You are on page 1of 5

Garcia, Pauline Mariz V.

JD2A


MCQ - International Law - Answer Key


1. D
2. D
3. D
4. B
5. C
6. B
7. C
8. B
9. D
10. D
11. C
12. C
13. A
14. D
15. C
16. C
17. A
18. D
19. D
20. B



















1. How far does the "exclusive economic zone" of a country extend into the sea?

a. 12 nautical miles
b. 50 nautical miles
c. 100 nautical miles
d. 200 nautical miles


2. Which of the following does not apply in international law?

a. Lex specialis
b. Doctrine of Incorporation
c. Doctrine of proportionality
d. none of the above


3. This doctrine states that every treaty binding upon the parties to it and must be performed by
them in good faith

a. Rebuc sic stantibus
b. Opinio juris
c. Lex specialis
d. Pacta sunt servanda


4. The following are sources of international law, except:

a. International conventions
b. Judicial Decisions
c. International custom
d. Treaties


5. Which of the following is not true about Jus Cogens?

a. It is a norm which a States cannot derogate or deviate from in their agreements
b. It is a mandatory norm and stands on a higher category than jus dispositivum norm
c. It prevails over state immunity
d. It can only be modified by a subsequent norm of general international law having the same
character


6. The following are the qualifications a state should posses to be considered as a person of
international law, except

a. Government
b. Sovereignty
c. Permanent Population
d. Capacity to enter into relations with other states


7. Which of the statement is false?

a. a treaty should be in written form
b. a treaty is entered into by sovereigns states
c. a treaty may be entered into by International Organizations
d. a treaty must be governed by international law


8. Which of the following is an accurate description of the relationship between treaty law and
customary law?

a. Treaty law is superior than customary law
b. Customary law operates independently of treaty law
c. In case of overlaps, treaty law always prevails over customary law
d. All of the above


9. The following are the requisites in incurring state immunity, except:

a. Breach of treaty
b. Breach of customary international law
c. Attributable to the state
d. Negligence or intention to breach an international obligation


10. The elements of customary international norm are the following except

a. Opinion juris
b. Generality of practice
c. Uniformity of state practice
d. Considerable period of time


11. According to the Vienna Convention on the Law of Treaties, which is not a way for a State to
express its consent to a treaty, and hence be bound by it?

a. Accession
b. Ratification
c. Implied Approval
d. Exchange of Instruments

12. It is the general power of the government, administration and disposition; a capacity
recognized by international law

a. Jurisdiction
b. Dominium
c. Imperium
d. Residual Sovereignty


13. The following are sufficient to establish territorial sovereignty over an area except:

a. Conquest
b. Display of authority
c. Effective occupation
d. Acquiesence of neighboring states


14. The high seas is subject to these freedoms, except

a. Freedom of navigation
b. Freedom of overflight
c. Freedom of laying pipelines
d. Freedom of annexation


15. Jus ad bellum - the right to wage war, has been officially abolished in what year?

a. 1964
b. 1935
c. 1928
d. 1952


16. Are declarations of the General Assembly of the UN international law?

a. Yes
b. Yes, in some cases
c. No
d. No, in some cases


17. Which of the following does not belong to the group?

a. Consul
b. Diplomatic staff
c. Household staff
d. None of the above


18. Which of the following is not a subject of state jurisdiction?

a. Terrestial domain
b. open seas
c. Outer space
d. None of the above


19. International law is based on what theory?

a. Command theory
b. Natural theory
c. Consensual theory
d. All of the above


20. Under the fundamental principles and policies of the State, which of the following statement
is FALSE:

a. Municipal law is superior than international law
b. Recognition of the superiority of women with men
c. Non-encroachment of the government on purely ecclesiastical activities
d. Indigenous communities are recognized