You are on page 1of 5

OBJECTIVE-TYPE QUESTIONS

369 I NOVEMBER 2001 I THE COMPETITION MASTER


General Awareness
The questions given below were set in SSC Exam (Matric
Level) held on May 17, 2001.
1. Which food crop in India is sown in October-
November and reaped in April?
(a) Coconut (b) Coffee
(c) Rice (d) Wheat
2. Match the following:
Countries Sports
1. Australia a. Bull fighting
2. U.S.A. b. Ice hockey
3. Spain c. Cricket
4. Japan d. Base ball
e. Ju Jitsu
(a) 1-c, 2-d, 3-b, 4-a
(b) 1-d, 2-b, 3-c, 4-e
(c) 1-c, 2-d, 3-a, 4-e
(d) 1-c, 2-b, 3-a, 4-e
3. The famous woman Tennis player, who was stabbed
during a match, is:
(a) Steffi Graf (b) Monica Seles
(c) Mary Pierce (d) Arantxa Sanchez Vicario
4. The highest wicket taker in one-day international
cricket is:
(a) Shane Warne
(b) Wasim Akram
(c) Kapil Dev
(d) Dennis Lillee
5. The author of the book Animal Farm is:
(a) Leo Tolstoy
(b) George Orwell
(c) John Dryden
(d) S.M. Ali
6. The book My Presidential Years was written by:
(a) Dr Shankar Dayal Sharma
(b) Dr S. Radhakrishnan
(c) R. Venkataraman
(d) Dr Rajendra Prasad
7. The origin of the phrase United Nations is associated
with one of the following personalities:
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Franklin D. Roosevelt
(c) Charles de Gaulle
(d) Woodrow Wilson
8. The Economic and Social Commission for Asia and
Pacific (ESCAP) is located at:
(a) Kuala Lumpur
(b) Bangkok
(c) Manila
(d) Singapore
9. Tony Blair, Prime Minister of Britain, belongs to:
(a) Conservative Party
(b) Liberal Democratic Party
(c) Labour Party
(d) Radical Party
10. The Nobel Laureate who is fighting to liberate the
people of Myanmar is:
(a) Corazon Aquino (b) Benazir Bhutto
(c) Aung San Suu Kyi (d) Winnie Mandela
11. Which of the following is known as the Morning
Star?
(a) Saturn (b) Jupiter
(c) Mars (d) Venus
12. March 8 is observed as:
(a) World Environment Day
(b) Heritage Day
(c) International Womens Day
(d) Youth Day
13. Which of the following is called the Mother of
Parliaments?
(a) The German Parliament
(b) The American Parliament
(c) The French Parliament
(d) The British Parliament
14. The total number of ear bones are:
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8
15. The Nagarjuna Sagar project is constructed on the
river:
(a) Kaveri (b) Krishna
(c) Godavari (d) Indus
16. India House is located in:
(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) London (d) New York
17. Which one among the following is least like the
others:
(a) Kathakali
(b) Bhangra
(c) Kuchipudi
(d) Bharat Natyam
18. The first Speaker of the Lok Sabha was:
(a) Rabi Ray
(b) M. Ananthasayanam Ayangar
(c) Hukam Singh
(d) G.V. Mavalankar
OBJECTIVE-TYPE QUESTIONS
370 I NOVEMBER 2001 I THE COMPETITION MASTER
19. The first Indian to win Nobel Prize was:
(a) C.V. Raman
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) Hargobind Khurana
(d) Amartya Sen
20. Who is called the Nightingale of India?
(a) Vijay Lakshmi Pandit
(b) Sarojini Naidu
(c) Aruna Asaf Ali
(d) Sucheta Kripalani
21. John Wright, the former New Zealand cricket captain,
is assisting Indian Test Cricketers in his role as:
(a) Commentator
(b) National Coach
(c) Member of Cricket Control Board of India
(d) Physiotherapist
22. The Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2000 was given
to:
(a) Sachin Tendulkar
(b) Jaspal Rana
(c) Karnam Malleswari
(d) Dhanraj Pillay
23. India and Russia have recently signed a multi-billion
dollar technology transfer deal for:
(a) Oil exploration in the Bay of Bengal
(b) Manufacture of high speed diesel locomotives in
India
(c) Setting up of a nuclear power plant in India
(d) Manufacture of 150 SU-30 MKI multi-role jets in India
24. The abbreviation TRP denotes:
(a) Technical Research Project
(b) Trade Related Procedures
(c) Tax Related Protocols
(d) Television Rating Point
25. The first Chief Minister of the newly created Jharkhand
State is:
(a) N.E. Horo (b) Babu Lal Marandi
(c) Simon Marandi (d) Shibu Soren
26. In the Presidential elections held in the U.S.A. in
November 2000, Mr Ralph Nader was also a candidate. He
belongs to:
(a) Democratic Party
(b) Republican Party
(c) Social Democratic Party
(d) Green Party
27. The well known environmentalist, Anil Agarwal, was
the recipient of which prestigious award in January 2001?
(a) Magsaysay Award
(b) Padma Bhushan
(c) Dr Norman Borlaug Award
(d) Pulitzer Prize
28. Which public sector oil corporation will be setting up
a new oil refinery at Bina in Madhya Pradesh?
(a) Indian Oil Corporation
(b) Bharat Petroleum Corporation
(c) Hindustan Petroleum Corporation
(d) Indo-Burma Petroleum Corporation
29. The Supreme Court, by a majority judgement, had
allowed the construction of the Sardar Sarovar Dam on the
Narmada upto a height of:
(a) 88 metres
(b) 90 metres
(c) 163 metres
(d) 120 metres
30. The Harappans were the earliest people to produce:
(a) Seals (b) Bronze implements
(c) Cotton (d) Barley
31 The Megalithic culture (500 B.C. - A.D. 100) brings us
to the historical period in South India. The Megaliths used:
(a) weapons made of stone
(b) tools and implements made of stone
(c) graves encircled by big pieces of stones
(d) articles of daily use made of stone
32. Chinese pilgrim who visited India during Harsha
Vardhans period was:
(a) Fa-hien (b) Itsing
(c) Nishka (d) Hiuen Tsang
33. Chalukya king Pulakesin-II was defeated by:
(a) Mahendra Varman-I
(b) Narasimha Varman-I
(c) Parameswara Varman-I
(d) Jatila Parantaka
34. Who among the following Sultans of Delhi has
been described by the historians as the mixture of
opposites?
(a) Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad Bin Tughluq
(d) Ibrahim Lodi
35. Who was the last ruler of Lodi Dynasty?
(a) Bahlul Lodi
(b) Ibrahim Lodi
(c) Daulat Khan Lodi
(d) Sikandar Lodi
36. Which of the following Mughal monarchs has vividly
described Indian flora and fauna, seasons, fruits etc., in his
diary?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Babur (d) Aurangzeb
37. The greatness of Shershah lies in his:
(a) victories against Humayun
(b) superior generalship
(c) administrative reforms
(d) religious tolerance
38. The first Governor General of the East India
Company in India was:
(a) Robert Clive
(b) Sir John Shore
(c) Warren Hastings
(d) Marquis of Hastings
OBJECTIVE-TYPE QUESTIONS
371 I NOVEMBER 2001 I THE COMPETITION MASTER
39. Who was the first Prime Minister of England?
(a) Oliver Cromwell
(b) Benjamin Disraeli
(c) Robert Walpole
(d) Gladstone
40. Who among the following attended all the three
Round Table Conferences?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr B.R. Ambedkar
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Dr Rajendra Prasad
41. Find the correct match:
I II
A. Abdul Gaffar Khan 1. Mahatma
B. Dadabhai Naoroji 2. Frontier Gandhi
C. Mohandas Karamchand 3. Grand Old Man of
Gandhi India
D. Rabindra Nath Tagore 4. Gurudev
(a) A-3, B-1, C-4, D-2
(b) A-2, B-3, C-1, D-4
(c) A-4, B-1, C-2, D-3
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
42. The call Dilli Challo was given by:
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Dr Rajendra Prasad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Mahatma Gandhi
43. Greek-Roman Art has found a place in:
(a) Ellora
(b) Gandhara
(c) Kalinga
(d) Buddhist Art
44. The Ajanta paintings belong to the:
(a) Harappan period
(b) Mauryan period
(c) Buddhist period
(d) Gupta period
45. The ruins of the glory of Vijayanagar and a place of
historical importance for its architectural style is now found
at:
(a) Belur
(b) Hampi
(c) Srirangapatnam
(d) Tanjore
46. The temple built in A.D. 1100 and dominating all other
temples in Bhubaneshwar is:
(a) Raja Rani temple
(b) Kandariya Mahadev
(c) Tribhuvaneswara Lingaraja
(d) Mukhteswara
47. The innermost layer of the earth is known as:
(a) Lithosphere
(b) Mesosphere
(c) Asthenosphere
(d) Barysphere
48. Which one of the following is NOT a cold ocean
current?
(a) California (b) Oyashio
(c) Kuroshio (d) Canaries
49. Which of the following absorbs part of the insolation
and preserves earths radiated heat?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Water-vapour (d) Carbon di-oxide
50. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas
located in:
(a) Baluchistan (b) Myanmar
(c) Nepal (d) Kashmir
51. The largest estuary in India is at the mouth of river:
(a) Hooghly (b) Bhagirathi
(c) Godavari (d) Krishna
52. The period by which the entire country in India comes
under southwest monsoon is:
(a) 1st-10th June (b) 10th-20th June
(c) 20th-30th June (d) 1st-15th July
53. The most extensive soil cover of India comprises:
(a) laterite soils (b) black soils
(c) alluvial soils (d) marshy soils
54. Evergreen rain forest is mainly found in regions
having well distributed annual rainfall:
(a) Below 50 cm (b) 50-100 cm
(c) 100-200 cm (d) More than 200 cm
55. Which one of the following organisations is
responsible for publishing topographical sheets?
(a) Geological Survey of India (G.S.I.)
(b) National Atlas & Thematic Mapping Organisation
(N.A.T.M.O.)
(c) Indian Meteorological Department (I.M.D.)
(d) Survey of India (S.O.I.)
56. Nepanagar in Madhya Pradesh has a:
(a) sugar mill (b) newsprint factory
(c) steel plant (d) heavy engineering plant
57. Sun belt of U.S.A. is important for which one of the
following industries?
(a) Cotton textile
(b) Petro-chemical
(c) Hi-tech electronics
(d) Food processing
58. Coffee is a:
(a) Sub-tropical shrub
(b) Warm temperate shrub
(c) Tropical shrub
(d) Cool temperate shrub
59. The best variety of worlds cotton is known as:
(a) Sea Island (b) Upland American
(c) Egyptian (d) Short staple Indian
60. Who is called the Father of Economics?
(a) J.M. Keynes (b) Malthus
(c) Ricardo (d) Adam Smith
61. The term market in Economics means:
(a) A central place
OBJECTIVE-TYPE QUESTIONS
372 I NOVEMBER 2001 I THE COMPETITION MASTER
(b) Presence of competition
(c) Place where goods are stored
(d) Shops and super bazars
62. Commercial banking system in India is:
(a) mixed banking
(b) unit banking
(c) branch banking
(d) none of the above
63. The gilt-edged market in the capital market of India
refers to:
(a) long-term private securities
(b) market dealing in existing securities
(c) market for corporate securities
(d) market for Government securities
64. Which of the following yields the largest revenue to
the Government of India?
(a) Sales tax (b) Excise duty
(c) Income tax (d) Entertainment tax
65. The credit control operation in India is performed by:
(a) Rural banks
(b) Commercial banks
(c) Reserve Bank of India
(d) State Bank of India
66. Division of labour is limited by:
(a) the number of workers
(b) hours of work
(c) extent of the market
(d) working space
67. The four factors of production are:
(a) land, labour, capital, organisation
(b) land, electricity, water, labour
(c) labour, capital, land, rainfall
(d) labour, climate, land, tools
68. NABARD is the name of a:
(a) Commercial Bank
(b) Financial Institution
(c) Specialized Bank to help agriculture
(d) Non-Banking Financial Institution
69. Which one of the following States produces about 50
per cent of the total silk textiles in India?
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Jammu and Kashmir
(d) Assam
70. Dr Amartya Sen who won the 1998 Nobel Prize for
Economics is strongly in favour of adopting the following
approach for economic development:
(a) Monetary Economics
(b) Macro Economics
(c) Welfare Economics
(d) Free Market
71. Which one of the following is the most sensitive
indicator of the health of a community?
(a) Birth rate (b) Infant mortality rate
(c) Death rate (d) Maternal mortality rate
72. Banks in India were nationalised for the first time in
the year:
(a) 1950 (b) 1960
(c) 1969 (d) 1979
73. The objectives of Indian Planning are:
(a) increasing national income
(b) reducing inequalities in income and wealth
(c) elimination of poverty
(d) all the above
74. The Gandhian economy was based on the principle
of:
(a) State control (b) Competition
(c) Trusteeship (d) Rural co-operation
75. Fiscal policy is concerned with:
(a) Public revenue
(b) Public expenditure and debt
(c) Bank rate policy
(d) Both (a) and (b)
76. Who among the following was instrumental in the
abolition of Sati in 1829?
(a) Lord Hastings
(b) Lord Rippon
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Irwin
77. Which of the following is the headquarters of the
World Bank?
(a) The Hague (b) Washington
(c) Paris (d) London
78. The term Fourth Estate is used for:
(a) The Press and Newspaper
(b) Parliament
(c) Judiciary
(d) The Executive
79. Implementing laws is the function of:
(a) Executive (b) Legislature
(c) Judiciary (d) Cabinet
80. Which one of the following is a Fundamental Right
guaranteed by the Constitution of India?
(a) Right to govern
(b) Right to property
(c) Right to information
(d) Right to equality
81. Education is included in which of the following lists?
(a) Central list (b) State list
(c) Concurrent list (d) Local list
82. The Chief Justice of a High Court is appointed by:
(a) The President
(b) Chief Justice of the Supreme Court
(c) Governor of the State
(d) Chief Minister of the State
83. Can a person who is not a member of Parliament be
appointed as a minister?
(a) No (b) Yes
(c) Yes, provided the Parliament approves of such an
appointment
OBJECTIVE-TYPE QUESTIONS
373 I NOVEMBER 2001 I THE COMPETITION MASTER
(d) Yes, but he has to become a member of Parliament
within six months of his appointment
84. Through which Constitutional Amendment was the
Nagarpalika Bill passed?
(a) 70th (b) 72nd
(c) 73rd (d) 74th
85. Under which of the following situations can the Rajya
Sabha be dissolved?
(a) When financial emergency is declared in the country
(b) When emergency is declared due to failure of
Constitutional machinery
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
86. Who can legislate on those residual matters which
are not mentioned in Central/State/Concurrent lists?
(a) State legislatures exclusively
(b) Parliament alone
(c) Parliament after State legislatures concur
(d) Parliament or State legislatures as adjudicated by
the Supreme Court
87. The salary of the members of Parliament is decided
by:
(a) The Parliament
(b) The Central Cabinet
(c) The President
(d) The Speaker
88. The temperature of water at the bottom of a large
waterfall is higher than that of the water at the top, because:
(a) the falling water absorbs heat from the sun
(b) the water at the bottom has greater potential energy
(c) the kinetic energy of the falling water is converted
into heat
(d) rocks on the bed of the river give out heat
89. Bakeries use yeast in bread-making because it:
(a) makes the bread hard
(b) makes the bread soft and spongy
(c) enhances the food values
(d) keeps the bread fresh
90. The chemical name of laughing gas is:
(a) Nitric oxide (b) Nitrogen dioxide
(c) Nitrogen pentoxide (d) Nitrous oxide
91. Brass is an alloy of:
(a) Lead and tin
(b) Zinc and copper
(c) Antimony, tin and lead
(d) Zinc, tin and copper
92. Pace maker is associated with:
(a) Kidney (b) Brain
(c) Heart (d) Lung
93. The velocity of sound is more in:
(a) water (b) air
(c) steel (d) wood
94. Which planet orbits closest to the earth?
(a) Mars (b) Jupiter
(c) Venus (d) Mercury
95. It causes clotting of blood:
(a) Thrombin (b) Haemoglobin
(c) Pectin (d) All the above
96. The new name given to Calcutta city is:
(a) Kalighat (b) Kalicutta
(c) Kolkatta (d) Kolkata
97. ISI mark is not given to which of the following
products?
(a) Electrical goods (b) Hosiery goods
(c) Biscuits (d) Cloth
98. The package technology which brought about green
revolution comprised mainly of:
(a) man-power, mechanical cultivators and electricity
(b) changes in crop pattern, industrialisation and
chemical fertilizers
(c) irrigation, bio-chemical fertilizers and high yield
varieties of seeds
(d) Electricity, irrigation and introduction of dry farming
99. The largest flightless bird which can run at a great
speed is:
(a) Penguin (b) Kiwi
(c) Ostrich (d) Emu
100. India is the largest producer of:
(a) cotton (b) rice
(c) mica (d) tea
ANSWERS
1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c)
11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (b) 15. (b)
16. (c) 17. (b) 18. (d) 19. (b) 20. (b)
21. (b)
22. (d) (This award for 2001 has been given to All-England
badminton champion Pullela Gopichand)
23. (d) 24. (b) 25. (b) 26. (d) 27. (c)
28. (b) 29. (c) 30. (c) 31. (c) 32. (d)
33. (b) 34. (c) 35. (b) 36. (b) 37. (c)
38. (c) 39. (c) 40. (b) 41. (b) 42. (c)
43. (b) 44. (d) 45. (b) 46. (c) 47. (d)
48. (c) 49. (d) 50. (b) 51. (a) 52. (d)
53. (c) 54. (c) 55. (c) 56. (b) 57. (d)
58. (c) 59. (b) 60. (d)
61. (a) Where exchange of goods or services takes place
62. (a) 63. (d) 64. (b) 65. (c) 66. (a)
67. (a) 68. (c) 69. (a) 70. (c) 71. (b)
72. (c) 73. (d) 74. (c) 75. (d) 76. (c)
77. (b) 78. (a) 79. (c) 80. (d)
81. (c) Schedule VII, List II
82. (a) 83. (d) 84. (d) 85. (d) 86. (b)
87. (a) 88. (b) 89. (b) 90. (d) 91. (b)
92. (c) 93. (c) 94. (c) 95. (a) 96. (d)
97. (b) 98. (c) 99. (b) 100. (d)