 0
6. S = ln 1
2
2 2
+ + +
|
\

|
.
|
a
x
a x a where 1 < a < 1 & |x| > 1 7. x e
|
\

|
.
|
|
\

|
.
|
64
21
2 2
64
21
, ,
9. 6 ln (27e) 10. n = 3 or 4 11. T
8
12. 4e 3 14.
12
C
6
15. B