You are on page 1of 23

Exam Name: SOA Fundamentals (2008

)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 1 of 23


Question: 1
Which need drives a project to use an SOA approach?

A. Business flexibility
B. Resource virtualization
C. Application integration
D. Improved systems management

Answer: A

Question: 2
Which role does WS-Security play in an SOA?

A. It provides security interchange for RESTful Web services.
B. It enforces authentication and authorization within an SOA.
C. It provides an end-to-end security context among Web services.
D. It provides a security implementation for Enterprise Service Buses (ESB).

Answer: C

Question: 3
What is a role of Web services in building an SOA?

A. To provide interoperability using XML-based messages
B. To provide an interface for human interaction using task lists
C. To provide loose coupling via remote method invocations using J AX-RPC
D. To implement the service functionality through interfaces defined in the applications' BPEL

Answer: A

Question: 4
Which initiative helps achieve business agility in SOA?

A. Pairing up the appropriate service consumers and providers.
B. Buying prefabricated objects to quickly implement business functions.
C. Choreographing a business process to efficiently implement the desired business functions.
D. Designing and developing a new business process model rather than adapting an existing
one.

Answer: C

Question: 5
In applying SOA, which principle can reduce overall cost?

A. Reuse services across lines of business.
B. Build services for only the most important business functions.
C. Build general services that can perform a variety of business tasks.
D. Reimplement all services on a consistent hardware and software platform.

Answer: A

Question: 6
Which business driver would cause a company in the healthcare industry to consider SOA?

Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 2 of 23


A. Government regulations for communication and interoperability between companies continue
to change.
B. The cost of healthcare is increasing extremely fast and SOA will bring the costs back under
control.
C. Since doctors and other medical practitioners do not understand IT, SOA can shield these
roles from the underlying technology implementation.
D. Medical providers at smaller companies that use .Net can communicate to larger parent
companies that use J ava through Web services interoperability.

Answer: A

Question: 7
Which is a driving business need for SOA?

A. Automate and optimize processes
B. Security, governance and infrastructure
C. Governance, infrastructure and connectivity
D. Interoperability, standards and application integration
E. High availability of hardware, operational systems and services

Answer: A

Question: 8
When is an SOA implementation most appropriate?

A. Real-time performance is critical.
B. An immediate Return on Investment (ROI) is required.
C. The application interfaces require a high degree of customization.
D. Business functionality is required by many parts of the organization.

Answer: D

Question: 9
Failure to adopt SOA will result in which outcome?

A. Automation of document processing will be difficult.
B. Extremely high volume, synchronous, real-time transactions will occur.
C. Integration costs continue to grow without being offset by new business opportunities.
D. IT budget will increase to cover the cost of additional governance and development activities.

Answer: C

Question: 10
A retail company is having difficulty implementing changes to its business process. Lines of
business maintain their own data stores and proprietary access interfaces. There are
severalmanual steps which involve recapturing of data. How can they change this process to
make it more efficient?

A. Outsource the shipping function to reduce overhead costs.
B. Create services that combine application and information assets.
C. Create shared services to eliminate redundancies in the process.
D. Choose the latest technology available to integrate the applications and resources.

Answer: C

Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 3 of 23


Question: 11
Which basic characteristics of SOA can contribute to business agility?

A. Reuse and security
B. Loose coupling and reuse
C. Governance and integration
D. Point-to-point integration and extensibility

Answer: B

Question: 12
Which statement describes a business process in the context of SOA?

A. It is a business policy or decision procedure.
B. Items are accumulated and then processed together.
C. It is a series of tasks connected together like building blocks.
D. It enables interactions between message consumers and providers.

Answer: C

Question: 13
If a component of the overall system is functionally complete and operates within that system
independently from the functionality of the other components, it is an example of which SOA
architectural concept?

A. Modularity
B. Extensibility
C. Loose coupling
D. Separation of concerns
E. Composite implementation

Answer: A

Question: 14
How are the capabilities of a Web 2.0 application enhanced by SOA?

A. Two or more SOA services may be connected together to create a new business process,
such as in the case of a mashup.
B. Business users can visually assemble mashups by blending publicly available information and
services with a company's internal information and services.
C. Syndication of site content is enabled through the use of SOA, since it involves standardized
protocols, which permit end-users to make use of a site's data in another context.
D. The community that uses the SOA services can employ community mechanisms on the
application, such as ratings and comments, to provide feedback so the application can be E.

Answer: B

Question: 15
Which SOA architectural concept is applied as an organization combines services to perform a
business process?

A. Modularity
B. Composition
C. Encapsulation
D. Separation of concerns
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 4 of 23



Answer: B

Question: 16
What is a typical requirement in an SOA environment for determining business success?

A. Adherence to six-sigma business guidelines
B. A dashboard for reporting metrics to business analysts
C. The ability to pilot the solution in a production environment to business stakeholders
D. The capability to monitor and measure performance against business process goals

Answer: D

Question: 17
How can disparate services communicate with each other in an SOA?

A. Use XML messages to provide interoperability.
B. Service providers adopt one common data model for all services.
C. Enforce a common data model at the Enterprise Service Bus (ESB) layer.
D. Business analysts create the integration logic details to negotiate between services.

Answer: A

Question: 18
What does the information in the service registry support?

A. The complete service lifecycle
B. Runtime lookup of service endpoints
C. Enhances messages through mediation
D. Transformation of messages between different technologies

Answer: B

Question: 19
In the context of SOA and Business Process Management (BPM), what demonstrates flexibility in
a business process?

A. Tasks can be rearranged without impact to the user.
B. Business rules can be dynamically stopped at runtime.
C. New services can be built at runtime without any special tooling.
D. Business processes can be automated so they do not require feedback.

Answer: A

Question: 20
A company has implemented a number of business processes using SOA services. How do they
determine if their new processes are helping the organization to achieve its business objectives?

A. They establish a Center of Excellence (CoE) to monitor and report on the SOA services
performance.
B. They contact a third party to analyze and evaluate the new processes against the business
objectives.
C. They set and monitor Key Performance Indicators (KPIs) to track performance against the
business objectives.
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 5 of 23


D. They model the new processes in a business model simulator to identify bottlenecks and
potential performance issues.

Answer: C

Question: 21
In which situation would a manufacturing plant most likely choose to use an SOA approach for
their Customer Order Analysis and Tracking System?

A. The company wanted development and operations to be as simple as possible.
B. The company wanted to break down department silos and encourage everyone to use the
same set of tools.
C. Most of the company's processes were manual or document-centric with little opportunity for
automation.
D. The legacy system had grown in such a way that it was not easy to update and could not
handle the emerging business demands.

Answer: D

Question: 22
What does the SOAP specification define?

A. A format for XML messaging
B. An interface to a business process
C. An Internet communications protocol
D. The payload contents for a Web service message

Answer: A

Question: 23
What is contained in an SOA repository as opposed to a registry?

A. Service policy information
B. Versions of software components
C. Uncommitted transactions to enable compensation handling
D. Service endpoint information to facilitate dynamic binding at runtime

Answer: A

Question: 24
Which three characteristics of services indicate a mature SOA environment?

A. Services are discoverable.
B. Services use Web 2.0 technology.
C. Services are exposed by an Enterprise Service Bus (ESB).
D. Services are composed into broader business functionality.
E. Services contain logic to provide compatibility across technologies.
F. Services use scripting languages to improve system responsiveness.

Answer: A, C, D

Question: 25
What is a role of an Enterprise Service Bus (ESB) in SOA management?

A. To provide the governance of services by limiting who can access services
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 6 of 23


B. To provide point-to-point connection of service consumers and service providers
C. To provide flexibility that allows business process inefficiencies to be rapidly corrected
D. To ensure a seamless flow of information from anywhere at any time using a variety of
protocols

Answer: C

Question: 26
Which three meet the requirement for SOA identity propagation?

A. It translates between different identities.
B. It requires the use of open standards for authentication.
C. It handles services which each have their own identity registry.
D. It handles identities which are coupled with application business logic.
E. It provides a token that describes digital signature blocks within a message.
F. It understands and operates with a variety of formats for representing identity.

Answer: A, C, F

Question: 27
What provides the most value in helping developers find existing SOA services and driving
reuse?

A. Service monitoring
B. An asset repository
C. The Enterprise Service Bus (ESB)
D. Access services to legacy systems

Answer: B

Question: 28
What is made more difficult by moving to SOA?

A. Outsourcing of business functions.
B. Ensuring Quality of Service (QoS) objectives are met.
C. Changing business processes to meet government regulations.
D. Providing a role-based portal for employees, partners and customers.

Answer: B

Question: 29
Which activity is required to successfully implement SOA governance?

A. Establish a service repository.
B. Acquire ongoing sponsorship by executives with active communication.
C. Formulate, control and oversee the proper maintenance and growth of business assets.
D. Define a set of processes, rules and policies that affect the way a corporation is directed,
administered or controlled.

Answer: B

Question: 30
How can a company enforce adherence to the SOA policies that have been defined?

A. Define and execute conformance checkpoints across the service life cycle.
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 7 of 23


B. Initiate and enable SOA governance communication, education and mentor plans.
C. Commit to a strategy for SOA in the context of the business goals and IT strategy.
D. Implement governance organizational structures such as architectural review boards,
executive steering committees and Centers of Excellence (CoE) to ensure adherence.

Answer: A

Question: 31
Which statement describes the importance of SOA governance?

A. It provides a tool for controlling the distribution of Web services for a line of business.
B. It eliminates the risk in migrating a business from standard integration mechanisms to SOA.
C. It creates a clearly articulated decision framework for designing, implementing and managing
SOA services.
D. It provides a mechanism for the lines of business to provide input to IT staff for the design of
services.

Answer: C

Question: 32
Organizations that do not adopt SOA will experience which outcome?

A. The adoption of Web 2.0 technologies will be more problematic.
B. Outsourcing non-core business functions will become impractical.
C. The potential value of existing IT assets will not be fully realized.
D. The implementation of Web services to handle real-time transactions will not be possible.

Answer: C

Question: 33
When releasing a new service version, which changes to the WSDL document are backward-
compatible?

A. Adding an operation
B. Removing an operation
C. Renaming an operation
D. Changing the parameters of an operation

Answer: A

Question: 34
What is a primary need for implementing SOA governance?

A. Multiple projects are being implemented concurrently.
B. The project office is required to report to executive management.
C. Services are developed, maintained and owned by multiple stakeholders.
D. Government regulations dictate compliance with government requirements.

Answer: C

Question: 35
When services are identified based on isolated applications rather than the business, which
problem may result?

A. Rogue Services
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 8 of 23


B. Duplicate Services
C. Shelfware Services
D. Application Services

Answer: B

Question: 36
When is the location of the service provider first determined in the SOA lifecycle?

A. Model business process and design according to requirements
B. Construct and assemble service components
C. Configure and deploy from test through production
D. Manage to business and IT goals

Answer: C

Question: 37
Which advantages does the Enterprise Service Bus (ESB) have over point-to-point solutions?

A. Flexibility and cost
B. Redundancy and agility
C. Performance and scalability
D. Versatility and adaptability

Answer: D

Question: 38
What demonstrates one of the key principles communicated by the IBM SOA Reference
Architecture?

A. Business processes can be modeled in parallel with the services they rely on.
B. Services are implemented using the Enterprise Service Bus (ESB) and exposed to service
consumers.
C. Business process developers need to communicate effectively with Enterprise Service Bus
(ESB) developers.
D. Changes in service implementations require changes in the service interface which should be
reflected in the service registry.

Answer: A

Question: 39
Why is messaging important to an SOA?

A. Messaging improves the performance of complex environments.
B. Messaging implements separation of concerns resulting in faster development.
C. Messaging facilitates communication between distributed heterogeneous environments.
D. Messaging is used to communicate between a repository and an Enterprise Service Bus
(ESB).

Answer: C

Question: 40
Which capabilities reside within the Enterprise Service Bus (ESB)?

A. Service mediation and routing logic
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 9 of 23


B. Service logic and message transformation
C. Service implementations and service access control
D. Service routing and a registry of service endpoints

Answer: A

Question: 41
An organization plans to automate a business process and expose the result as a service. How
should humans interact with such a business process in the context of SOA?

A. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke
the automated business process. Any activity in the business process may be
B. The use of human activities in such a business process is not recommended since the slow
response that will be received from humans is not suitable to the synchronous
C. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke
the automated business process from a browser. All activities in the business
D. A Web application may be developed to act as a service consumer, allowing humans to invoke
the automated business process. Only unusual steps in the business process
E. All other activities should be performed by automated service providers.

Answer: A

Question: 42
Which two roles do Web services play in an SOA?

A. They provide mediation for service requests.
B. They provide the framework for information as a service.
C. They support interoperability between disparate technologies.
D. They provide an open standard means for describing service interfaces.
E. They provide the messaging infrastructure for the Enterprise Service Bus (ESB).

Answer: C, D

Question: 43
Which three characteristics of SOA can make a business more agile?

A. Defining rules for business
B. Enforcing governance processes
C. Creating components that can be shared
D. Maintaining up-to-date application interfaces
E. Building applications from reusable components
F. Changing the implementation without affecting the consumers

Answer: C, E, F

Question: 44
Access services represent which vital function in the IBM SOA Reference Architecture?

A. Distributed role-based access control mechanisms
B. Connectivity with existing and legacy functionality
C. Additional security at gateway points between domains
D. Services exposed across different business units or organizations

Answer: B

Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 10 of 23


Question: 45
Which cross-cutting concerns are present at all areas within a logical SOA?

A. Integration, security, management, monitoring and governance
B. Logging, auditing, business processes, information architecture, identity provision and
governance
C. Encapsulation, separation of concerns, high cohesion, loose-coupling, correct granularity and
abstraction
D. Business flexibility, business agility, cost effectiveness, goal related, traceable requirements
and continuous incremental improvement

Answer: A

Question: 46
What describes a task within a modeled business process?

A. The description of steps required to complete a unit of work
B. Each task represents a work item performed by a system or human
C. The transition that takes place for the business process to continue
D. When a human completes a task it is marked complete allowing the process to proceed

Answer: B

Question: 47
Which is an architectural characteristic of SOA?

A. An emphasis on standards
B. Utilizing Web services to access all business functionality
C. An Enterprise Service Bus (ESB) with an emphasis on Web services
D. An Enterprise Service Bus (ESB) with an emphasis on XML messaging

Answer: A

Question: 48
Which might cause a challenge to prioritizing, defining and funding services in SOA?

A. Services that support multiple projects and/or lines of business
B. Services that need to consider non-disruptive roll-out of changes
C. Services that are based on standards to allow for interoperability
D. Service requesters that are independent of the service implementation

Answer: A

Question: 49
What are two recommended approaches to SOA adoption?

A. SOA adoption involves incremental change.
B. Select a business pilot and enable a line of business.
C. SOA adoption involves a complete and immediate change.
D. The transition to SOA begins with the selection of appropriate technology.
E. The first steps in the journey to SOA implementation depends on the company's industry.

Answer: A, B

Question: 50
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 11 of 23


From an IT perspective, what is the primary goal of moving to SOA?

A. Make IT more accountable
B. Increase the flexibility of IT
C. Technology and platform independence
D. Reduce short-term development and maintenance costs

Answer: B

Question: 51
What will be the largest barrier to their success?

A. Insufficient SOA skills
B. Finding unbiased vendor product comparisons
C. Legacy applications written in an obsolete language
D. IT staff needing to work with business analysts who do not understand the underlying technical
complexity

Answer: A

Question: 52
Which factor could positively impact the readiness for and success of SOA?

A. A high level of understanding of the value of SOA
B. The use of specialized line of business applications
C. Informal build and deployment processes for services
D. The use of in-house developed messaging as part of their Enterprise Service Bus (ESB)

Answer: A

Question: 53
When starting the journey to SOA, which action should be taken first?

A. Create a pilot project to demonstrate the value of SOA to the business.
B. Establish a development environment for shared services that can be used across the
enterprise.
C. Obtain organizational commitment to the SOA direction at the appropriate business and IT
levels.
D. Choose the correct Enterprise Service Bus (ESB) vendor as all other artifacts in the
environment will be connected to this.

Answer: C

Question: 54
Why is business and IT alignment so important to SOA?

A. Applications can be rewritten to suit the needs of the business.
B. It allows for a significant investment in technology and hardware.
C. Business and IT can collectively fulfill the business needs and goals.
D. Business and IT can decide which vendors to use and which business functions to outsource.

Answer: C

Question: 55
What will the IBM SOA Assessment Tool help to define?
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 12 of 23



A. The most appropriate SOA entry point
B. The benefits of leveraging existing applications
C. Recommendations for moving to the highest level of SOA maturity
D. The service funding and ownership model to increase SOA maturity

Answer: A

Question: 56
Which people, organizational or technology factors would positively impact the readiness for SOA
and its success?

A. Excess hardware capacity
B. Short-term revenue expectations
C. Business unit executives avoid disruptive innovations
D. Business partners that have the necessary skills and capabilities

Answer: D

Question: 57
Which approach is considered the most effective first step in ensuring funding for the service
lifecycle of shared services at the enterprise level?

A. Chargeback mechanisms are put in place to prevent illegitimate use of services.
B. Use a 'tax' based approach based on the overall usage of IT by each line of business.
C. Form an SOA governance organization and provide this group with the required funding.
D. Use the "first need" approach, where each project that needs a service first funds its creation.

Answer: C

Question: 58
Customer satisfaction with a new and rather complex product introduced by a company is
extremely poor and is affecting sales of the product. The call center is taking too long to handle
questions and product experts are not always easily accessible. The goal is to quickly reduce
customer complaints. Which actions should be recommended?

A. Connect all the systems that are involved in the transaction.
B. Gather all the information about the product in a single repository to be accessed by the call
center.
C. Provide the call center team with access to all the necessary and available information on their
screen and collaboration tools to ask experts for assistance with specific
D. Model the call process to determine the bottlenecks, then process automation tools can be
used to obtain all the necessary product information including human task

Answer: C

Question: 59
A recent strategic corporate directive is demanding a decrease in the operational budget of a
cargo airline by 2%. The CIO has indicated a shift to SOA can help gain efficiencies in
development costs. The company has just signed a partnership with a package delivery company
that requires integration between the systems of the two companies. When preparing for SOA
adoption, what is most important to document to show Return on Investment (ROI) from the shift
to SOA?

A. The current operational budget for the company and the partner company
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 13 of 23


B. The current IT governance overlap between the company and the partner company
C. The current Key Performance Indicators (KPIs) for the company and the partner company
D. The estimated cost for point-to-point integration with the partner company using the current
messaging system

Answer: D

Question: 60
A company has prioritized their most important requirements for SOA to be the need to speed up
integration, reduce application redundancy and provide the flexibility to change service
implementations. Which type of project should be recommended?

A. Create a common metadata model that can be used for all development projects.
B. Implement an Enterprise Service Bus (ESB) and registry/repository as a connectivity layer in
the SOA architecture.
C. Document the existing architecture, legacy systems, and interfaces. Make this available in a
common repository that can be accessed by all developers.
D. Use business modeling tools to model and simulate the application development process and
identify bottlenecks. Address highest priority bottlenecks that can be automated to E.

Answer: B

Question: 61
In preparing to go to SOA, which governance aspect should be implemented from the beginning?

A. Create the SOA architecture documentation.
B. Manage and secure services, applications and resources.
C. Provide a framework for measuring the effectiveness of SOA.
D. Establish the common metadata model to ensure interoperability.

Answer: C

Question: 62
Which is an important decision for the adoption of SOA?

A. Use Web services for all SOA communication.
B. Use the latest open standard specification in the industry.
C. Focus on a core set of systems when defining enterprise services.
D. Encapsulate underlying technical differences between different SOA implementations.

Answer: D

Question: 63
In a growth industry, what is the most effective technique to secure executive sponsorship from a
line of business for a company's adoption of SOA?

A. Present the IT savings that can be achieved via an SOA-based reuse strategy.
B. Emphasize the significant market acceptance of SOA as the new standard architectural style.
C. Focus on the rate of change in the industry and the need for business agility to take advantage
of these marketplace changes.
D. Send the executive the recent article describing a competitor's SOA success that has just
been published in the latest issue of an industry trade magazine.

Answer: C

Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 14 of 23


Question: 64
Which people, organizational or technology factors negatively impact the adoption of SOA?

A. Putting funding mechanisms in place to encourage reuse
B. Agreeing on policies for service reuse across lines of business
C. Planning to perform a complete overhaul of all business processes
D. Defining additional capabilities required, such as upgrades to the IT infrastructure

Answer: C

Question: 65
Which situation is most appropriate for an SOA implementation?

A. Customer's IT strategy is to use desktop applications.
B. The organization relies on a homogeneous environment.
C. Pilot and prototype development is a focus of the IT organization.
D. Parts of an application need to be developed, maintained and updated independently.

Answer: D

Question: 66
A satellite television service company is starting an SOA project to support an upcoming
advertising campaign for high-definition television service. What is the most effective way to
ensure that the business issues drive the technical implementation and achieve anticipated
Return on Investment (ROI)?

A. Create a reference model to categorize the standards, specifications and technologies to
construct, deliver and exchange application components and a framework to describe,
B. Document the business requirements and expected goals. Design the business services
required to fulfill these needs. Develop test cases based on these initial business
C. Document the technical design of the project and have the business analysts on the review
team ensure this is meeting the business requirements. Validate at various points in
D. Create a framework for measuring the performance of major IT investments and associated
assets. Build a reference model that describes and analyzes the current operational
E. Map the business requirements against this model to determine the new capabilities that are
required.

Answer: B

Question: 67
Which people, organizational or technology factors would limit an organization's readiness for
SOA?

A. Skills not available
B. Standardization of services in each industry
C. Tight integration with their business partners
D. Frequent inspection of the current business model and its components

Answer: A

Question: 68
From an IT perspective, what are three goals of moving to SOA?

A. Increasing the IT budget
B. Implementing packaged applications
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 15 of 23


C. Giving IT the maximum number of options to solve a business challenge or problem
D. Exhibiting IT systems as evidence that the company is at the forefront of technology
E. Viewing the operating environment as a set of services provided by the underlying IT
infrastructure
F. Improving Return on Investment (ROI) on IT assets by breaking traditional monolithic systems
down into more manageable pieces

Answer: C, E, F

Question: 69
Which action should they take first?

A. Create a service registry.
B. Define an SOA governance model.
C. Perform an SOA maturity assessment.
D. Create an SOA Center of Excellence (CoE).

Answer: C

Question: 70
When starting to adopt SOA, which action should be taken early to help drive acceptance and
success?

A. Establish the SOA strategy and project roadmap.
B. Identify the first services required and ensure they are designed well, considering security and
scalability.
C. Roll the SOA project in as the next phase of a project under development to prove the value to
the business.
D. Prepare the infrastructure for SOA by establishing a development environment, testing
environment and the control process to promote services.

Answer: A

Question: 71
A business has been 'doing' SOA for a while and is becoming disillusioned with the results. They
are not seeing the Return on Investment (ROI) they expected even though they have created
several hundred services. What is the likely cause of this problem?

A. Services are replicated based on language and geographic needs.
B. Developers need better training on how to create reusable services.
C. Governance processes are not in place to review and approve services.
D. Scaling the environment is challenging for such large SOA implementations.

Answer: C

Question: 72
What is a key difference between a component and a service?

A. A service is deployed once and a component is deployed many times.
B. A component is deployed once and a service is deployed many times.
C. A component has an interface and a service implements the interface.
D. A service has an interface and a component implements the interface.
E. A service does not have a well-defined interface and a component does.

Answer: D
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 16 of 23



Question: 73
Which standard describes the interface for Web services?

A. WS-I
B. BPEL
C. SOAP
D. WSDL

Answer: D

Question: 74
What is a method for verifying the business success of an SOA solution?

A. Pilot the solution and solicit feedback from stakeholders and subject matter experts.
B. Implement appropriate Key Performance Indicators (KPIs) at multiple levels of the solution.
C. Implement a technology think-tank integrated with the lines of business and with overall
executive sponsorship.
D. Implement a Center of Excellence (CoE) to provide a tight linkage with business to define
services and operational characteristics at technical and business levels.

Answer: B

Question: 75
Which role does XML play in an SOA design?

A. XML is used to implement the UML design.
B. XML schema drives the messaging payloads.
C. XML is used for Web services which are required in SOA.
D. XML is used to describe interfaces and message bindings.

Answer: D

Question: 76
A dealer in rare and antique books is interested in streamlining their business process.
Bottlenecks occur when dealing with inventory and shipping functions in the process. How can
the dealer optimize this process?

A. Create a new application to deal with the bottlenecks.
B. Replace legacy systems with more advanced technology.
C. Automate the manual steps so that the process is easier to monitor.
D. Provide multiple paths through the process for some of the functions.

Answer: D

Question: 77
At which two points in SOA communication are registries used?

A. During discovery
B. During publication
C. During message transport
D. During message validation
E. During message transformation

Answer: A, B
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 17 of 23



Question: 78
Why is defining appropriate Key Performance Indicators (KPIs) important for the success of an
SOA?

A. To provide IT performance metrics
B. To determine the marketability of the SOA processes
C. To justify funding for migration of the processes to SOA
D. To provide feedback indicating Return on Investment (ROI) back to the business
E. To enable business executives to identify impediments and bottlenecks in performance of the
business processes

Answer: D

Question: 79
Which statement is true about a business process in the context of Business Process
Management (BPM)?

A. It should be monitored.
B. It only deals with automated tasks.
C. It interacts with a single application.
D. It has one primary Key Performance Indicator (KPI).

Answer: A

Question: 80
Which aspects of SOA can reduce overlap and duplication?

A. Modularity and encapsulation
B. SOA governance and service reuse
C. Service reuse and process modeling
D. Loose-coupling and separation of concerns

Answer: B

Question: 81
How do Web 2.0 applications communicate with SOA services?

A. Both architectures use XML to ensure interoperability.
B. Web 2.0 technologies communicate using Remote Procedure Calls (RPC) to SOA services.
C. J avaScript Object Notation (J SON) provides an efficient data format for SOA services.
D. Asynchronous J avaScript +XML (Ajax) applications can make service requests from a Web
browser.

Answer: D

Question: 82
Which statement is true about a business process in the context of SOA?

A. It rarely includes any manual steps.
B. It can span people, systems and information.
C. It takes a relatively short amount of time to complete.
D. All services are linked to the process through an Enterprise Service Bus (ESB).

Answer: B
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 18 of 23



Question: 83
What is one architectural principle surrounding SOA?

A. Inheritance
B. Encapsulation
C. Cross-cutting concern
D. Focus on messaging strategies

Answer: B

Question: 84
Which three statements describe services within a SOA?

A. Services are written in J ava or C#.
B. Services are compatible across technologies.
C. Services can change location without affecting clients.
D. Services provide an interface according to a SOAP file.
E. Services can be stopped without disruption to the consumer.
F. Service implementations can be changed without changing the consumers.

Answer: B, C, F

Question: 85
What is an SOA repository?

A. Storage of service metadata
B. Storage for versions of service components
C. The medium for messaging in a standardized way
D. The means by which services are loosely coupled
E. A source of information about invoking a service

Answer: A

Question: 86
What does the WS-I Basic Profile provide for an SOA?

A. Test suites for Web services interoperability
B. An implementation of interoperable Web services
C. Interoperability guidance for Web services specifications
D. A certification of interoperability for Web services engines

Answer: C

Question: 87
Why is reusability an important aspect to promoting agility in SOA?

A. Services often represent functions in an SOA.
B. Existing applications may serve as the basis for service interfaces.
C. The interface of a service allows it to be integrated into additional processes without changes.
D. Service interface details may be defined at a high level according to anticipated business
requirements.

Answer: C

Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 19 of 23


Question: 88
Which organization has the greatest need for SOA governance?

A. One that is structured around localized business representatives for the IT team(s).
B. One in which the departments are small, geographically centralized, and provide many goods
and services.
C. One that is relatively large, geographically dispersed, and with a centralized management and
funding structure.
D. One in which the funding, management and control of IT resources are spread among multiple
stakeholders in different parts of the organization.

Answer: D

Question: 89
Which service is running in an SOA environment that is not defined in a service registry and is
built without proper governance or controls?

A. Rogue Service
B. Duplicate Service
C. Shelfware Service
D. Composite Application Service

Answer: A

Question: 90
How does the SOA governance body ensure that services are not redundant within the
organization?

A. It must manage service distribution and rights management.
B. It must enforce communication between stakeholders and subject matter experts.
C. It must enforce coordination between service providers across the organization.
D. It must coordinate communication of business requirements to development organizations
during the planning phase.

Answer: C

Question: 91
Which two statements about security considerations in an SOA environment are true?

A. Firewalls or routers are the mechanisms for securing an SOA business environment.
B. Security policy decisions are made and carried out within an Enterprise Service Bus (ESB).
C. Identities exist for both users and services, and both must be subject to the same controls.
D. The creation of roles for business process task lists are used to prevent business partner
access to protected assets.
E. There is a need to manage identity and security across a range of systems and services that
are implemented in a diverse mix of new and old technologies.

Answer: C, E

Question: 92
Which requirement is fulfilled by dynamic management of services during the execution in SOA?

A. Meeting Service Level Agreements (SLAs) for Gold customers
B. Assigning premiere customers to the Gold customer status
C. Identifying an incoming request as coming from a Gold customer
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 20 of 23


D. Changing a business process to provide enhanced capabilities for Gold customers

Answer: A

Question: 93
What is the impact of a service increasing in popularity in the absence of effective governance?

A. Shared maintenance costs
B. Increased service availability
C. Capacity requirements may not be supportable
D. Increased Return on Investment (ROI) for the service

Answer: C

Question: 94
Which is a role of an SOA governance body?

A. Evaluating performance, availability and scalability of services
B. Defining the processes, procedures, mechanisms and organizations that guide the
implementation of services
C. Performing critical evaluation and selection of the packages, software and hardware
components of the architecture
D. Identifying services from a decomposition of business processes and ensuring that these
services enable realization of the business goals and drivers

Answer: B

Question: 95
What is one purpose of an Enterprise Service Bus (ESB) in SOA management and governance?

A. It allows load balancing across multiple services.
B. It provides pre-built components called mediation primitives.
C. It hides interface details from Key Performance Indicators (KPIs).
D. Physically moving a service requires modification to all other components that use it.

Answer: C

Question: 96
What represents the business objective(s) to be achieved through SOA governance?

A. Attainment of business agility and competitive advantage
B. Assures the alignment of the business strategy with its SOA initiatives
C. Assures that service entities perform to the level and response times agreed upon
D. Assures the value of SOA to the business by focusing on the design and implementation of
services

Answer: B

Question: 97
What can have the largest impact on the performance of an SOA?

A. Service granularity
B. Use of open standards
C. Service version management
D. Business monitoring of Key Performance Indicators (KPIs)
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 21 of 23



Answer: A

Question: 98
Which two statements define a service in SOA?

A. It is a transaction that supports a business function.
B. It is a standard way for messaging between service providers and consumers.
C. It exposes business functionality with a well-defined interface that can be invoked.
D. It is a language-specific operation that executes across an Enterprise Service Bus (ESB).
E. It is a loosely-coupled component that can be choreographed to create a composite business
function.

Answer: C, E

Question: 99
What most accurately describes a business process?

A. The steps required to complete a unit of work in the optimal way
B. An artifact used to capture the knowledge representing business requirements
C. A flow of tasks that must be completed by systems or people in a certain order
D. BPEL code that runs within a business process engine orchestrating the work of people and
systems

Answer: C

Question: 100
Which two statements describe characteristics of SOA?

A. Multiple business units host the same service to ensure maximum reuse and availability.
B. Maximum reuse is achieved by ensuring services are generic so that the same service serves
many different business tasks.
C. Existing APIs are exposed over new technologies such as Web services and Enterprise
Service Buses (ESB) to increase business flexibility and agility.
D. Programming by contract ensures the service consumer can be unaware of the
implementation details of the service provider facilitating loose coupling.
E. Through layered abstraction over the implementation and runtime details, it is possible to
provide software resources that give the right balance between reuse and specificity.

Answer: D, E

Question: 101
What describes the purpose of the Enterprise Service Bus (ESB) in an SOA?

A. It provides separation of concerns so that each service can be managed separately.
B. It provides a design that allows components to be changed with less impact to the consumer.
C. It allows a service consumer to make a service request without knowing the details of the
operation.
D. It implements service functionality by integrating existing back end service functionality using
routing and transformation logic.

Answer: B

Question: 102
In which phase of the SOA lifecycle are service descriptions specified?
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 22 of 23



A. Model business process and design according to requirements
B. Construct and assemble service components
C. Configure and deploy from test through production
D. Manage to business and IT goals

Answer: A

Question: 103
What describes the role of the Enterprise Service Bus (ESB)?

A. An adapter that exposes back end functionality of legacy systems
B. A routing and mediation component that loosely couples service interfaces
C. A routing and mediation component that loosely couples service implementations
D. A component where transformation and aggregation are used to implement service interfaces

Answer: C

Question: 104
How does SOA achieve alignment between business and IT?

A. By ensuring services represent the underlying IT functions that the business must use in order
to function
B. By hiding operational details allowing services to be loosely coupled and changed to suit the
situation
C. By creating business processes that are direct representations of the business which can be
simulated and refined
D. By providing service operations that represent business tasks allowing those operations to be
used in whatever combination the business decides is appropriate

Answer: D

Question: 105
Which artifact is the most helpful to an organization's SOA transformation and implementation
roadmap?

A. A reference architecture
B. A service interface description
C. A Web services standards glossary
D. A proposed service registry document

Answer: A

Question: 106
In the IBM SOA Reference Architecture, the service registry should be logically located with
which other component?

A. Access Services
B. Process Services
C. Infrastructure Services
D. Enterprise Service Bus (ESB)

Answer: D

Question: 107
Exam Name: SOA Fundamentals (2008)
Exam Type: IBM
Exam Code: 000-669 Total Questions: 108

Page 23 of 23


Which specifications are central to Web services?

A. WSDL and XML
B. ESB and WS-Policy
C. XML and XML Schema
D. SOAP, WSDL and HTTP

Answer: A

Question: 108
Which technique improves a business process?

A. Perform analysis of the resources being used by the process
B. Simulation of the process to identify and test improvements
C. Domain decomposition to identify the correct granularity of tasks
D. Monitoring availability of components that are used by the business process

Answer: B


End of Document