Get Free job alerts on your mobile through SMS Click Here

FreeJobAlert.com Current Affairs
Current Affairs 2013-2014 – Quiz, Bit Bank, Online tests
Home
CA Home
Current Affairs by Day
Current Affairs by Month
Bit Bank
Previous Questions
Online Tests
All India Govt Jobs
State Govt Jobs
Bank Jobs
Teaching Jobs
IT Jobs
IT Walkins
Engineering Jobs
Railway Jobs
Police/Defence Jobs
Notifications
Latest Notifications
Upcoming Notifications
Ads by Sense Ad Options
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
1 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
Interview Schedule
ExamDate Reminder
Written Marks
Admit Card / Call Letter
To Be Announced Later
ExamResults
Interview Results
Interview Schedule
ExamDate
Others
Cutoff Marks & Answer Key
Eligibility
Syllabus
ExamPattern & Selection Process
Previous Papers
Interview Questions
May 2014 Current Affairs Bit Bank
INTERNATIONAL
1) Pakistan’s National Assembly on 6 May 2014 approved a resolution to lift a ban on video-sharing website YouTube.YouTube has been banned in
Pakistan for how many times?
Ans:- Three times
2) Which country President Salva Kiir and rebel leader Riek Machar on 9 May 2014 agreed on a peace deal that proposes to end five months of
conflict ?
Ans:- South Sudan
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
2 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
Ans:- Maritime Silk Road development of China
5) Which country on 22 May 2014 suspended the 12th bull fight festival after matadors got injured by bulls ?
Ans:- Spain
INDIA & WORLD
1) The new protocol “Declaration on Automatic Exchange of Information in Tax Matters” on tax data exchanges has been signed on 6 May 2014
in —–?
Ans:- Paris
2) Recently, which country has imposed ban on import of chilli pepper fromIndia?
Ans:- Saudi Arabia
3) Which country has topped the list of World Mothers Index-2014?
Ans:- Finland
4) To pay tribute to the 100 years of Indian cinema, which country on 5 May 2014 released two postage stamps designed by an Indian graphic
designer ?
Ans:- Brazil
NATIONAL
1) The Union Cabinet on 1 May 2014 approved the proposal for setting up of the ———— ?
Ans:- PolavaramProject Authority (PPA)
2) Directorate General of Civil Aviation (DGCA) on 7 May 2014 issued guidelines to operastors for ———– ?
Ans:- Real Time Tracking of Aircrafts
3) The Constitution Bench of Supreme Court of India on 6 May 2014 upheld the Constitutional validity of the ——— ?
Ans:- Right to Education (RTE) Act
4) Revised norms of National Capital Region (NCR) Planning Board on 14 May 2014 restricted tourismin ——– in NCR ?
Ans:- Green Zones
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
3 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
1) The Supreme Court on 6 May 2014 held that the government cannot impose mother tongue on linguistic minority for imparting primary
education. A bench of the apex court gave this order while hearing the government orders of which state pertaining to this issue?
Ans:- Karnataka
2) Election Queue Management System, a first of its kind initiative was introduced in India recently in which state?
Ans:- West Bengal
3) BHEL commissions first of the two unit of 600 MW capacity for Jindal Thermal Power Project at Angul in which state ?
Ans:- Odisha
4) According to latest report, which state has reported highest tiger mortality rate in the country?
Ans:- Tamil Nadu
CONFERENCES
1) Group of 77 developing countries plus China (G77+China) summit to be held on 14 and 15 June 2014 in ———– ?
Ans:- Santa Cruz ( Bolivia )
AWARDS & HONOURS
1) Which filmwas on 3 May 2014 given award for the Best Popular FilmProviding Wholesome Entertainment in National FilmAwards 2014 ?
Ans:- Bhaag Milkha Bhaag
2) Name the Indian american cardiologist was recently won Gregory Bradeb Memorial Fellow of the Year Award 2014 ?
Ans:- Mitul Kadakia
3) Caparo Group won the International Business of the Year award 2014 at the Asian Business Awards Midlands in Birminghamon 9 May 2014.
This group is founded by which industrialist of Indian origin?
Ans:- Lord Swaraj Paul
4) Pranab Mukherjee, the President of India on 12 May 2014 conferred ———– on 35 nursing personnel fromacross the country for their
meritorious services ?
Ans:- National Florence Nighangle Awards 2014
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
4 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
Ans:- Nanjing, China
2) What was the ranking of India in the ICC Test rankings annual updated list issued on 1 May 2014?
Ans:- 5th
3) Who won the women’s doubles title at the WTA Portugal Open 2014 held in Portugal on 3 May 2014 ?
Ans:- Sania Mirza of India and Cara Black of Zimbabwe
4) Who was crowned World Snooker’s Player of the Year at the sport’s annual awards ceremony in London on 8 may 2014 ?
Ans:- Ronnie O’Sullivan
5) Which teamon 12 May 2014 won the 20th Senior National Women’s Football Championships title at the Golaghat Stadiumin Assam?
Ans:- Manipur
ECONOMY
1) Which airline became the newest to have won an operating permit for airline services in India?
Ans:- AirAsia India
2) India’s Adani Group got approval for a $15.46 billion coal mine development project in which state of Australia recently?
Ans:- Queensland
3) IPL franchisee Delhi Daredevils recently launched a co-branded cricket credit card in partnership with which commercial bank?
Ans:- The Ratnakar Bank Ltd
4) According to the Sunday Times Rich List published on 11 May 2014, who edged out steel-baron Lakshmi Niwas Mittal to emerge the richest
people in the United Kingdom?
Ans:- Hinduja Brothers
5) Which country was ranked as the cheapest among the major world economies in a latest report by Germany’s Deutsche Bank?
Ans:- India
SCIENCE & TECHNOLOGY
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
5 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
3) What is the name of World’s first ever electric aircraft that has successfully taken its maiden voyage on 12 May 2014 ?
Ans:- E-Fan
4) Astronomers led Dr Mark Vogelsberger of MIT/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics on 8 May 2014 created the first realistic virtual
Universe using a computer simulation called ——– ?
Ans:- Illustris
5) Which country Scientists had recently developed Silver nanowires-based nanoscale fingerprints ?
Ans:- South Korea
PERSONS IN NEWS
A) APPOINTMENTS
1) Who becomes the Wholetime Member (Finance) of the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) ?
Ans:- RV Verma
2) Who was elected as the President of the Rajasthan Cricket Association (RCA) on 6 May 2014?
Ans:- Lalit Modi
3) Who was appointed as the President of International Technology Law Association on 14 May 2014 ?
Ans:- Sajai singh
B) RESIGNS
1) Who was resigned as MD and CEO of MCX on 1 May 2014 ?
Ans:- Manoj Vaish
C) DEATHS
1) Actor Bob Hoskins, whose varied career ranged from“Mona Lisa” to “Who Framed Roger Rabbit, who died recently was fromwhich country ?
Ans:- Britain
D) VISITORS
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
6 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
1) What is the name of the first-ever woman Additional Director of the Central Bureau of Investigation (CBI), who was restrained fromdischarging
her duties by the Supreme Court on 9 May 2014?
Ans:- Archana Ramasundaram
PLACES IN NEWS
1) Archaeologists have recently discovered a granary with walls of mud-bricks during just-concluded excavation at Rakhigarhi village a Harappan
civilisation site, in which state ?
Ans:- Haryana
ABBREVIATIONS IN NEWS
1) What is the full formof ‘ UNESCO ‘ ?
Ans:- United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
BOOKS IN NEWS
1) A book entitled A Stamp is Born authored by —— was released on 6 May 2014 by Vice President of India, M Hamid Ansari ?
Ans:- C. R. Pakrashi
COMMITTEES IN NEWS
1) A high-level committee recommended recasting of the Index of Industrial Production and (IIP) Wholesale Price Index (WPI) with an objective
to present a more realistic picture of the economy. Who is heading this high-level committee which recently submitted its report?
Ans:- Saumitra Chaudhuri
DAYS & DATES
1) World Press FreedomDay was observed on —– ?
Ans:- 3 May 2014
Other articles you might be interested in:
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
7 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
Leave a Reply
Name (required)
Mail (will not be published) (required)
Website
Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address:
Don't Forget To "Activate" Subscription
Link Sent to Your Email
Categories
International Current Affairs
India and World
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
8 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
Awards and Honours
Sports and Games
Economy
Science and Technology
Persons in news
Places in News
Abbreviations
Books in News
Committees
Notice: Always type .Com after freejobal ert . Beware of duplicate websites with FreeJobAlert name. FreeJ obAlert.Comis the ONLY official website with FreeJ obAlert name.
Policy Contact Us
Copyright ©2010-2014 FreeJobAlert ™.comAll Rights Reserved.
The freejobalert website freejobalert.comcovers all aspects of current affairs like international , national, india& world, online test, bit bank, quiz andprevious questions. Subscribe to our email and SMS job
alert services to get free job alert daily about latest jobs. Current affairs site short url is ca.freejobalert.com
Ads by Sense Ad Options
Current Affairs May 2014 Bit Bank |FreeJobAlert.com http://currentaffairs.freejobalert.com/2014-current-affairs-bit-bank/6940/
9 of 9 7/6/2014 9:16 PM
Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.