Maths By Amiya, 3E Learning, www.facebook.

com/MathsByAmiya
©AMIYA KUMAR
Maths By Amiya, PnC
11. 11. 11. 11. Mom demanded you to purchase 10 fruits of exactly 3 different types. Then how
many different ways you can full fill her demand from a fruit market where you
found 12 different types of fruits enough to full fill demand of a village.
a. Infinite b. 12c3 c. 12c3*12c2 d. 12c3*9c2 e. NoT

Sol: a+b+c = 10 => 9c2*12c3

12. 12. 12. 12. In how many ways we can arrange 20 people on a regular decagon such that people
are sitting on the vertex and middle of the sides
a. 19! b. 19!/2 c.2*19! d. None of these

Ans : 2*19!

13. 13. 13. 13. There are how many times digit 5 come, if we write number from 189 to 5004
(including both)
a. 1460 b. 1462 c.1466 d. None of these

0000 to 4999
5 at unit place - 5*10*10 = 500
5 at 10th place - 5*10*10 = 500
5 at 100th place - 5*10*10 = 500

5 from 0000 to 4999 =
500+500+500 = 1500

000 - 199
5 at unit place - 2*10 = 20
5 at 10th place - 2*10 = 20

189 - 199
5comes only 1 place

5000-5004 = 5

Total number of 5 = [0000 to 4999]
- [000-199] + [189-199] +5 = 1500
- 40 +1 +5
= 1466


14. 14. 14. 14. Total number of integral ordered pair solution of a*b*c=1001^2
a. 27 b. 27c3 c. 216 d.864 e. NoT

Sol 864
a*b*c=1001^2 = 7^2*11^2*13^2

Required solution = (4C2)^3(3c0+3c1)


Maths By Amiya, 3E Learning, www.facebook.com/MathsByAmiya
©AMIYA KUMAR
15. 15. 15. 15. There are how many four digits numbers are in which all digits are prime and
when we add 5 in the number the resultant numbers also have all prime digits.
a. 64 b. 70 c. 76 d.80 e. NoT


Sol:
2,3,5,7
If last digit 2 , then total no = 4*4*4 = 64
If last digit is 7 and second last digit is 2 , = 4*4 = 16

Total =80

16. 16. 16. 16. In how many different way one a put 12 different rings in his 5 fingers of one hand
such that each finger should have minimum 2 ring.
a. 12! b. 6P2*12! c. 6c4*12! d.12!/(4!)^3 e. NoT


Sol:[c]
a+b+c+d+e= 12
with minimum two condition, 6c2*12!

17. 17. 17. 17. Total number of odd positive integral solution of a+b+c+d <12
a. 16c4 b. 2^5 c. 11c3 d.12c4 e. NoT

Sol: [b]
a+b+c+d <12
a+b+c+d <=11 => a+b+c+d+e
<=11
(2m+1)+ (2n+1)+ (2k+1)+
(2l+1)+(2j+1) <=11
(2m)+ (2n)+ (2k)+ (2l)+(2j) <=6
(m)+ (n)+ (k)+ (l)+(j) <=3
So total number of odd solutions = 7c4

18. 18. 18. 18. Coefficient of x^2*y^3*z in (1-x-y-z)^20
a. 20!/[(14!)*(2!)*(2!)] b. 20!/[(14!)*(2!)*(3!)]
c. - 3*20!/[(14!)*(3!)^2] d. None of these
Sol: [b] distribution of powers 20!/[(14!)*(2!)*(3!)]


Maths By Amiya, 3E Learning, www.facebook.com/MathsByAmiya
©AMIYA KUMAR
19. 19. 19. 19. How many terms of ((13)^(0.5)*x - (3y)^(0.2)*y)^100 has integral
coefficient
a. 20 b. 10 c. 11 d. 100 e. None of these
Sol: [c]
2a + 5b = 100 , total 11 non negative integral solution.

20. 20. 20. 20. If w+ 5x + 5y + 5z = N has 165 non negative integral solution then what is the
value of Max(N)
a. 50 b. 45 c. 49 d. 44 d. none of these
Note: 165 = 11c3 = 2c2 +3c2 +4c2 +..... +10 c2

Sol: 5*9 -1 = 44
Take
w+ 5x + 5y + 5z = 0
w+ 5(x + y + z) = 0 => w=0 , x + y +
z=0 no of solutions 2c2 distribution of x
+ y + z=0

w+ 5(x + y + z) = 5 => w=0 , x + y +
z=1 no of solutions 3c2 distribution of x
+ y + z=5 & => w=1 , x + y + z=0 no
of solutions 2c2 distribution of x + y +
z=0 ,
so total solution if N=5=5*1 is 2c2 +
3c2 .

and this solution will continue till 9

now take N=10 to 14
w+ 5(x + y + z) = 10
=> w=0 , x + y + z=2 no of solutions
4c2
=> w=5 , x + y + z=1 no of solutions
3c2
=> w=10 , x + y + z=2 no of solutions
2c2

total solution 2c2+3c2+4c2

check its till 4c2 then max value is 5*(4-
1) - 1=14

now take N=15 to 19
w+ 5(x + y + z) = 15
=> w=0 , x + y + z=3 no of solutions
5c2
=> w=5 , x + y + z=2 no of solutions
4c2
=> w=10 , x + y + z=1 no of solutions
3c2
=> w=15 , x + y + z=0 no of solutions
2c2

total solution 2c2+3c2+4c2+5c2

check its till 5c2 then max value is 5*(5-
1) - 1=19

question is till 10c2, then max is 5*(10-
1) - 1=44

Maths By Amiya, 3E Learning, www.facebook.com/MathsByAmiya
©AMIYA KUMAR


To get more questions follow
www.facebook.com/MathsByAmiya

To Follow Amiya :
https://www.facebook.com/kumar.amiya
http://in.linkedin.com/in/kumaramiya