You are on page 1of 5

CBSE X Mathematics 2009 Solution (SET 1)

CBSE X 2009 Mathematics


Section A

Question Number 1 to 10 carry 1 mark each.

1. Find the [HCF × LCM] for the numbers 100 and 190.

Solution:

For two numbers a and b, HCF × LCM = a × b


For the given numbers 100 and 190:
HCF × LCM = 100 × 190
HCF × LCM = 19000

2. If 1 is a zero of the polynomial p(x) = ax2 – 3(a – 1) x – 1, then find the value of a.

Solution:

If 1 is a zero of polynomial p(x), then p(1) = 0.


p(1) = a(1)2 – 3(a – 1) (1) – 1 = 0
a – 3a + 3 – 1 = 0
–2a = –2
a=1

Thus, the value of a is 1.

3. In LMN, L = 50° and N = 60°. If ∆LMN ∆PQR, then find Q.

Solution:

L + M + N = 180° (Angle sum property)


Substituting L = 50° and N = 60° in this equation:
50 + M + 60° = 180°
CBSE X Mathematics 2009 Solution (SET 1)
M = 70°

It is given that LMN PQR.


We know that corresponding angles in similar triangles are of equal measures.
M = Q = 70°

Thus, the measure of Q is 70°.

4. If sec2θ (1 + sin θ) (1 – sin θ) = k, then find the value of k.

Solution:

sec2 (1 + sin )(1 – sin ) = k


sec 2 (1 sin 2 ) k [(a b)(a b) a 2 b2 ]
sec 2 (cos 2 ) k [1 sin 2 cos 2 ]
1 1
cos 2 k sec
cos 2 cos
1 k
k 1

Thus, the value of k is 1.

5. If the diameter of a semicircular protractor is 14 cm, then find its perimeter.

Solution:

Diameter = 14 cm
Diameter 14 cm
Radius = 7 cm
2 2
22
Length of the semicircular part = πr (7) 22 cm
7

Total perimeter = Length of semicircular part + Diameter


= 22 cm + 14 cm
= 36 cm

Thus, the perimeter of the protractor is 36 cm.


CBSE X Mathematics 2009 Solution (SET 1)

6. Find the number of solutions of the following pair of linear equations:


x + 2y – 8 = 0
2x + 4y = 16

Solution:

The given pair of linear equations is


x + 2y – 8 = 0
2x + 4y – 16 = 0

On comparing with general equations


a1 x b1 y c1 0
a2 x b2 y c2 0
we obtain
a1 1 b1 2 1 c1 8 1
, ,
a2 2 b2 4 2 c2 16 2

a1 b1 c1 1
a2 b2 c2 2

Hence, the given pair of linear equations has infinitely many solutions.

7. Find the discriminant of the quadratic equation 3 3x 2 10 x 3 0

Solution:

For the quadratic equation ax2 + bx + c = 0,


Discriminant = D = b2 – 4ac
Hence, for the given equation, D = (10) 2 4(3 3)( 3)
= 100 – 36
= 64

Thus, the discriminant of the given equation is 64.

4
8. If , a, and 2 are three consecutive terms of an A.P., then find the value of a.
5

Solution:
CBSE X Mathematics 2009 Solution (SET 1)

If three terms a, b, and c are in A.P., then we have b – a = c – b


2b = a + c
4
If , a, and 2 are three consecutive terms of an A.P., then
5
4
2a 2
5
14
2a
5
7
a
5

7
Thus, the value of a is .
5

9. In figure 1, ∆ABC is circumscribing a circle. Find the length of BC.

Solution:

BR = BP [Tangents drawn to a circle from a point outside the


circle are equal]
However, BR = 3 cm
BP = 3 cm … (1)

AR = AQ [Tangents drawn to a circle from a point outside the


circle are equal]
However, AR = 4 cm
AQ = 4 cm

AQ + QC = AC
QC = AC – AQ
Using the values AQ = 4 cm and AC = 11 cm,
QC = 11 cm – 4 cm
QC = 7 cm

CP = CQ [Tangents drawn to a circle from a point outside the


CBSE X Mathematics 2009 Solution (SET 1)
circle are equal]
CP = 7 cm … (2)

BC = BP + CP
On using equations (1) and (2), we obtain
BC = 3 cm + 7 cm
BC = 10 cm

Thus, the length of BC is 10 cm.

10. Two coins are tossed simultaneously. Find the probability of getting exactly one
head.

Solution:

If two coins are tossed simultaneously, then the possible outcomes are
S = {HT, TH, TT, HH}
Thus, the total number of possible outcomes is 4.

Out of all the four outcomes, {HT} and {TH} are cases of exactly one head.
Favourable outcomes 2 1
Required probability =
Total possible outcomes 4 2