You are on page 1of 2

Questions

1. Name 2 machine stitches use in fabricating a drapery panel
Answer: - Straight stitch and blind stitch
2. When cutting fabric what 2 attitude you are required to do
Answer: - Check fabric for flaws, the characteristics of the fabrics
3. What are the 2 grains of fabric
Answer: - Crosswise grain. Lengthwise grain
4. name 3 tools used in the industry
Answer: - Scissors, retractable measuring tape, ruler
5. what is the definition for FL
Answer: -finish length – the length of the drape when it is finished
6. Name 2 machine use to produce drapes in the industry
Answer: -Straight stitch sewing machine, blind hemmer
7. What is the name of the professional measuring tool
Answer: - retractable measuring tape
8. What is the standard measurement for the hem of a drapery panel
Answer: - double 4”
9. When in the workplace and using machines what you are required to do
Answer: - work safe, follow manufacture’s guide and observe all safety procedures
10. What is the standard measurement for the side hems of a drapery panel
Answer: - double 1½”
11. What are the steps in constructing a drapery panel after the fabric is cut
Answer: - at bottom fold double 4”hem and blind hem
attach drapery weight at the corners and seams
double 1½” side hem blind stitch,
fold over at the top the desired FL and stitch to form rod pocket and heading
12. Where are drapery weights placed when constructing a drapery panel
Answer: - At corners and in seams
13. When does a room look more formal
Answer: - by the added number of layers of curtain e.g. (sheer under panels, lined side
panels and valance)
14. When constructing drapery panel what is important to the efficiency of the process and
the quality of outcome achieved
Answer: - assemble panel in sequence
15. If there is no blind hemmer how will you hem the drapery panel
Answer: - blind stitch by hand using a hand sewing needle
16. How do I find the End to End width of material for the desired space
Answer: - multiply RW X FF (rod x fullness factor)
17. What is the standards for fullness factor
Fullness factor is 2.5 times for medium to heavy weight material/ 3 times for
lightweight material
18. After taking measuring what are you required to do
Calculate and record measurements accurately
19. Name 3 fusing products use in the industry
Answer: - fusible web
Fabric
Hot glue
Fringe adhesive
20. After finish sewing what are you required to do
Answer: - clip all loose thread, neaten and check that product conform to
specifications