€ 3,45

RESCUE-KIT VOOR BESTANDEN Haal veel meer uit Windows met deze onmisbare supergadgets
Geen paniek! Vind hier het reddingsplan op maat

Laat de muis links liggen!

PC- PROBLEMEN?
Moeiteloos films en muziek downloaden met SABnzbd+
Vind in dit artikel dé oplossing

VOORKOM DUBBELE DOWNLOADS!
Houd overzicht in uw muziekcollectie

VISTA LIGHT
Kopiëren, branden, rippen en afspelen! Bepaal zelf de hoeveelheid geïnstalleerde extra's

Schermafbeeldingen met printscreen Draadloos netwerk zonder storing Gmail in uw eigen mailprogramma

COLOFON

VOORWOORD
Onderzoek
Druk, druk...op dit moment op de redactie. Redactieleden, vormgevers en andere collega's die je vriendelijk maar wel heel dringend allerlei verzoeken doen. Naarmate de dag vordert zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig heeft het allemaal met Tips & Trucs te maken en werken we op dit moment aan allerlei leuke plannen. Lopende zaken komen soms een beetje in de verdrukking maar dat heb ik er graag voor over. Maar onze plannen kunnen we niet zomaar uitvoeren. De ideeën zijn leuk, maar we willen wel weten of u ze ook ziet zitten. Anders zadelen we u misschien met iets op waar u niet op zit te wachten. Omdat te testen hebben we een marketeer, Benjamin Dalmulder. Hij weet alles van onderzoeken, analyses maken en goede ideeën uitvoeren. Hij gaat komende weken aan de slag met een groot lezersonderzoek om te onderzoeken wat u op computergebied interessant vindt. De uitkomsten daarvan zijn als vanzelfsprekend erg belangrijk. Na het onderzoek kunnen wij weer verder met onze plannen, maar voordat we daarmee beginnen eerst maar eens het lezersonderzoek. Op pagina 56 leest u hier meer over. WOUTER DIEMER ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR TIPS&TRUCS

TIPNIVEAUS!
Niveau 1:
Erg eenvoudige tip. In principe moet elke computergebruiker - ongeacht de ervaring (of het gebrek daaraan) - de handeling moeiteloos kunnen uitvoeren. Kennis is niet vereist, het doel is snel bereikt.

Niveau 2:
Hier gaat het niveau een klein stukje omhoog, maar de tips blijven kort en duidelijk. Ook hier geen ingewikkelde handelingen, net als niveau 1 zijn deze tips voor iedereen bedoeld.

Niveau 3:
Bij deze tips wordt iets meer van u gevraagd. In plaats van de standaard handelingen, wordt verder in de materie gedoken om meer resultaat te krijgen.

Niveau 4:
U deinst niet terug voor geavanceerde software-opties? Met deze tips zit u dan goed, u zult ze namelijk vaak tegenkomen. Met deze tips duikt u diep in de hard- of software. Op dit niveau treft u ook tips voor toepassingen of hardware die niet voor de gemiddelde gebruiker zijn bedoeld, zoals bijvoorbeeld het overklokken van de computer.

Niveau 5:
Als computeronderdelen als het Windows-register voor u gesneden koek zijn, dan zijn dit de tips die u moet hebben. Want met deze handelingen haalt u echt het maximum uit de pc. Hier wordt niet geschuwd voor ingewikkelde handelingen als handmatig in het register morrelen of het tweaken van Windows door zelf onder de motorkap aanpassingen te doen. Dit is voer voor experts! Dit betekent natuurlijk niet dat onervaren gebruikers dus niets aan deze trucs hebben. Iedereen kan ze toepassen!

5

INHOUD
NUMMER 4
APRIL 2008

Weg die muis!
16
De welbekende Windowstoets kent u al, maar bent u ook op de hoogte van de andere sneltoetsen in XP en Vista? Die maken u sneller en verkleinen de kans op rsi.

Sneller toetsen in Office

Werken met Office gaat nog sneller wanneer u ook het toetsenbord gebruikt om de programma's te bedienen.

Downloaden met SABnzbd+

20
pagina: 12

SABnzbd was twee jaar terug een sensatie door de afwijkende benadering van downloaden. In dit artikel leren we u de mogelijkheden van zijn opvolger SABnzbd+.

Rescue kit voor bestanden
nog terug te halen. Wij laten u zien hoe.

26

Dvd's kopiëren en rippen
Door het mediageweld rondom Blu-ray en HD-DVD vergeet u bijna dat het nog steeds de dvd is die de verkooplijsten beheerst. Niet onterecht: het schijfje heeft enorm veel toepassingsmogelijkheden.

Bestanden die u per ongeluk hebt verwijderd zijn soms

Handige Vista-tools voor XP

46

Windows Vista beschikt over een aantal slimmigheidjes die we niet willen missen, ook niet als we zelf met XP werken.

Vertrouw op kleur

52
pagina: 32

De foto's die u bewerkte omdat de kleuren op het scherm te rood oogden, blijken na het afdrukken te weinig rood te bevatten. Tijd om uw beeldscherm te kalibreren.

Orden uw mediabestanden

60

Windows Vista op dieet
Niet iedereen beschikt over een supersnelle machine die Windows Vista zonder slag of stoot draait. Slank Vista af tot een lichtgewicht besturingssysteem dat altijd soepel draait!

Superhandige tips om het overzicht in uw mediacollectie te behouden en dubbele downloads te voorkomen.

RUBRIEKEN
Voorwoord/colofon Lezerspost Word abonnee! Freeware Prijspuzzel 123: Snel resultaat in 3 stappen Gmail op uw eigen pc Storingen met draadloos netwerk PrintScreen, best handig! Masterclass 39 57 75 86 5 11 58 40 85

pagina: 76

PC-PROBLEMEN

OPGELOST
Problemen met een pc drijven u tot waanzin. U doet alles goed en toch wil dat ene programma niet starten of weigert de pc uw printer te herkennen. We geven oplossingen voor de meest voorkomende problemen.

7

LEZERSPOST
VRAGEN VAN DE LEZERS

LEZERSPOST
Elke maand ontvangen we de meest uiteenlopende vragen van u. In deze rubriek vindt u een selectie van de vele e-mails uit onze redactie-mailbox. Hebt u ook een vraag of gouden tip? Mail deze dan naar redactie@tipsentrucs.nl.

02 Mapweergave
In Windows XP kunnen de mappen op verschillende wijze worden bekeken. Is het mogelijk om de weergave van een map permanent vast te leggen? Gerhard Frensel

02
extra

Kies via Beeld in de werkbalk

gewenste mapweergave. Ga vervolgens naar in diezelfde werkbalk, kies mapopties, toepassen tabblad weergave en vink in map weergaven de optie op alle mappen aan. Op deze manier zullen alle mappen uw voorkeursinstelling overnemen. Wilt u dit niet

01 Dataverkeer
Regelmatig zie ik aan mijn router dat er internetverkeer plaatsvindt. Ook in het programma DU Meter zie ik dat iets wordt gedownload. Ik zie echter niet wat het is. Zijn er soms programma's die dat kunnen weergeven? M.J. Steijger

meer, klik dan in datzelfde tabblad op alle mappen herstellen.

Post 2 Via de Mapopties kunt u de mapweergave vastleggen.

01

Het gratis programma Axence

Free NetTools is een uitstekend programma om exact te kunnen zien wat er zich afspeelt op uw internetverbinding. Via http://www. axencesoftware.com/Download/NetTools.exe start de download met een grootte van 23 MB. Via het tabblad Local Info kunt u alles te weten komen over uw verbinding.

Mail ons!
Hebt u een vraag, opmerking of goede tip? Mail het naar redactie@tipsentrucs. nl. ledere maand ontvangen we een mailbox vol met vragen. Graag zouden we elke vraag beantwoorden, maar we moeten noodgedwongen een keuze maken. Hierbij bekijken we onder andere of een vraag niet al eerder is beantwoord. Vragen over artikelen sturen we door aan onze medewerkers, daar krijgt u antwoord op. Komt uw vraag niet terug in deze rubriek, dan kunt u hem ook altijd op stellen. Post 1 Met het gratis NetTools ziet u wat er zich afspeelt op uw verbinding.

8

03 Windows Update
Het lukt mij niet om gedownloade updates van Windows Update te installeren. Wanneer ik dit via de site van Windows probeer, worden de updatenummers niet herkend. Hebt u een oplossing, zodat mijn computer toch optimaal beveiligd wordt? Henk Riemens

Tip van de maand
Dat kan sneller
Tip 22 in het artikel Eerste stappen in het hart van Vista (Tips & Trucs 2, 2008) gaat over het toevoegen van de functies Kopieren of Verplaatsen aan het menu van de rechtermuisknop. In het artikel wordt geadviseerd dit via wat wijzigingen in het register te doen. Het kan echter veel sneller en gemakkelijker: houd in de Verkenner de rechtermuisknop ingedrukt wanneer u een bestand versleept naar een andere locatie. Bij het loslaten van de rechtermuisknop krijgt u vanzelf de opties Hierheen kopiëren of Hierheen verplaatsen. Dit scheelt een hoop typen in het register! Paul Willemen

03

Er zijn verschillende problemen met

Windows Update bekend. Een installatieprobleem heeft vaak te maken met het installatieprogramma van het besturingssysteem: Windows Installer. U kunt deze opnieuw in uw computer registreren, zodat fouten weggewerkt worden. Ga naar Start, Uitvoeren, typ msiexec /unreg en bevestig met OK. Ga vervolgens terug naar Uitvoeren en typ nu msiexec /regserver.

Post 3 De Windows Installer kan de boosdoener zijn bij installatieproblemen.

Voeg snel Kopiëren of Verplaatsen toe aan het menu van de rechtermuisknop.

back-up van deze sleutel voor het geval u de

04 Verwijderen prullenbak
In nummer 2 van Tips & Trucs 2008 staat een artikel over het mooier maken van XP. Nu heb ik de software gedownload van objectdock. com. Ik heb al mijn iconen van mijn bureaublad naar de objectdock verplaatst, behalve de prullenbak. Deze krijg ik niet weg. Weet u hoe dat moet? Stephan Lupker

prullenbak later terug wilt. Verwijder deze en herstart de computer. De prullenbak is er nog wel, maar u ziet hem niet!

04

Als u geen gebruik wilt maken

van speciale software, hebt u twee opties om de prullenbak uit uw beeld te krijgen. De eerste mogelijkheid is door op uw bureaublad met de rechtermuisknop te klikken, kies Pictogrammen schikken op en vink Bureaubladpictogrammen weergeven uit. U kunt dit ook via het register doen. Ga naar Start, Uitvoeren en typ Regedit Navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explorer\Desktop\ NameSpace\{645FF040-5081-101B9F08-00AA002F954E} Maak eerst een

Post 4 Via het register verwijdert u snel de prullenbak.

Post 7 Met een programma als WeGame kunt u uw spel 'filmen' en delen.

Post 6 Toon uw downloads via het optiemenu van Firefox.

05 Shock 4Way 3D
In nummer 2, 2008 van Tips & Trucs staat een artikel over het aanpassen van Windows XP. Ik heb het programma Shock 4Way 3D dat wordt behandeld in Tip 8 kunnen downloaden, maar het lukt mij niet om te registreren. Hebt u een oplossing? Ryan Mazer

06

Uw probleem kan veroorzaakt wor-

den door verkeerde Privacyinstellingen. Deze verandert u door te gaan naar Extra, Opties, Privacy. Zet een vinkje voor Downloadgeschiedenis onthouden. Doet u dit niet, dan zal de Download Manager van Firefox altijd leeg zijn. Als u Firefox via de normale manier opnieuw installeert, blijven vorige instellingen behouden. Dit verklaart waarom het probleem bleef bestaan.

05

Na het downloaden van het

programma moet u het installeren. Start vervolgens het programma. Een venster zal verschijnen waarin gevraagd wordt of u een serienummer wilt invoeren. Deze krijgt u door te klikken op Get Serial Number Front www.docs.kr. Vul uw e-mailadres in en druk Enter. Een code verschijnt in beeld. Kopieer deze naar het programmavenster en vul hetzelfde e-mailadres in. Sluit af met Enter en u kunt het programma gebruiken.

07 Game filmen
Weet u of er een programma bestaat waarmee ik een filmpje kan maken van een computerspel terwijl ik deze speel? Wesley Temmerman

07

Er bestaan verschillende pro-

gramma's waarmee u dit kunt doen. De twee bekendste en tevens gratis versies zijn GameCam (http://www.planetgamecam.

06 Download Manager
Ik ben een gebruiker van Firefox en heb een probleem. Mijn downloads zijn 'onzichtbaar'. De Download Manager is er wel, maar geheel leeg. Ik heb Add-ons geïnstalleerd om bijvoorbeeld op een nieuw tabblad of in de onderste balk de huidige downloadstatus te zien, maar dit werkt niet. Ook het opnieuw installeren van Firefox heb ik geprobeerd, maar dat werkt niet. Frank

com/?locid=download) en WeGame (http:// www.wegame.com/download/). Beide kennen ondersteuning voor een groot aantal bekende en nieuwe spellen. Voor de laatste is een gratis registratie nodig om het te gebruiken. Delen op YouTube behoort ook tot de mogelijkheden.

SLIMME SNELTOETSEN
DOOR DENNIS GANDASOEBRATA

Sneltoetsen voor Windows
Laat de muis links liggen!
Denkt u snel op uw pc te kunnen werken met een muis? Grote kans dat u met het toetsenbord nog veel sneller met Windows werkt. De welbekende Windows-toets kent u al, maar bent u ook op de hoogte
SNELTOETS

Algemene sneltoetsen voor Windows
De Windows-toets met het kenmerkende Windows-vlaggetje werd in de tijd van Windows 95 op het toetsenbord geïntroduceerd. Sindsdien heeft de toets een prominente rol, die in Windows Vista zelfs is uitgebreid (verderop leest u over specifieke sneltoetsen voor Windows Vista). Via de Windows-toets hebt u toegang tot de meeste kernfuncties van Windows.

WAT ER GEBEURT
Het bureaublad weergeven. Druk nogmaals op deze toets om de vensters te herstellen. Alle vensters minimaliseren. Alle vensters herstellen nadat u ze hebt geminimaliseerd. Windows Verkenner openen. Bladeren tussen geopende toepassingen op de taakbalk. Het venster Zoeken openen. Het venster Zoeken naar computers openen. Help van Windows weergeven.

van de andere sneltoetsen? Die maken u niet alleen sneller, maar verkleinen ook de kans op rsi. Lees verder en maak kennis

Windows + D Windows+ M Windows + Shift + M Windows + E

met veel slimme sneltoetsen.

Windows + Tab Windows + F Windows + Ctrl + F Windows + F1 Windows + R

Het venster Uitvoeren weergeven. Windows + Pause/Break Het venster Systeemeigenschappen weergeven.

Boodschappenlijst:
Windows Xp
Windows Vista Een toetsenbord

Windows + U Windows + L

Het venster Hulpprogrammabeheer openen. Uw computer vergrendelen.

Sneltoetsen binnen vensters

Wat gaan we doen?

Binnen een venster (bijvoorbeeld een eigenschappenvenster of een dialoogvenster) kunt u ook prima uit de voeten met het toetsenbord. Wat zijn de mogelijkheden?

SNELTOETS
Ctrl + Tab Ctrl + Shift + Tab Tab Shift + Tab Alt + letter Enter Spatiebalk Pijltoetsen F1 U nog sneller leren computeren F4 Backspace

WAT ER GEBEURT
Het volgende tabblad openen, als het venster uit meerdere tabbladen bestaat. Het vorige tabblad openen, als het venster uit meerdere tabbladen bestaat. De volgende optie selecteren. De vorige optie selecteren. Direct de optie kiezen die met de betreffende letter is onderstreept. De optie bevestigen. Een optie in- of uitschakelen (bijvoorbeeld bij een selectievakje). Door het venster navigeren (binnen een groep). Help voor het betreffende venster oproepen. De meerkeuzelijst uitklappen. De vorige map openen.

12

SLIMME SNELTOETSEN

Snel Media Center openen
Hebt u Windows Vista Home Premium of Ultimate? Dan beschikt u uiteraard over Windows Media Center. Als u dit programma vaak gebruikt, komt de sneltoets Windows + Alt + Enter goed van pas. Hiermee start u Media Center.

Specifieke sneltoetsen voor de Sidebar
De Sidebar, die u in Windows Vista aan de rechterzijde vindt, is ook geschikt voor gebruik met het toetsenbord. De volgende sneltoetsen zijn beschikbaar:

SNELTOETS
Windows + Spatiebalk

WAT ER GEBEURT
Alle gadgets van de Sidebar (rechts in het venster) naar de voorgrond verplaatsen, zodat u ze direct kunt gebruiken zonder geopende vensters te minimaliseren of sluiten.

Windows + G

Door de beschikbare gadgets in de Sidebar bladeren. Door de beschikbare opties van de Sidebar bladeren.

Sneller werken met Windows Verkenner
Tab Met Windows Verkenner (Start, Alle p r o g r a m m a ' s , B u r e a u - a c c e s s o i r e s , W i n d o w s Verkenner) kunt u uw bestanden en mappen ordenen. Windows Verkenner geeft een overzicht van de indeling van de vaste schijf. Ook voor dit onderdeel zijn de nodige sneltoetsen beschikbaar. TOETSCOMBINATIE Num Lock + asterisk (*) WAT ER GEBEURT Alles onder de huidige selectie uitvouwen. uitvouwen. Num Lock + minteken (-) Pijl links Pijl rechts Home End Ctrl + Shift + Plusteken Alle submappen van de geselecteerde map samenvouwen. Huidige map samenvouwen of verspringen naar bovenliggende map. Huidige map uitvouwen of verspringen naar onderliggende map. Naar het begin van het venster verspringen. Naar het eind van het venster verspringen. De kolombreedte aanpassen aan de inhoud.

Num Lock + plusteken (+) Alle submappen van de geselecteerde map

Ook de Sidebar van Windows Vista bedient u met het toetsenbord

Opties altijd onderstrepen
Veel van de opties in Windows XP kunt u via een sneltoets gebruiken. U drukt daarvoor de letter in die wordt onderstreept, in combinatie met de Alt-toets. Met Alt + B opent u bijvoorbeeld het menu Bestand (de B is immers onderstreept). In Windows XP worden deze snelletters in menubalken standaard niet getoond, maar alleen nadat u op Alt hebt gedrukt. Dit kunt u veranderen. Kies voor Start, Configuratiescherm. Open het onderdeel Vormgeving en thema's en klik op Beeldscherm. Op het tabblad Vormgeving klikt u op de knop Effecten. Haal het vinkje weg bij de optie Onderstreepte letters voor toetsenbordnavigatie verbergen tot ALT wordt ingedrukt.

Specifieke sneltoetsen voor Windows Vista
Met de komst van Windows Vista is het aantal sneltoetsen van Windows uitgebreid. Een nieuwe functie als Flip 3D (waarmee de geopende vensters in een driedimensionale weergave worden getoond) is uiteraard ook via het toetsenbord toegankelijk.

SNELTOETS
Windows + 1 t/m 0

WAT ER GEBEURT
De programma's in de sectie Snelstarten (naast de knop Start) direct openen, waarbij 1 het programma uiterst links vertegenwoordigt.

Windows + T Windows + Tab

Door de geopende programma's op de taakbalk bladeren. Door de programma's op de taakbalk bladeren met Flip 3D (alleen met Windows Aero-omgeving).

Windows + X Ctrl + Windows + Tab Alt

Het Mobiliteitscentrum openen Door de programma's op de taakbalk bladeren met Flip 3D en de pijltjestoetsen. De traditionele menubalk tonen (Bestand, Bewerken, etc.) in vensters die geen menubalk meer tonen.

Zorg ervoor dat Windows XP de onderstreepte letters weergeeft.

13

SLIMME SNELTOETSEN

Ook de muis doet mee!
Hoe goed u ook bent met het toetsenbord, bediening met de muis blijft altijd nodig in Windows XP en Vista. Daar is overigens niets mis mee, als u bedenkt dat ook de muis enkele interessante extra's in huis heeft. Welke dat zijn, leest u in dit overzicht. MUISHANDELING
Slepen met de rechtermuisknop

Nog meer sneltoetsen
Internet Explorer kent een grote hoeveelheid sneltoetsen voor de bediening. Zo kunt u via sneltoetsen eenvoudig zoeken op de website, de gele informatiebalk bedienen en de afdrukopties aanpassen. Op www.microsoft.com/windows/products/winfamily/ ie/quickref.mspx vindt u een overzicht van de meeste sneltoetsen voor Internet Explorer. U kunt het (Engelstalige) overzicht als pdf-bestand downloaden.

WAT ER GEBEURT
Zodra u de muisknop loslaat, verschijnt een menu met opties (zodat u objecten bijvoorbeeld kunt verplaatsen in plaats van kopiëren). Een menu met aanvullende navigatieopties openen. Het volledige woord selecteren. Afhankelijk van de positie, kiest u voor links uitlijnen, centreren of rechts uitlijnen. De volledige zin waarin het woord zich bevindt selecteren. De inhoud in het venster vergroten en verkleinen. Het geselecteerde object kopiëren naar andere locatie. Een snelkoppeling naar het geselecteerde object maken. De huidige map én alle bovenliggende mappen sluiten (voor Windows Verkenner). Individuele objecten binnen lijst selecteren. Een selectie van objecten binnen lijst selecteren. Door de geopende vensters bladeren via Flip 3D.

Rechtsklikken op een schuifbalk Dubbelklikken op een woord in tekstdocument Dubbelklikken op een lege regel in tekstdocument Drie keer klikken op een woord in tekstdocument Ctrl + Muiswiel Slepen met Ctrl ingedrukt Slepen met Ctrl + Shift ingedrukt Klikken op knop Sluiten met Shift ingedrukt Klikken met Ctrl ingedrukt Klikken met Shift ingedrukt Windows + Tab + Muiswiel (alleen in Windows Vista)

Sneltoetsen voor Internet Explorer
Ook de makers van Internet Explorer hebben gedacht aan de gebruikers van toetsenborden, zoals u in het volgende overzicht ziet.

SNELTOETS
Ctrl + B Ctrl + E Ctrl + F Ctrl + H Ctrl +1 Ctrl + L of O Ctrl + N Ctrl + P Ctrl + R Ctrl + W Backspace Backspace + Shift

WAT ER GEBEURT
Het venster Favorieten indelen openen. Het zoekvak rechtsboven selecteren. Het venster Zoeken openen. Het deelvenster Geschiedenis openen. Het deelvenster Favorieten openen. Het venster Openen openen. Een nieuw venster van Internet Explorer openen. Het venster Afdrukken openen. De webpagina vernieuwen. Het actieve venster sluiten. Vorige webpagina openen. Volgende webpagina openen.

Tabbladen en Internet Explorer
Kenmerkend voor Internet Explorer 7 zijn de tabbladen. De meeste functies van de tabbladen kunnen via het toetsenbord worden bestuurd, zoals u hierna ziet. SNELTOETS Ctrl + Klikken op een koppeling Ctrl + Shift + Klikken Ctrl + T WAT ER GEBEURT De achterliggende pagina in een nieuw tabblad openen. De achterliggende pagina in een nieuw tabblad openen en dit direct weergeven. Een nieuw tabblad openen en dit direct weergeven. Tussen de geopende tabbladen bladeren (vooruit). Ctrl + Shift + Tab Ctrl + W Alt + Enter Ctrl + n (vervang n door een nummer tussen 1 en 8) Ctrl + 9 Ctrl + Alt + F4 Ctrl + Q Het laatste tabblad openen. Alle tabbladen behalve het huidige sluiten. De miniatuurweergave in- en uitschakelen. Tussen de geopende tabbladen bladeren (achteruit). Het geopende tabblad sluiten. Een nieuw tabblad openen. Een specifiek tabblad openen (waarbij 1 het tabblad uiterst links is).

Dubbelklik op een woord in een tekstdocument om het hele woord te selecteren
Zoomen in IE 7
In Internet Explorer 7 is veel aandacht besteed aan de mogelijkheid om pagina's of delen ervan te vergroten en te verkleinen. Uiteraard kunt u gebruik maken van de schuifregelaar rechtsonder in het venster, maar met het toetsenbord kunt u de zoom eveneens bepalen. Om in te zoomen met stappen van 10 procent, drukt u op de Ctrl-toets en het plus-teken ( +) van het numerieke toetsenbord. Uitzoomen gaat met de Ctrl-toets en het minusteken ( - ) van het numerieke toetsenbord. In één keer de ware grootte oproepen? Druk op Ctrl+0.

Ctrl + Tab

14

SLIMME SNELTOETSEN

Sneltoetsen voor Outlook Express en Windows Mail
Outlook Express in Windows XP en Windows Mail in Windows Vista kennen ook de nodige sneltoetsen. Een overzicht van de populairste sneltoetsen vindt u hieronder.

Met Ctrl + A selecteert u in een handomdraai al uw e-mailberichten

SNELTOETS
Ctrl + A Ctrl + N Ctrl + R Ctrl + Shift + R Ctrl + F Ctrl + D Ctrl + Shift + B Ctrl +1 Ctrl + > Ctrl + < Ctrl + U Ctrl + Shift + U Ctrl + Q Ctrl + Shift + F Ctrl + Tab Ctrl + K Ctrl + Shift + S Ctrl + Y Ctrl + P Ctrl + M

WAT ER GEBEURT
Alle e-mailberichten selecteren. Een nieuw e-mailbericht opstellen. Een e-mailbericht beantwoorden. Alle geadresseerden beantwoorden. Een e-mailbericht doorsturen. Een e-mailbericht verwijderen. Het Windows-adresboek openen (alleen Outlook Express). Het Postvak IN openen. Het volgende e-mailbericht in de lijst weergeven. Het vorige e-mailbericht in de lijst weergeven. Het volgende ongelezen e-mailbericht weergeven. Het vorige ongelezen e-mailbericht weergeven. Een e-mailbericht markeren als gelezen. Het venster Zoeken openen. Bladeren tussen vensters binnen Outlook Express. Namen van geadresseerden controleren. Een handtekening in een e-mailbericht invoegen. Het deelvenster Mappen openen. Het actieve e-mailbericht afdrukken. Controleren op nieuwe e-mailberichten en berichten verzenden. In dit artikel vindt u een grote hoeveelheid sneltoetsen. Maar wist u dat u aan programma's die u vaak gebruikt zelf een toetscombinatie kunt toewijzen? Zo kunt u het programma snel starten en hoeft u de muis niet te gebruiken. Om een toetscombinatie toe te wijzen, klikt u met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar het programma. Kies E i g e n s c h a p p e n en klik op het tabblad S n e l k o p p e l i n g . Klik eenmaal in het vak Sneltoets. Vervolgens typt u een letter. De sneltoets Ctrl + Alt + de letter of het cijfer wordt voortaan gebruikt als toetscombinatie. Het numerieke toetsenblok kan ook worden gebruikt als sneltoets. Schakel de Num Lock-modus in en typ een cijfer in het vak Sneltoets. Tevreden? Bevestig met een klik op OK.

Eigen sneltoetsen

Sneltoetsen voor Windows Fotogalerie
Windows Fotogalerij maakt deel uit van Windows Vista. U start het onderdeel via Start, Alle p r o g r a m m a ' s , W i n d o w s Fotogalerie.

SNELTOETS
Ctrl + F Ctrl + P Enter Ctrl +1 Ctrl +. Ctrl +, F2 Ctrl + E Alt + Pijl links Alt + Pijl rechts + (num. toetsenblok) - (num. toetsenblok) Ctrl + B Pijl links Pijl rechts Delete Shift + Delete

WAT ER GEBEURT
De geselecteerde foto bewerken. De geselecteerde foto afdrukken. Een e-mailbericht beantwoorden. Details van de afbeelding weergeven of verbergen. De afbeelding met de klok mee draaien. De afbeelding tegen de klok in draaien. De naam van de afbeelding wijzigen (in een verkennervenster). Een afbeelding zoeken (in een verkennervenster). Terug. Vooruit. De afbeelding vergroten. De afbeelding verkleinen. De afbeelding passend weergeven. Naar de vorige afbeelding. Naar de volgende afbeelding. De geselecteerde afbeelding verwijderen. De geselecteerde afbeelding wissen (onomkeerbaar).

Een eigen sneltoets maken gaat heel gemakkelijk.

15

OFFICE SNELTOETSEN
DOOR EDMOND VARWIJK

Sneller toetsen in Office
Gebruik naast de muis ook uw toetsenbord
Microsoft Office wordt 'productiviteitssoftware' genoemd. Er moet dus werk mee verzet worden. Dat werken gaat nog sneller en beter wanneer u behalve de muis ook het toetsenbord gebruikt om de programma's te bedienen. Tip 01: Nieuw document
Een nieuw, leeg document beginnen. Dat kan met de muis in drie klikken maar gaat zeker sneller met Ctrl + N. Werkt in ieder Office-programma. Een document openen doet u via Ctrl + O en daarna sluiten via Ctrl + W. Opslaan daarvoor kunt u Ctrl + S gebruiken. Is een document nog nooit opgeslagen, dan opent Ctrl + S de Opslaan als-functie. Is een document al eens eerder opgeslagen, dan wordt het via Ctrl + S opnieuw bewaard met dezelfde naam.

Tip 1 Dan gaat Ctrl + N toch echt sneller!

Tip 02: Knippen, plakken en kopiëren

Boodschappenlijst:
Windows Xp
Office 2003 Office 2007 Een toetsenbord

Misschien wel de meest gebruikte opties binnen Office: getallen of tekst selecteren, kopiëren en elders weer plakken. Gebruik hiervoor bij voorkeur het toetsenbord. Selecteren doet u door de cursor op de juiste plek te zetten (pijltjestoetsen gebruiken) en daarna de Shifttoets in te drukken. Stuur daarna de cursor over het te selecteren onderdeel, gebruik pijl-omhoog en omlaag om hele regels te selecteren, en laat daarna de toetsen los. Kopieer daarna de selectie via Ctrl + C en knip deze via Ctrl + X. Ergens anders weer neerzetten gaat

Wat gaan we doen?

dan via Ctrl + V.

In office kunt u nog sneller werken met sneltoetsen

Tip 2 Selecteren, knippen en plakken, het kan allemaal via het toetsenbord.

16

OFFICE SNELTOETSEN

sen. De toetscombinaties zijn bovendien heel eenvoudig te onthouden,

Tip 03: Snel opmaken
Al tijdens het typen een tekst opmaken? Dat kan in Word, Excel en PowerPoint. Maar gebruik dan wel de sneltoetsen om dit te bereiken, het scheelt veel wisselen tussen muis en toetsenbord. Gebruik de volgende sneltoetsen, iedere sneltoets is zowel om de opmaak in te schakelen en bij nog een keer sneltoetsen, ook weer uit te schakelen.

eigenlijk is alleen Alt + Ctrl wat u moet onthouden. Vervolgens is het nummer van 'de kop' voldoende, dus Alt + Ctrl + 1 om Kop 1 toe te passen, Alt + Ctrl + 2 voor Kop 2, en Alt + Ctrl + 3 voor Kop 3.

TOETSCOMBINATIE
Ctrl + b Ctrl + i Ctrl + u Ctrl + Shift + d Ctrl + Shift + a Ctrl + Shift + k

BETEKENIS
Vet Cursief Onderstrepen Dubbel onderstrepen Hoofdletters Klein kapitaal

Tip 6 Een opmaakprofiel kiezen hoeft niet via het menu te gaan.

Tip 04: Lettergrootte aanpassen
Moet een tekst in Word of PowerPoint ergens precies tussen passen of zoekt u een bepaald visueel effect, dan is het variëren van de lettergrootte vaak een goede mogelijkheid. Met Ctrl + ] vergroot u de letter telkens met één punt, met Ctrl + [ verkleint u de letter met telkens één punt.

Tip 05: Navigeren binnen menu's
Hoewel de menu's zijn gemaakt om met de muis te gebruiken, kan het ook met de toetsen en soms nog sneller ook. Druk op de Alt-toets om het menu te activeren. Via Ctrl + Tab kunt u vervolgens telkens een andere menubalk activeren, het eerste item op de balk wordt telkens geactiveerd. Wilt u daarna een andere functie selecteren, stuur dan de selectie met de pijltjestoets. Binnen een uitklapmenu een item kiezen, gaat met de pijltjestoetsen voor omlaag en omhoog. Bevestig uiteindelijk via Enter of verlaat het menu via E s c .

In Word en PowerPoint vergroot of verkleint u letters met Ctrl + ]of Ctrl + [
Tip 07: Starten via een sneltoets
Snel naar Word en Excel? Standaard is die optie er niet, maar het is snel te regelen. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling voor Excel. Kies E i g e n s c h a p p e n . Klik daarna in het vak Sneltoets en druk dan de toetsen Ctrl + Alt + E in. Bevestig met O K . Wanneer u nu Excel wilt starten kan dit via deze toetscombinatie. Maak ook sneltoetsen aan voor de andere programma's uit Office.

Tip 5 Ook menu's laten zich prima via het toetsenbord bedienen.

Tip 06: Opmaakprofielen
Behalve vet en cursief is het in Word ook mogelijk opmaakprofielen via toetscombinaties toe te passen. Dat is erg handig wanneer u snel typt en meteen een indeling wilt verduidelijken door de juiste kop toe te pas-

Tip 7 Start ieder Office-onderdeel met een eigen sneltoets.

17

OFFICE SNELTOETSEN

Tip 8 Ook 'het lint' in Office 2007 is via sneltoetsen te bedienen.

Tip 08: Het menu in Office 2007
In Office 2007 zijn de menu- en werkbalken verdwenen. Daarmee lijkt ook een belangrijk deel van de functionaliteit van werken met de toetsen verdwenen. Maar schijn bedriegt. Druk in Office 2007 op de linker Alt-toets en bij alle te selecteren items verschijnt een kleine pop-up. Met die toets kunt u vervolgens de menu's bedienen. Bijvoorbeeld via Alt, P, S, T, kunt u het papierformaat op A5 zetten. U hoeft alleen nog maar met de pijltjestoets het A5-formaat te selecteren en op Enter te drukken. Wilt u de menubesturing verlaten, druk dan op E s c .

Tip 11: Nieuwe items openen
Anders dan de andere onderdelen van Office, kent Outlook meerdere items die u nieuw kunt maken. Een nieuw e-mailbericht, een nieuw vergaderverzoek, een nieuw item in de agenda. De betekenis van Ctrl + N verandert dan ook met het onderdeel van Outlook dat is geopend. Hebt u de agenda geopend en wilt u een nieuw mailbericht starten, dan kan dat echter ook. Gebruik de volgende toetscombinaties om direct het juiste nieuwe item te starten. TOETSCOMBINATIE Ctrl + Shift + a BETEKENIS Afspraak Vergaderverzoek Contactpersoon Taak E-mailbericht Notitie

Tip 09: Zoeken en vervangen
Zoeken binnen een document activeert u het snelst via Ctrl + F, wilt u ook vervangen, gebruik dan Ctrl + H.

Ctrl + Shift + q Ctrl + Shift + c Ctrl + Shift + k Ctrl + Shift + m Ctrl + Shift + n

Tip 12: Overzicht van toetscombinaties
Wilt u een overzicht van alle Macro's toetscombinaties in Word, open dan via Alt + F8 het onderdeel Macro's. Druk op Tab om het onderdeel Macro's te activeren en gebruik daarna de pijltjestoets en de toets Enter om het onderdeel Word-opdrachten te activeren. Typ daarna op de regel Macronaam de eerste letters in van LijstOpdrachten en selecteer Tip 9 Verschillende bekende functies zoals Zoeken en Vervangen start u het snelst met de bijbehorende toetscombinatie. deze. Druk op Enter om de macro uit te voeren, kies daarbij voor Alle Word-opdrachten door het pijltje omlaag te drukken. Via Ctrl + P kunt u de lijst daarna afdrukken, zoals u in Office met deze opdracht ieder document kunt afdrukken.

Tip 10: Opties en dialoogvensters
Binnen een dialoogvenster een volgende optie activeren doet u via Tab. Een optie selecteren gaat via de spatiebalk. Een geopend dialoogvenster sluiten gaat via Esc terwijl om een document achter een dialoogvenster te activeren, u Ctrl + F6 kunt gebruiken.

Tip 10 Met de Tab-toets en de spatiebalk kunt u ieder dialoogvenster helemaal bedienen.

Tip 12 Met deze macro genereert u een lijst met alle mogelijke toetscombinaties in Word.

18

DOWNLOADEN
DOOR FRANK DE GRAAF

Downloaden met SABnzbd+
Usenet voor gemaksmensen
SABnzbd was twee jaar geleden een sensatie door de nieuwe manier van downloaden. Geen programma in de taakbalk en geen gebruikersscherm, maar wel alle downloads gerepareerd en uitgepakt in een map. In dit artikel leren we u de mogelijkheden van SABnzbd+. Stap 01: De voorouders
SABnzbd was bij de introductie ervan meteen populair omdat de aanpak fundamenteel verschilde van de tot dan toe beschikbare programma's om te downloaden van usenet. In de afgelopen jaren is de wijze van downloaden veranderd. Vroeger was het heel normaal om eerst alle headers - dat zijn de beginstukjes van de posts op usenet - binnen te halen en pas dan te bepalen wat er gedownload moest worden. Tegenwoordig werken we vooral met nzb-bestanden. Deze kleine bestandjes bevatten verwijzingen naar de gewenste posts op usenet en het programma kan direct beginnen met downloaden. Traditionele programma's als Newsleecher, NewsBin Pro of Grablt hebben pas later de mogelijkheid van nzb-bestanden toegevoegd aan een bestaand programma. SABnzbd heeft al deze ballast overboord gegooid en kan alleen met index-bestandjes worden aangestuurd. Daardoor draait het

Boodschappenlijst:
Pc met snelle
internetverbinding

lekker op de achtergrond en slurpt het weinig systeembronnen op. Toen de makers stopten met de ontwikkeling van het open source project SABnzbd zijn anderen op de fundamenten verder gaan werken. Zo is SABnzbd+ ontstaan.

Toegang tot een binaire nieuwsserver

Het gratis programma
SABnzbd+

Tijdsduur: dertig minuten

Niveau stappenplan:
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

Wat gaan we doen?

Stap 1 Veel traditionele usenet programma's kennen heel veel mogelijkheden die u waarschijnlijk allemaal niet gebruikt.

Stap 02: Downloaden
Surf naar sourceforge.net/projects/sabnzbdplus en download het programma. Er is officieel nog geen definitieve versie, maar 0.3.1 Release Candidate 1 werkt ook prima. Door te klikken op de downloadlink wordt u meegenomen naar de pagina met de bestanden. Daar staan er verschillende die allemaal ongeveer hetzelfde doen, maar degene met In dit artikel laten we u zien hoe u op eenvoudige wijze van usenet kunt downloaden met het gratis programma SABnzbd+. win32-setup.exe is het handigst omdat bepaalde delen van de installatie dan automatisch worden uitgevoerd. Download het bestand en sla het op uw harde schijf op.

20

DOWNLOADEN

Stap 03: Installatie
De installatie bestaat uit slechts een paar eenvoudige stappen als u voor de setup.exe versie hebt gekozen. Start deze en volg de aanwijzingen. U kunt SABnzbd+ prima in de programmabestandenmap plaatsen omdat de downloads in deze versie in speciale datamappen worden opgeslagen. Het is handig om te kiezen voor het creëren van een icoon op de desktop. Start daarna het programma. Indien u voor een andere versie hebt gekozen is de procedure wat afwijkend. U dient zelf het zip-bestand uit te pakken en vervolgens de map op een gewenste locatie te plaatsen, bijvoorbeeld c:\ Program Files. Ook dient u zelf een snelkoppeling op het bureaublad of in het startmenu te maken die verwijst naar c:\installatiemap\SABnzbd\ SABnzbd.exe. U dient het programma nu handmatig te starten.

SABnzbd+ ziet u in de linker bovenhoek twee koppelingen staan. Met de eerste pauzeert u het downloaden en dat is handig als u de bandbreedte van uw internetverbinding nodig hebt voor andere zaken. Met de Shutdown link wordt SABnzbd+ echt gestopt. Dat is de juiste wijze om het programma af te sluiten. Als het helemaal niet meer werkt, dan kunt u kiezen voor Start, Uitvoeren en vervolgens t a s k m g r invullen. Op het tabblad Processen kunt u SABnzbd.exe opzoeken en er met uw rechter muisknop op klikken en vervolgens kiezen voor P r o c e s b e ë i n d i g e n . Deze wijze van afsluiten leidt tot dataverlies, maar voorkomt dat u uw computer moet herstarten. Uiteraard kunt u ook Taakbeheer gebruiken om te controleren of SABnzbd+ wel loopt.

U bestuurt SABnzbd+ via een browser als Internet Explorer

Stap 3 Door te kiezen voor de setup.exe versie omvat de installatie niet meer dan een paar muisklikken.

Stap 4 Sluit het programma altijd af via de normale procedure en gebruik dit alleen in noodgevallen.

Waarschuwing
Usenet is een relatief veilige manier om te downloaden. Het grote voordeel is dat posters - dat zijn de personen die bestanden plaatsen - weliswaar illegaal bezig zijn door te verspreiden, maar dat u een legale kopie kunt maken van deze bestanden. De uitzondering daarop zijn programma's waar in de licentievoorwaarden verspreiding is verboden. Kort door de bocht gaat het dan om zo ongeveer alle commerciële software. Het downloaden van films, boeken, muziek en dergelijke is, hoe krom het ook lijkt, wel toegestaan. Daar betaalt u voor middels de heffingen op blanco mediadragers als beschrijfbare dvd's en cd's.

Stap 3 Aan het einde wordt SABnzbd+ automatisch gestart.

Stap 04: Stoppen en starten
SABnzbd+ werkt als een achtergronddienst op uw computer en u bestuurt het met een browser als Internet Explorer. Door de browser te sluiten, wordt SABnzbd+ niet afgesloten. Op de startpagina van

21

DOWNLOADEN

Stap 05: Besturing op afstand
Deze stap is niet verplicht, maar het zorgt er wel voor dat u het maximale uit SABnzbd+ kunt halen. Het programma werkt met een webserver en het aardige is dat u deze ook vanaf een andere computer kunt bedienen. Indien u SABnzbd+ op dezelfde computer gebruikt, merkt u dat de url in Internet Explorer http://localhost:8080/sabnzbd/ is. Localhost verwijst naar de lokale computer en :8080 moet erachter omdat een normale webserver als www.tipsentrucs.nl standaard gebruik maakt van poort 80. Om normale webservers niet in de weg te zitten, gebruikt SABnzbd+ een andere. Start SABnzbd+ en ga naar Config en vervolgens naar General. Klik nu op Start, Uitvoeren en vul cmd in als commando en druk op Enter. In het Dosvenster typt u ipconfig. Vul nu de waarde achter ip-adres in bij Host onder het kopje Webserver ter vervanging van de tekst localhost. Scroll vervolgens helemaal naar beneden en klik op Save Changes. Ga nu naar de homepagina en kies voor Shutdown. Start SABnzbd+ opnieuw. Met een ingeschakelde Windows Firewall krijgt u nu de vraag of SABnzbd geblokkeerd moet blijven. Kies voor Blokkering opheffen. Internet Explorer zal starten en het programma zal gewoon werken. Merk op dat nu in de adresbalk staat: http://ipadres:8080/ sabnzbd/. Ga naar een andere computer op hetzelfde netwerk en vul deze regel exact zo in. U kunt SABnzbd+ nu vanaf afstand besturen.

bijlagen mogelijk zijn. Op wat uitzonderingen na, heeft vrijwel geen enkele provider een kwalitatief goede nieuwsserver. U bent dan al snel aangewezen op diensten als die van www.speedxs.nl, www.tweaknews.nl of www.speedplaza.net. Ga naar Config en vervolgens Servers. Vul de hostnaam van de server in, bijvoorbeeld newszilla.xs4all. nl. Het poortnummer is altijd 119, tenzij u afwijkende instructies hebt gekregen. Bij betaalde nieuwsdiensten vult u ook uw gebruikersnaam en wachtwoord in. De Timeout moet minimaal 30 seconden bedragen, maar beter nog is 90 of 120 seconden. Bij betaalde nieuwsdiensten kunt u vaak 8 tot 10 gelijktijdige verbindingen opzetten en dat getal vult u in bij Connections. Hoe meer Connections hoe optimaler uw internetverbinding wordt gebruikt, maar realiseer u wel dat anderen op een andere computer geen schijn van kans meer maken om zelfs maar te surfen als u dergelijke hoge waarden invult. Kies voor No bij Fillserver en sla de instellingen op door op Add Server te klikken.

Stap 5 Achterhaal uw ip-adres met het commando ipconfig.

Stap 6 Zonder een goede nieuwsserver wordt downloaden vrijwel onmogelijk.

SABnzbd+ is ook te bedienen vanaf een andere computer
Stap 07: Een nzb-bestand
Stap 5 Vul dat ip-adres nu in bij SABnzbd+ en vergeet niet om de instellingen op te slaan met de knop Save Changes.
U hebt nu de basisinstellingen van SABnzbd+ goed staan en het downloaden kan beginnen. U hebt een nzb-bestand nodig om daadwerkelijk te beginnen. U kunt op goed geluk zoeken op websites als www.binsearch. info of u sluit u aan bij de grootste usenetcommunities van Nederland:

Stap 06: Nieuwsserver toevoegen
Om te kunnen downloaden van usenet hebt u toegang tot een nieuwsserver nodig die de zogenaamde binaries voert. Dat zijn nieuwsgroepen waar niet alleen tekstbestanden in kunnen staan, maar waar ook

FTD of FTN. In het eerste geval dient u eerst een programma te downloaden en u aan te melden. Start vervolgens het programma en zoek een leuke film. Klik vervolgens rechts bovenin op NZB. U wordt nu meegenomen naar een website waar u een nzb-bestand kunt maken. In de meeste gevallen is er maar één resultaat en kunt u deze direct selecteren. In an-

22

DOWNLOADEN

dere gevallen vergelijkt u de naam van de poster en vinkt u alle gewenste bestanden aan en kiest u voor Create NZB. Sla het toegezonden nzbbestand op. Bij FTN werkt het op een vergelijkbare wijze. Eerst dient u zich aan te melden op www.ftnforum.nl en vervolgens logt u in op www. ftn2day.nl. De indeling is ongeveer hetzelfde als bij FTD alleen wordt er van u verwacht dat u een reactie achterlaat voordat de link naar de nzbbestanden beschikbaar komt. Ook op de FTN-site wordt u meegenomen naar een andere website voor het maken van dit index-bestandje.

+Repair wordt het tijdrovende repareren automatisch uitgevoerd en met +Unpack komt daar nog eens het automatisch uitpakken bij. De meest complete optie is +Delete waarmee de originele bestanden ook nog eens worden verwijderd. De scriptmogelijkheden die worden aangegeven met R+Script, U+Script en D+Script zijn voor vergevorderde gebruikers. Ga naar de startpagina en klik op Bladeren bij Add File. Selecteer het nzb-bestand en kies voor +Delete. Klik aansluitend op Add. Uw eerste download is zojuist gestart. Op het tabblad Queue kunt u de voortgang volgen.

Stap 7 U hebt een community als FTD of FTN nodig om nzb-bestanden te maken.

Stap 8 De scriptopties zijn vooral bedoeld voor doorgewinterde computergebruikers.

Stap 8 Op het tabblad Queue kunt u de voortgang volgen. Stap 7 Selecteer de gewenste bestanden en kies voor Create NZB.

Stap 09: Downloads beheren
Bij Queue kunt u uw downloads beheren, leder nzb-bestand dat u laadt, komt hier als een aparte regel te staan. Als een bepaalde download toch ongewenst is, dan helpt de knop Delete. In de volgende kolom kunt u de volgorde van de downloads aanpassen. Wijzigen van de gewenste nabewerkingen doet u in de derde kolom. Algemene zaken kunt u in het menu regelen. Door op Pause te klikken worden alle downloads onderbroken en met Resume zet u de boel weer in werking. Toggle verbosity is handig als u wilt weten uit welke bestanden een post bestaat. U kunt dan zelfs bestandsonderdelen selecteren en afzonderlijk verwijderen.

Stap 08: Downloaden
Alles wat u nu nog hoeft te doen is het laden van het nzb-bestand en daar de juiste instellingen bij meegeven. Bestanden op usenet zijn vrijwel altijd ingepakt met Winrar of Winzip. Aangezien usenet oorspronkelijk bedoeld was voor tekstbestanden en niet voor hele dvd's valt er nog wel eens een bitje om en raakt een bestand verminkt. Wanneer u kiest voor None moet u zelf controleren, repareren en uitpakken. Met

23

DOWNLOADEN

Toggle shutdown is bedoeld om na het downloaden de computer uit te zetten. Helemaal onderaan uw scherm in de grijze balk komt Shutdown te staat als deze optie is geactiveerd.

Stap 10 UNPACK IN PROGRESS betekent dat het uitpakken nog niet klaar is. Wacht tot dit deel uit de mapnaam verdwijnt. Stap 9 U kunt de volgorde wijzigen of downloads tot in detail bestuderen.

Stap 10: Nabewerkingen
De nabewerkingen hangen af van de gekozen downloadmethode. Met de +Unpack of +Delete heeft SABnzbd+ het uitpakwerk van u overgenomen. Start de verkenner en ga naar Mijn Documenten. Daar vindt u een map Downloads met daarin weer een map Complete. Daar staan uw bestanden. De stap die nu volgt, is afhankelijk van wat u hebt gedownload. Xvid of DivX filmbestanden kunt u op uw computer bekijken. Bij een dvd is het afhankelijk van het soort bestand. In veel gevallen is dat een image dat u direct kunt branden met bijvoorbeeld Alcohol 120% waar u een probeerversie van kunt downloaden op www.alcohol-soft.com. Een image is een bestand van ongeveer 4.5 GB en heeft een extensie als .bin/.cue of. iso. Gebruik de Image Brand Wizard uit het menu en volg de stappen. Een ander populair formaat is de VIDEO_TS map. Deze kunt u branden met Nero waar u ook een probeerversie van kunt downloaden (www.nero. com). Kies nu voor DVD en vervolgens DVD-video in de wizard. Sleep vervolgens alle bestanden uit de VIDEO_TS map uit de vierde kolom naar de tweede en brand de dvd. Muzieknummers kunt u ook met Nero branden of direct op uw iPod plaatsen. Stap 10 DVD-images kunt u branden met de Image Brand Wizard van Alcohol 120%.

Mappen wijzigen
Bij Config en vervolgens Directories kunt u de downloadmappen aanpassen. Er is een goede reden waarom dat niet aan bod komt in dit artikel. De vorige keer dat wij een artikel plaatsten over SABnzbd heeft het aanpassen van de downloadmappen tot zeer veel vragen van lezers geleid. Verkeerde waardes - met name voor de systeemmappen - resulteert onherroepelijk in een programma dat niet meer wil starten. Indien u wilt afwijken van de standaardmappen, vul dan het volledige pad in, bijvoorbeeld e:\downloads en herstart SABnzbd+.

Stap 10 Nero is handig voor het branden van VIDEO_TS mappen.

24

DOWNLOADEN

Stap 11: Servers toevoegen
Hebt u toegang tot meerdere nieuwsservers? Voeg ze dan allemaal toe om de kans te vergroten om de bestanden in één keer volledig binnen te krijgen. De werking is hetzelfde als bij stap 6. Ga naar Config en vervolgens Servers. Naast de eerste server staat een lege kolom waar u de gegevens van uw tweede server in kunt vullen. Na het invoeren van alle gegevens klikt u wederom op Add Server. Het resultaat is twee kolommen met nieuwsservers. Als u een zogenaamd blokaccount hebt waar u niet per tijdsperiode betaalt, maar per hoeveelheid gedownloade data, dan hebt u een afwijkende instelling nodig. Vul dan bij Fillserver Yes in. Een dergelijke server wordt dan alleen aangesproken als het bestand nergens anders te vinden. Zo gaat u zuinig om met uw tegoed.

legd naar welke servers en helemaal onderin in de grijze balk kunt u aflezen met welke snelheid de bestanden binnenkomen. Na het downloaden moet er mogelijk gerepareerd worden en ook het uitpakken is een tijdrovend klusje. Kijk bij History om te zien wat SABnzbd+ op de achtergrond aan het doen is.

Stap 13: Downloaden automatiseren
Het handmatig toevoegen van nzb-bestanden is handig als u de downloadcomputer op afstand bestuurt. Als u op de computer zelf werkt, is het sneller om de nzb-bestanden in de Dirscan-map te plaatsen. SABnzbd+ zal ze daar automatisch uit oppikken, downloaden en eventueel verder verwerken. Ga naar Config en vervolgens Directories. Vul nu bij Optional: Dirscan Directory de waarde downloads/nzb in en sla de instellingen op met Save Changes. Wijzig bij Config en Switches de waarde Dirscan Options naar +Unpack of +Delete en sla de instellingen weer op. Sla in het vervolg nzb-bestanden op in Mijn Documenten\ Downloads\nzb en SABnzbd+ zal ze automatisch downloaden.

Stap 11 Indien u betaalt per GB en niet voor tijdsgebonden toegang, kies dan voor Yes bij Fillserver.

Stap 12: Wat gebeurt er?
SABnzbd+ heeft een paar handige mogelijkheden om te bepalen wat er op de achtergrond gebeurt. Tijdens het downloaden kunt u een kijkje nemen bij Connections. U ziet dan precies welke verbindingen zijn ge-

Stap 13 Met de Dirscanmap automatiseert u het downloaden.

Tot slot
SABnzbd+ is een waardige opvolger van SABnzbd. Beginners kunnen snel aan de slag. Voor gevorderde downloaders is het leuk om een kijkje te nemen op het forum van de SABnzbd+ webpagina. Daar komt u alles

Stap 12 Klaar met downloaden maar nog geen bestanden? Kijk dan bij History voor de status.

te weten over de vele krachtige uitbreidingsmogelijkheden die er zijn met scripts. Veel downloadplezier toegewenst!

25

BESTANDEN REDDEN
DOOR MARK SWARTS

Rescue-kit voor bestanden
Geen paniek! De redding is nabij
U moet er niet aan denken, maar het kan de beste overkomen: zonder nadenken uw prullenbak legen waar net dat belangrijke bestand in zat. Zult u ook nog eens zien dat er geen back-up van bestaat. Geen paniek, Tips & Trucs is uw redder in nood met de beste hersteltips voor uw bestanden.
Uw bestanden zijn niet altijd echt weg. Kijk daarom eerst in uw prullenbak of het bestand daar nog in zit. Is dat niet zo, denk aan de plaatsen waar zich een back-up zou kunnen bevinden. Bent u een foto kwijt, check uw geheugenkaart uit de camera. Vraag familie, vrienden of collega's of zij nog een versie hebben van dat ene verloren bestand. Zoek ook in uw emails. Een mp3 verwijderd? Bekijk uw mp3-speler of het daar nog op staat, of gebruik de volgende stappen om het vanaf daar terug te halen!

Opslagmethodes
Uw harde schijf is niet de enige plek waar u bestanden kunt bewaren en kwijtraken. Veel mensen gebruiken een usb-stick of een dvd als opslagplaats. Op deze locaties is het natuurlijk ook mogelijk om bestanden te wissen of kwijt te raken. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende noodsituaties. We behandelen het terugvinden van gewiste bestanden op de harde schijf, usb-stick en geheugenkaart. Daarnaast kijken we naar wat er te redden valt bij een beschadigde cd of dvd.

Stap 01: Controleren

Boodschappenlijst:
Windows XP Externe opslagplek of tweede computer PC Inspector File Recovery 4.0 Roadkil's Unstoppable Copier 3.2

Stap 02: Stop alles
Hebt u geen back-up van uw verloren bestanden en hebt u zojuist de prullenbak geleegd, dan is er nog geen reden tot paniek. Uw docu-

Tijdsduur: zestig minuten

menten zijn nog niet definitief weg. Windows bewaart een bestand totdat deze wordt overschreven door nieuwe gegevens. Voorkom dus dat de computer nieuwe data te verwerken krijgt. Stap 1 is dan ook om direct alle programma's te sluiten die bestanden wegschrijven. Denk aan Windows Update, die vaak veel bestanden op de achtergrond downloadt, e-mail- en downloadverkeer, virusscanner en de Index Service van Windows. Deze laatste kunt u uitschakelen via C o n f i g u r a t i e s c h e r m , S o f t w a r e , waarin u W i n d o w s o n d e r d e len t o e v o e g e n / v e r w i j d e r e n aanklikt. Vink in deze lijst I n d e x i n g S e r v i c e uit en klik op V o l g e n d e . De kans dat u uw bestand nu nog kunt vinden is bijna honderd procent.

Niveau stappenplan:
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Wat gaan we doen?

Belangrijk
Tips & Trucs besteedt veel aandacht aan het maken van een backup van uw persoonlijke documenten. Er is immers niets erger dan het verliezen van eigendommen. Maak daarom altijd een back-up of image van uw foto's, tekstbestanden en andere documenten. Als u veel werkt met uw computer, is het verstandig om elke week een back-upmoment in uw agenda te plannen. Dit kost vaak tijd. Zet uw back-up programma daarom altijd aan in de nacht. Beter is nog dit real-time te doen. Er zijn veel mogelijkheden om uw data te redden, maar voorkomen is beter dan genezen.

Aan de hand van een aantal stappen laten we u zien hoe u schijnbaar verdwenen bestanden weer terug kunt halen.

26

BESTANDEN REDDEN

Stap 2 Schakel alle programma's uit die uw weggeraakte bestanden kunnen overschrijven.

Stap 3 Installeer het programma op een usb-stick.

de schijf met één partitie, zorg dan dat u de beschikking hebt over diskettes, een usb-stick of een externe harde schijf. Hierop kunt u een reddingsprogramma installeren of andere belangrijke data snel wegschrijven om erger te voorkomen. Hebt u meerdere partities of schijven, dan kunt u deze gebruiken om programma's op te installeren. Deze staan immers los van het gedeelte waarop Windows staat geïnstalleerd. Bij een usb-stick of geheugenkaart (denk aan de SDkaart uit camera's) werkt het precies andersom. Schrijf niets meer naar deze opslagplaatsen en installeer het hulpprogramma op de harde schijf van uw computer.

Pas op dat uw weggeraakte data niet per ongeluk wordt overschreven

Stap 04: File Recovery
In dit stappenplan maken we gebruik van PC Inspector File Recovery om een verwijderd bestand op een harde schijf terug te halen. Dit is een freeware herstelprogramma, dus gratis en volledig te gebruiken. Omdat niet iedereen zich voorbereidt op het kwijtraken van bestanden, is het te begrijpen dat u niet beschikt over een herstelprogramma. U bent genoodzaakt om software te downloaden en installeren. Dit kan

Harde schijf en externe opslag
Stap 03: Geen schroevendraaier nodig!
Om verloren bestanden van uw harde schijf te redden, hoeft u deze niet uit elkaar te halen. Het belangrijkste is dat uw vaste schijf geen nieuwe gegevens te verwerken krijgt. Hebt u te maken met een har-

problemen opleveren, zoals we in stap 2 hebben uitgelegd. Daar hebben we een oplossing voor.

Stap 05: Installatie
Typ de volgende url in uw browser: http://www.pcinspector.de/download_all.htm. Kies of u het programma (van een kleine 6 MB) via ftp of

Mp3-bestanden kwijt
Een mp3-speler werkt vaak hetzelfde als een normale draagbare schijf. Het enige wat u hoeft te doen is de speler aan de computer te verbinden en Windows herkent hem direct als een Verwisselbare schijf. Bij een iPod kan het voorkomen dat dit niet het geval is. In de instellingen van uw speler moet u deze als Verwisselbare schijf aanvinken. Open nu File R e c o v e r y en selecteer de schijfletter van de mp3-speler. Zo kunt u verwijderde muziekbestanden eenvoudig terughalen.

html wilt downloaden en het binnenhalen kan beginnen. Let op: sla het installatiebestand niet op de harde schijf op wanneer u daar een bestand van wilt herstellen. Dan hebt u dus kans dat het overschreven wordt. Klik een externe opslagplaats aan, bijvoorbeeld een usbstick. Start de installatie. Accepteer de licentievoorwaarden en vul in het volgende scherm uw naam in. We gaan het nu iets anders doen dan normaal. Kies als installatielocatie uw usb-stick en klik op Next. Bij het informatiescherm zult u zien dat de programmabestanden op uw stick geschreven worden, maar dat het ook een systeembestand naar de harde schijf kopieert. De kans dat deze uw documenten wegschrijft is echter miniem. Klik op N e x t en voltooi de installatie.

27

BESTANDEN REDDEN

Stap 6 Kies een logische schijf en scan naar verloren bestanden.

Stap 5 Kies in de set-up niet uw vaste schijf, maar een externe.
Het is ook herkenbaar aan het groene icoontje voor de bestandsnaam. U ziet daarnaast onder andere de naam, de bestandsgrootte en welke

Stap 06: Scan uw pc
Start het programma vanaf uw usb-stick. Na de eerste start wordt u gevraagd welke taal u wenst te gebruiken. Ondanks een lange lijst met talen is Nederlands geen optie. Een stappenplan verschijnt op uw scherm. Hierop staat wat u moet doen wanneer u een bestand verwijderd hebt, wanneer u deze niet meer kunt vinden of als een schijf niet meer toegankelijk is. Wij houden ons nu bezig met de eerste stap. Klik op het logo naast R e c o v e r Deleted Files. File Recovery moet eerst weten welke bestanden zich nog op uw computer schuilhouden, om deze te kunnen herstellen. Daarom moet de pc gescand worden. Het programma bekijkt nu de beschikbare schijven en partities van uw computer. Kies de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en klik op het groene vinkje. De resultaten worden snel zichtbaar.

extensie het bestand heeft.

Stap 07: Vinden
Nadat het programma een lijst heeft gemaakt met gevonden bestanden, ziet u bovenin twee pictogrammen in de linker kolom. In Root staan alle mappen en bestanden op de c-schijf, zodat u zelf nog eens kunt rondneuzen. Wij moeten echter zijn bij de gevonden verwijderde bestanden. Klik hiervoor op Deleted om een lijst te zien met gevonden voorwerpen. Deze zaten ooit in de prullenbak. Zoals gezegd is er geen honderd procent garantie op het terugvinden van uw bestanden. Mocht uw dierbare foto terug zijn, dan is het nog altijd afwachten of het bestand in goede conditie verkeert. U kunt dit makkelijk nakijken in het rechter kader. Staat daar Good, dan kunt u het bestand hergebruiken. Wanneer het bestand dat u zoekt niet in de lijst voorkomt, is het jammer genoeg overschreven door nieuwere bestanden. Het kan ook voorkomen dat u uw bestand alleen herkent aan het type bestand (Type) en de datum waarop het gemaakt is (Date modified). De bestandsnaam is namelijk door Windows omgezet in een code en klaargemaakt om overschreden te worden. Rechtsklik op een naam en kies Properties. Nu

Stap 7 Het zoekresultaat laat direct zien of uw bestanden nog goed zijn.

Stap 08: Bestand herkennen

Schaduwkopie
Als u gebruikt maakt van Windows Vista Ultimate of Business is de redding snel nabij met de ingebouwde Schaduwkopie. Hebt u een bestand overschreven, rechtsklik dan op het bestand en kies voor Vorige v e r s i e s herstellen. Vista opent een lijst met vorige versies die u kunt gebruiken. Deze zijn opgeslagen vanaf de aanmaak van een nieuw herstelpunt.

hebt u de kans om het bestand een andere naam te geven zodat deze beter te herkennen is. Sluit af met het groene vinkje.

Stap 09: Opslaan
Om uw bestand weer terug te krijgen, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en kiest u voor S a f e File. Veiligheid is belangrijk, kies er dus voor het bestand op uw usb-stick te bewaren. Via het tandwiel-

28

BESTANDEN REDDEN

logo onderin het venster kunt u een nieuwe map aanmaken voor het bewaren van uw bestanden. Met wat geluk is uw document niet beschadigd en weer normaal te gebruiken. Sluit het scherm door op het groene vinkje te klikken.

Stap 11: Voorbereiding
Om de gegevens van een cd of dvd te redden, zult u deze eerst goed schoon moeten maken. Dit kan met een zachte droge doek of speciale schoonmaaksetjes. Gebruik nooit schoonmaak- of schuurmiddel. Deze kunnen de beschermende onderlaag van de cd aantasten en dat maakt het probleem dus alleen maar erger. Wanneer de cd schoon is, stopt u de schijf in een brander. Deze negeert meer verschillende foutmeldingen bij het afdraaien dan een gewone lezer. De kans dat u de gegevens terug kunt krijgen, is nu een stuk groter geworden.

Stap 12: Unstoppable Copier
Het kleine Roadkil's Unstoppable Copier 3.2 (70 KB) downloadt u via http://www.roadkil.net/program.php?ProgramlD=29. Het programma is in het Nederlands te gebruiken, hoewel de vertaler af en toe een steekje heeft laten vallen. Via een zip-bestand komt het terecht op uw computer. Pak het uit op een locatie naar keuze en start het programma. Installatie is niet nodig. U kunt direct aan de slag.

Stap 13: Instellingen
Stap 9 Sla uw bestand op en kies voor een veilige plaats.
Het eerste wat opvalt aan het kopieerprogramma is de simpele layout. Het bestaat in feite uit twee functionele tabbladen. Allereerst zijn de instellingen, staande op het tweede tabblad, van groot belang. U hebt in twee kolommen de keuze om een aantal functies aan en uit te zetten. Zo kunt u kiezen om de bestandsnaam en datum die het originele bestand met zich meedraagt te behouden. Het kan handig zijn om de optie Overschrijf bestaande bestanden uit te zetten, zodat u nooit bestanden kwijtraakt die al op de harde schijf stonden. Als u alleen bestanden wilt kopiëren die nog goed zijn, vink dan onbeschadigde bestanden eerst aan. Dit onder het motto 'redden wat er te redden valt'. Ook kunt u het programma een probeerlimiet meegeven. Klikt u deze niet aan, dan zal het programma de cd of dvd net zo lang benaderen totdat de verloren bestanden zich vrijgeven. Kies voor L o g b e s t a n d i n s c h a k e l e n en kies een locatie via V e r k e n n e n om later terug te lezen wat er gered is.

Een beschadigde cd of dvd betekent niet automatisch dat uw data verloren is Cd- en dvd-herstel
Stap 10: Geen stress
U hoeft niet alleen in de stress te schieten wanneer bestanden kwijt zijn die op de harde schijf of geheugenstick stonden. Een cd-rom of dvd kan eenvoudig beschadigd raken. Krassen maar ook datafouten zijn veelvoorkomende gevallen. Bewaar deze fragiele ronde schijven dan ook altijd in een hoesje of mapje. Wanneer u een back-up maakt, controleer altijd of deze ook echt werkt. Kies bijvoorbeeld voor datacontrol in uw brandprogramma. Dit kost wellicht tijd, maar zo weet u zeker dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. U kunt heel ver gaan met het herstellen van datagegevens op een cd of dvd. Er zijn veel speciale programma's gemaakt die een cd net zo vaak benaderen totdat deze het opgevraagde bestand loslaat. We gaan dit laten zien aan de hand van een programma van Roadkil met de toepasselijke naam Unstoppable Copier 3.2

Stap 13 Kies de juist instellingen om de cd of dvd te benaderen.

29

BESTANDEN REDDEN

Stap 14: Kopiëren

Voorkom een ramp
Nu de gewenste instellingen gekozen zijn is het een kwestie van het kiezen van bron en doel. Stop de beschadigde cd of dvd in uw lezer. Naast bron klikt u op V e r k e n n e n en kiest u in het menu uw cd-rom drive. Vervolgens kunt u slechts de drive aanklikken, in dit geval zal het alle bestanden op de schijf proberen te kopiëren. U kunt natuurlijk ook op zoek zijn naar afzonderlijke bestanden. Klik daarvoor op de gewenste bestanden in het bronmenu. Om de locatie van de kopieën op te geven, kiest u V e r k e n n e n dat naast doel staat. Klik bijvoorbeeld op Mijn Documenten en klik OK. Nu is het tijd om de gewonde dvd te benaderen. Klik op de grote knop K o p i ë r e n en het programma doet de rest. Unstoppable Copier gaat net zo lang door totdat hij zijn opdracht voltooid heeft. Afhankelijk van uw opdracht en de snelheid van de drive, kan het kopiëren geruime tijd duren. Probeer dit daarom 's nachts uit, zeker wanneer de cd of dvd ernstige kuren heeft. Snelle tips om rampen te voorkomen: Maak elke week een back-up van uw computer. Controleer of de back-up werkt. Sla de back-up nooit op via de harde schijf. Dit is niet verstandig met het oog op toekomstige crashes. Gebruik een externe opslagplaats. Tegenwoordig is online opslaan ook een handige optie. Installeer een aantal standaardprogramma's als PC Inspector File Recovery om direct alles bij de hand te hebben wanneer het mis gaat. Denk na over de manier van opslaan. Harde schijven kunnen crashen en dvd's kunnen door ernstige krassen niet meer bruikbaar zijn.

Stap 14 Het kopiëren kan een tijdrovende klus zijn.

Stap 15: Logbestand
Als u bij de instellingen het vakje Logbestand inschakelen hebt aangevinkt, kunt u na het kopiëren van uw bestanden de tekst even doorlezen. Dit bestand is opgeslagen in de map die u hebt aangegeven. In het document staan alle pogingen die het programma heeft gedaan om uw gegevens van de cd of dvd te redden. Zo ziet u welk bestand op welk tijdstip naar welke map is verplaatst. Mocht het mislukt zijn, dan meldt het programma dit ook. Het kan zeer handig zijn om deze gegevens te bewaren. Zo weet u direct op welk gedeelte van de schijf het mis is gegaan en welke bestanden u wellicht definitief kwijt bent.

Stap 15 In het logbestand ziet u snel wat er van uw reddingsactie terecht is gekomen.

30

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN
DOOR FRANK DE GRAAF

Haal alles uit de dvd
Oud, maar nog niet vergeten
Door al het mediageweld rondom Blu-ray en HD-DVD zou u bijna vergeten dat het nog steeds de dvd is die de verkooplijsten beheerst. Dvd-branders zijn goedkoop en het zilverkleurige schijfje heeft enorm veel toepassingsmogelijkheden. In dit artikel leest u welke dat zijn. Tip 01: Beveiliging
Het kopiëren van een dvd is vrij simpel. Er zijn echter twee dingen waar u rekening mee moet houden. U mag een kopie voor eigen gebruik maken, maar het is niet toegestaan om daar een beveiliging voor te doorbreken. Dvd's zijn beveiligd, maar de sleutel is al lang geleden bekend geworden. De beveiliging is daarom alleen nog effectief in juridische zin. Vrijwel ieder kopieerprogramma doorbreekt de beveiliging moeiteloos. Zoek daarom eerst uit of de dvd die u wilt kopiëren beveiligd is. Dat kan met een programma als Copy Discovery 2000 dat u kunt downloaden van copy-discovery2000.com. De website is in het Duits, maar het programma kan ook in het Engels draaien. Na de installatie kunt u een dvd invoeren om te controleren of deze beveiligd is. Als dat zo is, dan mag u er geen kopie van maken. Ook al breekt het kopieerprogramma door de beveiliging heen.

Boodschappenlijst:
Pc met internetaansluiting

Dvd-brander Blanco, beschrijfbare dvd's

Wat gaan we doen?
Tip 1 Met Copy Discovery 2000 kunt u controleren of een film-dvd beveiligd is.

Tip 02: DVD-Shrink
De tweede hindernis bij het maken van een kopie van een film-dvd is de omvang. Vrijwel alle film-dvd's zijn dubbellaags en hebben daardoor een capaciteit van ongeveer 9 GB. Dat is het dubbele van de betaalbare lege dvd's die u in de winkel kunt kopen. Uw brander kan wel twee lagen branden, maar de lege dvd's zijn zo duur dat u beter de originele film kunt kopen. Een programma als DVD-Shrink biedt dan uitkomst. Door het weglaten van alle extra's als introfilmpjes, het menu en ongewenste geluidssporen kunt u al flink wat ruimte winnen. Om het toch passend te maken op een beschrijfbare dvd wordt de kwaliteit teruggebracht. Bij de meeste films levert dat echter geen noemenswaardig kwaliteitsverlies op. Surf naar www.dvdshrink.org voor meer informatie. Downloadlinks In dit artikel leren we u alle mogelijkheden van de dvd. kunt u vinden in het forum op www.dvdshrink.org/forum. Installeer het programma na het downloaden.

32

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN

Tip 3 Door de kwaliteitsinstellingen van de extra's en het menu terug te dringen, maakt u meer ruimte voor de hoofdfilm.

Tip 2 De downloadlink staat in het forum van DVD Shrink.

Tip 03: Kopiëren
Controleer eerst zoals beschreven in tip 1 of u een kopie van de dvd mag maken en start bij een positief antwoord het programma. Klik op Open D i s c en blader naar de dvd-speler. DVD-shrink zal nu eerst een korte analyse maken van de dvd. Na de analyse ziet u links de dvd-structuur en rechts de compressie-instellingen. Klik aan de linkerkant op Main Movie en controleer of de kwaliteit van de film niet onder de 65 tot 70 procent komt. Als dat niet het geval is, kunt u met een klik op de knop B a c k u p ! direct een kopie maken. Let op dat u wel naar een image brandt bij Select backup target en er voldoende vrije ruimte is op de harde schijf. Als u net tegen de grens aan hikt, dan is het mogelijk om de kwaliteit van het menu en de extra's verder te verlagen en zo meer ruimte te maken voor de hoofdfilm. Klik links op Menu's en verander de kwaliteit bijvoorbeeld naar Still Pictures. Bij de Extra's kunt u hetzelfde doen. Ook kunt u bij de hoofdfilm ongewenste geluidssporen weghalen, bijvoorbeeld van talen die u toch niet interessant vindt. Als u eenmaal boven de 65 procent zit, kunt u gerust een kopieerpoging wagen. Houd er wel rekening mee dat het maken van een kopie al snel een uur duurt. Tip 3 Sla de kopie op als een image. U kunt dan later snel bepalen of de kwaliteit voldoende is.

Zorg dat er voldoende ruimte voor de hoofdfilm is

Tip 04: Te grote films kopiëren
Bij sommige films hebt u geen andere keus dan zelf handmatig de dvdindeling aan te passen, omdat er gewoon te veel extra's zijn of het menu zo zwaar is dat er te weinig ruimte overblijft voor de hoofdfilm. Klik na de analyse van de dvd op Re-author U wordt nu meegenomen naar de DVD Browser. Aan de rechterkant staat de structuur van de dvd. Ga op zoek naar de Main Movie en sleep alle Titles naar de dvd aan de linkerkant. Kies vervolgens het tabblad C o m p r e s s i o n S e t t i n g s en controleer het kwaliteitspercentage van de film. In vrijwel alle gevallen zit het daar nu wel snor mee. Eventueel verwijdert u nog de ongewenste geluidssporen en de ondertitels die u toch niet gebruikt. Met de knop Tip 3 Na het selecteren van de dvd zal DVD-Shrink een minutenlange analyse uitvoeren. B a c k u p ! maakt u weer een kopie, maar in dit geval hebt u alleen de hoofdfilm en missen alle extra's.

33

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN

Het plaatsen op een dvd gaat vervolgens in twee stappen, namelijk het maken van het image en het branden op een dvd. Download het programma ImgBurn van www.imgburn.com en installeer het. Pas op tijdens de installatie want het programma probeert zich ook in de werkbalk Snel Starten te installeren. Start het programma en kies voor het branden van een image. Blader vervolgens naar het image en laad het. Met de grote brandknop kunt u nu het image branden. Het voordeel van ImgBurn is dat het vrijwel ieder soort image ondersteunt en, omdat het ook gratis is, waarschijnlijk een welkome aanvulling is op uw computer.

Tip 06: NTFS
Blijft u problemen houden met het kopiëren van images? Krijgt u bijvoor-

Tip 4 Sleep de onderdelen van de Main Movie naar de dvd aan de linkerkant.

beeld de foutmelding dat de schijf vol is terwijl er nog ruimte genoeg is? Dikke kans dat de indeling van uw schijf nog FAT of FAT32 is. Deze schijfindelingen stammen nog uit het Dos en Windows 95/98 tijdperk en hebben als nadeel dat de maximale bestandsgrootte 2 of 4 GB is. U kunt dat controleren door de Verkenner te starten en met rechts te klikken op de schijf en te kiezen voor E i g e n s c h a p p e n . Op het tabblad algemeen staat achter Bestandssysteem NTFS of FAT/FAT32. In dat laatste geval kunt u de schijf omzetten naar NTFS. Klik op Start en kies voor Uitvoeren. Vul CMD in als commando en druk op Enter. Op de opdrachtregel geeft u het commando convert c: /fs:ntfs. De schijf zal vervolgens worden omgezet. Na de herstart kunt u wel met grote bestanden werken en leveren dvd-images geen probleem meer op. Zorg er wel voor dat u een back-up hebt gemaakt voordat u dergelijke ingrijpende wijzigingen doorvoert.

Tip 4 Op het tabblad Compression Settings kunt u de kwaliteit van de hoofdfilm bekijken.

Tip 6 Door het bestandssysteem om te zetten naar NTFS kunt u met grote bestanden als dvd-images werken.

Tip 05: Images branden
Een image is een één-op-één kopie van een dvd. Door een image terug te zetten, hebt u een exacte kopie van het origineel. Een tweede toepassing is het maken van images door programma's als DVD-Shrink. Van een muziek-dvd kunt u gewoon een kopie maken net als bij een filmdvd, maar het is ook mogelijk om alleen het geluid te rippen en om te zetten naar mp3-tjes. U kunt die nummers dan branden op een cd of direct op een iPod of andere muziekspeler plaatsen. Het prettigste programma is helaas niet gratis, maar is wel 30 dagen op proef te gebruiken. Download DVD Audio Extractor van www.castudio.org/dvdaudioextractor en installeer het. Start het programma en kies bij de DVD-Video S o u r c e voor een dvd of een VIDEO_TS map van een geripte dvd die op uw harde schijf staat. Het scherm wordt nu gevuld met alle nummers. Helaas zit er geen functie in waarmee u automatisch alle nummers middels een internetbibliotheek kunt laten invullen, dus dat dient u handmatig te doen. Klik op Next en kies het gewenste formaat. Als u voor mp3 kiest, zet dan de Sample Rate op 44100 Hz. Dat is standaard voor deze muziekindeling. Klik nogmaals op Next en kies een map waarin u de bestanden wilt opslaan. Zeker als u de muziek op een draagbare speler wilt gebruiken is het raadzaam om te kiezen voor Enable ID3 Tag om te voorkomen dat u naar Track 01 van een Unknown artist moet luisteren. Ga nog een keer verder om in het scherm te komen waar u de daadwerkelijke omzetting

Tip 07: Audio rippen

Tip 5 ImgBurn kan vrijwel iedere soort images branden op een dvd.

kunt doen. Klik op Start. Na afloop vindt u de muziekbestanden in de map die u hebt gekozen.

34

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN

programma DVDx dat u kunt downloaden van sourceforge.net/projects/ dvdx. Er bestaat ook een Ultra Edition die in staat is om de beveiliging van een dvd te doorbreken, maar deze verschilt verder weinig van de normale versie. Installeer het programma en gebruik eventueel tip 8 om de dvd eerst naar uw harde schijf te kopiëren. Start het programma en klik op File, Open DVD Root en blader vervolgens naar de VIDEO_TS map op de dvd of, indien u eerst voor rippen hebt gekozen, op uw harde schijf. Het volgende scherm is erg slecht te lezen, maar zorg ervoor dat u in ieder geval het juiste geluidsspoor kiest bij A u d i o en de juiste ondertitels bij Subtitle. Klik vervolgens op S e t t i n g s , Output Settings. Kies als type A v i of WMV en klik op A p p l y . Kies aansluitend voor File, Select output file, blader naar de map waar u het bestand wilt opslaan en geef het direct een naam. Klik tot slot op de knop rechts om het converteren te starten. U kunt nu gerust wat anders gaan doen, want dit loopt wel een tijdje.

Tip 7 DVD Audio Extractor ript de muziek van een muziek-dvd.

Tip 9 Het is slecht te lezen, maar kies in ieder geval het juiste audiospoor en de gewenste ondertitels. Tip 7 Meer dan een paar minuten duurt het rippen niet.

Tip 10: Omzetten naar Xvid of DivX Tip 08: Dvd's rippen
Wie alles naar zijn hand wil zetten, komt al snel uit bij Gordian Knot. Dat Het is handig als u de inhoud van de dvd op uw harde schijf hebt staan. Veel programma's werken namelijk beter en sneller als ze de bestanden van de harde schijf kunnen lezen. AnyDVD is een handig programma dat u 21 dagen gratis kunt proberen. Surf naar www.slysoft.com en download het programma. Start vervolgens de installatie en herstart daarna uw computer. Controleer vervolgens eerst of u de dvd mag kopiëren en controleer dat nogmaals op het startscherm van AnyDVD. Start vervolgens de A n y D V D Ripper en kies de dvd-speler en een doelmap van uw keuze. Start het omzetten. U hebt de dvd nu gekopieerd naar uw harde schijf. is een verzameling van programma's die centraal aangestuurd worden. Het programma kan alles, maar de bediening vereist diepgaande kennis over filmbewerkingen. Iets minder krachtig, maar veel toegankelijker is Auto Gordian Knot, beter bekend onder de afkorting AutoGK. Het resultaat is een DivX of Xvid film waar u zelf de eindomvang van kan bepalen.

Heffingen
Wist u dat lege dvd's in Nederland zo duur zijn omdat er een speciale kopieerheffing is? Voor een DVD-R is dat 60 cent en voor het type DVD+R 40 cent per dvd. Bij dubbellaags dvd's verdubbelen deze bedragen. De inning geschiedt door de Stichting De Thuiskopie. Deze organisatie is het afgelopen jaar nogal negatief in het nieuws gekomen omdat ze wel innen, maar nauwelijks uitkeren aan rechthebbenden (de artiesten die door de legale kopieermogelijkheid inkomsten mislopen).

Tip 09: Omzetten naar Windows Media
Handig voor onderweg is het dvd-formaat niet. Op vakantie is een stevige verzameling DivX films veel handiger en in de trein is het wel zo prettig als u kunt kijken op een Archos of iPod. DVDx ript de dvd en zet deze om naar bijvoorbeeld het Windows Media formaat. Dat kunt u doen met het

35

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN

Download het programma van www.autogk.me.uk en start de installatie. Die bestaat uit een reusachtige hoeveelheid stappen en het beste is om stug te blijven doorklikken en alle standaardinstellingen accepteren. Start vervolgens het programma en blader bij Input file naar het eerste .ifo-bestand in de VIDEO_TS map, die u bij voorkeur eerst naar de harde schijf hebt geript. Dat bestand heeft meestal de naam VTS_01_0.IFO. Geef vervolgens ook de naam van het uitvoerbestand in. Ook nu selecteert u weer zelf het juiste audiospoor en eventueel de gewenste ondertiteling. Kies vervolgens de gewenste omvang. Een film ter grootte van één cd levert een redelijke kwaliteit en van twee cd's een zeer goede. Bij Advanced Settings kunt u eventueel de gewenste codec wijzigen. Klik dan op A d d Job en aansluitend op Start. Ook AutoGK heeft wel even tijd nodig voor de conversie.

Tip 11: Maak goede back-ups
Het brandprogramma Nero wordt bij veel branders meegeleverd, maar is ook als probeerversie te downloaden van www.nero.com. Onder-

Tip 10 Ga op zoek naar het eerste .ifo-bestand.

deel van Nero is BackltUp dat u in staat stelt om een back-up te maken naar een dvd. Met een paar muisklikken stelt u al uw foto's veilig. Start Nero BackltUp en maak gebruik van de wizard. Selecteer de mappen die u veilig wilt stellen en kies als doel uw brander. Nero zal nu alles op een dvd zetten. Houd er wel rekening mee dat een zelfbeschreven dvd hooguit een paar jaar de gegevens kan vasthouden in verband met veroudering.

Tip 10 Pas eventueel de gewenste codec aan.

Tip 11 Met Nero BackltUp maakt u snel een back-up op dvd.

Tip12: Foto-dvd's
Als u dan toch Nero hebt geïnstalleerd, neem dan ook eens een kijkje bij het onderdeel Nero Vision. Kies voor Een diavoorstelling maken en dan aansluitend voor DVD-Video. U komt dan in het scherm waar u de foto's en eventueel ook muziekbestanden kunt toevoegen. Het gedeelte rechtsboven kunt u gebruiken om te bladeren en direct foto's op te pikken. Door verder te gaan in het programma krijgt u nog veel meer mogelijkheden als het maken van een menu en het toevoegen van

Tip 10 Ook AutoGK heeft wel een paar uur nodig voor de omzetting.

nieuwe onderdelen. Zo kunt u al uw vakantiefoto's netjes gegroepeerd in het menu hangen. Als u tevreden bent, brandt u het resultaat en kunt u op uw normale dvd-speler al uw mooiste foto's zien, begeleid door uw

36

DVD'S KOPIËREN EN RIPPEN

favoriete muziek. Er zijn helaas weinig goede gratis foto-dvd programma's. Indien u niet met Nero aan de slag wilt gaan, dan zijn FotoDVD ($19, www.kavatec.com) en Foto's op CD en DVD (€59, www.magix. com) goede alternatieven.

Tip 13: DVD Identifier
Hebt u steeds problemen met het branden van bepaalde type dvd's? Met het programma DVD Identifier achterhaalt u alle kenmerken van het schijfje. Download het programma van dvd.identifier.cdfreaks. com en installeer het. Zonder blanco dvd krijgt u alle informatie over de drive. Plaats vervolgens de dvd (of cd) en lees alle belangrijke gegevens uit.

Tip 14: Meer films op één dvd
Puilt uw harde schijf uit van de DivX of Xvid films en komt het er maar niet van om deze op uw computer te bekijken? Met de Filmmachine kunt u gelijksoortige films achter elkaar plakken en in een keer afspelen op uw computer. Download het programma van members.home, nl/thefilmmachine en start de installatie. U kunt alle standaardwaarden accepteren. Start het vervolgens en voeg films toe met O p e n / A d d M o v i e s files. Klik vervolgens op Next. Wijzig de V i d e o E n c o d e r naar H C E n c o d e r . U kunt de overige instellingen ongewijzigd laten. Klik op Next om verder te gaan. Kies als Output formaat een d v d . In het onderste gedeelte wordt met standaardinstellingen een VIDEO_TS map gemaakt, maar u kunt er ook voor kiezen om een image te maken Tip 12 Met Nero Vision kunt u foto-dvd's maken. of om direct te branden. Dit laatste kunt u echter beter niet doen. Als er iets mis gaat, is uw langdurige conversie voor niets geweest. Voeg in het volgende scherm eventueel ondertitels toe. Het blader-icoon verschijnt pas als u op het witte vlak klikt. Klik tot slot op M a k e DVD om de omzetting te starten.

Met DVD Identifier achterhaalt u alle kenmerken van uw cd of dvd

Tip 14 De HCEncoder levert iets minder fraai beeld, maar is wel gratis in tegenstelling tot de peperdure standaard gekozen Cinema Craft Encoder.

Tot slot
De opvolgers voor de dvd mogen dan wel staan te rammelen aan de poort, voorlopig blijft de dvd nog wel even koning in 'mediadragersland'. Pas goed op met de kopieer- of ripacties in dit artikel. Die werken Tip 12 Voeg de foto's toe, maar vergeet de muziek niet omdat het anders wel erg langdradig wordt. allemaal net zo goed voor beveiligde schijfjes en dat is verboden. Veel kijk- en conversieplezier toegewenst!

37

SNEL RESULTAAT IN STAPPEN
DOOR ROBBIN OOIJEVAAR

Gmail op uw eigen pc
In Outlook, Outlook Express en Live Mail
Met een online maildienst als Gmail kunt u overal bij al uw berichten. Sinds enige tijd ondersteunt Gmail het mailprotocol IMAP. Dankzij IMAP kunt u al uw Gmail-mappen benaderen en gebruiken in MS Outlook, Outlook Express en Windows Live Mail. Stap 03: Poorten aanpassen
Blijf in de lijst met Internet-accounts. Selecteer het account imap. gmail.com door hierop te klikken en vraag de eigenschappen op met de gelijknamige knop. Open het tabblad S e r v e r s en plaats een vinkje bij Voor deze server is verificatie vereist. Ga naar het tabblad Geavanceerd en activeer met een vinkje de opties Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig voor zowel de inkomende (IMAP) als uitgaande (SMTP) server. Verander de poort van de SMTPMet IMAP kunt u vanuit een mailprogramma als Outlook Express bij al uw berichten op de server komen zonder de berichten automatisch van de server te wissen. Bij IMAP werkt u altijd op de server, een breedbandverbinding is dan ook wenselijk. Voordat u Gmail via IMAP kunt gebruiken, moet u eerst wat instellingen in Gmail aanpassen. Ga naar uw Gmail-account en klik op Instellingen. Open het onderdeel Doorsturen en POP/IMAP Plaats een vinkje bij IMAP i n s c h a k e l e n en bevestig met de knop W i j z i g i n g e n o p s l a a n . server van 25 naar 465. De poort van de IMAP-server blijft ongewijzigd (poort 993). Sluit alle vensters af. Outlook Express zal nu vragen om de mappenlijst te downloaden. Dit kan, afhankelijk van de omvang van uw mailbox, enkele (tientallen) minuten duren. De berichten worden binnengehaald zodra u op een map klikt. De structuur van de mappen is (ongeveer) hetzelfde als op de Gmail-server. smtp.gmail.com. Geef nu bij gebruikersnaam uw Gmail-adres op en vul uw wachtwoord van Gmail in. Klik V o l g e n d e , Voltooien om terug te keren naar het scherm Internet-accounts.

Stap 01: Activeer IMAP-instellingen

Stap 02: Mailprogramma instellen
Gmail instellen in Outlook Express, MS Outlook en Windows Live Mail gaat vrijwel hetzelfde. We nemen Outlook Express als voorbeeld. Open Outlook Express en ga via menu Extra naar A c c o u n t s . U bent nu in het hoofdvenster Internet-accounts. Gebruik de knop T o e v o e g e n en kies E-mail. De wizard vraagt eerst om uw naam en Gmail-adres. Verander het servertype van POP3 naar IMAP. Vul bij inkomende server het adres imap.gmail.com in en bij uitgaande server het adres

Zorg voor een beveiligde verbinding en pas de poort van de uitgaande mailserver aan.

Niveau stappenplan
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien. Voeg een nieuw account toe aan uw mailprogramma.

Beginner

Expert

39

FREEWARE
DOOR ROBBIN OOIJEVAAR en FRANK DE GRAAF

FREEWARE
Vindt u het ook zo irritant als uw Screensaver om de zoveel tijd opduikt wanneer u een filmpje kijkt op uw pc? Om de screensaver tijdelijk uit te zetten, bent u best even bezig. Met het gratis programma Screensaver Control kunt u de schermbeveiliging met één muisklik uitschakelen. Lees verder voor meer freeware! Tip 02: Online televisie
Als u treurt om het verdwijnen van TellSell televisie of verzot bent op het volgen van de debatten in de tweede kamer, dan biedt online televisie uitkomst. De gratis versie van anyTV Free biedt ook al honderden zenders. Van deze zenders is een flink deel op Nederland gericht. Zo kunt u het journaal online bekijken evenals veel regionale zenders. Daarnaast hebt u toegang tot allerlei documentaires, sport of andersoortige kanalen. Naast televisie kunt u ook online radio luisteren of één van de videokanalen selecteren. Wie echter op populaire zenders klikt, krijgt de melding dat een abonnement nodig is. Dat kost u een paar dollar per maand of bijna 70 dollar voor levenslang toegang. Houdt er wel rekening mee dat de meeste zenders weliswaar schermvullend te bekijken zijn, maar dat de kwaliteit nog niet vergelijkbaar is met normale televisie. Wel is het een leuke aanvulling op het bestaande zenderpakket. Bovendien hebt u er alleen een internetverbinding voor nodig. anyTV Free, www.anytvplayer.com

Tip 03: Streaming Media
Harde schijven kosten niet veel meer en ook een snelle switch hebt u tegenwoordig voor een paar tientjes, maar het blijft zonde om films en muziek meerdere keren op te slaan. Ze nemen niet alleen veel plaats in, maar het kopiëren duurt in de regel ook wel even. Dat probleem kunt u oplossen door op de centrale computer waar alle films en muziekbestanden staan een streaming dienst te installeren. Iedereen kan inhaken op uw uitzendingen waardoor het niet meer nodig is om de muziek of film eerst helemaal te kopiëren voordat u kunt afluisteren of bekijken. Een leuk en gratis programma is

Tip 01: Lettertypes
U kent vast de lange lijsten met beschikbare lettertypes in programma's als Word. Van die bonte verzameling gebruikt u er waarschijnlijk slechts een handjevol en de rest maakt het alleen maar lastiger om snel het gewenste font te kunnen vinden. AMP Font Viewer is dan een handig programma. Het laat alle lettertypes zien die geïnstalleerd zijn op uw computer. Door te klikken op Ctrl + Delete verwijdert u het ongewenste lettertype direct. Wees daar echter wel wat terughoudend in omdat het vervelend is als u het standaard lettertype voor Windows verwijdert, of als u veel documenten van anderen ontvangt met allerlei exotische fonts. Ook is het programma handig om problemen op te sporen, bijvoorbeeld als een brief steeds vreemd wordt weergegeven. U kunt dan eenvoudig controleren of het gebruikte font wel op uw computer aanwezig is. AMP Font Viewer, www.ampsoft.net/utilities/FontViewer.php

Potaro waarmee u dvd's kunt delen, maar ook muziek, film, foto's, de webcam en zelfs een eventueel aanwezige televisietuner. Installeer het programma op de centrale computer en maak gebruikers aan. Bij ieder onderdeel staat de url vermeld die anderen kunnen gebruiken om te kijken of luisteren naar uw collectie. Het kan zelfs over internet, maar hou er wel rekening mee dat dit niet legaal is voor auteursrechtelijk beschermd werk. Bovendien stelt het nogal wat eisen aan uw internetaansluiting. Potaro Personal Media Server, potaro.net

Tip 04: Veilige tekst
Veel computergebruikers slaan gevoelige informatie op in tekstbestanden van het Kladblok. Deze bestanden zijn immers lekker klein. Het programma Secure Notepad lijkt als twee druppels water op het normale kladblok, maar biedt de mogelijkheid om bestanden versleuteld op te slaan. Die beveiliging gaat behoorlijk ver. U kunt wachtwoordzinnen gebruiken, maar ook met een speciaal bestand en zelfs beide methodes tegelijkertijd. Dat levert toch kleine bestanden op, maar deze keer wel op een veilige wijze. Secure Notepad, exlibertine.com

Tip 1 Met AMP Font viewer spoort u problemen met lettertypes snel op.

Tip 2 Om televisie te kijken hebt u alleen een computer en een internetverbinding nodig.

40

FREEWARE

Tip 6 Posters op groot formaat, maar pas op het verbruik van uw inkt.

Video roteren
Als u vaak films van internet downloadt dan zit er vast wel eens één tussen die bij het afspelen een vreemd beeld vertoont. In veel gevallen ligt dat aan de codecs. Dat is speciale software waarmee een film afgespeeld kan worden in bijvoorbeeld de Windows Media Player. Indien u dit vaak ervaart, dan is het zinnig om eens te kijken naar deze codecs. U kunt ze eventueel opnieuw installeren nadat u alle restanten bij het onderdeel software in het Configuratiescherm hebt verwijderd. Als het slechts incidenteel optreedt, dan is het veel waarschijnlijker dat de film niet goed is gecodeerd. Met Free Video Flip and Rotate kunt u de film snel de juiste richting geven. Start het programma en laad de gewenste film. Aan de linkerkant wordt de huidige status weergegeven; aan de rechterkant kunt u draaien of spiegelen. Met een klik op de Startknop wordt de omzetting uitgevoerd. Free Video Flip and Rotate, www.dvd videosoft.com/products/dvd/Free-VideoFlip-and-Rotate.htm

Tip 05: EasyGPS
Dankzij autonavigatiesystemen zijn GPS-en gemeengoed geworden, maar u kunt er veel meer dingen mee doen dan u denkt. Veel van deze apparaten hebben de mogelijkheid om met waypoints en routes te werken. U kunt deze importeren in het programma EasyGPS en zo de route grafisch weergeven op uw scherm. EasyGPS kan rechtstreeks data uitlezen uit de GPS, maar kan ook overweg met de meeste GPS-bestanden. Let wel op dat niet alle GPS-en geschikt zijn voor dit doel. Veel van de goedkopere Bluetooth GPS-muizen kunnen geen gegevens opslaan, maar alleen de actuele positie doorgeven. EasyGPS, www.easygps.com

Tip 06: Posters maken
Als u niet bang bent om er wat printerinkt doorheen te jagen, dan is het maken van posters wellicht leuk. U kunt heel fraaie resultaten bereiken compleet met kaders en eventueel voorzien van een passende tekst. Het formaat kunt u zelf kiezen; afdrukken op meerdere vellen papier voor een reuzenformaat is ook mogelijk. Bij de freewareversie wordt rechts onderin een tekst geplaatst dat de poster is gemaakt met Poster Forge. Gaat u voor de professionele versie, die 10 dollar kost, dan komt dat niet op de poster te staan. Poster Forge Free, www.ronyasoft.com/products/poster-forge

Eenvoudig bewerken
VideoThang is een programma om snel een film te kunnen bewerken en voorzien van titels en achtergrondmuziek. Verwacht niet al te veel van de mogelijkheden, maar des te meer van het gebruiksgemak. Door de overzichtelijke indeling hebt u binnen mum van tijd foto's, liedjes en video's gecombineerd en opgeslagen als een MPEG of een flash film. Naast video heeft het programma nog meer mogelijkheden als het maken van een slideshow van een collectie foto's en een automatische uploadprocedure voorYouTube. VideoThang, www.videothang.com

Met VideoThang maakt u in korte tijd professioneel ogende videoclips.
Tip 5 Met EasyGPS kunt u veel handige informatie uit uw GPS halen.

41

FREEWARE

Tip 07: Handige toolbar
De meeste toolbars voor Internet Explorer zijn maar ondingen. Ze gebruiken veel ruimte en de extra functionaliteit is meestal beperkt. Quero Toolbar is daar een uitzondering op. Het vervangt de bestaande toolbar van Internet Explorer en voegt veel handige dingen toe. Veel meer dan wat andere icoontjes en een extra knop lijkt het in eerste instantie niet. Ondanks het bescheiden uiterlijk zijn de mogelijkheden wel groot. Met één druk op de knop kunt u bijvoorbeeld Flash uitschakelen en ook is het mogelijk om verschillende versies van zoekmachines te gebruiken. Afhankelijk van de taalversie van Google die u gebruikt, krijgt u verschillende resultaten. Google hoeft u niet te gebruiken want overschakelen naar Live Search of een van de andere ingebakken zoekpagina's is eenvoudig. Tot slot zijn er handige mogelijkheden voor het blokkeren van advertenties en ongewenste pop-ups. Quero Toolbar, www.quero.at

Tip 08: Slim kopiëren
De standaard Windows Verkenner is functioneel maar wel beperkt. Wanneer u regelmatig bestanden kopieert van de ene naar de andere map of naar bijvoorbeeld een externe schijf, zijn er betere alternatieven. FreeCommander is een verkenner die u naast de Windows Verkenner installeert. U vervangt Windows Verkenner dus niet. De software is Nederlandstalig en werkt met een splitscreen met twee verkenners. Zo kunt u links bijvoorbeeld door uw eigen schijf bladeren en rechts een usbstick openen. Dit maakt heen en weer kopiëren zeer eenvoudig. Een ander slimmigheidje is dat FreeCommander ook de inhoud van mappen met elkaar kan vergelijken. Hierdoor kopieert u nooit meer bestanden dan strikt noodzakelijk. Daarnaast kan FreeCommander ook omgaan met archiefbestanden. U kunt zelfs een zip-be-

Tip 8 FreeCommander is een goed alternatief voor de beperkte standaard bestandsverkenner van Windows.

stand (gecomprimeerde map) aanmaken en zip of rar-bestanden uitpakken. Tijdens de installatie kunt u een link aanmaken naar de veilingsite eBay. Dit heeft echter niets te maken met Free-

Commander. Indien u niet gediend bent van de extra snelkoppeling, verwijdert u tijdens de installatie het vinkje voor deze optie. FreeCommander, www.freecommander.com

Tip 7 De Quero Toolbar is niet opdringerig, maar wel handig.

Tip 9 Met Hott Notes plakt u digitale gele briefjes op uw bureaublad.

42

FREEWARE

Tip 09: Snelle notitie
Hott Notes is een eenvoudig en licht programmaatje waarmee u gele briefjes op uw bureaublad plakt. Na installatie verschijnt in de systemtray, naast het Windows klokje, een geel briefje. Dubbelklik hierop en u kunt direct een memo schrijven. Dit werkt net zo eenvoudig als een 'echte' gele memo. De memo verschijnt transparant - maar wel goed zichtbaar - op uw bureaublad. Hott Notes beschikt over twee handige sneltoetsen. Met WindowsToets + N maakt u een nieuwe notitie aan. De sneltoets WindowsToets + S brengt alle memo's van uw bureaublad naar het Windows-scherm waar u op dat moment in werkt. Voor Hott Notes geldt hetzelfde als voor de echte gele herinneringsnotities: overdaad schaadt. Te veel briefjes maakt de chaos alleen maar groter. Wel is Hott Notes handig voor zaken die u echt niet mag vergeten. Hott Notes, www.hottnotes.com

u het programma altijd bij de hand. Naast het kopiëren van individuele bestanden kunt u ook afspeellijsten overzetten en snel zoeken op uw iPod. We hebben iDump niet kunnen testen op alle iPod-modellen. De maker geeft aan dat het programma werkt op alle iPods die ooit zijn uitgekomen behalve de iPod Touch en iPhone. iDump, www.codershole.com

Wachtwoorden
Niks onthouden
Wachtwoorden zijn noodzakelijk om diensten op internette beveiligen. Een goed wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers. Dit maakt het onthouden van al die verschillende wachtwoorden dusdanig lastig dat veel mensen voor alle diensten hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dit is zeer onveilig. Het gratis programma Access Manager is wat betreft gebruiksvriendelijkheid en veiligheid een gulden middenweg. U kunt in Access Manager al uw wachtwoorden veilig opbergen. De software is Nederlandstalig en werkt eenvoudig. Via het menu B e s t a n d , Nieuw w a c h t w o o r d maakt u een wachtwoordkaart aan waarin u inloggegevens kunt bewaren. Access Manager slaat de gegevens op zodat u ze niet meer hoeft te onthouden. Ook kunt u door het programma een sterkt wachtwoord laten genereren, bijvoorbeeld wanneer u zich aanmeldt voor een nieuwe website en een wachtwoord moet opgeven. Uw wachtwoordkaarten kunt u eenvoudig openen en, als u veel kaarten hebt, doorzoeken op steekwoorden of bijvoorbeeld de titel van een website. Het is wel aan te bevelen om het gebruik van Access Manager te beveiligen zodat niet iedereen achter uw pc bij de wachtwoordgegevens kan komen. Dit doet u via het menu Extra, Instellen master w a c h t w o o r d . Op de website van de makers vindt u zowel een Nederlandse als Engelse download van Access Manager. Het installatieprogramma van de software is verpakt in een zip-archief (gecomprimeerde map). Access Manager, www.accessmanager.co.uk

Tip 11: Screensaver? Nee!
Het zou eigenlijk niet mogen, maar de schermbeveiliging van uw computer kan bepaalde processen verstoren. Het is onwenselijk dat de schermbeveiliger aanschiet tijdens het branden van een cd/dvd, defragmenteren van de harde schijf of wanneer u een filmpje kijkt. De software, zoals het brandprogramma of afspeelsoftware, zou ervoor moeten zorgen dat de schermbeveiliging niet kan activeren tijdens gebruik, maar dat gaat in de praktijk vaak fout. Het handmatig tijdelijk uitschakelen

TIP 10: Van iPod naar pc
Bestanden naar uw iPod kopiëren is eenvoudig. De muziekstroom gaat echter wel in één richting. Een terugweg is er niet in de standaard muziekbeheersoftware iTunes. Spe ciale hulpjes als iDump zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld. U kunt iDump installeren op uw pc maar ook kiezen voor de executableversie. Deze laatste hoeft u niet te installeren en kunt u direct opslaan op uw iPod, zo hebt

van de Windows schermbeveiliging is zowel in Windows XP als Vista een behoorlijk zoekwerkje en vereist veel muisklikken. Screensaver Control biedt een slimme oplossing voor dit probleem. Screensaver Control plaatst een mini icoontje in de systemtray (naast het Windows-klokje) waarmee u de schermbeveiliging met één muisklik uit kunt schakelen. Zo weet u zeker dat u (of een proces op uw computer) niet gestoord wordt. De Duitstalige website van de maker van Screensaver Control is over-

Access Manager onthoudt uw wachtwoorden en logingegevens.

Tip 10 Met iDump kopieert u liedjes van uw iPod naar de pc.

43

FREEWARE

Branden
Eenvoudig en goed
De traditionele makers van commerciële brandsoftware zijn de weg al een paar jaar kwijt. Wat ooit een eenvoudig brandprogramma was is uitgegroeid tot een multimedia spektakel en veel uitgebreide functies. Dit komt de overzichtelijkheid niet ten goede waardoor het lastig wordt om dergelijke programma's te gebruiken om een schijfje mee te branden. Gelukkig zijn er nog goede en vooral eenvoudige brandprogramma's, en daar hoeft u helemaal niets voor te betalen! BurnAware Free Edition is gratis software waarmee u alle gangbare glimmende schijfjes, zelfs Blu-Ray, kunt beschrijven. BurnAware Free Edition ondersteunt veel uiteenlopende formaten en kan onder andere audio-cd's, data-cd's en dvd-films branden. Ook kan BurnAware Free Edition een iso-bestand branden naar cd of dvd. Het maakt niet uit welk type cd of dvd u wilt branden, de opties van BurnAware Free Edition zijn in alle schermen overzichtelijk. Daar komt bij dat BurnAware Free Edition geen hoge systeemeisen heeft en een licht programma is. Dit is vooral voor de iets oudere pc's prettig. Naast de gratis versie hebben de makers ook een betaalde versie met iets meer opties. De Home-versie kost $ 33. De meerwaarde hiervan is dat u met de Homeversie ook iso-bestanden kunt aanmaken, cd-text informatie naar muziek-cd's kunt schrijven en de mogelijkheid hebt een opstartbare cd-rom te maken. BurnAware Free Edition, www.glorylogic.com

Tip 11 Met Screensaver Control schakelt u uw Screensaver tijdelijk aan (links) of uit (rechts).

vol. U vindt het programma onder Software / Neuhausi 3 Software - Produkte. Screensaver Control, www.neuhaus13.com

servers als P0P3 en IMAP, maar ook webmaildiensten als Yahoo, Hotmail, MSN, Live, Gmail en Lycos. Het enige wat u moet doen is POP Peeper te voorzien van alle mailaccounts die u wilt laten controleren. POP Peeper geeft een

Tip 12: E-mailverklikker
De mailprogramma's MS Outlook, Outlook Express en Windows Live Mail geven automatisch een piepje of andere notificatie zodra er nieuwe e-mail is. Voor webmail diensten als Gmail of Hotmail is dit lastiger en dient u de website te bezoeken om te kijken of er nieuwe berichten zijn. Dit is helemaal lastig wanneer u bijvoorbeeld twee of meer Hotmail-adressen hebt. U dient steeds opnieuw in te loggen en uit te loggen om te controleren of er nieuwe mailtjes zijn. POP Peeper is een eenvoudig programma dat u dit klusje uit handen neemt. POP Peeper ondersteunt alle gangbare mail-

notificatie van nieuwe berichten en kan deze eventueel ook tonen in een mini-mailprogramma. Uiteraard kunt u ook de website bezoeken van de betreffende dienst of uw eigen mailprogramma opstarten. POP Peeper is handig voor dagelijks gebruik maar kan ook slim worden ingezet om mail-accounts die u nauwelijks meer gebruikt zo nu en dan te controleren. POP Peeper, www.poppeeper.com

Burn Aware is een brandprogramma dat overweg kan met alle gangbare type cd's en dvd's.

Tip 12 POP Peeper houdt al uw mailadressen in de gaten.

44

VISTA-TOOLS VOOR XP
DOOR ROBBIN OOIJEVAAR

Wel de lusten, niet de lasten
14 handige Vista-extraatjes voor Windows XP
Windows Vista beschikt over een aantal slimmigheidjes die we niet willen missen, ook niet als we zelf met XP werken. Voor alle Windows XP-gebruikers die van twee walletjes willen eten, hebben we 14 tips op een rijtje gezet. Deze functies bouwt u zelf eenvoudig in Windows XP. Tip 01: Voorbeeldweergave
Een goede aanvulling op een betere schermwisselaar (zie tip Mooiere Alt-Tab schermwisselaar) is het gratis programma Visual Task Tips. Geminimaliseerde vensters krijgen een plekje op uw taakbalk, onder in beeld naast het startmenu. Windows XP geeft alleen de namen weer en toont een icoontje van het programma. Dankzij Visual Task Tips kunt u eenvoudig een voorbeeldweergave tonen van het geminimaliseerde venster door uw muis te bewegen over de taakbalk en deze even stil te houden. Zo kunt u zonder klikken eenvoudig en snel het gewenste Windows-venster bekijken. Visual Task Tips: www.visualtasktips.com

Boodschappenlijst:
Pc met Windows XP

De gratis programma's uit de tips

Internetaansluiting

Wat gaan we doen?

Tip 1 Visual Task Tips toont een voorbeeldweergave van vensters wanneer u uw muis over uw taakbalk verplaatst.

Tip 02: Vista startmenu
Het nieuwe Windows Vista startmenu is geliefd en gehaat. Sommige mensen zetten het startmenu van Vista zelfs direct weer terug naar het klassieke XP-menu. Andersom is ook mogelijk. Voor deze tip hebt u twee gratis programma's nodig: ViStart, dat uw startmenu een Vista-uiterlijk geeft, en ViOrb, voor wie ook de startknop wil veranderen in het Vistabolletje. Toegegeven: er zijn ook hulpjes die zowel het Vista-bolletje als het startmenu in één programma bieden. De losse opties hebben echter onze voorkeur, zo kunt u zelf kiezen of u alleen het startmenu een Vista tintje wilt geven en/of de klassieke startknop het veld moet ruimten. Beide programma's dient u na het downloaden eerst uit te pakken. Het startmenu ViStart installeert u door eenmalig op installme.bat te klikken. Gebruik vervolgens ViStart.exe om het startmenu te activeren. De start-

We geven u tips waarmee u Windows XP kunt verrijken met handige tools uit Windows Vista.

knop maakt plaats voor de ronde Vista-knop wanneer u ViOrb opstart. Dit doet u door te dubbelklikken op het bestand ViOrbv2.exe. ViStart en ViOrb: http://lee-soft.com

46

VISTA-TOOLS VOOR XP

Tip 3 VLC Media Player speelt filmpjes af op uw bureaublad.

Tip 04: Mooiere schermwisselaar
Tip 2 Met ViStart en ViOrb krijgt u een Vista startmenu en Windows Vista start'bolletje'.
De toetscombinatie Alt + Tab is uitermate handig. Hiermee wisselt u snel tussen bijvoorbeeld MS Word, Outlook Express en een Internet Explorerscherm. Vista heeft hier een 3D-omgeving aan toegevoegd die te activeren is met de toetscombinatie WindowsToets + Tab. Deze ontbreekt in XP, maar u kunt het wisselen tussen de verschillende schermen wel visueel verbeteren. Standaard laat Windows XP alleen de namen en icoontjes van de programma's zien. In Vista ziet u het complete venster. TaskSwitchXP is een kleine uitbreiding waarmee u met de schermwissel toetscombinatie Alt + Tab een miniatuur te zien krijgt van het programma. U vindt TaskSwitchXP rechts in beeld bij www.ntwind.com. Klik op Download en installeer de 2.x-versie van het programma. U kunt tijdens de installatie aangeven of u TaskSwitchXP automatisch wilt laten opstarten. Druk de Alt-toets in en vervolgens Tab, zonder de Alt-toets los te laten. TaskSwitchXP toont nu een lijst met alle programma's. Door steeds op

Een dynamische achtergrond op uw bureaublad

Tip 03: Net als DreamScene
Voor de gebruikers van de duurste en meest uitgebreide Windows Vista-versie (Ultimate) heeft Microsoft een extraatje beschikbaar gesteld: DreamScene. Hiermee verlevendigt u uw computer door een dynamische animatie op de achtergrond van uw bureaublad te laten draaien. Dit kunt u ook doen door een zelfgemaakt filmpje continu op uw bureaublad weer te geven. Een onderwater tafereel of andere natuurbeelden met weinig verandering in het landschap lenen zich hier prima voor. Het enige wat u nodig hebt, is een of meerdere filmpjes en VLC Media Player. Open het menu Instellingen en kies Preferences. Verwijder bij A u d i o het vinkje bij S c h a k e l g e l u i d in en open nu het onderdeel Af speellijst. Plaats een vinkje bij A l l e s herhalen en bevestig de instellingen met Opslaan. Maak een afspeellijst aan via B e s t a n d , Open directory. Wijs nu een map aan waar de filmpjes staan die u als achtergrond wilt gebruiken. Wanneer u nu een vinkje plaatst in het menu Video, Bureaubladachtergrond worden uw filmpjes afgespeeld op uw desktop. Dit gebeurt uiteraard achter uw icoontjes. Kies daarom bij voorkeur voor een rustig filmpje met weinig verandering. Dit geeft al snel een mooi en dynamisch resultaat. VLC Media Player: www.videolan.org

Tab te drukken, bladert u door de openstaande vensters. Laat de Alttoets los en het venster wordt geopend. TaskSwitchXP, www.ntwind.com

Tip 4 TaskSwitchXP maakt het wisselen tussen Windows-schermen visueel aantrekkelijker.

47

VISTA-TOOLS VOOR XP

Tip 05: Ongedierte bestrijding
Windows Vista is standaard uitgerust met het beveiligingsprogramma Windows Defender. Deze software zorgt ervoor dat spyware geen kans krijgt op uw pc binnen te dringen. Windows XP-gebruikers kunnen Windows Defender gratis installeren. Windows Defender is een actieve scanner die werkt op de achtergrond. Ook kan de software uw computer doorzoeken op schadelijke software. Zoek in Google naar Windows Defender en gebruik de bovenste link. Klik op D o w n l o a d hier en pas de taal aan van English naar D u t c h . Volg de stappen en installeer de Nederlandstalige versie. Windows Defender plant systeemscans in, maar u kunt ook handmatige scans uitvoeren. Windows Defender haalt automatisch de laatste updates op om uw pc te beveiligen. Wanneer uw Windows XP-pc reeds spyware heeft opgelopen, zijn er betere oplossingen om de hardnekkige spionnen te verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan is het gratis programma Hitman Pro. Het voordeel van Hitman Pro is dat de software meerdere tactieken gebruikt om de spionnen van uw computer te krijgen. Dit geeft een beter en vooral schoner eindresultaat. Windows Defender zorgt er vervolgens voor dat uw pc in de toekomst schoon blijft. Windows Defender: www.microsoft.com Hitman Pro: www.hitmanpro.nl

Ongeacht welk zoekprogramma u probeert of installeert: let goed op tijdens de installatie en voorkom dat u per ongeluk te veel software op uw computer installeert. Zo willen de zoekmachines bijvoorbeeld een extra toolbar installeren om het zoeken vanuit Internet Explorer te vereenvoudigen. Handig als u dit gaat gebruiken, anders een overbodige beeldschermruimtevreter. Google Desktop Search: http://desktop.google.com Copernic Desktop Search: http:// www.copernic.com Microsoft Windows Desktop Search: http://www.microsoft.com

Tip 6 lets vinden op uw pc? Copernic Desktop Search geeft direct resultaat!

Tip 07: Fotoverzamelaar
Windows Vista heeft een beter programma dan XP om door uw fotocollectie te bladeren. De software heet Windows Fotogalerie. Via de website http://get.live.com kunt u een versie van Fotogalerie voor XP downloaden en installeren. Er zijn echter ook veel verschillende nietMicrosoft alternatieven. Google's Picasa en Adobe Photoshop Album zijn zeer de moeite waard om eens binnen te halen en te proberen.

Tip 5 Gebruik Windows Defender en voorkom spyware en andere ongenode gasten.

Adobe Photoshop Album, niet te verwarren met het bekende fotobewerkingsprogramma, en Picasa zijn catalogusprogramma's om uw fotocollectie mee te ordenen, bekijken en af te drukken. Ook uitvoeren van fotobewerkingen behoort tot de mogelijkheden.

Tip 06: Sneller zoeken en vinden
Het zoeken op uw eigen computer gaat alles behalve snel. Windows XP heeft iets van een indexsysteem maar dit mag verder geen naam hebben. In Vista is dit beter geregeld. Druk op de startknop en vul bij Z o e k o p d r a c h t starten enkele steekwoorden in. Dit mag een bestandsnaam zijn, maar ook een stukje dat u zich herinnert uit een mailtje of een contactpersoon uit uw mailprogramma. De zoekresultaten worden snel gevonden en getoond. Dit komt omdat Vista een geïntegreerde desktop zoekmachine heeft en Windows XP niet. Deze kunt u echter eenvoudig toevoegen. Bekende programma's die dit voor u kunnen doen zijn Google Desktop Search, Microsoft Windows Desktop Search en Copernic Desktop Search. Deze laatste heeft onze voorkeur omdat het programma krachtig is en ons testsysteem niet al te zwaar belast. U kunt ze natuurlijk ook alle drie uitproberen en kijken welk programma het beste bij u past. De functies zijn vrijwel identiek: de desktop zoekprogramma's indexeren uw computer en vinden bestanden, documenten, mailtjes en afbeeldingen binnen een seconden. Hiervoor houdt de software een database bij (index). Nieuwe bestanden worden automatisch toegevoegd.

Adobe Photoshop Album: www.adobe.com Google Picasa: http://picasa.google.com

Tip 7 Picasa is een prima alternatief voor Windows Fotogalerie.

48

VISTA-TOOLS VOOR XP

Tip 08: Beter weergave schermletters
De weergave van letters op uw beeldscherm is in Vista verbeterd. Met een kleine aanpassing kunt u deze verbetering dankzij ClearType ook op uw Windows XP-pc doorvoeren. Vooral laptop- en tft-schermen hebben hier baat bij. Zoek in Google naar cleartype tuner en gebruik de bovenste link. Hier vindt u een downloadlink naar het programma ClearType Tunes voor uw pc. U kunt de ClearType instellingen van uw beeldscherm ook online aanpassen. Het installeren van extra software is in dit geval overbodig. Ga met Internet Explorer naar www. microsoft.com/typography/ClearType/tuner/Step1.aspx en keur de invoegtoepassing goed. Plaats een vinkje bij Turn on C l e a r T y p e en klik op Next. U krijgt nu twee stukjes tekst te zien. Klik op de tekst die het beste leesbaar is en bevestig met Next. Kies in het volgende venster uit zes teksten de beste weergave en bevestig met F i n i s h . De ClearType-instellingen van Windows worden aangepast en u ziet direct resultaat. Open nu een tekstdocument en kijk of de weergave is verbeterd. U kunt de ClearType-instellingen herstellen door de website opnieuw te bezoeken. Kies in het laatste scherm voor R e s t o r e d e f a u l t in plaats van Finish en de weergave van schermlettertypes wordt hersteld. Cleartype Tuner: www.microsoft.com Online ClearType Tuner: www.microsoft.com/typography/ ClearType/tuner/Step1 .aspx

Tip 10: Voorbeeld in Windows Verkenner
De weergave van bestanden en mappen is in Windows Vista sterk verbeterd ten opzichte van Windows XP. Wanneer u bijvoorbeeld een map met foto's opent, toont Vista direct kleine miniatuurweergaven van de afbeeldingen. Zo vindt u eenvoudig en snel het juiste bestand zonder de afbeeldingen op de gok open te klikken. Windows XP heeft ook een vergelijkbare functie, maar deze wordt niet altijd automatisch actief. U hoeft voor deze tip geen extra software te installeren. Probeer het volgende eens uit. Open Deze Computer en blader naar een map met afbeeldingen. Meestal ziet u nu alleen een lijst met de bestandsnamen. Open nu het menu Beeld en kies de optie Miniatuurweergaven. Windows XP toont u direct een voorbeeld van uw foto's zodat u sneller de juiste afbeelding open kunt klikken.

Tip 10 Zorg dat de instelling Miniatuurweergaven actief is en bekijk direct een voorbeeld van uw afbeeldingen.

Tip 11: Buitenkant omtoveren naar Vista
Bestaat er een toverspreuk om het uiterlijk van Windows XP in één keer om te toveren naar Windows Vista? Het antwoord is ja en de spreuk begint bij Inspirat Ultimate 2. Het grote voordeel van Inspirat Ultimate 2 is dat u niet hoeft na te denken en het uiterlijk van XP in één keer ombouwt naar Vista. Inspirat Ultimate 2 richt zich voornamelijk op het uiterlijk en

Tip 8 De online ClearType tuner verbetert de weergave van letters.

Tip 09: Vista screensavers in XP
We zijn al een paar jaar uitgekeken op de standaard schermbeveiliging van Windows XP. De screensavers geven onze pc, zelfs als deze niet wordt gebruikt, een oubollig voorkomen. Met de screensavers van Vista is dit eenvoudig te verhelpen. Ga naar www.crystalxp.net, klik op D o w n l o a d en vervolgens C u s t o m i z a t i o n R e s o u r c e s . Hier vindt u een link naar Vista Screensavers Installer. Het kan zijn dat u meerdere pagina's door moet bladeren om de juiste link te vinden. Lukt het niet? Zoek met Google of een andere zoekmachine naar de omschrijving Vista Screensavers Installer. Installatie is eenvoudig: downloaden, uitpakken en installeren. U vindt de instellingen van de schermbeveiliging in Windows XP via C o n f i g u r a t i e s c h e r m , B e e l d scherm, Schermbeveiliging. Vista Screensavers Installer: www.crystalxp.net

Tip 11 Met Inspirat Ultimate 2 tovert u het uiterlijk van Windows XP in één keer om naar een Vista-look.

49

VISTA-TOOLS VOOR XP

venstergedrag van Vista. Een pre van Inspirat Ultimate 2 ten opzichte van vergelijkbare programma's is dat Inspirat Ultimate 2 zich eenvoudig laat verwijderen. U kunt dus altijd terug naar de klassieke weergave van XP. Ga naar www.crystalxp.net en klik in het menu op B r i c o p a c k s / Inspirat Ultimate 2. Na het downloaden dient u het installatieprogramma uit te pakken. Tijdens de installatie kunt u kiezen voor verschillende profielen. De instelling Express installeert de minimale versie van Inspirat Ultimate 2. Dit is vooral geschikt voor oudere pc's omdat er relatief weinig (zware) aanpassingen worden gedaan. Het profiel Total haalt het onderste uit de kan en installeert alle functies van Inspirat Ultimate 2 in één keer. Classic is een goede middenweg tussen Express en Total. Ook kunt u met Personalized de onderdelen van Inspirat Ultimate 2 zelf kiezen. Na de verplichte herstart ziet u direct het resultaat van de Vista-metamorfose. Inspirat Ultimate 2: www.crystalxp.net

icoontje in de systemtray naast het Windows-klokje. Klik rechts op het T r u e T r a n s p a r e n c y icoontje en kies Run at startup om het programma automatisch met Windows te laten opstarten. Met de optie Skin kunt u het uiterlijk van de vensters aanpassen met de opties Aero 1 en Aero 2. TrueTransparency stelt relatief lage eisen aan uw computer en geeft Windows XP een fris en modern en uiterlijk. TrueTransparency: http://igloo.crystalxp.net/Lefreut

Tip 12: Vista Sidebar in Windows XP
In de zijbalk van Windows Vista kunt u gegevens die u vaak raadpleegt weergeven. Denk aan het weer, verkeer, kalender, nieuws of de draadloze netwerkverbinding. Dit gebeurt met behulp van kleine mini-programma's, ook wel gadgets genoemd. Een eenvoudigere oplossing om Windows XP te voorzien van een Vista-achtige sidebar draagt de naam Thoosje Vista Sidebar. De installatie is eenvoudig: downloaden en installeren. Klik op het plusteken op de sidebar en voeg een gadget toe uit de lijst. Een volledig overzicht van alle beschikbar gadgets vindt u op de website van de maker. Een groot nadeel van elk type sidebar is dat het schermruimte in beslag neemt. Hebt u een standaard 4:3 scherm? Dan is het raadzaam om na te gaan hoe groot de toegevoegde waarde van de sidebar voor uw dagelijks leven is. Mensen met een breedbeeldscherm hebben hier minder last van. Thoosje Vista Sidebar, www.thoosje.com Het wisselen tussen vensters doet u in Vista met de toetscombinatie Windows-toets + tab. Hiermee wordt een 3D-omgeving gestart (Flip-3D) waarmee u door uw vensters kunt bladeren. Dit werkt overigens alleen in Windows Home Premium of een hogere versie. Op de website www. docs.kr vindt u onder Download het gratis programma Shock Aero 3D. Hiermee bereikt u ongeveer hetzelfde effect als in Windows Vista. Na de installatie is een gratis registratie vereist via www.docs.kr/serial.php. U kunt eventueel een zelfverzonnen mailadres achterlaten, dit wordt (nog) niet gecontroleerd. U krijgt direct een serienummer om de software te gebruiken. Een nadeel van Shock Aero 3D is dat de software behoorlijke hoge eisen stelt aan uw computer. Dit maakt het programma in veel gevallen te zwaar en traag. Uitproberen kan geen kwaad. Een goed alternatief voor Shock Aero 3D is TaskSwitchXP (zie tip Mooiere Alt-Tab schermwisselaar). TaskSwitchXP is een stuk lichter en zeer functioneel. Shock Aero 3D: www.docs.kr

Tip 13 TrueTransparency maakt Windows-vensters transparant.

Tip 14: Flip 3D in XP

Tip 12 Thoosje Vista Sidebar is een goed alternatief voor Vista's sidebar.

Tip 13: Transparante vensters
TrueTransparency geeft de venstertjes van Windows XP een Vista uiterlijk. Installatie is niet nodig. Download TrueTransparency en pak alle bestanden uit. U start TrueTransparency op met het bestand TrueTransparency.exe. Alle vensters worden direct voorzien van een Vista-tintje en gedeeltelijk transparant gemaakt. TrueTransparency heeft een eigen

Tip 14 Met Shock Aero 3D krijgt u een flip-3D effect, mits u beschikt over een snelle computer!

50

BEELDSCHERM KALIBREREN
DOOR DIRK SCHOOFS

Altijd de juiste kleuren
Betrouwbare kleuren op uw scherm
De vakantiefoto's die u hebt bewerkt omdat de kleuren op het beeldscherm te rood oogden, blijken na het afdrukken bij de fotowinkel te weinig rood te bevatten. Wanneer u de indruk hebt dat u uw beeldscherm niet langer kunt vertrouwen, is het tijd om deze te ijken.
De meeste beeldschermen hebben een afwijking waardoor de kleurweergave onbetrouwbaar is. U kunt daardoor voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer u uw foto's laat afdrukken. Het beeldscherm kalibreren is de eerste en waarschijnlijk belangrijkste stap om aan behoorlijk kleurbeheer te doen. Uw computerscherm is het enige medium waarop u het digitaal afbeeldingsbestand kunt bekijken (als we even het piepkleine lcd-schermpje van de digitale camera niet meetellen). De kwaliteit van al uw kleur- en heiderheidcorrecties is dus in hoge mate afhankelijk van de betrouwbaarheid van uw beeldscherm.

TIP 01: Ogen of scherm?
Kalibreren wil zeggen het in een controleerbare neutrale toestand brengen van het beeldscherm. Hierdoor zullen de kleuren steeds op dezelfde manier worden weergegeven. In dit artikel behandelen we drie manieren om de monitor te ijken. Voor de eerste twee hebt u geen extra hardware nodig. Voor de derde manier gebruikt u een schermkalibrator. Deze zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Vooral voor degenen die last hebben van kleurenblindheid is een hardwarekalibrator een uitkomst.

Beeldscherm waarvan u de kleuren niet vertrouwt Internetaansluiting

Eventueel een schermkalibrator Wallpapers van ECI

Tip 1 Ziet u 45, 29 en euh, niet echt een getal dan hebt u een normaal zicht. Ziet u links geen getal, in het midden 70 en 5 dan bent u kleurenblind.

TIP 02:

ICC-profiel

Monitorkalibratie werkt met zogeheten ICC-profielen (International Color Consortium), ook wel kleurprofielen genoemd. Een ICC-profiel beschrijft hoe een apparaat met kleuren omgaat en zorgt dat de kleuren op verschillende computersystemen op eenzelfde wijze worden geïnterpreteerd. Zo'n kleurprofiel voorkomt bijvoorbeeld kleurzweem en geeft grijstinten zo neutraal mogelijk weer. Na het kalibreren van uw scherm wordt er een profiel aangemaakt van het beeldscherm. Dit beeldprofiel wordt door de computer zelf gebruikt en mag u dus niet aan een beeld koppelen in bijvoorbeeld Photoshop. Om nauwkeurig te werken, herhaalt u de kalibratie om de twee maanden. Het scherm is onderhevig aan temperatuurverschillen en slijtage en dit heeft gevolWe geven u tips voor het kalibreren van uw beeldscherm. gen voor de kleurconsistentie.

52

BEELDSCHERM KALIBREREN

Wanneer u merkt dat de foto's er niet uitzien zoals het hoort, moet u twee dingen nakijken. Is het beeldscherm gekalibreerd en volgt het scherm het juiste profiel? Voor dat u het beeldscherm gaat kalibreren, zorgt u dat de monitor al zeker een halfuur aan staat. Op een niet opgewarmde monitor is het onmogelijk om de kleuren correct weer te geven. Twee totaal verschillende schermen moeten na een perfecte kalibratie eenzelfde foto op exact dezelfde manier laten zien.

Zorg altijd dat uw monitor is opgewarmd voordat u gaat kalibreren
Tip 2 De beeldschermprofielen in Windows.

TIP 03: Mac versus Windows
Er is een fundamenteel verschil tussen de manier waarop een Macintosh- en een Windows-machine omgaan met beeldschermkalibratie. Bij de Apple-club zal het ICC-profiel automatisch laden bij het opstarten van het systeem. Daardoor zal het beeldscherm bij iedere toepassing de afbeelding met dezelfde kalibratie-instellingen tonen. Het maakt niet uit of u die afbeelding in Word ziet of bijvoorbeeld in Photoshop. Het ICC-profiel werkt in het Mac OS op systeemniveau. Dit is een behoorlijk pluspunt van een Apple-systeem. In Windows zal de kalibratie zich alleen laten gelden bij applicaties die ICC-compatibel zijn. Het is dus niet zo dat u vanaf de opstart dezelfde foto bij iedere toepassing op dezelfde manier ziet. Sommige programma's interpreteren, afhankelijk van de grafische kaart, bepaalde kleurinstellingen anders. Dit gebeurt vooral wanneer de computer zijn geheugen deelt tussen de systeem en de grafische functies.

TIP 05: ECl-monitortest
Wilt u niet investeren in speciale apparatuur, dan verloopt het kalibreren iets moeizamer en is het resultaat ook minder betrouwbaar. Volgens de goedkope manier doorloopt u twee stappen. Eerst regelt u een paar zaken met de knoppen op het scherm (meestal is dat helderheid en contrast) en daarna gebruikt u een gratis programma om het witpunt, de gamma en de grijsbalans in te stellen. Een behoorlijk hulpmiddel zijn de wallpapers die u bij het European Color Initiative downloadt. Surf naar www.eci.org, klik op de knop D o w n l o a d s , scroll naar beneden tot u bij de M o n i t o r - d o w n l o a d s bent. Daar haalt u ofwel de ECl-Monitortest voor Mac (597KB) of die voor Windows (962KB) af. In beide gevallen hebt u enkele seconden later een pakket op de harde schijf staan waarin verschillende versies zitten van dezelfde afbeelding. Het gaat om tif-bestanden voor Mac en bmp-bestanden voor Windows. Haarscherpe beelden dus.

TIP 04: Gamma
De oorzaak van kleurafwijkingen is de zogeheten gammawaarde (het kleurwaardebereik) van de monitor. Deze waarde wordt bepaald door de hoeveelheid kleuren, de helderheid en het licht dat van buitenaf op het scherm weerkaatst. Meer omgevingslicht zorgt voor een lagere gammawaarde en dus lichter lijkende foto's. Dankzij monitorkalibratie verandert u de waarden die het systeem naar het beeldscherm sturen. De correctie zorgt ervoor dat alle geopende foto's op eenzelfde wijze worden weergegeven.

Tip 5 De ECl-monitortest komt binnen als een gecomprimeerd pakket.

Tip 06: Helderheid en contrast
Tip 4 Met de Helderheid/ Contrastknop regelt u uw beeldscherm naar eigen smaak, maar niet naar realistische weergave.
Kies de afbeelding die overeenkomt met het aantal schermpixels van uw monitor. U kunt het gebruikte aantal schermpixels terugvinden in de systeeminstellingen van uw computer. Vervolgens gaat u naar Start, Configuratiescherm, Beeldscherm waar u met het tabblad Bureaublad het juiste testbestand uit de ECI Monitortestmap als voorlopige wallpaper vastlegt. Door zo'n afbeelding als wallpaper te gebruiken, kunt u er naar kijken zonder dat u wordt beïnvloed door een programma. Het wallpaper van ECI is een grijs vlak met onderaan een teststrook. Zoek op uw beeldscherm de knoppen om de helderheid en het contrast

53

BEELDSCHERM KALIBREREN

te regelen. Het is de bedoeling dat u het scherm zo instelt dat u in het zwarte vlak links nog net de twee logo's van het ECI ziet staan en rechts nog net de twee lichte logo's. Hoe gaat u te werk? Zet om te beginnen het contrast van het scherm zo hoog mogelijk zonder dat de twee logo's rechts in het witte vlak verdwijnen. Als de witte logo's verdwijnen, moet u het contrast iets verlagen. Daarna past u de helderheid aan tot de twee zwarte logo's net niet verdwijnen. Als de witte logo's verdwijnen, moet u het contrast verlagen. Als de zwart logo's verdwijnen, moet u de helderheid verhogen.

TIP 08: Nieuw profiel benoemen
Stel uw beeldscherm in op minimaal 16bit-kleurweergave via Start, Configuratiescherm, Beeldscherm, Instellingen. Startvervolgens het programma Adobe Gamma: Start, Configuratiescherm, A d o b e Gamma. Kies in het eerste scherm of u de wizard wilt volgen of onmiddellijk alle instellingen in één regelpaneel wilt instellen. Wij kiezen voor de wizard. Daarna geven we een naam in voor het profiel dat we zullen vastleggen. Gebruik bijvoorbeeld de naam van het scherm en de datum: BENQ12april2008.

Tip 6 U moet tweemaal nog net het ECl-logo zien, zowel in het witte als in het zwarte vlak.

TIP 07: Adobe Gamma
Om grijs en kleur te kalibreren, beschikt u op een Windows-pc over Adobe Gamma. U vindt het in het Configuratiescherm, als u tenminste Photoshop of Photoshop Elements hebt. Bij deze twee programma's (Windows-versies) wordt deze toepassing bijgeleverd. Op een Mac heeft Adobe Gamma afgedaan sinds de komst van OS X omdat men daar over een eigen synchroniseertool beschikt bij de Hulpprogramma's, namelijk Color Sync. Net als bij de vorige methode is hier het voornaamste nadeel dat u moet afgaan op uw persoonlijke, vaak subjectieve waarneming.

Tip 8 We kiezen voor de stap-voor-stap-methode.

TIP 09: Zwartpunt instellen
We vinden de test met het ECl-wallpaper iets gemakkelijker en duidelijker, maar willen deze manier toch beschrijven. Ga achterover zitten, knijp de ogen halfdicht en gluur door uw wimpers naar de drie vierkanten die over elkaar worden afgebeeld op uw scherm. Bij een crt-scherm zet u nu het contrast met de knoppen van het scherm op 100 procent, bij een tft-monitor stelt u het contrast in op 50 procent. Daarna past u

Tip 7 Meestal staat Adobe Gamma bovenaan in de rij in het Configuratiescherm.

Tip 9 De rand om het zwarte vierkant is helder wit en in het midden kunnen we nog net een grijs vlak onderscheiden.

54

BEELDSCHERM KALIBREREN

de helderheid aan totdat het middelste vakje zich nog net onderscheidt van het zwarte vlak eromheen. Het buitenste vak moet helder wit zijn, de volgende pikzwart en de middelste zo donkergrijs mogelijk. Ziezo, nu hebt u het zwartpunt van de monitor ingesteld.

TIP 12: Kalibreertoestel
Dat onze eigen waarneming vaak tot een onbetrouwbaar kalibreerresultaat leidt, hebben we ondertussen begrepen. Hardwarematige kleurmeters kostten vroeger veel. Sinds kort zijn er erg goede en goedkopere modellen die een uitstekend resultaat opleveren voor de

TIP 10: Rood, groen en blauw
U krijgt in de vorige stappen een vraag over de fosforkleuren. Dit is van belang indien u een crt-scherm gebruikt zoals een Trinitron-beeldscherm. Werkt u met een flatscreen of weet u niet wat u moet invullen, dan slaat u deze stap over. Daarna komen de gamma-instellingen van de middentonen aan bod. Wanneer u het vakje Alleen enkele Gamma bekijken aanvinkt, krijgt u het rode, groene en blauwe vierkant niet te zien. Zet dit vinkje uit. Onderaan laat u de Windows-standaard voor gamma rustig op 2.20 staan. Knijp de ogen weer halfdicht, gluur door de wimpers en probeer het middelste vlak te laten opgaan in dezelfde tint als de gelijnde rand eromheen. Doe dit voor rood, groen en blauw.

amateur en de semi-professional. Wij probeerden een ColorVision Spyder2 Express (€ 89, www.colorvision.com). In de doos zit de software cd, een versie van Adobe Photoshop Album en het kalibreertoestel dat voorzien is van zuignapjes en een tegengewicht om het apparaat stevig op zijn plaats te houden.

TIP 13: Met de Spyder
Zorg weer dat uw beeldscherm ongeveer een half uur aan staat. Schakel de schermbeveiliging uit. Via Start, Configuratiescherm. Energiebeheer zet u de functie uit om het beeldscherm in rust te plaatsen. Vervolgens installeert u de software zonder dat u het apparaat op de computer hebt aangesloten. Na de installatie start u het programma ColorVision op (Op Mac OS heet het programma Spyder2express) en u plugt de Spyder in een usb-poort van de computer. U geeft in de wizard aan of u over een flatscreen, een beeldbuis of beamer beschikt. Het kalibreer-apparaat bevat een plastic voorzetstuk voor het geval u een flatscreen gebruikt. Kijk even in de handleiding van uw beeldscherm hoe u de monitor terugzet in de fabrieksinstellingen. Doe dat vervolgens. Hang de Spyder op het beeldscherm en klik gewoon door. Het beeldscherm toont effen tinten van rood, groen, blauw en grijs die telkens worden gemeten.

Kalibreertoestellen zijn tegenwoordig betaalbaar

TIP 14: Voor en na vergelijken
Op basis van deze metingen bepaalt het toestel een objectief profiel, zonder dat u iets hoeft te doen. U kunt dus ook niets fout doen. Op het einde kunt u zien wat het verschil is tussen de situatie voor en na de kalibratie. ColorVision Startup zal vanaf dan standaard opstarten telkens als u Windows opstart. Wilt u dat niet dan verwijdert u ColorVision uit de map Opstarten (Start, Alle programma's, Opstarten). Verwijder in ieder geval het programma Adobe Gamma uit de map opstartprogramma's om te vermijden dat het verkeerde profiel wordt geladen. Het programma zal u iedere maand melden dat het weer tijd is voor een kalibratie.

Tip 10 De drie kleurenvakken ziet u alleen als u de optie Alleen enkele Gamma bekijken uit zet.

TIP 11: Witpunt
In het volgende venster moet u de kleurtemperatuur van het witpunt instellen. Voor Windows is dat 6500 K (daglicht) en bij Mac is dat 9300. Desgewenst kunt u met de knop Meten, snel aan de hand van drie grijze vlakken het meest neutrale grijs selecteren. In het volgende venster is het mogelijk om te wisselen tussen voor en na. Bent u niet tevreden dan doorloopt u nog een keer de vorige stappen. In het laatste venster slaat u deze instelling op bij de ICC-profielen.

Tip 14 Als resultaat krijgen we een testbeeld waarbij we met de knop Switch voor en na kunnen vergelijken.

55

SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN
DOOR: ROBBIN OOIJEVAAR

Perfect draadloos
Minder storingen in uw draadloze netwerk
Een draadloze internetverbinding is leuk, maar dan moet het wel stabiel werken. Het kan erg frustreren wanneer de verbinding regelmatig uitvalt. Wacht nog maar even met het trekken van kabels! In deze 1-2-3 twee slimme trucs om uw draadloze verbinding stabieler te maken.
hetzelfde adres als de standaardgateway. Noteer dit adres. Open Internet Explorer en surf naar http://lpAdresVanDeStandaardGateway, bijvoorbeeld http://10.0.0.138. De beheermodule van uw draadloze toegangspunt wordt geopend. Vaak is hier een wachtwoord voor nodig. Indien u dit niet hebt, is meestal het standaardwachtwoord van de fabrieksinstellingen actief. Deze vindt u in de documentatie van uw access point.

Stap 01: Snelheid en kanalen
Het hart van uw draadloze netwerk is het draadloze toegangspunt, ook wel access point genoemd. Vaak is een access point gecombineerd met uw kabel/adsl-modem. De beste plaats voor uw access point is in de kamer waar u draadloos wilt internetten. Kies anders voor een centrale plek in huis. Het kastje verdient geen schoonheidsprijs, maar wegmoffelen achter een kast kan het signaal belemmeren. Het draadloze signaal werkt op de 2.4 GHz frequentieband. Deze is opgedeeld in kanalen. De meeste access points zijn standaard ingesteld op kanaal 11. Het access point van de buren kan voor storingen zorgen. We gaan dus het standaard kanaal veranderen. Ook kunt u proberen de snelheid van het access point te verlagen naar 11 Mbit/sec. Dit lijkt traag, maar 11 Mbit is ruim voldoende om snel te kunnen internetten. Vooral bij slechte verbindingen kan deze truc helpen. Wanneer bijvoorbeeld de verbinding op 54 Mbit 'vastloopt', zal het access point terugschakelen naar een lagere versnelling. Gaat dit weer mis? Dan gaat het nog een trapje lager. Dit 'terugschakelen' kost tijd waardoor u uiteindelijk langer wacht op continu schakelen dan wanneer de verbinding direct op 11 Mbit stabiel blijft. De instellingen van uw access point verandert u met uw webbrowser. De exacte weg binnen de beheermodule van uw draadloze toegangspunt kunnen wij u helaas niet wijzen. Dit komt doordat de instellingen van alle merken/type toegangspunten verschillen. U moet in ieder geval op zoek gaan naar de kanalen. Deze zijn vaak te vinden bij iets dat lijkt op Radio, Wireless, Basic settings of Channel. Pas het kanaal aan naar bijvoorbeeld 5, 6 of 8. Experimenteer hiermee. Ga vervolgens op zoek naar de snelheidsinstellingen en verander deze van 54 Mbit naar 11 Mbit. Bewaar de instellingen. Soms raakt tijdens dit proces de verbinding tussen het toegangspunt en uw computer even zoek. Een herstart van beide apparaten doet wonderen. De instellingen aan de ontvangende kant - de draadloze netwerkkaart in uw computer - hoeft u niet aan te passen, deze passen zich aan uw toegangspunt aan.

Noteer het ip-adres van de standaardgateway.

Stap 03: Instellingen wijzingen

Stap 02: Ip-adres opzoeken
Voordat u de beheermodule van uw draadloze toegangspunt kunt benaderen, hebt u eerst het adres van dit toegangspunt nodig. Klik op de Startknop en geef bij Uitvoeren de opdracht cmd.exe gevolgd door Enter. Geef nu de opdracht ipconfig.exe. Het draadloze toegangspunt heeft

Niveau stappenplan
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert
Verander de kanaalinstellingen van uw draadloze toegangspunt en pas de snelheid aan.

57

MEDIABESTANDEN ORDENEN
DOOR MAIKEL DIJKHUIZEN

Nooit meer dubbele downloads!
Beheer uw mediacollectie optimaal
Steeds snellere internetverbindingen zorgen ervoor dat film- en muziekbestanden binnen een mum van tijd op uw harde schijf staan. In dit artikel geven wij u superhandige tips om het overzicht in uw mediacollectie te behouden en dubbele downloads te voorkomen. Tip 01: Dubbele bestanden verwijderen
Voordat we uw hele muziek- en filmcollectie goed in kaart kunnen brengen, verwijderen we eerst dubbele mediabestanden van uw harde schijf. Dat kan eenvoudig met het programma Duplicate Cleaner. Met dit programma kunt u een map of schijfstation opgeven en laten zoeken op dubbele bestanden. Surf naar http://www.digitalvolcano.co.uk/dupe.html om het programma te downloaden. Installeer vervolgens het programma. Het grote voordeel van Duplicate Cleaner is dat het ook kan zoeken op basis van gelijke bestandsnaam, bestandsgrootte en datum. Vooral als u een grote muziekcollectie op uw harde schijf hebt staan, biedt dit programma veel voordelen. Duplicate Cleaner bevat namelijk naast de File Search ook nog een Music Search. Verder kunt u ook eenvoudig zoeken op film- en fotobestanden. Start Duplicate C l e a n e r en geef bij S e l e c t F o l d e r het schijfstation op waar uw mediabestanden staan. Ga vervolgens naar

Boodschappenlijst:
Internetverbinding Duplicate Cleaner DVD Profiler Easy Album Manager MediaMonkey CDmenu Music Collector Microsoft Access MuziekDatabase

O p t i o n s en haal het vinkje weg voor Don't S c a n S y s t e m F i l e s / F o l d e r s . Klik vervolgens rechts bij File Search op S e l e c t en kies naar wat voor type mediabestand het programma moet zoeken. Klik nu op Start om de scan te starten. Voor muziekbestanden kunt u overigens beter de Music Search gebruiken. Na de scan toont het programma de dubbele bestanden. Deze bestanden kunt u eenvoudig selecteren en verwijderen via Delete / M o v e F i l e s , Delete F i l e s .

Wat gaan we doen?

We laten zien op welke verschillende manieren u dubbele downloads kunt voorkomen.

Tip 1 Verwijder eenvoudig mediabestanden met Duplicate Cleaner.

60

MEDIABESTANDEN ORDENEN

Tip 02: Mappenstructuur aanpassen
Nadat u alle dubbele mediabestanden van uw pc hebt verwijderd, is het wellicht verstandig om uw mappenstructuur aan te passen. Zo voorkomt u in de toekomst dat u liedjes of films gaat downloaden die al in uw bezit zijn. Zeker als u veel met usenet downloadt, raakt u snel het overzicht kwijt. Alle bestanden worden namelijk in mappen geplaatst zoals alt.binaries.mp, alt.binaries.music of alt.binaries.sounds. Als u deze mappenstructuur blijft hanteren, is dat ene liedje lastig op te sporen. Om uw mappenstructuur toegankelijk te maken kunt u het beste op uw harde schijf nieuwe mappen aanmaken zoals 'films' en 'muziek'. Als de downloads klaar zijn, sleept u de film- of muziekbestanden naar de juiste map. Ten slotte gooit u de oude map weg.

te moeten pluizen. Een simpele oplossing is natuurlijk om een lijstje bij te houden in Excel of een eenvoudige database aan te leggen in Access. Een nadeel van deze programma's is dat u zelf alles in moet voeren en dat de mogelijkheden beperkt zijn. Hierdoor bent u misschien wel minstens net zo veel tijd kwijt, als met het uitpluizen van uw dvd-kast. Gelukkig zijn er erg veel handige hulpprogramma's met diverse oplossingen voor dit probleem. In de volgende tips bespreken we deze.

Tip 04: DVD Profiler
Als u een actieve verzamelaar van dvd's bent, dan is DVD Profiler het perfecte programma. Met dit programma kunt u via het invoeren van de streepjescode eenvoudig dvd's toevoegen, zodat u een duidelijk overzicht krijgt van uw verzameling. DVD Profiler haalt via de streepjescode nagenoeg alle gegevens over de dvd op uit een online database. Surf naar www.invelos.com en klik onder DVD Profiler 3 op Free Download. Kies vervolgens voor Start Download en installeer het programma. Kies na de installatie voor Nederlands (Dutch) en klik telkens op Volgende. Klik in het laatste scherm ten slotte op Breng me naar het hoofdmenu. DVD Profiler wordt gestart.

Tip 2 Probeer uw favoriete liedje hier maar eens tussen te vinden!

Tip 4 Download de gratis versie van DVD Profiler via www.invelos.com.

Media beheren in Vista
Als u Windows Vista Home Premium of Ultimate gebruikt, hebt u al een uitstekend programma in huis om mediabestanden te beheren. De nieuwste versie van Windows Media Center ziet er verbluffend uit en is een perfect hulpmiddel om een goed overzicht te krijgen van uw mediabestanden. Zo kunt u na het opstarten van Windows Media Center het programma laten zoeken naar alle films en muziek op uw computer. Bij muziekbestanden plaatst het programma automatisch de hoesafbeelding van elk album dat u bezit. Op deze manier wordt uw hele scherm gevuld met albumhoezen, waardoor het zoeken naar een bepaald nummer of artiest makkelijk wordt. Dit komt mede door de goede interface van de ingebouwde bibliotheek, waarmee u binnen enkele muisklikken alles kunt terugvinden.

Tip 2 Op deze manier hebt u een veel beter overzicht.

Tip 03: Overzicht bewaren
Als u een actieve downloader bent, dan kost het na verloop van tijd steeds meer moeite om te controleren of u een bepaalde film of cd al in uw bezit heeft. Het is zonde van uw tijd om telkens uw hele dvd-kast uit

61

MEDIABESTANDEN ORDENEN

Tip 05: Dvd's toevoegen
Klik bovenaan op DVD en A a n Collectie t o e v o e g e n . DVD Profiler haalt nu een online profiellijst op. Nadat deze lijst is opgehaald verschijnt er een nieuw scherm. In dit scherm kunt u op een eenvoudige manier uw hele dvd-verzameling invoeren. Door middel van het nummer van de streepjescode (EAN code) in te voeren, worden de gegevens van de dvd uit een online database opgehaald. Bij originele dvd's vindt u deze EAN code meestal op het hoesje. Ook is de EAN code meestal te vinden bij online winkels zoals Bol.com. Voer bij EAN de EAN code van een willekeurige dvd in. Als DVD Profiler de dvd herkent, ziet u dit aan de titel. Controleer of dit klopt en klik op DVD t o e v o e g e n . In het volgende scherm kunt u eventueel nog een aantal gegevens toevoegen zoals aanschafprijs en valuta. Als u dit scherm in het vervolg niet meer wilt zien, plaatst u linksonder een vinkje voor Hier niet om v r a g e n tijdens het t o e v o e g e n van DVD's. Maak in dit scherm een keuze en klik op O K . Nu komt u terug in het scherm waar u nog meer dvd's via de EAN code kunt invoeren. Voer op deze manier uw hele collectie in en klik rechtsonder voor Nu t o e v o e g e n : In Bezit. Zo worden alle films in de database van DVD Profiler opgenomen.

den alle gegevens uit de database opgeslagen in het XML-bestand. Op deze manier kan iedereen uw collectie bekijken met bijvoorbeeld Excel. Verder kunt u uw dvd-collectie op verschillende manieren sorteren zoals: alfabet, genre, speelduur of productiejaar. Ook kunt u aangeven welke dvd's zijn besteld en welke dvd's op uw verlanglijstje staan. Ten slotte kunt u ook via het cd/dvd-station op uw pc gegevens invoeren in DVD Profiler. DVD Profiler is voor dvd-verzamelaars absoluut een aanrader. Probeer het programma eens uit en sta versteld van de vele mogelijkheden die dit programma te bieden heeft.

Tip 6 Bekijk met DVD Profiler welk percentage van uw dvd-collectie uit actiefilms bestaat via Instellingen, Kaarten en Grafieken.

Tip 07: Dvd's online beheren
Als u geen zin hebt om extra programma's te installeren, is het ook mogelijk om uw collectie online bij te houden.

Tip 5 Voeg dvd's toe met behulp van de streepjescode.

Surf naar www.dvdspot.com en klik rechtsboven op R E G I S T E R om een account aan te maken. Vul hier uw gegevens in en klik op S i g n u p . Om de registratie te voltooien, moet u de registratie bevestigen via een e-mail van DVDSpot.

Tip 5 Als een dvd is ingevoerd toont DVD Profiler erg veel gegevens zoals: acteurs, plot en speelduur.

Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord op de website. Uw dvdcollectie kunt u op twee manieren toevoegen op uw profielpagina. Voer rechtsboven bij DVD S e a r c h een titel van een dvd in en klik op S e a r c h . Een lijst met zoekresultaten wordt getoond. Voeg films toe door op de titel en vervolgens op Go te klikken.

Tip 06: Meer mogelijkheden
DVD Profiler is niet uitsluitend een programma waarmee u overzicht kunt krijgen van uw dvd-collectie. Het programma biedt namelijk nog een legio- andere mogelijkheden. Zo kunt u uw dvd-collectie eenvoudig naar andere personen sturen via een XML-bestand. Ga naar B e s t a n d , Exporteer Profieldatabase en kies voor A c c e p t e r e n . Bepaal waar u het bestand wilt opslaan en klik op V o l g e n d e . Maak in het volgende scherm een keuze en klik op Export. Sluit af met O K . Vervolgens wor-

Eventueel kunt u zelf nog extra gegevens invoeren. Sla de film op door op S a v e te klikken. Een tweede mogelijkheid is om uw collectie te importeren. Open het programma K l a d b l o k op uw pc. Typ de volledige titels van een aantal films onder elkaar en sla het bestand op. Klik in uw profiel op M e m b e r s h i p M a n a g e r en kies voor Import from File. Scroll op de volgende pagina helemaal naar beneden en klik op B l a d e r e n . Zoek het K l a d b l o k b e s t a n d op. Druk op Start en DVDSpot toont een lijst met alle films. Selecteer de goede versies van de films en klik op Import om de films toe te voegen.

62

MEDIABESTANDEN ORDENEN

Tip 08: Dvd-collectie delen
Ook DVDSpot heeft de trend 'social networking' opgepikt. Zo kunt u personen met een DVDSpot profiel als vriend toevoegen. Als één van uw vrienden een wijziging in haar of zijn collectie aanbrengt, wordt u daar automatisch op geattendeerd. Het is ook mogelijk om uw collectie op DVDSpot op te slaan als een csv-bestand. Dit csv-bestand kunt u bijvoorbeeld mailen naar vrienden. Ga in uw profiel naar Membership Manager, Export to File, Export. Geef aan waar u het bestand wilt opslaan op uw harde schijf. Het csv-bestand zit ingepakt als een zipbestand. Dit kunt u bijvoorbeeld uitpakken met een programma zoals WinRAR. Een csv-bestand kunt u openen met Excel. Met DVDSpot kunt u op een leuke en interactieve manier uw dvd's bijhouden. Daarnaast heeft deze website leuke extra's. Zo kunt u bijvoorbeeld de waarde zien van uw collectie en discussiëren in het forum.

a new directory. Geef hier aan in welke map Easy Album Manager moet gaan zoeken naar muziekbestanden. Klik op OK en het programma toont binnen korte tijd de zoekresultaten. Het voordeel van dit programma is dat u heel makkelijk alle muziekbestanden op uw harde schijf in kaart kunt brengen. Ook kunt u eenvoudig muzieklijsten exporteren via File, E x p o r t list.

Met DVDSpot kunt u op een interactieve manier uw collectie organiseren
Tip 10: MediaMonkey
Vergeleken met Easy Album Manager is MediaMonkey veel uitgebreider met veel meer functionaliteiten. Bovendien is het programma handiger in gebruik en een stuk overzichtelijker. Surf naar www.mediamonkey. com/download.htm en download de standaard versie van dit veelzijdige programma door op de Download.com-button te klikken. Installeer vervolgens het programma. Tijdens de installatie kunt u de Nederlandse taal selecteren en aangeven met welke bestandstypen u MediaMonkey wilt associëren. Het is verstandig om alle bestanden te selecteren. Als u het programma opstart, kunt u aangeven op welke schijven het programma moet zoeken naar muziekbestanden. Maak hierin een keuze

Tip 8 Plaats een back-up op uw harde schijf.

en klik op O K . MediaMonkey geeft vervolgens een overzicht van alle muziekbestanden op uw harde schijf. Verder kunt u met dit programma controleren of u dubbele nummers hebt opgeslagen. Ga links naar Bibli-

Tip 09: Easy Album Manager
Ook voor het beheren van muziek zijn er veel programma's te vinden. In de volgende tips bespreken we er een aantal. We beginnen met het programma Easy Album Manager, dat u kunt downloaden van http:// easyam.free.fr. Installeer het programma en open het via Start, Alle P r o g r a m m a ' s en E a s y A l b u m Manager. Als u het programma start, dan verschijnt er altijd eerst een scherm met tips. Dit kunt u eventueel wijzigen door een vinkje te plaatsen voor Don't s h o w tips at startup en op C l o s e te klikken. Ga in het programma naar File, New list en klik op A d d

otheek, Te b e w e r k e n bestanden en Gelijke titels. Het programma laat een overzicht zien van dubbele muziekbestanden. Verder heeft dit programma veel extra mogelijkheden zoals: mp3-spelers synchroniseren, ID3-tags aanpassen, cd's rippen, weergave aanpassen, cd-covers toevoegen, muziek converteren, volume van tracks aanpassen, zoeken op criteria en favorieten branden.

Tip 9 Met Easy Album Manager krijgt u snel een duidelijk overzicht van alle muziekbestanden op uw harde schijf.

Tip 10 Net als Duplicate Cleaner kan ook MediaMonkey uw harde schijf doorzoeken op dubbele muziekbestanden.

63

MEDIABESTANDEN ORDENEN

Tip 11: CDmenu
Met Easy Album Manager en MediaMonkey kunt u eigenlijk alleen de muziekcollectie op uw harde schijf in kaart brengen. Met het eenvoudige programma CDmenu kunt u ook uw hele fysieke muziekcollectie catalogiseren, zoals cd's, Ip's, cassettes en minidiscs. Helaas is er geen mogelijkheid om pc-formaten op te slaan zoals mp3 en wav. Ga naar www.monicom.nl/cd_menu.htm en installeer het Nederlandstalige programma. Met CDmenu moet u alles handmatig invoeren, waardoor u voor dit programma wel even de tijd moet nemen. Ga naar Geluidsd r a g e r en Invoeren. Hier kunt u alle gegevens invullen en opslaan. Handig is dat u met CDmenu kunt bijhouden welke geluidsdragers u hebt uitgeleend.

haalt vervolgens de gegevens uit de online database. Als de gegevens kloppen, klikt u nogmaals op V o l g e n d e en Voltooien. De gegevens worden aan de database toegevoegd.

Tip 12 Doe een cd in uw cd/dvd-station en klik op Scan de CD.

Tip 13: Handmatig toevoegen
Het kan natuurlijk voorkomen, dat u een cd wilt invoeren waar geen gegevens van bekend zijn in de online database. Vooral met regionale artiesten zal dit regelmatig het geval zijn. Gelukkig heeft Music Collector ook nog een mogelijkheid om gegevens handmatig in te voeren. Ga in het menu naar B e w e r k e n en A l b u m handmatig t o e v o e g e n . Music Collector heeft verder nog tal van opties. Zo kunt u op erg veel manieren rangschikken, waardoor u helemaal zelf kunt bepalen op welke manier u overzicht houdt op uw collectie. Ook kunt u net als met CDmenu bij-

Tip 11 Met CDmenu moet u alles handmatig invoeren.

houden aan wie u geluidsdragers hebt uitgeleend. Tot slot heeft dit programma erg veel exporteermogelijkheden.

Handig om bij te houden aan wie u cd's of dvd's hebt uitgeleend

Tip 12: Music Collector
Bij Music Collector gaat het catalogiseren veel eenvoudiger. Helaas is dit programma verkrijgbaar vanaf 25 euro, maar u kunt wel gratis een probeerversie downloaden. Met deze gratis versie kunt u slechts 100 muziekdragers invoeren. Surf naar http://www.collectorz.com/music/ download.php en klik op D o w n l o a d free trial edition for Wind o w s . Installeer het programma en zet de taal tijdens de installatie op Nederlands. Open Music Collector en ga naar B e s t a n d , Nieuwe database. In Music Collector kunt u op verschillende manieren albums aan de database toevoegen. Zo kunt u invoeren op titel en streepjescode, maar u kunt ook een cd laten scannen door uw cd/dvd-station. Ga in het menu naar B e w e r k e n , A l b u m s automatisch t o e v o e g e n . Voer een artiest, streepjescode, of cd in en klik op V o l g e n d e . Music Collector MuziekDatabase is een mooie databaseapplicatie, die u kunt gebruiken samen met Microsoft Access. MuziekDatabase slaat de gegevens namelijk op in een database van Access. Vanzelfsprekend hebt u dus een

Tip 13 Voer cd's van regionale artiesten handmatig in.

Tip 14: MuziekDatabase

64

MEDIABESTANDEN ORDENEN

Tip 14 Download de nieuwste versie van MuziekDatabase.
goede versie van Access (Access 2003) nodig voor een goede werking van het programma. Het grote voordeel van dit programma is dat u veel controle hebt over de gegevens. Het invoeren van gegevens gaat met MuziekDatabase erg eenvoudig. Het programma haalt namelijk album- en trackgegevens uit de database van FreeDB (www.freedb.org). Surf naar http://muziekdb.nl en klik op Download om de nieuwste versie van MuziekDatabase te downloaden. Installeer vervolgens het programma door het exe-bestand te starten. Kies tijdens de installatie bij Setup Type voor Complete. Start na de installatie Microsoft Access op. Ga in het menu naar Extra, Macro en Beveiliging. Selecteer bij het tabblad Beveilig i n g s n i v e a u de optie Laag. Sluit af met OK en beantwoord de vraag die eventueel verschijnt met J a . Sluit Microsoft Access af en start MuziekDatabase op via Start, Alle Programma's en MuziekDatabase. database kan halen. Voer een audio-cd in uw cd/dvd-station en ga in het menu naar Invoer en Album. Klik op de knop FreeDB, kies het juiste album en klik op Select. Klik in het volgende scherm op OK om de gegevens toe te voegen en sluit af met Opslaan. Op deze manier kunt u uw database uitbouwen. Als u klaar bent kunt u het programma afsluiten via Einde en Beëindigen. Het is in het begin lastig om het programma een beetje door te krijgen, maar na verloop van tijd werkt het erg handig! Zo kunt u eenvoudig in uw collectie rondsnuffelen met de Collectieverkenner en door (gedeeltelijke) zoekopdrachten te geven. Verder kunt u zelf hoesjes maken voor uw gekopieerde cd's en een verlanglijstje maken.

Tip 15: Gegevens invoeren
Als u het programma voor het eerst opstart, verschijnt er een venster met Berichten. Klik hier op Sluiten. Klik nu op de knop Nieuwe database maken. Geef in het volgende scherm aan waar u de database wilt opslaan en klik op OK. Geef de database een naam bijvoorbeeld 'audio collectie' en klik op OK. Vervolgens wordt de nieuwe database aangemaakt en op uw harde schijf geplaatst. Ga in het menu naar Invoer en Artiest. In het volgende scherm kunt u aangeven of het om een persoon of een band gaat. Als u op OK klikt, kunt u alle gegevens over de artiest handmatig invullen en eventueel een foto toevoegen. Als u klaar bent klikt u op Opslaan & sluiten. Op deze manier kunt u alle artiesten uit uw muziekcollectie toevoegen. Het toevoegen van albums gaat gelukkig een stuk eenvoudiger, doordat MuziekDatabase de albumgegevens uit de FreeDB

Tip 15 Haal album- en trackgegevens uit de database van FreeDB.

65

PC-PROBLEMEN
DOOR FRANK DE GRAAF

Nooit meer pc-problemen
Zo raakt u ze kwijt!
Problemen met een pc kunnen gebruikers tot waanzin drijven. U voert alles volgens het boekje uit en toch wil dat ene programma maar niet starten of weigert de pc uw printer te herkennen. We kunnen niet alles oplossen, maar laten in dit artikel de meest voorkomende problemen aan bod komen. Tip 01: Bootmanagers verwijderen
Als u een keer een ander besturingssysteem op uw pc hebt gedraaid - bijvoorbeeld omdat u een keer wilde experimenteren met Linux - dan kent u de bootmanagers wel. Direct na het starten van de computer dient u aan te geven welk besturingssysteem gestart moet worden, en ook al hebt u allang afscheid genomen van die extra mogelijkheid, het bootmenu blijft bestaan. Dat is eenvoudig op te lossen door de computer te starten met de originele Windows XP cd. Wacht tot het W e l k o m bij Setup scherm is verschenen en kies dan voor R om te repareren. De installatieprocedure zal nu stoppen en de herstelconsole start. Geef de gewenste Windows-installatie aan (dat is in de meeste gevallen nummer 1) en druk op Enter. Voer vervolgens het wachtwoord van de administrator in en u krijgt een soort DOS prompt te zien. Voer het commando fixmbr in en druk op Enter. U krijgt dan vrijwel zeker een foutmelding te zien dat de computer een niet-standaard of ongeldige MBR heeft. Dat klopt, want dat wilt u juist herstellen. Druk op J om te herstellen. Herstart uw computer met het commando Exit en u bent van de bootmanager af. Zorg wel altijd voor een goede back-up voordat u dergelijke zwaar ingrijpende acties uitvoert.

Boodschappenlijst:
Een pc met een probleem
Internetaansluiting

Wat gaan we doen?

Tip 1 Met het fixmbr commando herstelt u de Master Boot Record en verdwijnen Bootmanagers van bijvoorbeeld Linux.

Tip 02: Startproblemen
De computer start normaal, maar in plaats van Windows krijgt u een knipperende cursor in de bovenhoek of een melding dat er niet geboot kan worden. Volg dan dezelfde procedure als bij Tip 1 om in de Herstelconsole te komen. Geef deze keer het commando fixboot c:. Vervang de schijfletter door de schijf waar u altijd van startte. Zonder het noemen van een schijfletter doet de herstelconsole een voorstel en dat is We laten u zien hoe u vervelende computerproblemen kunt oplossen. vaak fout. Met het commando Exit kunt u herstarten en waarschijnlijk weer booten naar Windows.

66

PC-PROBLEMEN

Tip 2 Zorg, indien mogelijk, altijd voor een back-up voordat u dergelijke ingrijpende handelingen uitvoert.

Tip 4 Update naar de laatste bètaversie en u kunt weer met Newsleecher werken en uw sporen in IE opruimen.

Tip 03: User Account Control (Vista)
In Vista zijn flink wat verbeteringen doorgevoerd, zeker op het gebied van veiligheid. Om te voorkomen dat iedereen maar gedachteloos alles accepteert door op Ja te drukken als computerbeheerder, beschikt Vista over User Account Control (UAC). Het nadeel is dat u voor veel alledaagse zaken iedere keer akkoord moet geven en dat zorgt er juist voor dat u gedachteloos standaardwaarden accepteert. UAC kunt u uitzetten, maar realiseer u wel dat u hiermee een veiligheidsrisico neemt. Klik op Start en voer het commando m s c o n f i g in. Op het tabblad Tools dubbelklikt u op Disable UAC en na een herstart bent u verlost van deze hinderlijke meldingen.

Tip 05:Menu Extra in Internet Explorer
Helaas hebben veel programma's hun weg gevonden naar het menuonderdeel Extra in Internet Explorer. Wie niet gediend is van deze snelkoppelingen komt er al snel achter dat het verwijderen van het programma meestal niet inhoudt dat dit menuonderdeel ook wordt opgeschoond. U kunt de snelkoppeling uitschakelen door te klikken op E x t r a , Internetopties, P r o g r a m m a ' s en vervolgens I n v o e g t o e p a s s i n g e n b e h e r e n . Ongewenste uitbreidingen kunt u hier uitschakelen, maar niet verwijderen. Voor dat laatste klikt u op Start, Uitvoeren, typ het commando r e g e d i t gevolgd door Enter. Ga vervolgens naar HKLM\Software\Microsoft\lnternet E x p l o r e r \ E x t e n s i o n s . Klik op de mappen met lange namen en wacht tot u aan de rechterkant de ongewenste software ziet. Verwijder vervolgens de hele sleutel om deze uitbreidingen definitief te verwijderen.

Tip 3 Met msconfig kun u UAC aan- en uitzetten.

Tip 04: Newsleecher (Vista)
Het populaire downloadprogramma Newsleecher verliest in Vista keer op keer zijn instellingen wanneer u in Internet Explorer uw sporen opruimt. Helaas is er nog geen nieuwe definitieve versie, maar in de huidige bètaversies is het wel opgelost. Vervang uw huidige versie door de laatste v3.9 bèta en u kunt downloaden zoals u dat gewend was. Tip 5 U kunt uitbreidingen in Internet Explorer wel uitzetten, maar niet verwijderen.

67

PC-PROBLEMEN

Tip 06: Onwillige hardware
Randapparatuur kan voor veel nare problemen zorgen. Als u zich aan de installatieprocedure houdt, dan worden meestal eerst de stuurbestanden geïnstalleerd. Daarna sluit u pas het apparaat aan. Windows kan het dan herkennen en er gebruik van maken. Het kan echter fout gaan. Als u op de verkeerde knop drukt, krijgt u geen tweede kans meer. U moet het apparaat dan handmatig verwijderen en het hele traject opnieuw doorlopen. Klik in de verkenner met rechts op D e z e C o m p u t e r en kies voor het tabblad H a r d w a r e en aansluitend A p p a r a a t b e h e e r . Scroll nu naar beneden en ga op zoek naar het verkeerd geïnstalleerde apparaat. In de meeste gevallen zal deze worden weergegeven met een geel uitroepteken. Klik daar met rechts op en kies voor Installatie o n g e d a a n m a k e n . Het is niet nodig, maar wel aan te raden om de computer te herstarten en de installatie nogmaals uit te voeren. Zorg er wel voor dat het apparaat los gekoppeld is van de computer, omdat Windows het anders direct weer zelf probeert te activeren.

Tip 08: Netwerkproblemen oplossen
Iedereen kent meldingen als 'De netwerkadapter heeft geen of beperkte verbindingsmogelijkheden'. Dat betekent negen van de tien keer dat het u niet gaat lukken om op internet te komen. Ergens tussen uw pc en uw internetaansluiting gaat het dan mis. Het is aan te raden om eerst de meest voor de hand liggende activiteiten uit te voeren als een herstart van modem en router, eventuele switches, de computer en het controleren van de bekabeling. Vooral die laatste is een serieuze verdachte. Als dat allemaal is uitgevoerd, controleer dan of u met een andere computer in huis wel op internet kunt komen. Als dat niet lukt, dan is het waarschijnlijk dat het in uw modem of router zit of dat er een storing is op uw internetaansluiting. Raadpleeg de handleiding van uw modem/router en controleer of alle juiste lampjes wel branden. Let vooral op leds als 'line' of 'line sync'. Die moeten branden. Sluit vervolgens een computer of een laptop met een netwerkkabel rechtstreeks aan op de router/modem. Klik op Start en kies voor Uitvoeren en het commando c m d gevolg door Enter. Type nu ipconfig en noteer het ip-adres. Als dat begint met 10, 172.16 of 192.168, dan zijn de eerste tekenen in orde. Als dat 169 is, dan is het foute boel. In het eerste geval typt u p i n g gevolgd door het ip-adres van de standaard gateway. Die hebt u zojuist achterhaald. Als dat lukt, typt u p i n g w w w . t i p s e n t r u c s . n l . Als dat laatste niet lukt, dan is er een storing op uw internetlijn of in uw router. Probeer het dan later nog eens en raadpleeg de handleiding van de router of de helpdesk van uw internetprovider. Als het ip-adres met 169 begint, dan is er geen DHCP server terwijl Windows dat wel verwacht. Controleer op een ander computer of de DHCP server, die vrijwel altijd als extra functie in uw router of modem zit, wel werkt. Stel deze eventueel volgens de handleiding opnieuw in, of zet een recente back-up terug van de configuratie van uw router.

Tip 8 Controleer of de DHCP server wel staat ingesteld.
Tip 6 Maak de installatie ongedaan om de randapparatuur opnieuw te kunnen installeren.

Tip 7 Bij Voorkeursinstellingen stelt u de printer in volgens uw wensen.

Tip 07: Printerinstellingen
Veel printerproblemen worden veroorzaakt door verkeerde instellingen. Het lastige is dat u deze op twee plaatsen kunt wijzigen. Ga via het Configuratiescherm of middels het Menu Start naar de printers en faxapparaten en klik met rechts op de problematische printer. Door te kiezen voor E i g e n s c h a p p e n kunt u veel instellingen als kleurbeheer en het beschikbare papier wijzigen. Andere instellingen kunt u wijzigen bij V o o r k e u r s i n s t e l l i n g e n v o o r a f d r u k k e n . Zorg ervoor dat u met name het papierformaat goed hebt staan op A4 in plaats van Letter en dat de juiste papierinvoer is geselecteerd. Tot slot kunt u bij de instellingen ook vaak de status van de printer opvragen wat vaak meer informatie geeft dan alleen een knipperend lampje op het apparaat zelf.

Tip 09: Wachtwoord administrator kwijt
Het is een goede zaak als u niet onder het account van de administrator werkt. Maar het is wel heel vervelend als u het wachtwoord niet meer weet. Download het programma Offline NT Password & Registry Editor van home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd en brand het op een cd. Let op dat u dat op de juiste wijze doet. In Nero bijvoorbeeld sluit u de wizard

68

PC-PROBLEMEN

en kiest u voor I m a g e branden. Het heeft geen zin om een image op een andere wijze op een cd te zetten omdat deze dan niet startbaar is. Plaats de cd en start het onwillige systeem ervan. In een aantal stappen wordt u nu meegenomen naar het Main Interactive Menu. Met optie 1 kunt u wachtwoorden resetten en accounts weer vrijgeven. Na het selecteren van het gewenste account kunt u vervolgens aangeven wat de bedoeling is. Moet het wachtwoord leeg gemaakt worden of moet de gebruiker bijvoorbeeld worden toegevoegd aan de groep computerbeheerders? Sla tot slot de instellingen op en boot het systeem op de normale wijze. U kunt nu weer inloggen met het administratoraccount indien u daarvoor hebt gekozen.

Startup kunt u Windows Defender uitschakelen. Inschakelen kan op dezelfde wijze, maar ook via het beveiligingscentrum. Zorg er wel voor dat u een goed alternatief hebt voor de taken van Defender.

Tip 11: Aero doet het niet
De fraaie gebruikersinterface van Vista kan om verschillende redenen uitstaan. Bij een illegale versie zal Windows terugschakelen naar de 'reduced functionality'-modus. Dat is zonder Aero. Ook bij oudere computers zal Aero niet werken omdat niet wordt voldaan aan de minimale systeemeisen van minimaal 1 GB geheugen, een processor die minimaal 1 GHz draait en 128 MB videogeheugen. Hebt u wel een krachtige computer met een legale Windows versie en doet Aero het nog steeds niet? Klik dan met rechts op de computer in de V e r k e n n e r en kies voor E i g e n s c h a p p e n . Werk uw Windows Experience index bij en controleer dan de waarde. De zwakste schakel bepaalt de score; de kans is groot dat de graphics of gaming graphics een lage waarde hebben. In dat geval is het bijwerken van de stuurbestanden waarschijnlijk de oplossing voor de grafische kaart.

Tip 9 Offline NT password editor werkt ook prima voor XP en Vista, maar de bediening is lastig.

Zet u Windows Defender helemaal uit? Zorg dan wel voor een goed alternatief

Tip 10: Defender
Defender is een handig hulpmiddel in de strijd tegen malware en spyware, maar als u zelf al voor een andere oplossing hebt gekozen, kan het programma u behoorlijk in de weg zitten. Onder XP kunt u Defender gewoon op de gebruikelijke wijze via het configuratiescherm verwijderen, maar bij Vista is het onderdeel van het besturingssysteem geworden. Start Defender en klik op T o o l s en vervolgens Options tot u bij Realtime protection bent aangekomen. Haal dat vinkje weg om ervoor te zorgen dat Defender zijn werk niet meer doet, maar nog wel handmatig te starten is. Om Defender helemaal de nek om te draaien, kiest u voor Start en aansluitend het commando m s c o n f i g Op het tabblad Het automatisch starten van cd's en dvd's is lang niet altijd gewenst. Met het freeware programma TweakUl - te downloaden van de website van Microsoft - kunt u deze eigenschap uitzetten. Wie geen zin heeft om dit programma te installeren klikt op Start, Uitvoeren en geeft als commando regedit. Blader naar H K E Y _ L O C A L _ M A C H I N E \ S Y S T E M \ CurrentControlSet\Services\Cdrom en verander de waarde van AutoRun van 1 naar O.

Tip 12: Autorun

Tip 13: Te weinig virtueel geheugen
Deze foutmelding kan optreden als u weinig geheugen in uw computer hebt zitten, of er later extra geheugenmodules aan hebt toegevoegd. De oplossing is eenvoudig door het vergroten van het virtuele geheugen. Start de V e r k e n n e r en klik met rechts op D e z e C o m puter en kies voor E i g e n s c h a p p e n . Kies op het tabblad G e a v a n c e e r d voor Instellingen bij het onderdeel P r e s t a t i e s . Kies nogmaals voor het tabblad G e a v a n c e e r d en klik op W i j z i g e n bij Virtueel g e h e u g e n . Pas nu het virtuele geheugen aan. Een goede vuistregel is dat de begingrootte gelijk is aan het echte geheugen en de maximale grootte het dubbele daarvan. Sla de instellingen op en herstart

Tip 10 U kunt Defender uitzetten in MSConfig.

de computer.

71

PC-PROBLEMEN

Tip 14 U dient het kanaal te wijzigen in uw accesspoint en niet op de computer zelf.

er achter te komen wat het probleem is, kunt u het programma NetStumbler draaien. Download het van www.netstumbler.com, installeer en start het. Laat NetStumbler vervolgens een tijdje draaien om alle draadloze netwerken in kaart te brengen. Achter deze netwerken wordt nu het kanaal genoemd waarop ze uitzenden. Aangezien er een kleine overlap is tussen de meeste kanalen en hun buren is het prettig als u een kanaal kunt vinden dat niet alleen vrij is, maar waar ook de naastliggende nummers nog vrij zijn. Kies in ieder geval een kanaal Tip 13 Door de hoeveelheid virtueel geheugen aan te passen krijgt Windows meer lucht, maar snel is deze geheugenvorm niet. dat geheel vrij is. Als dat ook niet kan, kies dan het kanaal dat het zwakst uitzendt. Dergelijke netwerken zitten wat verder weg. Log in op uw accesspoint en wijzig het kanaal. Aan Windows hoeft u niets te veranderen. Een gewijzigd kanaal wordt direct opgepikt. Grote kans dat het probleem verholpen is.

Tot slot
In dit artikel kunnen we geen oplossing bieden voor alle pc-problemen, maar we hebben wel een aantal veel voorkomende toegelicht. Als uw probleem of vraag niet behandeld is, surf dan naar www.tipsentrucs.nl en klik op het forum. Dikke kans dat u daar wel het antwoord kunt vinden. Of stel zelf een vraag aan de forumbezoekers. Er zijn veel bereidwillige lezers die u op weg willen helpen.

Tip 14 Met NetStumbler kunt u makkelijk een vrij kanaal vinden voor uw eigen netwerk.

Tip 14: Problemen draadloze netwerken
Problemen met draadloze netwerken zijn altijd lastig op te lossen. Vaak gaat het om een slechte verbinding of elkaar storende netwerken. Net als bij de radio kunnen draadloze netwerken op verschillende frequenties werken. Standaard wordt vrijwel altijd kanaal 6 of 11 gebruikt. Als uw buurman hetzelfde doet, dan kunt u elkaar lelijk in de weg zitten. Ook een betonnen vloer is een flinke spelbreker. Om Op het forum van Tips & Trucs kunt u meer vragen stellen.

72

SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN
DOOR ROBBIN OOIJEVAAR

PrintScreen, best handig!
Schermafbeelding met de PrintScreen-toets
De PrintScreen-toets op ons toetsenbord lijkt weinig te doen; u drukt erop maar er gebeurt ogenschijnlijk niets. In het MS Dos tijdperk resulteerde het indrukken van de knop in een piepende printer die een schermafdruk maakte. In deze 1-2-3 leest u hoe u met de PrintScreen-toets een eenvoudige schermaf beelding maakt en opslaat in een jpg-bestand.

Stap 01: Druk in die knop!
Als u de PrintScreen-toets indrukt, maakt Windows een schermafbeelding van uw complete beeldscherm. Deze wordt tijdelijk bewaard op het klembord. Dit is een soort tijdelijk prikbord om gegevens, zoals een afbeelding of tekst, kortstondig te bewaren. De resolutie van de afbeelding en omvang is gelijk aan die van uw beeldscherm. Gebruik Alt-PrintScreen om een afdruk te maken van één venster. Hiermee wordt alleen het bovenste venster 'gefotografeerd'.

Plak de schermafbeelding in Paint met Ctrl-V.

Stap 03: Afbeelding bewaren
Het enige dat u nu nog hoeft te doen is de afbeelding opslaan in een grafisch formaat, bijvoorbeeld jpg of bmp. Kies in het menu Bestand, Opslaan en geef de afbeelding een naam. Bepaal bij Opslaan als type de indeling van het grafische formaat. Jpg is het meest gangbaar. Het is ook mogelijk om alleen een gedeelte van het scherm te bewaren. Maak met de muis een selectie door te klikken op de schermafbeelding in Paint en de muis te verslepen. Bewaar de selectie nu in een bestand via het menu B e w e r k e n , Kopiëren naar.

Stap 02: Oud en vertrouwd: Paint.
Het tekenprogramma Paint is aanwezig op alle Windows-pc's. Dit is geen hoogstaand grafisch pakket, maar ruim voldoende om een schermafbeelding op te slaan. Start Paint op via Start, Alle programma's, Bur e a u - a c c e s s o i r e s . Ook kunt u de opdracht mspaint geven via Start, Uitvoeren. Het witte Paint-scherm is in eerste instantie veel te klein, maar rekt automatisch op. Kies in het menu Bewerken voor Plakken (sneltoets Ctrl-V) en de schermafbeelding wordt geladen in Paint.

Extra programma
Het mooie van de methode beschreven in deze 1-2-3 is dat u zonder extra software te installeren toch een goede schermafdruk kunt maken. Zet u vaker uw beeldscherminhoud op de kiek? Dan kan een gespecialiseerd programma handig zijn. Hiermee kunt u veelal direct uitsneden maken of schermafbeeldingen automatisch opslaan. Hoewel de stortvloed aan commerciële (goedkope) programma's anders doet vermoeden: u hoeft niet te betalen voor goede schermafdruksoftware. Er zijn tientallen gratis programma's beschikbaar. Enkele goede voorbeelden zijn: Polenta ScreenShot: http://noproblem.interfree.it Screenshot Pilot: www.colorpilot.com HoverSnap: www.hoverdesk.net

Bewaar de schermafbeelding, of een gedeelte hiervan, als jpg-bestand.

Niveau stappenplan
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

75

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT
DOOR DENNIS GANDASOEBRATA

Calorieëntellen in Vista
Vista lichtgewicht voor goed werkend systeem
Elke nieuwe versie van Windows is weer zwaarder dan zijn voorganger. Daar krijgt dan wel extra functionaliteit voor, maar niet iedereen beschikt over een supersnelle machine. Het lijkt een lastige klus, maar wij tonen u toch graag de mogelijkheden om Vista op dieet te zetten. Zo draait uw systeem altijd optimaal.
Dit artikel bestaat uit twee gedeelten. In het eerste gedeelte leest u hoe u Windows Vista zo afgeslankt mogelijk op een schone computer installeert. Het tweede gedeelte laat zien hoe u een bestaande installatie van Windows Vista op dieet kunt zetten.

Voor de installatie
Met het programma vLite kunt u Windows Vista afslanken, nog voordat het op uw computer wordt geïnstalleerd. vLite is ontwikkeld door een enthousiaste programmeur, die het programma kosteloos ter beschikking stelt. Tegelijkertijd is vLite volop in ontwikkeling. U moet dan ook niet vreemd opkijken als er tijdens het gebruik kleine fouten optreden. Zorg daarnaast voor een volledige back-up van uw computer en belangrijke bestanden, en gebruik bij voorkeur een lege 'testcomputer'. Het is ook aan te raden om regelmatig de website van vLite te controleren op nieuwe versies. Voordat u met de stappen verder gaat, pakt u uw installatie-dvd van Windows Vista erbij. Deze hebt u verderop nodig. Daarnaast zorgt u voor voldoende vrije schijfruimte. VLite heeft in het gebruik totaal zo'n 8 GB vrije ruimte nodig, voornamelijk voor tijdelijke opslag van bestanden.

Boodschappenlijst:
Pc met Windows Vista Internetaansluiting Het programma vLite Installatie-dvd Vista Voldoende vrije schijfruimte

Stap 01: Aan de slag met vLite
Op www.vlite.net vindt u de nieuwste versie van vLite. Het programma heeft een omvang van circa 2 MB. U vindt vLite na installatie door te

Tijdsduur: één uur

klikken op Start, Alle programma's, vLite, vLite. Het programma is afhankelijk van twee belangrijke onderdelen, die in de meeste gevallen apart moeten worden geïnstalleerd. Klik daartoe op de knop Install.

Niveau stappenplan:
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

Vervolgens kiest u direct de Nederlandse taal. Kies daarvoor L a n g u a g e , Dutch. De gebruikersomgeving wordt direct omgeschakeld van het Engels naar de Nederlandse taal.

We maken een afgeslankte versie van Windows Vista.

Stap 1 Met vLite zorgt u voor een afgeslankte Windows-installatie.

76

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT

Stap 02: Vista-bestanden klaarzetten
Het programma bestaat uit zeven stappen, die u overigens niet allemaal hoeft te doorlopen. Voor ons is de sectie Componenten het meest interessant. Het is tijd om aan te geven waar vLite de Vista-installatie bestanden kan vinden. Klik op de knop V e r k e n n e r en wijs naar de Setup-bestanden op de installatie-dvd van Windows Vista. Klik op OK. Geef hierna op waarnaar de bestanden moeten worden gekopieerd (de doelmap). De installatiebestanden worden naar de map gekopieerd. Verderop in dit artikel gaan we deze bestanden met vLite aanpassen.

De productcode die u tijdens de installatie moet opgeven, bepaalt of het uiteindelijk mogelijk is om de Windows-versie te installeren. Bij een verkeerde keuze kunt u Windows dan ook niet activeren. Ga naar de volgende stap met een klik op V o l g e n d e . De sectie Taken wordt geopend.

Stap 2 Geef aan waar de installatiebestanden zich bevinden.

Stap 4 Selecteer de juiste Windows-versie.

Stap 05: Kies uw taken
Zoals u hebt gelezen, bestaat vLite uit verschillende onderdelen. Zo kunt u de Windows Vista-installatie automatisch laten plaatsvinden en op voorhand specifieke stuurprogramma's installeren. Voor ons zijn de taken Componenten, Tweaks en Opstartbare ISO interessant. Vink deze taken dan ook aan. Klik op V o l g e n d e , zodat de sectie Componenten

Plaats een vinkje voor de Vista-onderdelen die u niet wilt installeren
Stap 03: Wat u ervoor nodig hebt
Een goed begin is het halve werk. Zodra u hebt kennisgemaakt met vLite, is het van belang om de instellingen te controleren. Kies voor Opties (in de menubalk bovenin het venster). De map met tijdelijke bestanden geeft u op in het gebied Tijdelijke map. Hoewel u minstens 2 GB vrije ruimte nodig hebt, is zo'n 8 GB tijdelijke ruimte sterk aan te bevelen. In het vak Algemeen geeft u de overige voorkeuren aan, zoals de opties op het gebied van beveiliging en profielbeheer. Tevreden met de instellingen? Klik op OK om te bevestigen en op te slaan.

wordt geopend.

Stap 06: Profiel bewaren
Sla uw instellingenprofiel op, zodat u het later opnieuw kunt inladen en bewerken. Kies voor Voorinstellingen. Opslaan als en voorzie het profiel van een geschikte titel. Om het profiel vervolgens op te roepen en te bewerken, kiest u voor Voorinstellingen, Laad.

Stap 07: Welke onderdelen wel, welke niet
In de sectie Componenten kunt u aangeven welke Vista-onderdelen wel of juist niet mogen worden geïnstalleerd. Plaats een vinkje naast de onderdelen die u niet wilt gebruiken. Voordat u uw keuze maakt, leest u de beschrijving van het onderdeel. Deze vindt u aan de rechterzijde van het venster. Roodgekleurde onderdelen kunnen weliswaar worden verwijderd, maar met consequenties voor andere componenten. In de beschrijving leest u waarmee u rekening moet houden. Klik vervolgens op de knop Compatibiliteit, die u onderin het venster aantreft. Een

Stap 04: Home Premium, Ultimate, of...?
vLite wil weten welke versie van Windows Vista u wilt aanpassen. Selecteer de juiste versie en klik op OK. Het is belangrijk dat u de juiste versie van Windows Vista selecteert wanneer vLite hierom vraagt.

venster geeft de kenmerkende onderdelen van Windows Vista weer, die voor een goede werking bovendien afhankelijk zijn van andere componenten. Plaats vinkjes bij de onderdelen waar u in elk geval gebruik van wilt maken. Nadat u op OK hebt geklikt, worden de benodigde onderdelen uit de hoofdlijst verwijderd.

77

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT

antwoord op de volgende vragenset. Kies hierna voor het tabblad Reg i o n a a l . Vul zoveel mogelijk gegevens in, waaronder de instellingen voor het toetsenbord en de tijdsinstellingen.

Stap 7 De sectie Componenten is voor ons belangrijk: hier bepaalt u welke Windows-onderdelen relevant zijn.

Stap 08: Aanvullende instellingen aanpassen
Hoewel dit niet direct bijdraagt aan het afslanken van Windows Vista, is de sectie Tweaks van vLite wel handig om op voorhand gebruikersspecifieke instellingen op te geven. Zo kunt u hier opgeven om bestandsextensies te tonen van (systeem)bestanden, het configuratiescherm in de klassieke weergave te tonen en verborgen bestanden en mappen weer te geven. De opties zijn verdeeld over verschillende onderdelen. Links kiest u het gewenste onderdeel, waarna rechts de bijbehorende opties worden getoond.

Stap 10 vLite heeft een aantal aardige extra's in huis.

Stap 11: Uw voorkeuren opslaan
Nadat u uw voorkeuren hebt opgegeven en deze hebt gecontroleerd, kan de eigen Windows Vista-installatie worden gemaakt. Klik op de knop T o e p a s s e n . Deze bevindt zich rechtsonder in het venster. vLite vraagt welke toepassingsmethode u wilt hanteren. De eerste optie is Eén opnieuw opbouwen. Hierbij beperkt vLite zich tot de Windowsversie die u in het begin hebt opgegeven. Alleen deze versie wordt volgens uw voorkeuren aangepast. Met de optie Alles opnieuw op-

Stap 09: Hotfixes integreren
Gevorderde gebruikers kunnen met vLite nog meer invloed uitoefenen op de installatie van Vista. In het onderdeel Integratie kunt u aangeven of er direct tijdens de installatie hotfixes moeten worden geïnstalleerd. U kunt deze optie alleen gebruiken als u al beschikt over de losse hotfixes, bijvoorbeeld omdat u deze in de loop van de tijd hebt gedownload van de update-pagina's van Microsoft. Klik op B e s c h i k b a a r en klik op de knop I n v o e g e n . Geef aan waar de hotfix-bestanden zijn opgeslagen. Naast het op voorhand 'integreren' van hotfixes, kunt u met vLite ook taalpakketten en drivers voor Windows Vista meeïnstalleren. De bijbehorende opties vindt u op de tabbladen Stuurprogramma's en Taaipakketten.

bouwen worden alle Windows Vista-versies onder handen genomen volgens uw voorkeuren. Deze methode neemt uiteraard de nodige tijd

Stap 10: Installatie stroomlijnen
vLite heeft een aantal aardige extra's in huis, dat u verder helpt bij het stroomlijnen van de installatie. In de sectie Onbeheerde Set-up vindt u de mogelijkheid om de installatie automatisch te laten plaatsvinden. vLite zorgt ervoor dat de installatie zelf automatisch wordt voorzien van de vragen waar u normaal gesproken tijdens de Setup handmatig antwoord op moet geven. Het principe is eenvoudig: doordat u de vragen eerder hebt beantwoord binnen vLite, hoeft u dit niet meer te doen tijdens de eigenlijke installatie. Klik op de sectie O n b e h e e r d e Set-up. U ziet dat deze sectie bestaat uit de tabbladen Algemeen en Regionaal. Kies het tabblad A l g e m e e n . Dit tabblad bestaat uit verschillende subsecties. Geef de antwoorden op in het onderdeel G e b r u i k e r s b e s t a n d e n . Daarna geeft u in Introductiecentrum

Stap 17 Tevreden met de instellingen? Sla de voorkeuren op in een nieuwe installatie.

78

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT

en opslagruimte in beslag. Dan is er nog een derde optie: Alleen wijzigingen opslaan. Deze beperkt zich tot het aanpassen van de eerder opgegeven Windows-variant en neemt de andere Vista-edities ongewijzigd mee. Als u tevreden bent met de instellingen, klikt u op O K . Tijdens het samenstellen van de installatie kunt u vLite niet gebruiken. Hoe lang het proces uiteindelijk duurt, is afhankelijk van uw keuze. U kunt echter wel invloed uitoefenen op de snelheid ervan: klik op Prioriteit en geef vervolgens aan met welke prioriteit Windows vLite ten opzichte van andere programma's moet behandelen.

De beste resultaten krijgt u als u Vista meteen in afgeslankte vorm installeert

Stap 13 vLite biedt verschillende installatieopties.

Stap 15: ISO-bestand testen
Een ISO-bestand kent als nadeel dat ze relatief lastig te controleren

Stap 12: De aangepaste installatie maken
Nu u uw voorkeuren voor de ideale Windows-installatie hebt opgegeven, kunt u de bijbehorende installatie samenstellen. Hierbij past vLite de Setup-bestanden van Windows aan. Wanneer u de installatie vervolgens start, worden direct de juiste bestanden en instellingen geinstalleerd. Met vLite kunt u een opstartbare dvd maken, waarmee u de computer kunt opstarten en een schone installatie kunt uitvoeren. In de sectie ISO vindt u de bijbehorende instellingen. We beginnen bij het onderdeel Modus. Kies hier de gewenste optie. Meteen branden zorgt voor een opstartbare dvd zonder dat een ISO-bestand wordt gemaakt. Brand ISO gaat ervan uit dat u een ISO-bestand hebt en dit naar dvd wilt schrijven. Creëer ISO zorgt ervoor dat een ISO-bestand wordt gemaakt dat u op schijf kunt branden. Wis RW maakt een eventueel beschreven rewriteable schijf leeg, zodat u deze kunt gebruiken voor de installatie-dvd. In het vak Label typt u de naam voor de schijf, die u bij voorkeur kort houdt.

zijn, zolang u ze nog niet op schijf hebt gebrand. Gelukkig hoeft u niet telkens een cd of dvd te verspillen om het resultaat te controleren. Met het programma Virtual CloneDrive, dat u gratis kunt downloaden via www.slysoft.com/nl/virtual-clonedrive.html, kunt u de ISO 'mounten'. Hierbij wordt de inhoud van de ISO toegankelijk gemaakt via Windows Verkenner en kunt u het ISO-bestand benaderen zoals u met een cd of dvd zou doen.

Stap 16: Vragen
Op www.msfn.org/board/vLite-f153.html vindt u het forum van vLite. Als u vragen hebt over de werking van vLite kunt u hier prima terecht. Het forum wordt bemand door zowel de makers als medegebruikers, dus de kans is groot dat er een antwoord voor specifieke vragen beschikbaar is.

Stap 13: Cd in plaats van dvd
Met vLite kunt u in plaats van een dvd ook een cd maken. Uiteraard past hier minder op. U kunt dan het ISO-bestand in meerdere delen splitsen. In de sectie Modus klikt u op de knop Splits. vLite vraagt u om de grootte van het ISO-bestand te specificeren. Dit doet u in het vak Maximale ISO Grootte. Hoeveel cd's u uiteindelijk nodig hebt, is afhankelijk van de opgegeven grootte.

Na de installatie
Hebt u Windows Vista al geïnstalleerd? Eerlijk is eerlijk; de beste resultaten krijgt u wanneer u Windows Vista vanaf het moment van Setup al in afgeslankte vorm installeert. Toch zijn er ook mogelijkheden om een bestaande installatie van Windows Vista op dieet te zetten. Hierover leest u in de volgende stappen.

Stap 17: Windows-onderdelen verwijderen Stap 14: Burn, baby, burn!
Hoewel beperkt, kunt u in Windows Vista aangeven welke onderdelen Plaats een lege schijf in de dvd- of cd-recorder en klik op de knop B r a n d . vLite maakt de schijf klaar. Vervolgens kunt u deze testen op een lege computer of - als u een gevorderde gebruiker bent - in een virtuele machine (bijvoorbeeld via Virtual PC 2007). U kunt de schijf ook eerst controleren. In het vak G e a v a n c e e r d plaatst u een vinkje bij T e s t s c h r i j v e n . van het besturingssysteem overbodig zijn. Kies Start, Configurat i e s c h e r m en klik op P r o g r a m m a ' s . Vervolgens kiest u onder Programma's en onderdelen voor de koppeling W i n d o w s - o n d e r d e l e n in- en u i t s c h a k e l e n . Klik op D o o r g a a n om te bevestigen dat u een Administrator bent (eventueel wordt gevraagd om uw wachtwoord). Een overzicht met Windows-componenten verschijnt. Om een spe-

79

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT

cifiek onderdeel uit te schakelen, schakelt u het bijbehorende selectievakje uit. Een plusteken naast een onderdeel betekent dat er nog subonderdelen bestaan. Is het naastliggende vakje grijsgekleurd, dan zijn niet alle onderliggende onderdelen geselecteerd. Tevreden met de selectie? Bevestig met een klik op OK.

ma. Software die gebruik maakt van Windows Installer (veel moderne programma's maken hiervan gebruik), kunt u onder handen nemen met het gratis hulpprogramma Windows Installer Cleanup. Het hulpje geeft een lijst weer met geïnstalleerde programma's en geeft u de mogelijkheid om de bijbehorende installatiegegevens te verwijderen. Nadat u Installer Cleanup via http://support.microsoft.com/kb/290301/nl hebt gedownload en geïnstalleerd, opent u het via Start, Alle programma's, W i n d o w s Install C l e a n u p . Kies de programma's waarvan u de installatiegegevens wilt verwijderen (met de Ctrl-toets kunt u meerdere programma's selecteren) en klik op Remove. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk het logboek, in de map W i n d o w s \ T e m p .

Stap 20: Gebruikersomgeving aan banden
Eerlijk is eerlijk: de gebruikersomgeving van Windows Vista ziet er - vooral met Aero - verzorgd uit. Voor alles betaalt u uiteraard een prijs. De driedimensionale effecten en visuele franje doen een aardige aanslag op de bronnen van uw computer. Het uitschakelen van deze grafische schil zorgt voor een prestatieverbetering. Klik met rechts op het Bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur a a n p a s s e n . Kies vervolgens voor Kleur en v o r m g e v i n g van vensters en klik op de koppeling E i g e n s c h a p p e n van k l a s s i e k e v o r m g e v i n g openen voor meer opties. Bij kleurenschema kiest u voor W i n d o w s Vista Basic. Bevestig met een klik op OK.

Stap 17 Hoewel beperkt, kunt u ook binnen Windows Vista componenten verwijderen.

Verwijder de programma's die u in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt

Stap 18: Bestaande software verwijderen (I)
Bij een bestaande installatie van Windows Vista is het goed mogelijk dat er in de loop van de tijd programma's zijn geïnstalleerd, die u in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt. Dit vormt een ideaal moment om met de stofkam door de lijst met geïnstalleerde programma's te gaan. Kies Start, C o n f i g u r a t i e s c h e r m en klik onder P r o g r a m m a ' s op Een p r o g r a m m a verwijderen. Een lijst met geïnstalleerde software verschijnt. Kies het programma dat u niet meer wilt gebruiken en klik op de knop Verwijderen (bovenin het venster).

Stap 20 Een afgeslankte gebruikersomgeving draagt eveneens bij aan verbeterde systeemprestaties.

Stap 19: Bestaande software verwijderen (II)
Het verwijderen van bestaande software gaat helaas niet altijd even gemakkelijk. Zo wordt de installatiewizard in de praktijk soms afgebroken, omdat er een conflict optreedt met een eerdere versie van het program-

Stap 21: Mappen verwijderen (I)
Windows Vista houdt er verschillende mappen op na, die uiteraard ook de nodige opslagruimte vergen. Bent u een gevorderde gebruiker van Windows Vista, dan kunt u overwegen om specifieke mappen te

80

WINDOWS VISTA LICHTGEWICHT

verwijderen en hiermee kostbare schijfruimte te winnen. Zo vindt u bijvoorbeeld de map FileRepository (onder C:\Windows\System32\DriverStore). Deze map bevat de collectie stuurprogramma's. Wanneer u nieuwe hardware aansluit en niet de meegeleverde drivers gebruikt, wordt deze map geraadpleegd voor de generieke drivers. U kunt deze map verwijderen (en hiermee tot 1 GB ruimte vrijmaken), als u zeker weet dat u de drivers niet nodig hebt. De map kan alleen worden verwijderd door Administrators. Windows Vista houdt een grote hoeveelheid logboeken bij. Deze komen terecht in C:\perflogs\System\Diagnostics. U kunt de inhoud van deze map ook verwijderen.

Stap 22: Mappen verwijderen (ll)
Er zijn meer mappen die u kunt verwijderen. Zo laten installatieprogramma's van software vaak sporen achter. Werp een blik in de map C:\Windows\lnstaller en controleer op items die u niet langer nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de map C:\ProgramData, evenals voor de map C:\ Windows\Downloaded Installations. Deze mappen bevatten vaak achtergebleven bestanden van installatieprogramma's. Maak de mappen leeg om schijfruimte vrij te maken. Tot slot is er de map C:\Windows\ SoftwareDistribution\Downloads, waar gedownloade updates via de Windows Update-services worden ondergebracht. Ook deze map kan worden leeggemaakt. Naast Schijfopruiming kunt u de prestaties van de computer verbeteren door de vaste schijven en partities regelmatig te defragmenteren, zodat de gegevens op de schijf weer nette aaneengesloten blokken vormen. Klik daartoe met rechts op het pictogram van de schijf en kies E i g e n s c h a p p e n . Selecteer het tabblad Extra en klik op de knop Nu defragmenteren.

Stap 24 Maak gebruik van de ingebouwde hulpprogramma's van Windows Vista.

Stap 25: Schoonmaak na servicepack-1
Onlangs is het eerste servicepack voor Windows Vista uitgebracht, dat het besturingssysteem voorziet van bugfixes en andere verbeteringen. Tijdens de installatie van het servicepack maakt Setup echter een reservekopie van de bestaande Vista-onderdelen. Zo kunt u in een later stadium het servicepack verwijderen en terugkeren naar de oorspronkelijke installatie. De kans dat u dit doet, is uiteraard bijzonder klein. Gelukkig installeert het servicepack een handig onderdeel waarmee u de back-upbestanden kunt verwijderen. Gebruik de toetsencombinatie Windows-toets+R om het venster Uitvoeren te openen. Vervolgens typt u de opdracht V s p 1 c l n . e x e , gevolgd door een klik op OK. Windows meldt dat het de herstelbestanden zal verwijderen. Bevestig de vraag met de Y-toets. Na afloop is er - afhankelijk van de installatie

Win schijfruimte door de map met gedownloade updates ook leeg te maken

Stap 23: Mappen verwijderen (III)
De gebruikersmappen in Windows Vista zijn vaak gevuld met talloze voorbeeldbestanden. Bijvoorbeeld van muziek of foto's. Uiteraard kunt u ook deze mappen leegmaken. De kans is klein dat u de voorbeeldbestanden daadwerkelijk nodig hebt. Voorbeeldmuziek vindt u in de map C:\Gebruikers\Openbaar\Openbare muziek\Voorbeelden van muziek Music, voorbeeldfoto's in de map C:\ Gebruikers\Openbaar\Openbare afbeeldingen\Voorbeelden van afbeeldingen en opgenomen programma's in de map C:\ Gebruikers\Openbaar\Tv-opnamen\Voorbeelden van media. U kunt de inhoud van deze mappen leegmaken en hiermee schijfruimte winnen.

- zo'n 500 tot 750 MB aan schijfruimte gewonnen. Wilt u het opschonen zonder verdere melding uitvoeren, dan gebruikt u de opdracht Vsp1cln. exe /quiet. De andere beschikbare schakelopties vraagt u op met de opdracht Vsp1cln.exe /?.

Stap 24: Ingebouwde programma's
Om Windows Vista optimaal te laten presteren, kunt u ook prima gebruik maken van de ingebouwde hulpprogramma's, zoals Schijfopruiming. Kies Start, Alle p r o g r a m m a ' s , B u r e a u - a c c e s s o i r e s , S y s t e e m w e r k s e t , S c h i j f o p r u i m i n g . Afhankelijk van uw rechten, kiest u ervoor om alleen uw eigen bestanden of ook die van de andere gebruikers op te schonen.

81

HET GROTE
ONDERZOEK

MERKEN

BESTE COMPUTER!TOTAAL-LEZER.
Computer!Totaal houdt dit jaar voor de elfde keer het grote Merkenonderzoek. Vorig jaar hebben wederom duizenden mensen de vragenlijst ingevuld. Met deze waardevolle informatie hebben we fabrikanten laten zien wat u belangrijk vindt bij de aanschaf van computerproducten en hoe u aankijkt tegen bepaalde merken. Als lezer van Computer!Totaal heeft u daarmee directe invloed op het aanbod van producten van deze leveranciers. Ook dit jaar zijn wij natuurlijk weer zeer geïnteresseerd in uw mening over de verschillende merken, welke merken u overweegt aan te schaffen en wat voor u belangrijke aspecten zijn bij de aanschaf van computerproducten. Dat ook de fabrikanten reikhalzend uitkijken naar uw mening blijkt wel uit het aantal prijzen dat ze ook dit jaar weer beschikbaar stellen om te verloten onder de inzenders van de vragenlijst. Uiteraard worden de resultaten in Computer!Totaal gepubliceerd. Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer 10 minuten. Ga dus snel naar www.computertotaal.nl/merkenonderzoek en beantwoord de vragen en maak kans op geweldige prijzen. Succes!

HOE KUNT U MEEDOEN?
1. Ga naar www.computertotaal.nl/merkenonderzoek 2. Open de vragenlijst. 3. U kunt de vragenlijst in één keer invullen. Na afloop worden de resultaten automatisch verzonden. U kunt eventueel ook tussentijds de vragenlijst opslaan en later verder gaan. Meer informatie hierover vindt u in het menu als u het onderzoek hebt gestart.

DE SPELREGELS
Na het invullen van alle vragen uit het Merkenonderzoek 2008, inclusief uw persoonlijke gegevens in verband met het verloten van de prijzen, stuurt u de antwoorden via de automatische verstuuroptie. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt. Meedoen kan tot 1 mei 2008. Bent u een van de gelukkige prijswinnaars? Dan krijgt u na 7 juni automatisch bericht.

Volkert Deen Hoofdredacteur Computer!Totaal

HET GROTE MERKENONDERZOEK IS EEN PROJECT VAN

DIT ONDERZOEK WORDT GEHOUDEN EN GEPRESENTEERD IN HET KADER VAN HET INTERNATIONALE BRAND AWARENESS ONDERZOEK VAN IDG INTERNATIONAL DATA GROUP.*

PRIJS
PUZZEL
Zweedse puzzel
Puzzel mee en win de Sitecom 300N wireless router inclusief 300N USBdongle Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing. Geef uw antwoord voor 5 maart op via www.tipsentrucs.nl/prijsvraag

De WL-541 set bestaat uit de wireless network 300N router en de wireless network 300N USB adapter type 802.11n draft 2.0 met WPS-technologie (Wi-Fi Protected Setup). Met de WL-541 set is een veilig draadloos netwerk zo opgezet, met een snelheid tot 300 Mbps. De WPS-functie is in te schakelen door op de knop van de router en dongle te drukken. Naast de gebruikelijke veeleisende toepassingen blinkt deze lijn van Sitecom vooral uit in het vlekkeloos draaien van streaming multimedia op het netwerk. Dit komt dankzij de ingebouwde WMM-technologie (Wireless Multimedia). Dit betekent dat gelijktijdige streams of netwerktaken naadloos worden uitgevoerd voor meerdere gebruikers binnen het netwerk.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

Oplossing:

85

MASTERCLASS
DOOR DENNIS GANDASOEBRATA

MASTERCLASS
Net een nieuwe computer gekocht of een schone installatie van Windows XP uitgevoerd? Dan beschikt u over een opgeruimde machine met gestroomlijnd besturingssysteem. Een uitgelezen moment om de computer aan uw wensen aan te passen met behulp van het register. Tip 01: Alle informatie
Apparaatbeheer kan meer gegevens tonen dan standaard gebeurt. Als gevorderde gebruiker wilt u mogelijk wél alle beschikbare informatie zien. Via het register stelt u dit in (Start, Uitvoeren en typ Regedit). Navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment. Kies voor Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde. Deze noemt u DEVMGR_SHOW_DETAILS. Dubbelklik op de zojuist gemaakte waarde en typ een 1 in het vak Waard e g e g e v e n s . Sluit het register en open Apparaatbeheer via het Configuratiescherm De eigenschappenvensters van de apparaten zijn voorzien van het extra tabblad Details.

U kunt de importeerfunctie van Internet Explorer uitschakelen. Open de Register-editor (via Start, Uitvoeren en typ Regedit.exe) en navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\ Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer (maak de sleutel zelf aan als deze nog niet bestaat). Kies voor B e w e r k e n , Nieuw, D W O R D - w a a r d e en noem deze sleutel DisablelmportExportFavorites. Dubbelklik vervolgens op de waarde en geef deze een 1. Nadat u het register hebt afgesloten via Bestand, Afsluiten, is de functie niet meer toegankelijk.

Tip 03: Programma's instellen
Het is niet vanzelfsprekend dat u binnen Windows gebruik maakt van alle standaardprogramma's. Goed voorbeeld hiervan is de backupfunctie, waarvoor u mogelijk een uitgebreider en alternatief programma gebruikt. Ditzelfde geldt voor defragmentatie- en herstelsoftware. U kunt deze alternatieve software 'koppelen' aan het eigenschappenvenster van de schijf (dit verschijnt wanneer u met rechts op een schijf of partitie klikt en kiest voor E i g e n s c h a p p e n ) . Klik u dan bijvoorbeeld op de back-upknop, dan wordt uw eigen back-upprogramma geopend. Via de Register-editor (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) zoekt u de sleutel H K E Y _ L O CAL_MACHINE \SOFTWARE \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Explorer \MyComputer. Het gaat hier om de subsleutels

Tip 02: Favorieten opruimen

BackupPath, ChkDskPath en CleanupPath en DefragPath. Klik met rechts op de bijbehorende vermelding in het rechtervenster en kies Wijzigen. In het vak W a a r d e g e g e v e n s kunt u het volledige pad naar het gewenste alternatieve programma opgeven. Kies Bestand, Afsluiten. Klik met rechts op het pictogram van de schijf of partitie en kies E i g e n s c h a p p e n . Via het tabblad Extra zijn uw alternatieve programma's vervolgens beschikbaar.

Masterclass
Alle tips in Masterclass zijn van een zeer hoog niveau. Alleen voor de experts!

Met een schone installatie wilt u mogelijk voorkomen dat gebruikers hun oude lijsten met internetfavorieten in Internet Explorer opnemen en ze dwingen met een schone lei te beginnen.

Beginner

Expert

Geen garantie
Als u vaak wijzigingen in het register aanbrengt, zult u merken dat de registertips soms niet functioneren of een andere uitwerking hebben. De specifieke samenstelling van hard- en software zorgt ervoor dat sommige registeraanpassingen geen of een ander effect hebben. Omdat geen enkele computer dezelfde is, bestaat de kans dat niet alle tips werken. Houd hier dus rekening mee als u aan de slag gaat. Dat voorkomt onnodige teleurstelling. Tip 2 De functie Importeren uitschakelen. Tip 3 Vervang de ingebouwde programma's van Windows XP door uw eigen selectie.

86

MASTERCLASS

Een gewaarschuwd mens
De tips in dit artikel vereisen dat u het register handmatig bewerkt. Zoals u weet, is het register een van de belangrijkste componenten van het besturingssysteem. Enige voorzichtigheid bij het bewerken daarvan is dus nodig! Bent u voorzichtig, dan is er niets aan de hand. En al helemaal niet als u een goede back-up hebt. Deze kunt u maken met WinRescue. Een probeerversie voor alle soorten Windows-versies vindt u op www.superwin.com.

Uitschakelen
Rondleiding
Nadat u Windows XP hebt geïnstalleerd, wordt u al gauw geattendeerd op de mogelijkheid tot het volgen van een rondleiding. Een gele ballon rechtsonder wijst u op de rondleiding. Telkens die ballon

Tip 04: Zoekfunctie verbeteren
Windows XP beschikt over een zoekfunctie die standaard niet alle zoeklocaties meeneemt. Dat kan beter. Met een kleine verandering in het register neemt Windows voortaan ook onbekende bestandstypen mee tijdens een zoeksessie. Via de Register-editor (Start, Uitvoeren en typ Regedit.exe) bladert u naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Contentlndex. waarde In het

Kies

voor

Bewerken, en noem

Nieuw,

DWORD-

wegklikken? Dat is gelukkig niet nodig, als u een wijziging in het Windows-register doorvoert. In de Register-editor (Start, Uitvoeren en typ Regedit.exe) zoekt u de Sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Tour (als de sleutel niet bestaat, maakt u deze zelf aan). Klik met rechts op een leeg gedeelte van het rechtervenster en kies Nieuw, DWORD-waarde. Geef deze

waarde

deze

DisableMedia

Dubbelklik erop en geef in het vak Waarde g e g e v e n s een 1 op, waarmee de instelling wordt geactiveerd. Verlaat tot slot het register via Bestand, Afsluiten. Voortaan kan er niets meer worden geïnstalleerd van externe media, zoals cd en dvd.

Tip 06: Stuurprogramma's
Vlak na een schone installatie van Windows XP beschikt u over de nieuwste drivers voor de hardware, die bovendien naar behoren functioneren. Deelt u de computer met anderen, dan bestaat het risico dat zij de zorgvuldig geïnstalleerde stuurprogramma's bijwerken (hiertoe al dan niet aangespoord door Windows Update). Voorkom dat van deze mogelijkheid gebruik kan worden gemaakt. In het Windows-register

waarde de naam RunCount.

Dubbelklik

rechtervenster dubbelklikt u op de DWORDFilterFilesWithUnknownExten sions. Als deze niet aanwezig is, maakt u deze (Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde). In het vak W a a r d e g e g e v e n s typt u 1, waarna klikt op O K . Verlaat het register (via Bestand, Afsluiten). De uitgebreide zoekfunctionaliteit is voortaan geactiveerd.

vervolgens op de waarde. In het vak Waardegegevens geeft u een 0 op. Verlaat het register. De ballon is verdwenen.

Tip 05: Controle installaties
Voorkomen dat uw schone computer wordt vervuild met programma's die zonder uw toestemming worden geïnstalleerd? Via het register kunt u voorkomen dat software vanaf externe media op uw pc terechtkomt. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Open de Sleutel H K E Y _ L O C A L _ M A C H I N E \ S o f t w a r e \ Policies\Microsoft\Windows\lnstaller.

(Start, Uitvoeren en typ Regedit.exe) zoekt u naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies. Klik met rechts op een leeg gedeelte van het rechtervenster en kies Nieuw, DWORDwaarde. Noem deze NoDevMgrUpdate en klik erop met rechts, waarna u kiest voor Wijzigen. Typ een 1 in het vak Waardegegevens, klik op OK en verlaat het register. De mogelijkheid tot het bijwerken van de drivers is verborgen. Open het menu Start en klik met rechts op de vermelding Deze computer. Via de optie Beheren kunt u een grote hoeveelheid instellingen veranderen. Wilt u dit voorkomen (niet alleen voor uzelf, maar zeker ook voor eventuele medewerkers)? Zorg dan dat de optie niet meer verschijnt bij een rechtsklik op Deze computer. Open het register via Start, Uitvoeren en typ Regedit. Zoek de sleutel HKEY_CURRENT USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Kies voor Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en geef deze als naam NoManageMyComputerVerb. Klik op OK en vervolgens met rechts op de waarde, waarna u kiest voor Wijzigen. Zorg ervoor dat een 1 is vermeld in het vak Waardegegevens. Computerbeheer is niet meer toegankelijk via de rechtermuisknop en het menu Start.

Weg met die vervelende rondleiding, nadat u Windows XP hebt geïnstalleerd.

Beheer van instellingen

Tip 6 Niet meer via Windows Update het stuurprogramma bijwerken.

87

MASTERCLASS

Tip 07: Knoppen vergroten
Wist u dat u de knoppen Minimaliseren, Maximaliseren, Vorig formaat en Sluiten (rechtsboven in het venster) kunt vergroten? U kunt de knopgrootte aanpassen, en wel via het register (Start, Uitvoeren en typ Regedit) Ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics. In het rechtervenster klikt u met rechts op CaptionWidth, waarna u kiest voor Wijzigen. De tekenreekswaarde verandert u in 50. Vervolgens klikt u met rechts en kiest u Wijzigen bij de waarde CaptionHeight. Verander de waarde in -210. U kunt ook het formaat van de schuifbalken aanpassen. Wijzig de waarde van ScrollHeight naar -330. Hetzelfde doet u bij ScrollWidth, waarbij u de waarde verandert in -165. Verlaat het register via Bestand, Afsluiten en start Windows opnieuw. De knoppen zijn aangepast. Overigens kunt u de knoppen ook een ander formaat geven. De eerder opgegeven waarden bepalen de uiteindelijke grootte.

de inhoud van de map controleert. Vooral mappen met videobestanden hebben last van deze vertraging. U kunt deze controle uitschakelen, zodat mappen sneller worden geopend. In het Windows-register (Start, Uitvoeren en typ Regedit) navigeert u naar de sleutel HKEY_ CLASSES_ROOT\CLSID. Druk op F3 om het zoekvenster te openen en zoek naar {87D62D9471B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E} Dubbelklik erop en typ een X voor de waarde, zodat deze inactief wordt. Sluit het register via Bestand, Afsluiten. Windows Verkenner reageert sneller dan voorheen bij het openen van mediamappen.

de volgende tip. Hiermee kunt u de snelheid waarmee het menu Start opent, aanpassen. In het Windows-register (Start, Uitvoeren en typ Regedit) bladert u naar de sleutel HKEY_ CURRENT_USER\Control Pane\Desktop Klik met rechts op MenuShowDelay en kies Aanpassen. In het vak Waardegegevens typt u een waarde tussen 0 (snelst) en 400 (langzaamst). Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. U hebt hiermee de openingsnelheid van het menu Start aangepast.

Tip 10: Mappen uitklappen

Tips voor Windows Vista
Windows Vista wordt steeds meer gebruikt. In de komende edities van Masterclass zult u dan ook steeds vaker tips voor deze nieuwste Windows-versie tegenkomen. Ook in deze aflevering hebben we enkele interessante registertips voor Windows Vista op een rij gezet.

Tip 08: Verkenner versnellen
Bij het openen van mappen met videobestanden, kan het enige tijd duren voordat de inhoud ervan wordt getoond. Zelfs bij een nieuwe of schone installatie is dit het geval: de vertraging wordt veroorzaakt doordat Windows Verkenner eerst

Tip 09: Snelheid menu Start
Dat u met het register aanpassingen kunt doen die normaal gesproken niet mogelijk zijn via de gebruikersomgeving, wordt duidelijk met

Standaard beperkt de weergave van Windows Verkenner zich tot de hoofdmappen op de computer. Door de mappen aan te klikken, kunt u de submappen opvragen. Wilt u de onderliggende mappen direct zien? Met het register zorgt u ervoor dat de mappen direct worden uitgeklapt. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze FriendlyTree Dubbelklik erop en typ een 0 in het vak Waardegegevens. Is de waarde al aanwezig, dan hoeft u deze uiteraard alleen op 0 te zetten. Kies Bestand, Afsluiten. Windows Verkenner toont voortaan alle mappen direct uitgeklapt.

Tip 10 Zorg ervoor dat mappen automatisch worden uitgeklapt in Verkenner van Windows Vista.

89

MASTERCLASS

Tip 11: Altijd de menubalk
In Windows Vista heeft de traditionele menubalk het veld moeten ruimen. Pas wanneer u expliciet op de Alt-toets drukt, verschijnt de menubalk en zijn de bijbehorende opties alsnog toegankelijk. Via het register kunt u de menubalk altijd tonen, zodat u niet meer afhankelijk bent van de Alt-toets (Start, Uitvoeren en typ Regedit). Zoek de sleu-

Tip 12: Menu Start
Het register stelt u in staat om de samenstelling van het menu Start tot in detail aan te passen. Zo kunt u zelf bepalen uit welke onderdelen het menu is opgebouwd. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Open de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced In het rechtervenster ziet u de waarden Start_Show, gevolgd door een onderdeel. Is het bijbehorende waardegegeven 1, dan wordt het onderdeel getoond. Dubbelklik op een waarde om deze aan te passen en typ een 0 bij Waardegegevens als u het onderdeel wilt verbergen. Tevreden? Verlaat het register via Bestand, Afsluiten en start Windows opnieuw op. U kunt overigens de volgende waarden aanpassen, danwei eerst zelf aanmaken: Start_ShowControlPanel, Start_ShowHelp, Start_ShowMyComputer, Start_ ShowMyDocs, Start_ShowMyGames, Start_ShowMyMusic, Start_ShowMyPics, Start_ShowNetConn, Start_ ShowNetPlaces, Start_ShowPrinters, Start_ShowRun, Start_ShowSearch, Start_ShowSetProgramAccess en Start_ShowUser.

Bureaublad
Aanpassen onmogelijk
Voorkomen dat u of uw medegebruikers het bureaublad 'per ongeluk' voorzien van dynamische webinhoud en daarmee de stabiliteit van Windows XP in gevaar brengen? Voorkom dit via het register. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Ga naar de Sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Kies voor Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze ClassicShell. Dubbelklik er vervolgens op en geef in het vak Waardegegevens een 1 op. Sluit het register af via Bestand, Afsluiten. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Eigenschappen. Het tabblad Bureaublad en de knop Bureaublad aanpassen zijn verborgen.

tel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\ Policies\Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Noem deze AlwaysShowClassicMenu. Klik erop met rechts en kies Aanpassen. In het vak Waardegegevens typt u een 1. Klik op OK en sluit het register via Bestand, Afsluiten. De menubalk is nu altijd zichtbaar.

Opgeruimd
Dat uw computer nu is opgeruimd, is natuurlijk erg prettig. Maar minstens even belangrijk is het om de machine opgeruimd te houden. De wizard Bureaublad opruimen helpt hierbij een handje door tweemaandelijks te inventariseren welke bureaubladpictogrammen niet worden gebruikt en deze te verplaatsen naar een aparte map. U kunt de frequentie van de wizard aanpassen, en bijvoorbeeld elke 15 dagen een controle laten uitvoeren. Open het register (Start, Uitvoeren en typ Regedit) en ga naar HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\CleanupWiz. Dubbelklik op Days between clean up. In het groepsvak Grondtal selecteert u Decimaal. Vervolgens typt u in het vak Waardegegevens het aantal dagen. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. De wizard wordt vaker uitgevoerd.

Tip 11 De menubalk heeft in Windows Vista het veld moeten ruimen.

Tip 12 Bepaal welke onderdelen via het menu Start toegankelijk zijn.

Pas de frequentie van de wizard Bureaublad opruimen aan.

90

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful