You are on page 1of 14

FACTORS AND MULTIPLES

1. (a) Express 126 as the product of its prime factors, giving your answer in index form.
(b) Find the LCM of the two numbers 2
5
3
4
13
2
19 and 2
3
3 5
2
13, giving your
answers in prime factorisation form.
(c) Find the cube root of 3
9
5
12
17
3
, giving your answer in index notation.







































Ans: (a) _________________ [2]

(b) _________________ [1]

(c) _________________ [1]
2. (a) Given that 1152 = 2
7
3
2
, find the smallest possible value of a whole number n if
1152n is a perfect cube.

(b) Three bells ring at intervals of 14 minutes, 25 minutes and 40 minutes respectively. If they
start ringing together at 8 am, at what time will they next ring together again?































Ans: (a) n = [2]
(b) [4]
3. (a)
Given 3780 = 2
2
3
a
5 7
b
when expressed as a product of its prime factors.
Write down the values of a and of b .
(b) Hence, find the smallest value of k , when k 3780 is a perfect square.














































Ans: (a) a , b [3]



(b)

k [2]
4. During a school exchange programme, the teacher-in-charge distributes 36
student councilors, 96 Secondary Three students and 84 Japanese students
equally into groups. Find the largest possible number of groups formed.


[2]








5. (a) Express 9261 as a product of prime numbers using index notation
(b)
Hence without using calculator, find the value of
3
7
9261 1
9
.



























Answer (a). [2]

(b). [2]
6. (a) Find the HCF and LCM of 2
3
5
2
7 and 2
4
3 5, expressing your
answer in index notation.

(b) The HCF of 2 numbers is 15. Given that the sum of the 2 numbers is 120,
find the 2 numbers.













Answer (a) HCF = ... [1]

LCM = ... [1]

(b). [2]


7. Four traffic lights turn red at regular intervals of 1 minute, 1 minute 10 seconds,
1 minute 18 seconds and 1 minute 31 seconds. Occasionally all four traffic
lights will turn red simultaneously.
(a) If all the traffic lights turn red simultaneously at 0830, find the next time
when this occurs again. [2]
(b) How many times, including the first time at 0830, would all the traffic
lights turn red together between 0830 and 1200? [2]










8. Mr Chen has 350 g of red plasticine, 380 g of grey plasticine and 560 g of
yellow plasticine. He divided the plasticine into small balls of equal mass for his
Art lessons.
(a) Find the largest possible mass of one small ball of plasticine. [2]
(b) Find the number of plasticine balls he obtained for each colour. [2]










9. (a) Find the HCF of 32, 36 and 48.
(b) Three alarm clocks are set to ring at intervals of 10 minutes, 12 minutes and 16 minutes
respectively. If all the alarm clocks ring together at 07 30, at what time will they next ring
together again?
















Answer: (a) ________________

[1]
(b) ________________ [2]

10. A company plans to donate 700 packs of instant noodles, 420 bottles of drinking water and
$ 1400 cash to an old folks home. All items are to be distributed in gift bags such that there are
equal number of instant noodles, equal number of drinking water and equal amount of cash in
each bag.
(a) How many gift bags are needed?
(b) Find the number of packs of instant noodles, the number of bottles of drinking water and
the amount of cash in each gift bag.










11(a) Find the prime factorization of 486 and write your answer in index notation.
(b) Hence, write down the smallest 2-digit number that is a factor of 486.














Ans: (a) ___________________ [2]

(b) ___________________ [1]
12. (a) Find the L.C.M. of 24, 45 and 75.
(b) Three lighthouses flashed simultaneously at 21 00. The first lighthouse flashes every
24 seconds, the second lighthouse flashes every 45 seconds and the third lighthouse
flashes every 75 seconds. What time will the three lighthouses next flash together
again?

















Ans: (a)

[2]

(b)

[2]

13. The HCF and LCM of the three numbers are 18 and 2
2
3
3
711 respectively.
Given that two of the numbers are 54 and 126, find the third number.










14. (a) Find the Highest Common Factor (HCF) of 45 and 63.

(b) Find the positive square root of the HCF in (a).












Answer (a) ..... [2]

(b) ......[1]


15. The numbers 70 and 220, written as products of their prime factors, are
70 = 2 5 7 and 220 = 2
2
5 11.
Find
(a) the largest integer which is a factor of 70 and 220,
(b) the smallest integer n, such that 220n is a perfect cube.
(c) the smallest positive integer of k for which 70k is a multiple of 220.




















[1]
[1]
[2]
16. Juztin goes to a foodcourt for dinner every 3 days. Azmi goes to the same
foodcourt at the same time every 7 days while Leroy goes every 12 days. The
three friends went to the foodcourt on a particular Tuesday. After how many
days will the three of them meet at the same foodcourt again?























[2]

17 Lehan, Samantha and Weiling visit the dentist every 2 weeks, 13 days and 30 days
respectively. If the dentist sees all of them on a particular day, after how many days will the
dentist be able to see all of them on the same day again?






















Answer ....days [2]
18. (a) The numbers P, Q and R, expressed as products of their prime
factors are given below.

7 5 3 2
3 2
P ,
2 5 3
7 3 2 Q ,
3 2 4
7 5 3 2 R .


(i) Find the highest common factor of P, Q and R, giving your
answer as a product of prime factors, in index notation.


(ii) Given that S R is a perfect square, find the smallest possible
value of T such that S R T .


(b) The bus services X, Y and Z leave the interchange at regular
intervals.
Bus service X leaves every 5 minutes, bus service Y leaves every 7
minutes and bus service Z leaves every 13 minutes.
The three bus services leave together at 5.48 am.
At what time do they next leave together?
































Answer (a) (i) ... [1]
(ii) T = .... [1]
(b) .... [2]
19. (a) (i) Express 2340 as the product of its prime factors.

(ii) Given that 2340k is a perfect square, write down the smallest possible
integer value of k.

(iii) Find the smallest integer , n, such that 120n is a multiple of 2340.

(b) A bell rings every 20 minutes while another bell rings every 35 minutes.
The two bells rang together at 0800.
At what time do they next ring together again?






































Answer (a)(i) ... [1]


(ii) k = . [1]


(iii) n = .[1]


(b) ... [2]
20.
The number 525 written as the product of its prime factors, is
7 5 3 525
2
.
(a) If 525k is a perfect square, find the smallest integer value of k
(b) Given that 525 is the lowest common multiple (L.C.M.) of
15, x and 35, find two possible values of x.


























Answer: (a)_ k =______________ [1]
(c)__ x. =_____________ [2]

21. Using index notation, find
(a) the value of
3
5832 ,
(b) the positive square root of 576.

Show your workings clearly.
















Answer (a) . [2]

(b) . [2]