Висока школа струковних студија за образовање васпитача у

Кикинди

Писана припрема из методике развоја
говора
Тема активности: Квиз знања

Ментор:

Студент:

У Кикинди, јун, 2013.

Кикинда. . Корелације рада: Методика упознавања околине. „Савез педагошких друштава Војводине“. причања. Нови Сад. Методика развијања почетних математичкин појмова. Методика васпитања. пробудити дечију машту и креативност. Методе рада: методе разговора. (2006. Облици рада: фронтални и групни рад. Е. (2005. Васпитно-образовни задаци активности:Створити пријатну атмосферу у радној соби. описивања. физицког Литература и остали извори:  др Каменов.): „Модел Б припремног предшколског програма“. створити могућност за ситуације у којима ће деца успети да покажу своје знање и да достигну успех. подстакнути децу на тимски рад.Назив вртића: „ Колибри“ Име и презиме васпитача: Узрасна група: Старија Број деце: 22 Тема и садржај : Квиз знања Циљ активности:Утврђивање и усавршавање постојећег дечјег знања и побуђивање такмичарског духа. М.): „Методички приручник за развој говора деце предшколског узраста“. „Драгон“  Маљковић.

Ток активности Примедбе .

месеца или звезде. Користићу апликације како би деца имала и визуелни доживљај приче и лакше пратила (прича и апликације налазе се у прилозима). . мало ћемо да прокоментаришемо причу како би деца дошла до закључка на који начин су деца из приче успела да дођу до чоколадице – тимским радом. поређана у полукруг. Кажем им да сам дошла да се дружим са њима. Након испричане приче. а игра се зове квиз знања. питам их како су.Уводни део активности Деца се налазе у језичком центру. На почетку уводног дела представљам се деци. Након приче и дискусије са децом о томе. тачније у квизу знања. а поред тога налепила сам им такође сличице сунца. Покушаћу кроз краћи разговор (и импровизацију уколико буде потребно) да их наведем да истакну значај пријатељства. јер то може да им обезбеди победу у данашњој игри. заједништва и тимског рада како би били што бољи тим у централном делу активности. Пре почетка активности деци сам ставила налепнице са именима. Очекујем да ће деца ово прихватити са радошћу и да ће са нестрпљењем очекивати почетак квиза. и да ћу за почетак да им испричам једну причу. и замолићу их да ме пажљиво слушају. саопштавам им да ће им данас бити јако потребан тимски рад. што ће у централном делом активности значити којој групи квиза припадају.

На основу тих сличица деца ће моћи да изаберу коверту. хигијене. Након што окачим коверте на пано деци ћу објаснити правила игре. На свакој коверти биће залепљена сличица која је уско повезана са питањем које се налази у коверти. Показаћу им коверте на паноу и рећи да се у свакој коверти налази по једно питање. воћа и сл. да се сете приче и да се заједно договарају како би постигли што боље резултате као тим. и да ће моћи да одаберу коверту на основу сличица које се на њима налазе. На крају игре покушаћу да наместим да све 3 групе . животиња. здравља. Одвојићу их на 3 стране језичког центра. и на тај начин ћу их поделити у 3 групе и рећи да представљају по један тим. што ће представљати апликација тимове ћу качити деце. на паноу. и кружиће испод који тих ће представљати поене које ће тимови освајати.Централни део активности На почетку централног дела активности на пано ћу закачити 12 белих коверти. сунца и месеца. Питаћу их да ли су им јасна правила. Рећи ћу им да се потруде јер их након завршетка очекује једно изненађење. Бројалицом ћу одредити којим редоследом ће групе одговарати на питања. Унутра се налазе питања из разних области (саобраћаја. уколико нису поновићу их још једном. налазиће се апликације звезде.). Поред коверти. сешће у полукруг. да не говоре сви у глас. Пре свега ћу им рећи да свако на себи има залепљену сличицу звезде. Замолићу их да буду веома тихи. Затим ћемо започети квиз. На тај начин ће деца извлачити питања. сунца или месеца.

у завршном делу ћу покушати више физички да их активирам. Деца стоје један иза другог у реду. Зато сам одлучила да децу одведем у салу. честитати сваком понаособ. ставити око врата. Децу ћу поделити у две екипе. Након завршене активности. и указати на то колико је тимски рад допринео томе да дају тачне одговоре. .буду победници у овом квизу. На крају ћемо видети која екипа је брже успела да заврши. и на крају их почастити чоколадицама. захвалићу се деци. а дете иза њега исто то ради и тако док сви не одтрче. рећи ћу им да су били сјајни. Завршни део активности Пошто су током целе активности деца била у радној соби и седела. Након тога поделићу им медаље. На 2 метра од њих налази се лопта. Честитаћу деци. иде на крај реда. Након завршеног квиза пребројаћемо поене и установити да су сви победници. како би схватили значај тимског рада. васпитачици и студентима на пажњи. На мој знак прво дете у реду трчи до лопте и назад.

а у џепу је нашао само 5 динара.. Видео је Горан тужног и питао га: „Горане. Упитале су их шта је било и зашто су тако тужни. Горан је постао јос тужнији. Помислио је у себи: „Јаооо.. остало нам је од јуче“.. ево одмах вадим из дзепа. Одједном. шта је било. до клупе су стигле Тања и Сања. Прича о тимском раду: Једног лепог сунчаног дана. Срећна дружина скупила је паре Горану за чоколадицу. Затим је наишао његов другар Зоран. па како ћу купити чоколаду кад имам само 5 динара?“. Горан му је одговорио како му се јако једе чоколадица. ево баш случајно се задесило да и ја и Тања имамо у џепу по 5 динара. Виделе су Горана и Зорана како седе на клупи и ћуте. а Горан је рекао како има само 5 динара за чоколадицу. ја ћу ти помоћи. Тог трена. Тужан и погнуте главе сео је на клупу. он је срећан отишао у продавницу и купио чоколаду. Горану се толико јела чоколадица. па не брини.Прилози: 1. што си толико тужан?“. а када се вратио поделио је . али да код себе има само 5 динара.. позајмићу ти паре да купиш чоколадицу. Сео је на љуљашку и дуго се љуљао. И тако су они заједно скупили 20 динара. не брини.“. да му је Зоран дао јос 5 али да то није довољно. Зоран се насмејао и рекао: „Јаооо Горане. Горан је отисао у парк да се игра. и тада је Зоран видео да у џепу има само 5 динара да му дода. Тања и Сања су у глас рекле: „Па не брини друже.

12 x бела коверта: 4. Како се зове домаћа животиња која нам даје јаја? (Кокошка) . 2. Заједно су успели и били су срећни и задовољни.. Питања за квиз која се налазе у ковертама: 1.чоколадицу на 4 једнака дела и поделио са својим другарима који су му помогли..новчића и чоколадице: 3. Апликације дечака и девојчица.

сад. са фризуром прва класа. све боје на себе ставим. ав. му. му. чик погоди ко је? (Јагода) 5. (Лав) 11. ав? (Пас) 10. ко нам каже ав. Напољу је хладно. које светло на семафору треба да се упали? (Зелено) 6. Има један страшан даса.2. Сличице које су налепљене на ковертама: . ауто свира ту. О ком годишњем добу је реч? (Зима) 8. опасан је он баш сав. (Дуга) 9. људи су обучени у дебеле јакне. питамо се сад. ту. Како се другачије назива пешачки прелаз. ту. три слова му име има. Шта обавезно треба да урадимо пре сваког оброка? (Да оперемо руке) 7. сад. драга децо то је ____ . а добио је име по једној животињи? (Зебра) 12. пада снег. носе капе и шалеве. Крава каже му. Која то животиња по целом свом телу има бодље? (Јеж) 5. мала али слатка. Колико прстију има човек на једној руци? (Пет) 3. Веома сам укусна. црвене сам боје. Да би смо могли да пређемо улицу. кажу да је краљ он свима. После кише ја се јавим. Како се зове чика или тета код које идемо да се шишамо? (Фризер/фризерка) 4.

Медаље као награда за децу: .6. Апликације кружића као поена: 8. Апликације сунца. месеца и звезде као разликовање тимова: 7.

Лопте у сали .9.